Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αμεση ανάλυση 
της Ευφροσύνης Παυλακούδη


Αντιλαμβάνομαι ότι η ομιλία του ΠΘ για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης εξέπληξε τους περισσότερους στο οικονομικό της σκέλος. Εγώ τολμώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα εξίσου, αν όχι περισσότερο στο πολιτικό της μέρος.

Στο δε πρώτο μένει να δούμε πως θα βγει ο λογαριασμός -ελπίζω σύντομα να μάθουμε περισσότερα από τον κ. Σταϊκούρα-, πολλές άλλωστε από τις εξαγγελίες για το φορολογικό πλαίσιο είχαν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο. Σημειώνω τα εξής:

->Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

->Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

->Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

->Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

->Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

->Mειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

->Βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα:
-Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.
-Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.
-Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
-Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Στο δε δεύτερο, το πολιτικό σκέλος δηλαδή, μιλάμε για εντυπωσιακές "τομές" σε σχέση με οτιδήποτε είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 10 χρόνια. Σημειώνω:

-> "νέα κανονικότητα ως πρόοδο όχι ως επιστροφή σε παλιές παθογένειες",

-> "δεν θα αναμετρηθουμε με τους αντιπάλους μας αλλα με τα προβλήματα της κοινωνίας",

-> "το ιδεολογικό πρόσημο της κυβέρνησης είναι η πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελεσματος",

- >"διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές, για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την παραγωγή πλούτου υπέρ όλων κι όλα αυτά δεν θα τα φέρει κανένας πολιτικός μεσσίας",

->"ένα ρεύμα προόδου που χωρίς να υποτιμά τις διαφορές, θα προτάσει την ενότητα που θα κοιτά λιγότερο δεξιά ή αριστερά και περισσότερο μπροστά",

->"θα επιδιώξω η πολιτική να αναβαθμιστεί στα μάτια των συμπολιτών μας που απείχαν",

->"αυτό που έλειπε είναι η πολιτική βούληση και η πολιτική γνώση του αντικειμένου"

->"δεν μπορούμε να ασχολούμαστε άλλο με τα προβλήματα του περασμένου ή και του προπερασμένου αιώνα δίνοντας μάχες οπισθοφυλακης ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει προς το μέλλον",

- >"το ή εμείς ή αυτοί ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού και το πολλοί και λίγοι ανήκει στην Ελλάδα των επιδομάτων και της φτώχειας".

Με λίγα λόγια, το οικονομικά μέτρα και ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν είναι μεν εντυπωσιακά για μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, όμως η απομάκρυνση από το μοντέλο της περίφημης μοιρολατρικής Ψωροκώσταινας στην ομιλία του νέου ΠΘ αφορά όλους μας, όχι απλά συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Τούτων λεχθέντων κατανοώ το ενδιαφέρον περί των οικονομικών εξαγγελιών, αλλά οι πολιτικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη χρήζουν περισσότερης προσοχής κατά την ταπεινή μου γνώμη γιατί αφορούν την επαναπολιτικοποιηση της πολιτικής, την επανανοηματοδότηση της καθημερινότητάς μας.


Να σημειώσω βέβαια ότι ως προς το τελευταίο, η παρθενική ομιλία του Christos Tarantilis στη Βουλή ήταν απλά εξαιρετική. Και χαίρομαι δεόντως ως προς αυτό, καθώς η γενιά μου "έχει πετροβοληθεί" ουκ ολίγες φορές ως εμμονική και απολιτικ εξαιτίας των Τσίπρα και Παππά. Ηταν ιδιαίτερα ευχάριστο λοιπόν να παρακολουθώ κάποιον σχεδον συνομήλικό μου που σέβεται τις έννοιες και αναγνωρίζει τη σημασία αυτών όχι μόνο για τον πολιτικό πολιτισμό, αλλά για την εύρυθμη λειτουργία και την πρόοδο της κοινωνίας.

12 σχόλια:

Γιατρός είπε...

Η πραγματική εποχή της μεταπολίτευσης ξεκίνησε με την εκλογή Μητσοτάκη.

austin είπε...

Καλημέρα!

Αρχικά χρόνια πολλά στους Ηλίας, τον Χιππυ και τον μπάρμπα.

Έχω να πω ένα μεγάλο μπράβο για αυτά που ακούσαμε χθες. Ούτε επικοινωνιακές φανφάρες ούτε γενικότερα τις ανοησίες που ακούγαμε τόσο καιρό από τον Τσίπρα για την κάθε λέξη του Συντάγματος και όλες τις αλλά υποτιμητικες μπούρδες.

