Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

115 σχόλια:

Ναύτης είπε...

Ξέρετε τι είναι ο Βασιλιάς να ετοιμάζεται για παρέλαση στη ΔΕΘ και ξαφνικά σύσσωμος ο λαός να φωνάζει "είναι γυμνός, είναι γυμνός!".

Άσε που μέχρι πριν λίγες μέρες οι αυλικοί τον διαβεβαίωναν ότι το κουστούμι είναι από μετάξι και τι ωραία που του πάει. Μα καλά, παραμύθια δεν διαβάζουν;

Στα δικά μου τώρα, τα πουλέν μου κοιτάω πως πάνε και πως/πόσο/αν επηρεάζονται από τα τεκταινόμενα (και δε μιλάω για το αν θα πάρουμε ή όχι την επενδυτική, αυτό εντάξει σημαντικό αλλά και όχι).

Απλά πράγματα, πιστός στην ατάκα του Lynch:
"Invest in low debt companies - I have never seen a company without debt going bankrupt".
"Προτίμησε τις εταιρείες με χαμηλό χρέος - δεν έχω δει ποτέ εταιρεία χωρίς χρέος να χρεοκοπεί".

Το χαμηλό χρέος και μια κάπως εξασφαλισμένη κερδοφορία δίνει τις περισσότερες φορές το πάνω χέρι στον πωλητή (δηλαδή σε εμένα). Η εμπιστοσύνη και ένα σταθερό χέρι δύσκολο να φτιαχτεί με ξύλινα πόδια (π.χ. αν είχα ΕΚΤΕΡ ή ΙΝΚΑΤ θα είχα χ*στει πάνω μου σίγουρα, το χω ξαναδεί το έργο).

Η παρανοική αγορά μπορεί κάθε μέρα να μου χτυπάει την πόρτα και να μου πετάει μια τιμή που της κατεβαίνει στο κεφάλι.
Όσο η εταιρεία είναι "υγιής" μπορώ πάντα να της πω πέρνα την επόμενη που θα είσαι καλύτερα.
(παράφραση της ιστορίας του Mr. Market από τον B. Graham).

Γι'αυτό θεωρώ πρέπει να έχουμε μια τουλάχιστον επιφανειακή εικόνα για τα χαρτιά μας, και πάνω απ'όλα, να τα πιστεύουμε όσο δεν έχουν δώσει δικαίωμα να μας διαψεύσουν.

ΥΓ. Θεωρητικά, σιγά τη διόρθωση μέχρι στιγμής-συγκριτικά. Να δούμε αν θα έχει συνέχεια.

Ναύτης είπε...

Αφορμή για το σχόλιο ήταν το χιουμοριστικό εξώφυλλο :)

Ε.Ν είπε...

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 27 9 2023 για ΑΔΜΗΕ

hippy είπε...


Αγαπητέ Ναύτη

το σχόλιο για το βασιλιά είναι νομίζω άκαιρο και άκομψο.

Το άλλο πάλι του Lynch είναι μια γενική θεώρηση.

Ο λαός λέει: "Για να βγάλεις λεφτά θέλει κόπο. Για να βγάλεις πολλά λεφτά θέλει τρόπο".

Η περίπτωση των ΑΛΜΥ, ΜΕΝΤΙ κι αρκετών άλλων των οποίων κουρεύτηκαν οι υποχρεώσεις και μετά 5πλασίασαν, 7πλασίασαν, 10πλασίασαν είναι ενδεικτικές. Των ελληνικών ομολόγων μετά τη χρεοκοπία του 2012 ομοίως.

Κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία.

hippy είπε...


Θα συμφωνήσω όμως ως προς την ΙΝΚΑΤ. Η 3άδα μου θυμίζει λίγο Κοσκωτά. Έχουν τράπεζα για να τους δανείζει και φουσκώνουν την κατασκευαστική. Όπως ο Ρέστης με την FBBANK, ο Τσοτάκος και λοιποί μέτοχοι της Omega Bank (δεν θέλω να επεκταθώ, ψαρώνω). Οπότε ανάβω ένα κερί στον μεγαλοδύναμο και παρακαλώ. "Κάνε θεέ μου να κάνω λάθος". Για το τσουνάμι που θα επακολουθήσει στο ΧΑΑ και θα μας πάει κάμποσο πίσω.

Ελπίζω να κάνουν γρήγορα την ΑΜΚ για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο σκασίματος.

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ Χίππυ

Αρχικά να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το σημερινό αποτέλεσμα της DBRS.

Το άκομψο δεν θα το αρνηθώ.
Το άκαιρο όμως ναι.
Ψήφισα ΝΔ, γιατί (θέλω να) είμαι πραγματιστής, και γιατί το μη χείρον βέλτιστον.
Το "επιτελικό" όμως κράτος είναι επικίνδυνη μπούρδα κατά τη γνώμη μου.

Λένε ότι η πραγματική κατηφόρα για έναν πολιτικό ξεκινά όταν γίνεται καλή τροφή για γελοιογραφίες.

https://www.kathimerini.gr/opinion/sketches/562596739/skitso-toy-dimitri-chantzopoyloy-03-09-2023/

Εγώ γέλασα. Ελπίζω και εσύ, και ελπίζω αν όχι να ασπάζεσαι, τουλάχιστον να καταλαβαίνεις τον προβληματισμό μου. Έχω και άλλα αν θες.

Οι φιλοκυβερνητικοί μπορούν να συνεχίσουν να ανοίγουν κάθε μέρα τέτοιες ειδήσεις-γελοιότητες για το Βασιλιά:

https://politic.gr/politiki/exorgismenos-kai-etoimos-na-parei-kefalia-o-kyriakos-mitsotakis/

Και ναι, γίνεται και να τον έχω ψηφίσει και να τον κριτικάρω. Όσοι θέλουν να ηγεμονεύουν κρατούν στην αυλή τους κόλακες και διώχνουν τους κριτικούς, τουλάχιστον έτσι έλεγε ο Παλαιολόγος όταν περιέγραφε τον 18ο αιώνα τη διεφθαρμένη αυλή της ηγεμονίας της Βλαχίας (είδα πρόσφατα μια ανάλυση στον τοίχο μου στο facebook, δεν είμαι ιστορικός να τα έχω εύκαιρα χαχα). Όσοι θέλουν να ηγούνται βρίσκουν χρησιμότητα και σε όσους τους κράζουν και δεν τους βαπτίζουν αμέσως αντίπαλο στρατόπεδο, γιατί από αυτόυς μπορεί να βγει και τίποτα καλό.

Η επενδυτική βαθμίδα προφανώς με χαροποιεί. Ταυτόχρονα δεν γίνεται να μην παρατηρήσω ότι το καράβι γέρνει, και ας θέλω να κοιτάξω αλλού (δεν είπα βουλιάζει). Το 25% της αγροτικής παραγωγής της χώρας καταστράφηκε. Ο μέσος πολίτης δεν ασχολείται με το μικρόκοσμο του ΧΑ ούτε βρίσκεται σε κατάσταση έκστασης επειδή το παλτό η ΙΝΚΑΤ τρίπλωσε. Την δημόσια υγεία σε παράλυση, τις κατεστραμμένες σοδειές και τα ακριβά μακαρόνια βλέπει. Και εδώ που τα λέμε το ΧΑ δεν πάει πουθενά άμεσα (τουλάχιστον εκεί που ονειρεύονται κάποιοι) με πληθωρισμό, βασικό μισθό στα 800 ευρώ και προσευχές να είναι καλά η γιαγιά να δίνει από τη σύνταξη για να βγει ο μήνας.

Όσο για λεφτά δεν ξέρω τι θα πει πολλά. Ξέρω όμως ότι φέτος πήγα tour με την κοπέλα μου Νότια Ιταλία μόνο με τα μερίσματα που πήρα. Ξέρω ότι πλέον τα αδέρφια μου όποτε μπορώ βοηθάω. Μου φτάνουν. Τέλος το αρχικό κεφάλαιο δεν μου έχει χαριστεί - στη σχολή έτρωγα από τη λέσχη για να κάνω οικονομία να έχω να βγω το Σάββατο για μια μπύρα. Αν μη τι άλλο χαίρομαι για τις εμπειρίες που είχα μέχρι στιγμής γιατί έμαθα να αγχώνομαι και για το τελευταίο μου ευρώ και εύχομαι ειλικρινά καλή τύχη σε όσους παίζουν ΙΝΚΑΤ, χωρίς εμπάθειες, γιατί αναγνωρίζω ότι δεν έχω τον χαρακτήρα να κερδίσω από αυτά τα χαρτιά (καλά τώρα πιάσαμε ΙΝΚΑΤ, δεν μου φταίει κάτι, είναι και άλλες).

Τέλος οι γενικές θεωρήσεις σαν αυτές του Lynch με ενδιαφέρουν. Είναι πεποίθησή μου ότι αυτές μπορεί να σε οδηγήσουν 7 στις 10 φορές σε κάτι καλό, είναι εργαλεία (πυξίδα για το δρόμο, όχι ο δρόμος). Για έναν μικροεπενδυτή μια χαρά. Τις υπόλοιπες 3 ας χαρούν και άλλοι και ας αστοχήσω, δε με νοιάζει να είμαι πάντα ο έξυπνος. Και αν ξαναγίνει κάτι σαν το 2008 (και κατόπιν το 2014) και εκραγεί το σύμπαν, τι να πω, συμφορά για πολλούς παρηγοριά για όλους λέει ένα άλλο γνωμικό. Ας πούμε πάντως ότι π.χ. το τουρ διακοπών που μου έκανε δώρο το ΧΑΑ θα μου μείνει αξέχαστο :)

Απολογούμαι για την πολιτική χροιά του ποστ (και του προηγούμενου). Τα πολιτικά είναι συναισθηματικά φορτισμένα και συνήθως αποφεύγω συζητήσεις, καθώς οι διαπληκτισμοί είναι πανεύκολοι (είμαι και ξερό κεφάλι κάτι φορές). Θα μείνω περισσότερο στην οικονομία και τις μετοχές που κουβεντιάζουμε από εδώ και στο εξής (προτιμώ αυτούς τους "διαπληκτισμούς" γιατί μπορεί να βγεί και κανά φράγκο χεχε, η και να αποφύγω χασούρα και τα δυο μια χαρά)

ΥΓ. Ευχαριστώ για την ιστορική ανασκόπηση. Με ενδιαφέρουν αυτά, δεν τα έχω σε πρώτο πλάνο.

hippy είπε...


Η άποψη μου είναι οτι "στη φουρτούνα στοιχιζόμαστε πίσω από τον καπετάνιο. Η κριτική, αναγκαία μεν, αλλά πρέπει να γίνει μετά". Ακριβώς το ίδιο έγραφα σε αντίστοιχη περίπτωση προ ετών με καπετάνιο τον Τσίπρα.

Μόλις εξήγησα το "άκαιρο".

Κατά τα λοιπά κι εγώ "μετά των τυφλών προτιμώ τον μονόφθαλμο". Γνωστό επίσης ότι οι αγορές-στις οποίες συμμετέχω-προτιμούν τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις.

hippy είπε...


"μεταξύ των τυφλών προτιμώ τον μονόφθαλμο"

hippy είπε...


Η επενδυτική βαθμίδα σε αυτή τη φάση βοηθάει την αξιοπιστία της χώρας, τον φθηνότερο δανεισμό => τα ομόλογα. Λιγότερο το ΧΑΑ που όμως θα περιμένει τα καλύτερα (είσοδο στις ανεπτυγμένες αγορές) τον Ιούνιο 2024. Αυτός είναι ένας από τους δυο σημαντικότερους λόγους που βλέπω τις 1500 μονάδες γενικού δείκτη περί το Πάσχα/2024 (ο άλλος είναι η έναρξη πτώσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες).

Ναύτης είπε...

Χίππυ μακάρι για τις 1500 μονάδες, θα σηκώσει το αεράκι όλα τα χαρτιά.

