Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με LIBERAL MARKETS




ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ: ΓΡΙΠΕΣ...

Ο  καθηγητής –η αυθεντία που η πολιτεία εμπιστεύθηκε για την αντιμετώπιση της επιδημίας– είχε μόλις αρχίσει να ενημερώνει το κοινωνικό σύνολο για την επώαση της απειλής. Ενα κινητό κουδούνισε ξαφνικά στη διαπασών, σκεπάζοντας τη φωνή του. Ο καθηγητής εκνευρίστηκε. «Μα, σας παρακαλέσαμε», είπε, «να σεβαστείτε...» και κατάπιε το ανάθεμα. Συνέχισε να προσπαθεί να ενημερώσει το πλήθος των υποψήφιων κρουσμάτων. Προτού περάσει ένα λεπτό, δεύτερο κινητό κουδούνισε με την ίδια επιμονή. Και μετά τρίτο.

Τα ξεκούδουνα τηλέφωνα που τάραζαν τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα απηχούσαν το επίπεδο (μη) συμμόρφωσης με τους έκτακτους κανόνες δημόσιας υγείας. Ολοι τούς ξέρουν. Ολοι ανησυχούν. Αλλά λίγοι τούς επωμίζονται. Λίγοι –όπως λέγαμε στη μνημονιακή γλώσσα– αναλαμβάνουν την «ιδιοκτησία» τους. Ασ’ το να βαράει.

Ο ιός δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε πολιτισμικά άχρωμος. Τον χρωματίζουν οι κοινωνίες που τον υποδέχονται. Η ίδια η πρόζα της επιδημιολογίας μοιάζει να υπαινίσσεται αυτές τις επίκτητες, εξωβιολογικές ιδιότητες της νόσου: Ο καθηγητής Τσιόδρας μιλάει, ας πούμε, για τον τρόπο που η νέα γρίπη «συμπεριφέρεται μέσα στην κοινότητα». Παραπέμπει έτσι σιωπηρά και στον τρόπο που η κοινότητα συμπεριφέρεται στη γρίπη.

Πόσες αποχρώσεις παίρνει η νόσος; Ο ιός των Δεξιών είναι εισβολέας· συνάπτεται με τους μετανάστες, που λογίζονται πλέον «παράσιτα» με την πιο στυγνή κυριολεξία.

Ο ιός των Αριστερών είναι παρτιζάνος· προσβάλλει τις κυρίες των μιλανέζικων fashion shows, τις τράπεζες και τα σχολεία των πλουσίων.

Ο ιός των πιστών είναι αμετάδοτος· είναι κάτι σαν χάδι του Θεού πάνω στους προσκυνητές του όρους Σινά.

Και ο ιός των καρναβαλιστών είναι πολλαπλασιαστής της μέθης· πυροκροτητής μιας παραφοράς που περιφρονεί τον θάνατο.

Ετσι, η επιδημία, που γεννήθηκε σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, καθώς εξαπλώνεται εκδημοκρατίζεται. Κυκλοφορεί πια σε τόπους όπου τα νοσοκομεία δεν χτίζονται καταναγκαστικά, μέσα σε δέκα ημέρες· όπου οι «αμάσκωτοι» πολίτες δεν συλλαμβάνονται από drones.

Στις ελεύθερες χώρες ακόμη και οι ιοί κυκλοφορούν πιο ελεύθερα. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει στην «κοινότητα» την αυτοσυντήρησή της.

Πρέπει, λέει ο Τσιόδρας, «να επιπεδώσουμε την καμπύλη» της εξάπλωσης. Πρέπει δηλαδή να μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας ως κουκκίδες που μέλλουν να σχηματίσουν την καμπύλη. Πρέπει η πολιτική μας κουλτούρα να μη μας κρύβει αυτή τη θέα.


Ο ιός δεν ιχνηλατείται μόνο. Ιχνηλατεί. Φανερώνει τη σχέση του επιπολασμού με την επιπολαιότητα. Και του δήμου με την επιδημία.

www.kathimerini.gr  Mιχάλης Τσιντσίνης

6 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Καλό το timing. Καλημέρες

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2011408/trapezes-apeleytherose-tis-agores-ellhnikon-kratik.html

hippy είπε...