Άλλο επίπεδο, σίγουρα ποιοτητικο. Και σίγουρα θα ήθελα να ακούσω το σχόλιο του αρταξια που περιμένει στην γωνία τον Μητσοτάκη.

Το όραμα για μια νέα Ελλάδα πηγάζει από τις τομές που αναφέρει παραπάνω η ευφροσύνη και όχι από το σκιζουμε τα μνημόνια (όποιος και αν το πε όλα αυτά τα χρονια) η φτάσεις η μας τελειώνουν η τους τελειώνουμε.

Ελπίζω να μπορούν όλοι οι σκεπτικιστές να δουν την τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο και γιατί κάποιοι έβριζαν εξαρχής τον Τσίπρα και δεν έβριζαν με τον ίδιο τρόπο τον Μητσοτάκη.

Επίσης έως και απίστευτο να δηλώσει "παραπανω" από αυτό που έταζε προεκλογικά. Για το κάλλιστα θα μπορούσε να πει μείωση του ΕΝΦΙΑ από την πρώτη μέρα εξουσίας του για να πάρει ψήφους και δεν το έκανε.

Μένει να δούμε πως θα βγουν τα λεφτά για όλα αυτά που ειπε χθες. Και ότι όλα αυτά θα γίνουν όπως τα πε γιαστι ειλικρινά μετά από όλα όσα έχουμε ζήσει η εμπιστοσύνη έχει ισοπεδωθεί στους πολιτικούς .

Άρα μέχρι στιγμής έχουμε μια εκπληκτική παρουσία του Μητσοτάκη (τον εκραζες το αντίnews άρα όταν κράζουν και οι "δικοι" του κάτι καλό πάει να γίνει...) με μόνες παραφωνίες του ορθολογισμού τα παρακατω:

1) Μαυρωτας
2) την απόκρυψη δηλώσεων στο ΑΠΕ
3) τον συγκεντρωτισμό της ΕΡΤ απε και ευπ

αν και για το τρίτο ίσως είχα μια εξήγηση, θα θελα να ακούσω και τον Μιχάλη γιατί το έκανε, αλλά και πάλι χτυπάει κάπως άσχημα να λογοδοτούν τα παραπάνω στον ΠΘ

austin είπε...

Επιπροσθέτως αναμένω να γίνουν όλα αυτά που είπε και αν γίνουν (είμαι επιφυλακτικός το ξαναλεω) τότε θα έχουμε μια ακόμα υπέρβαση από το "2 από τα 10 να κάνει από αυτά που έταξε, στο έκανε πιο γρήγορα και περισσότερα από αυτά που εταξε".

Άλλη μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας για το πώς πρέπει να κερδίζονται οι εκλογές εν γένει και από εδώ και πέρα.

Γίνονται (κυρίως λόγω timing) πράγματα ιδιαίτερης βαρύτητας. Λίγοι το καταλαβαίνουν. Ελάχιστοι μπορούν να το πιστέψουν (είναι πολύ νωρίς ακόμα). Πολλοί θα τσινησουν