Η άλλη ανάγνωση του πληθωρισμού, που έρχεται "από έξω" (δηλ. δεν τον φτιάχνουμε μόνοι μας όπως η Τουρκία π.χ.) είναι ότι μια καταχρεωμένη χώρα σαν την Ελλάδα με μεγάλο εξωτερικό χρέος:
1) Γεμίζει τα ταμεία της μέσω των φόρων (φουσκωμένες τιμές=φουσκωμένη φορολογία=ο προυπολογισμός πέφτει προς τα έξω αλλά προς την καλή μεριά). Συνεπώς έχουμε ευκολότερη εκπλήρωση δανειακών υποχρεώσεων.
2) Τα δάνεια δεν γίνονται μόνο ευκολότερα στην αποπληρωμή, αλλά σε συνδυασμό με την επενδ. βαθμίδα ο νέος δανεισμός γίνεται υπό εξαιρετικές συνθήκες = εύκολη χρηματοδότηση για ανάπτυξη (δηλ. τα ομόλογα που ανέφερες).

Συνεπώς αν τα έχω καταλάβει σωστά, έχουμε έναν ευνοικό αστερισμό.

Αν αξιοποιηθεί καλά αυτό το "παράθυρο" ρευστότητας, τότε λογικό το πάρτυ να συνεχιστεί και γιατί όχι στις 1500. Το ελπίζω. Επίσης προφανώς από άποψη θέσεων εργασίας είμαστε καλύτερα - όσους ξέρω που έψαχναν/ψάχνουν όλο και κάτι βρίσκουν. Αυτό το κρατάω στις αισιόδοξες νότες της οικονομίας, για να μη με λέτε κατσούφη.

Draghi Chernobyl είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
hippy είπε...


👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

Ακριβώς έτσι...τη μπάλα χαμηλά και τα μυαλά στη θέση τους....ταλέντο υπάρχει και χαιρόμαστε που μοιράζεται στο μπλογκ.

Γιάννη μια και ήρθες θα μας πεις τη γνώμη σου για την αγορά? Θα νικήσει η DBRS τη στατιστική? (ενδοσκόπηση το Φθινόπωρο, τοποθετήσεις το Δεκέμβριο). Προσωπικά με ορίζοντα 5-7 συνεδριάσεων νομίζω όχι. Σκέφτομαι μάλιστα να πάρω την ευκαιρία να τελειώσω με την αμαρτία μου (ΑΛΦΑ)

Ναύτης είπε...

Draghi και Χίππυ να είστε πάντα καλά να μοιράζετε τις σκέψεις σας!
Πάντα καλοδεχούμενες οι (καλοπροαίρετες) συμβουλές και κριτικές.

Είναι καλό να ακούγεται η φωνή΄ατόμων με σύνεση και εμπειρία (είθισται να λείπει κάτι από τα δύο, ή και τα δύο).

hippy είπε...


Ναύτη πίστεψε είναι ακριβώς όπως το έγραψες...καλοπροαίρετες...όλοι ίσοι (μικροεπενδυτές) και χαιρόμαστε που μοιράζεσαι τις σκέψεις σου στο μπλογκ.

Draghi Chernobyl είπε...

Hippy ειλικρινά δεν ξέρω τι θα κάνω τη Δευτέρα.
Νομίζω θα συνεχίσω να είμαι θεατής ακολουθώντας τη στατιστική.

Έκαναν ωραίο γύρισμα στην αγορά. Μας παίρνει και για καλύτερη αντίδραση κάποιων μονάδων, με προβληματίζει όμως ο ενθουσιασμός που βλέπω απο αντίστοιχα σε εμας μικρούς επενδυτές.

Και έψαξα να βρω παλαιότερα άρθρα. Και ξέρω ότι θα σου αρέσει, οπότε βάζω λινκ εδώ γιατί ο Γιώργος ήταν η αφορμή να έρθω σε ένα money show (δεν θυμάμαι πόσο παλαιά) και να γνωριστούμε.

https://www.capital.gr/in-the-money/1817177/aneptugmeni-i-anaptussomeni-agora-exei-simasia/

Τώρα οι συνθήκες είναι ανάποδες, αν και άλλο η βαθμίδα και άλλο η ανεπτυγμένη αγορά, αλλά νομίζω πως ακόμα και μια ανάλαφρη ανάγνωση του άρθρου μπορεί να μας προσφέρει κάτι.

Εγώ μένω στην προ τελευταία παράγραφο. Δεν την αντιγράφω εδώ για να σας αναγκάσω να το επισκεφτείτε ;)

Ναύτης είπε...

Draghi ωραίο άρθρο.

Η προτελευταία παράγραφος είναι συντροφιά για μακροπρόθεσμους.

Στην αρχή της χρονιάς είχα δει έναν πίνακα που έκανε κατάταξη τον δείκτη P/E 45 περίπου χωρών.
Πρώτες ήταν η Ελβετία και η Ινδία, που διαπραγματεύονταν 29-30 φορές τα κέρδη τους.
Οι 4 τελευταίες: Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πακιστάν.
Ειδικά στο Πακιστάν ο δείκτης ήταν, αν θυμάμαι καλά, στις 5 φορές περίπου τα κέρδη των εταιρειών!
Όμως αν δει κανείς τη βουτιά που έχει κάνει η πακιστανική ρουπία, τότε αρχίζει να μη φαίνεται τόσο ελκυστικό να κάνεις αγοραπωλησίες και να παίρνεις μερίσματα σε ρουπίες, χώρια τι σημαίνει αυτό για την οικονομία της χώρας ευρύτερα (μεγάλη εικόνα).
Αντίστοιχα, οι Τουρκία και Ρουμανία έχουν χρηματιστήρια διαπραγμάτευσης σε αδύναμο νόμισμα (καλά για τη τουρκ. λίρα ασχολίαστο).

Τι θέλω να πω.
Ότι για μένα, είναι παράδοξο να έχεις τόσο χαμηλούς δείκτες αποτίμησης στο ΧΑΑ, ειδικά όταν αποτιμάται σε ισχυρό νόμισμα (ευρώ) και όταν βρίσκεται μετά βεβαιότητας πλέον σε μια ισχυρή Ένωση.
Και ενδεχομένως συγκριτικά αυτό κάνει το ΧΑΑ ίσως και το φθηνότερο χρηματιστήριο στον κόσμο για μακροπρόθεσμους.

Άρα η κουβέντα για το που θα πάει η αγορά μήπως δεν έχει νόημα;
Σα να σου πουλάω ένα Toyota Yaris 1 έτους προς 1000 ευρώ (μην ψάχνεις γιατί τόσο χαμηλά, μπορεί να τα χρειάζομαι για το καζίνο χαχα) και συ να λες κάτσε να μπω στο ίντερνετ να δω τι κάνει ο δείκτης τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αν είναι πτωτική η τάση θα περιμένω μήπως πέσει η τιμή. Ε θα στο πάρει ο έμπορας το αμάξι και θα στο πουλήσει όταν ξαναπάς 10.000 και θα λες μετά τι περίμενα να μου το δώσουν τζάμπα χαχα. Δεν ξέρω αν είναι καλό παράδειγμα, σκέψεις κάνω.

Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ το timeline που ζούμε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον διασκεδαστικό:
1) Υποβάθμιση της Αμερικής από Fitch
2) Ύφεση στη Γερμανία
3) Top pick η Ελλάδα

hippy είπε...


ΑΣΧΕΤΟ

Ναύτη μου, ο καλός χρήστης ΟΑΚ εχει ανεβάσει ένα άρθρο για την ΑΡΑΙΓ (που πιστεύουμε όλοι) στο economico και στο facebook. Θέλεις να ποστάρεις τις δικές σου πρωτότυπες σκέψεις για τα δωρεάν μίλια?

https://markets.economico.gr/aegean-airlines-to-chrima-kai-o-vichas-den-kryvontai-kai-tora-tha-doume-ta-koufa-apo-ton-oak/

hippy είπε...


Εννοείται πως δεν το κάνουμε για προμοτάρισμα αλλά για πρόσθετη πληροφορία-γνώση. Τις επενδυτικές μας επιλογές (κι εδώ απαντώ και στο Γιάννη) τις έχουμε κλειδωμένες στο ντουλάκι και το κλειδί σε άλλο ντουλάπι. Τι μας νοιάζει εάν τα Χριστούγεννα ο ΟΛΠ κάνει €18 ή €28 αφού έτσι κι αλλιώς δεν πουλάμε? (όπως και ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΠΣ κι ας με πικραίνει, ΙΝΤΕΚ, ΜΟΗ, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ κλπ κλπ κλπ).

Η τράπεζες όμως και μερικά μικρά είναι άλλη κατηγορία. Κάποιος πρέπει να πληρώνει το Κυριακάτικο τραπέζι με τα παιδιά.

Ναύτης είπε...

Χίππυ δεν σε κατάλαβα!
Με economico δεν έχω επαφή /με ομάδες στο fb δεν είμαι ενεργός.
Ωραίο το άρθρο του ΟΑΚ, τον εκτιμώ γενικά και το είχα διαβάσει.
Αν εννοείς να το ποστάρεις ελεύθερα.

Εννοείται ότι γράφω δεν έχω κανένα πρόβλημα να γίνεται αναπαραγωγή και ποστάρισμα, απλά θα μου άρεσε να γίνει μια αναφορά στο ψευδώνυμό μου, αυτό μόνο (drunken sailor ή ναύτης που σ'αρέσει και εμένα μ'αρέσει, δεν έχω πρόβλημα).

hippy είπε...


Εννοείται με την υπογραφή σου. Άκου, είμαι περήφανος για τους φίλους μου και θέλω να τους καμαρώνουν και οι άλλοι.

Ναύτης είπε...

Να'σαι καλά Χίππυ! Χαίρομαι και εκτιμώ τα λόγια σου.

Βάλε το ελληνικό Ναύτης που σου άρεσε, το συμπάθησα.

hippy είπε...



https://www.youtube.com/watch?v=q4S9PDB5YoA


Ναύτης είπε...

Γεια σου Χίππυ με το Μόχα!

Για να μείνω στο πνεύμα, ένα τραγούδι 300 ετών:
https://www.youtube.com/watch?v=qGyPuey-1Jw

Σουζάνα σπίτι όσο χωρείς και κτήμα όσο μπορείς έλεγε ο Χίππυ.
Δεν μας παρακολουθείς αχαχαχα
Ρε που ξεφυτρώνουν τούτοι.

hippy είπε...


👍 👍 👍!!!

Andreas D. είπε...

ΒΙΟΚΑ:
Σε αναστολή διαπραγμάτευσης...

Andreas D. είπε...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2206415/viokarpet-stamathse-h-leitoyrgia-ergostasioy-logo.html

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Την προηγούμενη φορά που εμφανίστηκαν οι τοκογλύφοι μας πήρε και μας σήκωσε..
Κατά τα λοιπά..μου αρέσει ο τρόπος γραφής του Ναύτη...
Τα πράγματα στην οικονομία μας δεν είναι όπως φαίνονται..η καλύτερα..όπως μας τα λένε..
Ας μην επεκταθώ προς το παρόν..έξυπνοι είστε..

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Το χρέος έχει εκτιναχθεί στα 404δις..
Ιστορικά υψηλό..
Βέβαια όταν το μετράς με λόγο αεπ προς χρέος είμαι μια μαγική εικόνα..λέμε τώρα..
Βέβαια στο αεπ προσμετράται και το πλασματικό αεπ..
Πλασματικό αεπ είναι αυτό που κρύβει την αλήθεια..
Δηλαδή να το κάνουμε λιανά...
Αν κάποιος έχει ένα σπίτι στην Εκάλη και μένει μέσα..και δεν το πουλάει..όσο και να πάει..στο πλασματικό αεπ λογαριαζουν και τα υποτιθέμενα ενοίκια που θα εισέπρατες ή και το ενδεχόμενο τίμημα αν το πουλαγες..ένα παράδειγμα έφερα.
Καλό απόγευμα σε όλους.

hippy είπε...


ΟΠΛΑ αυτό που λες (για πλασματικό ΑΕΠ) δεν είναι σωστό. Το χρέος πληθωρίζεται όπως και το ΑΕΠ.

