ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη..
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΝΤ αποκαλύπτουν έντονες διαφωνίες για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο..
IMF Document Excerpts: Disagreements Revealed ©Wall Street Journal
Αυτά είναι μερικά εμπιστευτικά αποσπάσματα από συνεδριάσεις του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ), συμπεριλαμβανομένων συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, σημειωμάτων στελεχών του ΔΝΤ και σχολίων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Δείχνουν τις μεγάλες διαφωνίες που υπήρχαν στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010, κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα.
«Ακόμα και μια μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος μη-βιώσιμο μακροπρόθεσμα»
Rene Weber, εκπρόσωπος της Ελβετίας στο ΔΝΤ
Δήλωση του Ελβετού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ρενέ Βέμπερ (Rene Weber) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «διατηρούμε ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμο το πρόγραμμα. Αμφιβάλλουμε για τις εκτιμήσεις της ανάπτυξης, που μας φαίνονται υπεραισιόδοξες. Ακόμα και μια μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος μη-βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Γιατί δεν έχει καν εξεταστεί ακόμα η αναδιάρθρωση του χρέους και η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα διάσωσης;»
«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών»
Paulo Nogueira Batista, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ
Δήλωση του Βραζιλιάνου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Πάουλο-Νογκουέιρα Μπατίστα (Paulo Nogueira Batista) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Το πρόγραμμα είναι πολύ επικίνδυνο... Είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που κινδυνεύει να υποκαταστήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση με δημόσια... Για να το πω αλλιώς, αντί για πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που χρειάζεται να υποστεί μια βίαιη διόρθωση, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών... Η απόφασή μας να εγκρίνουμε αυτό το προβληματικό και ριψοκίνδυνο πρόγραμμα δε σημαίνει πως θα το υποστηρίξουμε και στο μέλλον. Θα πρέπει να διαβουλευθούμε με τους πολιτικούς μας προϊσταμένους και άλλες αρχές προτού διαβεβαιωθούμε πως το ταμείο δεν συμπαρασύρεται στην υποστήριξη ενός προγράμματος που τελικά θα αποδειχθεί μη-βιώσιμο».
«Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος»
Pablo Andrés Pereira, εκπρόσωπος της Αργεντινής στο ΔΝΤ
Δήλωση του Αργεντινού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Πάμπλο Αντρές Περέιρα (Pablo Andrés Pereira) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα έπρεπε να έχει τεθεί υπό συζήτηση η εναλλακτική προσέγγιση, ήτοι η εθελούσια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... Οι ευρωπαϊκές αρχές θα έπρεπε να έχουν τη σωφροσύνη να προτείνουν μια διαδικασία τακτικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Συμπερασματικά, η εγκριθείσα στρατηγική θα επηρεάσει μόνο περιθωριακά το αξιόχρεο της Ελλάδας... Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος».
Δήλωση του Ιρανού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Τζαφάρ Μοτζαράντ (Jafar Mojarrad) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα ενδιαφερόμασταν να αποσαφηνιστούν οι επιλογές που έχουμε όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Θα προσδοκούσαμε αυτές οι επιλογές να έχουν εξεταστεί σε κάποια έκθεση, έστω κι αν δεν υπήρχε πρόθεση να τις υιοθετήσουμε».
«Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μας φαίνονται μάλλον αισιόδοξες...»
Jafar Mojarrad, εκπρόσωπος της Αιγύπτου στο ΔΝΤ
Δήλωση του Αιγυπτίου διευθυντή Τζαφάρ Μοτζαράντ (Jafar Mojarrad) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα ήμασταν ευγνώμονες αν υπήρχε προσεκτικότερη ανάλυση των υποθέσεων εργασίας όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Μας φαίνονται μάλλον αισιόδοξες... Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε αν η αναδιάρθρωση του χρέους συμπεριλαμβανόταν στις επιλογές που συνεκτιμήθηκαν προκειμένου να διαμορφωθεί το πακέτο διάσωσης. Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αντιμετωπίστηκε με δυσμένεια, αλλά θα έπρεπε να έχει εξετασθεί».
«Μιλάμε για περικοπές-μαμούθ, που η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει. Ακόμα κι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί άρτια, θα πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει τιμές, απασχόληση, φορολογικά έσοδα και τελικά θα υπονομεύσει και το ίδιο»
Arvind Virmani, εκπρόσωπος της Ινδίας στο ΔΝΤ
Δήλωση του Ινδού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Αρβίντ Βιρμάνι (Arvind Virmani) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Είναι πρωτοφανής η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική διόρθωση χωρίς την συνδρομή κάποιας νομισματικής διόρθωσης... Μιλάμε για ένα βάρος-μαμούθ, που η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως το πρόγραμμα εφαρμοστεί με επιτυχία, θα πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει τις τιμές, την απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα, και τελικά θα υπονομεύσει το ίδιο το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φυσικό να εξεταστεί αν το μέγεθος της απαιτούμενης διόρθωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα αποτυχημένο πρόγραμμα και τη συνεπαγόμενη στάση πληρωμών... Ανησυχώ πως η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτες».
