ΣΑΒΒΑΤΟ
..και καφεδάκι
ΦΑΚΕΛΛΟΣ: ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ..
Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασική προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και άρα και για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Η πολύμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του εγχειρήματος, ωστόσο, έγκειται στο βασικό προβληματισμό για το κατά πόσο είναι δυνατό, αλλά και ηθικό, από ένα σημείο και μετά, να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα αλλά και τις ίδιες διοικήσεις τη στιγμή που το Δημόσιο συνεισφέρει δεκάδες δις ευρώ στη διάσωσή τους. Ας δούμε όμως όλη την πορεία του ζητήματος των τραπεζών από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή αλλά και το πώς φτάσαμε ως εδώ..
Οι έννοιες κλειδιά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Κοινές μετοχές (με ψήφο):
Μετοχές με δικαίωμα ψήφου στη συνέλευση των μετόχων της τράπεζας –άρα και με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της, χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους.
Κοινές μετοχές χωρίς ψήφο:
Έχουν προκριθεί ως επιλογή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πρόκειται για μετοχές χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους, αλλά και χωρίς δικαίωμα ψήφου για το νέο τους κάτοχο (στην προκειμένη περίπτωση το κράτος) που δεν θα έχει δηλαδή δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της τράπεζας.
Προνομιούχες μετοχές: είναι εξαγοράσιμες σε βάθος χρόνου με προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους των τραπεζών. Επιπλέον, οι νέοι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών (κράτος) δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, συνεπώς δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην πολιτική των τραπεζών.
Μετατρέψιμα Ομολογιακά δάνεια (coco’s): είναι ένα σταθερής ή κυμαινόμενης απόδοσης χρεόγραφο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον ομολογιούχο να μετατρέψει σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα το ομόλογό του σε νέες μετοχές, οι οποίες προέρχονται από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Warrants: Παραστατικά απόκτησης μετοχών. Αποτελούν ουσιαστικά δικαίωμα -αλλά όχι υποχρέωση- του κατόχου τους να αγοράσει μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή οποτεδήποτε θέλει μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο. Όταν ένα warrant εξασκηθεί, η εταιρεία πρέπει να εκδώσει νέες μετοχές και σαν αποτέλεσμα θα αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας. Παράδειγμα: Όταν λέμε π.χ. ότι η αναλογία μετοχών-warrants είναι 1 προς 4 εννοούμε ότι: για κάθε μετοχή που αγοράζει κάποιος τώρα, στο μέλλον αποκτά 4.
CoreTier1: Είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, δηλαδή το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το «άνοιγμα» της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, καθορίζεται τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο 8-10%. Π.χ. (πολύ απλοϊκά) Εάν μία τράπεζα έχει ανοιχτεί σε δάνεια και επενδύσεις ύψους 10 δις, θα πρέπει να έχει πίσω στο ταμείο της τουλάχιστον το 1 δις.
Τα καίρια πλήγματα στη ρευστότητα των τραπεζών
Φυγή καταθέσεων (ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν το 2009 οι καταθέσεις μας ήταν περίπου 250 δις ενώ σήμερα έχουν πέσει στα 160 δις): Λόγω συνεχώς εντεινόμενου κλίματος ανασφάλειας στην ελληνική οικονομία (κάθε φορά που ακούγονται φράσεις του τύπου «πάγωμα δόσης», «καταγγελία του Μνημονίου» ή «επιστροφή στη δραχμή» πολλά δις καταθέσεων κάνουν φτερά) αλλά και λόγω ύφεσης, αφού ένα ποσοστό των καταθέσεων καταναλώθηκε..
Επισφάλειες: Τα «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν έχουν προοπτική να εισπραχθούν από την τράπεζα –είτε λόγω πτώχευσης του οφειλέτη είτε λόγω έλλειψης εγγυήσεων- ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 50 δις ευρώ. Τις επισφάλειες αυτές κλήθηκε να ελέγξει (με αμφίβολο τρόπο –λόγω κυρίως παράλειψης ελέγχου των off-shore του εξωτερικού) το προηγούμενο έτος η Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, για τις οποίες οι τράπεζες φαίνεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 δις επιπλέον προβλέψεων στους ισολογισμούς τους (αφού πριν τη Blackrock οι τράπεζες φαίνεται πως είχαν ήδη εγγράψει περίπου 15 δις προβλέψεις λόγω επισφαλειών).
PSI: Τον Οκτώβριο 2011 αποφασίστηκε το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους άνω του 50% (ονομαστική αξία). Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν σε αυτό με ομόλογα αξίας περίπου 50 δις ευρώ (υπέστησαν 53,7% κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και άνω του 80% πραγματικές ζημιές-αφού αυτή τη στιγμή τα νέα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 17-18% της αξίας τους).
Η απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση
Έτσι, λοιπόν, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, μαζί με το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο δανεισμού της χώρας, αποφασίστηκε και ένα ποσό-δάνειο ύψους περίπου 35 δις από τον Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τα λεφτά αυτά προορίζονταν για το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο υπήρχαν ήδη 10 δις από το 1ο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας (1ο Μνημόνιο).
Μετά και το νέο αυτό ποσό, τα κεφάλαια του Ταμείου, σήμερα, προσδιορίζονται συνολικά στα 50 δις ευρώ. Από αυτά, τα 18 δις δόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 βιώσιμων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) και επιπλέον άλλα 7 δις ευρώ πήγαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά την απορρόφησή της από την Πειραιώς. Τέλος, τα υπόλοιπα 23-25 δις αναμένονται από την επόμενη δόση του δανείου που πρόκειται -με αρκετή καθυστέρηση- να πάρει η χώρα και με την οποία προσδοκάται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί φλέγον οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό αλλά και ηθικό ζήτημα. Απασχόλησε έντονα την κυβέρνηση Παπανδρέου, στη συνέχεια την προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και, τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά θα κληθεί να πάρει τις τελικές αποφάσεις -δοκιμάζοντας ίσως ακόμα και τη συνοχή της- αφού προεκλογικά, κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, ο ένας πετούσε την «καυτή πατάτα» στον άλλον και η οριστικοποίηση των όρων δεν έγινε ποτέ.
Το ιστορικό και η στάση των εκάστοτε εμπλεκομένων:
Γιώργος Παπανδρέου: Τον θυμόμαστε στη Βουλή, απευθυνόμενο στην Κοινοβουλευτική του ομάδα, να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και να υπερασπίζεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποκλειστικά με κοινές με ψήφο μετοχές, περισσότερο ίσως λόγω των σοσιαλιστικών εμμονών που τον κατατρέχουν και λιγότερο λόγω γνώσης και μελέτης του ζητήματος…
Λουκάς Παπαδήμος: Ανοιχτά υπέρ των προνομιούχων μετοχών ή ενός μεικτού μοντέλου κοινών άνευ ψήφου-προνομιούχων και ομολογιακών δανείων (coco’s) προκειμένου οι Έλληνες τραπεζίτες να διατηρήσουν το management των τραπεζών τους
Τρόικα: Στο ίδιο πνεύμα, υπέρ της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών επειδή όπως είχαν σχολιάσει «δεν εμπιστεύονται το κράτος στο ρόλο του manager»..
Ευάγγελος Βενιζέλος: Αρχικά υπέρμαχος των κοινών μετοχών (με δικαίωμα ψήφου) ως Υπουργός Οικονομικών του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, επισφράγισε την άποψη αυτή ψηφίζοντας νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές τις οποίες το δημόσιο θα διατηρούσε για 2 χρόνια και θα μεταπωλούσε σε ιδιώτες. Επίσης, προβλεπόταν η υποχρέωση των παλαιών μετόχων να συμμετέχουν κατά 10% τουλάχιστον στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνονταν μέσω ΤΧΣ, ενώ για το Ταμείο προβλεπόταν και discount (χαμηλότερη τιμή) σε σχέση με τους ιδιώτες- κάτω από το μισό της αξίας των μετοχών που θα αγόραζε (προκειμένου να ανακεφαλαιοποιούνταν οι τράπεζες και το ίδιο να αποκόμιζε κάποιο κέρδος μελλοντικά για το κράτος).
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τους τραπεζίτες ήταν σφοδρές και η διαδικασία δεν προχώρησε.. Ο Παπανδρέου έπεσε και ανέλαβε ο Παπαδήμος, επί του οποίου ο Βενιζέλος χαλάρωσε πολύ την άποψή του περί κοινών με ψήφο μετοχών, μέχρι που την άλλαξε και ψηφίστηκε νέος νόμος (Εφαρμοστικός Βενιζέλου) -που καταργούσε τον προηγούμενο νόμο Βενιζέλου!!
Τι προέβλεπε ο νέος αυτός νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση:
Μεικτό τρόπο ανακεφαλαιοποίησης με κοινές άνευ ψήφου για 3 (+2) χρόνια και με μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια (COCO’s), εξασφαλίζοντας έτσι πλήρως το ιδιωτικό μάνατζμεντ των τραπεζών –με τις εξής προϋποθέσεις:
Οι τράπεζες καταθέτουν σχέδια βιωσιμότητας στην ΤτΕ. Όσες είναι βιώσιμες αντλούν κεφάλαια από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ως αντάλλαγμα δίνουν στο Δημόσιο κοινές με αναστολή ψήφου μετοχές (εκτός εάν η ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου είναι κάτω από ένα ελάχιστο όριο του 10%, οπότε η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με κοινές με ψήφο –ουσιαστικά δηλαδή με προσωρινή κρατικοποίηση της τράπεζας) ή ομολογιακά δάνεια τα οποία, εάν μετά τα 5 χρόνια περιθώριο δεν μπορεί η τράπεζα να ανταπεξέλθει, μετατρέπονται σε κοινές με ψήφο για το Δημόσιο.
Οι ιδιώτες μπορεί να επαναγοράσουν τις μετοχές τους από το Ταμείο μέσα σε 3 χρόνια (+2 χρόνια παράταση από την ΕΕ), ειδάλλως πάλι αυτές μετατρέπονται σε κοινές με ψήφο για το Δημόσιο. Όσες τράπεζες δεν έχουν βιώσιμο σχέδιο, εκκαθαρίζονται με διαχωρισμό σε δύο κομμάτια και το κακό κομμάτι περνάει στο Δημόσιο, ενώ το καλό πρακτικά συνήθως εξαγοράζεται από κάποια άλλη τράπεζα (περίπτωση ΑΤΕ).
Ο νέος νόμος Στουρνάρα για την ανακεφαλαιοποίηση
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τελικά ούτε αυτός ο νόμος ήταν αρκετός για να κλείσει το ζήτημα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, να σταματήσουν οι προσκηνιακές και κυρίως οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των τραπεζιτών με τα οικονομικά επιτελεία και να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία.
Έτσι, τις προηγούμενες εβδομάδες, κατατέθηκε στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που περιλαμβάνει
1. τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα γι’ αυτό το σκοπό και σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν τα πρώτα 18 δις σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, ενώ
2. εμπεριέχει και κάποιες σημαντικές αλλαγές στους όρους του προηγούμενου νόμου, οι οποίες αναφέρονται χαρακτηριστικά ως εξής:
-
Κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε πως οι μετοχές που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν μεταβιβάζονται από το Ταμείο σε τρίτα πρόσωπα και δεν είναι δεκτικές εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά μέχρι την λήξη της διάρκειας του ΤΧΣ (30 Ιουνίου 2017).
Ουσιαστικά εδώ δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους (όπως οι ίδιοι επιδίωκαν και ζητούσαν), καθ’όλο το διάστημα της 5ετίας που το ΤΧΣ θα κατέχει τις μετοχές τους, εάν βρίσκουν χρήματα (π.χ. από πώληση μιας θυγατρικής) να τις επαναγοράζουν ώστε να μικραίνει η συμμετοχή του Ταμείου στις τράπεζες. Επιπλέον, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο κανονικότατα.
- «Κατάργηση της κερδοφορίας ως στόχο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθίσταται αβέβαιη ή ανέφικτη».
Προφανώς εδώ διαφαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να δοθούν στο Ταμείο μετοχές χωρίς discount, δηλαδή στην ίδια τιμή που θα τις αγοράσουν και οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών που θα συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου (όπως ακριβώς επιδίωκαν οι τελευταίοι).
- «Παράταση του χρόνου που προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος από τρία σε πέντε χρόνια»
Είχε ξεκινήσει με προθεσμία 3 ετών, είχε γίνει 3 + 2 υπό προϋποθέσεις και τώρα κλείνει επίσημα στα 5 χρόνια το περιθώριο των τραπεζιτών να ανακτήσουν το σύνολο των μετοχών των τραπεζών τους και επομένως να επιστρέψουν τα χρήματα της ενίσχυσης στο κράτος.
- Δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών.
Σημειώνεται ότι «άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα» θεωρούνται και οι προνομιούχες μετοχές..
** Ανοιχτό μένει ακόμα το ζήτημα της ελάχιστης συμμετοχής κατά 10% των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών προκειμένου να συμμετέχει και το ΤΧΣ σε αυτές και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.
Ποιά είναι τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα;
Οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών:
Υποτίθεται πως έπρεπε να έχουν κατατεθεί έως 30 Απριλίου 2012 και η ανακεφαλαιοποίηση να έχει γίνει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.. Αντιθέτως, όλη αυτήν την περίοδο –και την προεκλογική- οι τραπεζίτες επιδίδονταν σε ένα σκληρό παζάρι με το εκάστοτε οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κερδίσουν όσα περισσότερα γίνεται…
Πάντως, στα σχέδια αυτά θα βασιστεί όλο το πλάνο της αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν. Το νέο χρονοδιάγραμμα ήταν μέχρι Σεπτέμβριο, αλλά λαμβάνει με υπουργική απόφαση νέα παράταση ενός μήνα προκειμένου να κατατεθούν τα σχέδια και μέχρι τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εκ μέρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ιδιώτες ζητούν να πάρουν παράταση για την απόφαση συμμετοχής τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα λήγει μέσα στο 2013...