Το χρέος της Αμερικής το έχεις δει? Διότι το σωστό είναι να προσθέτουμε δημόσιο + ιδιωτικό. Ευτυχώς στην Ελλάδα το ιδιωτικό είναι (ακόμα) σχετικά μικρό. Το κρυφό χρέος της Γερμανίας φθάνει σαν Χρέος/ΑΕΠ στα επίπεδα της Ιταλίας (εάν συνυπολογίσουμε 361 ταμιευτηρια και πέντε Landesbanken, που λειτουργούν σαν τράπεζες χονδρικής για τα ταμιευτήρια και 737 τραπεζικοί συνεταιρισμοί). Όπως θα έπρεπε δηλαδή. Της Ιαπωνίας? Της Κίνας?

Νομίζω πως σωστότερο είναι να μετράμε τα τοκοχρεολύσια συγκριτικα με το ΑΕΠ. Και στη χώρα μας, δόξα το θεώ, για τα επόμενα 20 χρόνια είναι ρυθμισμένα χάρις στον ESM με επιτόκιο 1,57% μεσοσταθμικά περίπου.

Ωστόσο σε ένα πράγμα έχεις δίκιο. Ότι ο δανεισμός, ιδίως στη δύση, έχει ξεφύγει. Μόνο με πόλεμο διορθώνεται. Μπρρρρ.....

hippy είπε...


Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μάθουμε ποιός κατέχει το χρέος. Απ΄ότι έχω διαβάσει οι μεγαλύτεροι πιστωτές είναι τα συνταξιοδοτικά και τα ασφαλιστικά σταμεία. Έπονται (με αρκετή διαφορά) τα funds και οι ιδιώτες πολυεκατομυριούχοι. Αυτό παρέχει μια σχετική ασφάλεια πως το χρέος θα γίνεται roll over μέσω ομολόγων. Και θα καίγεται η ονομαστική αξία από τον πληθωρισμό.

hippy είπε...


Γερμανία: Το ιδιόμορφο τραπεζικό σύστημα

Η πολιτικοποιημένη διακυβέρνηση και ο περιορισμένος ιδιωτικός τομέας υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα.

https://www.ot.gr/2023/09/03/diethni/germania-to-idiomorfo-trapeziko-systima/


(προσωπικά θεωρώ τους Γερμανούς τους μεγαλύτερους "λαδιάρηδες" της ΕΕ...θυμίζω τα αυτοκίνητα με πειραγμένο λογισμικό για να δείχνει μικρότερους ρύπους, τα κοτόπουλα με "πειραγμένες" τροφές για να συγκρατούν περισσότερα υγρά-βάρος κ.ο.κ)

hippy είπε...


Εμπειρικά η στατιστική λέει ότι το Φθινόπωρο κάνουμε ενδοσκόπηση και το Δεκέμβριο τοποθετήσεις για να επωφεληθούμε από τις Αλκυονίδες ημέρες του Ιανουαρίου (ελπίζω να έρθουν).

Ειδικότερα όμως για το 2ο τρίμηνο του 2024 έχουμε δύο μεγάλες καλές ειδήσεις. Η μία είναι είσοδος του ΧΑΑ στις ανεπτυγμένες αγορές (τα παθητικά funds επενδύουν περίπου 88% στις ανεπτυγμένες και μόνο 12% στις αναπτυσσόμενες). Ακόμα κι αν δεν γίνει τον Ιούνιο θα γίνει το Δεκέμβριο.

Η άλλη μεγάλη είδηση είναι η νομοτελειακά έναρξη μείωσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο πληθωρισμός εκλογικεύεται, οι αυξήσεις μάλλον ολοκληρώθηκαν. Ένα εξάμηνο σταθεροποίησης στα υψίπεδα και μετά....(εννοείται πως ενδιάμεσα θα γαβγίζουν οι τραπεζίτες για να κρατούν τα μπόσικα)

Θα μου πεις "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι". Περίπου έτσι. Διότι όπως ξέρουμε τα χρηματιστήρια προεξοφλούν. Όλοι επίσης ξέρουμε πως η προσδοκία είναι που ανεβάζει τις αγορές.

Σε ότι με αφορά δεν βιάζομαι να εκμεταλλευτώ τις "ευκαιρίες". Σφίγγω το χρήμα και περιμένω το Δεκέμβριο. Εκτός κι αν συμβεί κάτι ακραίο εννοείται...που το απεύχομαι.

Ναύτης είπε...

Χίππυ ακούγονται αρκετά λογικά αυτά που λες από τα λίγα που καταλαβαίνω.
Να προσθέσω και κάτι έξτρα από τις σκέψεις μου.

Το αλλοπρόσαλλο οικονομικό περιβάλλον έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες σε τεράστιες ανατιμήσεις, προετοιμαζόμενες για ένα αυξανόμενο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών που τελικά δεν ήρθε μέχρι στιγμής (τουλ. στο βαθμό που αναμενόταν). Ίσα ίσα οι τιμές ενέργειας αποκλιμακώθηκαν. Αυτό εκτόξευσε τα περιθώρια κέρδους σε αρκετές ενεργοβόρες εταιρείες ή εταιρείες που εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες (π.χ. από το χαρτοφυλάκιο μου σε ΕΕΕ, ΤΙΤΑΝ, ΑΡΑΙΓ κανείς από τους αναλυτές δεν περίμενε τέτοια αποτελέσματα και λίγο πολύ ευνοήθηκαν από αυτά που μας ανακοίνωσαν, μένει να δούμε και άλλες). Ταυτόχρονα οι ανατιμήσεις δοκιμάζουν τα όρια του καταναλωτή, ο οποίος φυσικά και μετά από ένα σημείο σπάει ή θα σπάσει. Ένα επίσης ερώτημα Β εξαμήνου για μένα είναι αν και σε τι βαθμό τα αποτελέσματα είναι επαναλήψιμα σε αρκετές εταιρείες.

Ε.Ν είπε...

Πολύ σωστό το ερώτημα για τα αποτελέσματα β εξαμήνου, προσωπικά πιστεύω ότι λίγες εταιρείες θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα ή έστω τα ίδια με το α εξάμηνο Ίδωμεν

George Papadopoulos είπε...

Διαβάζοντας αυτό
Η PepsiCo κατέγραψε μέση αύξηση τιμών της τάξης του 16% ενώ ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε 2% σε ετήσιο επίπεδο.
Δηλαδή μείωση πωλήσεων αύξηση κερδών

Το ίδιο δεν γίνεται και στην ακτοπλοΐα που τα εισιτήρια έχουν πάει στα ύψη η στης αεροπορικές εταιρείες που και εκεί είναι απλησίαστα τα εισιτήρια εγώ βλέπω ότι παρότι της ανατιμήσεις υπάρχουν ακόμα πρόθυμοι καταναλωτές να πληρώσουν οπότε γιατί οι εταιρείες να μην βγάλουν καλύτερα αποτελέσματα από πέρσι ανεβασμένες τιμές πρόθυμοι καταναλωτές είναι το μείγμα για τα κέρδη η pepsico αυτό έδειξε ακόμα και με οριακή μείωση κατανάλωσης 2% και 16% μέση αύξηση τιμών μάλιστα δεν είναι τυπογραφικό λάθος έβγαλε κέρδη από 16,2 σε 17,48 (πρόθυμοι καταναλωτές )

https://www.insider.gr/epiheiriseis/272647/pepsico-16-stis-times-efere-esoda-kai-kerdi-pano-apo-tis-ektimiseis

George Papadopoulos είπε...

Οι εταιρείες που θα έχουν πρόβλημα θα είναι η ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ σε αυτές το αυτονόητο είναι ταμπού

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ George τα ίδια μας είπε στο περίπου και η δικιά μας ΕΕΕ, δε χρειάζεται να φτάσουμε στην PEPSIco.
Όλο για "strong consumer" και "price mix" παραμιλά στα updates.
Έτσι κάπως μπορεί να βγάλει κέρδη ανα μετοχή και λίγο πάνω από 2 ευρώ στο έτος (= απίστευτο ρεκόρ παρά την κατάσταση με τη Ρωσία).

Μόνο μια μικρή διευκρίνιση.
Για μένα το ερώτημα δεν είναι αν το Β εξάμηνο θα έχει καλά αποτελέσματα, θεωρώ περίπου βέβαιο ότι θα έχει.
Το ερώτημα αφορά το Q1-Q2 2024, που όμως κάποιος θα πρέπει να έχει λάβει τα μέτρα του από τα τέλη αυτού του εξαμήνου θεωρώ, που η αισιοδοξία θα κρατάει καλά, όχι όταν μας ανακοινώνουν ότι ο "strong consumer" δεν ήταν και τόσο strong τελικά.

Από την άλλη, βλέπουμε ότι πολλές εταιρείες αρπάζουν αυτή την ευκαιρία για να βελτιώσουν τη θέση τους. Η ΑΡΑΙΓ π.χ. και μείωσε δανεισμό και έφτασε τα 11 αεροσκάφη ελευθέρων βαρών. Η ΕΕΕ έκανε εξαγορές. Ο ΤΙΤΑΝ με μείωση δανεισμού και επενδύσεις. Το ίδιο και η ΜΟΗ (δεν έχω). Αυτό ίσως επιτρέπει καλές μερισματικές αποδόσεις στο μέλλον, παρά την όποια πιθανή πίεση. Μην ξεχνάμε ότι όλες πέρασαν μια δεκαετία αλύπητων χτυπημάτων και επέζησαν. Νομίζω ότι πλέον οι διοικήσεις όσων επέζησαν έχουν σφυρηλατηθεί από το αβέβαιο περιβάλλον "ελαχίστων πόρων" και είναι σκληροτράχυλες. Τώρα θα μασήσουν, που θα πέσει και κανά φράγκο από τα κεντρικά;

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θεωρώ έχουν συζητηθεί εκτενώς τα συν και τα πλην τους, και νομίζω δεν υπάρχει κάποιος να πει ότι είναι κακές επενδυτικές επιλογές, ειδικά στα παρόντα (= σχέση πιθανής απόδοσης ρίσκου). Από καθαρά κρατικές έχω μόνο ΑΔΜΗΕ και προσωπικά μάλλον θα ενίσχυα ΑΔΜΗΕ στα παρόντα (ειδικά και μετά την πρόσφατη υποχώρηση τιμής) παρά θα άνοιγα θέση σε νερά. Θεωρώ ο ΑΔΜΗΕ από δω και εμπρός έχει όλα τα φόντα να ταξιδέψει, από κει και πέρα τι να πω, γι'αυτό έχω και τη διασπορά χαρτοφυλακίου.

hippy είπε...


"Οι εταιρείες που θα έχουν πρόβλημα θα είναι η ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ σε αυτές το αυτονόητο είναι ταμπού"

Με την πρώτη ανάγνωση φαίνεται να έχετε δίκιο. Με την δεύτερη που συμπεριλαμβάνει τη μείωση του κόστους της ενέργειας κάπως καλυτερεύουν τα πράγματα. Εάν επιπλέον συμπεριλάβουμε τη σπουδαιότητα του κλάδου όπως και τη συμπάθεια του κ. Lynch προς αυτόν σκέφτομαι: "Θα διακρατήσω κι ας κερδίσω λιγότερα". Στην τελική όσες φορές κι αν αναρωτήθηκα ποτέ δεν πίστεψα πως "η λογική του κατήφορου είναι ο κατήφορος".

Αστειεύομαι. Από την άλλη όμως, εάν όπως πιστεύω το Πάσχα/24 ο ΓΔ πολιορκεί τις 1500 μονάδες όλα τα σοβαρά χαρτιά θα ανέβουν πίστα. Εάν την πατήσω τα μετρητά τους θα παίξουν άμυνα.

Ναύτης είπε...

