ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι
Moody's upgrades Greece's government bond rating to Caa3 from C; stable outlook..
Aπο Google μεταφραση: https://www.moodys.com/research/Moodys-upgrades-Greeces-government-bond-rating-to-Caa3-from-C--PR_287652?WT.mc_id=%40moodysratings
Global Research Credit - 29, Νοέμβρη 2013
Λονδίνο, 29 του Νοέμβρη 2013 - η Moodys Investors Service αναβάθμισε σήμερα αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα σε caa3 από C. Η προοπτική για την αξιολόγηση είναι τώρα σταθερή. Οι αξιολογήσεις βραχυχρόνια Δεν παραμένουν Prime (NP).
Η αναβάθμιση αντανακλά το συνδυασμό των ακόλουθους βασικούς άξονες:
(1) Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής στην Ελλάδα, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και η πολιτική αβεβαιότητα. Ως αποτέλεσμα, η Moodys αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει (και ενδεχομένως ξεπεράσει) το στόχο της του πρωτογενούς ισοζυγίου το 2013, και να καταγράψει πλεόνασμα το 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής.
(2) Η βελτίωση των μεσοπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών στην Ελλάδα υποστηρίζεται από μια κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και η πρόοδος στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία.
(3) Η σημαντική μείωση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος επιβάρυνση μετά τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις και βοήθεια αποπληρωμής δημόσιο τομέα.
Οι βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται μαζί μειώνουν την πιθανότητα της περαιτέρω συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) που έχουν αναληφθεί ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδότηση.
Παράλληλα, ο οίκος έθεσε σήμερα το ανώτατο όριο των τοπικών και ξένο νόμισμα στην Ελλάδα σε B3 από Caa2.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΛΟΓΙΚΗ
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Ο πρώτος οδηγός πίσω από την αναβάθμιση Moody της αξιολόγησης στην Ελλάδα είναι η πρόοδος της κυβέρνησης στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο της Τρόικα που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του ονομαστικού ελλείμματος του 74% (ή 11,6% του ΑΕΠ) από το 2009. Με βάση την καταγραφή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης έως τον Οκτώβριο, ο οίκος εκτιμά ότι στόχος για το έλλειμμα της κυβέρνησης (4,1% στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της τρόικας, 13,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, η οποία περιλαμβάνει επίσης το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) είναι πιθανό να είναι εφικτός. Επιπλέον, παρουσιάστηκε πρόσφατα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης το 2014 προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να είναι συμβατή με τους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της τρόικας.
Moody αναγνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας, με τη δέσμευση της χώρας στους διεθνείς πιστωτές της. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει το επίκεντρο του προϋπολογισμού θα παραμείνει στην εξοικονόμηση που δημιουργούνται από τα μέτρα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, σε αντίθεση με περαιτέρω περικοπές δαπανών. Τούτου λεχθέντος, η Moodys πιστεύει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ιδίως δεδομένου ότι αυτό θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της μείωσης του χρέους από επίσημους πιστωτές.
Ο δεύτερος οδηγός πίσω από την αναβάθμιση είναι η απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία υποχωρεί μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης και ότι ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. Πάνω στο άμεσο μέλλον, ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει μόνο μια μικρή συρρίκνωση της τάξης του 0,5% το 2014, πριν η ελληνική οικονομία καταγράφει αύξηση 1% το 2015. Οι καθαρές εξαγωγές θα παραμείνουν οι βραχυπρόθεσμες μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας (με επικεφαλής τον έσοδα από τον τουρισμό) που υποστηρίζεται από την επιβράδυνση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμα και εύθραυστα, δημόσιες επενδύσεις συνεχίζουν να υποστηρίζονται με τις εκταμιεύσεις και μεγαλύτερη απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ατενίζοντας το μέλλον, η επανεξισορρόπηση της οικονομίας συνεχίζεται, με περιμένει η Moody το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να συρρικνωθεί σε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2013 από το μέσο όρο έλλειμμα της τάξεως του 10% κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών. Επιπλέον, οι δείκτες κλίματος - δηλαδή βιομηχανικές έρευνες εμπιστοσύνης, καθώς και δείκτες για τον κλάδο των υπηρεσιών - απεικονίζουν μια σημαντική ανοδική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών για τους επόμενους 12 μήνες.