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Καλησπέρα σε όλες κι όλους.
Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη για την αναδημοσίευση του σχολίου μου. Το εκτιμώ δεόντως. Στα θέματα που αναφέρεστε @austin για το ΑΠΕ είχαμε σήμερα μια ενδιάφερουσα παρεμβαση ως προς αυτο και το θεμα των γενικων γραμματέων από την Βούλτεψη-> https://tomanifesto.gr/pos-i-voyltepsi-evale-sti-thesi-toy-ton-ethnikisti-velopoylo/. Αυτό που μου έκανε ιδιαιτερα εντυπωση χτες ήταν ότι η αντιπολιτευση πιαστηκε στον υπνο και ακολουθησε ενα μοτίβο στείρας αντιπολιτευσης, χωρις καμια ουσιαστική αντιπροταση ή κριτική στα όσα εξήγειλε η κυβερνηση. Το πολιτικο σύστημα δεν ειναι μόνον η ΝΔ. Πέραν μιας σοβαρής κυβερνησης, χρειαζόμαστε και σοβαρη αξιωματική κι ελάσσονα αντιπολιτευση. Η ελάσσονα χτες δυστυχως εγκλωβίστηκε μαζί με την αξιωματική σε ένα ντελιριο εθνικών κορώνων. Εγκαλούσαν τον ΠΘ γιατί δεν χρησιμοποιησε την ομιλία του για τις προγραμματικες δηλώσεις της κυβέρνησης να τριξει τα δόντια στον #Erdogan. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να χορέψει στο ταγκο φρενιτιδας και μαξιμαλισμου του Erdogan. Η εξωτερική πολιτική αλλοιμονο αν διαμορφωθει με ιαχες και σε εναρμονιση με τα εθνικολαικιστικα κελευσματα της γειτονος. Αυτό μας έλειπε. Τέλος ο παραλογισμός δεν έλειπε ούτε στον Βελοπουλο , ούτε πολυ περισσότερο στον Βαρουφάκη o oποιος μεταξυ άλλων προτείνε δημόσια εταιρία για τα κόκκινα δάνεια που δεν θα κοστίσει σε κανέναν -όσοι εργάζονται εκεί φαντάζομαι θα το κάνου εθελοντικά;-, ενώ τόνισε ότι η παραγωγή ενέργειας είναι φυσικό μονοπώλιο (!) άρα πρέπει να μείνει αποκλειστικά στο Δημόσιο. Τρεχα γύρευε και Νικολο καρτέρει. Εκτός τόπου και χρόνου. Τολμώ να πω ότι ο Τσιπρας ήταν καλυτερος απο τη Γεννηματά η οποία εμμέσως πλην σαφώς μας είπε οτι ο Μητσοτάκης ειναι το alter ego του Τσιπρα. Στο Κιναλ έχουμε ιδανικούς αυτοχειρες εδω και καιρό και χτες επεσε και η ταφόπλακα, δυστυχως. Δεν χαίρομαι. Κι ο λόγος ειναι ότι η εικόνα απο χτες είναι απο τη μια ενας προσγειωμένος, μοντέρνος, ευρωπαϊστής πρωθυπουργος και από την άλλη μια πολιτικη ρητορικη του 80 στις περισσότερες περιπτώσεις. Το πολιτικο σύστημα δεν εκσυγχρονιζεται οταν μονο ο ηγέτης του ενος πόλου το προσπαθεί. Μην γελιομαστε. Είναι ευτυχημα ότι δεν ακουσαμε τα ντελιρια της ΧΑ, αλλά αντί αυτών ακούσαμε παλαιοκομματικά λεκτικα πυροτεχνήματα και τσιριδες από τον Βελοπουλο και χτες και σήμερα στη συγκρουση του με τον Βορίδη. Να σημειώσω ότι μου εκαναν ιδιαιτερα εντυπωση οι ομιλιες δυο νέων του Ταραντίλη και του Πιερρακάκη. Ο δευτερος μακράν πιο άνετος και πιο μεστός. Και οι δυο ομως είναι πολυ καλα δείγματα ότι δεν είναι ολοι νέοι εμμονικοί ή απολιτικ στο Κοινοβούλιο. Το σημειώνουμε.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Ξέχασα να αναφέρω ότι ο Philip Glass είναι πολυ αγαπημένος μου και μεγάλη εκπληξη που τον επέλεξες Μιχάλη. Δεν το περιμενα.

hippy είπε...

Ευχαριστώ Γιώργο, ευχαριστώ Μιχάλη, εύχομαι με τη σειρά μου συναντήσεις με αυτά που περισσότερο ποθείτε!!

austin είπε...

Ευφροσύνη, μια σημείωση για το άρθρο. Δυστυχώς, η βουλτεψη έχει μπει στην σφαίρα "δε μπα να λεει" άρα μπορώ να πω ότι ευθέως είναι αρνητικά διακειμενος απέναντι σε αυτά που λέει.

Και μέσα στο άρθρο αναφέρει μια σωστή ίσως πληροφορία Αλλά το μήνυμα που απορρεει από την επιλογή του Μητσοτάκη για ΕΡΤ και απε, έχει και επεκτάσεις.. Δεν ξέρω αν αυτός ο "συγκεντρωτισμός βοηθάει, θεωρώ πως όχι, εκτός αν έχουμε να κάνουμε με κάποιον πολύ τίμιο και αντικειμενικό (είπαμε...πολιτικός είναι, μέχρι να μας δείξει τα έργα του κάνουμε και λίγο κράτει).

Όσο αναφορά σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ. Μετά και το χθεσινό, η μόνη ενασχόληση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνεται μόνο (και αυτό μετρημενα) σε απαντήσεις από πολιτικούς. Οι υπόλοιποι πρέπει να αγνοούμε τι τσαμπουνα, απέδειξε περίτρανα ότι αυτά που έλεγε και συνεχίζει να λέει είναι μπούρδες σε πολλά επίπεδα.

