X.A.
ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ...
Οδεύοντας προς το τέλος του 2021 με την εξαιρετική προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που τρέχει με μεγαλύτερους ρυθμούς από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ο τομέας των κατασκευών θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα την επόμενη χρονιά με τις μεγάλες εισηγμένες να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημαντικά projects υποδομών, συγκοινωνιών, ασφάλειας, κτιριακά, αναδάσωσης, ύδρευσης, έρευνας και καινοτομίας, εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.(Διαγράμματα)
24 σχόλια:
τι κρυβεται απο πισω αραγε?
Καλημέρα στους φίλους του blog,
καλημέρα Peter, καλημέρα kostas.
gia na doyme. to kako ειναι οτι θα κανει και νεα αυξηση σε λιγους μηνες
Οχι αλλο κάρβουνο ειπε: στον σημερινο εκηβολο στο euro 2 day
Το διαβασαμε και αυτό....
Θα βάλει το ΤΧΣ 65% των 240 εκατομμυρίων και μέσα στο 2022 θα μηδενίσει την συμμετοχή του μέσω ΑΜΚ υπερ του ellington.
Καλα ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Υπάρχει για τον τρόπο που μηδενίζουν τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτων ????
Το να βάλει το κράτος χρήματα επειδή εκτιμά οτι θα παει καλα η επένδυση στην τράπεζα να το καταλάβω και ας μην παει τελικα. Το να υπογράψουν απο τώρα οτι θα μηδενισει το ΤΧΣ μέσω αυξησης το μεριδιο της αφου πρώτα το πληρώσει ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ.
αν ισχυουν τα παραπάνω ειλικρινα πρέπει να φυγουμε απο την χώρα.
κ. Peter V εσείς τι σκέφτεστε ... τι γνώμη έχετε... εγω ....φοβάμαι οτι την πάτησα ( οχι απο σας μη παρεξηγηθώ ) κ. hippy θα ήθελα να διαβάσω και την δική σας σκέψη..... ρωτώ με σεβασμο και στους δυο σας .....ευχαριστώ
Μάρω, τι ασχολείσαι με bitcoin τι ασχολείσαι με Τράπεζα Αττικής είναι το ίδιο και το αυτό. Στοίχημα. Στα στοιχήματα μπορεί κάποιος να τα χάσει όλα ή να τα διπλασιάσει. Μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιησεις τραπεζών (τέτοια είναι κι αυτή) να πει κάποιος ότι δεν ήξερε, ε νομίζω ότι δε μπορεί να το ισχυριστεί. Η τράπεζα είναι σάπια. Τα προβλήματα πολλά. Απλά στις μετοχές, ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση μπορείς να βγάλεις λεφτά αλλά πρέπει να ξέρεις ότι οι πιθανότητες δεν είναι οι περισσότερες. Και όλα αυτά στα λέει κάποιος που αποφάσισε να τζογαρει το 1% των διαθέσιμων του. Ότιδηποτε περισσότερο από αυτό δεν έχει λογική ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.
Την καλημέρα μου! Έτσι όπως τα κάνανε η χρονιά φέτος είναι πιο δύσκολη από όλες τις απόψεις από ότι με τα lockdown.
Ανώμαλη κατάσταση που χρόνια στο κουρμπέτι επιχειρηματίες δεν έχουν ξαναζήσει. Εικάζω (γιατί δεν έζησα πότε σε τέτοια περίοδο) ότι η κατάσταση είναι σαν σε post war φάση,
αφού το παρατήσατε το blog βάζω και εγώ ένα ευρηματάκι
https://www.2dype.gov.gr/dimosia-ygeia/item/2021-10-05-stoixeia-covid-19-nosokomeia-2-ype
όπα οπα...
Ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ των εμβολίων. Με την αύξηση άλλωστε των εμβολιασμών βλέπουμε και μια σταθεροποιηση/μείωση των κρουσμάτων.
Και υπερ της τριτης δοσης...με μια προσεκτικη ματια στο ευρηματακι του austin και βλεπουμε πως
1-9 δεκεμβρ.
1704-962 νοσηλ.σε απλες κλιν.
212-85 μεθ
86-94 θανατοι
την αντιστοιχη περιοδο του νοεμβριου
1018-613 απλ.κλιν.
181-5 μεθ
37-11 θανατ.
Επισης ολο τον νοεμβριο ειχαμε 65 θανατους εμβολιασμενων με τους 33 εξάυτων στις 4 τελευταιες ανακοινωσεις .