Ο τρίτος οδηγός της δράσης αξιολόγησης σήμερα είναι στην Ελλάδα σημαντικά μειωμένη επιβάρυνση από τους τόκους, που προκύπτουν από την αλλαγή στη σύσταση του προφίλ του χρέους της χώρας μετά από δύο προεπιλογές για το χρέος του ιδιωτικού τομέα και, ως αποτέλεσμα του επίσημου τομέα βοήθειας αποπληρωμής. Moody αναμένει ότι, στο τέλος του έτους 2013, περίπου το 83% του χρέους της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα θα οφείλεται στον επίσημο τομέα (κυρίως το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ΕΚΤ και της ζώνης του ευρώ), ενώ το υπόλοιπο εξηγείται από τις εγχώριες τράπεζες και άλλους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.
Βασικές μετρήσεις του χρέους έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της νέας αυτής δομής πιστωτή. Αναλογία χρέους-οικονομική προσιτότητα στην Ελλάδα (δαπάνες της γενικής κυβέρνησης το ενδιαφέρον ως ποσοστό των εσόδων) έχει μειωθεί σε περίπου 9,2% το 2013 από 17,0% το 2011, και το ενδιαφέρον ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά περίπου 4% του ΑΕΠ είναι πλέον σύμφωνη με τις άλλες χώρες στη ζώνη του ευρώ. Προφίλ του χρέους λήξη Ελλάδα έχει επίσης παραταθεί για περίπου 17 χρόνια το 2013, από περίπου 6,5 χρόνια το 2011. Moody της κάνει προσοχή, ωστόσο, ότι σημαντικό απόθεμα του χρέους στην Ελλάδα (εκτιμάται σε 175% του ΑΕΠ το 2013) συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την φερεγγυότητά της. Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει το χρέος να κορυφωθεί το επόμενο έτος και στη συνέχεια να πέσει από το 2015 και μετά, η συνολική μείωση θα είναι σταδιακή και θα παραμείνουν ευάλωτα στην ονομαστική σοκ της ανάπτυξης και εφαρμογής της πολιτικής τους κινδύνους.
Το πολύ μειωθεί σημαντικά το μερίδιο των ιδιωτικών πραγματοποιήθηκε χρέους μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το σκεπτικό για ένα νέο γύρο PSI, προκειμένου να βελτιωθεί το προφίλ του χρέους στην Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή εξισορροπεί τα περιορισμένα οικονομικά οφέλη στους υποστηρικτές στην Ελλάδα με κίνητρο τους για τη χώρα να ανακτήσει την πρόσβαση στις ιδιωτικές αγορές χρέους το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο, σημειώνει η Moody ότι οι προαναφερόμενες πιστωτικές θετικά οδηγοί με βάση ακόμη μεγάλο βάρος του χρέους στην Ελλάδα και την προσδοκία ότι το σημερινό πολιτικό περιβάλλον θα αποδειχθεί πρόκληση από την άποψη των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους πιστωτές (όπως αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014) . Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση παραμένει σε χαμηλό επίπεδο ώστε να αντικατοπτρίζει τις σχετικές κινδύνους για τα λίγα εναπομείναντα πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΡΟΦΗΣ
Moody έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο των τοπικών και ξένο νόμισμα στην Ελλάδα σε B3 από Caa2. Παρά την εύθραυστη και απρόβλεπτη εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, το ανώτατο όριο κινδύνου χώρας B3 αντικατοπτρίζει μια ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο τη μετατροπή και μια μικρότερη πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ως αποτέλεσμα της σιγά-σιγά τη βελτίωση της οικονομίας, τη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας του χρέους και της συνεχούς στήριξης της ζώνης του ευρώ, καθώς η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος της τρόικας.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ MOVE UP / DOWN
Moody θα μπορούσε να εξετάσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης στην περίπτωση ενός συνδυασμού (1) χαλάρωση των πολιτικών αβεβαιότητας? (2) η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη? Και (3) η συνεχής πραγματοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα στηρίξει μια συνεχιζόμενη μείωση των επιπέδων του χρέους.
