Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΠΟΣΟ ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" ;
του 
Γιώργου Προκοπάκη 


Μια «ρήτρα ανάπτυξης» δεν είναι ούτε απολύτως καλή ούτε απολύτως κακή. Το πόσο καλή ή κακή είναι φαίνεται σε βάθος χρόνου, όταν ενεργοποιηθεί ή όταν συσσωρευτούν τα αποτελέσματά της. Παραδείγματος χάριν, το πρόβλημα με τον Ισημερινό το 2008 ήταν αποτέλεσμα μιας ρήτρας ανάπτυξης. Στην αναδιάρθρωση του χρέους του 2000 μπήκε ρήτρα ανάπτυξης στα νέα ομόλογα – το μέγιστο ποσοστό του οφέλους της ανάπτυξης πήγαινε στους πιστωτές. Ομως το πετρέλαιο από 10 δολ./βαρέλι το 2000 βρέθηκε στα 150 δολ./βαρέλι το 2007-08 και η εκουατοριάνικη οικονομία δούλευε για τους πιστωτές. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε πολλές στη Λατινική Αμερική. Αλλωστε και τα δικά μας ομόλογα μετά το PSI έχουν ρήτρα ανάπτυξης. Θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι 4,6% (από 3% που είναι τώρα) – ευτυχώς (!) δεν αναπτυσσόμεθα.

Οι ρήτρες είναι σαν τους σερβομηχανισμούς. Καλές και άγιες για να επαναφέρουν στο «επιθυμητό σημείο» περιορισμένες αποκλίσεις. Δυνητικά καταστροφικές, όμως, σε μεγαλύτερες αποκλίσεις – γιατί μεγεθύνουν αντί να απορροφούν το πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός, την Τρίτη, στο υπουργικό συμβούλιο μετέφερε ότι διεκδικεί ρύθμιση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης – τη νέα γαλλική φόρμουλα που μας έφερε ο Λε Μερ. Είναι άριστη λύση εάν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές τα επόμενα τριάντα χρόνια, ή ποτέ πια. Τι γίνεται όμως εάν η χώρα πρόκειται να βγει πλήρως στις αγορές – δηλαδή χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει πρέπει να αντλεί 11,5% έως 18% του ΑΕΠ της από τις αγορές; Αυτό συνεπάγεται το όριο του 15% (αργότερα 20%) στο Σύνολο των Χρηματοδοτικών Αναγκών, ΣΧΑ – μείον το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ενεργοποίησή της ρήτρας (μη πληρωμή υποχρεώσεων προς τους θεσμικούς δανειστές) μειώνει το ΣΧΑ για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όμως για την επένδυση των ιδιωτών είναι σήμα αδυναμίας πληρωμής και στέλνει το ρίσκο στα ουράνια. Υπάρχει ο κίνδυνος (κατά τη γνώμη μας, βεβαιότητα), κάθε ενεργοποίηση να αποκλείει τη χώρα από τις αγορές για περίοδο τριών ετών τουλάχιστον.

Τα παραπάνω είναι τα «τεχνικά». Υπάρχουν και τα ουσιαστικά, σχετικά με το χρέος. Εξαρτάται από τις ειδικές προβλέψεις της ρήτρας ανάπτυξης. Υψηλές πληρωμές με υψηλή ανάπτυξη, καταλήγουν σε περίπτωση ανάλογη του Ισημερινού – η ανάπτυξη πληρώνει το χρέος. Περιορίζεται η παρεμβατική δυνατότητα του Δημοσίου προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης (π.χ. δημόσιες επενδύσεις για μεγάλα έργα υποδομών). Ενώ παρέχει «διαχειριστική σταθερότητα», γίνεται αντιαναπτυξιακό μέτρο. Σε περίπτωση ενεργοποίησης της «χαριστικής περιόδου», ο τρόπος επιστροφής σε δημοσιονομική τάξη έχει σημασία. Πληρωμή των αναβληθεισών υποχρεώσεων με την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι βαρίδι. Μετάθεσή τους στο απώτερο μέλλον προσθέτει χρέος, πέραν του κόστους.

Εάν οι μελέτες βιωσιμότητας χρέους είναι στον «αέρα» με τις προβλέψεις ανάπτυξης για 40 χρόνια, η ρήτρα ανάπτυξης βάζει πρόσθετες παραμέτρους αβεβαιότητας. Μπορεί να φαίνεται πως λύνει το αδιέξοδο, όμως μπορεί να καταλήξει σε διαιώνιση της εξάρτησης από τους θεσμούς και βαρίδι της ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπερίληψη ρήτρας ανάπτυξης στη βεντάλια των μέτρων για το χρέος προϋποθέτει την αποδοχή από τους δανειστές μιας κατάστασης η οποία είναι δυνατόν να μην μπορεί να περιορισθεί και άρα ανάληψη άγνωστων μελλοντικών υποχρεώσεων. Αυτό εξηγεί την (δικαιολογημένη) αρνητική αντίδραση Σόιμπλε – είναι κάτι για το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να πάρει έγκριση Κοινοβουλίου. Δεν είναι μόνο ο ηθικός κίνδυνος, το κίνητρο περιορισμού της ανάπτυξης για αποφυγή εξόφλησης χρέους.

