Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

50 σχόλια:

hippy είπε...


Βάρκες διάσωσης δεν βλέπω...στο ΧΑΑ τουλάχιστον (μετά τόση θαλασσοταραχή) διασώθηκε η ΤΕΝΕΡΓΑ 😊

mixalis mixalios είπε...

Κλείσιμο short selling λεν...

Ναύτης είπε...

Hippy αν κατάλαβα σωστά το στοίχημα με ΕΥΑΘ δεν βγήκε:
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3735600/euath-den-tha-dianeimei-merisma-gia-to-2022-duo-nea-meli-sto-d-s/

Νομίζω όσο τρόμαξα εγώ με το ροκάνισμα του ταμείου και το επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά, τρόμαξαν και αυτοί και έπραξαν το λογικό από άποψη διαχείρισης ρευστού: οικονομία δυνάμεων.

Στα καλά νέα για τις αγαπημένες σου επιλογές, είδα προμέρισμα ΟΠΑΠ 1 ευρώ (!).
https://www.athexgroup.gr/documents/10180/7171633/863_6581_2023_Greek_1.pdf/c7bf0ae8-edac-4de7-9dea-1b3b377d6148

Εντυπωσιακό, νομίζω ο ΟΠΑΠ έφερε και το μέρισμα της ΕΥΑΘ μαζί.

hippy είπε...


@ Drunken Sailor

όπως τα λες...αυτό το στοίχημα δεν βγήκε...γι αυτό το βιβλίο συμβουλεύει διασπορά.

Ναύτης είπε...

Έχουμε ασθενή στην εντατική.
Καταλαμβάνει όμως άσκοπα κρεβάτι: έχει σε κάθε περίπτωση 100% πιθανότητα επιβίωσης.

Αν φάει και άλλα στο κεφάλι σκέφτομαι να βγω για λίγα ψώνια, καθώς θεωρώ καλή τη σχέση ρίσκου-απόδοσης.
Ίσως μεταφέρω και κάτι από τις άλλες θέσεις, βλέπουμε.
Θεωρώ η ειδησεογραφία από δω και μπρος θα είναι καλή, με το 6μηνο επίσης καλό.

Αυτό που με προβληματίζει λίγο είναι τι σημαίνει η μεταφορά του ποσοστού στο δημόσιο (άν είναι δηλαδή μόνο για το θεαθήναι ή αν περιλαμβάνει κάτι στο σκεπτικό επί της ουσίας).

Μέχρι στιγμής είναι μια εξαιρετική χρηματιστηριακή χρονιά (για μένα και για την πλειοψηφία των μικροεπενδυτών υποθέτω).
Το μόνο που με νοιάζει πλέον είναι να τη διατηρήσω/να μη φάω γκολ.
Θεωρώ το Β εξάμηνο θέλει προσεκτική ζυγοστάθμιση.

Ο 1ος κανόνας είναι να μην χάσεις λεφτά λέει ο Buffett.
Και ο 2ος να μην ξεχάσεις τον 1ο.

Μετά από τέτοια κούρσα φέτος, εύκολο να ξεχαστείς να "ξεπεζέψεις".



mixalis mixalios είπε...

Και το κερασακι στην τούρτα
https://www.euro2day.gr/news/market/article/2205484/opap-programma-agoras-idion-metohon.html

hippy είπε...


Πάντως το 50% του ενδιάμεσου μερίσματος στον ΟΠΑΠ μπορεί να θεωρηθεί μη επαναλαμβανόμενο (που προκύπτει από την κράτηση της υπεραξίας που σχετίζεται με την πώληση της Betano σε επίπεδο μητρικής εταιρείας).

Ναύτης είπε...

Μικρές που μια μέρα ελπίζω να τις παραδώσω μεγάλες:

ΛΟΥΛΗΣ

Ρίξτε μια ματιά στις οικονομικές καταστάσεις.
Μας λένε κέρδη μετά φόρων 2022 2 εκ.
Όμως η εταιρεία έχει τρόπον τινά "κρυφή" μεγαλούτσικη αύξηση κερδοφορίας.
Για παράδειγμα τα έκτακτα έξοδα από 150 χιλ. πήγαν σχεδόν 2 εκ., περιλαμβάνεται
πρόβλεψη ποσού € 1,05 εκ., ως αντάλλαγμα (μίσθωμα) για τα έτη από το 1998 έως 2022, για την αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και λιμενικών έργων έμπροσθεν των εγκαταστάσεων της Εταιρείας στην θέση Άγιος Ιωάννης Αμαλιάπολης, Δήμου Αλμυρού.
Αν τα έξοδα αυτά δεν εμφανιστούν του χρόνου πάμε κατευθείαν σε P-E 10 με 12.
Αν και νομίζω θα έχει και άλλο το στόρυ.

Η αυξημένη κερδοφορία φάνηκε βέβαια στο διπλάσιο μέρισμα (12 λεπτά) που έδωσε η εταιρεία.
Αυτό μου έδωσε θάρρος στο ότι ίσως να μην "έκρυψαν" κερδοφορία για να πετάξουν έξω το μικρομέτοχο.
Στο ΔΣ είναι ονόματα-γίγαντες, όπως ο Θεοδωρόπουλος της ΙΟΝ.

Έχει ευνοηθεί με την κατάσταση στη Ρωσία και το εμπάργκο σιτηρών (=τρύπες που πρέπει να καλυφθούν) και χάρη στη συνεργασία με την Al Dahra και τα λιμάνια της προχωρά.
Έχει επίσης ένα καινούριο brandname, την Kenfood, με έτοιμα μείγματα που φαίνεται να αποκτά momentum (η αδερφή μου είναι φαν των έτοιμων μειγμάτων pancake της εταιρείας-αν σου αρέσει το προιον, θα σου αρέσει και η εταιρεία έλεγε ο Lynch).

Insider αγόρασε πρόσφατα πέριξ του 2,79.
https://www.capital.gr/xrim-anakoinoseis/3720245/loulis-food-ingredients-agora-metoxon-apo-k-dimitri-tarnara/

Ο Lynch έλεγε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πουλήσει insider μετοχές, αλλά μόνο ένας για να τις αγοράσει (καλά εδώ θα πω δεν ισχύει πάντα, αλλά τέλος πάντων καλή ένδειξη).

Σε μια εταιρεία κοιτάζω πάντα και την εικόνα που βγάζει έξω, το βίντεο μου άρεσε πολύ:
https://www.youtube.com/watch?v=zAZf1OMC7GQ

Ο υιός Λούλης φαίνεται επίσης έξυπνος και ικανός στο τιμόνι, με όρεξη, και πάνω απ'όλα ανοιχτόμυαλος και κοσμογυρισμένος.

Και ερωτώμαι: είναι δυνατόν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του, τα 2 ιδιόκτητα λιμάνια (!!!), μια συνεργασία με την Al Dahra, και ένα ΔΣ που φυσάει (εδώ φεύγουν πολλά λεφτά της εταιρείας βέβαια, αλλά από την άλλη τι σχεδιάζεται;;), να αξίζουν όντως 50 εκ. στο ταμπλό;

Το μόνο που αναρωτιέμαι μερικές φορές είναι αν θέλουν να μας πετάξουν έξω.