Τι κίνητρα ζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες:
Παρά τους νόμους, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κλπ κλπ, οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι ακόμα είναι όλα ανοιχτά και οι όροι είναι υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Έτσι, προκειμένου να δεχτούν και να προχωρήσει όλο το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης –μέχρι τώρα- ζητούν:
• Η τιμή που θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κάθε τράπεζας –από ιδιώτες, να είναι ίδια με την τιμή στην οποία θα αποκτήσει μετοχές το ΤΧΣ (ο υπάρχων νόμος προβλέπει σημαντικό discount -χαμηλότερη δηλαδή τιμή- για το ΤΧΣ, πράγμα που δείχνει να ανατρέπεται με τον νέο προς ψήφιση νόμο Στουρνάρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω).
• Να αναθεωρηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο (από το 10% που προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου) το ποσοστό της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
• Το επιτόκιο για την επαναγορά των μετοχών από το ΤΧΣ να μην υπερβαίνει το 3% με 3,5%. Αν το κράτος επιμείνει σε υψηλότερες αποδόσεις, ισχυρίζονται ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι συμφέρουσα γι’αυτούς.
• Σε ό,τι αφορά τα warrants, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών, οι τραπεζίτες ζητούν για κάθε εξασκούμενη μετοχή να δοθούν 7 warrants, πράγμα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να επαναγοράσουν όλες σχεδόν τις μετοχές που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να ανακτήσουν πλήρως τις τράπεζες ή 4 warrants που θα τους εξασφαλίζουν το 51%. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο χρόνος εξάσκησης των warrants, αφού όπως φαίνεται, εάν αυτά εξασκηθούν μέσα στο χρόνο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, η απόκτηση των νέων μετοχών θα μπορεί να γίνει στην ίδια -χαμηλή τιμή- της αμκ. Ειδάλλως, για κάθε χρόνο που περνάει θα υπάρχει ένα καπέλο επί της αρχικής τιμής της αμκ.
• Σημαντικός είναι ο ρόλος των coco’s στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό συμμετοχής αυτών των προϊόντων στην ανακεφαλαιοποίηση, τόσο λιγότερα χρήματα θα χρειαστεί να βάλουν οι τραπεζίτες από την τσέπη τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν τα coco’s να αντιπροσωπεύουν το 30% των προϊόντων. Π.χ. Εάν μία τράπεζα χρειαστεί 1 δις για να ανακεφαλαιοποιηθεί, η ελάχιστη συμμετοχή του 10% των ιδιωτών αντιστοιχεί σε 100 εκατομμύρια. Εάν τα coco’s αντιπροσωπεύουν το 10%, το κεφάλαιο σε κοινές άνευ ψήφου μετοχές θα είναι 900 εκατομμύρια, άρα η αναγκαία ιδιωτική συμμετοχή 90 εκατ. Εάν τα coco’s αντιστοιχούν στο 30%, το κεφάλαιο των μετοχών θα είναι 700 εκατ., άρα η ιδιωτική συμμετοχή πέφτει στα 70 εκατομμύρια!
• Επιπλέον, ζητούν να εγγράψουν ζημίες από το PSI ίσες με την απομείωση της ονομαστικής αξίας (και όχι της πραγματικής ζημίας ύψους 82-83%) των ομολόγων που κατείχαν και, επιπλέον, να τους δοθούν κάποια φορολογικά κίνητρα, ώστε εν τέλει να μην χρειαστούν 50 δις, αλλά περίπου 30 δις ευρώ, για να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ. Σκοπός είναι να τους κοστίσουν λιγότερο οι αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες πρέπει να συμμετέχουν.
Για όλες αυτές τις καθαρά ιδιοτελείς τους απαιτήσεις μάλιστα, οι Έλληνες τραπεζίτες, βάζουν μπροστά τους μικρομετόχους για τους οποίους λένε ότι «δεν θέλουν να δουν το κράτος να αντιμετωπίζει τους μικρομετόχους, με τον τρόπο που αντιμετώπισε πρόσφατα τους μικροομολογιούχους, οι οποίοι έχασαν το 53% των επενδύσεων τους λόγω του PSI»….
Το νέο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται - Συγχωνεύσεις - Εξαγορές
Καταρχάς, σημειώνεται ότι ικανές να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κρίθηκαν μόνο οι 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).
Όλες οι υπόλοιπες, ανάλογα με τις δυνατότητες και την κατάστασή τους θα πρέπει είτε να εκκαθαριστούν («λουκέτο»), είτε να διαχωριστούν σε καλή και κακή τράπεζα (όπως προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας τραπεζών) και να απορροφηθεί από κάποιον άλλο το υγιές κομμάτι είτε να εξαγοραστούν όπως είναι. Σε όλα αυτά παίζει βασικό ρόλο η διάθεση ή η δυνατότητα των μετόχων να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Όπως διαφαίνεται από τις κινήσεις που κάνουν οι βασικοί παίχτες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει μία άτυπη συμφωνία μεταξύ τους, ώστε οι 4 μεγάλες και βιώσιμες τράπεζες να χτυπήσουν μία από τις ΑΤΕ (όπως και έγινε), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εμπορική και Γενική Τράπεζα, ενώ σε ό,τι αφορά τις μικρότερες (Millenium, Proton κλπ) έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξαγοράς από ξένους επενδυτές με σκοπό τη συνένωσή τους και τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα.
Εξαίρεση αποτελεί μέχρι στιγμής η Attica Bank η οποία προσπαθεί να προχωρήσει μόνη της σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επιδιώκει όπως έχει δηλώσει να παίξει ρόλο στο νέο τραπεζικό τοπίο που θα δημιουργηθεί.
Η περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας
Όταν πριν από 2 χρόνια έγιναν τα πρώτα stress tests ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική ανθεκτικότητα και ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών (των οποίων τα κριτήρια κρίνονται πλέον πολύ χαλαρά σε σχέση με την επιδείνωση της κρίσης και της ύφεσης που ακολούθησε), η ΑΤΕ είχε βγει τελευταία πανευρωπαϊκά και από τότε υπήρχαν ανησυχίες για το μέλλον της.
Η ΑΤΕ είχε όλα τα χαρακτηριστικά της κακοδιαχείρισης ενός δημοσίου οργανισμού (πολύ άσχημο ιστορικό δανείων χωρίς αντίκρισμα, δανείων που διαγράφονταν, μεγάλο αριθμό εργαζομένων με προνόμια δημοσίων υπαλλήλων κλπ), όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι κύριοι υπεύθυνοι για την οικτρή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η τράπεζα πυλώνας της ελληνικής αγροτικής οικονομίας είναι φυσικά τα 2 κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία, εκτός όλων των άλλων, χρέωσαν την Αγροτική Τράπεζα και με δάνεια δικά τους που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ!
Κρίσιμο είναι εδώ το ζήτημα που ανακύπτει για τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας και το πώς ενεργούσε τόσα χρόνια βλέποντας όλα αυτά τα κακώς κείμενα και την τράπεζα να οδηγείται στην καταστροφή, αφού η κερδοφορία της ήταν για χρόνια οριακή και υπολειπόταν κατά πολύ των άλλων εγχώριων τραπεζών.
Η επιλογή, τελικά, της εξαγοράς της Αγροτικής από την Πειραιώς, κρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και από την κυβέρνηση ως η πλέον συμφέρουσα, από την άποψη ότι κλείνει μία πληγή που είχε κοστίσει πολύ στο κράτος και θα κόστιζε άλλο τόσο στο άμεσο μέλλον. Όμως, οι αμφιβολίες και τα σκοτεινά σημεία γύρω από το deal συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού αν μη τι άλλο ο κ. Σάλλας απέκτησε με μερικά μόνο εκατομμύρια και με συνοπτικές διαδικασίες μία τράπεζα η οποία τα τελευταία 2 χρόνια είχε στοιχίσει 5 δις στο ελληνικό Δημόσιο!!
Η Εμπορική:
Ήδη έχουν κατατεθεί επίσημες προσφορές από τις 3 μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank) οι οποίες εξετάζονται από τη γαλλική μητρική Credit Agricole. Η Εμπορική είναι ιδιάζουσα περίπτωση αγοραπωλησίας, αφού ο αγοραστής που θα επιλεγεί, ουσιαστικά και θα αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά και θα πληρωθεί κιόλας για να την αποκτήσει! Περίπου 2,5 δις θα βάλει η Credit Agricole για να την αναχρηματοδοτήσει και να συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό στο νέο σχήμα και με 2,5-3 δις θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, όπως έχει υπολογιστεί.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο:
Πιθανότατα να ακολουθηθεί η διαδικασία του διαχωρισμού σε καλή και κακή τράπεζα και η εξαγορά του υγιούς τμήματος από μία από τις Εθνική και Eurobank που κατέχουν ήδη το 6% του μετοχικού του κεφαλαίου. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για φιλέτο, αφού το μόνο που το έχει επιβαρύνει είναι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε. Πιθανότατα, λοιπόν, η ίδια αντιμετώπιση με την ΑΤΕ δεν θα είναι η πλέον κατάλληλη για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. έχει στην «προίκα» του και μία σύμβαση με τα ΕΛΤΑ έως το 2021 που δίνει τη δυνατότητα πώλησης των προϊόντων σε όλη την ελληνική επικράτεια από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ.
Το χαμένο στοίχημα των συγχωνεύσεων:
Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008 και οι τράπεζες απέσπασαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δις κρατικής στήριξης με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, άνοιξε ο χορός των αφειδών ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο χωρίς αυτό να αποκομίζει κανένα όφελος ούτε για τα κρατικά ταμεία αλλά ούτε καν για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα οι τράπεζες επικαλούμενες προβλήματα ρευστότητας αντλούσαν συνεχώς δεκάδες δις ενισχύσεων από το ελληνικό Δημόσιο για φτηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (δίδοντας ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα), αλλά την ίδια στιγμή αυτές παρουσίαζαν μηδενική ή και αρνητική πιστωτική επέκταση.
Ταυτόχρονα, και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ουδέποτε διαπραγματεύονταν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν 2 ή 3 ισχυροί τραπεζικοί πυλώνες που θα στήριζαν αναλόγως και τη χειμαζόμενη ελληνική πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις και την αγορά και με τη σειρά τους οι πολίτες θα εμπιστεύονταν και θα στήριζαν με τις καταθέσεις τους.
Οι σημερινές συγχωνεύσεις που δρομολογούνται πλέον κατόπιν «εορτής» και την έσχατη στιγμή προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν, εάν είχαν γίνει όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα της κρίσης, ενδεχομένως, να μην είχαμε μπει καν στη διαδικασία να φορτωθεί το ελληνικό Δημόσιο επιπλέον 50 δις χρέους για την ανακεφαλαιοποίησή τους και ενώ, μάλιστα, οι μεγαλομέτοχοί τους συνεχίζουν ευθαρσώς να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους…
Η τραπεζική ευρωπαϊκή ένωση και η ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM:
Το φλέγον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν απασχολεί την επικαιρότητα και τον τραπεζικό και πολιτικό κόσμο μόνο σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αποφασίστηκε επί της αρχής από τους ηγέτες της Ευρώπης η δημιουργία ευρωπαϊκής τραπεζικής Ένωσης με ενιαία τραπεζική εποπτική Αρχή υπό την ΕΚΤ. Τελικός σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να ανακτηθούν με τη σειρά τους και οι καταθέσεις που έχουν διαφύγει, αλλά και ο ενιαίος τρόπος ανακεφαλαιοποίησης όσων τραπεζών το χρειαστούν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και χωρίς να επιβαρύνονται τα κράτη ως εγγυητές.
Η απόφαση αυτή που την επόμενη ημέρα δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στην Ευρώπη, στις αγορές, αλλά και στην Ισπανία η οποία θα καρπωνόταν την ευεργετική δυνατότητα τις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της απευθείας από τον ESM χωρίς να χρεωθεί η ίδια, δεν άργησε να «ξεφουσκώσει».. Ύστερα από λίγες ημέρες, διαφάνηκαν όλες οι αδυναμίες και τα προβλήματα στην υλοποίηση (όπως η ανάγκη τροποποίησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η ανάγκη οικονομικού εξονυχιστικού ελέγχου όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο ρόλος της ΕΚΤ στο εγχείρημα κλπ…), με συνέπεια να αφαιρεθεί –τουλάχιστον προς το παρόν- το δικαίωμα από την Ισπανία να προχωρήσει μεμονωμένα σε κάτι τέτοιο. Όσο για εμάς δεν είχε τεθεί καν ζήτημα να μας αφορά αυτή η προοπτική…
Μήπως, όμως, κάποια στιγμή -και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια- η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα ημίμετρα τελείωσαν και δεν οδηγούν πουθενά; Τελικά θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει κοινός τρόπος ανακεφαλαιοποίησης; Και αν ναι, τι είδους κοινός τρόπος είναι αυτός και τι είδους τραπεζική ένωση αφού δεν θα αφορά την Ελλάδα και ίσως ούτε και την Ισπανία; Και εν πάση περιπτώσει, είναι δυνατόν να αποφασίζεται τρόπος ανακεφαλαιοποίησης τέτοιος ώστε να μην φορτώνονται τα κράτη τα χρέη των τραπεζών και να μην αφορά το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης που είμαστε αυτή τη στιγμή εμείς..;
Πού τελικά βρισκόμαστε σήμερα; Όλα του γάμου δύσκολα και οι ελληνικές τράπεζες και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που καλούνται να τις στηρίξουν.. υπ’ ατμόν. Και φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, με φόντο τα νέα μέτρα ύψους ίσως και 15 δις, προκειμένου να δοθεί στη χώρα η επόμενη δόση από την οποία εξαρτάται όλο το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος..
www.tovima.gr
ΦΑΚΕΛΛΟΣ: ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ..
Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασική προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και άρα και για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Η πολύμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του εγχειρήματος, ωστόσο, έγκειται στο βασικό προβληματισμό για το κατά πόσο είναι δυνατό, αλλά και ηθικό, από ένα σημείο και μετά, να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα αλλά και τις ίδιες διοικήσεις τη στιγμή που το Δημόσιο συνεισφέρει δεκάδες δις ευρώ στη διάσωσή τους. Ας δούμε όμως όλη την πορεία του ζητήματος των τραπεζών από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή αλλά και το πώς φτάσαμε ως εδώ..
Οι έννοιες κλειδιά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Κοινές μετοχές (με ψήφο):
Μετοχές με δικαίωμα ψήφου στη συνέλευση των μετόχων της τράπεζας –άρα και με δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της, χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους.
Κοινές μετοχές χωρίς ψήφο:
Έχουν προκριθεί ως επιλογή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πρόκειται για μετοχές χωρίς προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους, αλλά και χωρίς δικαίωμα ψήφου για το νέο τους κάτοχο (στην προκειμένη περίπτωση το κράτος) που δεν θα έχει δηλαδή δικαίωμα παρέμβασης στην πολιτική της τράπεζας.
Προνομιούχες μετοχές: είναι εξαγοράσιμες σε βάθος χρόνου με προτεραιότητα επαναγοράς τους από τους παλιούς μετόχους των τραπεζών. Επιπλέον, οι νέοι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών (κράτος) δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, συνεπώς δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην πολιτική των τραπεζών.
Μετατρέψιμα Ομολογιακά δάνεια (coco’s): είναι ένα σταθερής ή κυμαινόμενης απόδοσης χρεόγραφο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον ομολογιούχο να μετατρέψει σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα το ομόλογό του σε νέες μετοχές, οι οποίες προέρχονται από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Warrants: Παραστατικά απόκτησης μετοχών. Αποτελούν ουσιαστικά δικαίωμα -αλλά όχι υποχρέωση- του κατόχου τους να αγοράσει μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή οποτεδήποτε θέλει μέχρι ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρονικό σημείο. Όταν ένα warrant εξασκηθεί, η εταιρεία πρέπει να εκδώσει νέες μετοχές και σαν αποτέλεσμα θα αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας. Παράδειγμα: Όταν λέμε π.χ. ότι η αναλογία μετοχών-warrants είναι 1 προς 4 εννοούμε ότι: για κάθε μετοχή που αγοράζει κάποιος τώρα, στο μέλλον αποκτά 4.
CoreTier1: Είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, δηλαδή το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το «άνοιγμα» της τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, καθορίζεται τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο 8-10%. Π.χ. (πολύ απλοϊκά) Εάν μία τράπεζα έχει ανοιχτεί σε δάνεια και επενδύσεις ύψους 10 δις, θα πρέπει να έχει πίσω στο ταμείο της τουλάχιστον το 1 δις.
Τα καίρια πλήγματα στη ρευστότητα των τραπεζών
Φυγή καταθέσεων (ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν το 2009 οι καταθέσεις μας ήταν περίπου 250 δις ενώ σήμερα έχουν πέσει στα 160 δις): Λόγω συνεχώς εντεινόμενου κλίματος ανασφάλειας στην ελληνική οικονομία (κάθε φορά που ακούγονται φράσεις του τύπου «πάγωμα δόσης», «καταγγελία του Μνημονίου» ή «επιστροφή στη δραχμή» πολλά δις καταθέσεων κάνουν φτερά) αλλά και λόγω ύφεσης, αφού ένα ποσοστό των καταθέσεων καταναλώθηκε..
Επισφάλειες: Τα «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν έχουν προοπτική να εισπραχθούν από την τράπεζα –είτε λόγω πτώχευσης του οφειλέτη είτε λόγω έλλειψης εγγυήσεων- ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 50 δις ευρώ. Τις επισφάλειες αυτές κλήθηκε να ελέγξει (με αμφίβολο τρόπο –λόγω κυρίως παράλειψης ελέγχου των off-shore του εξωτερικού) το προηγούμενο έτος η Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, για τις οποίες οι τράπεζες φαίνεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 δις επιπλέον προβλέψεων στους ισολογισμούς τους (αφού πριν τη Blackrock οι τράπεζες φαίνεται πως είχαν ήδη εγγράψει περίπου 15 δις προβλέψεις λόγω επισφαλειών).
PSI: Τον Οκτώβριο 2011 αποφασίστηκε το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους άνω του 50% (ονομαστική αξία). Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν σε αυτό με ομόλογα αξίας περίπου 50 δις ευρώ (υπέστησαν 53,7% κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και άνω του 80% πραγματικές ζημιές-αφού αυτή τη στιγμή τα νέα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 17-18% της αξίας τους).
Η απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση
Έτσι, λοιπόν, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, μαζί με το οριστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο δανεισμού της χώρας, αποφασίστηκε και ένα ποσό-δάνειο ύψους περίπου 35 δις από τον Προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τα λεφτά αυτά προορίζονταν για το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο υπήρχαν ήδη 10 δις από το 1ο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας (1ο Μνημόνιο).
Μετά και το νέο αυτό ποσό, τα κεφάλαια του Ταμείου, σήμερα, προσδιορίζονται συνολικά στα 50 δις ευρώ. Από αυτά, τα 18 δις δόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 βιώσιμων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) και επιπλέον άλλα 7 δις ευρώ πήγαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά την απορρόφησή της από την Πειραιώς. Τέλος, τα υπόλοιπα 23-25 δις αναμένονται από την επόμενη δόση του δανείου που πρόκειται -με αρκετή καθυστέρηση- να πάρει η χώρα και με την οποία προσδοκάται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί φλέγον οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό αλλά και ηθικό ζήτημα. Απασχόλησε έντονα την κυβέρνηση Παπανδρέου, στη συνέχεια την προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και, τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά θα κληθεί να πάρει τις τελικές αποφάσεις -δοκιμάζοντας ίσως ακόμα και τη συνοχή της- αφού προεκλογικά, κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, ο ένας πετούσε την «καυτή πατάτα» στον άλλον και η οριστικοποίηση των όρων δεν έγινε ποτέ.
Το ιστορικό και η στάση των εκάστοτε εμπλεκομένων:
Γιώργος Παπανδρέου: Τον θυμόμαστε στη Βουλή, απευθυνόμενο στην Κοινοβουλευτική του ομάδα, να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και να υπερασπίζεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποκλειστικά με κοινές με ψήφο μετοχές, περισσότερο ίσως λόγω των σοσιαλιστικών εμμονών που τον κατατρέχουν και λιγότερο λόγω γνώσης και μελέτης του ζητήματος…
Λουκάς Παπαδήμος: Ανοιχτά υπέρ των προνομιούχων μετοχών ή ενός μεικτού μοντέλου κοινών άνευ ψήφου-προνομιούχων και ομολογιακών δανείων (coco’s) προκειμένου οι Έλληνες τραπεζίτες να διατηρήσουν το management των τραπεζών τους
Τρόικα: Στο ίδιο πνεύμα, υπέρ της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών επειδή όπως είχαν σχολιάσει «δεν εμπιστεύονται το κράτος στο ρόλο του manager»..
Ευάγγελος Βενιζέλος: Αρχικά υπέρμαχος των κοινών μετοχών (με δικαίωμα ψήφου) ως Υπουργός Οικονομικών του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, επισφράγισε την άποψη αυτή ψηφίζοντας νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές τις οποίες το δημόσιο θα διατηρούσε για 2 χρόνια και θα μεταπωλούσε σε ιδιώτες. Επίσης, προβλεπόταν η υποχρέωση των παλαιών μετόχων να συμμετέχουν κατά 10% τουλάχιστον στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνονταν μέσω ΤΧΣ, ενώ για το Ταμείο προβλεπόταν και discount (χαμηλότερη τιμή) σε σχέση με τους ιδιώτες- κάτω από το μισό της αξίας των μετοχών που θα αγόραζε (προκειμένου να ανακεφαλαιοποιούνταν οι τράπεζες και το ίδιο να αποκόμιζε κάποιο κέρδος μελλοντικά για το κράτος).
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τους τραπεζίτες ήταν σφοδρές και η διαδικασία δεν προχώρησε.. Ο Παπανδρέου έπεσε και ανέλαβε ο Παπαδήμος, επί του οποίου ο Βενιζέλος χαλάρωσε πολύ την άποψή του περί κοινών με ψήφο μετοχών, μέχρι που την άλλαξε και ψηφίστηκε νέος νόμος (Εφαρμοστικός Βενιζέλου) -που καταργούσε τον προηγούμενο νόμο Βενιζέλου!!
Τι προέβλεπε ο νέος αυτός νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση:
Μεικτό τρόπο ανακεφαλαιοποίησης με κοινές άνευ ψήφου για 3 (+2) χρόνια και με μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια (COCO’s), εξασφαλίζοντας έτσι πλήρως το ιδιωτικό μάνατζμεντ των τραπεζών –με τις εξής προϋποθέσεις:
Οι τράπεζες καταθέτουν σχέδια βιωσιμότητας στην ΤτΕ. Όσες είναι βιώσιμες αντλούν κεφάλαια από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ως αντάλλαγμα δίνουν στο Δημόσιο κοινές με αναστολή ψήφου μετοχές (εκτός εάν η ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου είναι κάτω από ένα ελάχιστο όριο του 10%, οπότε η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται με κοινές με ψήφο –ουσιαστικά δηλαδή με προσωρινή κρατικοποίηση της τράπεζας) ή ομολογιακά δάνεια τα οποία, εάν μετά τα 5 χρόνια περιθώριο δεν μπορεί η τράπεζα να ανταπεξέλθει, μετατρέπονται σε κοινές με ψήφο για το Δημόσιο.
Οι ιδιώτες μπορεί να επαναγοράσουν τις μετοχές τους από το Ταμείο μέσα σε 3 χρόνια (+2 χρόνια παράταση από την ΕΕ), ειδάλλως πάλι αυτές μετατρέπονται σε κοινές με ψήφο για το Δημόσιο. Όσες τράπεζες δεν έχουν βιώσιμο σχέδιο, εκκαθαρίζονται με διαχωρισμό σε δύο κομμάτια και το κακό κομμάτι περνάει στο Δημόσιο, ενώ το καλό πρακτικά συνήθως εξαγοράζεται από κάποια άλλη τράπεζα (περίπτωση ΑΤΕ).
Ο νέος νόμος Στουρνάρα για την ανακεφαλαιοποίηση
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, τελικά ούτε αυτός ο νόμος ήταν αρκετός για να κλείσει το ζήτημα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, να σταματήσουν οι προσκηνιακές και κυρίως οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των τραπεζιτών με τα οικονομικά επιτελεία και να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία.
Έτσι, τις προηγούμενες εβδομάδες, κατατέθηκε στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που περιλαμβάνει
1. τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα γι’ αυτό το σκοπό και σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν τα πρώτα 18 δις σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, ενώ
2. εμπεριέχει και κάποιες σημαντικές αλλαγές στους όρους του προηγούμενου νόμου, οι οποίες αναφέρονται χαρακτηριστικά ως εξής:
-
Κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε πως οι μετοχές που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν μεταβιβάζονται από το Ταμείο σε τρίτα πρόσωπα και δεν είναι δεκτικές εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά μέχρι την λήξη της διάρκειας του ΤΧΣ (30 Ιουνίου 2017).
Ουσιαστικά εδώ δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους (όπως οι ίδιοι επιδίωκαν και ζητούσαν), καθ’όλο το διάστημα της 5ετίας που το ΤΧΣ θα κατέχει τις μετοχές τους, εάν βρίσκουν χρήματα (π.χ. από πώληση μιας θυγατρικής) να τις επαναγοράζουν ώστε να μικραίνει η συμμετοχή του Ταμείου στις τράπεζες. Επιπλέον, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο κανονικότατα.
- «Κατάργηση της κερδοφορίας ως στόχο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθίσταται αβέβαιη ή ανέφικτη».
Προφανώς εδώ διαφαίνεται η διάθεση της κυβέρνησης να δοθούν στο Ταμείο μετοχές χωρίς discount, δηλαδή στην ίδια τιμή που θα τις αγοράσουν και οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών που θα συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου (όπως ακριβώς επιδίωκαν οι τελευταίοι).
- «Παράταση του χρόνου που προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος από τρία σε πέντε χρόνια»
Είχε ξεκινήσει με προθεσμία 3 ετών, είχε γίνει 3 + 2 υπό προϋποθέσεις και τώρα κλείνει επίσημα στα 5 χρόνια το περιθώριο των τραπεζιτών να ανακτήσουν το σύνολο των μετοχών των τραπεζών τους και επομένως να επιστρέψουν τα χρήματα της ενίσχυσης στο κράτος.
- Δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών.
Σημειώνεται ότι «άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα» θεωρούνται και οι προνομιούχες μετοχές..
** Ανοιχτό μένει ακόμα το ζήτημα της ελάχιστης συμμετοχής κατά 10% των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών προκειμένου να συμμετέχει και το ΤΧΣ σε αυτές και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.
