Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

126 σχόλια:

Andreas D. είπε...

https://radar.gr/article/schedio-synenosis-kekropa-kai-intracom-properties-klm-me-epikefalis-tin-gek-terna

manos είπε...

Καλημέρα το νου μας λίγο στον λύκο σήμερα

hippy είπε...


ETE

η υπερκάλυψη θα είναι πολύ μεγάλη...ιδιαίτερα για τους ιδιώτες που θα πάρουν χοντρικά μόλις 18,3 εκ. μετοχές σε σύνολο 183 εκ. Πιθανολογώ πως το τεράστιο** ενδιαφέρον θα στείλει την τιμή στο ανώτατο εύρος €5,44. Το ΤΧΣ πουλάει, οι ιδιώτες αγοράζουν => υπάρχει κανονική χρέωση εξόδων.


** σκέφτομαι θετικά. Το τεράστιο ενδιαφέρον με τον νέο χρόνο θα διαχυθεί σε πολλές μετοχές του ΧΑΑ. Πολύ περισσότερο με την προσδοκία της (νομοτελειακής) αναβάθμισης του σε αναπτυγμένη αγορά (την έναρξη πτώσης των επιτοκίων βαρέθηκα να την αναφέρω...σε λίγο καιρό άλλωστε θα την λένε όλοι οι αναλυταράδες).

mixalis mixalios είπε...

Αυτο το radar μας εχει παει στον κουβα πολλες φορες...
Φαινεται να ειναι εντυπωσιακη η ζητηση για ΕΤΕ λοιπον, ναυαρχιδα (μεταξυ αλλων) για το ΧΑΑ. Και μαζι με τον βασιλικο ποτιζεται και η γλαστρα (Πειραιώς που ερχεται) Δειχνει τη διαθεση των ξενων απεναντι μας. Το κλιμα και διεθνως ειναι καλο, οπότε...

Ναύτης είπε...

14,3 εκ. σύμβαση η ΜΕΒΑ.
Παραδοτέα πρώτο εξάμηνο του 24.
Εκτιμώ ένα 10% καθαρό κέρδος θα το έχει λογαριάσει - άρα ίσως πάμε 1,4 εκ. κέρδη μετά φόρων μόνο το πρώτο 6μηνο του 2024 και ας μην ασχοληθεί με τίποτα άλλο (=απίθανο,έχουμε belharra έχουμε και άλλες συμβάσεις). Κάποιος εδώ είχε πει ότι η ΜΕΒΑ θα άξιζε αν την είχα αγοράσει όταν ήμουν σχολείο (δε θυμάμαι ποιος, γέλασα πάντως). Εγώ έχω πάντα κατά νου το κινέζικο ρητό που μας συμβουλεύει τον κατάλληλο καιρό να φυτέψεις ένα δέντρο χαχαχα.
Αριθμητική κανοποίηση, να δούμε τι θα "μεταφράσει" το ταμπλό..

Χίππυ το μέλλον είναι για τους αισιόδοξους. Δεν έχω πουλήσει κάτι παρά τις αναταραχές, τα νούμερα με βοηθούν φυσικά (πέρα από τα νούμερα-μέρισμα, με βοηθά και η διασπορά φυσικά...). Για να δούμε.

ΥΓ. Καλά ΑΡΑΙΓ δεν την σχολιάζω... Τα 170 εκ. είχαν κυκλοφορήσει τόσο στην πιάτσα που μπορεί αύριο να την δούμε να πέφτει. Από την άλλη, ποιος μένει αδιάφορος σε τέτοια κερδοφορία; Συν ένα περίπου βέβαιο μέρισμα. Και επίσης πόσοι τα πίστεψαν αυτά τα νούμερα; Για να δούμε...

hippy είπε...


Θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου Ναύτη μου. Ιδιαίτερα στον μεταλλουργικό κλάδο υπάρχουν δύο κατηγορίες εταιρειών. Η ΜΕΒΑΚΟ και οι υπόλοιπες.


"Κάποιος εδώ είχε πει ότι η ΜΕΒΑ θα άξιζε αν την είχα αγοράσει όταν ήμουν σχολείο (δε θυμάμαι ποιος, γέλασα πάντως)".


Το 2011 που γνώρισα τον κ. Τάκη είχε 2 βασικές μετοχές ...την ΜΕΒΑΚΟ και τον ΛΟΥΛΗ. Δεν ξέρω πόσων ετών ήσουν τότε, η ΜΕΒΑΚΟ όμως "έπαιζε" στα 0,80-0,90.

hippy είπε...


Όταν πιστωθούν οι μετοχέςτης ΕΤΕ στις μερίδες των νέων δικαιούχων, δηλαδή στις 22 Νοεμβρίου , το free float θα έχει αυξηθεί κατά 20% φθάνοντας περίπου στο 80%.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι στους δείκτες – όπως για παράδειγμα ο MSCI – οι οποίοι σταθμίζουν τις μετοχές που μετέχουν σε αυτούς μεταξύ άλλων και ανάλογα με το free float, ότι το ειδικό βάρος της μετοχής της ΕΤΕ θα αυξηθεί.

Συνακόλουθα όπως συμβαίνει νομετελειακά, θα πρέπει να έχουμε εισροές στη μετοχή της Εθνικής από θεσμικούς επενδυτές που ακολουθούν «παθητικά τους δείκτες» (passive funds).

George Papadopoulos είπε...

η υπερκάλυψη θα είναι πολύ μεγάλη...ιδιαίτερα για τους ιδιώτες που θα πάρουν χοντρικά μόλις 18,3 εκ. μετοχές σε σύνολο 183 εκ. Πιθανολογώ πως το τεράστιο** ενδιαφέρον θα στείλει την τιμή στο ανώτατο εύρος €5,44
Δηλαδή πιστεύεται ότι το retail στην Ελλάδα θα έχει υπερκαλύψει 10 φορές δεν το νομίζω

George Papadopoulos είπε...

με το ζόρι δυο φορές στην Ελλάδα η εκτίμηση μου

Ναύτης είπε...

Από ποστ μου σήμερα στο Sol:

To ETF dividend aristocrats του S&P που μαζεύει τις πιο αξιόπιστες και μερισματοφόρες μετοχές του S&P δίνει ένα yield 2,5%. Με τα επιτόκια στο 0% είχε νόημα. Όμως τώρα τα κρατικά ομόλογα είναι στο 5%.Για να έρθουν στα ίσα, θα πρέπει είτε να διπλασιαστεί η κερδοφορία των κολλοσών αυτών είτε να μειωθεί στο μισό η αποτίμησή τους. Φρούδες ελπίδες, τα νούμερα και η προεξόφληση μελλοντικής κερδοφορίας είναι εξωφρενική.
Αν ήμουν θεσμικός θα χρησιμοποιούσα οποιοδήποτε θετικό παράθυρο αισιοδοξίας για pump & dump. Αλλά τι ξέρω κιόλας, κουβέντα να γίνεται.

Για το ΧΑΑ προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος που αγνοώ Κασσάνδρες με ατεκμηρίωτη γνώμη που βλέπουν όνειρα με τις 800 μονάδες. Χωρίς "black swan" καταστροφικά γεγονότα, τα νούμερα δύσκολο να τα νικήσει κανείς, γιατί δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη του καθενός. Με περσινές αποτιμήσεις κάποιες μετοχές δίνουν ή θα δώσουν μερίσματα που φτάνουν το 8-10%, νούμερο εξαιρετικά καλό ακόμα και σε συνθήκες σταθεροποίησης. Μην κοιτάτε μόνο τις τράπεζες (καλά εγώ δεν τις κοιτάω καθόλου - ίσως έρθει η μέρα που θα τις κοιτάξω, όχι σήμερα πάντως). Έτσι μου έρχεται στο μυαλό η σκηνή με το Σνούπι, που του λέει "Κάποια μέρα θα πεθάνουμε όλοι Σνούπι" και του απαντάει ο Σνούπι "Ισχύει, αλλά όλες τις άλλες μέρες θα ζούμε". Άλλη μια μέρα ζει το ΧΑΑ λοιπόν και βλέπουμε.

hippy είπε...


Απ΄όσο ξέρω υπάρχουν αρκετά ETFς που νικούν τόσο τον S&P όσο και τους αριστοκράτες. Αλλά απευθύνονται σε παππούδια. Εμείς είμαστε μάχιμοι, φιλοδοξούμε να νικάμε τον S&P και το ΧΑΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

Κύριε George το 20% το πιθανολόγησα στηριζόμενος στις αντίστοιχες καλύψεις των ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ το 2021. Συμφωνώ ότι η μαρίδα δεν έχει χρήματα, αλλά το τι θα γίνει εξαρτάται από το εάν τα θηρία (Μυτιληναίοςι, εφοπλιστες κλπ) εγγραφούν από εγχώριους λογαριασμούς ή εξωτερικό. Προσωπικά θέλω να έχετε δίκιο.

μπαρμπαλιας είπε...

κλσ παιχτε

μπαρμπαλιας είπε...

Ηλια συγχαρητηρια που κρατησατε με τον Ανδρέ και ελαχιστους φιλους την πορτα ανοικτη.
λογοι υγειας με ειχαν αποντα.θα επανελθουμε σιγα σιγα ,σας χαιρετω

ΝίκοςΤ είπε...

Καλησπέρα σας.
Φίλτατε Ηλία, εσαεί hippy .Ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό σου,με είπες αυθόρμητα κολλητό σου, στην πολύωρη παρουσίαση -(ΟΑκ- Κοκκοτής-Φάμελος).Το χάρηκα ιδιαίτερα. Φίλος συνταξιούχος μαθηματικός και κολλημένος με το μαγαζί επί δεκαετίες σε αποκάλεσε σοφό.Κριτήρια; Οι γνώσεις σου και το μούσι το επιστημονικό που φέρεις.Μετρούσατε και οι τρεις εκείνο το βράδυ.
Αισιόδοξος και εγώ,γράφτηκα για ολίγες ΕΤΕ μιας και γράφονται όλοι.Θα ομολογήσω ότι η λεγάμενη είναι αυτή που μου έχει δώσει τις μεγαλύτερες ζημιές και δεν θέλω ούτε να την βλέπω από το 2013.Απλά σκέφτηκα μήπως βγεί το χριστουγεννιάτικο κατσικάκι και δεν αρκεστώ στο κοτόπουλο,λέμε τώρα.
Καλό βράδυ σε όλους σας.

hippy είπε...


Ένα, δύο, τρία οι ασπρομάλληδες γίναμε τριανδρία χε χε...

George Papadopoulos είπε...

Έτσι, η υπερκάλυψη έφτασε τις 1,67 φορές. Στο ελληνικό βιβλίο έχουν μπει πλέον και οι αιτήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς και μεγάλων ιδιωτών.


https://www.mononews.gr/trapezes/ethniki-trapeza-sta-250-ekat-evro-eftasan-i-engrafes-sto-elliniko-vivlio-prosforon

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ Χίππυ μια διευκρίνιση.
Τους αριστοκράτες τους έβαλα γιατί τον τελευταίο καιρό μοιάζουν αυλικοί...
Πρέπει να κάνουν μεγάλη growth κούρσα για να ματσάρουν τις αποδόσεις. Προσπαθώ να δω πίσω από τον "θόρυβο" της της TESLA, της NVIDIA και των λοιπών πομπαρισμένων για να καταλάβω αν η Αμερικάνικη αγορά είναι πραγματικά υπερτιμημένη, αν οι βάσεις που λέμε είναι στέρεες.
Δεν το έβαλα για το ποιος νικά ποιον, φυσικά και οι αριστοκράτες πέφτουν θύμα της πρότερης επιτυχίας τους και υποαποδίδουν.

hippy είπε...