Δήλωση του Κινέζου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Χε Ζιανσιόνγκ (He Jianxiong) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Οι ατέλειες του προγράμματος είναι προφανείς... Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μοιάζουν αισιόδοξες».
«Πολλοί εκπρόσωποι επέκριναν το πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά ένα κραυγαλέο έλλειμμά του: θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και PSI, ώστε να αποφευχθεί, όπως ειπώθηκε "η επιδότηση των κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών"»
Επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΝΤ για το α' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας
Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010 για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης: «Η εξαιρετικά υψηλή επικινδυνότητα του προγράμματος έχει αναγνωριστεί από τα ίδια τα στελέχη του ΔΝΤ, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους... Πολλοί εκπρόσωποι (της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας, της Ελβετίας) επέκριναν το πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά ένα κραυγαλέο έλλειμμά του: θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και PSI, ώστε να αποφευχθεί, όπως το έθεσε ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος "η οικονομική ενίσχυση των κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών". Ο Αργεντινός εκπρόσωπος ήταν επίσης έντονα επικριτικός προς το πρόγραμμα, θεωρώντας το πώς επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως π.χ. μη βιώσιμες περιοριστικές παρεμβάσεις στην οικονομία) που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης της Αργεντινής, το 2001. Προς μεγάλη "κατάπληξη" πολλών Ευρωπαίων εκπροσώπων, ο Ελβετός εκπρόσωπος υιοθέτησε αυτές τις ανησυχίες για την μη εξέταση της αναδιάρθρωσης του χρέους στο πρόγραμμα, και σημείωσε την ανάγκη να εξετασθεί η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των δημοσίων χρεών... Ο Ελβετός εκπρόσωπος (με την υποστήριξη της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Ιράν) σημείωσαν πως τα στελέχη του ΔΝΤ τροποποίησαν "σιωπηρώς" (χωρίς την έγκριση του ΔΣ) το κριτήριο υπ' αριθμ. 2 των εκτάκτων προγραμμάτων βοήθειας, θεωρώντας πως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχει "μεγάλος κίνδυνος διεθνούς συστημικής κρίσης"».
«Το Μάιο του 2010 δεν είχαμε κανένα στοιχείο πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα μπορούσε να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα»
Christine Lagarde, διευθύντρια του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde), διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Ιούνιο του 2013: IMF Managing Director, in June 2013: «Το Μάιο του 2010, γνωρίζαμε πως η Ελλάδα χρειαζόταν χρηματοδότηση, αλλά όχι αναδιάρθρωση του χρέους της... Δεν είχαμε κανένα στοιχείο πως η οικονομική της κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα»
Τζέρι Ράις (Gerry Rice), διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2013: «Δεν ήταν δυνατό να συμπεριλάβουμε εξ αρχής στο πρόγραμμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατ' αρχήν οι κίνδυνοι για επέκταση της κρίσης ήταν πάρα πολύ μεγάλοι και η Ευρώπη είχε ανάγκη από πυρίμαχες ζώνες. Δεύτερον, δεν ήταν προφανές πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν "κούρεμα" του χρέους της –αυτό έγινε καθαρό μόνο αφού αποδείχθηκε πως η ύφεση της οικονομίας της ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, λόγω πολιτικών αναταραχών και πλημμελούς εφαρμογής του προγράμματος. Στις αρχές του 2011 ήταν πια ξεκάθαρο πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν ήταν βιώσιμο και το ΔΝΤ συνέστησε την αναδιάρθρωσή του... Το σημερινό πρόγραμμα έχει ήδη συμπεριλάβει τα διδάγματα από τις αποτυχίες του προηγούμενου. Προβλέπει μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους και τη δέσμευση των Ευρωπαίων πως θα συμβάλουν προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος αν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2013 και το 2014. Επιπροσθέτως η Ελλάδα ζήτησε κι έλαβε ελάφρυνση των δανειακών της υποχρεώσεων. Όσον αφορά τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, εκτιμούμε πως λόγω της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της προόδου των μεταρρυθμίσεων θα έχουμε ανάκαμψη, αλλά είμαστε πιο συγκρατημένοι από πριν και έχουμε συνειδητοποιήσει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας θα χρειαστεί περισσότερο καιρό»
www.ppol.gr -Wall Street Journal
με ελεύθερη γνώμη..