Ποιά είναι τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα;
Οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών:
Υποτίθεται πως έπρεπε να έχουν κατατεθεί έως 30 Απριλίου 2012 και η ανακεφαλαιοποίηση να έχει γίνει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.. Αντιθέτως, όλη αυτήν την περίοδο –και την προεκλογική- οι τραπεζίτες επιδίδονταν σε ένα σκληρό παζάρι με το εκάστοτε οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κερδίσουν όσα περισσότερα γίνεται…
Πάντως, στα σχέδια αυτά θα βασιστεί όλο το πλάνο της αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν. Το νέο χρονοδιάγραμμα ήταν μέχρι Σεπτέμβριο, αλλά λαμβάνει με υπουργική απόφαση νέα παράταση ενός μήνα προκειμένου να κατατεθούν τα σχέδια και μέχρι τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εκ μέρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ιδιώτες ζητούν να πάρουν παράταση για την απόφαση συμμετοχής τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα λήγει μέσα στο 2013...
Τι κίνητρα ζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες:
Παρά τους νόμους, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κλπ κλπ, οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι ακόμα είναι όλα ανοιχτά και οι όροι είναι υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Έτσι, προκειμένου να δεχτούν και να προχωρήσει όλο το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης –μέχρι τώρα- ζητούν:
• Η τιμή που θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κάθε τράπεζας –από ιδιώτες, να είναι ίδια με την τιμή στην οποία θα αποκτήσει μετοχές το ΤΧΣ (ο υπάρχων νόμος προβλέπει σημαντικό discount -χαμηλότερη δηλαδή τιμή- για το ΤΧΣ, πράγμα που δείχνει να ανατρέπεται με τον νέο προς ψήφιση νόμο Στουρνάρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω).
• Να αναθεωρηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο (από το 10% που προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου) το ποσοστό της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
• Το επιτόκιο για την επαναγορά των μετοχών από το ΤΧΣ να μην υπερβαίνει το 3% με 3,5%. Αν το κράτος επιμείνει σε υψηλότερες αποδόσεις, ισχυρίζονται ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι συμφέρουσα γι’αυτούς.
• Σε ό,τι αφορά τα warrants, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών, οι τραπεζίτες ζητούν για κάθε εξασκούμενη μετοχή να δοθούν 7 warrants, πράγμα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να επαναγοράσουν όλες σχεδόν τις μετοχές που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να ανακτήσουν πλήρως τις τράπεζες ή 4 warrants που θα τους εξασφαλίζουν το 51%. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο χρόνος εξάσκησης των warrants, αφού όπως φαίνεται, εάν αυτά εξασκηθούν μέσα στο χρόνο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, η απόκτηση των νέων μετοχών θα μπορεί να γίνει στην ίδια -χαμηλή τιμή- της αμκ. Ειδάλλως, για κάθε χρόνο που περνάει θα υπάρχει ένα καπέλο επί της αρχικής τιμής της αμκ.
• Σημαντικός είναι ο ρόλος των coco’s στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό συμμετοχής αυτών των προϊόντων στην ανακεφαλαιοποίηση, τόσο λιγότερα χρήματα θα χρειαστεί να βάλουν οι τραπεζίτες από την τσέπη τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν τα coco’s να αντιπροσωπεύουν το 30% των προϊόντων. Π.χ. Εάν μία τράπεζα χρειαστεί 1 δις για να ανακεφαλαιοποιηθεί, η ελάχιστη συμμετοχή του 10% των ιδιωτών αντιστοιχεί σε 100 εκατομμύρια. Εάν τα coco’s αντιπροσωπεύουν το 10%, το κεφάλαιο σε κοινές άνευ ψήφου μετοχές θα είναι 900 εκατομμύρια, άρα η αναγκαία ιδιωτική συμμετοχή 90 εκατ. Εάν τα coco’s αντιστοιχούν στο 30%, το κεφάλαιο των μετοχών θα είναι 700 εκατ., άρα η ιδιωτική συμμετοχή πέφτει στα 70 εκατομμύρια!
• Επιπλέον, ζητούν να εγγράψουν ζημίες από το PSI ίσες με την απομείωση της ονομαστικής αξίας (και όχι της πραγματικής ζημίας ύψους 82-83%) των ομολόγων που κατείχαν και, επιπλέον, να τους δοθούν κάποια φορολογικά κίνητρα, ώστε εν τέλει να μην χρειαστούν 50 δις, αλλά περίπου 30 δις ευρώ, για να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ. Σκοπός είναι να τους κοστίσουν λιγότερο οι αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες πρέπει να συμμετέχουν.
Για όλες αυτές τις καθαρά ιδιοτελείς τους απαιτήσεις μάλιστα, οι Έλληνες τραπεζίτες, βάζουν μπροστά τους μικρομετόχους για τους οποίους λένε ότι «δεν θέλουν να δουν το κράτος να αντιμετωπίζει τους μικρομετόχους, με τον τρόπο που αντιμετώπισε πρόσφατα τους μικροομολογιούχους, οι οποίοι έχασαν το 53% των επενδύσεων τους λόγω του PSI»….
Το νέο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται - Συγχωνεύσεις - Εξαγορές
Καταρχάς, σημειώνεται ότι ικανές να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κρίθηκαν μόνο οι 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank).
Όλες οι υπόλοιπες, ανάλογα με τις δυνατότητες και την κατάστασή τους θα πρέπει είτε να εκκαθαριστούν («λουκέτο»), είτε να διαχωριστούν σε καλή και κακή τράπεζα (όπως προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας τραπεζών) και να απορροφηθεί από κάποιον άλλο το υγιές κομμάτι είτε να εξαγοραστούν όπως είναι. Σε όλα αυτά παίζει βασικό ρόλο η διάθεση ή η δυνατότητα των μετόχων να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Όπως διαφαίνεται από τις κινήσεις που κάνουν οι βασικοί παίχτες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει μία άτυπη συμφωνία μεταξύ τους, ώστε οι 4 μεγάλες και βιώσιμες τράπεζες να χτυπήσουν μία από τις ΑΤΕ (όπως και έγινε), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εμπορική και Γενική Τράπεζα, ενώ σε ό,τι αφορά τις μικρότερες (Millenium, Proton κλπ) έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξαγοράς από ξένους επενδυτές με σκοπό τη συνένωσή τους και τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα.
Εξαίρεση αποτελεί μέχρι στιγμής η Attica Bank η οποία προσπαθεί να προχωρήσει μόνη της σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επιδιώκει όπως έχει δηλώσει να παίξει ρόλο στο νέο τραπεζικό τοπίο που θα δημιουργηθεί.
Η περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας
Όταν πριν από 2 χρόνια έγιναν τα πρώτα stress tests ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική ανθεκτικότητα και ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών (των οποίων τα κριτήρια κρίνονται πλέον πολύ χαλαρά σε σχέση με την επιδείνωση της κρίσης και της ύφεσης που ακολούθησε), η ΑΤΕ είχε βγει τελευταία πανευρωπαϊκά και από τότε υπήρχαν ανησυχίες για το μέλλον της.
Η ΑΤΕ είχε όλα τα χαρακτηριστικά της κακοδιαχείρισης ενός δημοσίου οργανισμού (πολύ άσχημο ιστορικό δανείων χωρίς αντίκρισμα, δανείων που διαγράφονταν, μεγάλο αριθμό εργαζομένων με προνόμια δημοσίων υπαλλήλων κλπ), όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι κύριοι υπεύθυνοι για την οικτρή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η τράπεζα πυλώνας της ελληνικής αγροτικής οικονομίας είναι φυσικά τα 2 κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία, εκτός όλων των άλλων, χρέωσαν την Αγροτική Τράπεζα και με δάνεια δικά τους που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ!
Κρίσιμο είναι εδώ το ζήτημα που ανακύπτει για τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας και το πώς ενεργούσε τόσα χρόνια βλέποντας όλα αυτά τα κακώς κείμενα και την τράπεζα να οδηγείται στην καταστροφή, αφού η κερδοφορία της ήταν για χρόνια οριακή και υπολειπόταν κατά πολύ των άλλων εγχώριων τραπεζών.
Η επιλογή, τελικά, της εξαγοράς της Αγροτικής από την Πειραιώς, κρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και από την κυβέρνηση ως η πλέον συμφέρουσα, από την άποψη ότι κλείνει μία πληγή που είχε κοστίσει πολύ στο κράτος και θα κόστιζε άλλο τόσο στο άμεσο μέλλον. Όμως, οι αμφιβολίες και τα σκοτεινά σημεία γύρω από το deal συνεχίζουν να υπάρχουν, αφού αν μη τι άλλο ο κ. Σάλλας απέκτησε με μερικά μόνο εκατομμύρια και με συνοπτικές διαδικασίες μία τράπεζα η οποία τα τελευταία 2 χρόνια είχε στοιχίσει 5 δις στο ελληνικό Δημόσιο!!
Η Εμπορική:
Ήδη έχουν κατατεθεί επίσημες προσφορές από τις 3 μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank) οι οποίες εξετάζονται από τη γαλλική μητρική Credit Agricole. Η Εμπορική είναι ιδιάζουσα περίπτωση αγοραπωλησίας, αφού ο αγοραστής που θα επιλεγεί, ουσιαστικά και θα αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά και θα πληρωθεί κιόλας για να την αποκτήσει! Περίπου 2,5 δις θα βάλει η Credit Agricole για να την αναχρηματοδοτήσει και να συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό στο νέο σχήμα και με 2,5-3 δις θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, όπως έχει υπολογιστεί.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο:
Πιθανότατα να ακολουθηθεί η διαδικασία του διαχωρισμού σε καλή και κακή τράπεζα και η εξαγορά του υγιούς τμήματος από μία από τις Εθνική και Eurobank που κατέχουν ήδη το 6% του μετοχικού του κεφαλαίου. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για φιλέτο, αφού το μόνο που το έχει επιβαρύνει είναι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε. Πιθανότατα, λοιπόν, η ίδια αντιμετώπιση με την ΑΤΕ δεν θα είναι η πλέον κατάλληλη για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το Τ.Τ. έχει στην «προίκα» του και μία σύμβαση με τα ΕΛΤΑ έως το 2021 που δίνει τη δυνατότητα πώλησης των προϊόντων σε όλη την ελληνική επικράτεια από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ.
Το χαμένο στοίχημα των συγχωνεύσεων:
Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008 και οι τράπεζες απέσπασαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το πακέτο Αλογοσκούφη των 28 δις κρατικής στήριξης με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, άνοιξε ο χορός των αφειδών ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο χωρίς αυτό να αποκομίζει κανένα όφελος ούτε για τα κρατικά ταμεία αλλά ούτε καν για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα οι τράπεζες επικαλούμενες προβλήματα ρευστότητας αντλούσαν συνεχώς δεκάδες δις ενισχύσεων από το ελληνικό Δημόσιο για φτηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (δίδοντας ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα), αλλά την ίδια στιγμή αυτές παρουσίαζαν μηδενική ή και αρνητική πιστωτική επέκταση.
Ταυτόχρονα, και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ουδέποτε διαπραγματεύονταν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν 2 ή 3 ισχυροί τραπεζικοί πυλώνες που θα στήριζαν αναλόγως και τη χειμαζόμενη ελληνική πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις και την αγορά και με τη σειρά τους οι πολίτες θα εμπιστεύονταν και θα στήριζαν με τις καταθέσεις τους.
Οι σημερινές συγχωνεύσεις που δρομολογούνται πλέον κατόπιν «εορτής» και την έσχατη στιγμή προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν, εάν είχαν γίνει όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα της κρίσης, ενδεχομένως, να μην είχαμε μπει καν στη διαδικασία να φορτωθεί το ελληνικό Δημόσιο επιπλέον 50 δις χρέους για την ανακεφαλαιοποίησή τους και ενώ, μάλιστα, οι μεγαλομέτοχοί τους συνεχίζουν ευθαρσώς να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους…
Η τραπεζική ευρωπαϊκή ένωση και η ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM:
Το φλέγον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν απασχολεί την επικαιρότητα και τον τραπεζικό και πολιτικό κόσμο μόνο σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αποφασίστηκε επί της αρχής από τους ηγέτες της Ευρώπης η δημιουργία ευρωπαϊκής τραπεζικής Ένωσης με ενιαία τραπεζική εποπτική Αρχή υπό την ΕΚΤ. Τελικός σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να ανακτηθούν με τη σειρά τους και οι καταθέσεις που έχουν διαφύγει, αλλά και ο ενιαίος τρόπος ανακεφαλαιοποίησης όσων τραπεζών το χρειαστούν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και χωρίς να επιβαρύνονται τα κράτη ως εγγυητές.