Καλημέρα

Οι αριθμοί στα οικονομικά των ΗΠΑ πραγματικά προκαλούν αίσθηση. Ρεκόρ 17,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρέη νοικοκυριών. Ρεκόρ 12,14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε στεγαστικά δάνεια. Ρεκόρ 1,60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια αυτοκινήτων. Ρεκόρ 1,08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρέη πιστωτικών καρτών. Πάνω σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το Δημόσιο Χρέος των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που δύσκολα πλέον εξυπηρετείται καθώς Κίνα και Ινδια αποφεύγουν να ανανεώνουν τις λήξεις.

Δεν φοβάμαι κατολίσθηση, την περίοδο όμως που η προσδοκία έναρξης μείωσης επιτοκίων βαρέσει κόκκινο (Απρίλης/24 ????) θα αρχίσω να κοιμάμαι σαν τον λαγό. Με το ένα μάτι ανοιχτό. Πολύ περισσότερο που το χαρτοφυλάκιο θα έχει αυξηθεί.

Με τις μετοχές στην "θάλασσα" των ΗΠΑ ασχολούμαι ελάχιστα. Με απομακρύνει το πρόβλημα της διπλής φορολόγησης στα μερίσματα. Οι χρημ/κες δεν αναλαμβάνουν να το λύσουν για τους πελάτες. Δίνει η εταιρεία 1 ευρώ, κόβεται από την τιμή, αλλά εσύ εισπράττεις 70 cents. Προτιμώ το Λονδίνο όπου το μέρισμα είναι αφορολόγητο (και πιθανολογώ ελκυστική ισοτιμία). Προτιμώ επίσης μη εποχικούς κλάδους (πχ φαρμακευτικές GSK.L,  AZN.L)


(πιστεύω πάντως ότι η INMD σε 6 μήνες θα είναι στα 30-32 δολάρια-ασχέτως διάρκειας πολέμου)

TATA είπε...

καπου το διαβασα hippy οτι οταν ακουσουμε τη πρωτη μειωση επιτοκιων την κανουμε...

George Papadopoulos είπε...

Ενημέρωση για όσους έχουν ΑΞΙΑweb

Την Πέμπτη 14/12/2023, στο διάστημα 08:00-09:00πμ θα διακοπεί η λειτουργία της υπηρεσίας AXIAweb, προκειμένου να ενεργοποιηθεί στο τεχνικό περιβάλλον η νέα διαδικασία υποχρεωτικής αλλαγής του Συνθηματικού Χρήστη (Password) από τον ίδιο τον χρήστη, για την είσοδο στην υπηρεσία AXIAweb:
Έως την Τετάρτη 13/12/2023, να φροντίσετε για την καταχώριση των στοιχείων «Διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας email» και «Αριθμός κινητού τηλεφώνου» στη Μερίδα Λογαριασμών Αξιογράφων σας στο Σ.Α.Τ., μέσω του Συμμετέχοντα ATHEXCSD (Χρηματιστηριακή εταιρεία ή Τράπεζα) που συνεργάζεστε.
Έως την Παρασκευή 29/12/2023, να εφαρμόσετε τις οδηγίες που θα λάβετε από την ATHEXCSD την Πέμπτη 14/12/2023, μέσω μηνύματος email στη διεύθυνση που θα έχει καταχωριστεί στη Μερίδα σας στο Σ.Α.Τ. έως την Τετάρτη 13/12/2023. Διαφορετικά, οι κωδικοί σας θα απενεργοποιηθούν και η νέου πρόσβασή σας στην υπηρεσία προϋποθέτει την υποβολή σχετικής αίτησης.

https://www.axiaweb.gr/AXIA...

hippy είπε...


@ TATA

το έχω ως βασικό σενάριο εδώ και μήνες (κωδικός ΠΑΣΧΑ/24). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα επαληθευτεί. Ωστόσο εδώ θα είμαστε να το ξανασυζητήσουμε. Δεν θα χαθούμε.

Ναύτης είπε...

https://www.insider.gr/epiheiriseis/298591/o-disekatommyrioyhos-ortega-kanei-xana-deal-me-tin-repsol-kai-htypaei-ape

Μέχρι και ο Mr. Zara άφησε τα μπαμπάκια και τα καρούλια του και μπαίνει ΑΠΕ.
Όποιον και να ρωτήσεις που είναι το μέλλον, ΑΠΕ θα σου πει.
Και ερωτώ, ευκαιρία που τη γνωρίζουν όλοι, πως γίνεται να είναι ευκαιρία;
Υπάρχει μια ατάκα του Rockefeller που είχε πει: πούλησα τις μετοχές μου όταν ο λούστρος που μου γυάλιζε τα παπούτσια το πρωί με ρώτησε αν ξέρω καμιά καλή μετοχή να αγοράσω.
Δεν ξέρω ρε σεις, είμαι καχύποπτος. Είναι άλλο να πεις ότι βάζω λίγα φωτοβολταικά να μειώσω κόστη από την επιχείρηση ή το σπίτι όταν έχουμε λίγο ήλιο, και άλλο να τα βαφτίσεις μπίζνα του αιώνα ενώ όπως έχει τονίσει ο Χίππυ η ΕΕ αιμοδοτεί και αιμορραγεί από τα έργα αυτά. Και να δούμε πόσο πράσινα είναι όταν φτάσει η ώρα της ανακύκλωσης όπως είχε πει ο Toyoda (της γνωστής Toyota).




hippy είπε...

Καλημέρα

απ΄όσο θυμάμαι στην ΕΕ έχει ήδη βγει το σχετικό κονδύλι που θα υποστηρίξει τις ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2025. Μετά βλέπουμε.

Θυμόμαστε το ακρωνύμιο του καλού γιατρού....TWiS=Trade What I See

(Σε ότι με αφορά) σκέφτομαι ότι εάν είχα κλειδώσει τα χρήματα σε ΤΕΝΕΡΓΑ δεν θα είχα να επενδύσω στην ΕΧΑΕ που την θεωρώ ασφαλέστερη.

Κατά τα λοιπά .....α ρε Εθνικάρααααα

https://www.youtube.com/watch?v=Obd3o8vrYAg

hippy είπε...


ΕΤΕ

Μου έστειλε ενημέρωση η ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΧΕ...πήρα το 58,21% όσων ζήτησα. Super!!

mixalis mixalios είπε...

Ηλια,

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2218466/ethnikh-bonus-katanomhs-se-ellhnes-mikroependytes.html

George Papadopoulos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
George Papadopoulos είπε...

Μου έστειλε ενημέρωση η ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΧΕ...πήρα το 58,21% όσων ζήτησα. Super!!
Καλοφάγωτα τα κέρδη Κ.Hippy
Τα δικά μου τα έδωσα σε συμβόλαια με 5,99 το επόμενο άλογο θεωρώ ότι είναι η Πειραιώς οταν θα κάνει την αποεπενδυση το ΤΧΣ

hippy είπε...


Καλημέρα

πραγματικά το ΤΧΣ ήταν γενναιόδωρο προς τους ιδιώτες Μιχαλιό μου.

Είναι αρκετά πιθανό να προηγηθούν τα ΕΛΠΕ τον Δεκέμβριο κ. George.

hippy είπε...


Επισπεύδεται το placement ΕΛΠΕ

Με την ΕΤΕ να λειτουργεί ως «κράχτης» για το Χ.Α, λόγω του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος, επισπεύδεται η διάθεση μετοχών ΕΛΠΕ από Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η διάθεση, εντός Δεκεμβρίου, του 10%, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 12%, εφόσον υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση. Έχουν ξεκινήσει οι παρουσιάσεις σε fund managers.

https://www.morningview.gr/article/xamila-i-mpala-ghia-timi-diathesis-ete-to-daneio-poy-sikose-skoni-se-kekrops-kai-i-eksodos-attica-apo-dtc

mixalis mixalios είπε...

ΙΝΛΟΤ ξεκινάει για δεύτερο γύρο...Καλημέρες....

Ναύτης είπε...

Όλο το ΧΑΑ φαίνεται να ξανα-ζεσταίνει μηχανές Μιχαλιό.
Στόλισμα για Χριστούγεννα και βλέπουμε.

hippy είπε...


Goldman Sachs και JP Morgan θα τρέξουν το placement ΕΛΠΕ


Στην περίπτωση της Helleniq Energy πάμε για placement ποσοστού ως 12%, προκειμένου να ενισχυθεί το free float και όχι σε διαγωνιστική διαδικασία για πώληση ποσοστού σε στρατηγικό αγοραστή/επενδυτή.... JP Morgan και Goldman Sachs θα «τρέξουν» το βιβλίο.

Ναύτης είπε...

Για τον φίλο Hippy (κυρίως, μιας και τη συζητάμε) αναπαράγω σχόλιο που έγραψα και σε Sol:

Αποχώρησα με πολύ καλά κέρδη από ΑΡΑΙΓ. Το θέμα με τους κινητήρες Pratt & Whitney στα νέα αεροσκάφη μου προκάλεσε έντονη δυσφορία για το πιθανό κόστος, και όπου δυσφορία=αποχώρηση για μένα δεν χαλάω την καρδούλα μου. Τα λέμε από το νέο έτος που ίσως ξέρουμε περισσότερα, γιατί φοβάμαι δεν τα ξέρουμε όλα. Κατα τ'άλλα τα ετήσια κέρδη θα είναι φοβερά (=φοβερά περιθώρια μερισμ. απόδοσης επίσης), οπότε προφανώς μπορεί να έκανα και βλακεία, αλλά κέρδη μπήκαν στην τσέπη όλα καλά .

hippy είπε...


Το διάβασα Ναύτη μου...επίσης δεν μου πολυάρεσε αλλά όχι τόσο για να αποχωρήσω. Πιθανολογώ ότι το χαρτί εδώ θα γυροφέρνει έως 1-2 βδομάδες μετά την πληρωμή των warrants. Κανένας δεν έχει συμφέρον να κρεμάσει την κυβέρνηση στα μανταλάκια ότι δήθεν "πουλά μισοτιμής" την κρατική συμμετοχή.

Ναύτης είπε...

Χίππυ το καταλαβαίνω λίγο ανάποδα: όσο πιο κοντά το ταμπλό είναι στην τιμή των warrants ή και χαμηλότερα τόσο καλύτερο για την κυβέρνηση, ότι δλδ δεν τα αγόρασαν πίσω με μεγάλη διαφορά από το ταμπλό, όχι;

Εν πάσει περιπτώσει, εμένα ήταν/είναι και ένα στοίχημα για την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος, το είχα γράψει και παλιότερα εδώ ότι δύσκολο να μπει το αεροδρόμιο στο ΧΑΑ με την ΑΡΑΙΓ χαμηλά και πήγε πολύ καλά το στοίχημα δεν μπορώ να πώ και έχει μάλλον και άλλο.

Απλά ελέω παγκόσμιων αναταράξεων, πιστεύω θα μεταθέσουν την είσοδο του αεροδρομίου για το Β εξάμηνο του 2024 αντί του Α εξαμήνου που είχε προγραμματιστεί. Μια πρόσκαιρη βύθιση της ΑΡΑΙΓ πέριξ/κάτω από 10 πιθανώς θα με κάνει να τα πάρω πίσω, αν όχι (επίσης πιθανό) καλοτάξιδη και ας κερδίσουν και άλλοι.