Αντίθετα, η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν υπάρχει μια επιβράδυνση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της τρόικας, λόγω αυξημένου πολιτικού κινδύνου και κόπωση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτό θα παρεμποδίσει την περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και την ικανότητά της να παράγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, US $): 24,260 (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως κατά κεφαλήν εισόδημα)
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (% μεταβολή): -6.4% (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως αύξηση του ΑΕΠ)
Πληθωρισμός (ΔΤΚ,% μεταβολή Δεκέμβριο / Δεκέμβριο): 0,8% (2012 Πραγματική)
Γεν. ΦΕΚ Financial Balance / ΑΕΠ: -9% (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως Δημοσιονομικό Ισοζύγιο)
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών / ΑΕΠ: -2,4% (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως Εξωτερικός Υπόλοιπο)
Εξωτερικό χρέος / ΑΕΠ: [δεν είναι διαθέσιμο]
Επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης: Χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανθεκτικότητας
Προεπιλογή ιστορία: Τουλάχιστον ένα αθέτησης (σε ομόλογα ή / και δάνεια) έχει καταγραφεί από το 1983.
Στις 25 Νοεμβρίου 2013, μια επιτροπή αξιολόγησης κλήθηκε να συζητήσει τη βαθμολογία της Ελλάδα, κυβέρνηση. Τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν: τα βασικά οικονομικά μεγέθη του εκδότη, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής ισχύος της, έχουν σημαντικά αυξημένη. Φορολογική ή οικονομική ευρωστία του εκδότη, συμπεριλαμβανομένων των προφίλ του χρέους της, έχει σημαντικά αυξημένη. Ο εκδότης έχει γίνει λιγότερο επιρρεπείς σε κινδύνους εκδήλωσης, ιδιαίτερα τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.
Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την βαθμολόγηση ήταν Sovereign Βαθμολογίες Bond που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Πιστωτική Πολιτική για www.moodys.com για ένα αντίγραφο αυτής της μεθοδολογίας.
Η στάθμιση όλων των παραγόντων αξιολόγησης περιγράφεται στην μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη δράση ειδικότητας, κατά περίπτωση.
Κανονιστικές Ρυθμίσεις
Για αξιολογήσεις που εκδίδονται σε ένα πρόγραμμα, σειρά ή κατηγορία / κλάση του χρέους, η παρούσα ανακοίνωση παρέχει ορισμένες ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις σε σχέση με κάθε βαθμολογία ενός ομολόγου που εκδόθηκε μεταγενέστερα ή σημείωμα της ίδιας σειράς ή κατηγορία / κλάση του χρέους ή σύμφωνα με ένα πρόγραμμα για το οποίο οι αξιολογήσεις που προέρχονται αποκλειστικά από τις υπάρχουσες αξιολογήσεις, σύμφωνα με τις πρακτικές αξιολόγησης Moody του. Για αξιολογήσεις που εκδίδονται σε ένα φορέα παροχής στήριξης, η παρούσα ανακοίνωση παρέχει ορισμένες ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις σε σχέση με την δράση της αξιολόγησης σχετικά με την υπηρεσία παροχής υποστήριξης και σε σχέση με κάθε συγκεκριμένη δράση της αξιολόγησης για τους τίτλους που προέρχονται αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας τους από την πιστοληπτική διαβάθμιση της παροχής υποστήριξης του. Για προσωρινές εκτιμήσεις, η παρούσα ανακοίνωση παρέχει ορισμένες ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις σε σχέση με τον προσωρινό πιστωτικής αξιολόγησης, και σε σχέση με την οριστική βαθμολογία που μπορεί να ανατεθεί μετά από την τελική έκδοση του χρέους, σε κάθε περίπτωση που η διάρθρωση της συναλλαγής και οι όροι δεν έχουν αλλάξει πριν από την ανάθεση της οριστικής αξιολόγησης κατά τρόπο που θα είχε επηρεάσει τη βαθμολογία. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε δείτε την καρτέλα αξιολογήσεις στη σελίδα του εκδότη / φορέα για το αντίστοιχο εκδότη www.moodys.com.
Για τυχόν επηρεαζόμενων αξιογράφων ή αξιολογούμενες οντότητες που λαμβάνουν άμεσες πιστωτική στήριξη από την κύρια οντότητα (ες) της παρούσας δράσης αξιολόγησης και των οποίων οι αξιολογήσεις μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης αξιολόγησης, οι σχετικές ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις θα είναι εκείνες της οικονομικής οντότητας εγγυητή. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτή την προσέγγιση για τις αποκαλύψεις που ακολουθούν, κατά περίπτωση, για τη διεθνή δικαιοδοσία: Επικουρικές Υπηρεσίες, να Γνωστοποίηση αξιολογούμενη οντότητα, Αποκάλυψη από αξιολογούμενη οντότητα.