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΝΤ αποκαλύπτουν έντονες διαφωνίες για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο..
IMF Document Excerpts: Disagreements Revealed ©Wall Street Journal
Αυτά είναι μερικά εμπιστευτικά αποσπάσματα από συνεδριάσεις του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ), συμπεριλαμβανομένων συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, σημειωμάτων στελεχών του ΔΝΤ και σχολίων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Δείχνουν τις μεγάλες διαφωνίες που υπήρχαν στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010, κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα.
«Ακόμα και μια μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος μη-βιώσιμο μακροπρόθεσμα»
Rene Weber, εκπρόσωπος της Ελβετίας στο ΔΝΤ
Δήλωση του Ελβετού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ρενέ Βέμπερ (Rene Weber) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «διατηρούμε ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμο το πρόγραμμα. Αμφιβάλλουμε για τις εκτιμήσεις της ανάπτυξης, που μας φαίνονται υπεραισιόδοξες. Ακόμα και μια μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος μη-βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Γιατί δεν έχει καν εξεταστεί ακόμα η αναδιάρθρωση του χρέους και η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα διάσωσης;»
«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών»
Paulo Nogueira Batista, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ
Δήλωση του Βραζιλιάνου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Πάουλο-Νογκουέιρα Μπατίστα (Paulo Nogueira Batista) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Το πρόγραμμα είναι πολύ επικίνδυνο... Είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που κινδυνεύει να υποκαταστήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση με δημόσια... Για να το πω αλλιώς, αντί για πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που χρειάζεται να υποστεί μια βίαιη διόρθωση, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών... Η απόφασή μας να εγκρίνουμε αυτό το προβληματικό και ριψοκίνδυνο πρόγραμμα δε σημαίνει πως θα το υποστηρίξουμε και στο μέλλον. Θα πρέπει να διαβουλευθούμε με τους πολιτικούς μας προϊσταμένους και άλλες αρχές προτού διαβεβαιωθούμε πως το ταμείο δεν συμπαρασύρεται στην υποστήριξη ενός προγράμματος που τελικά θα αποδειχθεί μη-βιώσιμο».
«Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος»
Pablo Andrés Pereira, εκπρόσωπος της Αργεντινής στο ΔΝΤ
Δήλωση του Αργεντινού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Πάμπλο Αντρές Περέιρα (Pablo Andrés Pereira) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα έπρεπε να έχει τεθεί υπό συζήτηση η εναλλακτική προσέγγιση, ήτοι η εθελούσια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... Οι ευρωπαϊκές αρχές θα έπρεπε να έχουν τη σωφροσύνη να προτείνουν μια διαδικασία τακτικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Συμπερασματικά, η εγκριθείσα στρατηγική θα επηρεάσει μόνο περιθωριακά το αξιόχρεο της Ελλάδας... Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος».
Δήλωση του Ιρανού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Τζαφάρ Μοτζαράντ (Jafar Mojarrad) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα ενδιαφερόμασταν να αποσαφηνιστούν οι επιλογές που έχουμε όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους. Θα προσδοκούσαμε αυτές οι επιλογές να έχουν εξεταστεί σε κάποια έκθεση, έστω κι αν δεν υπήρχε πρόθεση να τις υιοθετήσουμε».
«Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μας φαίνονται μάλλον αισιόδοξες...»
Jafar Mojarrad, εκπρόσωπος της Αιγύπτου στο ΔΝΤ
Δήλωση του Αιγυπτίου διευθυντή Τζαφάρ Μοτζαράντ (Jafar Mojarrad) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα ήμασταν ευγνώμονες αν υπήρχε προσεκτικότερη ανάλυση των υποθέσεων εργασίας όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Μας φαίνονται μάλλον αισιόδοξες... Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε αν η αναδιάρθρωση του χρέους συμπεριλαμβανόταν στις επιλογές που συνεκτιμήθηκαν προκειμένου να διαμορφωθεί το πακέτο διάσωσης. Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αντιμετωπίστηκε με δυσμένεια, αλλά θα έπρεπε να έχει εξετασθεί».