Σε εμένα ρόλο έπαιξε και ότι είμαι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ρευστότητας εδώ και καιρό, και ήθελα λιγάκι να την αυξήσω. Είχα κάποιους ενδοιασμούς (λίγο το παλαιστινιακό, λίγο ο φόβος για τρομοκρατικές, λίγο ένα νομοτελειακό μούδιασμα ταξιδιωτών) βάλε και τους κινητήρες που αν είναι όσο μεγάλο ακούγεται το πρόβλημα (σε ξένα sites) που θα τα βρει η Pratt & Whitney για αποζημιώσεις; Είναι και bad publicity αν γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Ζορίστηκα, πήρα κέρδη και θα την ξανασυζητήσω με καθαρό μυαλό εν καιρώ.

hippy είπε...


Για να γίνει συναλλαγή χρειάζονται δύο αντίθετες απόψεις. Είμαστε κατασταλαγμένοι, δεν έχει νόημα να το ψάχνουμε και πολύ, οπότε περιορίζομαι στο πιο εύκολο. Σύγκριση σε όρους Ρ/Ε

Aegean...Trailing P/E 4.7

και 2-4% ανάπτυξη είναι το guidance του Βασιλάκη για τα προσεχή χρόνια. Μικρό αλλά θετικό (συν την ικανοποιητική μερισματική απόδοση που είχε προ κρίσης)

Ryanair.....Trailing P/E 8.93

https://finance.yahoo.com/quote/RY4C.DE/key-statistics?p=RY4C.DE

Lufthansa.....Trailing P/E 4.9

https://finance.yahoo.com/quote/LHA.DE?p=LHA.DE

Air France-KLM.....Trailing P/E 3.71

https://finance.yahoo.com/quote/AF.PA?p=AF.PA&.tsrc=fin-srch


Μια και υπάρχει χρήμα, σου εύχομαι καλές εμπνεύσεις Ναύτη μου. Δεν είναι απαραίτητο να κερδίζουμε από τις ίδιες επιλογές.

Ναύτης είπε...

Παρομοίως Χίππυ!

Ούτως η άλλως, είναι πιθανό να αμάρτησα: έκοψα το αποδεδειγμένο λουλούδι μου και ίσως άφησα άλλα ζιζάνια που λέει και ο Lynch.

Κάτι τελευταίο: ποτέ μου δεν ήταν το θέμα το guidance του Βασιλάκη. Τον εμπιστεύομαι. Το θέμα μου είναι πόσο λένε την αλήθεια οι τύποι της P&W, μιας και αν τα πράγματα είναι έστω και λίγο χειρότερα, δύσκολα μαζεύεται το πράγμα. Μας είναι νωπές οι μνήμες με τα Boeing 737 MAX που ενώ υπήρχαν υποψίες για λάθη επειδή το κόστος ήταν μεγάλο οι εγκληματίες της Boeing έκαναν προσπάθειες να το υποτιμήσουν...

Βλέπουμε, είπα δεν έχω καθαρό μυαλό επί του θέματος.

hippy είπε...


Χαίρετε

σημαντική μέρα για τους "θαλασσινούς" είναι αύριο. Μετά τον τρίμηνο εγκλεισμό της, η Αττικούλα θα βγει από τον γυναικονήτη για να αντιμετωπίσει τους λάγνους κρητικούς και όχι μόνο.Αύριον.

https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD&sca_esv=585881890&source=hp&ei=RdllZa7mIJvlxc8PnbekqAg&iflsig=AO6bgOgAAAAAZWXnVbG-0m61hGU6_3EbGJS8BDlYOCrZ&udm=&ved=0ahUKEwjunLW01eaCAxWbcvEDHZ0bCYUQ4dUDCAo&uact=5&oq=%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6Ih_Otc6-zrHPgc-HzrHOus6_z4IgzrHPhc-BzrnOv869MgcQIRigARgKSLh1UKkZWKxscAF4AJABAJgBqQGgAZ4NqgEDNy45uAEDyAEA-AEBqAIKwgIKEAAYAxiPARjqAsICChAuGAMYjwEY6gLCAgsQABiABBixAxiDAcICDhAAGIAEGIoFGLEDGIMBwgIREC4YgwEYxwEYsQMY0QMYgATCAg4QLhiABBiKBRixAxiDAcICCBAAGIAEGLEDwgIIEC4YgAQYsQPCAhAQABiABBiKBRixAxiDARgKwgIFEAAYgATCAgUQLhiABMICCBAuGLEDGIAEwgILEC4YgAQYxwEYrwHCAgsQLhivARjHARiABMICBxAAGIAEGArCAgIQJsICBBAAGB7CAgYQABgWGB7CAgUQIRigAQ&sclient=gws-wiz#fpstate=ive&vld=cid:26ac597b,vid:d2k-7Zj6zf0,st:0

mixalis mixalios είπε...

Ηλια, εγω σαν γνησιο ναυτοπουλο μπηκα να δω το link σου αλλα ντεν δουλευει😜 Κανε μια προσπαθεια ακομα....

mixalis mixalios είπε...

Για την αγαπημενη μου ΔΕΗ μαλλον πηγε καλα η παρουσιαση στην γηραια Αλβιονα

hippy είπε...


Δεν είναι χρηματιστηριακό το link Μιχαλιό μου...είναι απόσπασμα απ΄την ταινία "ο Κατεργάρης" με το Χρόνη Ἐξαρχάκο


Το θέμα είναι ότι καθώς αύριο η Αττικα δεν είναι υποχρεωμένη σε στήριξη τιμής στο ταμπλό καθώς συμπληρώθηκε το τρίμηνο, ότι δούμε θα είναι σκηνές από το επεισόδιο "προσεχώς".

Ναύτης είπε...

Καιρό τώρα γκρινιάζω με την έλλειψη πλάνου στις ΑΠΕ, δε ρωτάνε εμένα να τους τα πω και φτάσανε εδώ οι Γερμανοί:

Scholz and his quarrelsome governing coalition must decide what to cut next year after Germany’s top court ruled that 60 billion euros ($65 billion) in funding for renewable energy projects and relief for consumers and businesses from high energy prices caused by Russia’s invasion of Ukraine violated debt limits set out in the constitution.

Με λίγα λόγια το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έβγαλε άκυρα τα 60 ΔΙΣ που είχαν προγραμματίσει για να χρηματοδοτήσουν τις ΑΠΕ, επειδή δημιουργεί τεράστια τρύπα στον ισολογισμό και τεράστιο πρόσθετο χρέος. Πράσινη μετάβαση και πράσινα (*πράσσειν) άλογα. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς ουσιαστικές μελέτες κόστους-όφελους, να 'χαμε να λέγαμε και να 'χουμε να σκορπάμε.

https://apnews.com/article/german-economy-budget-crisis-scholz-d6015679d5c4604f9a16a118bb445983

mixalis mixalios είπε...

Το φανταστηκα Ηλια, μικρη η γευση αυριο γιατι δεν υπαρχουν πωλητες στην Αττικα. Οσοι ηταν να πουλησουν πουλησαν. Μπορουν, ομως, αν θελουν καποιοι να την ανεβασουν ουτως ωστε οι πωλητες της ΑΝΕΚ να εχουν μεγαλυτερα περιθωρια. Πωλητες θα εχει η Αττικα οταν αποκτησει νεους μετοχους, αυτους της ΑΝΕΚ.

Long είπε...

Δηλαδή περιμέναμε τόσο καιρό να πουλήσουμε στο 0,32 να βγάλουμε κατιτις και τώρα θα μπούμε στο τριπάκι μήπως κρατήσουμε μερικές τουλάχιστον;

mixalis mixalios είπε...

Long το 0.32 δεν ειναι εγγυημένο ουτε και υποχρεωτικα αμεσο. Ο Δεκεμβρης θα δειξει. Κατα τη γνωμη μου πιθανα να πιεστει η ενιαια μετοχη ΑΤΤΙΚΑ τις πρωτες μέρες και οταν φυγουν οι γρηγοροι ολα θα δρομολογηθουν.

mixalis mixalios είπε...

Ηλια, μηπως δεν ειναι σημερα η μερα? Αν ειναι, και αυτο ειναι ενδεικτικο για τις επομενες ημερες τοτε...

hippy είπε...

@ Long


η σχέση ανταλλαγής αφορά μετοχές και όχι χρήματα.


1 ΑΝΕΚ = 0,1217 ΑΤΤΙΚΑ = 0,1217 x 2,64 (ή οποιαδήποτε τιμή γράφει τότε το ταμπλό).


Πιθανολογώ πως το deal θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα (τα φετινά εννοώ χα χα χα...μας έλιωσαν οι άτιμοι). Έχω μια κρυφή ελπίδα πως η τιμή δεν θα πιεστεί ιδιαίτερα αλλά καλού κακού προσωπικά έδωσα το 1/3 της θέσης στα 0,29 (~ 2,40 ΑΤΤΙΚΑ) και θα δω το τέλος του έργου με τις υπόλοιπες.

Πιθανολογώ πως θα υπάρξουν μερικά θετικά δημοσιεύματα που θα εστιάζουν στην μείωση δανεισμού και στις οικονομίες κλίμακος της νέας εταιρείας. Δεν μου αρέσει ο κλάδος, σκοπεύω να μηδενίσω και να αυξήσω σε πληροφορική. Ευτυχώς η χώρα αποκτά "πρόσωπο" και το χρήμα έρχεται δίχως καθυστερήσεις (αναφέρομαι στην προσεχή εκταμίευση από το RRF 3,64 δις ευρώ από το σύνολο των 37 δις που εισρέουν κανονικά).

Long είπε...

Ναι κ. hippy και κ. mixali ξέρω μετοχές θα πάρουμε όχι χρήματα.
Απλα λέω μήπως γίνει της μίγας πάλι και μείνουμε με τα χρήματα στο χέρι πουλώντας μόλις πλησιάσει η τιμή στη σχέση ανταλλαγής ή μετά αφού πάρουμε τις καινούριες μετοχές.
Παρατήρησα πως έγιναν πράξεις τις τελευταίες μέρες στα 2,65-2,69-2,7 γύρω στα 22.652 κομμάτια :-)
...και δεν ξέρω πως αξιολογούνται.

hippy είπε...


Φίλε Long η περίπτωση διαφέρει απ΄την ΜΙΓ διότι εκεί καθορίστηκε τιμή απ΄τον προτείνοντα (τράπεζα) Πειραιώς ενώ εδώ θα πάρουμε μετοχές του προτείνοντος (ΑΤΤΙΚΑ).

Μπορεί η τιμή της ΑΤΤΙΚΑ να παραμείνει στα 2.64 ευρώ, να μαζέψουν τις μετοχές από εμάς και μετά να την πάνε στα 3 ευρώ ή παραπάνω?

ΝΑΙ μπορεί. Όπως έγινε πχ πρόσφατα στην ΟΠΤΙΜΑ. Όπως υπάρχει και η πιθανότητα να πιεστεί η τιμή της ΑΤΤΙΚΑ ή να αυξηθεί πριν την ανταλλαγή (ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο νομίζω αλλά όχι μηδενικό).

Προσωπικά πάντως το 2,64 θα το θεωρήσω δώρο του Αη Βασίλη και θα είμαι πανευτυχής εάν μου δωθεί. Ο πρώτος κανόνας επιλογής μετοχών για μένα είναι "πρώτα διαλέγεις κλαδο και μετά μετοχή(ες) μέσα απ΄αυτόν. Οπότε όπως είπα "δεν μου αρέσει ο κλάδος, σκοπεύω να μηδενίσω και με τα χρήματα να αυξήσω σε μετοχές πληροφορικής".

mixalis mixalios είπε...