Η απόφαση αυτή που την επόμενη ημέρα δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στην Ευρώπη, στις αγορές, αλλά και στην Ισπανία η οποία θα καρπωνόταν την ευεργετική δυνατότητα τις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της απευθείας από τον ESM χωρίς να χρεωθεί η ίδια, δεν άργησε να «ξεφουσκώσει».. Ύστερα από λίγες ημέρες, διαφάνηκαν όλες οι αδυναμίες και τα προβλήματα στην υλοποίηση (όπως η ανάγκη τροποποίησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η ανάγκη οικονομικού εξονυχιστικού ελέγχου όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο ρόλος της ΕΚΤ στο εγχείρημα κλπ…), με συνέπεια να αφαιρεθεί –τουλάχιστον προς το παρόν- το δικαίωμα από την Ισπανία να προχωρήσει μεμονωμένα σε κάτι τέτοιο. Όσο για εμάς δεν είχε τεθεί καν ζήτημα να μας αφορά αυτή η προοπτική…
Μήπως, όμως, κάποια στιγμή -και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια- η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα ημίμετρα τελείωσαν και δεν οδηγούν πουθενά; Τελικά θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει κοινός τρόπος ανακεφαλαιοποίησης; Και αν ναι, τι είδους κοινός τρόπος είναι αυτός και τι είδους τραπεζική ένωση αφού δεν θα αφορά την Ελλάδα και ίσως ούτε και την Ισπανία; Και εν πάση περιπτώσει, είναι δυνατόν να αποφασίζεται τρόπος ανακεφαλαιοποίησης τέτοιος ώστε να μην φορτώνονται τα κράτη τα χρέη των τραπεζών και να μην αφορά το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρώπης που είμαστε αυτή τη στιγμή εμείς..;
Πού τελικά βρισκόμαστε σήμερα; Όλα του γάμου δύσκολα και οι ελληνικές τράπεζες και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που καλούνται να τις στηρίξουν.. υπ’ ατμόν. Και φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, με φόντο τα νέα μέτρα ύψους ίσως και 15 δις, προκειμένου να δοθεί στη χώρα η επόμενη δόση από την οποία εξαρτάται όλο το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος..
www.tovima.gr
221 σχόλια:
1 – 200 από 221 Νεότερο› Νεότερο»Καλημέρα σε όλους τους φίλους .
Καλό μήνα και να παραμείνει ο ΚΑΡΑ για αρκετό καιρό LONG
ΔΗΜΟ καλό φθινόπωρο δεν έχω καταφέρει να σου πω μια καλημέρα
Formula 1 – Grand prix Βελγίου
Το πρωτάθλημα της F1 επιστρέφει το πρώτο Σαββατοκύριακο του φθινοπώρου με τον δωδέκατο αγώνα της χρονιάς.
Η πρώτη φορά που διοργανώθηκε το GP του Βελγίου στην πίστα του Σπα ήταν το 1950. Φέτος θα είναι η 45η. Οι Σουμάχερ και Ράικονεν έχουν κερδίσει τους έξι από τους εννιά αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη θρυλική διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Φέτος, δεν έχουν κερδίσει αγώνα ακόμη και ίσως έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Ο Αλόνσο που προηγείται στη βαθμολογία με 164 βαθμούς θέλει να διατηρήσει το προβάδισμα που έχει από τους Γουέμπερ (- 40), Φέτελ (- 42) και Χάμιλτον (-47).
Ότι κι αν γίνει στο Βέλγιο, ο Σεπτέμβριος προβλέπεται καυτός, καθώς ακολουθούν άλλοι δυο αγώνες: στην κατακόκκινη Μόντσα, τον ναό της ταχύτητας, στις 9/9 και στο Μονακό της Ανατολής, τη Σιγκαπούρη, στις 23/9.
Οι κατατακτήριες θα διεξαχθούν στις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ την ίδια ώρα θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα την Κυριακή.
Από 1/9/2012 ο «πράσινος δακτύλιος»
η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «πράσινο δακτύλιο» που τροποποιεί το σημερινό σύστημα με την θέσπιση μέτρων αποτροπής των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων στην Αθήνα.
Ο νέος «πράσινος δακτύλιος» θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου 2012, και αναλυτικά τα βασικά μέτρα που προτείνονται είναι:
1. Επιτρέπεται η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο χωρίς περιορισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα. Ειδικά για τα υβριδικά επιτρέπονται και αυτά που είναι τεχνολογίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα «μονών – ζυγών».
2. Απαγορεύεται η κυκλοφορία στο μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990. Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.
3. Η ημερομηνία της 1 Ιανουαρίου 1990 επικαιροποιείται αυτόματα κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών.
4. Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα λαμβάνουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος
http://www.reporter.gr/Ειδήσεις/Επιχειρήσεις/item/207894-Zhmies-895,8-ekat-eyrw-gia-tis-eishgmenes
Καλημέρα σε όλους καλό μήνα και καλό Σ/Κ.
Καλημέρα Γιαννάκη μου πρωινέ με την ενημέρωσή σου.
Ευκαιρία να την ...πω στον φίλο μου τον Αλέξανδρο πρωί - πρωί με αφορμή τα αποτελέσματα που διαβάζω (στο 4ο σχόλιο του Γιάννη).
... ενώ σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες καλά αποτελέσματα παρουσίασαν οι εταιρείες ............... Σωλ. Κορίνθου....................................................
Με σημαντικές ζημιές έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο οι εταιρείες ............................Σιδενόρ ...........................
Βέβαια τον τελικό λόγο τον έχει ένας, ο κ. Ταμπλός αλλά μήπως ξέρει κι αυτός τι του γίνεται?
Πέρα από την πλάκα τώρα...αν τα P/BV που βλέπω στον Κ. είναι αυτά (0,71 και 0,09) εντάξει να το συζητήσουμε αλλά και πάλι σε μια αγορά νορμάλ και όχι σαν την δική μας.
Ο Αυτιάς έχει τον Τσίπρα...
Άλλος ένας δουλευταράς που έχει ένα σκασμό ένσημα πίσω του.
Όπως οι δύο φίλοι και συμμαθητές-συμφοιτητές (σχεδόν) που ίδρωσαν δουλεύοντας για κάποιους μήνες (και αν) ως πιτσαδόρος ο ένας και ως καθαριστής καμπινέδων ο άλλος.
Και μετά ήταν ώριμοι να κυβερνήσουν μια χώρα. Από 26 χρονών βολευτής ο ένας και γιος του μπαμπά του ο άλλος.
Τώρα για τον όρο Τσιπροκαμμένοι του φίλου μου του Μικέλε ας μου επιτρέψει να πω ότι εγώ τους διαχωρίζω, έστω και λίγο.
Επειδή θα πάω μια βόλτα προς Τολό μεριά, εσύ νεαρέ μου ή τεκνό ότι γράψεις (γιατί θα γράψεις οπωσδήποτε) θα το διαβάσω αργότερα (πότε ακριβώς δεν ξέρω) και θα τα πούμε.
Το μόνο που θα πω τώρα είναι ότι εγώ δεν βλέπω ούτε μπρος ούτε πίσω ούτε πάνω ούτε κάτω ούτε δεξιά ούτε αριστερά από την είδηση...την στραβομάρα μου βλέπω και την πραγματικότητα που βιώνω ΣΗΜΕΡΑ.
Και αν γι αυτούς που δεν δούλεψαν καθόλου τα 1200-1500 € σύνταξης είναι πολλά και πρέπει να τα πάνε μισοτιμής, για μένα ΔΕΝ είναι. Με συνεχή εργασία από τα 21, πατώντας στα 60, συμπληρωμένα 37 χρόνια που δεν είναι 40 λόγω 2,5 σχεδόν ετών στρατού, δεν περιμένω κάτι λιγότερο στην ΕΛΛΑΔΑ... όχι στην ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ.
Δεν νομίζω ότι φταίω (ιδιαίτερα) αν στην εποχή μου, αν ήθελες να δουλέψεις, άνοιγες τα ΝΕΑ και την άλλη μέρα είχες δουλειά.
Ούτε επειδή αυτοί οι "κύριοι" θέλουν να τσακίσουν την χώρα και ειδικά τους νέους, που όσοι βρίσκουν δουλειά πρέπει να παίρνουν 580 € για να μην μπορούν μα κάνουν ΤΙΠΟΤΑ, ούτε όνειρα ούτε οικογένεια.
Και ακόμα δεν συγχίστηκα...
Αν υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ που δεν έχει καταλάβει ποιοι είναι οι πολιτικοί μας...μια επανάληψη από χθες το βράδυ και έφυγα. Ευτυχώς δεν είχα προλάβει να φάω πριν το δώ...
http://www.youtube.com/watch?v=sab3shGAC28&feature=player_embedded
Καλημέρα καλό μήνα και καλό ΣΚ σε όλη την παρέα.
8 tips για να μην πάθεις μελαγχολία το Σεπτέμβριο.
Μετά τις αμμουδιές και τις καταγάλανες θάλασσες, επιστροφή στο γραφείο. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, συμφωνούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πάρετε κατάκαρδα και να μελαγχολήσετε το Σεπτέμβρη. Διαβάστε πώς θα τα καταφέρετε.
http://www.cosmo.gr/body-and-mind/Soma/Psychologia/8-tips-gia-na-mhn-patheis-melagxolia-to-septemvrio.1351015.html
Καλημερα παιδες και καλο μηνα…. .η χθεσινη αναστροφη της Κυπρου είναι ένα καλο παραδειγμα προς μαθηση από τους νεωτερους και απειρους φιλους, για να μαθουμε και καταλαβουμε ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΙ Η ΠΑΡΑΓΚΑ…..ας ξεκινησω από την αρχη… μετα από μεγαλη και συνεχομενη (ανευ διακοπης) πτωση της μετοχης της Κυπρου, έφθασε καποτε (Τεταρτη) και ακουμπησε σε μακροχρονια γραμμη τασης, όπως σωστα επισημανε τη μερα εκεινη ο Μικελε, με κλεισιμο στο 0,1690…την επομενη, εκανε παλι το ιδιο με κλεισιμο στο 0,1640, ακουμπωντας παλι στην ιδια (καθοδικη) γραμμη τασης που καθημερινα χαμηλωνει…
Η παραγκα λοιπον, ΠΟΥ παντα θελει να αγοραζει (και να πουλαει) ΜΟΝΗ της για να μην την «ενοχλει» η πλεμπα (εμεις δηλαδη), σχεδιασε να «σπασει» ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΑ τη γραμμη αυτή τάσης ΜΕ ΣΚΟΠΟ να δημιουργησει ΠΑΝΙΚΟ και να προκληθουν αθροες πωλησεις, ώστε ΜΟΝΗ αυτή ν αγοράζει…
ΠΩΣ ΟΜΩΣ, περαν αυτου του σπασιματος γραμμης τασης που απευθυνεται μονο σε ημιμαθεις γνωστες τεχνικης αναλυσης, θα δημιουργουσε επι πλεον πωλητες από τη πλεμπα που εχει παραμεινει με μετοχες Κυπρου στα χερια ;;;;;;;;
ΠΩΣ θα πεισουν τον κοσμακη να πουλάει Κυπρου ΚΑΤΩ από το 0,16 (τη στιγμη που γραφουν απωλειες της ταξης του 95% μ.ο) για να μαζεψει η παραγκα τα χαρτια, σιγα σιγα και διακριτικα :::::::
Ε λοιπον, η παραγκα (όπως συνηθως) κυκλοφόρησε ΧΘΕΣ «φημη» ότι ΠΛΕΟΝ Η ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ (όπως Η ΛΑΙΚΗ) ΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 0,10 !!!!! ..η «φημη» αυτή όμως, ΕΠΡΕΠΕ να κυκλοφορησει….
ΕΔΩ ακολουθως αναλαμβανουν δραση τα γνωστα μας ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ με σκοπο να τρομοκρατησουν τον λαουτζικο…….
ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΧΘΕΣ στο κυριο άρθρο του Τρομοτσακου : «Επενδυτες, προσοχη….φημες αναφερουν ότι πλεον η Κυπρου παει για κατω από τα 0,10 ευρω όπως η Λαικη ΜΦΒ… μπορει βεβαια να είναι απλες φημες (γραφει πιο κατω)……»……ΤΟ «ΚΑΘΗΚΟΝ» του, όμως το εκανε… την «ΦΗΜΗ» για κατω από 0,10 την διεσπειρε….. τον τρομο ότι από τα 0,1640 μπορει να παει κατω από 0,10 (40%-50% πιθανες απωλειες) τον δημιουργησε ΜΙΑ ΧΑΡΑ κρατωντας και την γνωστη του ΠΙΣΙΝΗ….
ΥΓ : το χθεσινο αυτό κυριο αρθρο, εψαξα να το βρω στο αρχειο του για να σας το παραθεσω, αλλα εχει εξαφανισθει, περιεργως πως !!!!!
..η Κυπρου χθες, απο 0,1540 (αφου βεβαια μαζευτηκε ενω το κυριο αρθρο του Τρομοτσακου "επαιζε" ολη μερα πρωτο-πρωτο) πεταχτηκε στο 0,1720 δημιουργωντας διαφορα +12%...
ΠΑΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ
καλημερα και καλο φθινοπωρο και σε σενα Γιαννη ΚΟΝ..Βασιλικη κλμ και παρε με οποτε θες τηλ
Καλο μεσημερι κι απο μενα.Εξαιρετικης σημασιας η αναλυση του Δημου για τους νεωτερους ,ενας συνδυασμος εμπειριας και τεχνικης αναλυσης.Και μια ακομη φορα η διαπιστωση το πως λειτουργει η αλλοιωση της πραγματικοτητας μεσω των μεσων μαζικης ενημερωσης για το μεσο επενδυτη.Αυτη η περιπτωση δε αποδεικνυει οτι δεν φτανει ΜΟΝΟ η τεχνικη αναλυση,απλα ειναι ενα απο τα οπλα της φαρετρας που πρπει να εχουμε
Καλημέρα και καλό μήνα!
…όταν λες …στους νεώτερους ;;;
…είμαι …μέσα ;;;;
…από τον ΔΝ στο ΒΝ:
«…ο πλέον δεικτοβαρής τίτλος του Χ.Α. συνεχίζει να επιβεβαιώνει τον ρόλο του ''χειραγωγού'' για όσους επιδιώκουν και πετυχαίνουν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις με αρκετά χαμηλό κόστος και ταυτόχρονα να μοχλεύσουν σε σημαντικό βαθμό το τελικό πρόσημο για Γενικό Δείκτη και FTSE. Στο -5% προχθές (!) και στο +6,1% χθες(!!)…»
Γιατι μεγαλος εισαι εσυ dwk?? διαβασα φυσικα την χτεσινοβραδυνη σας συνομιλια.Καλο μηνα ,καλο φθινοπωρο σε ολους!