Χίππυ και όσοι έχετε εικόνα σχετικά:

γυροφέρνω την ΕΛΛ.
Πέρσι έβγαλε κέρδη 456 εκ. και μοίρασε μόλις 13 εκ., με τα 400 να τα παίρνει το κράτος

Ας πούμε ότι η υπόθεση του Χίππυ για το 2024 ισχύει, θα μπούμε σε ανεπτυγμένες αγορές, με 1500 μονάδες κτλ κτλ και η ΕΛΛ θα είναι στα 320 εκ. κεφαλαιοποίηση;

Θεωρώ χωρίς ιδρώτα θα μπορούσε να αυξήσει το μέρισμα λιγάκι.
Πέρσι-πρόπερσι που την είχα ξανακοιτάξει ορθώς δεν άνοιξα νταραβέρι.
Απλά μου φαίνεται ότι τώρα αρχίζουν να ισχύουν προυποθέσεις.

Τι γνώμη έχετε;

George Papadopoulos είπε...

Καλησπέρα σας εντελώς μπακαλίστικα θεωρώ ότι μέχρι το 2029 εάν είχα να διαλέξω αυστηρά ΟΠΑΠ με ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ με κλειστά ματιά θα διάλεγα ΟΠΑΠ την θεωρώ ασφαλή και συντηρητική επιλογή εξίσου με της άλλες δυο κύριε hippy επειδή σας παρακολουθώ και εδώ και στο κανάλι του yt σέβομαι απεριόριστα τη γνώμη σας έξαλλου όλα αυτό τον καιρό που σας διαβάζω σε ορισμένες επιλογές σας έχω ακολουθήσει ΤΕΝΕΡΓΑ θα ήθελα και δημοσία να σας πω ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώνεται για όλους εμάς και φυσικά δεν θέλω να ξεχάσω τους καινούργιους που είναι στο φόρουμ και μοιράζονται της σκέψεις τους σας ευχαριστώ και εσάς

hippy είπε...


Καλημέρα

κύριε Παπαδόπουλε απ΄ότι φαίνεται ο μπαγάσας ο Χίππης σας ξεγέλασε κι εσάς. Μιλάμε για ένα συνταξιούχο και άρρωστο με το ΧΑΑ που περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας και γράφοντας. Ξεχαρμανιάζει. Οπότε: "Κανείς δεν χρωστά σε κανένα" παρά μόνο στο εαυτό του και στην οικογένεια του.

Ως προς τον ΟΠΑΠ...συμφωνώ μαζί σας. Άλλωστε όλοι στο μπλογκ έχουμε θέση. Θυμίζω απλά ότι η σύμβαση παραχώρησης αλλά και το "δώρο" του μειωμένου φόρου στα επίγεια παιχνίδια λήγει το 2030. Οπότε φαντάζομαι πως οι συζητήσεις για 10ετή ή παραπάνω παράταση, είτε νέα σύμβαση θα ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα (όπως έγινε και με την Αττική οδό). Λογικά θα εμφανιστούν μνηστήρες τόσο ημεδαποί (ΙΝΛΟΤ) ή και αλλοδαποί (Lottomatica etc). Οπότε για τον εαυτό μου και μόνο σκέφτομαι κάπως νωρίτερα από εσάς (από το 2027) να εξετάσω μείωση θέσης. Πιθανολογώ ότι το ίδιο σκέφτεστε κι εσείς αφού βάλατε σαν ορόσημο το 2029.

Ως προς την ΕΛΛ του καλού Ναύτη. Έχει μια παλιά αλλά καλή ανάλυση (ποιος άλλος) ο κ. Μορφονιός. Θα είδατε βέβαια ότι πέρσι, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, στις κεντρικές τράπεζες-στο σύνολο τους-έγινε Βατερλώ (έχω θέση στη Βελγική BNΒ.BR και κλαίω...50% ζημιά). Η ΕΛΛ δεν ζημιώθηκε όχι λόγω Στουρνάρα αλλά διότι είχε ελάχιστη θέση σε κρατικά ομόλογα, καθώς λόγω (μη) επενδυτικής βαθμίδας δεν μπορούσε να αγοράζει τη 2ετία της πανδημίας και των ασήμαντων επιτοκίων. Προσωπικά ΔΕΝ έχω θέση ούτε προτίθεμαι να αποκτήσω. Το μέρισμα είναι σταθερό εδώ και 20 χρόνια. Από την άλλη λόγω του δυστυχήματος #$%&# στην μπουκαπόρτα στον Πειραια, το ομόλογο της ΑΤΤΙΚΑ την Δευτέρα έκανε πράξεις από 96-98 με απόδοση από 7-5% απόδοση καθαρή (ψώνισα κι εγώ όσο μ΄έπαιρνε). Ακόμα στο 97 γυροφέρνει και λήγει σε 10,5 μήνες (26/7/24). Θα μου πείς ΑΤΤΙΚΑ, στο μάτι του κυκλώνα. Απαντώ "όχι, ανήκει στην Πειραιώς".

hippy είπε...


Αντρέα ο Μίχος έβαλε σκοπό να μας τρελλάνει. Βρε αφού σου είπαμε: "Δεν πουλάμε"

Ναύτης είπε...

Χίππυ ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις πληροφορίες.

Είχα υπόψιν κάποια πράγματα για το καταστατικό της.
Το γιατί δεν ζημιώθηκε σε σχέση με άλλες δεν το είχα καταλάβει, να'σαι καλά που το έκανες λιανά.

Ναύτης είπε...

Και επειδή πάντα όταν συμβαίνει κάτι εξετάζω πως επηρεάζει αυτό το χαρτοφυλάκιο μου, δύο πράγματα που μπορώ να σκεφτώ:

1) Για τον ΟΛΠ τα μαντάτα είναι μέτρια προς κακά υποθέτω, καθώς μπλοκάρεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/403713_dipli-ergolabia-stis-rages-toy-ose

Ανακοίνωσαν 1-1,5 μήνα έως ότου αποκατασταθεί η μονοδρόμηση (!), δηλ. μόνο κάθοδος ή μόνο άνοδος και θα περιμένουν τα τρένα στους σταθμούς. Κάποιες δυσκολίες μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων θα υπάρξουν, όπως συνέβη με τα Τέμπη, ελπίζω να τα βολέψουν με τους χώρους αποθήκευσης.

2) Φυσικά η μονοδρόμηση ξυπνά μνήμες Τεμπών. Που εδώ που τα λέμε στη συλλογική μνήμη η αίσθηση ασφάλειας των τρένων πλέον θα αργήσει να αποκατασταθεί. Θεωρώ ότι πέρα από την καθυστέρηση της αποκατάστασης τόσο των σιδηροδρόμων όσο και των οδικών δικτύων, όλο και περισσότεροι διαλέγουν την από αέρος μετακίνηση ως γρήγορη και ασφαλέστατη (1 στις 11 εκ. πτήσεις να συμβεί κάτι-και το στατιστικό το έχει χαλάσει η malaysian airlines). Φυσικά και η αγορά επιβραβεύει την ΑΡΑΙΓ, με το τουρμπισμένο της εξάμηνο που μας παρουσίασε, με ένα ωραιαότατο -14% από τα ψηλά των 13,7. Βέβαια θα πει κανείς ράλι έκανε, ας ξεκουραστεί, εντάξει πάσο. Επίσης όσοι φοβούνται για τα καύσιμα να θυμήσω ότι το αφεντικό είναι μερακλής και κάνει hedging τιμών με επιτυχία καιρό τώρα.

Υπάρχουν κάποιες φήμες ότι θα ευνοηθεί και ο ΛΟΥΛΗΣ καλύπτοντας κάποια κενά αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι επηρεάστηκε θετικά ή αρνητικά.

Αυτά για τις εταιρείες του χ/φ μου. Νομίζω σε γενικές γραμμές είναι καλή άσκηση όταν συμβαίνει κάτι συνταρακτικό αντί να πατάμε sell να ρωτάμε κιόλας πως ή αν μας επηρεάζει.

hippy είπε...


Όποιοι είναι αισιόδοξοι ζουν την καθημερινότητα καλύτερα. Όπως είπαμε οι κρίσεις φέρνουν κέρδη. Όχι μόνο στους τολμηρούς, αλλά και στους λογικούς. Όποιος δε καταφέρνει να περάσει την εκάστοτε ταλαιπωρία στεγνος, ε είναι και μεγάλος μάγκας (και όχι μόνο τυχερός).

Σε ότι με αφορά είπαμε, ο ΟΛΠ θα μου πληρώνει σε 15 χρόνια έναν καλό οίκο ευγηρίας (ή μια εσωτερική νοσοκόμα στο σπίτι-ότι προτιμήσει η κυρά). Εσένα τυχεράκια Ναύτη θα σου πληρώνει τις διακοπές στην Καραϊβική με το "αίσθημα". Κάθε χρόνο κι άλλο νησί.

Ναύτης είπε...

Ωραία τα λές Χίππυ, φιλοσοφημένος.

Αν ανοίξουμε ένα βιβλίο ιστορίας θα δούμε συχνά να μας μιλάει για τον χρυσό αιώνα του Περικλή, για την Αθήνα που ήταν σταυροδρόμι τριών ηπείρων, για το εμπόριο και την άνθιση που έζησε το λιμάνι του Πειραιά.

Με την έλευση των Ρωμαίων έσβησε η αίγλη του, και ουσιαστικά ξαναήρθε στο προσκήνιο μόλις το 19ο αιώνα με την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ο Lynch όπως γνωρίζεις ήταν storyteller, δηλαδή έπλαθε μια ιστορία που όσο περισσότερο σωστή έβγαινε τόσο περισσότερο διακρατούσε ή/και αύξανε τη θέση του (γι'αυτό ξεκίναγε συχνά με μικρές θεσούλες). Τούμπαλιν, αν η ιστορία χώλαινε στο δρόμο, πουλούσε. Έτσι κάπως κατάφερνε να διακρατά εταιρείες ακόμα και αν του είχαν δώσει 5πλάσια υπεραξία (δηλ. δεν αγόραζε για την ξεπέτα). Αυτό για μένα ήταν κάτι αρκετά "διαφωτιστικό" στο ερώτημα "πότε αγοράζω;" και στο ακόμα πιο σημαντικό που με μπέρδευε (και ακόμα ίσως) "πότε πουλάω;". Για κάθε μετοχή στο χαρτοφυλάκιο έχω να σου πω λίγο πολύ μια ιστορία, που στα 6μηνα και στα ετήσια προσπαθώ να τεστάρω πόσο κοντά η μακρυά είμαι από αυτή.

Για τον ΟΛΠ η ιστορία που μπορεί να πλάσει κανείς είναι σχετικά εύκολη. Η έλευση και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού της Ινδίας, Μόντι, ήταν ένα καλό βήμα προς την επικύρωση του εν δυνάμει λαμπρού μέλλοντος για το λιμάνι. Οι ευκαιρίες για χτίσιμο ήταν επίσης αρκετούτσικες για τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Εύχομαι λοιπόν να μας βγει, αλλά και να μην μας βγει θεωρώ πολύ δύσκολο στο σύντομο βίο μου να ζήσω την καταστροφή μιας υποδομής που περιγράφεται 2500 χρόνια πριν (και παραπάνω ούτε γνωρίζω ακριβώς).

Πρώτα προσπαθούμε να επιλέξουμε να μην χάσουμε, και μετά ίσως κερδίσουμε, όπως λέει και ο Μπάφετ.

Andreas D. είπε...

Blogger Ο/Η hippy είπε...

Αντρέα ο Μίχος έβαλε σκοπό να μας τρελλάνει. Βρε αφού σου είπαμε: "Δεν πουλάμε"

Πραγματικά απίστευτος αλλά έχω πουλήσει...
1000 τμχ κράτησα (κλαψ)

hippy είπε...


3Κ έχω εγώ αγορασμένα όμως σχετικά υψηλά. Ξεκίνησα μόλις έσπασε τα €7,50 της Εθνικής και συνέχισα να πυραμιδώνω μέχρι τις παρυφές του 10. Μέση τιμή €9.

Πιστεύω πως δεν έχει φόβο μέχρι την είσοδο στον FTSE 25 που θα έρθει νομοτελειακά. Απ΄όσο είδα θα γίνει μάχη ποιος θα δει την έξοδο μεταξύ ΣΑΡ και ΑΔΜΗΕ με πιθανότερο τον δεύτερο καθώς ο Κ. Σαράντης ενδιαφέρεται για τη μετοχή του.

Andreas D. είπε...