Ρυθμιστική αποκαλύψεις που περιέχονται σε αυτό το δελτίο τύπου ισχύουν για την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και, κατά περίπτωση, τις σχετικές προοπτικές αξιολόγηση ή την κριτική βαθμολογία.
Παρακαλώ δείτε www.moodys.com για τυχόν ενημερώσεις σχετικά με αλλαγές αναλυτή αξιολογήσεων οδηγήσει και σε νομική οντότητα της Moody του που έχει εκδώσει τη βαθμολογία.
Παρακαλούμε δείτε την καρτέλα αξιολογήσεις στη σελίδα του εκδότη / οντότητα www.moodys.com για συμπληρωματικές ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις για κάθε αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Alpona Banerji
Επ. Αντιπρόεδρος - Αναλυτής
Ομάδα Sovereign Risk
η Moodys Investors Service Ε.Π.Ε.
One Canada Square
Canary Wharf
London E14 5FA
Ηνωμένο Βασίλειο
με καφεδάκι
Moody's upgrades Greece's government bond rating to Caa3 from C; stable outlook..
Aπο Google μεταφραση: https://www.moodys.com/research/Moodys-upgrades-Greeces-government-bond-rating-to-Caa3-from-C--PR_287652?WT.mc_id=%40moodysratings
Global Research Credit - 29, Νοέμβρη 2013
Λονδίνο, 29 του Νοέμβρη 2013 - η Moodys Investors Service αναβάθμισε σήμερα αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα σε caa3 από C. Η προοπτική για την αξιολόγηση είναι τώρα σταθερή. Οι αξιολογήσεις βραχυχρόνια Δεν παραμένουν Prime (NP).
Η αναβάθμιση αντανακλά το συνδυασμό των ακόλουθους βασικούς άξονες:
(1) Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής στην Ελλάδα, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και η πολιτική αβεβαιότητα. Ως αποτέλεσμα, η Moodys αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει (και ενδεχομένως ξεπεράσει) το στόχο της του πρωτογενούς ισοζυγίου το 2013, και να καταγράψει πλεόνασμα το 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής.
(2) Η βελτίωση των μεσοπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών στην Ελλάδα υποστηρίζεται από μια κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και η πρόοδος στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία.
(3) Η σημαντική μείωση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος επιβάρυνση μετά τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις και βοήθεια αποπληρωμής δημόσιο τομέα.
Οι βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται μαζί μειώνουν την πιθανότητα της περαιτέρω συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) που έχουν αναληφθεί ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδότηση.
Παράλληλα, ο οίκος έθεσε σήμερα το ανώτατο όριο των τοπικών και ξένο νόμισμα στην Ελλάδα σε B3 από Caa2.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΛΟΓΙΚΗ
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Ο πρώτος οδηγός πίσω από την αναβάθμιση Moody της αξιολόγησης στην Ελλάδα είναι η πρόοδος της κυβέρνησης στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο της Τρόικα που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του ονομαστικού ελλείμματος του 74% (ή 11,6% του ΑΕΠ) από το 2009. Με βάση την καταγραφή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης έως τον Οκτώβριο, ο οίκος εκτιμά ότι στόχος για το έλλειμμα της κυβέρνησης (4,1% στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της τρόικας, 13,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, η οποία περιλαμβάνει επίσης το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) είναι πιθανό να είναι εφικτός. Επιπλέον, παρουσιάστηκε πρόσφατα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης το 2014 προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να είναι συμβατή με τους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της τρόικας.
Moody αναγνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας, με τη δέσμευση της χώρας στους διεθνείς πιστωτές της. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει το επίκεντρο του προϋπολογισμού θα παραμείνει στην εξοικονόμηση που δημιουργούνται από τα μέτρα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, σε αντίθεση με περαιτέρω περικοπές δαπανών. Τούτου λεχθέντος, η Moodys πιστεύει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ιδίως δεδομένου ότι αυτό θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της μείωσης του χρέους από επίσημους πιστωτές.