Οπως εχω πει,ειμαι πολυ καλα πληροφορημενος για το τι κυκλοφορει στο διαδικτυο,το λεω επι τη ευκαιρια του βιντεο με παλιοτερες σηλωσεις Σαμαρα που αναπαρηγαγε χτες εδω ο φιλος μου ο Πανος.Παμε τωρα ( δεν θα την γλυτωνατε) για μια ,οπως συχνα αρεσκομαι,σε μια κυνικη πολιτικη αναλυση.
Ωωωχ ! …και ήταν …εμπιστευτική ! –ακούμε !
Οπως ολοι,ειμαι πολυ απογοητευμενος απο το πολιτικο προσωπικο της χωρας γενικοτερα τα τελευταια 30-35 χρονια.
Σαν ελευθερος επαγγελματιας 21 χρονια αυτο που με ενοχλουσε περισσοτερο ηταν η "σοβιετικου" τυπου οικονομια,οι αντιδρασεις κυριως απο αριστερα σε καθε προσπαθεια εκσυγχρονισμου του δημοσιου τομεα,που ηταν και παραμενει ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ εχει να επιδειξει η χωρα αυτη.
Δωρος καλημερα και στον Μικελε...ο Δωρος θα πρεπει να εξαιρεθει απο τους νεωτερους καθ οτι αρχαιος..χαχα
Η διαφορα ειναι παντα προσπαθουσα να ξεχωριζω το μη χειρον.Για μενα ποτε δεν ηταν ΟΛΟΙ το ιδιο.Αυτοι που κυβερνησαν,αυτοι που ειχαν θεσεις στις κυβερνησεις μερικους εκ των οποιων γνωριζα και ειχα συνομιλησει μαζι τους.Δεν ειμαι της λογικης του να φυγουν και οι 300 που πρωτοστατησε τα τελευταια 2,5 χρονια στην ελληνικη κοινωνια,απλουστατα γιατι κανεις δεν μου ελεγε ΠΟΙΟΥΣ να φερουμε αν διωχναμε αυτους.
Δυσκολευομαι να καταταξω τον Δωρο.Μια κατηγορια μονος του!!
…ως εδώ …μαζί σου !!!
Καλημέρα Δήμο !
…michele ο Δήμος μιλάει για τον γιο του Έλληνα και της νύμφης Ορσηίδος , τον εγγονό του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
ο Δωρος , ο Μπαρμπαλιας, η Νικη κι εγω, φτιαχνουμε τα ΚΑΠΗ του φορουμ
... αλλη κατηγορια..δεν παιζομαστε
Η ελληνικη κοινωνια υπεστη ΣΟΚ τα τελευταια χρονια,απο τη μια αναγνωριζοντας φωναχτα επιτελους οτι δεν παει αλλο με αυτο το αδηφαγο κρατος,απο την αλλη γιατι η εγκληματικη ΕΞΟΔΟΣ απο τις αγορες οδηγησε τη χωρα σε πρακτικες ΔΝΤ και σε εξαθλιωση των χαμηλοτερων και πιο αδυναμων οικονομικων στρωματων.
Ζησαμε 2 εκλογικες αναμετρησεις ΑΚΡΙΒΩΣ επειδη το πολιτικο σκηνικο εγινε tabula rasa, το ΠΑΣΟΚ καταποντιστηκε,η ΝΔ επεσε στο καναβατσο,το ΚΚΕ εχασε τη ΜΙΣΗ δυναμη του , γεννηθηκαν 2 κομματα απο το "δεξιο" μερος της πολιτικης πιτας και γιγαντωθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον οποιο μετακινηθηκε ο,τι χειροτερο,συντηρητικοτερο και βολεμενο υπηρχε απο το χωρο του πρασινου ηλιου.
..θα μπορουσε να ειναι και ο Αιτωλός, γιος του Απόλλωνα και της Φθίας, αδελφός των Λαοδόκου και του Πολυποίτου, βασιλιάς της Κουρήτιδας χώρας. Μαζί με τους αδελφούς του φιλοξένησαν τον Άπι γιο του Φορωνέα, τους σκότωσε και τους τρεις ο Αιτωλός παίρνοντας τον θρόνο και δίνοντας το όνομα του στην χώρα
Παντως Δημο,ο μικροτερος της κατηγοριας εισαι..τσικο δηλ χαχα
.....πολυ κακος αυτος ο Αιτωλος..δεν ειναι για να δεχεσαι προκληση για φιλοξενια στο σπιτι του
Καλημερα και καλο μηνα.Θυμαμαι απο την τελευταια μας συναντηση στην ψαροταβερνα,που σε ρωτησα Δημο για την Κυπρου και μου ειπες "το πολυ πολυ να περιμενεις μεχρι 0,16"και περιμενα.Απο δω και περα τι γινεται???
γι αυτο και δειχνω τον απαιτουμενο σεβασμο στους αλλους τρεις
γεια σου βρε DIM...ολα τα θυμασαι, δεν σου ξεφευγει τιποτε αδελφε
…λίγο αόριστη η πρώτη παράγραφος, διαπιστωτικοί η δεύτερη … -μέσα !
…εγώ απλώς Δώρος από Θεόδωρος… -μπορείς να …συνεχίσεις !!!
αφου την ξεφτιλισανε κι αυτην, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, πιθανοτατα θα ακολουθησει την πορεια και των υπολοιπων που ΩΣΑΥΤΩΣ ξεφτιληστηκαν αλλα απεχουν μακραν των χαμηλων τους
...κατα την ταπεινη μου γνωμη και υπο την ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ που ανεφερα
* διαπιστωτική ...
να σε λεω Θεοδωρε τοτε που μου παει καλυτερα ?
…ευχαρίστως !
οσον αφορα το απ εδω και περα, ΕΑΝ θελει η παραγκα να οδηγησει το δεικτη πανω απο το 654 και 662 τοτε ΚΥΠΡΟΥ και ΠΕΙΡ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ν αποτελεσουν την "αιχμη του δορατος", ως καθυστερημενες εν συγκρισει με τις υπολοιπες παραγκες
Ψηφισαμε για πρωτη φορα,κυβερνηση συνεργασιας και φαγαμε και 2 μηνες με διπλες εκλογες,μεχρι να παραμερισουν καποιοι τις μικροκομματικες σκοπιμοτητες και να προσπαθησουν να συνεργαστουν.
Τα μετρα των 11,5 δισ ηταν ηδη ψηφισμενα απο την κυβερνηση Παπαδημου και ο κοσμος ψηφισε ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ οτι θα ερθουν και θα ειναι επωδυνα.
Δεν περιμενα και ειναι ανθρωπινως αδυνατον Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ που φωναζε ο Σαμαρας 2,5 χρονια να την περιμενω να την δω σε αριθμους μετα απο 2 καλοκαιρινους μηνες. Γι αυτο και το βιντεακι εχει την πλακα του αλλα ειναι για τον "πολυ κοσμο".Αν παλι μετα 2 χρονια ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ,θα το εκανα κι εγω πρωτοσελιδο το βιντεακι.Αλλα η διαπιστωση που κανω μεχρι τωρα ειναι οτι κατι κινειται σε επιπεδο ευρωπαικο και σε σχεση με μας και το ΕΠΙΣΗΜΑΝΑ με αφορμη τις επισκεψεις και συναντησεις του Σαμαρα με ΟΛΟΥΣ τους θεσμικους παραγοντες που εχουμε πανω απο το κεφαλι μας.
Οσον αφορα τα μετρα ,τα ηδη ψηφισμενα επαναλαμβανω,ποιος θελει να δει καινουργιες περικοπες??? ΛΑΘΟΣ ειναι ετσι κι αλλοιως.Απο την αρχη,απο το πρωτο επαχθες μνημονιο.Λαθος εννοω στους μικρους,γιατι συνταξεις στην Ελλαδα του σημερα πανω απο 2500 χιλ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να υπαρχουν κατα την ταπεινη μου αποψη.Ουτε μισθοι που στον ιδιωτικο τομεα για να τους παρεις,επρεπε να φτυσεις αιμα.
..παντα, κατα την ταπεινη μου γνωμη και την χιλιοεπαναληφθεισα δηλωση οτι δεν ειμαι αλανθαστος
..και απεχω πολυ απ το να ειμαι
Γεια σου dim .ολα τα θυμασαι που λεει κι ο Δημος.Το ερωτημα ειναι: με μια μετοχη που πεφτει σαν καταρρακτης γιατι να ασχολουμαστε?? αλλα ειναι πολυ πιθανον να ακολουθησει την πορεια που λεει κι ο Δημος παρα το γεγονος οτι οι ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ πολλα νομιζω οτι απεκρυψαν εκει.
την Κυπρου την "δωσαμε" χθες, με καμμια εικοσαρια και πλεον σχετικα συνεχομενα σχολια (πραγμα που σπανια κανω) στο 0,1550-0,1560 καθ οτι "εβγαζε ματια"....ελπιζω καποιοι φιλοι να επωφεληθηκαν
δεν παυει να ειναι ενα μαγαζι που "εκλεψε" πολλες καταθεσεις Ελληνων απο αλλες Ελληνικες τραπεζες, ως πολυ "φιλικη" στον καταθετη
..και με χρηματιστηριακη αξια 290 εκατομμυριων ΟΤΑΝ η τελευταια προ 3 μηνων αμκ ηταν της ταξεως των 500 εκατομμυριων !!!!!!!!!!!!!
…σε δυο χρόνια μια άλλη κυβέρνηση θα παίρνει μέτρα, που και τότε θα είναι νωρίς να τα κρίνουμε… αν υπάρχουμε …
Και για να τελειωνω,πιστευω οπως πολλοι αλλοι οτι η Ελλαδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.Αν δεν γυρισουμε το παιχνιδι μ αυτους και εκει ειναι η διαφωνια μου με τις τωρινες κραυγες ,με το συρφετο Τσιπρα θα κλεισουμε τελειως το μαγαζι.Αν πλησιασει εκεινη η ωρα,θα το ΑΝΑΛΥΣΩ το γιατι.Και βεβαια το τσιπροκαμμενοι παει μονο στον ΛΑΙΚΙΣΜΟ.Απο ιδεολογικης αποψης ,εχοντας διαβασει και το προγραμμα Καμμενου ( λεμε τωρα,προγραμμα) ειμαι πολυ πιο κοντα σ αυτον απλα γιατι δεν πιστευω στις αριστεροσοσιαλιστικες πρακτικες μιας δυναμης που γιγαντωθηκε με το παλιο ,εμετικο ΠΑΣΟΚ.
το major ΘΕΜΑ, κατα την γνωμη μου, ειναι να την βγαλουμε "καθαρη" μεχρι τελος του χρονου...καθαρη, απο ολες τις πιθανες προοπτικες, κακες, πολυ κακες, και παρα πολυ κακες.... προοπτικες,οικονομικες, κοινωνικες και γεωπολιτικες
Αχ καλέ , τι ωραία που τα λέτε κύριε Μικέλε...
Δωρο ,δεν ειμαι της αποψης αυτης.Τα μετρα συνεχιζουμε να τα παιρνουμε γιατι 2,5 χρονια ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ στα υπολοιπα.Αν δεν κανουν τιποτα κι αυτοι στα ΥΠΟΛΟΙΠΑ θα συμφωνησω.Και ειδικα ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΥΡΕΨΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΟΣ που ευελπιστω οτι ειναι η πραγματικη επιδιωξη αυτης της κυβερνησης.
....τα "τελευταια" αυτα μετρα, επρεπε να ειχαν παρθει προ 2-3 ετων...ΟΜΩΣ οπως ειπα και στη Βαλια πριν λιγο, γινανε σε δοσεις με βαση την ανοχη της κοινωνιας, λιγο-λιγο για να μην ποναει και πολυ ...κατι σαν τον γαιδαρο του Χοτζα που πανω που τον μαθαινε να μην τρωει, ψοφησε
Αχ Μαρινα μου,ποσο καιρο ειχα να σε δω ,μου ελειψες πραγματικα.Με συγκινει η παρουσια σου
Μαρινα μου καλημερα..να χαιρεσε τον Αλεκοοοοοοοοοοοοοοοοο
Α να χαθει ο κοπρίτης...δεν με έβγαλε εξω στη γιορτή του...
…στην αγκαλιά του οποίου (Τσίπρα) μας στέλνει ο …πρώην αντιμνημονιακός !!! (εεεε; -ευγενής εγώ…)
α τον παλιοτσιγκουνη, γι αυτο ειχε εξαφανιστει στη γιορτη του
ΕΜΗΣ ΤΑ ΛΑΙΓΑΜΑΙ...Ο ΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ...ΠΑΠΟΥΚΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ
ρΕμενα κατ΄ουσιαν με ανησυχει ο μεγαλος καταρρακτης της χωρας,Μικελε.Η Κυπρου τωρα ως η μεγαλυτερη τραπεζα της Κυπρου δεν νομιζω οτι θα εχει χειροτερη τυχη απο την δικη μας Εθνικη.
…Μαρίνα μου …εμείς γιατί είμαστε εδώ ;;;
Δεν μας στελνει κανενας Θοδωρε.Εμεις διαλεγουμε.Οπως διαλεξαμε τον πανηλιθιο του "λεφτα υπαρχουν" εγκληματια και τωρα τρεχουμε..Γιατι το συστημα μας ειπε οτι οχοντρος παιζει play station ολη μερα και τρωει σουβλακια,αλλα εγω εβλεπα οτι ηθελε να παιξει ισορροπιστικο παιχνιδι με Κινεζους,με αγωγο,με ΑΟΖ με την Αλβανια,με βετο στη μαπα του Μπους,με επισκεψεις Πουτιν μια φορα το χρονο εδω.Ωραια,τα σταματησαμε ολα αυτα.Και γιναμε το ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ παγκοσμιως.