Full disclosure: Έχω πλέον μεγάλη θέση (ποσοστιαία στο χαρτοφυλάκιο) στην εταιρεία με ΜΤΚ τα 2,6 και αγοράζω σε γυρίσματα. Έχει μέτρια-χαμηλή εμπορευσιμότητα. Τελευταία μου (μικρή) ενίσχυση έγινε στα 3,3. Δεν σκοπεύω άμεσα να ενισχύσω περαιτέρω καθώς θα οδηγήσει σε παραφωνία στο χαρτοφυλάκιο. Προτροπές για αγορά δεν κάνω εννοείται, τις σκέψεις μου μοιράζω (και ενίοτε λίγο ενθουσιασμό).

Andreas D. είπε...

Ειρωνεία
Έχει πλάκα να διαβάζεις τις ανακοινώσεις του Χρηματιστηρίου. Τι εννοώ; Είδα ότι η κα Βιολέτα Λάππα αγόρασε 5.000 μετοχές Κλουκίνας με τιμή 1,186 ευρώ. Πριν από λίγο καιρό αυτή και η οικογένειά της είχαν πουλήσει στην Ιντρακόμ με 1 ευρώ. Προφανώς κατάλαβε ότι ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να πάει ψηλότερα την εταιρεία, υπό διαφορετική μορφή βεβαίως. Γιατί η προηγούμενη εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή, η οποία ασχολείται με τον κλάδο των ακινήτων και η αξία των ακινήτων που κατέχει υπερβαίνει τα 1,3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ έχουν πουληθεί η δραστηριότητα των υδροηλεκτρικών πάρκων και της εμπορίας βρεφικών ειδών.

hippy είπε...


Όταν είχε επιστρέψει ο κ. Μανώλης Βάρσος (μεγάλος δάσκαλος) από τις σπουδές στις ΗΠΑ το 1993 ξεκίνησε να αρθρογραφεί στο περιοδικό "ΧΡΗΜΑ κ ΑΓΟΡΑ" του κυρίου Σιάτρα. Οι πρώτες επιλογές που παρουσίασε για το ΧΑΑ ήταν η ΠΡΟΟΔΟΣ και ο ΛΟΥΛΗΣ που τότε δεν είχε ακόμα αγοράσει τον ανταγωνιστή του "ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ". Η περίοδος ήταν χάλια, τα χαρτιά στο ταμπλό "σκάβανε". Η μεν ΠΡΟΟΔΟΣ είχε στο μπαούλο 50% μετρητά που αντιστοιχούσαν σε 950 δρχ/μετοχή (και στο ταμπλό έπαιζε στις 920) και ο ΛΟΥΛΗΣ είχε τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι στον Αλμυρό που άξιζαν μόνες τους όσο η κεφαλ/ση του.

Αναφέρω την ιστορία για να φανεί μέχρι που μπορεί να φτάσει ο παραλογισμός στο ταμπλό. Εκτιμώ πολύ τον πατέρα Κώστα Λούλη. Έχω μόνο μια ένσταση που με κρατά μακριά από την μετοχή. Το αλεύρι είναι είδος πρώτης ανάγκης. Και σαν τέτοιο απαραίτητο για την διατροφή του πληθυσμού. Αυτό από μόνο του περιορίζει το περιθώριο κέρδους. Μην ξεχνάμε ότι η Αραβική Άνοιξη το 2010 είχε σαν αφορμή την ανατίμηση του ρυζιού (αφορμή όχι αιτία). Τα άλλα προϊόντα (Kenfood) δεν τα γνωρίζω.

Εξηγώ το λόγο που έχω εξαιρέσει μια πολύ καλή εταιρεία από τις επιλογές μου.

Ναύτης είπε...

κ. Χίππυ τα έχω υπόψιν σαν αστερίσκους, και ευχαριστώ που τα επισημαίνετε (τα καλά της πολυφωνίας).
Τα γεγονότα δεν αλλάζουν, μόνο η οπτική μας σε αυτά.

Προφανώς πρωτοσέλιδα του τύπου "θησαυρίζει εταιρεία αλευρων" δεν θα αρέσουν στο κοινό.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού, στις 20 Ιουλίου αποφάσισε την απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού εκτός από μπασμάτι, έτσι ώστε να περιορίσει τις εγχώριες αυξήσεις τιμών (δηλ. όσο περισσότερο κρατάει μέσα στη χώρα, έχουμε μεγαλύτερη προσφορά με σταθερή ζήτηση, άρα μείωση τιμών)

https://www.forbes.com/sites/sap/2023/08/16/what-indias-rice-export-freeze-means-for-the-supply-chain/?sh=566c7a3c7e2d

Δεν είναι το ίδιο (σιτάρι με ρύζι) αλλά εμένα μου λέει κάτι για τον κλάδο και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν (αν ακριβύνει το ρύζι, ε θα πάρω μακαρόνια).

Υπάρχουν και κάποιες φήμες που λένε ότι όλοι αυτοί στο ΔΣ έχουν πλάνο να τον μετατρέψουν σε holding εταιρεία, που θα έχει ευρεία γκάμα τροφίμων (επεξεργασμένων και μη), στο πνεύμα της Kenfood. Εδώ θα μιλάμε για άλλα περιθώρια κέρδους (το μείγμα για pancakes στην κυρία ή τον κύριο που βαριέται να κάτσει να φτιάξει δικό του, ποιος θα τον κατηγορήσει αν το πουλάει όσο θέλει;).

Τέλος πάντων, για να συμβεί κάτι πρέπει πρώτα να μπορείς να το φανταστείς.
Δε λέω ότι θα συμβεί, απλά λέω ότι υπάρχουν δυνητικά οι συνθήκες για να συμβεί, όπως συνέβη με τα ΠΛΑΘ και τη ΜΕΝΤΙ στην πανδημία.
Προφανώς υπάρχει όμως κόστος διακράτησης (=διασπορά χαρτοφυλακίου για να μην υπάρχουν στεναχώριες). Δε μοιάζει όμως και για μουτζούρης η εταιρεία.

Ναύτης είπε...

ΥΓ. Αναλυτικά την χρηματιστηριακή ιστορία (ΠΡΟΟΔΟΣ και ΛΟΥΛΗΣ) δεν την ήξερα, ευχαριστώ για την χρήσιμη ανασκόπηση. Γι'αυτό είναι πάντα χρήσιμη και η εμπειρία.

Christos C. είπε...


Κύριε Drunken,

Την παρακολουθούσα λιγάκι το 2020,το 2021 μέχρι το α εξάμηνο του 2022 και κατάλαβα ότι τα έσοδα που είχε δεν προερχόταν από την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης αλλά υποστηρίχθηκαν από άλλα έσοδα εκμετάλλευσης.
Ανέβαζε και ομολογιακό δανεισμό, παρά τα καλά θεμελιώδη της εταιρίας, διαχρονικά, δεν πετυχαίνει κάτι αξιόλογο.



https://ibb.co/JtpXP6s

Ναύτης είπε...

Ευχαριστώ για την οπτική σας Christos C., συμφωνώ περί αύξησης δανεισμού.
Θα θέλατε επιγραμματικά να αναφέρετε τα άλλα έσοδα εκμετάλλευσης; Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι εννοείτε. Ίσως κάτι μου διαφεύγει.