Να θυμηθούμε πως στο πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης των υποχρεώσεων για το χρέος, πλην των βραχυ/μεσο-πρόθεσμων, υπάρχουν και τα μακροπρόθεσμα. Αυτά αφορούν κυρίως μηχανισμό που θα λαμβάνει μέτρα όταν η συγκυρία το επιβάλλει – ας πούμε, σε περιβάλλον πανευρωπαϊκής ύφεσης, υψηλών επιτοκίων ή άλλης κρίσης. Οι εταίροι ήδη «φροντίζουν» για την ενδεχόμενη δυσμενή συγκυρία. Η ρήτρα ανάπτυξης προσφέρει μόνον το πρόσχημα για να αποφασισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Γνώμη μας είναι πως μπορεί μεν να φέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως διώχνει τις αγορές – τουλάχιστον βάζει στους επενδυτές έναν πρόσθετο κίνδυνο, που θα επηρεάσει τα spreads.

Οι Γάλλοι, ανεξαρτήτως απόχρωσης της κυβέρνησής τους, είναι φοβεροί κρατιστές και τα προβλήματα (των άλλων) επιχειρούν να τα λύσουν σπρώχνοντάς τα κάτω από το χαλί – με ηγεμονικό τρόπο όμως. Ας θυμηθούμε τη «γαλλική φόρμουλα» μετακύλισης ομολόγων του Ιουνίου 2011. Η πρόταση αύξανε το χρέος και μας έσωσε η Moody’s, δηλώνοντας πως ακόμη και αυτό θα το θεωρήσει πιστωτικό γεγονός.

Η ρήτρα ανάπτυξης είναι ιδανική για προπαγανδιστική καμπάνια όταν έχουν τελειώσει τα άλλα αφηγήματα. Μπορεί όμως να καταλήξει εισιτήριο πρώτης θέσης στον Τιτανικό.

* Ο αρθρογράφος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην καθηγητής στο Columbia University.

www.kathimerini.gr

10 σχόλια:

Γιατρός είπε...

Hippy ο τρόπος που εγραψες για τις αξιολογήσεις δειχνει πολλα. Ακου ο Σαμαρας 1 και ο Τσιπρας 2. Οσο για το αν ειμαι διαβασμένος αυτο φάνηκε. Εγω δεν γραφω στα φορα οτι ακουω από το ΒΗΜΑ.

ΥΓ
Ναι αδιάβαστος για την 1 τελευταια αξιολογηση το λεγόμενο και email Χαρδουβελη. Και μετα οι αριστεροί μας φέρατε τον καραγκιοζη. Που ΦΥΣΙΚΑ ουδείς απο εσας παραδέχεται πλεον οτι ψηφισε.

hippy είπε...

Πέστο χριστιανέ μου. Υποθέσεις κάνεις...τζάμπα είναι keep on.

Την έλευση του καραγκιόζη επίσπευσαν οι Ντινόπουλος, Βούλτεψη, Γιακουμάτος, Πολύδωρος κλπ. Όλοι κάνουν λάθη. Οι σώφρονες τα παραδέχονται και γυρίζουν σελίδα. Οι αλαζόνες, ανόητοι και άσχετοι ταμπουρώνονται πολεμάνε ανεμόμυλους. Περιμένουν στη στάση το λεοφωρείο ενώ η γραμμή έχει καταργηθεί. Ξεκόλα.

Το έχω ξαναγράψει George αλλά ήσουν αλλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια φαντασίωση. Τουλάχιστον για την γενιά μου. Αν δεν την ζούσαμε θα την αναζητούσαμε αιώνια. Τώρα ξέρουμε. Τουλάχιστον όσοι παρατηρούμε και σκεφτόμαστε.