Ο ΠΑΠΟΥΚΑΣ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΕΒΑΛΕ...ΕΜΗΣ ΤΑ ΛΑΙΓΑΜΑΙ...ΕΞΕΛΙΞΟΙΣ ΣΤΟ ΤΤ...............
Τρίτη 21 Αυγ 2012 - 16:19Π.ΘIP: XXX.43.54.156
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΛΗΡ. ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΕΧΑ ΚΑΙ ΣΑς ΑΦΗΝΩ............ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΠΡΙΚΗ -ΑΛΦΑ,ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΕΤΕ-ΤΤ,ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ..............................
Τρίτη 21 Αυγ 2012 - 10:26Π.ΘIP: XXX.129.112.91
ΚΑΛΗΜΕΡΑ .........Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥς ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ.................ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΓΑΛΟ........................ΙΣΟς ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΕΛΙΞΟΙς ΚΑΙ ΣΕ ΤΤ..........ΑΛΦΑ -ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΕΝΕ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ...................
ΕΡΧΕΤΕ...ROAD SOWS.......ΕΡΧΕΤΕΕΕΕΕΕ
3+24...Εσάς κύριε Θοδωρή κατά Πάνο,Θεόδωρο κατά Δημοσθένη θα σας χρειαστώ όταν με το καλό κάνω παιδιά για να τους λέτε παραμύθια τα βραδια που θα βγαίνω με τον κύριο Μικέλε...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 9.13 ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ.
Παμε στοιχημα μια μπυριτσα ποια απο τις δυο μετοχες θα εχει καλυτερη αποδοση μεσα στο μηνα???
ΑΑΑ θελω και μεζεδακι ,αφου θα κερδισω ετσι και αλλιως.
Περιμενω...
...φυσικά απαραίτητη προυπόθεση είναι να διατηρήσει την πλούσια κόμη του...
Η Κυπρος βρισκεται σε "προηγουμενη" φαση dim. Η ΕΤΕ ειναι πολυ πιο προχωρημενη και οσονουπω ΚΑΤΙ θα παρει.Και απο τη ιστορικη εκεινη αναρτηση ΠΗΡΑ ΚΙ ΕΓΩ ΕΤΕ χαχα θυμασαι?? η ετε ειναι 40% πιο πανω.Αντιθετα η κυπρου ψαχνει τα χαμηλα.Διαφορετικος χρονισμος.Οι δε θυγατρικες της ΒΙΟΧΚ για παραδειγμα,προετοιμαζουν τη ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ..
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΕΤΟ ΠΑΝΟΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΠΑΠΟΥΚΑ... ΜΑΡΙΝΑ ΕΛΑ ΜΑΖΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΓΥΦΤΙΣΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟ ΩΜΑΔΑ
Και απο δαυτα εχομεν χα χα...
ΜΙΚΕΛΕ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΔΟΡΩ ΜΙΑ ΒΟΥΡΤΣΑ ΝΑ ΧΤΕΝΙΖΗΣ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΣΤ ΑΦΤΙΑ ΣΟΥ ?
…(…συνεχίζεται) …όπως πιστέψαμε στην «λάθος συνταγή» (όπως ΠΑΛΙ μας είπε το σύστημα) που ξαφνικά έγινε σωστή (!) στο νέο ισορροπητικό παιγνίδι Μέρκελ, Ρέσλερ και πρωθυπουργικής καρέκλας με μπαλαντέρ τον κυρ Φώτη σε ρόλο πρόεδρου και Μπένυ επί των τιμών !!!
Ειμαι πολυ περηφανος για την πλουσια κομη μου,αν θελετε να ξερετε..αχ Μαρινακι,ωραια που θα περναμε..
…και είμαι πολύ καλός με τα παιδιά, Μαρίνα μου, γενικώς !!! (Θόδωρος κατά Michele)
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ...ΤΕΛΕΦΤΕΑ ΠΛΙΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΑΙΧΑ....ΜΕΓΑΛΙ ΔΙΑΦΙΜΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΗΝΕ ΣΤΟΝ ΜΙΚΕΛΕ 1.000.000 ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ
..ΜΕ BANDED ΠΕΡΟΥΚΑ
Πρέπει να σας αφήσω...θα με πάει ο Ατραμπανος για μια προτελευταία βουτιά...
Υπαρχει ενα προβλημα ομως Δημο.Την τελευταια φορα που τον ειδα δεν ακουγε γιατι τα ειχε κανει οφελιες χα χα χαααα
ΜΑΡΗΝΑ ΔΟΣΕ ΧΕΡΑΙΤΗΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΙΛΟ ΜΟΥ ΑΤΡΑΜΠΑΝΤΟ
… έχει κλείσει με την …head and shoulders, σίγουρα, ο Michele !!!
ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΤΗ ΛΕΞΗ ΔΗΜΟΣ.............
Μακαρι να ειχαν οι διαφημιστικες τοσα λεφτα να τους τα επαιρνα..
...και φιλάκια θα του δώσω...χιχιχι
Ο μΙΚελε το μονο σαμπουαν που θα μπορουσε να διαφημισει ειναι ενα με κυριο συστατικο την χλωρινη
…τελευταία πληροφορία κατευθείαν από Τουρκογύφτισσα:
…ο Πάνος είναι στην παράλια του …Τολού, ατενίζει την θάλασσα και …ακονίζει την πένα του !!!!
..που καταπολεμα αποτελεσματικα την πυτιριδα....κυριολεκτικα την εξαφανιζει
μΙΚελε το μονο σαμπουαν που θα μπορουσε να διαφημισει ειναι ενα με κυριο συστατικο την χλωρινη
χαχαχαχαχαχαχααχα
Φανταζεσαι χλωρινη πανω στην καραφλα χαχα θριλερ!!
γεια σας παιδες,μεγαλο μαθημα το χθεσινο ψαρεμα του Δμου στην κυπρου
Αλεξανδρε κλμ ..καταπολεμα ομως αποτελεσματικα την πυτιριδα
ο Μικελε ειναι ο μονος που δεν εχει πυτιριδα..θα μου πεις δεν εχει και μαλλια...το ζητουμενο ομως ειναι η πυτιριδα, οχι τα μαλλια
Δημο αυτο με την πυτιριδα μου θυμιζει την θατσερ που για να σπασει την απεργια των ανθρακορυχων κατηργησε την αγγλικη βιομηχανια εξορυξης
Μικελε, δεν καταλαβες, ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΒΕΣΕ το σαμπουαν αυτο θα απευθυνεται σε οσους εχουν μαλλια και θελουν να καταπολεμησουν την πυτιριδα
ΣΩΣΤΟςςςςς Αλεξανδρε...ωραιο παραδειγμα
σασ αποχαιρετω ..παω να μαζεψω φυστικια απο τις φυστικιες μου...
Κριμα,εχασα το 1 εκ απο τους διαφημιστες..γεια σου Αλεξ φιλε μου καλε.Τι βλεπω ,σιδενορ-ακιας?? χαχα
Μικελε..ερχεσαι για παρεα ??? θα παρεις καμμια σακκουλα
ναι βρε μικε δεν βλεπεις την αδυναμια των σωλκ? εκαναν διασπαση και κολησαν δεν ειναι για παραπανω η μετοχη, για τωρα τουλαχιστο, η δε σιδενορ δεν μπορει να εχει λιγοτερο απο τα 2/3 της αξιας των σωλκ.
αρε Δημο μεσημεριατικα σε επιασε?
παντως η ατολμια της ανοδικης κινησης κρατα σε ουδετερα επιπεδα τους ταλαντωτες εαν αυτο σημαινει οτιδηποτε για την συνεχεια της κινησης προς τις 700 περιπου μοναδες πριν το τελευταιο καθοδικο,λεω εγω τωρα
θελω ναμαι εκει μολις πεσει ο ηλιος ..κατα τις 6
Καλησπέρα σας...ωραια τα ειπατε σήμερα...ερώτηση για τους παλιους..όταν οι τιμές συμπιέζονται απο έναν γρήγορο κινητο απο κάτω κ εναν αργο (βαρυ μάλιστα) κινητο απο πάνω...τι σημαίνει άραγε αυτο?
χεχεχεχε....
Καλως τον hawk.Σημαινει οτι ερχεται η ωρα..για ποια μιλας ακριβως?
Καλησπέρα και απο μένα,
Καλό μήνα Βασιλική, Νίκη,
Καλό μήνα σε όλους.
Πάνο εύχομαι το Σεπτέμβριο να πάμε για τρέξιμο!
Τρέχω σε γάμους και ξενύχτια χτες και σήμερα, αλλά σκαστός πρόλαβα να μπω για μια καλησπέρα.
Δημοσθένη ευχαριστούμε για την ανάλυση, το θέμα είναι πως αυτή η ΕΚ που αποδεδειγμένα δεν υπάρχει θα ζήταγε τον λόγο απο κάτι τύπους σαν τον ΠΛ.
Τον ίδιο πανικό έσπειρε προχτές και με το ΤΤ προανακοινώνοντας ότι την Τρίτη θα το έβγαζαν εκτός διαπραγμάτευσης.
Και αν δεχτώ ότι σε γενικές ο "ΔΝ" είναι καλύτερος και θέλει να βοηθήσει τον κόσμο λέγοντας την γνώμη του για "καλύτερες εταιρίες", γιατί συστεγάζεται εκεί και ανέχεται τις τακτικές του ΠΛ? Ουδείς αναμάρτητος θα μου πεις...
Όπως κι να έχει, χαίρομαι που μπορούμε να μαθαίνουμε πράγματα εδωπέρα, ελπίζω να έχουμε έναν καλό μήνα, το Θεόδωρος μου αρέσει καλύτερα, MIchele εγώ βρίσκω τα μαλλιά σου λεία κ απαλά.
Πάω τώρα να δέσω καμιά γραβάτα, γιατί ο γάμος είναι στο Κορωπί...επιστροφή μικρές πρωινές ώρες με διαύγεια ελπίζω για να διαβάσω κανένα σχόλιο...
Πες τα στους κακεντρεχεις Αλεξανδρατε χαχα.Απο την αλλη αν γυρισεις διαυγης τις μικρες πρωινες ωρες θα σημαινει οτι δεν περασες καλα !! καλο μηνα και παλι
Καλησπέρα πουλάκια μου, πριν από λίγο γύρισα. Τολό από Ναύπλιο, μετά Ίρια, μπάνιο, φαγητό και επιστροφή από την άλλη πλευρά μέσω Επιδαύρου προς Ισθμό. 8 ώρες συνολικά και πάνω από 200 χιλιόμετρα. Όχι και άσχημα.
Μια διαδρομή (στροφιλίκι) που δεν την βαριέμαι ποτέ όσες φορές και να την κάνω και δίπλα σε ένα από τα ωραιότερα πευκοδάση που έχουν απομείνει ακόμη στην Ελλάδα.
Τόσο πυκνό που δεν βλέπεις χώμα στις πλαγιές.
Και πολύ ωραία θέα προς την θάλασσα.
Όσο για τα υπόλοιπα που διάβασα ...θα απαντήσω αλλά όχι τώρα, όταν θα είμαι έτοιμος και ...συγχισμένος.
Για την ώρα ετοιμάζομαι να πάω να συναντήσω κατά τις 8 έναν καθηγητή του γιού μου στο ΤΕΙ Πειραιά που μένει εδώ κοντά (στα 15 χιλ. περίπου).
Διακοπες διαρκειας..τωρα δε που εφτιαξε το "πονεμενο" δεν κρατιεσαι.
κάτσε να προλάβω να μπω την Δευτερα κ μετά ας πλακώσετε κ εσεις..χτες βράδυ μελέτησα το μισο ΧΑΑ..σε ημερήσιο κ βρήκα 3, εαν θυμαμαι καλα, μαργαριτάρια του βυθου (μιλαμε για την ελληνικη αγορα..χαχαχα)...
Η εκπληξη ειναι,οτι μελετησες σε ΗΜΕΡΗΣΙΟ χαχα..
τραβουσα γραμμες απο το 2009..για να καταλάβεις...χεχεχε..
θα σε ενημερώσω εγκαιρως για να επιβεβαιώσεις τις σκέψεις μου..
Ετσι βρισκονται τα..μαργαριταρια Hawk..κοιτωντας τη μεγαλη εικονα.Αρκει να εχουν και..αποδεκτα θεμελιωδη
καπου εκει ξεκινας εσυ...χεχεχε..
και φυσικα με αποδεκτο ημερήσιο όγκο τεμαχιών...δηλ τουλάχιστον 30χιλ...
Δεν κανουν και πολλες 30χιλ την ημερα τετοιο καιρο,αλλα συμφωνω
γυρω στις 15 με 25..φθάνουν για να ψάξεις κ να βρεις κάτι...μην είμαστε πλεονέκτες...δεν είμαστε κ s&p..
Αναβάλλεται για Οκτώβριο η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
http://gr.news.yahoo.com/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B7-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-155535233.html
που σημαίνει?..hello miss V...
Δεν ξέρω Αντώνη. Θα μας πουν οι παλιότεροι και εμπειρότεροι.
Εμένα θα μου πεις ποια μετοχή βρήκε το γερακίσιο ματάκι σου;
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=220338
θα ενημερωθεις κ θα πεις την γνώμη σου..εσεις που ξέρετε την παραγκα καλυτερα...ετοιμαζομαι να την κάνω..να εχετε ενα ομορφο σαββατοβραδο...