Το αστείο με τις μετοχές είναι ότι την ίδια στιγμή για την ίδια μετοχή κάποιος αισθάνεται θυμό, άλλος ικανοποίηση, άλλος απογοήτευση, άλλος αδιαφορία και όλοι έχουν δίκιο και η μετοχή ταυτόχρονα δεν ενδιαφέρεται για την γνώμη/διάθεσή τους.

Ε εγώ με τον κ. Λούλη είμαι ικανοποιημένος, και επ. κεφαλαίου καλή πήρα με βάση τη ΜΤΚ (να βγουν οι διακοπές μας), και λογιστική υπεραξία γράφω και ένα καλό α εξάμηνο 2023 αναμένω.

hippy είπε...


Να προσθέσω στην σκωπτική παρατήρηση για τις μετοχές ότι κάποιες-επιπλέον όσων σωστά αναφέρατε-τις αγαπούν και οι βασικοί μέτοχοι και τις "χρυσώνουν" στο ταμπλό. πχ η ΕΠΣΙΛ τούτη τη στιγμή (4:38) υποχωρεί λίγο στο ταμπλό...είναι στα 11,36...πιθανολογώ ότι ο κ. Μίχος θα την κλείσει στα ίσα της στις δημοπρασίες όπως χθες, παραπροχθες και ότι τον Οκτώβρη μάλλον θα γράφει 12 μπροστά (μικρή άνοδος που όμως δεν είμαι σίγουρος για το θωρηκτό μας τον ΟΛΠ παρά τα πολύ καλά αποτελέσματα που θα βγάλει στο 6μηνο)

Ναύτης είπε...

Μόνο η ΕΠΣΙΛ κ. Χίππυ;
Το AIRBUS το βλέπετε να το αφήνουν να ρίξει υψόμετρο; χεχε

Όσο για τον ΟΛΠ ας δώσουν 1,2-1,4 ευρώ μέρισμα όπως ψιθυρήστηκε, και ας "αγαπούν και αδιαφορούν" οι κινέζοι, που λέει και το τραγούδι.

Christos C. είπε...


Κύριε Drunken,

Ναι εννοώ να δείτε πως κυμαίνονται τα λοιπά έσοδα που έχει σε σχέση με τα κέρδη που εμφανίζει μετά από φόρους.

https://ibb.co/svRgC9g

hippy είπε...


Aegean μοιάζει να είναι η starlet του 2024...και η ΜΟΗ ο ατζέντης της θα πρόσθετα.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μου αρέσει να κλειδώνω ρευστότητα ακόμα και σε καλές επιλογές όπως ο Λούλης. Αντίθετα οι άλλες δύο που αναφέρατε κ. Drunken (ιδίως η ΜΕΝΤΙ) πιστεύω εύκολα θα κινηθούν υψηλότερα (χτίζω θέση σε συνεδριάσεις σαν την χθεσινή). Τέτοιες "συνεδριάσεις" πιστεύω θα βλέπουμε συχνότερα μέχρι τον Δεκέμβρη ακόμα κι αν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Κανένας δεν χαρίζει λεφτά, πολύ περισσότερο οι έχοντες πολλά.

Ναύτης είπε...

Ανεξαρτήτως θεμελιωδών, θα κάνω και την πονηρή σκέψη σα βλάχος ότι δύσκολο να μπει το Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑΑ με την ΑΡΑΙΓ (καλύτερο πελάτη) να σέρνεται. Από την άλλη τέτοιο πύραυλο ούτε στον ύπνο μου.

Ωραία επιλογή η ΜΕΝΤΙ κ. Χίππυ, την παρακολουθώ. Νομίζω όμως ότι έχει αξιόλογο ποσοστό επενδυτών του "τι δεν έτρεξε να το παίξω" μέσα. Έπαιζε για αρκετό καιρό στα 3,5. Το έτος θα είναι σταθεροποιητικό η και λίγο χειρότερο (καθώς το φετινό πρώτο εξάμηνο δεν έχει έσοδα από κόβιντ). Η εταιρεία έχει εξαγγείλει επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά της που μάλλον δεν θα επιτρέπει παχυλά μερίσματα (η διοίκηση μετά από αυτά που είχε πάθει φαίνεται να κρατά συντηρητικό προφιλ). Αν κρίνω από την γκρίνια που υπάρχει στο capital πολλά από αυτά δεν τα έχουν χωνέψει. Με προβληματίζει λίγο το ταβάνι ανάπτυξής της. Από την άλλη είναι πολύ φθηνή (έχω την αίσθηση όμως ότι από την ίδρυσή της συνήθιζε χαμηλά PE και καλά μερίσματα, δε θυμάμαι ακριβώς).

Στα αρνητικα ότι ο μεγάλος πελάτης (κράτος) κάνει κουμάντο στην τιμολόγηση και στις πληρωμές (καθυστερήσεις). Στα θετικά ότι η διοίκηση προσπαθεί αν απογαλακτιστεί.

ΠΛΑΘ και ΜΕΝΤΙ κ. Χίππυ, λόγω της έκτακτης μεγάλης κερδοφορίας, τα βλέπω σαν μοσχαρίσιες μπριζόλες που άρπαξαν φωτιά: θέλουν 5 λεπτά ξεκούραση να δούμε αν ψήθηκαν καλά. Δεν βιάζομαι να ξεκινήσω το τσιμπολόγημα.

hippy είπε...


Υπάρχει "ανάγλυφη" ανάλυση της περίπτωσης MEDICON ΗΕLLAS του κ. Μορφονιού. Βέβαια είναι παλιά. Από τον Σεπτεμβριο 2017. Από την άλλη Τάκαρος είναι αυτός, δεν χαλάει, τρώγεται και κρύος.


https://mitarola.blogspot.com/2017/09/medicon-llas-high-risk-no1.html

(ώριμος ο τρόπος που σκέπτεστε...πόσων ετών είσαστε?)

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Christos C. είπε...

Κύριε Drunken,

Προσωπικά αυτή η εικόνα δε μου αρέσε και γι’ αυτό δε πήρα θέση.Δεν έχω μελετήσει το τι έχουν κάνει με το β εξάμηνο του 2022.


https://ibb.co/njMj3Mb

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ,

για τη χρήση του 2022, τα κέρδη μετά από φόρους χωρίς τα λοιπά έκτακτα έσοδα ήταν 1,8 εκ.

Τα λοιπά έκτακτα έκτακτα κέρδη αφορούν 4,9 εκ. από επανεκτίμηση ακινήτου, μείον φόρο εισοδήματος 1 εκ., δηλ. 3,9 εκ. (από επανεκτίμηση, άρα δεν μπήκε στα ταμεία χρήμα).

Τα έκτακτα κέρδη δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στον υπολογισμό κερδών ανά μετοχή που έχει η εταιρεία στη σελ. 121 της έκθεσης του 2022 (0,1076 ευρώ). Ακριβώς πάνω αναφέρει και τι αφορά τα λοιπά έσοδα (επανεκτίμηση ακινήτου).