Η χώρα έζησε τρεις εξαφανίσεις. Την εξαφάνιση των Δεινοσαύρων, των Πασόκων, των Συριζαίων. Αναφέρομαι κυρίως στους τελευταίους του Σεπτεμβρίου 2015 την χειρότερη κυβέρνηση ever. Θεωρώ την παρούσα 2η απ΄τον πάτο. Ωστόσο κι η τελευταία κυβέρνηση Σαμαρά (αυτή που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές) ήταν μια κακή κυβέρνηση. Λιγότερο χάλια απ΄ την ανασχηματισμένη σημερινή αλλά χάλια. Εύχομαι-ελπίζω-πιστεύω πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει λάβει το μήνυμα και ν΄αποβάλλει τους λαϊκιστές τραμπάκουλες απ΄το κόμμα και την επόμενη κυβέρνηση (εννοείται πως δεν αναφέρομαι σε πολιτικούς σαν τον κ. Γεωργιάδη του οποίου τις γνώσεις, συνέπεια, ακεραιότητα κι εργατικότητα εκτιμώ απεριόριστα. Μακάρι να συμμερισθούν κι άλλοι το όραμα του στην παράταξη).


ααα...ψάξε για το επόμενο nick. Με τόσο επιθετικές κι ακραίες επιλογές γρήγορα κάποια θα σου σκάσει. Σαν την ΦΡΙΓΟ στο ταμπλό υπάρχουν κάμποσες.

hippy είπε...

Ωστόσο πιθανολογώ πως η μαμά ΔΕΗ θα μπορούσε ν΄αποδειχτεί καλή (αντιθετική) επιλογή και ήμουν-είμαι προετοιμασμένος ένα μικρό στοίχημα να το πάρω. Το αυτό και στον τραπεζικό κλάδο λίγο αργότερα, στην επόμενη λαμακία των συριζας (καλοκαίρι).

Οι βασικοί λόγοι αισιοδοξίας είναι 1) ότι περισσότερο από 80% των πολιτικών τούτη τη στιγμή έχουν μπει στον μονόδρομο της Ευρωπαικής προοπτικής για την χώρα και 2) οι εκλογές που ως γνωστόν πιθανολογώ στις αρχές του 2018

ArTaXiA είπε...

Χαιρετώ

Παρατηρώντας εδώ και μέρες τη χυδαία συμπεριφορά του George, πάσχιζα να θυμηθώ σε τι συνίσταται. Και αίφνης, σήμερα μου ήρθε.

Ο K. Lorenz, ιατρός, ηθολόγος και ζωολόγος τον "δανείστηκε από τον Leymann, τον όρο "Mobbing" για να περιγράψει διάφορες μορφές επιθετικότητας στον κόσμο των ζώων. Σε αντίθεση με το "Bullying" που επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη σωματική βία, το "Mobbing" επικεντρώνεται κυρίως στην προσωπικότητα του ατόμου, με τη μορφή της ψυχολογικής ταπείνωσης, της ηθικής αποδυνάμωσης και του εκφοβισμού.

Σας φαίνεται οικείο; Επειδή ακριβώς είναι ό,τι χρησιμοποιεί ο George, προκειμένου να περιθωριοποιήσει και να απομονώσει χρήστες αυτού του forum με έντονη παρουσία. Ξεκίνησε επιτιθέμενος σε μένα. Με χρήση λεκτικής βίας, αποπειράθηκε να δημιουργήσει αίσθημα ανεπάρκειας και αδυναμίας, ροκανίζοντας παράλληλα την αξιοπιστία και το κύρος της γνώμης μου σε ο,τιδήποτε κι αν έγραφα.

Στη συνέχεια, στράφηκε ενάντια του καλού μας και έγκριτου Hippy, ορμώμενος από μια απλή παράθεση εκ μέρους του τελευταίου κάποιου στοιχείου που ακούστηκε στο ραδιόφωνο. Ταυτόχρονα, ο εμπαθής George, παραθέτει εντέχνως μαντεψιές, με απώτερο στόχο να οικοδομήσει έγκυρο προφίλ εκ του μηδενός.

Το Mobbing, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι "εσκεμμένη ηθική παρενόχληση, μέσω μιας σχέσης διώκτη-στόχου, η οποία στηρίζεται στον εκφοβισμό. Ο εκφοβισμός αυτός είναι συστηματικός, επαναλαμβανόμενος, διαρκής και κλιμακώνεται σταδιακά προς το χειρότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας και της ηθικής υπόστασης του στόχου."

Δεν είναι αρμοδιότητά μου να θέτω κανόνες σε αυτό το forum. Ωστόσο, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή σε εκείνους που θέτουν τέτοιους κανόνες να λάβουν σοβαρά υπόψη τέτοια φαινόμενα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΧΟΛΙΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ.