Καλημέρα 

Ο κορονοϊός έχει παραλύσει σημαντικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα μας και οι οικονομικές επιπτώσεις στο 1ο τρίμηνο τουλάχιστον των εταιρειών θα είναι σημαντικές. Μετά?

Οι ειδικοί λένε ότι θα νοσήσει το 5-15% του πληθυσμού στη χώρα μας, δηλαδή πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Λένε επίσης ότι ακόμα κι αν υποχωρήσει το καλοκαίρι το πιθανότερο είναι να επανέλθει το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Μέχρι τότε τι? Για πόσο καιρό θα φοβόμαστε να πάμε σινεμά, θέατρο, γήπεδο, καφετέριες? Λεωφορεία, μετρό? Πανελλήνιες εξετάσεις? Μπάνιο το καλοκαίρι θα κάνουμε?

Θέλω να πω ότι θεωρώ πιθανότατο να μάθουμε να ζούμε με τον ιό πολύ πριν βρεθεί το φάρμακο που θα τον αντιμετωπίσει. Λογικά νωρίτερα τις επόμενες εβδομάδες τα ΜΜΕ θα λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον  αναφερόμενο καθώς στους περισσότερους δεν παρουσιάζονται έντονα συμπτώματα ώστε να το καταλάβουν. Συνεπώς το ποσοστό θνησιμότητας είναι-θα λένε-πολύ μικρότερο του 2-2,5% που αναφέρετε. Συμπερασματικά θεωρώ ότι για τις ξένες τουλάχιστον αγορές η κατολίσθηση τελειώνει δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ανάβαση άμεσα. Υπάρχει και η ισιάδα.

Για την δική μας έχω δυο ανησυχίες. Η μία έχει να κάνει με τις ρευστοποιήσεις  απ΄τα αμοιβαία κεφάλαια λόγω εξαγοράς μεριδίων από φοβισμένους ημιμαθείς επενδυτές που μετά τις ευρωεκλογές είδαν φως και μπήκαν. Η δεύτερη αφορά την πιθανή, κατά τη γνώμη μου, αναβολή στην αναβάθμιση που περιμέναμε από την αξιολόγηση των S&P και  DBRS στις 24 Απριλίου λόγω των συνεπειών του ιού στην οικονομία. Οπότε για το ΧΑΑ κρατώ μικρότερο καλάθι... ωστόσο κρατάω καλάθι και σίγουρα κάτι θα βάλω μέσα την εβδομάδα που έρχεται.

ArTaXiA είπε...

"Παραδοσιακά το 4ο τρίμηνο του έτους θεωρείται το καλύτερο όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση λόγω των εορτών, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε και ανησυχεί την αγορά.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η αναιμική ιδιωτική κατανάλωση του 4ου τριμήνου οφείλεται και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια δεν δόθηκε το μέρισμα στους συνταξιούχους. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι το πρόβλημα της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι δομικό και έχει βαθύτερα πιο μόνιμα χαρακτήρα αίτια όπως το γεγονός ότι τα εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί."

Οι φιλελέδες βέβαια ασχολούνται με τον κορωνοϊό, αποφεύγοντας να απαντήσουν όταν τους επισημαίνεις πως το θέμα του ιού προέκυψε στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε είναι εντελώς απίθανο να έχει επηρεάσει τα στοιχεία αυτά.