Αν είχαν ληφθεί υπόψιν τα έκτακτα έσοδα, τα κέρδη ανά μετοχή θα ήταν 0,32 ευρώ ανά μετοχή περίπου.

Ευχαριστώ πολύ που το επισήμανες.
Όταν αναφερόμουν στην κερδοφορία, στο μυαλό μου είχα μόνο τα 1,8 εκ. του 2022 και όχι τα έκτακτα.

Ναύτης είπε...

https://www.capital.gr/forbes/3735710/i-oikogeneia-antetokounmpo-ependuei-sta-ellinika-oinopoieia/

Για την ΠΡΕΜΙΑ που σας είχα γράψει, λίγα όνειρα, λίγο όραμα, λίγο διαφήμιση, λίγο συνετή διαχείριση και μπορεί να δούμε ωραία πράγματα!

Άντε ρε Γιάννη βοήθα να βάλουμε κανά τρίποντο και εδώ :)

ΥΓ. Ελπίζω να είστε όλοι ασφαλείς και μακρυά από τις συμφορές των τελευταίων ημερών.

Christos C. είπε...


Κυριε Drunken

Εγώ ποτέ δεν ανέφερα ότι παρουσίασαν τα έσοδα εκμετάλλευσης μέσα στον υπολογισμό των κερδών ανά μετοχή.
Το αναφέρατε και μονός σας λοιπά έσοδα 3,9 εκ κερδοφορία 1,8 εκ.
Γι αυτό σας έγραψα τα έσοδα που είχε δεν προερχόταν από την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης αλλά υποστηρίχθηκαν από άλλα έσοδα εκμετάλλευσης.
Συν χωρέστε με αν δε το διατύπωσα σωστά αλλά δεν έχω άλλο τρόπο. :)

periklisn είπε...

Περιμέναμε κ. Hippy κάποια επιστροφή από Ευαθ αλλά δυστυχώς μας απογοήτευσε. Βλέπετε θετική αλλαγή με τα αποτελέσματα εξαμήνου 2023?

hippy είπε...


Ήττα κ. Περικλή και μάλιστα διπλή. Και στην ΕΥΔΑΠ. Τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου 2023 θα είναι σίγουρα καλύτερα από τα καταστροφικά περσινά. Εκτιμώ πως μέχρι το τέλος του μήνα το χαρτί θα βρίσκεται περί τα €3,50 ακόμα κι αν ο ΓΔ έχει διορθώσει λίγο. Το θέμα είναι ότι κι εκεί χαμενοι είμαστε (είμαι). Σκέφτομαι:

1) Εταιρεία νερού είναι δλδ η εξάρτηση και το μέλλον της γης => αποκλείεται να χάσω. Μένω ακίνητος, το έργο το έχω ξαναδεί (στην ΕΥΔΑΠ το 2011).

2) Δίνω ένα μέρος της θέσης λογιστικοποιόντας τη ζημιά και με το ρευστό αγοράζω μετοχή πιο hot εταιρείας (πχ πληροφορική ή τουρισμού πχ ΑΡΑΙΓ). Εναλλακτικά παίρνω μια ρισκαδόρικη θέση (πχ ΑΝΕΚ).

Αυτό το τελευταίο το σκέφτομαι σοβαρά για ένα 10-15% του κεφαλαίου εάν και μόνο εάν βγει κάποια ελπιδοφόρα είδηση στην αυριανή ΓΣ της ΑΤΤΙΚΑ.

Ναύτης είπε...

Christos C. καμία παρεξήγηση, κουβεντολόι κάνουμε που ενιότε οδηγεί και σε καλύτερη ερμηνεία των γεγονότων.

κ. Χίππυ και τα τσιμέντα εδώ θα είναι.
Νομίζω ακόμα και τώρα η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει την κερδοφορία που θα βγάλουν (μάλλον 200εκ+ ΚΜΦ). Έδωσε και το μέρισμα του και μαρσάρει αθόρυβα.

Στο χθεσινό άρθρο ο Wiseman ανέφερε και ότι υπέγραψαν PPA με τη ΔΕΗ που θα σταθεροποιήσει το ενεργειακό κόστος (φρέσκα κουλούρια).

https://www.mononews.gr/oikonomia/thewiseman/i-dimeris-simvasis-rra-tis-dei-ke-o-rolos-tou-giorgou-peristeri-i-allagi-proedrou-stin-evdap-ke-i-anavoli-tis-genikis-sinelefsis-i-trapeziki-metagrafi-stin-ete-apo-alpha-bank

Από χθεσινά κουλούρια, αντιγράφω ένα ποστ μπακαλικής που είχα κάνει στο soltrade:

"Τι μας νοιάζει που παίρνει έργα πράσινης ανάπτυξης ο ΤΙΤΑΝ; (π.χ. IFESTOS από ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ)

Ως γνωστόν είναι μια πολύ βρώμικη βιομηχανία.
Ως εκ τούτου φορολογείται ψηλά για τις εκπομπές CO2 του, ειδικά από την Ευρωπαική Ένωση (οι ΗΠΑ έχουν άλλο σύστημα), οι οποίες πάνε με τον τόνο CO2.

Στην Ευρώπη κάθε τόνος εκπομπής CO2 κόστίζει περίπου 90-100 ευρώ
https://tradingeconomics.com/commodity/carbon

Για να παραχθεί ένας τόνος CO2 χρειάζονται χοντρικά δύο τόνοι τσιμέντου περίπου, https://www.titan-cement.com/net-zero/our-targets-and-road-to-net-zero/ οι οποίοι ας πούμε πωλούνται 200-240 ευρώ (100-120 ο τόνος).

Άρα με τελείως μπακαλίστικους υπολογισμούς σχεδόν οι μισές πωλήσεις του ΤΙΤΑΝ πάνε για την κάλυψη δικαιωμάτων εκπομπής CO2!
Στη θεωρία όσο πετυχαίνει τους στόχους σχετικά με το CO2, τα περιθώρια κέρδους εκτοξεύονται.

Με κάθε επιφύλαξη όσα λέω, γιατί μπορεί να μην έχω καταλάβει κάτι σωστά.

Πλάκα έχει το ΧΑΑ πάντως. Αγοράζεις μια εταιρεία και όρεξη να έχεις, μαθαίνεις, έστω και επιφανειακά, πολλά πράγματα για το πως λειτουργεί ο κόσμος."

hippy είπε...


Οι καλοί αμυντικοί του σήμερα θα είναι οι πρωταθλητές του αύριο. Όλοι το ξέρουμε αλλά καμιά φορά στην κρίση το ξεχνάμε. Μεταξύ αυτών ΜΟΗ, νερά, φαίνεται να έχουν ήδη προεξωφλήσει τα χειρότερα.

Ναύτη, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον ενικό. Άλλωστε όλοι μου οι μαθητές αυτό έκαναν. Άρχιζαν με πρώτη λέξη "δάσκαλε" (τάχα σεβασμό) και συνέχιζαν με ενικό. Προσωπικά επηρρεασμένος από τον NEILL και το Σάμμερχιλ δίνω περισσότερο σεβασμό στο πόσο καλά κάνεις τη δουλειά σου από την ηλικία σου.

Για να μην κάνω συνέχεια copy paste έχεις πρόβλημα να σε λέω Ναύτη?

hippy είπε...