«Μιλάμε για περικοπές-μαμούθ, που η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει. Ακόμα κι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί άρτια, θα πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει τιμές, απασχόληση, φορολογικά έσοδα και τελικά θα υπονομεύσει και το ίδιο»
Arvind Virmani, εκπρόσωπος της Ινδίας στο ΔΝΤ
Δήλωση του Ινδού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Αρβίντ Βιρμάνι (Arvind Virmani) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Είναι πρωτοφανής η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική διόρθωση χωρίς την συνδρομή κάποιας νομισματικής διόρθωσης... Μιλάμε για ένα βάρος-μαμούθ, που η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως το πρόγραμμα εφαρμοστεί με επιτυχία, θα πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει τις τιμές, την απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα, και τελικά θα υπονομεύσει το ίδιο το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φυσικό να εξεταστεί αν το μέγεθος της απαιτούμενης διόρθωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα αποτυχημένο πρόγραμμα και τη συνεπαγόμενη στάση πληρωμών... Ανησυχώ πως η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτες».
Δήλωση του Κινέζου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Χε Ζιανσιόνγκ (He Jianxiong) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Οι ατέλειες του προγράμματος είναι προφανείς... Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μοιάζουν αισιόδοξες».
«Πολλοί εκπρόσωποι επέκριναν το πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά ένα κραυγαλέο έλλειμμά του: θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και PSI, ώστε να αποφευχθεί, όπως ειπώθηκε "η επιδότηση των κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών"»
Επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΝΤ για το α' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας
Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010 για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης: «Η εξαιρετικά υψηλή επικινδυνότητα του προγράμματος έχει αναγνωριστεί από τα ίδια τα στελέχη του ΔΝΤ, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους... Πολλοί εκπρόσωποι (της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας, της Ελβετίας) επέκριναν το πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά ένα κραυγαλέο έλλειμμά του: θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και PSI, ώστε να αποφευχθεί, όπως το έθεσε ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος "η οικονομική ενίσχυση των κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών". Ο Αργεντινός εκπρόσωπος ήταν επίσης έντονα επικριτικός προς το πρόγραμμα, θεωρώντας το πώς επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως π.χ. μη βιώσιμες περιοριστικές παρεμβάσεις στην οικονομία) που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης της Αργεντινής, το 2001. Προς μεγάλη "κατάπληξη" πολλών Ευρωπαίων εκπροσώπων, ο Ελβετός εκπρόσωπος υιοθέτησε αυτές τις ανησυχίες για την μη εξέταση της αναδιάρθρωσης του χρέους στο πρόγραμμα, και σημείωσε την ανάγκη να εξετασθεί η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των δημοσίων χρεών... Ο Ελβετός εκπρόσωπος (με την υποστήριξη της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Ιράν) σημείωσαν πως τα στελέχη του ΔΝΤ τροποποίησαν "σιωπηρώς" (χωρίς την έγκριση του ΔΣ) το κριτήριο υπ' αριθμ. 2 των εκτάκτων προγραμμάτων βοήθειας, θεωρώντας πως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχει "μεγάλος κίνδυνος διεθνούς συστημικής κρίσης"».
«Το Μάιο του 2010 δεν είχαμε κανένα στοιχείο πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα μπορούσε να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα»
Christine Lagarde, διευθύντρια του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde), διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Ιούνιο του 2013: IMF Managing Director, in June 2013: «Το Μάιο του 2010, γνωρίζαμε πως η Ελλάδα χρειαζόταν χρηματοδότηση, αλλά όχι αναδιάρθρωση του χρέους της... Δεν είχαμε κανένα στοιχείο πως η οικονομική της κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα»
Τζέρι Ράις (Gerry Rice), διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2013: «Δεν ήταν δυνατό να συμπεριλάβουμε εξ αρχής στο πρόγραμμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατ' αρχήν οι κίνδυνοι για επέκταση της κρίσης ήταν πάρα πολύ μεγάλοι και η Ευρώπη είχε ανάγκη από πυρίμαχες ζώνες. Δεύτερον, δεν ήταν προφανές πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν "κούρεμα" του χρέους της –αυτό έγινε καθαρό μόνο αφού αποδείχθηκε πως η ύφεση της οικονομίας της ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, λόγω πολιτικών αναταραχών και πλημμελούς εφαρμογής του προγράμματος. Στις αρχές του 2011 ήταν πια ξεκάθαρο πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν ήταν βιώσιμο και το ΔΝΤ συνέστησε την αναδιάρθρωσή του... Το σημερινό πρόγραμμα έχει ήδη συμπεριλάβει τα διδάγματα από τις αποτυχίες του προηγούμενου. Προβλέπει μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους και τη δέσμευση των Ευρωπαίων πως θα συμβάλουν προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος αν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2013 και το 2014. Επιπροσθέτως η Ελλάδα ζήτησε κι έλαβε ελάφρυνση των δανειακών της υποχρεώσεων. Όσον αφορά τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, εκτιμούμε πως λόγω της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της προόδου των μεταρρυθμίσεων θα έχουμε ανάκαμψη, αλλά είμαστε πιο συγκρατημένοι από πριν και έχουμε συνειδητοποιήσει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας θα χρειαστεί περισσότερο καιρό»
www.ppol.gr -Wall Street Journal
35 σχόλια:
Καλημερα να εχουμε μια υπεροχη Κυριακη
Καλημέρα σε όλους τους φίλους
Καλημέρα ΓΙΩΡΓΩ
ΔΗΜΗΤΡΗΗΗΗ τι θα γίνει ΦΙΛΕ με την πάρτη σου….. κάτι έχουμε αφήσει στη μέση !!!