Ο δεύτερος οδηγός πίσω από την αναβάθμιση είναι η απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία υποχωρεί μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης και ότι ο συνδυασμός των κυκλικών παραγόντων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στη σταδιακή βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. Πάνω στο άμεσο μέλλον, ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει μόνο μια μικρή συρρίκνωση της τάξης του 0,5% το 2014, πριν η ελληνική οικονομία καταγράφει αύξηση 1% το 2015. Οι καθαρές εξαγωγές θα παραμείνουν οι βραχυπρόθεσμες μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας (με επικεφαλής τον έσοδα από τον τουρισμό) που υποστηρίζεται από την επιβράδυνση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμα και εύθραυστα, δημόσιες επενδύσεις συνεχίζουν να υποστηρίζονται με τις εκταμιεύσεις και μεγαλύτερη απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ατενίζοντας το μέλλον, η επανεξισορρόπηση της οικονομίας συνεχίζεται, με περιμένει η Moody το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να συρρικνωθεί σε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2013 από το μέσο όρο έλλειμμα της τάξεως του 10% κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών. Επιπλέον, οι δείκτες κλίματος - δηλαδή βιομηχανικές έρευνες εμπιστοσύνης, καθώς και δείκτες για τον κλάδο των υπηρεσιών - απεικονίζουν μια σημαντική ανοδική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών για τους επόμενους 12 μήνες.
Ο τρίτος οδηγός της δράσης αξιολόγησης σήμερα είναι στην Ελλάδα σημαντικά μειωμένη επιβάρυνση από τους τόκους, που προκύπτουν από την αλλαγή στη σύσταση του προφίλ του χρέους της χώρας μετά από δύο προεπιλογές για το χρέος του ιδιωτικού τομέα και, ως αποτέλεσμα του επίσημου τομέα βοήθειας αποπληρωμής. Moody αναμένει ότι, στο τέλος του έτους 2013, περίπου το 83% του χρέους της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα θα οφείλεται στον επίσημο τομέα (κυρίως το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ΕΚΤ και της ζώνης του ευρώ), ενώ το υπόλοιπο εξηγείται από τις εγχώριες τράπεζες και άλλους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.
Βασικές μετρήσεις του χρέους έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της νέας αυτής δομής πιστωτή. Αναλογία χρέους-οικονομική προσιτότητα στην Ελλάδα (δαπάνες της γενικής κυβέρνησης το ενδιαφέρον ως ποσοστό των εσόδων) έχει μειωθεί σε περίπου 9,2% το 2013 από 17,0% το 2011, και το ενδιαφέρον ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά περίπου 4% του ΑΕΠ είναι πλέον σύμφωνη με τις άλλες χώρες στη ζώνη του ευρώ. Προφίλ του χρέους λήξη Ελλάδα έχει επίσης παραταθεί για περίπου 17 χρόνια το 2013, από περίπου 6,5 χρόνια το 2011. Moody της κάνει προσοχή, ωστόσο, ότι σημαντικό απόθεμα του χρέους στην Ελλάδα (εκτιμάται σε 175% του ΑΕΠ το 2013) συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την φερεγγυότητά της. Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός αξιολόγησης αναμένει το χρέος να κορυφωθεί το επόμενο έτος και στη συνέχεια να πέσει από το 2015 και μετά, η συνολική μείωση θα είναι σταδιακή και θα παραμείνουν ευάλωτα στην ονομαστική σοκ της ανάπτυξης και εφαρμογής της πολιτικής τους κινδύνους.