ΑΣΧΕΤΟ...πρωτότυπο κι ενδιαφέρον το κειμενάκι για τον ΤΙΤανοτεράστιο. Αξίζει περαιτέρω μελέτης. Δεν έχω θέση στην εταιρεία αλλά θα το κοιτάξω το Σ/Κ.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

.. φίλε hippy..
Πριν λίγες ημέρες έδωσα όλες τις ΑΡΑΙΓ με κέρδος κοντά στα 2.5 ευρώ/ μετοχή...
Ομολογώ πως ποτέ μου δεν θα την αγόραζα αν δεν με προέτρεπε ένας φίλος..
Πάντα είχα και έχω μια εμμονή με τις αεροπορικές..του στυλ..δεν ακουμπάμε κάτι που πετάει και μπορεί να πέσει..
Μπορεί και να κάνω λάθος..
Τι είναι αυτό που σε κάνει να την θεωρείς ασφαλές λιμάνι?

hippy είπε...


Οπλαρχηγέ μου το να πουλάς με κέρδος είναι ο στόχος όλων μας. Από την άλλη εάν έχεις αρκετό κεφάλαιο να διαχειριστείς θέλεις και κάποιες επενδυτικές σταθερές (πχ ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΚ που δεν έχω...ΟΛΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ που έχω).

ΑΡΑΙΓ τώρα...

α) ο κλάδος "τουρισμός" είναι hot για την Ελλάδα

β) το αφεντικό ο Βασιλάκης αγαπά τα χαρτιά του και το δείχνει (θυμάσαι πόσα μπινελίκια μου έχωνε καθημερινά ο "Τιμωρός" για την επενδυτική μου πρόταση στην ΟΤΟΕΛ στα 3,50?????)

γ) αβαντάρεται τόσο από τα αποτελέσματα της (το βασικότερο) αλλά και από δημοσιογράφους, "αναλυτές" (Κώνστας mononews), προτάσεις ΑΧΕ προς ημεδαπούς και αλλοδαπούς πελάτες) κλπ)

Ωστόσο σε ένα έχεις δίκιο. Το χαρτί είναι για ορεκτικό...όχι για κυρίως πιάτο. Μέτρια θέση λοιπόν.

hippy είπε...


Η λογική ωστόσο λέει πως ο Βασιλάκης (εάν είναι να κάνει κίνηση στη μετοχή) αυτό θα γίνει αφού πρώτα τακτοποιήσει τα warrants στο κράτος. Κανένας δεν χαρίζει λεφτά.

Χαρίλαος είπε...

Και μια ερώτηση: Τη Flexopack πως τη βλέπετε μεσομακροπρόθεσμα; Ειδικότερα πως και πόσο μπορεί να την επηρεάσει η αυξανόμενη εκδίωξη του πλαστικού σε όλους τους τομείς; Μπορεί να απευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στον αγροτικό τομέα, αλλά και εκεί τα πλαστικά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν κάποτε (?)

Χαρίλαος είπε...

Επίσης την Ίλυδα πως τη βλέπετε; Έχει αλλάξει κάτι στην επενδυτική σας στρατηγική ύστερα από τη βουτιά που έχει φάει; Ευχαριστώ.

Ναύτης είπε...

Χίππυ και Ναύτη και ό,τι άλλο θες πες με, σε όλα ακούω.
Συμφωνώ με τα νερά και μάλλον με τη ΜΟΗ.
Προσωπικά όμως επειδή τα θεωρώ αργοκίνητα θα ήθελα κατ'ελάχιστο να δω εξάμηνο πριν μπω.
Από την άλλη ίσως τα βρω πιο ακριβά, θα δούμε, δεν θέλω να πιέζομαι κιόλας, προέκυψε μια κάποια ρευστότητα και θα δω τι θα την κάνω (είμαι επενδυμένος σε μεγάλο βαθμό, δεν αισθάνομαι FOMO, τουναντίον).

Σήμερα είχα αρκετή δουλειά και επένδυσα κατά Κοστολάνι: έλεγε πάρε 5-6 καλές μετοχές και μην τις κοιτάς για 20 χρόνια (ξυπνητήρι κάθε μέρα στις 17:20).

Καλύτερα που δεν πρόλαβα να τις κοιτάξω γιατί κοκκίνησα καλά!
Από την άλλη το κόκκινο καλό για αγορές :)

Χίππυ νομίζω για την ΑΡΑΙΓ δεν είναι ακριβώς θέμα χαρίσματος χρημάτων.
Είναι θέμα brand, είναι θέμα εγωισμού του Βασιλάκη.
Φαντάζεσαι τι θα συμβεί στο θυμικό του λαού όταν βγει είδηση ότι το κράτος έβαλε πλάτες; Και στην εικόνα της εταιρείας (άμεσα εξαρτώμενη από την εικόνα της);

Ξέρουμε περίπου τι θα συμβεί:
H Ryanair προσέφυγε στο Ευρωπαικό δικαστήριο πρόσφατα εναντίον της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε η Lufthansa από την Γερμανική κυβέρνηση. Το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της Ryanair. ΟΜΩΣ παρόλο που δικαιώθηκε η Ryan, η Lufthansa τα είχε επιστρέψει όλα πίσω και με premium. Άρα τους λέει τι κάνετε έτσι πάρτε ένα χαρτζιλίκι για τον κόπο σας.
https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/eu-court-backs-ryanairs-challenge-against-lufthansa-state-bailout-2023-05-10/

Στα δικά μας τώρα, απλά μαθηματικά:
Το κράτος πλήρωσε 120 εκ. για 10.369.217 warrants (1 warrant = 1 μετοχή) με δικαίωμα άσκησης προς 3,2 ευρώ το warrant.
Αν θέλει η ΑΡΑΙΓ να το αγοράσει, θα πληρώσει την μεσοσταθμική τιμή των τελευταίων δύο μηνών μείον 3,2 ευρώ (την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος).
Το κράτος πλήρωσε 11,57 ευρώ ανά warrant (120 εκ/10.369.217).
Αν η ΑΡΑΙΓ θέλει να το πληρώσει πίσω χωρίς ζημιά (η Lufthansa πληρωσε και πρίμιουμ) τότε πάμε 11,57 ευρώ = μεσοσταθμική τιμή μετοχής τους δύο τελ. μήνες - 3,2 ευρώ.
Άρα μεσοσταθμική τιμή μετοχής τους δύο τελ. μήνες = 14,77 ευρώ.

Το εναλλακτικό;
Να γίνει κανα ντιλ σε καλή τιμή (δηλ. 15 ευρώ+) και να γίνει ιδιωτικό placement από fund.
Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν στο ταμπλό μπορεί να μην τα γράφει (τα 15 ευρώ) αλλά όποιος αγοράσει θα θεωρεί ότι τα αξίζει.

Με τα σημερινά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αποτελέσματα θεωρώ τα αξίζει (ΙΣΩΣ βγάλει 170 εκ. κέρδη!! δηλ. στα 15 ευρώ θα έχει ένα P/E στο 9 ακόμα και αν λάβουμε υπόψιν το dilution από τα warrants!!). Και βασικά και τις αναλύσεις του Wiseman για 22-24 ευρώ τις βλέπω για τους μακροπρόθεσμους (διαβάστε τις προσεκτικά και θα δείτε δεν είναι υπερβολικός!)