θα παίξουμε ???
http://axtipititaxi.files.wordpress.com/2011/02/chess.jpg
Άντε πάμε μια βόλτα έχει και @@@@ τις μέρες καλά λέει ο ΓΙΩΡΓΗΣ
ευκαιρία είναι ……http://youtu.be/lsqs648V-hc
Καλημέρα Γιώργο και Γιαννάκη ΚΟΝ+.
Ο Δημήτρης, αν και δεν νομίζω να κοιμάται ακόμα, μπορεί να ονειρεύεται ή να σχεδιάζει κανένα ενδιαφέρον σχήμα Τ.Α. πχ κινέζικο γουόκ με χερούλι! Καλά πήγαμε αυτή την εβδομάδα με την κούπα, δεν νομίζω να έχει κανένας μας παράπονο.
Καλημέρα λοιπόν κι απο μένα,
Ωραία μέρα και σήμερα, γειά σου ρε τριψήφιε που κατέβηκες στα χωριά μας, ελπίζω να είσαι πάλι μέσα... (ξέρεις εσύ)
Πάμε να συμμετέχουμε στην αιμοδοσία της ενορίας μας και μετά καφεδούμπα στην πλατεία. Ο τυφώνας έχει πάλι μάθημα Ισπανικών, οπότε είναι ευκαιρία να ηρεμήσουμε λίγο απολαμβάνοντας καφεδάκι, ξεφυλλίζοντας καμία εσπρέσσο κ χαζεύοντας καμία πορτοκαλιά....
Το απόγευμα πρέπει να ασχοληθούμε και με το Ε9....αφού έχει ανάγκες το κράτος. Απλά έχω μια απορία αν κάποιος απο εσάς το έχει ήδη υποβάλλει.
Αφού η εφορία γνωρίζει και έχει ήδη συμπληρωμένα τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια στον πίνακα 2, εγώ πρέπει απλά να τα τσεκάρω και να πατήσω "οριστικοποίηση"? Η' μπορώ και να μην κάνω κ τίποτα?
Χαιρετισμούς και στον φίλο μου τον καραβίδα. Μας διαβάζει αλλά δεν γράφει συχνά. Τον άλλο μήνα κάποια Κυριακή, θα φροντίσω να ανταποδώσω.
Καλά να είσαστε όλοι, να περάσετε όμορφα.
Καλο μεσημερι σε ολους.1 στους 3 πιστευει οτι μας ψεκαζουν συμφωνα με δημοσκοπηση που δημοσιευεται στην Real news
και μετα θελουμε να παει μπροστα αυτη η χωρα ..
ΑΑΑΑ ετσι εξηγει ευκολα καποιος γιατι η νικη της Κυπρου ξεχαστηκε,η βοηθεια των Κινεζων,των Ρωσων....
Ασε τον Σπραο,τον Γιαννιτση,τον αιωνοβιο επιτιμο οτι χρωστα καθε Ελληνας 3000000 δραχμες, ..κτλ κτλ
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Βαλε μια Ελληνοφρενεια με την φαρσα σε βουλευτες Κυπριους,μονιμα σε λινκ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί απορείς.
Μόνο σου αποδεικνύεις τον ισχυρισμό.
1 στους 3 πιστεύει ότι μας ψεκάζουν.
Απλά πρέπει να ζητήσουμε από την τρόικα να δυναμώσει το μαγικό φίλτρο γιατί οι άλλοι 2 μας ξεφεύγουν ακόμη.
Υγ. Το αντίδοτο βρίσκεται στον κολοκυθόσπορο (ωμό πασατέμπο), τις ντομάτες και τα κεράσια. Τρώμε απο αυτά αρκετά. Σε περίπτωση που αποδεικτεί σε μερικά χρόνια ότι δεν μας ψέκαζαν, τουλάχιστον δεν θα κινδυνεύουμε από προστάτη....
Υγ.2 http://www.youtube.com/watch?v=yRIMlBoMJXE
Nαι,σωστο, εδω το 43% πιστεψε στο "λεφτα υπαρχουν"..