Το πολύ μειωθεί σημαντικά το μερίδιο των ιδιωτικών πραγματοποιήθηκε χρέους μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το σκεπτικό για ένα νέο γύρο PSI, προκειμένου να βελτιωθεί το προφίλ του χρέους στην Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή εξισορροπεί τα περιορισμένα οικονομικά οφέλη στους υποστηρικτές στην Ελλάδα με κίνητρο τους για τη χώρα να ανακτήσει την πρόσβαση στις ιδιωτικές αγορές χρέους το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο, σημειώνει η Moody ότι οι προαναφερόμενες πιστωτικές θετικά οδηγοί με βάση ακόμη μεγάλο βάρος του χρέους στην Ελλάδα και την προσδοκία ότι το σημερινό πολιτικό περιβάλλον θα αποδειχθεί πρόκληση από την άποψη των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους πιστωτές (όπως αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014) . Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση παραμένει σε χαμηλό επίπεδο ώστε να αντικατοπτρίζει τις σχετικές κινδύνους για τα λίγα εναπομείναντα πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΡΟΦΗΣ
Moody έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο των τοπικών και ξένο νόμισμα στην Ελλάδα σε B3 από Caa2. Παρά την εύθραυστη και απρόβλεπτη εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, το ανώτατο όριο κινδύνου χώρας B3 αντικατοπτρίζει μια ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο τη μετατροπή και μια μικρότερη πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ως αποτέλεσμα της σιγά-σιγά τη βελτίωση της οικονομίας, τη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας του χρέους και της συνεχούς στήριξης της ζώνης του ευρώ, καθώς η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος της τρόικας.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ MOVE UP / DOWN
Moody θα μπορούσε να εξετάσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης στην περίπτωση ενός συνδυασμού (1) χαλάρωση των πολιτικών αβεβαιότητας? (2) η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη? Και (3) η συνεχής πραγματοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα στηρίξει μια συνεχιζόμενη μείωση των επιπέδων του χρέους.
Αντίθετα, η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν υπάρχει μια επιβράδυνση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της τρόικας, λόγω αυξημένου πολιτικού κινδύνου και κόπωση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτό θα παρεμποδίσει την περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και την ικανότητά της να παράγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, US $): 24,260 (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως κατά κεφαλήν εισόδημα)
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (% μεταβολή): -6.4% (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως αύξηση του ΑΕΠ)
Πληθωρισμός (ΔΤΚ,% μεταβολή Δεκέμβριο / Δεκέμβριο): 0,8% (2012 Πραγματική)
Γεν. ΦΕΚ Financial Balance / ΑΕΠ: -9% (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως Δημοσιονομικό Ισοζύγιο)
Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών / ΑΕΠ: -2,4% (2012 Πραγματική) (επίσης γνωστή ως Εξωτερικός Υπόλοιπο)
Εξωτερικό χρέος / ΑΕΠ: [δεν είναι διαθέσιμο]
Επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης: Χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανθεκτικότητας
Προεπιλογή ιστορία: Τουλάχιστον ένα αθέτησης (σε ομόλογα ή / και δάνεια) έχει καταγραφεί από το 1983.
Στις 25 Νοεμβρίου 2013, μια επιτροπή αξιολόγησης κλήθηκε να συζητήσει τη βαθμολογία της Ελλάδα, κυβέρνηση. Τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν: τα βασικά οικονομικά μεγέθη του εκδότη, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής ισχύος της, έχουν σημαντικά αυξημένη. Φορολογική ή οικονομική ευρωστία του εκδότη, συμπεριλαμβανομένων των προφίλ του χρέους της, έχει σημαντικά αυξημένη. Ο εκδότης έχει γίνει λιγότερο επιρρεπείς σε κινδύνους εκδήλωσης, ιδιαίτερα τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.
Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την βαθμολόγηση ήταν Sovereign Βαθμολογίες Bond που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Πιστωτική Πολιτική για www.moodys.com για ένα αντίγραφο αυτής της μεθοδολογίας.
Η στάθμιση όλων των παραγόντων αξιολόγησης περιγράφεται στην μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη δράση ειδικότητας, κατά περίπτωση.