Όλοι μας, μερικές φορές μπορούμε να υποπέσουμε σε ανακρίβειες, είτε επειδή δεν ελέγξαμε την πηγή της πληροφορίας μας, είτε επειδή είμαστε πλημμελώς ενημερωμένοι. Και βεβαίως, είμαι από τους πρώτους που όταν επισημαίνω τέτοια θέματα, εγκαλώ τον συντάκτη. Από αυτό όμως, έως το να επιτίθεμαι γενικότερα στην αξιοπιστία και την προσωπικότητα κάποιου επειδή έτυχε να παραθέσει κάποιο στοιχείο που δεν είναι ακριβές, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Θα ήθελα λοιπόν στο εξής, χρήστες όπως ο George, ή ο Φιλίκα Κώστας, ή ο Kirk, ή οιοσδήποτε άλλος, αντί να θέσουν τη διαφωνία και τον αντίλογό τους όπως ο πολιτισμός και η ετικέτα ορίζει, ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ στον συντάκτη, προσβάλλοντας τον, να μπανάρονται δια παντώς.

Και το εισηγούμαι εγώ που έχω μπαναριστεί για πολύ πιο ανώδυνα σχόλια από εκείνα του George.

Την καλημέρα μου. (Χαρά Θεού σήμερα, έτσι;)

PrevezaGR είπε...

Και μένα μου έκανε αρνητική εντύπωση η επιθετική συμπεριφορά του Kim. Ο τρόπος που γράφει και η αναίτια επιθετικότητα που εκδήλωσε πρώτα στον ArTaxia κατόπιν στον Hippy δύο εξαίρετα πρόσωπα που εμπλουτίζουν το φόρουμ με τις αξιόλογες αναφορές τους και τυγχάνουν θεωρώ της εκτίμησης των αναγνωστών, θεωρώ τον kim Αλαζόνα και υπερόπτη, μπορεί kimacο να έχεις γνώσεις.. γιατί ρε φίλε δεν επικοινωνείς καλά? Τσαμπουκάς είσαι? Κάθε μέρα ανταμώνουμε εδώ μέσα και νοιώθω όλα τα πρόσωπα που μοιράζονται τον χρόνο τους και τις γνώσεις τους μαζί μας ΦΙΛΟΥΣ, τόσο φίλους σαν αυτούς που έχω στην καθημερινότητά μου. Άκου κι ρε την έπεσε στον Hippy μας το πλέον ευγενικό, ενήμερο και αγαπητό πρόσωπο της ΕΓ αλλά και στου Τάκαρου..
Στηρίζω δαγκωτό Hippy & ArTaXia

Με την ευκαιρία... Χρόνια Πολλά στους Μπαμπάδες, μου το θύμισαν οι Αστεράτες Κοριτσάρες μου - Χρόνια Πολλά my good friend Hippaco γιατί τυνχάνει να είσαι Μπαμπάς!

mixalis mixalios είπε...

Μη μου τη ΦΡΙΓΟ τάραττε...

mixalis mixalios είπε...

Α μην το χάσετε...θα 'χει και ξηροκάρπια...

http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1547396/ekdhlosh-gia-tis-germanikes-apozhmioseis-me-th-zoh-konstantopoyloy.html

mixalis mixalios είπε...

ο Κουτσομύτης τα' χει πάρει....

http://koutsomitis.blogspot.gr/2017/06/blog-post_18.html

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Στα 10 σταμάτησα να πιστεύω στον άγιο Βασίλη,σήμερα σταμάτησα να πιστεύω
και στο καλοκαίρι...............

michele είπε...

Καλησπερα ,καλησπέρα σε όλους ! Πολυ χάρηκα την εξόρμηση μου στη θάλασσα καθώς είδα οτι η Αθήνα "μούλιασε" απ τη βροχή και δεν πολυλέει για Ιούνιο μήνα.

Τώρα όσον αφορά συμπεριφορές. Στα 5,5 χρόνια εδώ στο μπλογκ εχουν δει πολλα τα μάτια μου και όχι μόνο εδώ αλλα και σε άλλους ιστοτοπους.

Η ανίχνευση της συμπεριφοράς και του επιπέδου του γράφοντος μου είναι πλέον σχετικά εύκολη, φαντάζομαι και σε άλλους έμπειρους χρήστες.

Οντως δεν υπάρχει λόγος γραπτών κανόνων, ο καθένας μπορεί να προσαρμόζεται στον χώρο που επισκέπτεται και να φέρεται αναλόγως. Οταν είναι υπότροπος ,τουλάχιστον όσον με αφορά εδω
πέφτει σβου.

Μεγάλη κουβέντα είπε ο φίλος Hippy ότι η αγένεια χαρακτηρίζει τον φέροντα. Εγω σαν large τύπος ( και έχω κακοχαρακτηριστει γι αυτό) αφηνω τους ανθρωπους να αντιλαμβάνονται κυρίως με ΠΟΙΟΝ μιλούν και σε ΠΟΙΟΝ απευθύνονται. Έτσι μαθαίνουν να συμπεριφέρονται ανάλογα.

Το ελπίζω τουλάχιστον. Οσον αφορα τον Kim δεν τον κόβω για χαζό ,ουτε και για άσχετο. Τα υπόλοιπα τα αφήνω πάνω του λοιπόν.