Μια χαρά Ηλία...

όπως ίσως θυμάσαι αγόραζα τον ιούλιο του 2020... εκεί στα 2,50... άκοπη!!

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Andreas D. είπε...

Στο χθεσινό κλείσιμο αγόραζαν 245,352 τμχ.

10
45,342
49,021
49,021
3.916
49,021
49,021

hippy είπε...



Πως δεν το θυμάμαι....όταν εγώ κρατούσα τον @#%#@& τον Μανωλόπουλο με το διαστημόπλοιο που δεν έλεγε να πετάξει...τώρα καθώς πιστεύω στην δυναμική του κλάδου έχω θέση σε όλες σχεδόν εκτός απ΄την Space χα χα

Andreas D. είπε...

Σπεϊς,Κουες και Λόγος απουσιάζουν απο χαρτοφυλάκιο μου...

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα!

ΟΛΠ από +2 τσεκατο στο -1 τσεκατό στο κλείσιμο, με 108 χιλ. κομμάτια (!!) στις 17:10.

Και πέρσι τα ίδια.

Και πριν να βγάλει τα ετήσια τα ίδια.

Μάλλον "πληρώνει" το μικρό free float και κάποιοι φρακάρουν στην είσοδο, τι να κάνουμε.

Σκέψεις.


hippy είπε...



Ήρθε η θεία απ΄το Σικάγο...από Τρίτη-Τετάρτη σπάμε κανάτια.

Διπλή αναβάθμιση από τη Moody's....προχωρά σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε Ba1 από Ba3, στα ίδια επίπεδα με Fitch και S&P.

hippy είπε...


ΟΛΠ (αγαπημένος)

-από τη μια 27/9 θα βγάλει αποτελέσματα. Και απ΄ότι ακούω θα είναι καλά.

από την άλλη χαρτάρα μεν αλλά...ένα μήνα κλειστή η γραμμή του ΟΣΕ λόγω ζημιών => χαστούκι ηχηρό.

Τι κάνουμε όταν ισοροπούμε μεταξύ δύο βαρκών??

Προσωπικά τίποτα....zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....(το συνηθίζω τούτη την εποχή)

Στα υπόλοιπα χαρτιά όμως μια μικρή αύξηση ρευστότητας από Τρίτη το σκέφτομαι σοβαρά.

Lorac είπε...

Sell the news or buy the rumors από βδομαδα??

Ναύτης είπε...

Χίππυ θεωρώ λίγοι περίμεναν τη θεία τόσο κιμπάρισσα (δύο σκαλοπάτια).

Συμφωνώ με ΟΛΠ, να σου πω την αλήθεια η ΜΤΚ είναι κάπου στα 15,5 τώρα (αγόραζα σταδιακά από τα 18 έως και τα 14). Ό,τι και να βρέξει μπορώ να περιμένω, το να πουλήσω και να αγοράσω δυνητικά φθηνότερα δεν μπορώ να το κάνω με επιτυχία - μπράβο σε όσους το πετυχαίνουν.

Lorac εκτιμώ η περίοδος δεν είναι για "μαγκιές". Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση δίνει.

Η προσδένεσαι και απολαμβάνεις το τρένο, ή ασχολείσαι με κανένα άλλο χόμπι.

Θα παραθέσω όμως και εδώ ότι έγραψα στο sol προ διημέρου, όπου μαζεύτηκαν αρκετές φωνές στο πνεύμα του σορτ και "πουλάτε να σωθείτε" (έτσι μου φάνηκε, μπορεί να είναι η ιδέα μου).

"Κάθε καλή άνοδος χρειάζεται ένα καλό beartrap.
Τόσο καλό που να κάνει και τους πιο αισιόδοξους να αμφισβητήσουν την πορεία.
Δηλαδή ακόμα δεν είμαστε στο τόσο καλό.

Κατ'εμέ τα μεσο-μακρο χαρτοφυλάκια έκαναν τοποθετήσεις πριν τις δεύτερες εκλογές, και ίσως πριν τις πρώτες.
Όσοι περίμεναν ΚΑΙ να υπάρχει πολιτική σιγουριά με φιλελεύθερη κυβέρνηση ΚΑΙ να έχουμε πάρει αναβάθμιση για να μπουν, ακούγεται λογικό να τα φάνε στο κεφάλι για αρχή, οι άλλοι δηλαδή τι ήταν, χαζοί;

Οι ποιοτικές (κατά τη γνώμη μου) μετοχές κρατάνε καλά ακόμα πάντως, ειδικά αν δούμε την πορεία τους από την αρχή του έτους, έκοψαν και το μέρισμα μερικές. Τα θεμελιώδη τους δε, πετάνε. Μια μέρα πιστεύω θα τα ακολουθήσουν οι τιμές τους, για όσους όμως βλέπουν πόλεμο, σεισμό, πανδημία, ή και να κυκλοφορούμε όλοι με βάρκες φαντάζομαι δεν έχει νόημα να συζητάμε τα βάζουν κάτω από το στρώμα σε αδιάβροχη σακούλα και κάπου εκεί λήγει η κουβέντα.
Με τράπεζες δεν έχω ασχοληθεί, δεν με αφορούν, δεν έχω εικόνα.

Υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάτι για να ανησυχεί κανείς."

Οπότε στα δικά μου δεν σκοπεύω να πουλήσω, ίσως αντίθετα ενισχύσω με κάτι ψιλά που διαθέτω κάποιες θεσούλες που θεωρώ είναι σε τιμές αγοράς (υπό σκέψη). Πάντα μιλώντας μεσο-μακροπρόθεσμα, στο βραχύ δεν έχω ιδέα τι θα έκανα όπως είπα.

Είπαμε το παράδοξο των οικονομικών επιστημών:

Επειδή πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα πάει καλά, η οικονομία πάει καλά.
Και επειδή η ελληνική οικονομία πάει καλά, πιστεύουμε ότι θα πάει καλά.

Η αντίληψή των επενδυτών, και κυρίως η αντίληψη των επενδυτικών οίκων, επηρεάζει την πραγματικότητα της οικονομίας.
Δεν είναι μόνο η πραγματικότητα που επηρεάζει τις αντιλήψεις (=βραχυκύκλωμα για τις φυσικές επιστήμες).

Είμαι αισιόδοξος λοιπόν.

mixalis mixalios είπε...

Κλασικά, σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα φοβόμαστε τον Σεπτέμβρη. Δεν μιλάω χρηματιστηριακά, μιλάω για την πραγματική οικονομία. Δουλεύω σε ένα κλάδο που πιάνω τον σφυγμό. Σε μια πόλη που δεν έχει τουρισμό. Ρωτώντας, λοιπόν, λιανεμπόρους τοπικούς, δεν μιλάω για εθνικές αλυσίδες, δεν άκουσα καμία μουρμούρα. Όλοι, στην κλασική ερώτηση πως πάνε τα πράγματα, χρησιμοποίησαν τη λέξη "καλά". Άλλοι έβαλαν το "αρκετά" μπροστά, άλλοι το "συμπαθητικά" κ.ο.κ.
Ολοι οι επενδυτικοί οίκοι που μας αναβάθμισαν ανέφεραν ότι η οικονομία στηρίζεται και στην κατανάλωση πέρα από τα υπόλοιπα. Ισχύει. Έχουμε μπει σε αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο της οικονομίας? Μάλλον. Η αυστηρή Moodys αναφέρθηκε σε ετήσια μέση ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι το 2027. Αν λοιπόν δεν θα έχουμε έναν ¨Δανιήλ" κάθε χρόνο μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα.

SCALPER είπε...

Καλημέρα.

Ενα αφιέρωμα στην εταιρεία.BIOKARPET.θα ήταν ωφέλιμο...ΝΑΙ μεν έχουμε ζημιές
στο εργοστάσιο στο Κουλούρι Λάρισας......ταυτόχρονα όμως
το κατασκευαστικό έργο στον κάμπο,,,θα την ευνοήσει τα μάλα.
Το α΄εξάμηνο δεν είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της εταιρείας.

Ναυπάκτου.....εξαιρετικά ευνοημένη η εταιρεία..καθώς το εκκοκκιστήριο στους Σοφάδες Καρδίτσας...δεν έπαθε καμία ζημιά.....Απο τα 20 εκκοκκιστήρια στην περιοχή --έχουμε σημαντικές ζημιές στα 12.
Πλήρης αποθεμάτων...και κυρίως η ευρωπαική κοινότητα...ετοιμάζεται να ανακοινώσει πρωτοποριακά μέτρα για την ευρωπαική κλωστουφαντουργία.

hippy είπε...

Lorac είπε...
Sell the news or buy the rumors από βδομαδα??


Όπως ξέρεις φίλε Lorac η αγορά κινείται ανάμεσα στο φόβο και την απληστία. Οπότε καθένας, αναλόγως του χαρακτήρος του, κινείται αυτόνομα. Κάποιοι (εγώ) προσπαθούν να στριμώξουν και τη στατιστική μέσα σ΄αυτό.

Αν καταφέρω να πειθαρχήσω το Χίππη, θα προσπαθήσω να μειώσω ελαφρά από Τρίτη στα περιφερειακά, ίσως και αύριο εαν δούμε φαινόμενο στιλ DBRS και αγορές το 1ο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη. Ταυτόχρονη αγορά σε ποπ κορν για να δούμε την έλευση των Αλκυωνίδων του Γενάρη. Γνωρίζω φυσικά πως τώρα που γράφω αυτά ο θεός ξακαρδίζεται. Πάντα έτσι κάνει ο μπαγάσας.

TATA είπε...

ΚΥΡΙΕ HIPPY ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ

ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ

ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.

ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ

ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ RWΕ (ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ). ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η BAYER (ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΜΗΠΩΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ?).

ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ

3Μ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ,

hippy είπε...


Φίλε ΤΑΤΑ αχρικά να σου πω πως καθώς είμαστε παλιοί φίλοι μπορούμε να μιλάμε στον ενικό. Στις ξένες επιλογές όπως ξέρεις αισθάνομαι-και είμαι-σαν τον Χατζηχρήστο όταν φθάνει στην Αθήνα απ΄το χωριό του...ημιμαθής επαρχιώτης. Συνήθως ακολουθώ τις συμβουλές των αναλυτών της Eurobank που συνεργάζομαι. Εκτός από τις επιλογές στο Λονδίνο όπου έχω τοποθετηθεί σε μερισματοφόρες επικογές και είμαι σχεδόν ακίνητος σαν στρείδι στο βράχο (BATS.L, MNG.L, GSK.L, IUKD.L το τελευταίο είναι καλάθι μετοχών). Μέση μερισματική απόδοση περίπου 6%, αφορολόγητη καθώς όπως ξέρουμε στο city δεν φορολογούνται τα μερίσματα. Εάν επιθυμείς και λίγο αδρεναλίνη ο κ. Κουτσουμπός (investorblog.gr) που γνωρίζει την εκεί αγορά προτείνει και την British Telecom (BT-A.L) που είναι πιεσμένη (όπως όλα τα telecoms ανεξαρτήτως χώρας), έχει μερισματική απόδοση 6,50% αλλά και σημαντικό χρέος (σε αντίθεση με τον ΟΤΕ).

https://finance.yahoo.com/quote/BT-A.L/key-statistics?p=BT-A.L

RWE δεν πούλησα ποτέ. Μείωσα λίγο στα €41. Πιέζεται ελαφρά καθώς όλες οι γερμανικές εταιρείες ξαφνικά πρέπει να πληρώσει ακριβότερο αέριο. Έχει όμως τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των ΑΠΕ καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και παράγει μόνο το ένα τέταρτο της ισχύος της από λιγνιτικούς σταθμούς. Τα τελευταία χρόνια δέχεται τα πυρά των επενδυτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων επειδή δεν απομακρύνθηκε πιο γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα. Ο λόγος όμως απλός. Έχει προνοήσει να αγοράσει δικαιώματα ρύπων έως το 2030.