παιδια γιατι λετε για την Αττίκης
και δε βλεπετε το χαλι ΑΡΦΑ/ΠΕΙΡ;;
αουστίνε,μηπως εχεις στοιχεια απο την Αλβανια...συγκριτικα/αναλογικα;;;
Όπως τα λέει ο αρτ.. το οπα οπα πηγαινε ότι όπως και να έχει ακούμε μόνο εμβολιο, δεν γίνεται μια επεξήγηση.
Η η επεξήγηση που δίνεται είναι ελλιπεστατη αρα ξυπνάει διαφορα "παθη".
Δεν έχω μπαρμπα, ευτυχώς δεν ζω Αλβανία!
Χαιρετίζω
παίρνω αμπάριζα απ΄την προχθεσινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου της ΓΕΚ με κουπόνι 2,30% που παρουσιάζεται με διθυραμβικά σχόλια από τα χρηματιστηριακά sites (λόγω πληρωμένης διαφήμησης φαντάζομαι) όπως π.χ. "εντυπωσιακή ζήτηση, μεγάλη υπερκάλυψη" και του πωπού τα 9μερα θα λέγαμε εμείς που βλέπουμε το σύνολο αυτού του τύπου των ομολόγων να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή έκδοσης. Αδυνατώ να καταλάβω πως το συγκεκριμένο θα κρατήσει τιμές πάνω από 98 όταν το προηγούμενο GEKTERNAB2 με κουπόνι σημαντικά μεγαλύτερο (2,75%) που εκδόθηκε προ 18μήνου κάνει πράξεις στο 97,5.
Αυτό που γίνεται με τις αποταμιεύσεις των πρώην προθεσμιακών νοικοκυραίων των οποίων τραπεζίτες και αμοιβαία "επενδύουν" σε εταιρικά ομόλογα 5ετών λήξεων με αποδόσεις κάτω του 3% είναι αχρειότης. Βέβαια τα θέλει ο "πωπός" τους καθώς δεν κάνουν τον κόπο να δουν τις τιμές διαπραγμάτευσης των επιλογών τους στο ταμπλό.
Και μιλάμε για ομόλογα ΔΙΧΩΣ εξασφαλίσεις (δεν είναι senior) πέρα απ΄την σημερινή καλή εικόνα της εταιρείας. Κι ο Καματάκης όμως μια χαρά εικόνα είχε όταν εξέδιδε τα ομόλογα της ΜΛΣ (όπως κι η ΦΟΛΙ, η ΦΡΙΓΟ, η ΙΝΛΟΤ που κουρεύτηκαν καθώς ήταν senior αλλά τουλάχιστον δεν μηδένισαν). Θεωρώ πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς πρέπει να επέμβει πριν η "ομολογοπανδημία" εξαπλωθεί περαιτέρω.
Υπερθεμαριζω hippy. Οι ραντιερηδες πάνε στα ομόλογα χωρίς να κατανοούν κινδύνους. Το συγκεκριμένο είχε τη μικρότερη υπερκάλυψη. Οι εταιρείες μαζεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια λες και είναι στραγαλια
Αν έχουμε μια φούσκα στην Ελλάδα αυτή είναι η ομολογιακη.
Φίλε Ηλία καλησπέρα.
Με προβληματίζεις γιατί έχεις δίκιο ως συνήθως .Πλέον ή άπαξ έχω γράψει ότι αυτά που δεν γνωρίζω τα αναθέτω σε επαγγελματίες,καλούς ή κακούς.Αναφέρομαι στα ομόλογα και στα ξένα χρηματιστήρια.Έτσι βλέπω απόδοση 10,2% σε διάστημα 1,5 έτους για εταιρικά ομόλογα και επαναπαύομαι,αν και το ένστικτο χτυπάει το καμπανάκι.
Ερώτηση.Γιατί αυτή η μιζέρια στο ΧΑΑ; Καταντάει βαρετή και η παρακολούθηση της συνεδρίασης.Και φίλτατοι,μακριά από margin αυτές τις ημέρες.
Φίλε Νίκο θα συνεχίσω τον προβληματισμό σου αλλά θα ζητήσω τόσο τη γνώμη σου όσο και του καλού χρήστη Μ & Μ (ας μην μας ξεγελάει το νεαρόν της ηλικίας).
Τούτη την ώρα οι επενδυτές έχουν δύο ανησυχίες. Τον πληθωρισμό και τον φόβο των συνεπειών για το ΧΑΑ από μια πιθανή διόρθωση των ξένων αγορών για το ΧΑΑ.