Καλημερα, Χρονια πολλα στον Αντρεα και σε οσους γιορταζουν. Συνεχιζει και αγοραζει η Strix

hippy είπε...


Αντρέα χιλιόχρονος. Να σε χαίρονται οι δικοί σου άνθρωποι και να τους το ανταποδίδεις.

Andreas D. είπε...

Ευχαριστώ πολύ παιδιά ,να είμαστε καλά!!

TΣΑΜΠΗΣ Δημητρης είπε...

Andrea
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.Ευτυχισμενος και υγιης,εσυ και η οικογενεια σου.

Andreas D. είπε...

Να σαι καλά Δημήτρη!

Πρέπει να το διάβασες έ?

https://radar.gr/article/stin-athina-antiprosopeia-aravon-tou-royal-fund-gia-to-deal-me-tin-terna-energeiaki

TΣΑΜΠΗΣ Δημητρης είπε...

Καλημερα,σε ολους μας.
ΤΕΝΕΡΓΑ.
Η ανοδος,με τη λογικη εξηγηση,οφειλεται στο οτι, στο rembalancing της εξοδου της ΤΕΝΕΡΓΑ απο τον MSCI Greece Index, εγιναν στο 16,60 περιπου 10.000.000 μετ.
Οι αγοραστες, σημερα το απογευμα δεν θα θελουν να γραψουν, αρκετα μεγαλη ζημια.
Πονηρα σκεφτομενος ομως, αναρωτιεμαι.Γιατι δεν πηγε ο Περιστερης στο road show του Λονδινου που παρευρισκετο και ο Πρωθυπουργος.Με ποση ανεση θα τον ακολουθησει στο Ντουμπαι.Βρε λετε???
Παντοτε ομως η λογικη, υπερισχυει της πονηριας.

hippy είπε...


ANEK

04.12.2023: Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Aπορροφώμενης Εταιρίας ANEK στο Χ.Α.

06.12.2023: Ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων (Record Date)

07.12.2023: Πίστωση των Νέων Μετοχών στις μερίδες των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (στους πρώην μετόχους της ΑΝΕΚΑΝΕΚ -0,73%)

08.12.2023: Έναρξη διαπραγμάτευσης Νέων Μετοχών που προκύπτουν από την Συγχώνευση

Long είπε...

Δηλαδή αυτά τα εκατομμύρια για αγορά στο 2,64 θα αποσυρθούν;
και γιατί να αποσυρθούν θα το μετανιώσουν από 'βδομάδα;
Πόσο free float έχει η ΑΝΕΚ αυτή τη στιγμή; όλοι μαριδαίοι είμαστε που θα τρέξουμε; δεν έχει μεγαλομετόχους η ΑΝΕΚ που θα παραμείνουν στο νέο ''μεγαθήριο'' που δημιουργείται.
Κάπου πήρε το μάτι μου και για επενδύσεις 1 δις.
Τι ωραίες γλυκές σκέψεις βασανίζουν το ''φτωχό'' μυαλουδάκι μου;;-)))

mixalis mixalios είπε...

Long αποσύρθηκαν γιατί η νομική υποχρέωση τηρήθηκε. Τώρα πρέπει να δούμε τι λέει το νέο πλάνο. Προφανώς η πλειοψηφία των μετοχών που ανήκει στα μεγάλα κεφάλια δεν θα πωληθεί. Εκεί που είχαν το πάνω χέρι σε μια παραπαίουσα εταιρεία τώρα θα είναι συμμέτοχοι σε ένα μεγάλο όμιλο. Από πρώτοι του χωριού καλύτερα δεύτεροι στην πόλη. Και σίγουρα με μετοχές που θα έχουν αξία και σήμερα και αύριο.
Κατά τα άλλα η Αμερική πλησιάζει τα ψηλά. Αν υπολογίσουμε και January Effect όλα καλά. Από Φεβρουάριο τα δύσκολα (?)

hippy είπε...


No...No...από Μάιο (Κυριακή, 5 Μαΐου Πάσχα 2024)

Το Φεβρουάριο η προσδοκία έναρξης μειώσεων επιτοκίων θα είναι στο πορτοκαλί...και τον Μάρτιο στο κόκκινο)

mixalis mixalios είπε...

Απλά δεν μπορώ να διαχειριστώ τόσους συνεχόμενους (μέχρι τον Μάιο) μήνες ευτυχίας!

Long είπε...

Πάντως εγώ φοβόμουν μέχρι τώρα μήpως δεν γίνει το deal, όποια πιθανότητα αυτό είχε, γιατί την ψιλοπάτησα αφού είχα αγοράσει στα 0,035 και στα 0,045 και τα έδωσα στα 0,12, αφού έχουν φαγωθεί όλοι να μην είμαστε αχάριστοι, γιατί όχι τελικά;-))
Βέβαια τα ξαναπήρα στα 0,2:-)))
Τώρα μιλάμε για ένα μεγαθήριο κι ας μην με ελκύει τόσο πολύ ο κλάδος όπως και τον κ. hippy.
Ας κάνουν όπως θέλουν και βλέπουμε....

Ναύτης είπε...

Χαιρετώ! Πρώτο ποστ που σας έγραψα εδώ προ διμήνου περίπου αφορούσε την ΠΡΕΜΙΑ. Ο αγαπητός nikdan είπε ετοιμάζει δημοσίευση, και μιας και ρώτησε για έξτρα πληροφορίες, αναδημοσίευσα το ποστ που σας είχα γράψει ως απάντηση στο σχόλιό του. Πριν λίγο είδα ότι έγραψε:

"Καλησπέρα!
Ότι πιο ενδιαφέρον έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα το στορι της Premia Properties.
Με πολλά στοιχεία ,σχέδια αλλά κ ερωτήματα.
Ετοιμάζω ανάρτηση αλλά είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία ,μιας κ υπάρχουν πολλά στοιχεία που νομίζω η αγορά δεν έχει προσέξει ,κ χρειάζεται να αποτυπωθούν στην ανάρτηση.
Ελπίζω σύντομα να είναι έτοιμη."

Αναμένω αν το ενδιαφέρον που αναφέρει ο Βασίλης είναι για καλό χαχα. Προφανώς θα τον διαβάσω με προσοχή! Η θέση που έχω χτίσει είναι πέριξ του 1,19... (τα 2/3 της μέγιστης θέσης, το υπόλοιπο 1/3 από το 2024 όταν αρχίσω να βλέπω κάποια πράγματα που θέλω)

hippy είπε...


Εάν κάποιος πιστεύει ότι το 2024 οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων (εγώ ναι) τότε οι γενναιόδωρες μερισματικά ΑΕΕΑΠ αποκτούν ενδιαφέρον. Θα μπορούσαν να μειώσουν 10% την κεφαλαιοποίηση από την NAV. Εγώ βέβαια προτιμώ ΜΠΡΙΚ (κι αγοράζω λίγα κάθε που πάει στα €1,90)

Ναύτης είπε...

+++++ για τη μεγαλη εικονα.
Την ΜΠΡΙΚ την πιστεύω, και τίμια/ικανή η κ. Αποστολίδου (και απάντησε με ευθύτητα ακόμα και σε πιο δύσκολα σχόλια στην τελευταία ΓΣ περί μόχλευσης και επιτοκίων).
Με την ΠΡΕΜΙΑ όμως ονειρεύομαι τι να κάνω.

hippy είπε...



Απόστολος Μάνθος: Μάθε, επενδυτή μου, γράμματα

Παρασκευή, 01-Δεκ-2023

ΑΝΑΛΥΣΗ (Premia Properties, Trade Estates ΑΕΕΑΠ, Noval Property ΑΕΕΑΠ)


https://markets.economico.gr/analysi-paraskevi-01-dek-2023-apostolos-manthos-mathe-ependyti-mou-grammata-kerdon/


Από την ΑΜΚ τον Ιουλιο 2021 στα 1,44 και για 12 περίπου μήνες διατηρούσα μεγάλη θέση στην ΠΡΕΜΙΑ λόγω προμοταρίσματος από τον χρηματιστή (και φίλο μου) που υποτίθεται ότι είχε inside information. Θέλω να πιστεύω πως δεν μας δούλευε ο κ. Γεωργιάδης (που μας είχε ταράξει στα θα θα θα σχέδια του) και ότι απλώς δεν γνώριζε την ελληνική πραρματικότητα (έκανε σχεδόν 10 μήνες μέχρι να κάνει την εταιρεία του ΑΕΕΑΠ για να έχει το μπονους στην φορολογία). Λίγο πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων λογιστικοποίησα τη ζημιά μου κι έφυγα.


Ναύτη μου δεν θυμάμαι το ποστάρισμα σου. Επειδή ως γνωστόν τρέφω εκτίμηση στο πρόσωπο σου, θα μπορούσες να μας το ποστάρεις εκ νέου?

Ναύτης είπε...

Ευχαρίστως Χίππυ.
Την ΠΡΕΜΙΑ την παρακολουθώ καιρό τώρα.
Μάλιστα πριν 2 και κάτι χρόνια που πήρα θέση ΜΠΡΙΚ (πήρα δύο μερίσματα και έφυγα στα λεφτά μου, δεν το λες και επιτυχημένο) είχα πάλι το δίλημμα ΜΠΡΙΚ vs ΠΡΕΜΙΑ, και εν τέλει διάλεξα ΜΠΡΙΚ (αποτρεπτικός παράγοντας τότε ότι πήρε το τεράστιο ομολογιακό δάνειο των 100 εκ. χωρίς να μας λέει τι θα το κάνει ακριβώς = μεγάλος κίνδυνος να καούν τα χρήματα χωρίς να παράξουν χρηματορροές).

Αναδημοσιεύω την απάντησή μου στον nikdan (Βασίλη)

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα Βασίλη! Έφτιαξα μια θέση το τελευταίο δίμηνο πέριξ του 1,19. Σκοπεύω να τη δώ σε 12-24 μήνες πάλι. Σου παραθέτω ένα ποστ που είχα γράψει προ διμήνου, όταν και ουσιαστικά ξεκίνησα το χτίσιμο θέσης. Στο ποστ αφαιρώ/προσθέτω κάποια πράγματα για να αντικατοπτρίζει το σήμερα:

ΠΡΕΜΙΑ είχα πάρει πάλι τον Ιανουάριο κάπου στο 1,08 και πούλησα στο 1,32 (έπιασα κορυφή από τύχη) το Φεβρ όπου τότε τα έκανα ΙΝΤΕΚ (αποδείχτηκε εξαιρετική κίνηση μέχρι στιγμής). Σε κάποιο μήνυμά μου σας είχα αναλύσει γιατί πούλησα (κυρίως θεωρούσα ότι η διοίκηση κάνει χαζές αγορές με τα ΙΟΛΗ και τον Μπουτάρη, και επίσης είχα ήδη έκθεση στη ΜΠΡΙΚ που πλέον έχω πουλήσει). Και ουσιαστικά την έκραξα ηχηρά.

Όμως: θεωρώ ότι ο καλός επενδυτής είναι ΚΑΘΕ στιγμή έτοιμος να αλλάξει γνώμη όταν αλλάξουν τα δεδομένα, ακόμα και αν πριν είχε εκφρασει τελείως διαφορετική γνώμη. Γι'αυτό μην παραξενευτείτε γενικά αν κάποιες φορές φάσκω και αντιφάσκω, όπως σήμερα.