Κανονιστικές Ρυθμίσεις
Για αξιολογήσεις που εκδίδονται σε ένα πρόγραμμα, σειρά ή κατηγορία / κλάση του χρέους, η παρούσα ανακοίνωση παρέχει ορισμένες ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις σε σχέση με κάθε βαθμολογία ενός ομολόγου που εκδόθηκε μεταγενέστερα ή σημείωμα της ίδιας σειράς ή κατηγορία / κλάση του χρέους ή σύμφωνα με ένα πρόγραμμα για το οποίο οι αξιολογήσεις που προέρχονται αποκλειστικά από τις υπάρχουσες αξιολογήσεις, σύμφωνα με τις πρακτικές αξιολόγησης Moody του. Για αξιολογήσεις που εκδίδονται σε ένα φορέα παροχής στήριξης, η παρούσα ανακοίνωση παρέχει ορισμένες ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις σε σχέση με την δράση της αξιολόγησης σχετικά με την υπηρεσία παροχής υποστήριξης και σε σχέση με κάθε συγκεκριμένη δράση της αξιολόγησης για τους τίτλους που προέρχονται αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας τους από την πιστοληπτική διαβάθμιση της παροχής υποστήριξης του. Για προσωρινές εκτιμήσεις, η παρούσα ανακοίνωση παρέχει ορισμένες ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις σε σχέση με τον προσωρινό πιστωτικής αξιολόγησης, και σε σχέση με την οριστική βαθμολογία που μπορεί να ανατεθεί μετά από την τελική έκδοση του χρέους, σε κάθε περίπτωση που η διάρθρωση της συναλλαγής και οι όροι δεν έχουν αλλάξει πριν από την ανάθεση της οριστικής αξιολόγησης κατά τρόπο που θα είχε επηρεάσει τη βαθμολογία. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε δείτε την καρτέλα αξιολογήσεις στη σελίδα του εκδότη / φορέα για το αντίστοιχο εκδότη www.moodys.com.
Για τυχόν επηρεαζόμενων αξιογράφων ή αξιολογούμενες οντότητες που λαμβάνουν άμεσες πιστωτική στήριξη από την κύρια οντότητα (ες) της παρούσας δράσης αξιολόγησης και των οποίων οι αξιολογήσεις μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης αξιολόγησης, οι σχετικές ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις θα είναι εκείνες της οικονομικής οντότητας εγγυητή. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτή την προσέγγιση για τις αποκαλύψεις που ακολουθούν, κατά περίπτωση, για τη διεθνή δικαιοδοσία: Επικουρικές Υπηρεσίες, να Γνωστοποίηση αξιολογούμενη οντότητα, Αποκάλυψη από αξιολογούμενη οντότητα.
Ρυθμιστική αποκαλύψεις που περιέχονται σε αυτό το δελτίο τύπου ισχύουν για την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και, κατά περίπτωση, τις σχετικές προοπτικές αξιολόγηση ή την κριτική βαθμολογία.
Παρακαλώ δείτε www.moodys.com για τυχόν ενημερώσεις σχετικά με αλλαγές αναλυτή αξιολογήσεων οδηγήσει και σε νομική οντότητα της Moody του που έχει εκδώσει τη βαθμολογία.
Παρακαλούμε δείτε την καρτέλα αξιολογήσεις στη σελίδα του εκδότη / οντότητα www.moodys.com για συμπληρωματικές ρυθμιστικές γνωστοποιήσεις για κάθε αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Alpona Banerji
Επ. Αντιπρόεδρος - Αναλυτής
Ομάδα Sovereign Risk
η Moodys Investors Service Ε.Π.Ε.
One Canada Square
Canary Wharf
London E14 5FA
Ηνωμένο Βασίλειο
24 σχόλια:
καλημέρα σε όλους τους φίλους
ΑΝΔΡΕΑ χρόνια πολλά
Και αναβάθμιση και Παρασκευή βράδυ !!!!!!!!!!!!
Ωρε που παμε ???? χαχα
Καλημέρα, καλό Σ/Κ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Ανδρέα
καλημερα σας,χρονια πολλα Ανδρεα κι ας ανδριωνει το κρυο απο σημερα..
Πολλή κουβέντα και πρωινό μπλα μπλα και σήμερα για δάνεια, κουρέματα κλπ
Ναι, υπάρχει η "ελίτ" των 25.000 ατόμων που δεν πληρώνει και έχει και 250.000 ας πούμε (αυτό το ας πούμε έχει πολύ μεγάλη σημασία) στην τράπεζα.
Προφανώς εγώ δεν ανήκω σ' αυτήν την "ελίτ" και δεν μιλάω εκ μέρους της, οπότε αν υπάρχουν διαφωνίες καλώς υπάρχουν και δεύτερον, αν εδώ πλειοψηφεί αυτή η κατηγορία η άλλη πλευρά πάει στο σπίτι της.
Το μόνο που δεν θέλω...
http://www.youtube.com/watch?v=vstNm5xzuKM
YΓ Ότι και να λέει για μη (και άλλες ακόμα) περικοπές ο ΟΟΣΑ ο Α, ο Β, ο Γ, το ΣΧΕΔΙΟ καλά κρατεί και αυτά τα σχέδια ως γνωστόν δεν γίνονται μια και έξω...θέλουν τον χρόνο τους για να υλοποιηθούν. Ολέ η παγκοσμιοποίηση.