Η εταιρεία έχει πλέον 11 αεροσκάφη ελευθέρων βαρών έναντι 4 το 2019!! Δηλ. μην κοιτάμε μόνο την αύξηση επιβατών αλλά και τη σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους!!

Πάντως σε πρώτη φάση τα 15 τα βλέπω (θεωρώντας ότι το κράτος δε θα βγει ζημιωμένο και ότι εγώ θα πληρωθώ καλά σαν κολαούζος χεχε), αλλά από την άλλη δεν είναι και ΟΛΠ π.χ., προφανώς χρειάζεται διασπορά κτλ τα είπαμε. Και ίσως κλείδωμα κάποιων κερδών. Πάντα κάτι μπορεί να συμβεί ειδικά με αυτές τις εταιρείες. Αλλά μην αρνηθούμε κιόλας ότι είναι μηχανές παραγωγής μετρητών υπό κανονικές συνθήκες.

Όσο για ΤΙΤΑΝ: Χίππυ θα χαρώ πολύ να τον κοιτάξεις και να μου πεις αν κάτι δεν κατάλαβα καλά, μιας και κολάζ είναι από διάφορα που βρήκα (να'ναι καλά το ίντερνετ) και πάντα υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας. Η εμμονή πάντως της διοίκησης για τη μείωση εκπομπών ρύπων CO2 πιστεύω δεν είναι τυχαία.

ΥΓ. Οπλαρχηγέ αν θες πήγαινε στο προηγούμενο νήμα και διάβασε και το ποστ για το σύστημα πόντων που είχα κάνει και είχε αναδημοσιεύσει ο Χίππυ. Ίσως βρεις ενδιαφέρον.

Lorac είπε...

Καλησπέρα φίλοι παίκτες και επενδυτές. Μεγάλες καταστροφές από φωτιές/πλημμύρες που φαίνεται να έχουν και αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα και μάλιστα ορισμένες εισηγμένες που έχουν συμφέροντα στις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές ταλαιπωρούνται λίγο παραπάνω. Αν δεν έχουμε καλά νέα τη Παρασκευή (που φαίνεται αρκετά πιθανό για την ώρα) πάμε για επανεκτίμηση της κατάστασης σε πιο χαμηλά επίπεδα. Καλή συνέχεια!!

Ναύτης είπε...

Η ιστορία Γερμανική κυβέρνηση - Lufthansa φαίνεται να μοιάζει πολύ με της ΑΡΑΙΓ, και μας δίνει κάποια υπονοούμενα για το μέλλον.

https://www.independent.co.uk/news/lufthansa-ap-swiss-b2166871.html

The German government has sold its last shares in the country's biggest airline, Lufthansa, which it stepped in to rescue at the height of the coronavirus crisis.

The government's Finance Agency said late Tuesday that the remaining stake of some 9.9% has now been sold to international investors. The agency's head, Jutta Doenges, said the total proceeds from selling the government's holdings came to 1.07 billion euros (dollars) — a significant gain over the 306 million euros for which the shares were acquired!!!!

Doenges said that “the stabilization of Deutsche Lufthansa AG has been concluded successfully” and “the company is once again in private hands.”



hippy είπε...


Flexopack όπως Gold?

Όσο μεγάλη η αξία ως εταιρεία τόση και η απαξία στο ταμπλό. Απ΄όσο ξέρω τα προιόντα κυρίως της ΠΛΑΚΡ είναι που απευθύνονται στους αγρότες (θερμοκήπια). Η Flexopack φτιάχνει μεμβράνες θερμοδιαμόρφωσης για συντήρηση τροφίμων, μενβράνες υψηλής θερμικής αντίστασης για κατ΄ευθείαν μαγείρεμα στο φούρνο ή στην κατσαρόλα κλπ. Προηγμένη τεχνολογία. Το 2017-18 οι Γκινοσάτηδες έκαναν σημαντική επένδυση σε νέες αποθήκες (=> περίμεναν σημαντικές παραγγελίες). Πραγματικά ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, τα κέρδη ομοίως, η τιμή στο ταμπλό όχι. Οπότε τι να πω? Εταιρειάρα μεν, αλλά προτιμώ τις άλλες δύο (έχω μικρή θέση στην ΠΛΑΘ).

==========================================================================================

Μικρή θέση έχω επίσης στην ΙΛΥΔΑ. Μόνο και μόνο επειδή θεωρείται η φθηνότερη του κλάδου της. Τα χτυπήματα από τις καταστροφές στην οικονομία της χώρας μας είναι σημαντικά. Λογικά κάποια κεφάλαια είναι πρέπον να απαλύνουν τους πολίτες που καταστράφηκαν (=> η ψηφιοποίηση του κράτους θα χάσει επενδύσεις). Οπότε κρατώ μικρότερο καλάθι.

Καθαρή Θέση: 7,5 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης 2022)

BV 0,79

P/BV 1,88

P/Ettm 9,51

EV/EBITDA* 7,34 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 1,7 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του 2022, από 1,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη οικονομική χρήση του 2021.

Ξένα/Ιδία 0,10

ROE +20,13%

Όλη η ανάλυση του κ. Σεμερτζίδη (μαζί με άλλες) εδώ

https://markets.economico.gr/ptotika-xekinise-i-evdomada-sto-ch-a-ti-deichnoun-themeliodis-kai-techniki-analysi-gia-iatr-ilyda-perf-araig-kai-vio/

hippy είπε...


Αντίθετα οι καταστροφές βελτιώνουν τις προσδοκίες στις κατασκευαστικές. Κυνική διατύπωση, αισθάνομαι άσχημα που την διατυπώνω, η αλήθεια όμως πως αλλιώς μπορεί να ειπωθεί?

Δεν περίμενα να πέσει τόσο πολύ η ΕΚΤΕΡ. Νομίζω όμως ότι ίσως έχει "κερδοσκοπικό" ενδιαφέρον σε αυτές τις τιμές και μάλλον αύριο θα κάνω μια μικρή είσοδο¤

Πιθανολογώ ελαφρά ανοδική την αυριανή μέρα...αν δεν ήταν Παρασκευή (=> μεσολαβεί Σ/Κ = μεγάλο διάστημα για απρόοπτα) θα αισθανόμουν πιο σίγουρος




"Ο/Η hippy είπε...

Μανωλιό μου μπράβο σε σένα και σε όσους διακράτησαν ΙΝΚΑΤ. Προσωπικά έχω μηδενίσει λίγο πάνω από τα €1,70. Σε τρέχουσες τιμές το χαρτί μου φέρνει ίλιγγο. Η συγκέντρωση σε μια ολιγομελή ομάδα των τεχνικών εταιριών με πτυχία 7ης τάξεως τους έφερε μεγάλο ανεκτέλεστο έργων. Μακάρι να τους φέρει και τα αντίστοιχα κέρδη. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ο κλάδος (πλην ΕΚΤΕΡ κοντά στο 2ευρο που όμως δεν θα πάει)

21 Αυγούστου 2023 στις 12:26 μ.μ. "

Christos C. είπε...