Τώρα αναγνώρισα 9 πράγματα, που προσδίδουν συγκρατημένη αισιοδοξία:
1) Το εξωφρενικό ενοίκιο της ΑΑΔΕ (4μιση εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) στην ΠΡΕΜΙΑ, το οποίο ουσιαστικά θα προσφέρει το 4% της τωρινής κεφαλαιοποίησης σε ρευστό κάθε χρόνο!! Ακόμα και αν ΔΕΝ νοικιάσει τίποτα άλλο. Σας έχω αναλύσει και παραπάνω ότι η απόδοση είναι ΤΡΕΛΗ (τιμή αγοράς ακινήτου μόλις 29 εκ ευρώ!!!). Το ενοίκιο αναμένεται να ξεκινήσει από το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2024 αν θυμάμαι καλά.

2) Τα ακίνητα από το Project Skyline ΔΕΝ έχουν μπει ακόμα στις λογιστικές της καταστάσεις, όπου αναμένεται να προσθέσουν τουλάχιστον 70 εκ. αξία (στο κακό σενάριο). Δείτε το τελευταίο report ακινήτων 6μήνου, όπου το επιβεβαιώνει (αξία ακινήτων 280 εκ). Δε θα νοικιάσει κάτι από αυτά; Δε θα πουλήσει κάτι από αυτά;

3) Ο συνεταιρισμός με την Alpha Bank στο Project Skyline καθώς και η συμμετοχή της (πανάκριβης στο ταμπλό) DIMAND θεωρώ θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο ξεκλείδωμα υπεραξίας (σιγά που θα χάσει η τράπεζα).

4) Σε αντίθεση με την ΜΠΡΙΚ, η ΠΡΕΜΙΑ έχει το 50%+ του δανεισμού της σε σταθερό επιτόκιο, λόγω του διαπραγματεύσιμου ομολόγου των 100 εκ. που είχε εκδώσει (2,7%). Επίσης τα περισσότερα ενοίκια της συνδέονται με τον πληθωρισμό (μέσω του ΔΤΚ). Αυτό είναι ένα καλό hedge στο περιβάλλον που είμαστε. ΜΠΡΙΚ που είχα για 2 χρόνια σχεδόν δεν μου άρεσε που τελικά έφαγε τρελό ροκάνισμα από τα κυμαινόμενα επιτόκια (βασικός λόγος που την έδωσα).

5) Τρέχει και άλλα 4-5 project τα οποία είναι αρκετά πιθανό να αποδώσουν, φαίνεται να έχουν προοπτική (μπείτε στις πρόσφατες παρουσιάσεις που έχουν κάνει για περισσότερες λεπτομέρειες).

Ναύτης είπε...

6) Φαίνεται να ακολουθείται η ίδια συνταγή που έκανε ο στρατηγικός σουηδικός έταιρος/ μέτοχος της ΠΡΕΜΙΑ (Fastighets AB Balder) και έστειλε την τιμή μετοχής μέσα σε δέκα χρόνια από τα 5 SEK έως και τα 100 SEK (20πλάσια απόδοση για όσους διακράτησαν). Κάνει και φθηνές αγορές ιδίων (τυχαίο που πιέζεται;; δεν ξέρω) οι οποίες ίσως βοηθήσουν μελλοντικό placement και εξαγορά. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η Σουηδική επέλεγε να μην δίνει μέρισμα και να τα επανεπενδύει τα κέρδη (που βέβαια είχαν εξαιρετική απόδοση), ενώ εδώ στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να μοιράζουν το 50% των FFO. Από την άλλη, θα πετύχει η συνταγή τώρα που "ακριβαίνει" το χρήμα; Δεν ξέρω να απαντήσω με σιγουριά.

7) Η λογιστική αποτίμηση ίσως να μην είναι τελείως εκτός πραγματικότητας: Η εταιρεία στις 31.10.2023 μας ανακοίνωσε ότι πούλησε ακίνητο στο Βοτανικό προς 5,5 εκ. ενώ η εύλογη αξία του είχε αποτιμηθεί στα βιβλία 4 εκ.

8) Φαίνεται να υπάρχει πλάνο και δημιουργικότητα: στην εξυγίανση του υπερ-χρεωμένου Μπουτάρη έβαλαν τον Αντετοκούνμπο συνέταιρο. Αν μη τι άλλο πρέπει να έπεσε λίγη σκέψη για τρίπλες! ΣΣ: Η ΠΡΕΜΙΑ ΔΕΝ έχει την επιχείρηση των οινοποιείων, αλλά τους αμπελώνες/εγκαταστάσεις. Αν τα εξυγιάνουν επιτυχώς, δεν αποκλείεται μια πώληση με μεγάλες υπεραξίες.

9) Θα κλείσω με το αγκάθι του χαμηλού μερίσματος και των χαμηλών cash flow. Θεωρώ σιγά σιγά θα φτιάξουν αυτά. Οπότε υπάρχει και η άλλη όψη: Αν είχαν ήδη φτιάξει η μετοχή δεν θα διαπραγματευόταν με τέτοιο discount (κάπου 40%?), φυσικά.

Συνέπεια των ανωτέρω, θεωρώ την ΠΡΕΜΙΑ καλό VALUE play αυτή τη στιγμή στο ΧΑΑ (εννοείται αν π.χ. ήταν η ΙΝΤΕΚ ακόμα στα 3 θα ψώνιζα Λάμπρο). Αυτό αφορά όποιον θέλει να έχει έκθεση σε ακίνητα φυσικά. Οπότε σε αναμονή του "ξετυλίγματος" του κουβαριού. Νομίζω αρκετοί έχουν φοβηθεί με την Evergrande αλλά και με τη Σουηδική αγορά ακινήτων και δεν ακουμπούν ΑΕΕΑΠ. Όμως πιστεύω αυτό δεν ισχύει για την ελληνική αγορά όπου μόλις ξεμυτίσαμε.

Αυτά είχα να σχολιάσω σαν πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, παρά σαν κάτι συγκεκριμένο στον ισολογισμό. Καθαρά ερασιτεχνική ματιά χωρίς προτροπή για αγορά/πώληση/διακράτηση. Με ενδιαφέρει όμως πολύ να ακούσω και πιο συγκεκριμενα για τις λογιστικές καταστάσεις και αν βρήκες κάτι περίεργο.

Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά και το χρόνο που διαθέτεις Βασίλη!"

Ναύτης είπε...

ΣΣ: Στο Project SKYLINE, DIMAND + PREMIA έχουν φτιάξει εταιρεία όχημα που θα συμμετέχει στην ανάπτυξη των ακινήτων: το 25% της εταιρείας το κατέχει η ΠΡΕΜΙΑ και το 75% η DIMAND. Η εταιρεία-όχημα θα αγοράσει το 65% του SKYLINE: Άρα η ΠΡΕΜΙΑ συμμετέχει στο 65% * 25% = 16,25% του χαρτοφυλακίου ακινήτων SKYLINE.

Ναύτης είπε...

Σας τάραξα στα μηνύματα, αλλά να πω και κάτι άλλο: Χίππυ εύλογος ο προβληματισμός σου για τα θα του κ. Γεωργιάδη. Να σου πω την αλήθεια μου είχε ξινίσει στην αρχή η διοίκηση, έχω κάτι τέτοια κολλήματα. Αλλά αρχίζω να μπαίνω λίγο στο κλίμα και να καταλαβαίνω λίγα πράγματα για τον τρόπο σκέψης, χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος αν θα τους βγει (αν ήμουν σίγουρος δεν θα είχα 8 μετοχές στο χ/φ...). Επίσης ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η εταιρεία κάνει αγορές ιδίων και ΙΣΩΣ να επιθυμεί μελλοντικά να επεκταθεί με placement/ανταλλαγή μετοχών με ακίνητο (=συμφέρει να κρατάνε τις αγορές ιδίων χαμηλα...). Δεν βιάζομαι όπως καταλαβαίνετε.

hippy είπε...



"Ο συνεταιρισμός με την Alpha Bank στο Project Skyline καθώς και η συμμετοχή της (πανάκριβης στο ταμπλό) DIMAND θεωρώ θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο ξεκλείδωμα υπεραξίας (σιγά που θα χάσει η τράπεζα)"


Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός φανέρωσε την κρυμένη αξία στα ΑΣΤΑΚουδάκια τα οποία μάζευα πάνω από 5 χρόνια φασούλι το φασούλι από τα €4,50 και πάνω. Η θέση πουλήθηκε κοντά στα €11 πριν κόψει το μέρισμα. Ενδιαφέρουσες σκέψεις, πλουτίζουν το μπλογκ.

hippy είπε...


Οι δύο πρώτοι κανόνες στην επενδυτική μου τακτική είναι:

1) Πρώτα διαλέγω κλάδο και μετά μετοχή μέσα από αυτόν.

2) Δεν ξεχνώ πως όταν επιλέγω εταιρεία συνεταιρίζομαι με τον manager.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος διαθέτει ένα μικρό κεφάλαιο για επένδυση 10-25.000 ευρώ. Εάν πιστεύει πως το χρηματιστήριο θα είναι θετικό τους πρώτους μήνες του 2024 αξίζει να σκλαβώσει χρήματα στα reits ή είναι προτιμότερο να επιλέξει εταιρείες πληροφορικής (αυξάνοντας το ρίσκο) έχοντας υπόψιν πως τα 7 από τα 37 δις του ταμείου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης προορίζονται για τις ανάγκες ψηφιοποίησης του κράτους?

Η ερώτηση-προς όλους-δεν είναι τυχαία. Την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη θα συζητήσουμε στο NiKonomia με το χρήστη Χρήστο Χλιβέρη για μετοχικές επενδύσεις. Καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών του ΧΑΑ έχουν μικρά κεφάλαια σκέφτομαι πως (για το φορτωμένο προσδοκίες επόμενο εξάμηνο) αξίζει να πάρουν λίγο ρίσκο προτιμώντας πληροφορικές, ενεργειακές ακόμα και τράπεζες, έναντι της ασφάλειας που προσφέρουν οι ΑΕΕΑΠ και τα εταιρικά ομόλογα.

Ναύτης είπε...

Χιππυ ένα άρθρο του 2019 μας έλεγε "8 στους 10 με χαρτοφυλάκιο 3000".
https://www.liberal.gr/agores/ftohoi-me-hartofylakio-eos-3000-eyro-okto-stoys-deka-ependytes-toy-ha

Δεν έχω βρει άρθρο στο σήμερα και δεν ξέρω που υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, ενδιαφέρον θα είχε να ξαναδούμε τον αριθμό. Θα έχει πάει στο 6000? Παραπάνω ίσως;
Το λέω γιατί πιθανώς το κοινό να έχει ακόμα μικρότερο χ/φ από αυτό που εσύ ορίζεις ως "μικρό" και υπαγορεύουν οι αριθμοί χαχα.

Για τα άλλα δεν έχω κάτι να απαντήσω, αν όλα τρέξουν, όλοι με το χαμόγελο θα είναι να κάνουν χαζές κόντρες ποια έτρεξε περισσότερο χαχα.
ΑΝ πιστεύουμε ότι οι ΑΕΕΑΠ πράγματι έχουν αυτό το discount (σχεδόν 50%) και δεν είναι πλαστό τότε γιατί όχι; Σχετικό πράγμα η "ασφάλεια" κάποιος που μπήκε στην ΑΜΚ της ΠΡΕΜΙΑ στα 1,7? είχε δει και τα 2 ευρώ, τα βλέπει τώρα με το κυάλι. Γνώμη μου, οι ΑΕΕΑΠ δεν θα πρέπει να εξισώνονται με ομόλογα στη σκέψη μας.

mixalis mixalios είπε...