Καλή διασκέδαση Αντώνη
Kαλησπέρα και καλό μήνα...!
Σφίγγει ο κλοιός για τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας
Το θέμα είναι Μichele εάν μετά απο τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εάν θα βρουν κανένα .... για να του τα πάρουν
Δεν ειναι το θεμα να τους τα παρουν.Επειδη προφανως πολλοι δεν θα μπορουν να τα δικαιολογησουν ,το θεμα ειναι να κανουν μια συμφωνια με τους Ελβετους( που εχουν κανει και αλλες χωρες σοβαρες) και να παιρνουν ενα φορο.Δεν θα ειναι λιγα τα λεφτα.
Νομίζω φόρος υπάρχει!!
Mega τωρα: 1770 προσωπα εχουν βγαλει εξω ( εκτος Ελβετιας) 23 δισ το τελευταιο διαστημα
ΕΧΑΕ ΟΤΕ ΑΛΦΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑ .ΕΓΩ ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΤΙΑΝ ΟΥΚ ΕΧΩ
ΑΜΑΡΤΙΑΝ/ SL Για τις τρεις μετοχες.
2,7293/2,25/1,32 με δυο κλεισιματα και προσεχοντας το σημα του stochastic.Παντα σε ημερησιο
2,72/
2,25
132 διπλο κλεισιμο
οκ μικε??
Χεχε.Βελτιωνεσαι στην παρουσιαση.Ασε που σιγα-σιγα πρεπει να ετοιμαζεις και κανα γραφηματακι,μου εχουν λειψει
δεν εχω προσβαση λεμεεεεεε
Α το ξεχασα αυτο.Το γιατι μπορεις να μου το πεις ,απο τη στιγμη που σε βλεπω συντακτη?? Ασε που ευκολα στελνεις στο μειλ και ευκολα το ανεβαζω.Με κειμενακι φυσικα.Χεχε
μικε παιζει και ενα γερο underdog . mytil
για στειλε μια καινουργα προσκληση να δουμε
…ΟΠΑΠ έχουμε να δούμε από 9/7 …μήπως ;;;
Σου εστειλα Αλεξ.Ναι ΟΠΑΠ γιατι οχι?
dwk αυτο που κανει ο οπαπ αυτη την στιγμη ειναι το πιο επικυνδυνο τεχνικα εγχειρημα και εαν δεν ημουν στην μετοχη δεν θα ανοιγα θεση τωρα ,οχι βεβαια οτι δεν υπαρχει πιθανοτητα να φυγει αλλα δεν ειναι ωρα κατα τη γνωμη μου θα τηνν βλεπουμε παντως καθημερινα
mike ειναι breakout pointκαι η ταση της μετοχης δεν ειναι ισχυρη θελουμε διπλη επιβεβαιωση για ανοιγμα ή ενιχυση θεσης ,γνωμη μου βεβαια
Οντως εχει κανει το δρομο της.Κι εχει το gap μπροστα της που λειτουργει ως αντισταση.Αλλα θα τη δουμε.Την εστειλα την προσκληση
καλησπερα και καλο μηνα
εισαστε απολαυση ...κατα την αναγνωση των προηγουμενων...
ο καθενας και ολοι μαζι συνθεσατε ...
η θεση του Μικε που επαιζε πλαστάτιον ...τρωγοντας σουβλακι μετα τζατζικιου...με βρισκει απολυτα συμφωνο...τα εχω γραψει παλιοτερα...το πατσοκ -το διεφθαρμενο-δεν εκανε και δεν κανει τιποτε αλλο παρα να βαζει χοντρες ετικετες στους αντιπαλους
1.ονοματισε Γερο της Δημοκρατιας τον αισχρο που εστειλε αγωνιστες στα ξερονησια
2.θεοποιησε τον πουτανιαρη τον Ανδρεα και καθιερωσε τον τροπο ζωης του...τροπο ζωης για τους πολλους και ευνοημενους της εποχης του...
3.ενα χρονο ο Μητσοτακης και τον ειπαν εθνικο δοσιλογο ...τον εριξαν και στη συνεχεια ελεγαν ολοι οι ελληνες οτι ειχε δικιο για το Μακεδονικο...
θα μπορουσαμε να γραψουμε τα χιλια δυο...αλλα βρηκε και συμμαχο στην πολιτικη διαφθορας και τη ΝΔ του νεωτερου Καραμανλη ...που φαγωθηκε εκ των εσω ,χωρις να πολεμησει την διαφθορα που ελεγε...αφου ο Παυλοπουλος ,οχι μονο αφησε ολη την πασοκοκρατουμενη διεφθαρμενη διοικη ση του πατσοκ ,αλλα τις μοιρασε και ουφιτσια ,σε βαρος των δικων του.
τωρα τις συνεπειες τις πληρωνουν παλι οι ιδιοι-αυτοι που μια ζωη την τρωνε απο πισω-εχοντας και τον χονδρο να εχει κανει και βιβλιο το "μαζι τα φαγαμε"...ναι χονδρε μαζι τα φαγατε σιγουρα
εγω παντως δεν την ελαβα
να εκανα το mail λαθος αποκλειεται δεν πιστευω να αλλαξες mail??
παιδες κλσ μαζεψα 5 κιλα φυστικια Αιγινης...σε οποιον αρεσουν επομενο μαζεμα 15/9...οσα μαζευετε, παιρνετε...φυστικι φρεσκο πρωτης γραμμης
Δωρο σου κολησαν πολλα ονοματα ...θα μπορουσα να προσθεσω Τεό ...αλλα σε προτειμω Δωρο...δεν ξερω ,αλλα σε εχω σαν εικονα σχηματισει αναποσπαστα με αυτο...
ολοι για φυστικι τζαμπα λεμε ,εγω μεσα
15/09 η 16/9 σ/κ κανονισε ναχεις 2-3 ωριτσες να κατεβουμε Βουλιαγμενη Αλεξανδρε..ανοιχτες οι συμμετοχες ακομα
και ο Μικελε μεσα..μετα σουβλακια και μπυρες μεχρι να γινουμε γκολ...χαχα
μεσααααααααα!!!!!!
ασχετο,πολλα εβδομαδιαια διαγραμματα δειχνουν πολυ επικυνδυνα με ταση απο πτωτικη εως ουδετερη και κυμα υπεραγορασμενο
αυτο σημαινει οτι αργα η γρηγορα,σχετικα γρηγορα μαλλον,θα αρχισει το γλεντι γιαυτο ετοιμα stop loss πριν το ανοιγμα θεσης και καλου κακου ετοιμοι για ανοιγμα short σε συμβολαια.
και 1691 $ ο χρυσος παιδες..προς τη δοξα τραβα
χρυσος και s&p 500 ολα τα λεφτα εως τις εκλογες του ομπαμια
μετα θα αλλαξουν οι δρομοι τους
διαφωνω για τον χρυσο..η θεση μου ειναι σταθερη γι αυτον εδω και δεκα χρονια...sky is the limit
θα αλλαξουν οι δρομοι τους,δηλαση ο χρυσος ακομα πιο πανω και ο s&p πολυυυυυ κατω
αν παρανεβει το μεταλλο, θα ευχομαστε να μην ανεβαινε
… φιστίκι, μπυρόνια και γωωωωωωωωωω !!!!!
…φιστίκι ΞΕΡΩ να καθαρίζω !!!
…στη μπύρα θα ξηγηθούμε …φιστίκι !!!
ραντεβου στις 15 η 16/9 φιλαρακια ..χαχα..θα πεσει πολυ γελιο...ο Μικελε κι αυτος ..γιναμε 4
προτεινω για προθερμανση, οποιος γουσταρει και αυριο μεσημερακι σπιτι μου να κανουμε προπονηση με τα φυστικια που μαζεψα σημερα ...χαχα..δηλωση συμμετοχης μεχρι 12ης νυκτερινης
..γυναικες δεκτες..ακομα και Ουκρανες...χαχαχα
…αύριο έχω τον …μπατζανάκη μου………..
…και ΔΕΝ τρώει φιστίκια !
Αν το κάνετε 16/9 δηλώνω και εγώ συμμετοχή. 15 έχω γάμο και δεν μπορώ.
Αύριο θα πάω θάλασσα.
Γεια σου μικρέ μου, που έμαθες να καθαρίζεις φυστίκια
*φιστίκι
Καλησπέραααααααααααα...
Είμαι αδιάβαστος,οπότε σας παρακολουθώ για να κλέψω απόψεις και ιδέες χε χε
…ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ …χωρίς «» !!!!!
….μεγαλώνοντας μαθαίνω…
Καλησπερούδια Βασιλική !
Καλησπέρα Κ23 !
Καλώς τον.
Δικαιούσαι και συ να είσαι αδιάβαστος μια μέρα, αρκεί να μείνεις Kαρά bull.
Παραμένω Βασιλική,παραμένω.Τον Αλέξανδρο βλέπω λίγο επιφυλακτικό,είναι επειδή δεν έχει αποτάξει εντελώς από πάνω του το αρκουδοτόμαρο χε χε
τι εγινε μαζευτηκανε ολες οι αρκουδες σημερα ...χαχα Βασιλικη μεσα ....5 για φυστικια 16/9
Έλα ρε Δήμο παίκτη,δυναμικά επανεμφανιζόμενο.Σε θαύμασα χθες με την ΚΥΠΡ.
Καρά παλιά π....α στο κουρμπέτι.
..ολοι εχουν και τα "τυχερα" τους
βρε αποστατη των αρκουδων δηλαδη εσυ περιμενεις να περασει η αγορα το 7/720?
Αλέξανδρε μόνοοοοοοοο...?Για βάλε χα χα χα χα
..η αγορα απο τον Οκτωβρη του 2009 οταν προσεγγισε σχεδον 3000 μοναδες, (2955 αν θυμαμαι καλα)για πρωτη φορα βαδιζει σαφως και εγκυρα (με πολλα κλεισιματα) σε επιπεδα ανω του +30% απο το χαμηλο της ..συγκεκριμενα ανω του +37%..γι αυτο χαλαρωστε λιγο και απολαυστε..επαναλαμβανω χαλαρωστε ΛΙΓΟ...οχι πολυ
Καλώς τον αρκούδο. Μέχρι έχει εκεί έχει ένα 10% επάνω ακόμη να εκμεταλλευτούμε.
Μην εκπλαγείς όμως αν η αγορά δεν πάει ακριβώς by the book.
...για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ αυτη την τριετια 10/2009-9/2012
καλησπερα miss v
Αλέξανδρε αυτή η άνοδος δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες αναλαμπές. Φοβίζει σπάει νεύρα και δεν την πιστεύει κανείς.
εμενα παιδια οι θεσεις μου σε οπαπ
μοη ελβαλ ελκα και μια μικρουλα σε σιδενορ ειναι long αλλα καλου κακου και etf χρυσου πηρα και αν στραβωσει θα ειναι ετοιμα τα short στον δεικτη τραπεζων.Χωρις μεγαλη ειδηση δεν παμε πολυ πιο πανω,γνωμη μου παντα μπορει να κανω λαθος αλλωστε δεν θα ναι πρωτη φορα
και ειπαμε απο βδομαδα βλεπουμε κατι απο εχαε οτε αλφα
αυριο θα κληθουν ολα τα μελη του φορουμ να ονοματισουν μια μετοχη ΜΟΝΟ που κατα τη γνωμη τους θα εχει τη μεγαλυτερη αποδοση την επομενη εβδομαδα (5 συνεδριασεις)...αν βεβαια συμφωνειτε να συμμετασχετε
οποιος κερδισει θα λαβει 2 κιλα φυστικια αιγινης ..φρεσκα
..και θα υποχρεωθει να κερασει τους χαμενους μπυρες
εγω ειμαι φυσικα μεσα
ημουν σιγουρος
χεχεχε να δω συμμετοχες θελω
φυσικα απο τα "βραβεια" που ανεφερα, εννοειται οτι δεν σημαινει απολυτως τιποτε η νικη η η χασουρα
Και εγώ μέσα
κι εγω μεσα ειμαι βεβαια καθως μ αρεσουν ολων των ειδων τα παιγνια
Δήμο γιατί έχω την εντύπωση ότι θα πούμε το ίδιο χαρτί;
οι επιλογες σασ να σταλουν με μeιλ στο com300@hotmail.com μεχρι Κυριακη βραδυ 12 μεσανυχτα και θα ανακοινωθουν επισημα στις 10 το πρωι της Δευτερας
γι αυτο παντα θαυμαζα το γυναικειο ενστικτο..εμεις οι αντρες ειμαστε μουροχαυλοι μπροστα σας οσον αφορα το ενστικτο...κι εγω την ιδια εντυπωση εχω Βασιλικη
εγω δεν συμφωνω αν κερδισω θελω να επιβραβευθω σε δημοσια τελετη, το site να μετονομαστει σε Αλεξανδρος ο αναλυτης,να μην διαφωνει κανεις απο δω και περα μαζι μου ,να επικρατησει ειρηνη στην γη ,να μην πειραζουν πλεον τους ινδιανους να βρεθει το φαρμακο για την τριχοπτωση, επισης...
η διαδικασια αυτη των κρυφων επιλογων γινεται για να μην επηρεαστει καποιος φιλος απο τις επιλογε των αλλων
καλοοο Αλεξανδρε ...θα συνελθουν οι διαχειριστες του σαιτ και θα εξετασουν με πασα σοβαροτητα το αιτημα σου
με τη σοβαροτητα που του αξιζει βεβαιως βεβαιως!!!!!!!!
χαχαχα βρε παιδια , πως ταχουμε καταφερει και γελαμε συνεχεια εδω μεσα...
εγω ψηφισα και ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ
κι εγω εχω ψηφισει, αλλα μονο σιγουρος δεν ειμαι
Δημοσίευση σχολίου