Κυριε Χαριλαε,

Κατά το 2022, ο Όμιλος Flexopack, πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του φτάνοντας σε πωλήσεις στα € 151,0 εκατομμύρια (+32,3% σε σχέση με το 2021) και σε κέρδη μετά από φόρους, στα € 14,1 εκατομμύρια.
Οι παράγοντες που επηρέασαν τα μεγέθη της εταιρίας, είναι το επίπεδο της ζήτησης, οι διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών καθώς και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικων ισοτιμιών . οι πωλήσεις εξωτερικού το 2022, αντιπροσώπευσαν το 89% του κύκλου εργασιών.
 
 Tο 2022, η διοίκηση προχώρησε στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων ύψους € 9 εκατ. και € 12,9 εκατομμυρίων.

Το πρώτο χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες υφιστάμενου δανείου καθώς και για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης. Το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του επενδυτικού σχεδίου της διοίκησης, ύψους € 16,1 εκατ. το οποίο αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών υλικών (films), στο Κορωπί.

Η εξέλιξη αυτή, αύξησε σημαντικά το δανεισμό της εταιρίας. Όμως, το συνολικό επίπεδο του δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Κατά το 2022, οι χρηματοοικονομικές δαπάνες έφτασαν στο 0,36% επί των πωλήσεων. Η εταιρία αναφέρει (σελ 135 του οικονομικού δελτίου) ότι, κατά το 2022, η αύξηση κατά 1% στο επιτόκιο (του ευρώ) επηρέασε (αρνητικά) τα κέρδη της κατά € 331 χιλιάδες.
 
Tο 2022, ολοκληρώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους € 6,3 εκατομμυρίων στην θυγατρική του Ομίλου στην Πολωνία. Τα χρήματα της αύξησης θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το επενδυτικό πρόγραμμα της θυγατρικής, που έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά της Πολωνίας.
 
Ενόψει του έντονα εξαγωγικού προσανατολισμού του Ομίλου, οι προοπτικές, τα αποτελέσματα και η πορεία του, για την χρήση 2023 τελούν σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση που επικρατεί αφενός μεν στην παγκόσμια, αφετέρου δε στην εγχώρια οικονομία και αγορά. Στην ετήσια οικονομική έκθεση, η διοίκηση επισημάνει ότι ο βαθμός αβεβαιότητας και ανασφάλειας (ιδιαίτερα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του επιτοκίου) παραμένει υψηλός. Η Ίδια τηρεί επιφυλακτική στάση αναφορικά με τις μελλοντικές επιπτώσεις και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι συνολικές επιδόσεις κατά το 2023.
 
Πρόκειται για μία αξιόλογη εταιρία, με σταθερά ανοδική πορεία, η οποία ουδέποτε εμφάνισε κάτι αρνητικό. Το μόνο -και σοβαρό- πρόβλημά της είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα της , στοιχείο το οποίο δε βλέπουμε το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί, όταν οι βασικοί μέτοχοι επιλέγουν να διατηρούν μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου (67,3% στο τέλος του 2022). Δινει μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου), τα τελευταία έξι χρόνια συνεχόμενα. Συγκεκριμένα, το 2023, η διοίκηση θα προχωρήσει στην διανομή μερίσματος ύψους € 0,15 ανά μετοχή (έναντι € 0,136 το 2022).

Διατηρώ μια μικρή θέση στο χάρτi 3 % του χ/φ την οποία κληρονόμησε στενό συγγενικο μου πρόσωπο.

Χαρίλαος είπε...

Να αλλάξετε το όνομά σας εδώ. Από «hippy» σε «Χρηματιστηριακή Εγκυκλοπαίδεια». Μπράβο σας.

Και σε σένα Christos C ευχαριστίες για την άρτια ανάλυση. Πέντε αστέρια.

Και ο Drunken Sailor συμβάλλει ουσιωδώς.

Τελικά ανεβαίνει πολύ το blog τις τελευταίες μέρες.

Χαρίλαος είπε...

Άκου να δεις το «"ΧΡΗΜΑ κ ΑΓΟΡΑ" του 1993! Να γράψετε ένα βιβλίο, την Ιστορία του Χρηματιστηρίου. Πριν ξεχαστούν.

Ναύτης είπε...

Αφού πιάνουμε την χαμηλή εμπορευσιμότητα, ρίξτε και μια ματιά στην ΜΕΒΑ.
Η αλήθεια είναι ότι για τους θαμώνες της είναι γνωστό ότι συνήθως (όχι σήμερα χαχα) την κλείνουν κάποιοι λίγο ψηλότερα (με ελάχιστα τεμάχια, ακόμα και 1... τι χαζομάρα και αυτή). Οπότε δεν διορθώνει ιδιαίτερα.

Πάντως έχει ανταμείψει τους πιστούς της.
Φέτος έδωσε επ. κεφαλαίου 0,12 ευρώ (πολύ καιρό έπαιζε 3-3,30 ενώ ήταν γνωστή η επιστροφή=μερ. απόδοση 4% περίπου).
Η διοίκηση ΠΟΛΥ συνετή (βέβαια νομίζω ο πρόεδρος είναι κάπου 90+, όρεξη πάντως φαίνεται να υπάρχει), αδάνειστη εταιρεία με καθαρό ταμείο.

Γράφει συχνά πυκνά γι'αυτή ο (αξιοσεβαστός κατά τη γνώμη μου) Κοτζαμάνης. Υποπτεύομαι ότι έχει και θέση (πολύ μετρημένος στα λόγια του).

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2195207/epafes-mevaco-me-diethneis-paiktes-amyntikoy-exopl.html

Μου έχουν μπει ιδέες βέβαια ότι θα πιάσει ταβάνι η κερδοφορία της (=σκέψεις για πώληση), αλλά ανακοινώνουν επέκταση παραγωγικής μονάδας και όλο λέω ότι μάλλον έχει ψωμί ακόμα.

Έχει βγάλει ΠΟΛΥ χρήμα από τις βάσεις φωτοβολταικών, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με Naval Group (κατασκευή τμημάτων των Belharra φρεγάτων του πολεμικού ναυτικού) και Fincantieri. Ακόμα αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό πόσο θα επωφεληθεί από αυτές τις συμφωνίες (μέχρι και πέρσι όλη σχεδόν η κερδοφορία ήταν από τις βάσεις φωτοβολταικών=αρνητικό για μένα). Η διοίκηση βέβαια βλέπει μεγάλη ζήτηση ακόμα για τουλ. μια διετία στα φωτοβολτ. (και γενικά κάνει συντηρητικές εκτιμήσεις) Υποπτεύομαι επίσης ότι η αμυντική βιομηχανία είναι επαναλαμβανόμενα κερδοφόρα με καλά περιθώρια (=ολοι τρώνε από τα ΔΙΣ).

Η διοίκηση ανακοίνωσε θετικό outlook (υπονοήθηκε ίδιος κύκλος εργασιών πρώτο εξάμηνο, καλύτερος το δεύτερο). Δεν ξέρω αν θα έμπαινα στις παρούσες τιμές (τσίμπησε η αποτίμηση, ήδη σας είπα ότι μου είχαν μπει σκέψεις για αποεπένδυση). Θα περιμένω να δω εξάμηνα και πιο πιθανό ετήσια για να πάρω αποφάσεις (για ενίσχυση-πώληση-διακράτηση).

