Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ΣΆΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ANEΞΗΓΗΤΗ ΦΡΙΚΗ...


«Κάποιες φορές με πιάνει κάτι και θέλω να κάνω κακό» είπε ο δολοφόνος της Αμερικανίδας βιολόγου. «Κάνοντας το κακό, εξασκείς τη δύναμή σου σ’ όλους εκείνους που νιώθεις αναγκασμένος να τους κάνεις να την αισθανθούν, γιατί το κακό, ο πόνος, είναι ένα μέσο περισσότερο αισθητό από την ηδονή» γράφει ο Νίτσε στη «Θεωρία του σκοπού της ζωής».

Το κακό, πάντα ανεξήγητο, στα χρόνια της Καινής Διαθήκης περιγραφόταν ως ασθένεια οφειλόμενη στην επήρεια των δαιμόνων, που καταλάμβαναν και όριζαν τον άνθρωπο – μετά την έκπτωσή του από τον παράδεισο και την αυτόνομη βούλησή του. Δεν είναι ούτε σήμερα εύκολα νοητό, πώς μπορεί κάποιος, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι μαριονέτα στα χέρια κανενός, να αφαιρέσει τη ζωή από άνθρωπο, τυχαία. Δεν είναι απλώς ένας ασθενής, με διάσπαση προσωπικότητας, μανία καταστροφής, αλλά ένα τέρας που τέρπεται να ασκεί ακόρεστα πάνω στους άλλους, την ολέθρια δύναμή του. «Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με αυτά», έλεγε ο Μάρκ Τουέιν.


Ατελείωτα τα παραδείγματα μαχών ανάμεσα σε θεούς και εωσφόρους, χερουβείμ και πεπτωκότες αγγέλους. Τόσες οι ενσαρκώσεις του καλού (Αχούρα Μάσδα, Ηρακλής, Θησέας, Γιάννης Αγιάννης...) όσες και του κακού (Εφιάλτης, Ιάγος, Εδμόνδος, Μεφιστοφελής...). Πλήθος τα έπη, ομηρικά και άλλα, με το υψηλό ήθος ηρώων, οι δάσκαλοι που δίδασκαν στους μαθητές τους, όπως ο Σωκράτης τον Αντισθένη («οι πόλεις χάνονται, όταν δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν τους κακούς από τους καλούς»), ο Ιησούς τους 12 μαθητές, ο Κρίσνα στον Αρτζουνα (Μπάγκαβατ Γκίτα, Μαχαμπαράτα), πώς να φωτίζουν τους σκοτεινούς χώρους του υποσυνείδητου, να δαμάζουν τις κρυφές ανεξέλεγκτες δυνάμεις του. Πώς να φορτωθούν, από παιδιά, με ιδέες και ιδανικά και δυνάμεις για να τις πολεμήσουν. Πώς να γίνουν κύριοι όλων των όψεων του εαυτού τους, κατωτέρων και ανωτέρων. Πλήθος τα πρότυπα της νίκης του καλού επί του κακού ήρωα –από τον Δαβίδ επί του Γολιάθ και τον Ράμα επί του Ραβάνα (Ραμαγιάνα) μέχρι τον Γκάνταλφ επί του Σάουρον και τον Χάρι Πότερ επί του Βόλντεμορτ. Ψιλά γράμματα, θα πει κανείς, στις κοινωνίες της επίδειξης δύναμης, της ακόρεστης δίψας για υποχθόνιες πράξεις, της μανίας για επικυριαρχία, με αποτέλεσμα ο κόσμος μας να γκρεμίζεται συχνά σε καταστάσεις ασύγγνωστες, σε πράξεις φρικαλέες.

Τασούλα Καραϊσκάκη  www.kathimerini.gr

7 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλημέρα και χρόνια καλά στο Μπάρμπα και στο Χίπη.

Γιατρός είπε...

Συντενοι ωραιότατο άρθρο που βρίσκω αδύνατο να αμφισβητηθεί.

https://tomanifesto.gr/o-mitsotakis-den-chreiazetai-ypovoleis/?fbclid=IwAR3fO_PkztTc1UeHle6yNKKIGCXrjWeaBu5a-pTROFW1lu7HHlz9eHjJM6s

Lorac είπε...

Χρόνια πολλά και επιτυχημένες κινήσεις στους Ηλίες του μπλόγκ. Εύχομαι πάντα τα καλύτερα.

Lorac είπε...

Αφήνω και εδώ μια απάντηση και στον εορτάζοντα

κ. Hippy χρόνια πολλά να χαίρεστε το όνομα σας και τους δικούς σας! Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε με τέτοια θέματα, πιο πολύ θα πρόσεχα τις εξελίξεις στους Νιόκι (φαντάζομαι θυμάστε ποιοι είναι αυτοί), που εκεί οι προθέσεις είναι πολύ "κακές"


Ίσως να βρούμε καλές ευκαιρίες στις εκπτώσεις του Αυγούστου, που πλησιάζουν. Εκτιμώ από Σεπτέμβρη θα έχουμε θετικά νέα που θα επηρεάσουν ανάλογα και την αγορά μας.


Περι Τραμπ θα πρόσεχα πάρα πολύ το θέμα με το σώμα εφετών και το τι θα πράξει προς το τέλος της χρονιάς εκεί. Έχει τη δυνατότητα (μη ορίζοντας αντικαταστάτη) να θέσει εκτός αυτό το σώμα, με σημαντικά αρνητικές συνέπειες. Εν όψη εκλογών του 2020 αναμένω μιας μορφής συμφωνία, που θα προκύψει από την επιτροπή που συστάθηκε μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Τραμπ.

Στα ευρωπαϊκά η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πολύ πιο θετική στην εκπόνηση και υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή αυτονομία. Έρχεται και κατάθεση ανάλογου προϋπολογισμού στο τέλος του 2019. Στα υπόψη γιατί ορισμένες ευρωπαϊκές μετοχές θα επηρεαστούν σημαντικά από αυτό.

mixalis mixalios είπε...

Ο Άδωνις τα σπάει....

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1691036/presingk-ad-georgiadhtrapezon-se-k-domazakh-gia-ly.html

Με τέτοιο Υπουργό Ανάπτυξης δεν φοβόμαστε τίποτα... Α ρε αλάνια Συριζαιοι καταστροφή του τοπου

hippy είπε...

Καλησπέρα

ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, εύχομαι με τη σειρά μου τα καλύτερα...υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

michele είπε...

Εστω και καθυστερημενα ( γενεθλια βαφτισημιου σημερα) χρόνια πολλα και υγεια και χαμόγελα στον Μπαρμπα και τον Hippy και σε όλους τους εορταζοντες