Η Enkraft Capital που αποτελεί ένα μικρό ακτιβιστή επενδυτή υποστηρίζει ότι η RWE AG πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει την αξία της. Η τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα έχει αυξηθεί και η Enkraft επισημαίνει ότι η RWE θα μπορούσε να αποκομίσει ένα απροσδόκητο ποσό συνολικού ύψους 10 έως 13 δισ. ευρώ εάν σταματούσε την παραγωγή στις λιγνιτικές μονάδες και πουλούσε τα δικαιώματα εκπομπών που είχε συγκεντρώσει στο παρελθόν με χαμηλότερο κόστος. Χαρτάρα

P/E 10,50...Price/Sales 0.72...P/B 0.84...Μέρισμα €0,90 (2,44%)...Payout ratio 25%...χαμηλό έτους 35.76...υψηλό 43,55

Στην BAYN.DE που αναφέρεις φίλε έχει βαρεθεί η ψυχή μου να μετράει πρόστιμα απ΄την Monsanto...καταστροφική αγορά. Δεν έχω θέση.

Θεωρώ τέλος ότι η BNP.PA και ότι καλύτερο σε τράπεζα καθώς επίσης εάν κάποιος θεωρεί ότι το καύσιμο του μέλλοντος είναι το υδρογόνο μπορεί να πάρει ένα μικρό στοίχημα στην L'Air Liquide S.A. (AI.PA). Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της στην Ευρώπη, εξαιρετική, παράγει οξυγόνο και άζωτο για τα νοσοκομεία. Μόνο μειονέκτημα ότι η όταν την έκανε πέρσι πρόταση η Eurobank ήταν αρκετά φθηνότερη (€40).

Χίππης (σε ρόλο που γνωρίζει πολύ λίγο)

hippy είπε...


Στις ΗΠΑ δεν έχω θέση μετά τη μικρή ζημιά που έπαθα ακολουθώντας τον Μπουφέτο στην Delta Airlines. Αγόρασε ο μπαγάσας στα $48, ενίσχυσε στα $29 κι έκανε stop loss στα $24. Εγώ τον ακολούθησα στην 2η κίνηση. Καθώς θεωρώ πως μεσοπρόθεσμα το δολάριο θα κινηθεί προς την τιμή εκκίνησης του 2000 EUR/USD 1,172 μένω εκτός.

Ναύτης είπε...

Χίππυ τα τελευταία 3 χρόνια μου έχει καρφωθεί μια ιδέα: ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το ασφαλέστερο.

Αν θέλω να είμαι και λίγο contrarian κάπου εκεί καταλήγω.

Σχεδόν δαρβινικά, ότι έχει απομείνει από τα συντρίμμια ίσως έχει να κοιτάει πάνω.

Αν είδαμε κατάματα το χειρότερο σενάριο συστημικού ρίσκου και τώρα ξεκινήσαμε την απομάκρυνση από τον πάτο, τότε πόσο θα πρέπει να μας φοβίζει το συστημικό ρίσκο;

Ε βάλε και τους σχετικά χαμηλούς δείκτες αποτίμησης και έδεσε το γλυκό να με κερδίσει το ΧΑΑ.

Έχω όμως και ένα άλλο πρόβλημα:
Από μικρός όταν έμπαινα σε παγωτατζίδικο με πολλές γεύσεις η επιλογή έμοιαζε οριακά βασανιστήριο.
Αντίθετα βάλε μου 4-5 γεύσεις να διαλέξω και στο επόμενο λεπτό έχω διαλέξει και είμαι και απόλυτα ευχαριστημένος.

Έ κάπως έτσι πορεύομαι με την ελληνική αγορά. Λίγες μετοχές, ακόμα λιγότερες (ελάχιστες) που περνάνε τη διαλογή μου, οπότε η επιλογή και η επιμονή σε αυτές είναι εύκολη. Κάνουμε και κανά rotation που προτείνει ο Lynch και όλα καλά.

Όλο λέω μήπως βάλω και τίποτα στα ξένα (τα βιβλία πάντως την προτείνουν τη διασπορά, να το λέμε αυτό) αλλά όλο το μεταθέτω για αργότερα.
Τα χαζεύω βέβαια που και που να έχω μια ιδέα κάπως.
Και δεν είναι κάν δικαιολογία τα αγγλικά, λόγω δουλειάς τα κατέχω άπταιστα.

Οπότε και γω συγχωριανός του Χατζηχρήστου δηλώνω.
Τι να πω, θα μάθουμε εν καιρώ αν κάνω λάθος.

ΥΓ. Εξαιρετική μοιάζει η εικόνα που έχεις πάντως για τις ξένες θέσεις σου, αυτό να λέγεται.

hippy είπε...


"Γνώθι σαυτόν" Ναύτη μου...ένα από τα δελφικά παραγγέλματα και το πρώτο που έβλεπες όταν έμπαινες στον ιερό χώρο για να πάρεις χρησμό.

Μετά από 33 χρόνια στις αγορές (κι αφού έχω κερδοσκοπήσει στα περισσότερα προιόντα) γνωρίζω πως μόνο το ΧΑΑ γνωρίζω σχετικά ικανοποιητικά.

Αναζήτησα πλατφόρμα και ξένες μετοχές τον καιρό που ο Μπαρουφάκης μίλαγε για "δημιουργική ασάφεια" το Φεβρουάριο 2015 και η Ελλάδα εκινείτο προς το γκρεμό της δραχμής.

Ναύτης είπε...

33 και άλλα τόσα και ακόμα εύχομαι.

Να'σαι τριγύρω να μας περιγράφεις τα παλιά και τα νέα.

Απαραίτητη η γνώση και τα βιβλία, αλλά η εμπειρία ανεκτίμητη.

George Papadopoulos είπε...

Αναζήτησα πλατφόρμα και ξένες μετοχές
Κ.hippy έχετε να μου προτείνετε κάποια έκτος από την Interactive Brokers

hippy είπε...


Μόνο με την ΙΒ συνεργάζομαι στις ξένες αγορές αγαπητέ. Αν όμως έχω καταλάβει το στυλ σας είσαστεκατά βάση επενδυτής. Λίγες πράξεις και καλές. Γιατί να αφήσετε την ασφάλεια της Εθνικής και να ψάξετε συνεργασία με την Παγκρήτια?

hippy είπε...


ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Η οικογένεια Σαράντη αποκτά 100 χιλιάδες μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 0,15% του συνόλου των υπολοίπων, στα €8,0/sh.

Πιθανολογώ θα γίνει μάχη με τον ΑΔΜΗΕ ποιος θα μείνει στον FTSE 25 και ποιος θα αποχωρήσει στο επόμενο rebalancing (λόγω εισόδου ΕΠΣΙΛ)

Κεφαλαιοποίηση ΑΔΜΗΕ με 2,15 ευρώ/μετοχή....498,80 εκατ.

Κεφαλαιοποίηση ΣΑΡ με 7,80 ευρώ/μετοχή......537 εκατ.

Ένα μικρό στοίχημα υπέρ του ΣΑΡ θα το βάλω.

Ναύτης είπε...

Καλημέρα Χίππυ.

Αν με έβαζαν να στοιχηματίσω με το ζόρι, ΑΔΜΗΕ θα έπαιρνα.

Θεωρώ η εταιρεία έχει σηκώσει πανιά και ας μη φαίνεται καθαρά.
Κάθε φέτος και καλύτερα θα είναι.

Άλλοι τη βλέπουν ζαχαρόνερο, εγώ τη βλέπω μέλι.
Άσε που τα πάω καλά με τους κινέζους, δεν έχω κολλήματα χαχα

Whatever the queen (government) is selling, buy it έλεγε γνωστός σοφός.

Βέβαια θα μου πεις άλλο τι πιστεύεις άλλο τι θα γράψει το ταμπλό (ειδικά στο βραχυπρόθεσμο) και το τι θα γίνει, σύμφωνοι.
Τολμώ πάντως να διαφωνήσω.

Ναύτης είπε...

Παραθέτω ένα ωραίο άρθρο στα αγγλικά του Ray Dalio.

https://www.linkedin.com/pulse/whats-happening-economy-great-wealth-transfer-ray-dalio/

Προφανώς ο Dalio δε θέλει πολλές συστάσεις, ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων νομίζω ότι πολλά από αυτά που λέει ευσταθούν (νομίζω πλέον δεν έχει να αποδείξει και πολλά, βαριέται και κάνει διαλέξεις)

Εξηγεί αδρά γιατί ο πληθωρισμός είναι (και θα είναι) ανθεκτικός στην άνοδο των επιτοκίων.

Παγκοσμίως όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις τρέχουν με ελλείμματα, δηλ. δανείζονται και μοιράζουν λεφτά στη μαρίδα.

Αποτέλεσμα; Τα οικονομικά των μαριδαίων να είναι σχετικά υγιή, ενώ οι ισολογισμοί των κυβερνήσεων να γίνονται όλο και χειρότεροι.

Άρα όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια ποιος τρώει τελικά το πλήγμα;
Οι κεντρικές κυβερνήσεις, που δανείζονται με αυξανόμενα επιτόκια που πρέπει να επιστραφούν με αυξημένο κόστος.
Ταυτόχρονα και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών τρώνε πλήγμα, γιατί τα ομόλογα που αγοράζουν για να βοηθήσουν τον δανεισμό της κυβέρνησης (=τύπωμα χρήματος) χάνουν την αξία τους.
Αντίθετα η σχετικά αδάνειστη μαρίδα γιατί να φάει πλήγμα;

Εν ολίγοις τα επιτόκια ίσως δεν είναι η απάντηση στην εξίσωση του πληθωρισμού.

Η δύσκολη λύση όπως το καταλαβαίνω; Οι κυβερνήσεις να μειώσουν τα έξοδα (budget cut), είτε να αυξήσουν τους φόρους σε συνδυασμό με πολύ στοχευμένη ενίσχυση ομαδών που θα πληγούν από αυτά τα μέτρα(προσεκτικό τύπωμα και ανακατανομή πλούτου από έχοντες). Αργό και επίπονο.

Η εύκολη λύση; Το τύπωμα χρήματος. Το οποίο είναι φυσικά πλήγμα για τις κεντρικές τράπεζες και ευνοεί και τον καλπασμό του πληθωρισμού. Σε ακραία περίπτωση έτσι την πάτησε η Γερμανία και κατέστρεψε την αξία του χρήματός της το 1920-1940 (υπερ-πληθωρισμός-οι εργάτες έπαιρναν διάλειμμα στα μισά της ημέρας να κάνουν αγορές για να προλάβουν τις αυξήσεις τιμών στο τέλος της μέρας!!!).

Στο άμεσο μέλλον ο Dalio περιγράφει ήπια ανάπτυξη με ήπιο πληθωρισμό (δηλ. ήπιος στασιμο-πληθωρισμός) μέχρι να ξαναφουντώσει το πράγμα.

Δεν τους βλέπω και πολύ διαθέσιμους για σκληρές αποφάσεις πάντως.
Πιο πιθανό να υποεκτιμηθεί το θέμα του πληθωρισμού, οι τράπεζίτες (ας πούμε ειδήμονες) πάντως πιάστηκαν στον ύπνο με τα ομόλογα, και ακόμα και ο Χίππυ στα 33 χρόνια χρηματιστηριακής πορείας του είδε μια συνεχιζόμενη πτώση y-o-y του πληθωρισμού στην Ελλάδα από το 1990 και ίσως έτσι λογάριαζε τις αποφάσεις του. Χίππυ μήπως το επόμενο κραχ είναι στο "χρηματιστήριο" των μετρητών;

Όταν σε μια γενιά (30 χρόνια δηλαδίς) είναι άγνωστη η έννοια του πληθωρισμού, αναρωτιέμαι πόσοι έχουν καταλάβει ότι είναι ο πιο "σατανικός" φόρος που μπορούν να σου βάλουν (βρείτε μου κάτι χειρότερο).

Τα παραπάνω είναι συνδυασμός και άλλως πραγμάτων από τον Dalio που έχω διαβάσει (beatiful deleveraging), προσπάθησα πάντως αδρά να μεταφράσω όσα κατάλαβα.



hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...