…καλησπερούδια!
…ένας στους έξι (16,9%) πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε νέο Μνημόνιο (δημοσκόπηση της GPO για το MEGA)
…πρώτο-πρώτο το …στουρναρογιαννάκι
(στο ένα τρίτο, αυτό των «ψεκασμένων», είναι ΣΙΓΟΥΡΑ!)
…και μετά θέλουμε να πάει μπροστά αυτή η χώρα!
…χο χο !!!
…γκουγκλάρω για να δω αν ήταν μέσα και στο 43% του «λεφτά υπάρχουν»
…διόλου απίθανο !!!
κλσ μπεμπέ
επιασα τον Γιαννακι σε μεγαλη αμηχανια ...οταν απαντουσε στο μεγιστο πρωην προεδρο της βουλης των ελληνων...περι των ληστων και λιστων...
παρατηρηση...
προεδρε οι λιστες και οι ληστες δεν ειναι σημερινο θεμα ,που ζητησες μετ επιτασεως στοιχεια.εσυ ησουν στην κουταλα που μαγειρευε χρονια..
προς τι οι πονιαρικες κορωνες;;
τωρα για το Γιαννακι μας ,
ψελιζε ο Γιαννακις
αληθεια τι να πει;
οι εταιροι μας ,κυριοι στην κλοπη και στην υποκρισια,τακτοποιησαν το θεμα στα μουλωχτα ανευ θειου και φωσφορου...
εμεις αδυνατουμε-ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ-και εξαντλουμε τη"δυναμη "του μηχανισμου..στις πετρες που βρισκοντε στις βουνοκορφουλες...
και παραλληλα νομιμοποιουμε τους καταπατητες παραθαλασσιων και αμφιλεγομενων δασικων...εναντι ξεφτυλας τιμηματος.
και μας ειπε ο Γιαννακις μας απο βηματος..οτι περικοπες των μισθων και των κυριων συνταξεων ,αποκλειεται
δλδ οι επικουρικες των ληστευμενων ταμειων ειναι ετοιμες...
τετρακις,dwk,help
http://www.newmoney.gr/article/25844/viohalko-oi-monoi-poy-den-tha-hasoyn-tha-einai-oi-metohoi-ton-thygatrikon
ΟΥΦ ΤΩΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑ !!!!!!
Λευκή «τρύπα» 4,4 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 βρήκε το οικονομικό επιτελείο και την έχει θέσει προς αξιολόγηση στην τρόικα. Πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το 2009, με τον νόμο Αλογοσκούφη, τα οποία λήγουν το 2014
ΚΑΙ Η ΣΤΟΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 2 ΔΙΣ ΤΟΚΟΥΣ
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ Σ/Κ
Η ΣΤΟΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ
σαν πολυ ξυλο στον στουρναρα βλεπω
ΑΡΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ
δεν εχει νεα μετρα και
η καρεκλα πλεον θα εχει μελλον απο
το 2014
ΒΡΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΟΛΟΙ ΠΡΩΤΟΙ
http://www.avgi.gr/article/1128176/o-samaras-antimetopos-me-tin-epomeni-mera
3 ΠΟΥΛΑΚΙΑ
ΟΚ ΑΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ
ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
προς αγγλοσαξωνικα εντυπα
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους
και στους μουγκούς
Καλησπερα Γιανναρε ,καλησπερα σε ολους!
Στοχευμενες παρεμβασεις βλεπω ο ΜΙΚΡΟΣ..
Καλοκαιρινή μέρα και σήμερα
Ωραίο το τραγουδάκι
Αν το διασκευάζαμε στα ελληνικά θα είχε τίτλο "Μνήσθητί μου (Κύριε) και κολλάει και γάντι στην περίπτωσή μας!
ΝΑΙ αλλά εάν (λέω εάν) αποδειχθεί ότι μας ψακάζουν τι γίνεται;;;
Ε;;;
Καλοκαιρινή μέρα και σήμερα
Ευτυχώς που μας θέλει ακόμα ο καλός Θεούλης γιατί από μείωση φορου στο πετρέλαιο θέρμανσης ...γιοκ
Απορώ όμως εκεί στην Κυβέρνηση δεν έχουν δράμι μυαλό;
Γατί δεν ζητάνε ας πούμε και αυξήσεις μισθών και συντάξεων από την τρόικα;;;
Πάλι ...γιοκ θα εισπράξουν αλλά θα μείνουν τουλάχιστον οι καλές προθέσεις χαχα
Επικοινωνιακά μηδέν
Δέχομαι να πάω σύμβουλος επικοινωνίας ( Ο Λαζαρίδης είναι καλύτερος δηλαδή;) αλλά φυσικά όχι με 80 € μηνιάτικο...