ΦΛΕΞΟΠΑΚ ο Χίππυ φαίνεται να έχει εικόνα, δεν την ξέρω, και ο κλάδος των πλαστικών δεν με πολυνοιάζει να πω την αλήθεια (είχα πει γνώμη σε προηγούμενο ποστ). Το 0,15 ευρώ που αναφέρεις φίλε Χρίστο εμένα μου φαίνεται αστείο (εννοώ όταν οι μεγαλομέτοχοι δεν νοιάζονται πολύ για την πορεία της μετοχής, τουλάχιστον είναι καλό να παίρνεις ένα καλούτσικο μερισμα, π.χ. η ΜΕΒΑΚΟ όλο και καλύτερα κάθε χρόνο, να δούμε φέτος-έχει επένδυσεις μπροστά της).

Χίππυ αν έχεις άποψη για ΜΕΒΑ (είδα την είχες κάποτε στις επιλογές σου) ευπρόσδεκτη.

ΥΓ. Να'σαι καλά Χαρίλαε για τα λόγια. Όλοι νομίζω συνεισφέρουν σε αυτόν τον καφενέ, μου αρέσει το κλίμα.

Ναύτης είπε...

ΥΓ2. Η διοίκηση της ΜΕΒΑ κάτι ψιθύρισε για επέκταση στις μπαταρίες, αλλά μέχρι να δω κάτι χειροπιαστό το βλέπω μόνο ως ευσεβή πόθο.

Christos C. είπε...

Μεβακο έπρεπε να είχες αγοράσει οταν ήσουν στο λύκειο. (laugh) 

Μακαρι να ζήσουν οι κεφάλες μερικά χρονιά ακόμα να υλοποιήσουν οτι σκέφτονται πατανε τα 86 καλα να ειναι !

hippy είπε...


MEBAKO (κοντά στο €1) και ΛΟΥΛΗΣ ήσαν βασικές επιλογές του κ. Μορφονιού τα πέτρινα χρόνια των συριζας (εκτός από τις δημοσιευμένες ΙΚΤΙΝΟ και ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ). Η ΜΕΒΑΚΟ έφτιαχε τα μεταλλικά εξαρτήματα των ψυγείων της Frigoglass οπότε με τις πλάτες των Δαυίδων (πλέον την ικανότητα του management) είχαν πάρει αρκετές δουλειές στη Ρωσία. Κάτι ο πόλεμος, κάτι η σημαντική άνοδος της μετοχής έβγαλαν από τις επιλογές μου την εξαιρετική εταιρεία.

Ε.Ν είπε...

Μπράβο

Ε.Ν είπε...

Πολύ ωραία συζήτηση μπράβο σε όλους σας

Ναύτης είπε...

Χρίστο την κινέζικη παροιμία με το δέντρο την γνωρίζεις, ό,τι μπορούμε κάνουμε και όποτε μπορούμε φυτεύουμε χαχα
Στα 2,10 την είχα πρωτοκοιτάξει - τότε πήρα λίγες ΕΛΣΤΡ (αξιόλογη αλλά τίποτα περισσότερο από έμπορας). Βέβαια τότε και άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν "σε προσφορά" δεν ξέρω γιατί να είχα προτεραιότητα τη ΜΕΒΑ.
Η ΜΕΒΑ πάντως προσφέρει και τεχνογνωσία - ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - το εκτίμησα πολύ αργότερα διαβάζοντας (μαθαίνοντας δηλαδή να μην εκτιμώ μόνο τους αριθμούς).
Σε θετικό κλίμα οι μικρές αυτές πάντως μπορούν να μεγαλώσουν εύκολα.

Τον διαβάζω εγκυκλοπαιδικά τον μορφονιό Hippy, πάντα επίκαιρος όπως λες.
Βέβαια στις ιστορικές αναλύσεις στα πλάγια δεν έχω βρει ΜΕΒΑ - ΛΟΥΛΗ.
Αν έχεις κάτι εύκαιρο με ενδιαφέρει - αν μη τι άλλο και μόνο που της είχε διαλέξει σημαίνει δεν είχε δει κάτι πολύ περίεργο σε ισολογισμό, ευχαριστώ για την πληροφορία.
Εδώ που τα λέμε από τότε που τον διάλεξε (τον ΛΟΥΛΗ) δεν γκάζωσε και ιδιαίτερα.
Βέβαια παρελθοντικές αποδόσεις δεν εγγυούνται μελλοντικές (αρνητικές η θετικές).
Από την άλλη λένε ότι το "αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά" ειναι η πιο επικίνδυνη φράση.
Πάρ'το αυγό.

Επί Σύριζα όλα σε τιμές χώμα - η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ήταν "μικρή".
Αλλά σχετική και η αξία του χρήματος. Πόσοι είχαν για να αγοράσουν;
Ένας τύπος στο capital ειχε ανεβάσει πρόσφατα σκρινσοτ με αγορά ΤΕΝΕΡΓ πέριξ 1 ευρώ αν θυμάμαι καλά και τα έχει ακόμα (είχε ανεβάσει την τωρινή αποτίμηση) - δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω.
Το χαρτοφυλάκιο του πατέρα μου τώρα ζωντάνεψε πάντως - πήρε θάρρος, πριν δεν κάναμε ούτε κουβέντα γι'αυτά- νομίζω θα είναι και άλλα τα χαρτοφυλάκια ζόμπι που ανασταίνονται.

Ο μισητός (από πολλούς-εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει η δεν έχω ψάξει γιατί έχει αυτή τη φήμη) George Soros έχει πρώτος μιλήσει για τη λέξη "reflexivity" στην οικονομία. Συνοπτικά, επειδή πιστεύουμε ότι η οικονομία θα πάει καλά, η οικονομία πάει καλά, και επειδή η οικονομία πάει καλά, πιστεύουμε ότι η οικονομία θα πάει καλά. Σαν το αυγό και την κότα, μέχρι να σπάσει κάποια στιγμή η λούπα. Αυτό λένε διαφοροποιεί τις φυσικές επιστήμες (=δώσε μου όλα τα στοιχεία του προβλήματος και θα στο λύσω με 100% βεβαιότητα) από την οικονομία που για πολλούς έχει ρίζες στην κοινωνιολογία (=δεν ξέρω τι θα κάνει η αγορά αύριο ακόμα και αν μου δώσεις όλα τα στοιχεία, γιατί το πρόβλημα περιλαμβάνει τον ανθρώπινο παράγοντα).

Τις τελευταίες μέρες ένα τρόπον τινά σπάσιμο αυτής της λούπας ζούμε θεωρώ, για όποιον βρίσκει λογική σε αυτή τη θεωρία. Μετατοπίζεται δηλαδή η πεποίθηση από το όλα θα πάνε καλά στο είμαστε χώρα υπό διάλυση και ποια επενδυτική βαθμίδα μου λες, το οποίο αντίστοιχα ανατροφοδοτεί ή θα ανατροφοδοτήσει αρνητικά την οικονομία και την αγορά.