Άλλοι φιλελέδες, με χλεύαζαν, όταν έγραφα ήδη από τον Οκτώβριο που η αγορά κάνει κοιλιά. Μου έλεγαν πως κρίνω από "μια βόλτα στη γειτονιά μου", προφανώς αγνοώντας πως όταν η γειτονιά σου είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας, αυτή η βόλτα είναι αντιπροσωπευτική.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στα περισσότερα από εκείνα για τα οποία εκλέχτηκε να ρυθμίσει. Η αξιολόγηση στο δημόσιο, όνειρο θερινής νυκτός. Οι επενδύσεις, μόνο εάν σχετίζονται με παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων, αιγιαλών και παραλίας. Φορολογικά κίνητρα; Ακόμη περιμένουμε ΚΥΑ και ΠΟΛ για άρθρα του φορολογικού νόμου που έχει ψηφιστεί εδώ και τρεις μήνες. Υπουργοί, σε σημαντικά πόστα, αντί να εργάζονται αθόρυβα και αποτελεσματικά, αναλώνονται σε συνεντεύξεις, παρεμβάσεις σε δελτία ειδήσεων και κόψιμο πρωτοχρονιάτικης πίτας. Κατά τα λοιπά, φταίνει πάντοτε οι άλλοι, όχι η κυβέρνηση. Φταίει ο Ερντογάν, φταίνει οι Γερμανοί, φταίνε οι δήμαρχοι που εμποδίζουν τους "επενδυτές", φταίνε τα λαμόγια, η κυβέρνηση ποτέ.

Λυπάμαι, διότι ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, περίμενα κάτι καλύτερο και δεν το βλέπω.

mixalis mixalios είπε...

Art νομίζω ότι είχαν καλλιεργηθεί υπερβολικές προσδοκίες από κάποιους. Η καλύτερη κυβέρνηση όλων των εποχών δεν θα μπορούσε να επιλύσει όλα τα δομικά προβλήματα της οικονομίας σε ένα τρίμηνο. Και ναι δεν δόθηκε κι άλλο μέρισμα τα Χριστούγεννα οπότε συγκριτικά με το 2018 ή με το δεύτερο τρίμηνο που έπεσε 1 δις στην αγορά η κατανάλωση μειώθηκε. Δεν χρειάζεται να έχεις PhD από το Harvard. Αν προτείνουμε να δίνουμε συνεχώς μερίσματα για να αυξάνεται η κατανάλωση ε θα φτάσουμε στο Τσοβόλα δωστα όλα με τις γνωστές συνέπειες.
Πάντως είναι από τις λίγες κυβερνήσεις που παραδέχεται άμεσα τα λαθη της. Επανασυστησε το υπουργείο μετανάστευσης, ακύρωσε πολιτικαντικους διορισμούς στα νοσοκομεία κτλ. Και βέβαια δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν αν είχα το ζεύγος Χριστοδουλοπούλου υπουργούς μεταναστευτικής πολιτικής και Ναυτιλίας. Τα σύνορα θα ήταν τρύπια...
Από αυτήν την άποψη αισθάνομαι τυχερός.
Τώρα δεν πρέπει να μας κάνει και πολύ εντύπωση που οι πολιτικοί κόβουν βασιλόπιτες...

mixalis mixalios είπε...

Το σχόλιο σου καλέ μου Hippy δίνει μια αισιόδοξη ματιά.... ακόμα και η σταθεροποίηση στα παρόντα επίπεδα είναι καλό νέο σε πρώτη φάση. Θεωρώ ότι με τόν ένα ή άλλο τρόπο η κατάσταση (αφού πρώτα γίνει λίγο χειρότερη) θα εξομαλυνθεί και το καλοκαίρι είναι ένα επαρκές διάστημα για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος (εμβόλιο ή φάρμακο) . Μην ξεχναμε ότι ο τελευταίος μεγάλος ιός Sars απλά εξαφανίστηκε. Είμαι της άποψης ότι όσο τα επιτόκια διεθνώς είναι χαμηλά οι αγορές θα έχουν βραχυχρονιες μονο αποκλίσεις στην ανοδική τους πορεία. Ανησυχητικό εγχωριως είναι μόνο το γεγονός της ολοκλήρωσης του θέματος του Ηρακλή που τραβάει εις μάκρος.

Stratos είπε...

Λογικά από Δευτέρα οι τράπεζες πρέπει να έχουνε άνοδο αφού υπάρχουν καλά νέα μακροπρόθεσμο φυσικά