Καλησπέρα φυσικά
Καλησπερα 3αθλιε.Εγω διαφωνω με την μειωση του φορου,την στιγμη που ξερω οτι ο κρατικος μηχανισμος δεν ειναισε θεση -ακομα τουλαχιστον- να ελεγξει το λαθρεμποριο.
Να βαλει το επιδομα και να πανε να το εισπραξουν οσοι το δικαιουνται.Περυσι αντι οι τηλεορασεις να λενε στον κοσμο ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για να παει να το παρει,τελικα δεν πηγε και μειναν τα λεφτα να καθονται.Αντ αυτου παιζαν την γκρινια και τις "καρεκλες" τις βερνικωμενες που πεταγε ο κοσμος μεσα στα τζακια..Αλλα ειπαμε ,μας ψεκαζουν.
Και να βαλουν μετα ενα χρονικο περιθωριο να προμηθευτουν απαντες το συστημα εισροων-εκροων ,ετσι ωστε να γινεται η δουλεια και απο του χρονου ο φορος να επανελθει στα κανονικα επιπεδα.
Μα πως γίνεται, αφού ανακοινώθηκε ότι το 90τόσο % των πρατηρίων μπήκαν στο σύστημα...
Τέλος πάντων ας το αφήσουμε αυτό αν και δεν ξέρω μήπως υπήρξε και καθυστέρηση στην καταβολή με ευθύνη του κράτους, κάτι που το συνηθίζει βέβαια
Άκουσα και για προκαταβολή του 25% φέτος, είναι σίγουροι όμως ότι θα πάρουν την "τελική" έγκριση;
Δεν είδα ακόμη τα κριτήρια για φέτος μήπως είμαι κι εγώ μέσα γιατί δεν έχω καρέκλες βερνικωμένες να κάψω αλλά κέρατα βερνικωμένα μπόλικα χαχα
χαχαχα ,ναι ακουσα οτι θα διευρυνουν τα κριτηρια .
Eurogroup τη Δευτέρα μετά την ιρλανδική αναγγελία εξόδου από το Μνημόνιο
http://finance.in.gr/InGrArticle.aspx?articleID=1231268917
Έλλειμμα κάτω από το όριο του μνημονίου υπολογίζει για το 2013 η Ιρλανδία
Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013 στο 7,3%, κάτω από το όριο του 7,5% που έχει οριστεί στη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας.
Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να πετύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013 και υπουργοί έχουν δηλώσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από τον στόχο του 5,1%.
Εξάλλου, την Παρασκευή ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας σχετικά με την ομαλή έξοδό τους από τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει και μάλιστα αμφότερες μπορεί να την επιτύχουν χωρίς να χρειαστούν προληπτικές πιστώσεις.
Η τριετής δανεική σύμβαση ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ιρλανδίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και οι όροι που προέβλεπε το μνημόνιο που είχε συνάψει όσον αφορά τους προϋπολογισμούς της και την οικονομική της πολιτική εκπνέουν στις 7 Δεκεμβρίου.
Το πρόγραμμα της Ισπανίας, η οποία δανείστηκε 41 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, λήγει στα τέλη του 2013.
«Συζητάμε το τρέχον διάστημα και με τις δύο χώρες καθώς και εντός του Eurogroup για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να εξέλθουν επιτυχώς από τα προγράμματα» χρηματοοικονομικής στήριξής τους, δήλωσε ο Ρεν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν οι δύο χώρες σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους βρίσκονται σε καλή πορεία και οι οικονομίες τους δυναμώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, «εξετάζουμε τους καλύτερους τρόπους για την επιτυχή έξοδό τους από τα προγράμματά τους».
Το Δουβλίνο είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι ήταν πιθανό να ζητήσει 10 δισ. ευρώ σε προληπτικές πιστώσεις από την Ευρωζώνη για να προστατευτεί από πιθανά σοκ αφού εξέλθει από το μνημόνιο και επιστρέψει στις αγορές δανεισμού. Ως σήμερα όμως δεν έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες ένα τέτοιο πρόγραμμα.
«Χάρη στην αναστροφή της οικονομικής κατάστασης που υποστηρίχθηκε από τα προγράμματα και στις δύο χώρες, έχουν μια πολύ καλή πιθανότητα να εξέλθουν επιτυχώς από το πρόγραμμα και να επανέλθουν σε μια διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές» είπε ο Ρεν.