"Χίππυ μήπως το επόμενο κραχ είναι στο "χρηματιστήριο" των μετρητών;"

Κράχ κατηγορηματικά ΟΧΙ. Ο λόγος απλός. Τα μετρητά καίγονται αργά και σταθερά συνεχώς. Το τελευταίο 12μηνο καίγονται γρηγορότερα. Την ζημιά την πληρώνει και θα την πληρώνει πάντα Ο ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ.

Ένας λογικός πληθωρισμός είναι επιθυμητός απ΄όλους. Εξηγήσαμε το λόγο. Εξυπηρετεί το κράτος καθώς μειώνει σε πραγματικές τιμές τα τοκοχρεωλύσια. Οπότε επιτρέπει σε ένα σωστό κράτος με το όφελος από τη διαφορά να ασκεί κοινωνική πολιτική (Σκανδιναβία).

Αυτό που ενδιαφέρει είναι το Χρέος/ΑΕΠ. Όσο πληθωρίζεται ο αριθμητής (δλδ μειώνεται σε πραγματικές τιμές) και αυξάνει ο παρονομαστής δίχως να εξεγείρεται ο λαός-καταναλωτής όλα βαίνουν καλώς. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το πράγμα ξεφεύγει κι ο λαός βγαίνει στους δρόμους.

Η χώρα μας έχει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων στην ΕΕ. Χρωστά το 76% σε επίσημους φορείς (ESM και λοιπά κράτη ΕΕ) με μέσο επιτόκιο 1,64% και υπολοιπόμενη διάρκεια λήξεως 17,2 έτη. Σε 5 χρόνια από τώρα τα spread θα πλησιάζουν τα αντίστοιχα της Γαλλίας. Κάνε μια βόλτα στις βασικές παραμέτρους του Οργανισμού Διαχείρησης Δημόσιου Χρέους στο επίσημο site. Αξίζει.

https://www.pdma.gr/el/

Κατά τα λοιπά εάν είσαι ανήσυχος και ψάχνεις πάντα βρίσκεται τρόπος να ματώσεις λιγότερο στην κρίση. Ο χίππης έχει πάρει δάνειο την εποχή που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα (το 2007, με επιτόκιο Euribor + 0,75%). Τα χρήματα έγιναν ομόλογα με αρκετά μεγαλύτερο επιτόκιο (πρώτη τοποθέτηση 5ετές Vinci με 6,25%). Το υπόλοιπο του δανείου-περίπου 25% σήμερα-είναι στο 7ετές ομόλογο ΔΕΗ αγορασμένο στο 83 (καθαρή μετά φόρων απόδοση περίπου 6,50%). Κάναμε ανάλυση προ 10μήνου (?) μαζί με το ΑΤΤΙΚΑ (στο 95) και το ΠΡΟΝΤΕΑ (στο 82). Πόσοι ακολούθησαν?

Στο περιβάλλον μου ΚΑΝΕΙΣ. Γι αυτό σου λέω. Άσε τον καταθέτη να γκρινιάζει γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν 2-3 σεντς παραπάνω στις προθεσμιακές του 0,75% (προ φόρων). Κι ας υπάρχουν τα αφορολόγητα ΕΓΔ με 3,75%.

Και σήμερα συμφέρουν τα ομόλογα της ΔΕΗ. Καθώς είναι "πράσινα" και ΔΕΝ πιάστηκαν οι στόχοι το ονομαστικό επιτόκιο έχει ήδη αυξηθεί στο 5ετές κατά 0,50% και το ίδιο θα γίνει και στο 7ετές απ΄τον Ιανουάριο/24.

https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2314265237-public-power-corporation-s-a-4-375-21-26

https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2359929812-public-power-corporation-s-a-3-375-21-28

hippy είπε...


Φυσικά όποιος προτίμησε το προηγούμενο 10μηνο ν΄αγοράσει μετοχές αντί για ομόλογα κέρδισε υπερπολλαπλάσια και χίκια μπράβο του. Απλά έκανα μια άλλη ανάλυση διαχείρισης αποταμιεύσεων, εναλλακτικής των μετοχών.

hippy είπε...


"χίλια"

Ναύτης είπε...

Χίππυ σε τσιγκλάω επίτηδες γιατί οι απαντήσεις σου είναι διαμάντι.
Μόλις βρω χρόνο θα χαζέψω τις παραμέτρους για το δημόσιο χρέος που παρέθεσες.
Σε ευχαριστώ και σχώρα με.

Όταν είπα για κραχ περισσότερο αυτό που είπες εννοούσα με χιουμοριστική διάθεση: η κοντόφθαλμη πολιτική (=να κερδίσω τις επόμενες εκλογές) ίσως ενισχύσει το σπιράλ ελλειμμάτων-τυπώματος-ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Δηλ. οι καταθέτες θα πληρώσουν περισσότερο το μάρμαρο (πτώση της αξίας του χρήματος = "κραχ" χρήματος χεχε)

Το έξτρα λίπος καταθέσεων της μαρίδας που περιγράφει ο Dalio μάλλον φαίνεται και από τη συμπεριφορά των τραπεζών (Ελλάδα και στο εξωτερικό): αφού έχουμε μπόλικα λεφτά στις καταθέσεις γιατί να σας δώσουμε επιτόκια στις προθεσμιακές;

Και αυτά που λες για την Ελλάδα και το απόλυτα ευνοικό προφίλ χρέους βάσει συγκυριών περίπου επιβεβαιώνουν το σενάριο για success story. Η μάλλον καλύτερα, ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε διαφορετική φάση του κύκλου της, μετά την υποχρεωτική θεραπεία-ηλεκτροσόκ που έκανε.

Τα ΕΓΔ φαίνονται καλή φάση για κάποιον που δεν θέλει ρίσκο και καταλαβαίνει λίγα.
Αλλά έχω μια απορία που πολύ πιθανό να γνωρίζεις.
Με την χρεοκοπία της χώρας, το κούρεμα των ομολόγων κτλ, η μαρίδα είχε ΕΓΔ τότε; Και επίσης εξοφλήθηκαν στο ακέραιο; Δηλαδή ζημιώθηκαν;
Είναι ενδιαφέρουσα πληροφορία που μου διαφεύγει.

hippy είπε...


Τα έντοκα ΔΕΝ κουρεύτηκαν. Πληρώθηκαν κανονικά. Άλλωστε είναι σχετικά μικρό κομμάτι στου χρέους. Σκάρτα 14 δις. Και στη συντριπτική τους πλειοψηφία διακρατούνταν τότε αλλά και τώρα από τις τράπεζες.

Ναύτης είπε...

Ευχαριστώ Χίππυ!

Lorac είπε...

Τελικά sell the news. Το καλό είναι ότι η πρόσφατη κίνηση είναι γρήγορη και αποφορτίζει δείκτες (πχ rsi) ακόμα και σε εβδομαδιαίο πλαίσιο. Το κακό ότι μπορεί να έχουμε εξωγενείς πιέσεις και μετά από μια σύντομη αντίδραση να πάμε και χαμηλότερα.

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ε.Ν είπε...

Ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι στον 25αρη ο ΣΑΡ είναι, τη θέση του ΑΔΜΗΕ την πήρε η ΟΤΟΕΛ. Δεν νομίζω να κάνω λάθος για δέστε το και εσείς. Αν κάνω λάθος ζητώ συγγνώμη.

hippy είπε...


Έχετε δίκιο αγαπητέ. Είδα ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει συμμετοχή στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) και πρόχειρα, δίχως να το ψάξω, σκέφτηκα πως θα συμμετέχει στον FTSE 25.

Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση.

Ε.Ν είπε...

Παρακαλώ, 1 μόνο είναι σίγουρο ότι ο ΑΔΜΗΕ θα μπει ξανά στον 25αρη,πιθανότατα το Νοέμβριο του 2024 με κεφ κοντά στο 1 δις τότε. Ίδωμεν, θα έχουμε καλύτερη εικόνα μετά τα αποτελέσματα του Α εξαμήνου στης 27 του μηνός.

ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

Να υποβαλλω τα σεβη μου

σε ολο το blog


ANDREA θελεις λιγο "νταβαντουρι"

ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

MSCI Europe Communication P/Efwd 13.10

OTE P/E βαση 6μηνου 11,5


κατι γυρισματα βλεπω προς ΟΤΕ απο 2,3 χαρτια
τωρα καλο κακο θα δουμε

ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

τετοια μουφα στην ΤΕΡΝΑ
ειχε χρονια να φαει η αγορα



τωρα δεν ξερω πως η ΟΠΤΙΜΑ θα μπει στο χαα
με τις 4 συστημικες σε αυτα τα νουμερα

εκτος αν κοιταει την ΑΤΙΙΚΗΣ

ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

MENTI

οταν ολοι τους εμειναν μεσα

μεγαλη γατα ο παιχτης

ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

National Bank of Greece-Anleihe: 2,750% bis 08.10.2026 National Bank of Greece S.A. Anleihen XS2237982769 A283HP
National Bank of Greece-Anleihe: 7,250% bis 22.11.2027 National Bank of Greece S.A. Anleihen XS2558592932 A3LBMJ
National Bank of Greece-Anleihe: 1,850% bis 28.07.2023 National Bank of Greece S.A. Anleihen XS1860479077 A1939F
National Bank of Greece-Anleihe: 4,097% bis 05.04.2023 National Bank of Greece S.A. Anleihen XS1499589833 A1V2C5
National Bank of Greece-Anleihe: 8,750% bis 02.06.2027 National Bank of Greece S.A. Anleihen XS2562483441 A3LB2R
National Bank of Greece-Anleihe: 8,250% bis 18.07.2029 National Bank of Greece S.A. Anleihen XS2028846363 A2R5CP



ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΤΙ

ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΤΖΙΡΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ με p/e 3.4

το μονο που θα "καταφερουν" ειναι

στην επομενη ανοδο να παιζουν μονες

Ναύτης είπε...

-2.24% ο ΓΔ.
-0.78% το χαρτοφυλάκιο σήμερα.


Προτιμώ το άλλο, αλλά και αυτό το βαπτίζω επιτυχία και χαίρομαι, τι α κανς.

ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

O αναλυτης ΑΝΤΙδεικτης χτυπησε με πτωση
και τιμες κατω απο 1200


ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...

AN και προσπαθησε το σαιτ
η ΤΕΡΝΑ ειδε το 14 μπροστα

hippy είπε...


Απολογούμαι...από αλλού το φοβόμουνα από αλλού μου ήρθε.

Αγαπημένο μου σλόγκαν είναι το "when you buy a company you buy the management". Συνεταιριλίκια με πονηρούς δεν κάνω. Ο Μίχος αποδείχτηκε μαιμουδιάρης. Μηδένισα στην βασίλισσα Epsilon και λόγω κεκτημένης ταχύτητας και ικανοποιητικής τιμής στο ταμπλό έδωσα και την μισή προγκίπισσα Entersoft. Ευκαιρίες παρουσιάζονται συχνά πυκνά. Για να τις εκμεταλευτείς όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κεφάλαιο για επένδυση.

Ναύτης είπε...

Χίππυ πέρα από τα νούμερα, είναι τεράστιο πλήγμα για την υπόληψη της εταιρείας.

Κουταμάρα, δεν ξέρω ποιος έφταιγε στην αλληλουχία των γεγονότων, αλλά σίγουρα δεν έπρεπε με τίποτα να γίνει και δικαιολογημένα χάνει εμπιστοσύνη.

Lorac είπε...

Καλησπέρα! Ο ΄ένας μπερδεύεται και γράφει μερικά εκατ. παραπάνω στα αποτελέσματα. Ο άλλος παίρνει δάνεια μετά τα πιστολιαζει και μετά θέλει να τα αγοράσει στο 10% της αξίας του κτλ κτλ Άθανατο ελληνικό επιχειρήν. Ε ρε φολι-φολί που τους χρειάζεται

hippy είπε...


Νομίζω ακριβώς αυτό πλήρωσε ο Μίχος. Τις μνήμες της Φολί. Μακάρι να γίνει μάθημα αλλά δεν το πιστεύω. Είδατε πέρσι το χορό του Ζαλόγγου στα spacs. Παγκοσμίως κι όχι μόνο στο μπλογκ του φίλου μας.

hippy είπε...