Οι ΑΕΕΑΠ σχεδον μονίμως και σχεδον ολες ειναι σε discount. Μου θυμιζουν τις ΑΕΕΧ. Οταν κατι ειναι σταθερα σε discount δειχνει οτι οι επενδυτες ενοχλουνται απο κατι, ή οι βασικοι μετοχοι σφυριζουν αδιάφορα. Για αυτο κι εγω εχω ΙΝΚΑΤ που ειναι σταθερα ακριβη και οι μετοχοι στηριζουν 😜. Σε ενα μετρίου ρισκου χαρτοφυλακιο εχουν θεση, σε καποιον ν που θελει λιγο παραπανω beta νομιζω οχι...

mixalis mixalios είπε...

Για παραδειγμα προτιμω να εχω ΟΛΠ απο ΑΕΕΑΠ...

hippy είπε...


ΟΛΠ και ΕΧΑΕ πιστεύω πως είναι οι πρωταγωνιστές σε ασφάλεια το επόμενο 12μηνο. Μακάρι να είναι πρωταγωνιστές και σε κέρδη.

Στην πλατφόρμα της Interactive Broker υπάρχει η δυνατότητα του stop loss σε χρήματα ή ποσοστό καθώς επίσης και το trailing stop loss. Στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει αντίστοιχος αυτοματισμός πρέπει να είσαι ψυχολογικά stand by Μιχαλιό μου με τις ριψοκίνδυνες επιλογές σου, που ευτυχώς βέβαια σου βγαίνουν.

Εγώ όταν αγοράσω κάτι ρισκαδόρικο (πχ καμιά ΔΕΗ χα χα χα μέχρι εκεί θα τζογάριζα) αποφασίζω-νοητά-stop loss 8%.

hippy είπε...


Για τους τζογαδόρους πιστεύω πως ότι κερδίσουν φασούλι το φασούλι θα τους τα πάρει κάποια ΦΡΙΓΟ με την μία. Είναι ο εγωισμός που θα τους σπρώξει να κάνουν τη λάθος κίνηση-μουαγέν-την κακή στιγμή αντί για stop loss. Το έχω δει δεκάδες φορές, από τα ελάχιστα πράγματα στο ΧΑΑ για τα οποία είμαι απόλυτος.

Επαναλαμβάνω πως αναφέρομαι στους τζογαδόρους.

Ναύτης είπε...

Όταν όλοι συμφωνούν ότι κάτι είναι χάλια, ίσως και αυτό είναι ένα μήνυμα:
δεν έχει άλλο κάτω χεχε. Είδωμεν.

Το τι προτιμώ να έχω είναι πάντα άμεση συνάρτηση της τιμής στο ταμπλό.
Ο σωστός επενδυτής είναι πρωτίστως έμπορας, και ας δηλώνει βραχυ-, μεσο-, μακρο-πρόθεσμος.
Κανένας έμπορας δεν λέει "αυτό δεν το πουλάω" ή "αυτό δεν το αγοράζω".
Η σωστή ερώτηση είναι πάντα ΠΟΣΟ? Εδώ δε χωράνε οπαδικά που λέμε.
Ο ΟΛΠ ήταν ευκαιρία χθες. Τώρα είναι απλά μια υποτιμημένη μετοχή που ούτε πουλάς ούτε αγοράζεις με το τσουβάλι. Καθαρά τη γνώμη μου λέω, ανοιχτός σε αμφισβήτηση, μην παρεξηγηθώ.

Ναύτης είπε...

Χίππυ χαίρομαι που κάπως επιβεβαιώνεις αυτό που σκέφτομαι:
Άμα ξεκινάς στραβά, συνεχίζεις στραβά μέχρι να το πάρεις χαμπάρι και ίσως να είναι αργά.
Προσπαθώ να κρατάω τη βαρεμάρα στο μέγιστο ως δικλείδα ασφαλείας.
Εδώ που τα λέμε την φετινή απόδοση χ/φ (σε λίγες μέρες γίνεται σούμα) συνολικά σκέφτομαι να την κορνιζάρω γιατί ανησυχώ δεν θα την ξαναδώ.

hippy είπε...


Όταν με ρωτάνε για τον ΟΛΠ λέω "είναι χαρτάρα. Θα τον πουλούσα στα €38, επειδή όμως ΔΕΝ θα πάει => θα γεράσω μαζί του καθώς μου παρέχει ασφάλεια".

Με τις αποδόσεις των ομολόγων πιεσμένες το 2ο εξάμηνο 2024 (κάτω από 5% με τάση προς 4%) και μέρισμα στα 1,30 (με payout ratio 50%) μου φαίνεται λογικό να γράψει €26. Δίχως ωστόσο να μ΄ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Όπως είπα είναι ο σκυλάκος μου, θα γερνάμε παρέα.


Ως προς τις επιλογές του 2024 νομίζω πως και οι τράπεζες έχουν ενδιαφέρον. Κράτησα το 15% της Εθνικής που μου έδωσε το ΤΧΣ στην πρόσφατη διαδικασία με σκοπό να την δώσω το Πάσχα/24. Διακράτηση τράπεζα πρώτη φορά για μένα από το 2006 που είχε ξανακάνει ΑΜΚ η ΕΤΕ για να αγοράσει την τουρκάλα Finansbank ο ανόητος Αράπογλου.

hippy είπε...


"Εδώ που τα λέμε την φετινή απόδοση χ/φ (σε λίγες μέρες γίνεται σούμα) συνολικά σκέφτομαι να την κορνιζάρω γιατί ανησυχώ δεν θα την ξαναδώ"


Όλοι μικροεπενδυτές (στην ψυχή) είμαστε, όλοι την ίδια ανησυχία έχουμε. Τέλος Απριλίου με το καλό θα δούμε σε τι θα μειώσουμε και σε τι θα "ασφαλίσουμε" τα όποια κέρδη.

hippy είπε...


"Ο ΟΛΠ είναι απλά μια υποτιμημένη μετοχή που ούτε πουλάς ούτε αγοράζεις με το τσουβάλι"


Ναύτη, μου κάνει εντύπωση ότι σκεφτόμαστε με παρόμοιο τρόπο λες και γνωριζόμαστε. Τη Πέμπτη, αν βγούμε τελικά στο NiKonomia έχω κατά νου να αναφερθώ ακριβώς σε αυτό. Ότι δηλαδή μπορούμε να "αυγατίσουμε" λίγο ή περισσότερο το κεφάλαιο μας ψάχνοντας υποτιμημένς μετοχές ή μετοχές σε hot κλαδους. Όμως τα καλά λεφτά βγαίνουν στις κρίσεις και γι αυτό ΔΕΝ πρέπει να τις φοβόμαστε (έχοντας φυσικά πάντα ικανοποιητική ρευστότητα 15-30% ανάλογα με την περίοδο. Για να το υποστηρίξω μάλιστα είχα φτιάξει και δημοσιεύσει σε άλλο μπλογκ προ καιρού ένα πρόχειρο "κρισόμετρο"

ΚΡΙΣΟΜΕΤΡΟ

Από το 2000 και δώθε είχαμε κρίσεις στα:

1) Dot.coms (2000)

2) Δίδυμους πύργους (2001)

3) Λημαν (2008)

4) Χρεοκοπία ελλάδας (2012)

5) Αριστερή κυβέρνηση Συριζα (2015)

6) Κοβιντ (2020)

7) Πολεμος Ουκρανιας (2021)

8) Τεμπη (2023)

Αυτές οι 8 μου ήρθαν πρόχειρα...άλλες παγκόσμιες, άλλες μόνο ελληνικές. Με άριστα το 20 είναι 2,50 πόντοι το καθένα.

Οι περισσότεροι εδώ (θεωρητικά) είμαστε έμπειροι. Πόσες από αυτές τις κρίσεις εκμεταλλευτήκαμε? Βάζουμε τον αντίστοιχο βαθμό. Μετά πάμε στον καθρέφτη και σκεφτόμαστε. Ρε φίλε είσαι τόσο άξιος όσο νομίζεις? Μάλλον ΟΧΙ!!

Christos C. είπε...

Κύριε Ηλια έχετε ασχοληθεί καθόλου με την οριλινα? Ασφαλώς για το επόμενο σύντομο μελοντικο διάστημα θα ασχοληθεί μόνο με το Ελληνικό.. το οποίο καθυστερεί και θα χρειαστεί υπομονή σα μετοχή, μου αρέσει πολύ όμως το αφήγημα οτι θα επιδιώξει ανάπτυξη μεσω ΑΜΚ και οχι δανεισμού, ειναι και ο Αποστολινας παλιός γνώριμος απο την intercontinetal, και γι ολα αυτα ειπα να γραφτώ.

hippy είπε...


Κ. Χρήστο κι εγώ εκτιμώ τον κ. Αποστολίνα. Ωστόσο δεν θα γραφτώ για τους εξής λόγους

α) το σύνολο των ΑΕΕΑΠ (πλην ΠΡΟΝΤΕΑ) διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση (40-50%) έναντι της NAV οπότε μου φαίνεται λογικό μετά 1-2 μήνες και η Orilina να κινηθεί προς το κοπάδι.

β) όλα όσα συζητούμε για την πτώση των επιτοκίων κλπ έχουν 2-3 μήνες να αρχίσουν να γράφονται στα μπλογκς άρα υπάρχει χρόνος να δούμε αναλυτικότερα τις ΑΕΕΑΠ

γ) εάν όπως πιθανολογώ ο ΓΔ του ΧΑΑ κινηθεί μέχρι τον Μάη προς τις 1500 μονάδες αρκετές εταιρείες του ΧΑΑ θα γράψουν +50%...πχ πληροφορικές...απίθανο να κάνουν τέτοια κίνηση οι ΑΕΕΑΠ.

Δυστυχώς τα ρευστά είναι περιορισμένα και ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή για δαύτα!!

hippy είπε...


Πάντως θεωρώ σοφή επιλογή να ασχολείσαι και να στοχεύεις στους πλούσιους (διαμερίσματα στο ελληνικό)...η ξιπασιά τους θα φέρει σίγουρα κέρδη στην εταιρεία.

mixalis mixalios είπε...

Προσωπικά, όπως έχω ξαναγράψει, βαζω οριζοντα το 2026. Τοτε θα εχουν τελειωσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα συνεχιζουμε, λογικα, να εχουμε πολιτικη σταθερότητα με μια φιλοεπενδυτικη κυβερνηση. Αυτο φυσικά δεν σημαίνει μονοσήμαντη άνοδο ουτε χρονικά ουτε για ολες τις μετοχες. Τιμή στόκος για τον ΓΔ οι 1800 μοναδες. Χοντρικα 40 με 50% πανω απο εδω. Διαλεγω μετοχες με beta για να κερδισω την αγορα οι οποιες θα εχουν μέγεθος και προοπτικές και ας μην ειναι τωρα στα καλυτερα τους (χωρις βέβαια να εχουν σημαντικες ζημιές). Μεγαλυτερη θεση σε ΔΕΗ, Σημαντικες θεσεις σε Ευρωβ, Πειρ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ και ΑΝΕΚ/ΕΠΑΤΤ.
Stop loss εννοειται πως ειναι σωστη επιλογή αλλα ακομα και οταν υπαρχει πτωση σε μια μετοχη αν δεν δικαιολογείται απο την ειδησεογραφια δεν με ανησυχει... (καλώς ή κακώς)

mixalis mixalios είπε...