«Είναι ακόμα πρόωρο να κρίνουμε εάν υπάρχει ανάγκη για κάποια προληπτική ρύθμιση. Δεν θα την απέκλεια αλλά, όπως είπα, και οι δύο έχουν μια πολύ καλή πιθανότητα να επιτύχουν χωρίς μια προληπτική ρύθμιση» επέμεινε.
Όσον αφορά στην Πορτογαλία, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η έξοδός της από το πρόγραμμα στήριξης. Η δανειακή σύμβαση της Λισαβόνας λήγει στα μέσα του 2014.
Αυτοί δεν έχουν Αιγαίο, νησιά και κοιτάσματα, ούτε την Τουρκία δίπλα...
Και επισης πηγαν μονοι τους οι ΔΥ και κοψανε τον πρωτο χρονο 12% ..
και η κυβερνηση ζητησε να παραμεινειη χαμηλη φορολογια μονο αυτο τους επετρεψε η τροικα με τα χιλια ζορια..
ΑΙΓΑΙΟ,ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΧΙ
ΑΛΛΑ,ΑΛΛΑ ΛΕΩ ΠΕΤ,ΠΕΤ,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΧΜΜΜΜ
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ,ΜΕ ΤΟΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΣΟΥ ΑΥΡΙΟ,ΧΑ ΧΑ(ΑΣΤΕΙΟ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΧΙΟΥΜΟΡ)
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/153298
Το κοίτασμα περιέχει 280 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
Βρέθηκε μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στην Ιρλανδία Το κοίτασμα περιέχει 280 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
Πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει άφθονους οικονομικούς πόρους από την εκμετάλλευση τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου βρίσκεται η Ιρλανδία. Η Ιρλανδοβρετανική εταιρεία Providence Resources Plc, επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στο Μπαριρόε, σαράντα περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Κορκ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κοίτασμα περιέχει 280 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
«Ήρθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και των επενδύσεων στις οποίες έχουμε προχωρήσει» είπε στο BBC ο Τόνι Ο Ρέιλι, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας.
ΘΑΥΜΑ ,ΘΑΥΜΑ !!!
Μας ψεκαζουν,μια καλη δικαιολογια για να πουμε οτι δεν φταιμε εμεις σε τιποτα.Μπα οι ΑΛΛΟΙ και χτυπανε απο ψηλα ,τι να κανω εγω ο μικρουλης.Τουρκικο εχει σημερα;
Αντε γεια,αυριο παλι.
«…13 Οκτωβρίου
…δυο μέρες πριν την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και ψάχνουν ακόμα τα καθρεφτάκια που θα ξεγελάσουν τους ιθαγενείς
…γονατιστοί παρακαλούσαν τους αφέντες τους, για μείωση της φορολογίας
…-νάιν!
…αυτοί είναι που διαπραγματεύονται! …για ένα μικρής οικονομικής σημασίας θέμα, τεράστιας όμως για αυτούς που σκέπτονται το χειμώνα που έρχεται και σταυροκοπιούνται!»
«…προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στην εξουσία …έχουν να ξεχρεώσουν μερικά ακόμα γραμμάτια στους φίλους και κολλητούς! …χάρισαν τον οπαπ, παραχώρησαν τζάμπα τις δημόσιες συχνότητες, ετοιμάζονται για το νεράκι του θεού, διαλύουν την αμυντική βιομηχανία της χώρας»
…14 Οκτωβρίου …μια μέρα πριν …καληνύχτα!
Χαρισαν τον ΟΠΑΠ χαχαχαχ με 300-το λιγοτερο- εκ ακατεβατα καθε χρονο στα ταμεια ε ρε γελια που ριχνω
Γιωργο μπραβο ,τελος καλο ολα καλα.Νομιζω παρηλθαν οι 48 ωρες που οι ειδικοι θεωρουν σαν σημειο αναφορας για να σιγουρευτουν για τον κυριο σεισμο και τους μετασεισμους.
Μηχαλη συμφωνα με τους σεισμολογους ειναι οπως τα γραφεις,εγω το επιθυμω και το ελπιζω.
Καλησπερα σε ολους τους φιλους απο τα σεισμοπληκτα Χανια.Ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους που με θυμηθηκαν .Η δονηση ηταν εξαιρετικα ισχυρη,ευτυχώς χωρις θύματα .Και επειδη ειμαι και λιγο τυχερος με βρηκε πάνω στην μηχανη και δεν καταλαβα πολλα πραματα τα ζορια τατραβηξε η Γιωργαινα με τα παιδια. Δεν επικοινώνησα μαζί σας εχθες γιατί δεν ειχα προσβαση στο διαδίκτυο .Καλο βραδυ σε ολους.
…έφυγε και ο Φίλιππος Συρίγος…
Δημοσίευση σχολίου