Κατά τα άλλα, άλλο το ένα άλλο το άλλο...κι εγώ είμαι με όλα μέσα και ο Θεός βοηθός.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον ΑΝΔΡΕΑ μας ...
τα γραψα και χθες βιαστικος ...
και την πατησα με την ΠΕΙΡ...βιαστικος
η τροϊκα καλατα κανει ...
αλλα αλλα αλλα καμνει μαλατσιες
χρωστανε οι 25000 πακεταδοροι...
και σφηνωνει τους 250000 που πλερωνουν
αν δεν εγκαταστησουν μηχανισμους εδω...
δεν γινεται τιποτα...
γιατι ρε φιλε να λυπηθω τους 25000
εμενα ποιος με λυπαται που πλερωνω;;;
Η Ελλάδα του Μνημονίου με… αριθμούς!
Σοκαριστικά στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ. Πτώση 32% στις δαπάνες των νοικοκυριών το 2008-2012. Αυξήθηκε η ανισότητα. Στροφή στα απαραίτητα. Μείωση 22% στη χρήση κεντρικής θέρμανσης το 2012, αύξηση 46,4% στα καυσόξυλα. Ενα εκατομμύριο Ελληνες σε οικογένειες που δεν εργάζεται κανείς......
αουτλουκ ...σταβλέ
Προφανώς ούτε αυτό εννοούσα, μόνο τα μικρά στεγαστικά και αδυναμία πληρωμής...αλλά τα στεγαστικά μάλλον θα πουληθούν έξω, ξέρουν αυτοί
http://www.frontpages.gr/d/20131130/10/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%82
Αουτλουκ σταβλε......μου εφιαξες την ημερα ρε μπαρμπα,,που πας και τα βρίσκεις χα χα χα..Χρονια πολλα στο εωρταζωντα Ανδρεα,,κατά όπως λεει το ονομα του ανδριωμενο,του ευχομαι ..
Καλημέρα και χρόνια πολλά στον Ανδρέα
καλησπέρα σας....
χρονια πολλα κ καλοτυχα στον Ανδρεα μας...καθως κ ολους κ ολες που γιορτάζουν σήμερα...!!!!
Καλημέρα σε όλους.
Χρόνια πολλά και καλά στον ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΣ και σε όλους όσους γιορτάζουν.
Χρονια πολλα Ανδρεα ,να σε χαιρεται η οικογενεια σου παντα με υγεια και κερδη! Καλημερα καλημερα κανω τον αγροτη σημερα μπαρμπα ,ευχαριστημενος απο απγκραδέ πηγα μα μαζεψω κανα μανταρινακι απ το χωριο..
καλοφαγωτα Μικε ...
νομος Αχαϊας γη της επαγγελιας
να παρεις και κρασι ρεεεεεεεεεεε
και λαδακι φρεσκο ...βουτυρενιο
Μολις φορτωνω λαδακι Ηλια..
Πατρίδα Αντρέα, χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα!!!
Για τα πάμπερς ρε γαμώτο ...
χρονια πολλα ΑΝΔΡΕΑ
να σε χαιρονται οι γυναικες σου
ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ,ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ
και ανδρεας
και παμπερς
και γυναικες
…καλησπερούδια
…χρόνια πολλά Ανδρέα !
…οδηγίες:
…αρχικά http://www.youtube.com/watch?v=BTZil2kT5bI
…κατόπιν http://www.youtube.com/watch?v=guu-qqErnBY
…και τέλος http://www.youtube.com/watch?v=25Fhsbfkyis
…και μην ακούσω http://www.youtube.com/watch?v=6EIMJBpau1c
Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά στον φίλο Ανδρεα.
Καλησπέρα σε όλες και όλους.
Χρόνια καλά Ανδρέα και πολλά και ευτυχισμένα.
Καλό βράδυ και καλά να περνάτε.
Έφτασε και το λαδακι και τα μανταρινακια...καλο βράδυ σε ολους, απο αύριο ξεκινάμε μελέτη με τα καινούργια δεδομένα....
(…μια ματιά θα ρίξεις, δεν μπορεί !)
…-την καλησπέρα μου, λοιπόν, στους καλούς φίλους !
Δημοσίευση σχολίου