"Όταν όλοι συμφωνούν ότι κάτι είναι χάλια, ίσως και αυτό είναι ένα μήνυμα:
δεν έχει άλλο κάτω χεχε. Είδωμεν"
Δεν διαφωνω καθολου Ναυτη αλλά εδω υπαρχουν δυο θεωρίες. Α) Επενδυω με πρώτιστο σκοπό να διασφαλισω το κεφαλαιο μου. Εδω οι ΑΕΕΑΠ κολλανε απολυτα
Β) Παω να κερδισω την αγορα ακομα και αν αυτο σημαινει μικροτερες απωλειες απο τον ΓΔ.
Ειμαι στην δευτερη κατηγορια κι εδω υπαρχει ενα προβλημα. Δεν κραταω ιστορικότητα. Αν σημερα καποιος με ρωτησει ποσα κερδιζω ή χανω απο το ΧΑΑ δεν ξερω να απαντησω. Μπορω να πω απλα αν ειμαι ευχαριστημενος. Σημερα 06/12 ειμαι. Αυριο βλεπουμε.
Αν σημερα Ναυτη ημουν στην ηλικια σου θα το ειχα διορθωσει αυτο. Τωρα ειναι αργα. Πολλα πινακιδια.

mixalis mixalios είπε...

"Άμα ξεκινάς στραβά, συνεχίζεις στραβά μέχρι να το πάρεις χαμπάρι και ίσως να είναι αργά" .
Εδώ θα (ψιλο) διαφωνησουμε. Μιλωντας εκ πειρας και προσωπικα. Ξεκινησα το 2002 με λιγα ευρω. Το 2015 ηταν το μεγαλυτερο λαθος μου. Παροτι το φοβόμουν ημουν τοποθετημενος περισσοτερο απο οσο απαιτουσε η συγκυρία. Αυτο ηταν το μεγαλυτερο μαθημα για μενα με τα υψηλοτερα διδακτρα. Και οτι πληρωνεις παίρνεις. Και πηρα πολυ ποιοτικο μαθημα😜
Στις αγορες ποτε δεν ειναι αργά, εχεις παντα μια δευτερη ευκαιρια, μια τριτη κτλ. Αρκει να μην εχεις μηδενισει πρωτα. Δυο αρχες για μενα. Ποτε δεν επενδύεις ολα τα λεφτα και βεβαιως ποτε δεν δανειζεσαι και διατηρεις μια ικανοποιητικη διασπορά. Αν τα τηρεις αυτά θα εχεις ευκαιριες αρκει να εχεις υπομονη. Ο χρόνος είναι σύμμαχος

hippy είπε...


Αρκετή εμπειρία υπάρχει σαφώς σε όλους μας. Και ταλέντο επίσης (ιδιαίτερα στο φίλο Μιχαλιό). Καθώς έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην επιλογή-κερδοσκοπία ΑΝΕΚ/ΕΠΑΤΤ θα πω ότι για το χαρτοφυλάκιο μου ΔΕΝ σκοπεύω να κρατήσω τις μετοχές εαν μου κάνουν τη χάρη να κρατήσουν τα 2,40-2,50 ευρώ στο ταμπλό. Δεν μου αρέσει ο κλάδος. Ούτε οι επενδύσεις 1 δις ευρώ που γράφουν οι "ειδικοί" στα μπλογκς. Αυτό για μένα σημαίνει επιπλέον δανεισμός και τουλάχιστον 50 εκατ. πρόσθετες αποσβέσεις κάθε χρόνο για την επόμενη 20ετία.

Η πρόσφατη κίνηση στο ταμπλό της "κούφιας" ΜΙΓ μας υπενθυμίζει τη ρήση του καλού Αντρέ ότι στις αγορές 1+1=3-1 και όχι απ΄ευθείας 2.

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ Μιχαλιό διάβασα με προσοχή όσα λες.
Αρκετά ενδιαφέροντα και στολισμένα με εμπειρία - πολύ σημαντικό.

Κρατάω αναλυτικό αρχείο με όλα τα μερίσματα και τα κέρδη/αγοραπωλησίες που έχω τα τρία τελευταία χρόνια (άμα είσαι ψυχαναγκαστικός τέτοια παθαίνεις).
Έχω ή είχα απ'όλα στο μιξ: και ΕΕΕ, και ΟΛΠ, και ΑΕΕΑΠ, και ΓΚΜΕΖΖ, και ΤΙΤΑΝ, και ΙΝΤΕΚ κτλ σας τα έχω αναλύσει μην τα ξαναλέω.
Το χαρτοφυλάκιο το κοιτάω στην ολότητα: όχι αν έχει μέσα συντηρητικές ή επιθετικές μετοχές, ούτε τι beta έχει, αδιάφορο.
Σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου: δεν σε νοιάζει πως πάει ο ένας παίκτης αλλά πως "δένει" η ομάδα συνολικά για να πάρουμε το κύπελλο στο κλείσιμο του έτους.
Κάνοντας τη σούμα σε πληροφορώ ότι αν το μιξ είναι καλό και, επαναλαμβάνω, αν οι μετοχές αγοραστούν σε black friday τιμές (υπομονή!), τότε τον ΓΔ τον περνάς, έστω και λίγους πόντους (τόσο τον περνάω φέτος, μια χαρά αν σκεφτούμε την απόδοση του ίδιου του δείκτη και ότι δεν ήμουν συνεχόμενα 100% επενδυμένος άρα είχε προβάδισμα εξ ορισμού).

Γενικά χωρίς αρχείο δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω, σου θυμίζει συνεχόμενα τις χαζομάρες (έχουμε μια τάση να τις διαγράφουμε από τη συνείδηση - ποιος θέλει να θυμάται τραυματικά γεγονότα?) αλλά σου δίνει και θάρρος να διασφαλίσεις τις "νίκες" (συνεχόμενη υπενθύμιση). Ειδικά για τις μικρές νίκες αν δεν κρατάς αρχείο δεν καταλαβαίνεις πως μαζεύονται σιγά σιγά σε κάτι μεγαλύτερο. Η τάξη φέρνει ψυχραιμία στα δύσκολα.

Θυμίζω την απόδοση του γίγαντα Lynch: με ετησιοποιημένο (προσοχή στη σημασία της λέξης ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΜΈΝΟ) 30% έφτασε να 28πλασιάσει τα κεφάλαια του σε μια δεκαετία. Και κάποιοι κοιτάνε το 30% και λένε εγώ πάω για περισσότερα. Ίσως δεν έχουν καταλάβει για τι απόδοση μιλάμε. Και ρωτάω, σε 10 χρόνια πόσοι έχουν 28 φορές τα χρήματά τους; Ή έστω 14 φορές; Ή έστω 10; Ή έστω 5;

Είναι πολύ χρήσιμα όσα διαβάζω εδώ πάντως, μιας και δεν υπάρχουν σε βιβλία βεβαίως, οπότε σας ευχαριστώ όλους που τα μοιράζεστε.
Εύχομαι Μιχαλιό και Χίππυ και όλοι οι φίλοι του μπλόγκ να συνεχίσετε έτσι δυναμικά!

Ναύτης είπε...

Κάτι ακόμα: το πρόβλημα με το υψηλό beta και το ρίσκο είναι απλό για μένα. Και είναι θέμα ψυχολογίας.

Έστω ένας μικροεπενδυτής με 10.000 κεφάλαιο (βάλτε 50 ή 100 ή ότι θέλετε και ορίζετε ως μικροεπενδυτή)
Θα πρέπει να αποφασίσει τι να το κάνει.
Ρωτάει από δω από κει του λένε ΙΝΛΟΤ θα τρέξει αλλά έχει ρίσκο.
Έχει ρίσκο ε, συλλογιέται, ε δεν θα τα βάλω όλα στον 90αρη παππού. Άρα τι θα κάνει θα βάλει ας πούμε ένα μαξ 30% των διαθέσιμων (υποθέτω ταβάνι λογικού ανθρώπου), δηλαδή 3000. Θα πάρει και ένα φοβερό 50% απόδοση, πανηγυρισμοί, άρα 1.500 στην τσέπη. Καλά είναι, μια έξτρα σύνταξη και κάτι ακόμα ας πούμε. Έτσι κάπως εξηγείται και γιατί η έρευνα έβγαλε 8 στα 10 χαρτοφυλάκια με αξία έως 3.000 ευρώ.

Το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι τα κέρδη είναι μεν κέρδη, αλλά τα υπόλοιπα 7.000 διαθέσιμα πιθανώς δεν τα έβαλε να "δουλέψουν". Και η συνολική του απόδοση ήταν 15%. Και πράγματι, έβαλε τα λεφτά του σε μια καρα-χρεωμένη εταιρεία που έχει χειροπιαστό και όχι θεωρητικό ρίσκο. Που ίσως την επόμενη να μην πετύχει τόσο καλά η συνταγή. Άσε που ακόμα και με τους πιο ήρεμους προορισμούς μια ικανοποιητική έως θαυμάσια απόδοση δεν αποκλείεται αρκεί να μπεις σωστά στο χορό (συζητάμε την ΙΝΛΟΤ αλλά όχι τον ΤΙΤΑΝ που από τα 12 είναι μια ανάσα μακρυά από τα 20, δεν είναι "χοτ" αφού)

ΥΓ. Βγάζω λίγο χολή με την ΙΝΛΟΤ να με συμπαθάτε, πάω να διαβάσω/ακούσω τίποτα ενδιαφέρον και όλο μπροστά μου τη βρίσκω.

hippy είπε...


Σήμερα πακέτα στα ΕΛΠΕ. Προ μηνός πακέτα στην ΕΤΕ. Νεράκι στο μύλο της ΕΧΑΕ

(μέχρι τον κατακλυσμό όταν με το καλό η αγορά μπει στο σαλόνι των ανεπτυγμένων)

Vaggelis είπε...

Καλησπέρα. Για το ομόλογο της ideal έχετε άποψη?? Τωρα? ή στην δευτερογενή?? Επιτόκιο πάνω απο 5% δεν το λες κ λιγο [ Καλές οι μετοχές (προς το παρόν) αλλα κ ενα μέρος σε ομόλογα χρειάζεται ].
Μπράβο στους παλιούς mixalis ,hippy andreas κτλ που κράτησαν το μπλογκ κ στους νέους, ναυτης ,long που έδωσαν μια φρεσκάδα!!
( Για να σας προλάβω κύριε hippy prodea έχω , attica δεν )

Christos C. είπε...

Κύριε Βαγγέλη πρόκειται για ενα ομόλογο χωρίς εξασφάλιση και χωρις εκτίμηση πιστοληπτικής ικανότητας του εκδότη και όλα αυτό για ένα 5.5 % τα παιδιά θέλουν να δανειστούν φθηνά και καλά κάνουν !

Vaggelis είπε...

Ευχαριστώ πολύ κύριε Χρίστο, με καλύψατε.

mixalis mixalios είπε...