Ο πρώτη ανησυχία, ο πληθωρισμός, είναι μάλλον ανυπόστατη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε ο κύριος Τάκης για την άνοδο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινουπολης σε τοπικό βέβαια νόμισμα. Ο πληθωρισμός ΔΕΝ ρίχνει τις μετοχές, ρίχνει τα ομόλογα καθώς τα νέα θα πρέπει να βγουν με υψηλότερα κουπόνια για να δελεάσουν τους επενδυτές. Κάτι που μένει να το δούμε βέβαια, μια και ο ποταμός ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έχει στρεβλώσει τις αγορές. Μετοχές και ομόλογα συνήθως (9 φορές στις 10) αντιμάχονται μεταξύ τους. Προσωπικά πάντως πιθανολογώ μηδενικά επιτόκια για όλο το 2022.
Η δεύτερη ανησυχία είναι λογική. Εάν έρθει (ενδεχόμενο με λιγότερες κατά τη γνώμη μου πιθανότητες έναντι της ελαφράς ανόδου) το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουμε με σημαντικά μικρότερη ένταση . Οι λόγοι τρεις
α) αυτός που συχνά-και σωστά-αναφέρεται από τους σχολιαστες ότι δηλαδή "το ΧΑΑ κινείται αργά και υπολείπεται σημαντικά των ξένων αγορών" κάτι που είναι το μεγάλο του όπλο. Είναι χρηματιστήριο "καβάτζας".
β) όσο και ν΄ανέβουν τα επιτόκια θα υπολείπονται σημαντικά των μερισματικών αποδόσεων την προσεχή 3ετία-5ετία. Ενώ συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει το ανάποδο (οι παλιοί των πληθωριστικών χρόνων της περιόδου 1981-1997 θυμόμαστε τα ομόλογα ΕΤΒΑ με κουπόνια 21% όταν οι μετοχές έδιναν μέρισμα σκάρτα 5%).
γ) Η διόρθωση δεν προειδοποιεί. Όσο γίνεται μεγάλος ντόρος περί αυτής απλά ΔΕΝ θα έρθει. Φυσικά και θα γίνει κάποια στιγμή, θα μας (με) πιάσει στον ύπνο ως συνήθως. 😞
Κι αν "ο μη γένοιτο" Χιππέα μου κάνεις λάθος?
Η απάντηση στην ερώτηση "μήπως ως χορτάτοι πρέπει να θωρακίσουμε κατά το δυνατόν το χαρτοφυλάκιο μας και πως θα γίνει αυτό" δεν μπορεί παρά να είναι προσωπική.
Προς ώρας ζούμε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού και μηδενικών τραπεζικών αποδόσεων. Ένα περιβάλλον δηλαδή που σου "τρώει" την αγοραστική δύναμη. Προσωπικά λοιπόν επιλέγω διακράτηση 25% ρευστότητας* κι 75% σε ένα "συντηρητικό" χαρτοφυλάκιο με βασικό κορμό αβύθιστες -μερισματοφόρες επιλογές (ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠΣ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΠΛΑΚΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΜΠΡΙΚ, ΑΣΤΑΚ, ΙΝΤΕΡΚΟ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΕΧΑΕ, ΚΡΙ μερικές εξ αυτών) με ορίζοντα 6μηνου 😀
Την Πέμπτη θα έχουμε νεώτερα για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας. Επίσης διήμερη σύσκεψη των ηγετών Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή θα μάθουμε ομοίως για τα επιτόκια των Τραπεζών Ιαπωνίας και Ρωσίας. Έχουμε επίσης στο ΧΑΑ τετραπλή λήξη παραγώγων. Συνεπώς τούτη η βδομάδα φίλε Νίκο δεν θα είναι βαρετή. Ελπίζω σε καλό αποτέλεσμα 🌺
ΥΓ1...επίτηδες έβαλα τόσες πολλές μετοχές για να γίνει σαφές ότι αρκετές τις εκτιμώ αλλά δεν τις κατέχω. Εννοείται ότι υπάρχουν αρκετές άλλες, μεγαλύτερου ρίσκου που αξίζουν και πιθανότατα θα αποδώσουν περισσότερο (πχ ΠΕΤΡΟ, ΜΕΝΤΙ, ΑΛΜΥ, ΜΕΒΑ, ΤΖΚΑ, ΠΕΡΦ, ΣΠΕΙΣ, ΕΝΤΕΡ κλπ)
* ΥΓ2...η ρευστότητα όπως ξέρουμε πέραν της σιγουριάς που προσφέρει δεν κοιμάται, συχνα βρίσκει την ευκαιρία και αποδίδει. Προσεχώς έχουμε την ΑΜΚ της ΙΝΚΑΤ, πιθανολογώ της ΕΤΕ και ίσως έχουμε κι (ευχάριστες) εκπλήξεις.
Ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν είναι ανησυχητικός αλλά και θεμιτός όσο αυτός είναι πέριξ του στόχου των Κεντρικών Τραπεζων (βλέπε 2%). Άλλωστε δεν μπορεί να έχουμε τόσο μεγάλη ανάκαμψη με αποπληθωρισμο. Δεν έχει λογική και δεν θα γίνει. Αυτό που δεν θέλουν οι αγορές είναι μεγάλες διακυμάνσεις. Οπότε ένας σταθερός και λογικά χαμηλός πληθωρισμός είναι το ζητούμενο. Και δεν θα χαθεί και ο κόσμος αν το επιτόκιο φτάσει σε 2 με 3 χρόνια στο 1 με 1.5% Θα βοηθήσει και τις Τράπεζες. Μην ξεχνάμε ότι τα επιτόκια σήμερα είναι - 0.5%. Άρα μια άνοδος απλά θα τα πάει στο 0 σε πρώτη φάση. Δεν έχουμε να ανησυχούμε στον ορατό ορίζοντα για τα επιτόκια. Γιατί μια άνοδος των επιτοκίων δικαιολογείται από την ανάκαμψη των οικονομιών που είναι και το ζητούμενο.
Δύο είναι οι κίνδυνοι κατά τη γνώμη μου τα επόμενα 1-2 χρόνια στο ΧΑΑ.
1) Κορωνοιος. Πιθανές μεταλλάξεις και εξάρσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά το Νο1 προϊόν μας.
2) Σε μεταγενεστερη φάση και πρόσκαιρα μια μικρή πολιτική αστάθεια ενόψει των εκλογών του 2023.
Ηλία, μπροστά στην συνεδρίαση της ΕΚΤ που μας αφορά αμεσα και έμμεσα όλα τα άλλα ορόσημα της εβδομάδας που ανέφερες είναι πολύ πίσω σε σημαντικοτητα.
Φιλαράκο, γι αυτό ζήτησα και την δική σου γνώμη 😀
Από το σημερινό Black Box του Liberal.gr
"Χριστιουγεννιάτικα δώρα επιφύλασσε το χθεσινό ΔΣ για τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από το 51% στο 34% φέρνει μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό. Το χθεσινό ΔΣ λοιπόν αποφάσισε ότι αίρεται το πλαφόν στους μισθούς, επανέρχονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καταργούνται δηλαδή όλοι οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί με τους μνημονιακούς νόμους. Αιτία, το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην επιχείρηση, παρά το ποσοστό του έπεσε κάτω του 51%. Σημειωτέον ότι οι μειώσεις είχαν έρθει ως αποτέλεσμα του περίφημου νόμου 3833 του 2010, ο οποίος μεταξύ άλλων επέβαλε πλαφόν στο ύψος της μεικτής αμοιβής του γενικού γραμματέα υπουργείου, στις απολαβές των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και άλλες δημόσιες εταιρείες.
Τα είχες προβλέψει εγκαίρως Ηλία για το κύριο Στάσση και είχες τότε πουλήσει. Μήπως δικά του είναι τα λεφτά; Κρίμα!Και μετά κατρακυλάει η μετοχή,διακριτκά μεν αλλά ίσως και όχι.
Καλημέρα σε όλους.
https://www.reporter.gr/Analyseis/505358-Oi-eishgmenes-poy-briskontai-sta-rantar-twn-BIG3
https://www.mononews.gr/business/shipping/emploki-me-to-thema-tis-metavivasis-ton-nafpigion-skaramagka
https://www.capital.gr/analusi/3601748/oikonomika-apotelesmata-9minou-epistrofi-stin-pro-covid-19-epoxi-oxi-omos-gia-olous
https://www.ot.gr/2021/12/13/epikairothta/politiki/logariasmoi-reymatos-anavionei-to-kinima-den-plirono-o-syriza/
Καλημέρα σε όλους, παμε επανω ανανέωσα την ανάρτηση !
Δημοσίευση σχολίου