Από την άλλη ξέρουμε πως "τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο" αλλά "τα κακά κορίτσια πάνε παντού". Το ίδιο κι οι μετοχές. Πιθανολογώ πως τα €7,50 που μπήκε η Εθνική θα είναι ισχυρό ανάχωμα.

George Papadopoulos είπε...

https://www.mononews.gr/business/giannis-michos-epsilon-net-sto-mononews-distichos-egine-lathos

Ο κ. Μίχος μιλώντας στο mononews ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να ξέφυγε αυτό το λάθος όταν τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί και ελέγχονται κατ’ επανάληψη από τους Ορκωτούς Ελεγκτές αλλά και ακόμα από την Εθνική Τράπεζα η οποία ως γνωστόν ελέγχει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής.
Τι μας λέει ο Κ.Μιχος ότι ξέφυγε από τους Ορκωτούς Ελεγκτές ας το παραβλέψουμε αυτό μπορεί να είχαν μυωπία και να μην έβλεπαν καλα το ερώτημα όμως είναι ο άλλος η ΕΘΝΙΚΗ αγοράζει το 7,5% της εταιρείας και δεν κάνει ενδελεχή έλεγχο μου θυμίζει τα δάνεια που έδιναν οι ελληνικές τράπεζες στην φόλα και την ανακάλυψε ένα fund με 15 άτομα προσωπικό συμπέρασμα μακριά από τράπεζες ελληνικές όχι μονό οι επενδυτές άλλα και οι καταθέτες δηλαδή έχω κατάθεση στην εθνική και η εθνική με τα χρήματα μου αγοράζει το 7,5% της επισλον νετ και μετά ανακαλύπτω εγώ ο καταθέτης ποσό βλάκας είμαι και τη ρίσκο έχω αυτά για σήμερα

George Papadopoulos είπε...

συνεχεία, αυτά είναι που τα ανακαλύψαν λίγο μυαλό θέλει να καταλάβει τη ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί

hippy είπε...

Έκθεση Πεπραγμένων Επιτροπής Ελέγχου για την χρήση 2022 από την ελεγκτική εταιρεία «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Α.Ε.Ο.Ε.» (ΣΟΛ Α.Ε.Ο.Ε).


Τόσο μεγάλη εταιρεία (η ΕΠΣΙΛ), εξειδικευμένη στα λογιστικά προγράμματα, με τόσα σεμινάρια και με την επιεικώς μικρή ελεγκτική εταιρεία αντί για κάποια από τις big 4 όσο να πεις κάτι δείχνει.

Περίπτωση ΦΟΛΙ ωστόσο η ΕΠΣΙΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Στο χώρο της είναι καταξιωμένη.

Δεν έχω πλέον θέση => ούτε λόγο να την προμοτάρω. Απλά μια 6η αίσθηση ότι μετά από κάποιους μήνες θα έχει συνέλθει. Φυσικά μακρυά από τα ψηλά της.

George Papadopoulos είπε...

Καλημέρα σας η απάντηση σας άφορα την αβλεψία των ορκωτών λογιστών θα ήθελα και την γνώμη σας για την αβλεψία της εθνικής γιατί όταν δυο δεν βλέπουν το ίδιο λάθος κάτι βρομάει και ποσό μάλλον όταν ο ένας βάζει χρήματα για εξαγορά ποσοστού

Ναύτης είπε...

George υπάρχει ένα παλιό ρητό γνωστό ως "ξυράφι του Hanlon" (Hanlon's razor) που λέει "ποτέ μην αποδίδεις στην κακία αυτό που εξηγείται επαρκώς από την ηλιθιότητα". Μην υποτιμάς πόσο μπορεί να ξεχειλωθεί η αλληλουχία "νόμιζα το είχε κοιτάξει ο τάδε, γι'αυτό δεν το κοίταξα εγώ".

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9E%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A7%CE%AC%CE%BD%CE%BB%CE%BF%CE%BD

Νοιάζονται πραγματικά οι τραπεζίτες για την τράπεζα; Όχι και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δε θα γινόμουν "επενδυτής". Προχωρούν σα γίδια και ό,τι αρπάξουν, ό,τι κάτσει και ό,τι έρθει, να βγει το μεροκάματο και αύριο είναι άλλη μέρα.

Από τήν άλλη ο Μίχος είναι όντως μαιμουδιάρης; Μπορεί και όχι. Μπορεί και ωσάν καβουροτσέπης να σκέφτηκε μ*λάκας είμαι να χρυσώσω τις big 4 λογιστικές; Θα πάω στη ΣΟΛ ΑΕΟΕ (από όνομα όμως μηδέν φαντασία ε;) εδώ στη γειτονιά, καλά παιδιά φαίνονται, και τα υπόλοιπα θα τα πιούμε τσίπουρα.

Μπορεί λοιπόν να ήταν απλά μια αλληλουχία χαζών αποφάσεων και αδιαφορίας.

Bottom line, κρίνεται μη επενδύσιμη πλέον (καλά και πριν που είχαμε μια κουβέντα με τον Χίππυ δεν μου άρεσε αλλά για άλλους λόγους - θεωρούσα φουσκωμένη την αποτίμηση).

Ναύτης είπε...

Σε άλλα νέα, το αεροπλανάκι το γκρέμισαν.
Μεγάλη διόρθωση (μεγάλη βέβαια και η άνοδος μπορεί να πει κανείς).

Στο Soltrade όταν ήταν στα 9,9 ευρώ είχα πει και κάτι νούμερα που εκτιμούσα ότι αξίζει (14-15 στο τέλος του έτους και τα 20 σε βάθος διετίας) και μου την είπε εμμέσως ο οικοδεσπότης χθες (έπιασε βέβαια τα 13,7 +37% απ'όταν είχα γράψει το ποστ - αλλά τώρα γύρισε πίσω).
Το μήνυμα που πήρα είναι να μην ξαναπώ νούμερα - γιατί το ταμπλό ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει - και είναι πανεύκολο να εκτεθείς.
Από την άλλη, δεν έχω να δώσω αναφορά και σε κανέναν.

Τέλος ανούσιου μονολόγου, το θέμα ουσίας είναι, υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε και την έστειλαν τόσο κάτω;
Όσο και να την "επανεξέτασα" ως επιλογή, δεν είδα κάτι ανησυχητικό.

George Papadopoulos είπε...

ξυράφι του Hanlon
Κάτι έμαθα και σήμερα ,με καλύπτει η απάντηση σας ,πάλι ζωγραφίσατε μπράβο σας είστε πολύ χρήσιμος το φόρουμ εξαιτίας αναγεννήθηκε και εμπλουτίζουμε της γνώσεις μας μετά από πολύ καιρό

Draghi Chernobyl είπε...

ρε ναυτάκι, πετάς πράγματα που εντυπωσιάζουν!
To κόπιαρα ήδη.

stay focused

Ναύτης είπε...

Χαίρομαι που βρήκατε ενδιαφέρον στο πόστ - να είστε καλά!

Ναύτης είπε...

Από χθεσινό άρθρο του Wiseman:

"Ο Γουόρεν Μπάφετ αναζητά Έλληνες «συνεταίρους»
Μεγαλύτερο άνοιγμα στην ελληνική αγορά κάνει η εταιρεία real estate του Γουόρεν Μπάφετ.

Η επενδυτική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, Berkshire Hathaway έχει μπει στα ελληνικά ακίνητα, μέσω της Berkshire Hathaway HomeServices, με βραχίονα την ENEA Real Estate, μεσιτική εταιρεία που συστάθηκε στο Περιστέρι το 2019.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ελληνικού βραχίονα, Κυριάκο Ξύδη, η εταιρεία είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα της επέκτασης της παρουσίας στην Ελλάδα και αναζητά τους βασικούς συνεργάτες/αντιπροσώπους μεσίτες σε όλη την Ελλάδα, είτε με είτε χωρίς μετοχική συμμετοχή."

Δεν ξέρω αν ο wiseman είναι έμπιστος, πάντως νομίζω αρκετά απ'όσα λέει ισχύουν ή βγαίνουν.

Αν ισχύει λοιπόν σαν είδηση, είναι αισιόδοξο νέο για τις ΑΕΕΑΠ, δεν μπορεί να μην το έχει ψάξει το team του γερόλυκου.

Όνειρο θερινής (τώρα φθινοπωρινής) νυκτός: να γίνω συνεταιράκι του Μπάφετ μέσω της ΠΡΕΜΙΑ! χαχαχα

mixalis mixalios είπε...

Αυτο το ομολογακι της ΕΤΕ με 8% να ειναι senior? Ή να παίζει να επιδεχεται haircut? Με δυνατοτητα ανακλησης στην 5ετια κατι που παιζει δυνατά αφου μετα θα εχουν πεσει τα επιτόκια εχει ενδιαφερον. Φανταζομαι πως θα έχει ελαχιστο τις 100.000...

Χαρίλαος είπε...

Όχι βέβαια. Tier 2 είναι, με όλες τις συνέπειες. Αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s. Και μην προσδοκάτε τόσο γρήγορη μείωση επιτοκίων. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος, ασχέτως του τι λένε.

Άσχετο: Από την ΓΣ της Attica σήμερα, μάθατε κάτι; Πήγε κανένας από εδώ;

George Papadopoulos είπε...

Tier II είναι ,ας ρωτήσουμε τους ομολογιούχους της credit suisse που μηδενίσαν

hippy είπε...


"Ο Χαρίλαος είπε...
Μην προσδοκάτε τόσο γρήγορη μείωση επιτοκίων. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος, ασχέτως του τι λένε."


Απ΄όσο θυμάμαι η τελευταία φορά που έγινε μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν τον Ιούνιο του 2008 απ΄τον Τρισέ. Λίγο πριν "σκάσει" η ΛΗΜΑΝ πήγε το επιτόκιο στο 4%. Η τρομοκρατία-ασφυξία απ΄το τσουνάμι στις αγορές άρχισε να τα αποσυμπιέχει πριν το τέλος της χρονιάς.

Προσωπικά κύριε Χαρίλαε πιθανολογώ πως α) ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες και β) το δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσει δειλά η μείωση των επιτοκίων. Πιθανολογώ επίσης ότι η (νομοτελειακή) επανείσοδος του ΧΑΑ στις αναπτυγμένες αγορές του MSCI θα γίνει είτε το Μάιο είτε τον Νοέμβριο του 2024. Ωστόσο και τα δύο γεγονότα λογικά θα προεξοφληθούν 1-2 μήνες νωρίτερα.

Καθώς γνωρίζεται καλά την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπο σας αγαπητέ φίλε θα ήθελα μια αιτιολόγηση της δικής σας άποψης.

mixalis mixalios είπε...

Ευχαριστώ τους φίλους. Tier 2, μακρυά και αγαπημένοι.
Τα επιτόκια δεν πιστεύω ότι θα ανέβουν άλλο, πιστεύω ότι θα αργήσουν να πέσουν και αυτό γιατί ο πληθωρισμός έχει μια εμμονική συμπεριφορά. Με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων (επιδομάτων κτλ) από ολες τις κυβερνήσεις ο κόσμος θα αρχίζει να ξοδεύει λιγότερο και νομοτελειακά ο πληθωρισμός θα πέσει αλλά όχι άμεσα. Οπότε θεωρώ πολύ πιθανό αν δεν προκύψουν άλλα γεγονότα τα επιτόκια να φτάσουν στα επίπεδα του 2% περίπου που είναι η κανονικότητα για την Ε.Ε σε λίγα έτη (2-3) από σήμερα.

hippy είπε...


Απλά για να έχουμε μια τάξη μεγέθους σήμερα στο ομόλογο της ΠΡΟΝΤΕΑ υπήρχε ένας αρκετά μεγάλος πωλητής στο 86 (55.000 κομμάτια). Σε αυτή την τιμή η απόδοση είναι 5,08% καθαρά μετά από φόρους. Στο 5,10% η απόδοση του PREMIAB1, περί το 5% καθαρά "παίζει" και το NOVALB1 και άλλα εταιρικά ομόλογα.





ΣΟΛΩΝ είπε...

καλά περνατε εδώ βλέπω!