Χιπι μας έλειψες.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

@austin οφειλω να ομολογησω ότι δεν ειναι η Βουλτεψη ουτε στα δικές μου προτιμήσεις, ομως η παρεμβασή της έχει βαση επι τω συγκεκριμένω. Επίσης την ίδια λογικη για ΑΠΕ και ΕΥΠ είχαν αρκετοι προκατοχοι του Μητσοτακη. Δεν ειναι η πρωτη φορά και δεν απορώ που σκοπίμως τίθεται ζήτημα μονον τωρα. Τέλος, τον Συριζα πρεπει να τον ακουμε γιατι ειναι η αξιωματικη αντιπολιτευση και 32 σχεδον τοις εκατο των συμπολιτων μας τον ψήφισαν. Προσωπικά εγω ακούω όλους, ακομα κι αυτους των 3%. Και όχι μονο απο επαγγελματικη διαστροφή. Το ποιους εκλαμβάνω σοβαρά είναι άλλη υποθεση. Χτες παντως ήταν μεγαλη η διαφορά στην ποιοτητα και την στοχευση και τη ρητορικη των πολιτικων αρχηγών. Αλλλα γι' αυτο οι υποψιασμένοι ήμασταν προετοιμασμένοι.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλησπέρα σε όλους. ..
Ποιος μπορεί να διαφωνήσει σε φορολογικές ή άλλου είδους ελάφρυνσεις. ..ειδικά όταν αυτές αφορούν όλον τον λαό... ( η έκφραση λαϊκές μάζες δεν με αντιπροσωπευει..)
Αυτό πού περιμένω είναι να δω το όφελος για τον λαό και το κράτος. .καθώς και πως θα γίνουν πράξη χωρίς δημοσιονομικο κόστος.
Οπότε θα απαντήσω στο τέλος τού χρόνου όταν θα έχουν βγει και τα αποτελέσματα τού τρίτου τριμήνου τού ΑΕΠ..
Γιαυτό όχι μεγάλα λόγια. .
Καλό είναι να περιμένουμε.

michele είπε...

Καλησπερα, καλησπερα σε όλους.Το συστημα Μητσοτακη φαινεται ετοιμο να "τρεξει" και αυτο γιατι υπηρξε ο μοναδικος αρχηγος αξ. αντιπολιτευσης που θυμαμαι που ηταν τοσο οργανωμενος, μεθοδικος και στοχοπροσηλωμενος
παιρνοντας τελικα την -αυτοδυναμη-κυβέρνηση χωρις και πολλες υποσχεσεις
Αυτα ειναι τα συγκριτικα.
Οι προγραμματικες δηλωσεις ησαν εξαιρετικες, αλλα θα φανουν στην πραξη.Το λεω αυτο καθως οι τομες σε θεσμικο και διοικητικο επίπεδο με βρισκουν απολυτως συμφωνο αλλα ειναι και το δυσκολοτερο εγχείρημα.

Ο χρόνος που εχει μπροστα (4 χρόνια) -για μενα βαλτε δυο θητείες,ετσι βλεπω στη γυαλινη μπαλα μου- ειναι αρκετος για να φανουν ορατα αποτελεσματα.

Στο οικονομικο πεδιο, ειναι σαφες οτι ετουτοι εδω ειναι ανταγωνιστικοι και δεν εχω ιδιαιτερους φοβους.
Χωρα που γλυτωσε απο τετοιους κατσαπλιαδες ( με πολυ πονο παντως) μονο καλο μελλον μπορει να εχει.

Stay long συντροφοι!

mixalis mixalios είπε...

Ο Μητσοτάκης έπεισε πολλούς αντικειμενικούς παρατηρητές για τις προθέσεις του και την οργάνωση του. Βέβαια υπάρχουν και οι άλλοι που λέγανε όταν ο Τσίπρας έκοβε συντάξεις ότι ο Μητσοτάκης θα έκοβε περισσότερο ή ακόμα χειρότερα ότι ο Αλέξης θα μείωνε περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ αν είχε και δεύτερη θητεία! Αυτοί δεν θα πειστούν αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Το θέμα είναι να λειτουργήσει το σύστημα! Και οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι απλα και μόνο ενθαρρυντικές αλλά κάτι πολύ περισσότερο!

Βασίλης Πασπαλιάρης είπε...

Καλημέρα αυτό που με φοβίζει είναι η κοματοκρατία..
Τίποτα από τις υποσχέσεις δεν θα προκυψει αν δεν τα βάλει με όλο τον κομματικό του μηχανισμό.
Θα δείξει...