Χρηστο,
https://www.powergame.gr/epichirisis/559482/ideal-holdings-elave-pistoliptiki-diavathmisi-aa-apo-tin-icap/

Καλησπερα Βαγγελη, να εισαι καλα.
Εμενα η εταιρεια μου αρεσει. Οπως εχω ξαναγραψει, ειχα μετοχες της τις οποιες πουλησα με κερδος (αλλωστε δεν υπαρχει χαμενος στη μετοχη) και μπηκα στην ΙΝΛΟΤ. Αυτα τα Ι με εξιταρουν.. . Θα εμπαινα στο ομολογο αν ηθελα να "παρκαρω" μερικα χρηματα. Το επιτοκιο ειναι καλο και δεδομενου οτι μεσα στο 24 θα ξεκινησει μια σταδιακη μείωση των επιτοκιων θα το προτεινα. Με τα γνωστα disclaimer βεβαια

Vaggelis είπε...

Με τα γνωστα disclaimer βεβαια....
Εννοείται mixalis . Ευχαριστώ

Christos C. είπε...

Μιχαλη

Αν εμπιστεύεσαι την μεθοδολογία τις ICAP τοτε ναι έχει πάρει..

η ερώτηση μου είναι η εξής γιατί δε πήγε στον ορκωτό της την grant thorton να βγάλει αυτός,

επίσης γιατί να μην πάρουμε ενα κρατικο ομόλογο με μικρότερο ρίσκο ?

Μετα οκ αντε και το πηρες αντισταθμιση πως θα κανεις?

Και ασφαλως υπαρχουν μετοχες οπως οπαπ και μπελα με ποιο μεγαλη μερισματικη αποδοση .

https://dir.icap.gr/mailimages/icap.gr/ratings_analytics/ICAP%20%CE%91.%CE%95._%CE%9C%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%91%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%99%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%822019.pdf

hippy είπε...


Φίλε Βαγγέλη νομίζω πως τόσο οι αριθμοί όσο και η ασφάλεια του ομολόγου λένε ΟΧΙ. Αν έχετε χρήματα διαθέσιμα για ομόλογα είτε ενισχύστε το ΠΡΟΝΤΕΑ είτε αγοράστε από το ταμπλό ΝΟΒΑΛ ή ΠΡΕΜΙΑ. Εναλλακτικά αν βρείτε τα ΕΛΠΕ αύριο στα κοντά στα 7,20 δοκιμάστε μια ξεπέτα μέχρι τα 7,65-7,80,

ΙΝΤΕΑΛ αν βγεί στα 5,90 θα έχει καθαρή μετά φόρους απόδοση 5,015% --- αν βγεί στα 5,50 θα έχει καθαρή μετά φόρους απόδοση 4,675%

Επειδή όμως ο Λάμπρος είναι αγαπημένο παιδί των τραπεζιτών πιθανολογώ μια τιμή 5,70-5,75% όπου θα έχει καθαρή ετήσια απόδοση γύρω στο 4,85%.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Prodea έχει κουπόνι 2,30% και λήγει 20/7/28 (περίπου 4,6 χρόνια)

Με αγορά στα 86 έχεις 2,3% -15% φόρος = 1,955 / 0,86 =2,273% καθαρή απόδοση στην τιμή αγοράς
Στη λήξη όμως θα πληρώσει 100...επομένως 100-86=14 δια 4,6 χρονια = 3,043% επιπλέον.

Σύνολο απόδοσης 5,316% καθαρά ετησίως.

ΠΡΟΝΤΕΑ = 2,5 δις κεφαλαιοποίηση, πάνω από 2 δις εσωτερική αξία σε ακίνητα. Ρίσκο ελάχιστο (σε σύγκριση με ΙΝΤΕΑΛ)

...........................................................................................

Noval έχει κουπόνι 2,65% και λήγει 6/12/28 (περίπου 5 χρόνια)
Με αγορά στα 88 έχεις 2,65% -15% φόρος = 2,2525 / 0,89 =2,56% καθαρή απόδοση στην τιμή αγοράς
Στη λήξη όμως θα πληρώσει 100...επομένως 100-88=12 δια 5 χρονια = 2,4% επιπλέον.

Σύνολο απόδοσης 4,96% καθαρά ετησίως.

ΝΟΒΑΛ = θυγατέρα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ => Ρίσκο ελάχιστο (σε σύγκριση με ΙΝΤΕΑΛ)

------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΕΜΙΑ έχει κουπόνι 2,80% και λήγει 25/1/27 (περίπου 4 χρόνια)

Με αγορά στα 89 έχεις 2,80% -15% φόρος = 2,38 / 0,89 =2,67% καθαρή απόδοση στην τιμή αγοράς
Στη λήξη όμως θα πληρώσει 100...επομένως 100-89=11 δια 4 χρονια = 2,75% επιπλέον.

Σύνολο απόδοσης 5,420% καθαρά ετησίως. Με μαμά εταιρεία ΑΕΕΑΠ μια χαρά.

hippy είπε...


Η ξεπέτα στα ΕΛΠΕ όχι intraday... ορίζοντας 2-3 εβδομάδων. Χοντρικά στην περιοχή 7,80-8,00 έπαιζε πριν τις φήμες για την πώληση του προχθεσινού πακέτου κι επιπλέον 10/1 κόβει προμέρισμα.

Vaggelis είπε...

Ευχαριστώ πολύ Κύριε Hippy

mixalis mixalios είπε...

Χρηστο, οπως ειπες το κρατικο ομολογο εχει μεγαλυτερη ασφάλεια αλλα εχει σχεδον τη μιση αποδοση οποτε... Αν ειναι ετσι καλυτερα να παρω ενα αμοιβαιο ομολογιακο πενταετιας με μερισμα που εχει ενα ytm γυρω στο 4% και έχει μεγαλυτερη διασπορα. Απο την αλλη δεν μπορω να συγκρινω μετοχες με ομολογα. Αλλο κουπονι και αλλο μερισμα. Διαφορετικοι κινδυνοι. Ιδανικα, καποιος που θελει ομολογα προφανως δεν θα παει να παρει ενα και μοναδικό αλλα θα πρεοει οπως με τις μετοχες να κανει διασπορά. Τα λεφτα δεν ειναι απειρα βέβαια αλλα επενδυτικα αυτο πρεπει να κανει καποιος.

hippy είπε...

ΕΛΠΕ

Αλλαγές στους Δείκτες της Αγοράς Μετοχών

Σε συνέχεια της προσφοράς μετοχών της εταιρείας «HELLENIQ ENERGY Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», το
Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποιεί την αλλαγή του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) από 20% σε 29% σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της εταιρείας συμμετέχουν.
Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση των παρακάτω δεικτών:

• Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α.

• Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α.

• FTSE/Χ.Α. Large Cap

• FTSE/X.A. Δείκτης Αγοράς

• FTSE/Χ.Α. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης

Επίσης, αλλαγή του συντελεστή βαρύτητας (Weight Factor) των μετοχών της εταιρείας στο Δείκτη ATHEX ESG από 19,60% σε 27,65%.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2023.

Ναύτης είπε...


"Eurobank Equities για Τιτάν: Η αγορά υποτιμά τα μεγέθη της – Κορυφαία επιλογή από το ΧΑ"

https://www.mononews.gr/agores/eurobank-equities-gia-titan-i-agora-ipotima-ta-megethi-tis-korifea-epilogi-apo-to-cha

Προ διμήνου περίπου (στα 16+ ο ΤΙΤΑΝ) έγραψα:

"Αν βγάλει 3 ευρώ κέρδη ανά μετοχή όπως προβλέπει η διοίκηση, και δώσει και ένα 40-50% σε μερισμα, δε θα περιμένω να κάνει τα μαθηματικά η αγορά και να θυμηθεί τι ωραία εταιρεία που είναι ο ΤΙΤΑΝ και τι πράσινος έγινε ο κλάδος και πόσο τσιμέντο έχει να πέσει ακόμα κτλ κτλ. Αν έχω δίκιο από του χρόνου θα έχουμε καταιγισμό διθυραμβικών αναλύσεων (φέτος ίσως ακόμα επιβιβάζονται αμοιβαία κεφάλαια, θεσμικοί κτλ, δε συμφέρει να γίνει διάσημη). Δεν τοποθετούμαι σε μετοχές όταν είναι χοτ, ψάχνω αυτές που εκτιμώ ΘΑ γίνουν χοτ και στήνω καρτέρι φθηνά."

Σας δίνω τα report πριν ακόμα τα γράψουν, τι άλλο θέτε από ενημέρωση;
Η αλήθεια είναι τα έγραφα από τον Φεβρουάριο (στο xaa.gr).

Χίππυ, κακά τα ψέματα, επειδή στο live που σχολίασα τον ΤΙΤΑΝ μου απάντησες, τον είπες ακριβό και έδωσες και νούμερο ότι δεν θα πάει 27, αν πάει 27 θα γίνω μικροπρεπής και θα στο υπενθυμίσω! χαχαχα Στο 26,9 δεν θα το κάνω γιατί τεχνικά θα είσαι σωστός!

ΥΓ. Χτυπάω κάτω από τη μέση, αλλά ενημερώνω κιόλας από πριν, οπότε με λες και τίμιο.
ΥΓ2. Είναι δεύτερη μεγαλύτερη μου θέση ο ΤΙΤΑΝ αυτή τη στιγμή και τον μαρκάρω στενά.

hippy είπε...


Καλημέρα σε όλους

αυτό σκεφτόμουν ναύτη μου το πρωί καθώς διάβαζα το report της Eurobank. Πως εάν επαληθευτεί θα πρέπει οι φίλοι του Nokonomia να μου το τρίψουν στη μούρη. Θα χαρώ να γίνει μπας και γίνω πιο μετρημένος-λιγότερο απόλυτος.

Πάντως να ξέρεις ότι και σαν μαθηματικός στο σχολείο χαιρόμουν όταν συναντούσα μεταξύ των μαθητών μυαλά πολύ ανώτερα απ΄το δικό μου.

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναύτης είπε...

Χίππυ σε πειράζω γιατί είσαι νοήμονας άνθρωπος και δεν τα παίρνεις τοις μετρητοίς.
Και εδώ που τα λέμε είσαι νεανίας στην ψυχή (λίγο τα μαλλιά αν βάψεις θα είσαι και στην εμφάνιση χεχε).

Καλώς η κακώς εσύ και 5-6 ακόμα έχετε γίνει σελέμπριτι στους χρηματιστηριακούς καφενέδες. Ο λόγος σας έχει μια βαρύνουσα σημασία, χωρίς να σημαίνει κάτι απαραίτητα. Απλά εκεί που στους άλλους το σκέφτομαι μια φορά να διαφωνήσω, με έσενα ε θα δώσω και μια δεύτερη σκέψη (ίσως σε όλους πρέπει να δίνω δεύτερη σκέψη βέβαια). Προφανώς όμως ρέστα δε σου ζητάει κανείς. Ούτε ο Δαλάι Λάμα δεν τα έκανε όλα σωστά. Όποιος είναι μέσα στα πράγματα τα καταλαβαίνει αυτά, οι υπόλοιποι ψάχνουν σωσίες να τους δώσουν το ψάρι στο στόμα ή να τους σταυρώσουν, όχι να τους μάθουν να ψαρεύουν.

mixalis mixalios είπε...

Τωρα θα σας τελειωσω...
Τα καραβια ειναι σε καλη τιμη για αντίδραση. Νεανικο, αγουρο μυαλο στα 47 μου...

Long είπε...

Το έξυπνο(που λέει ο λόγος) πουλί από τη μύτη πιάνεται
Δεν άκουσα το hippy....
θα πούλαγα στα 2,4 από τη πρώτη μέρα και ας αγόραζα σήμερα-αύριο.
Πλεονεξία γαρ.
Άντε πάλι από την αρχή να περιμένουμε πάλι πολλά τέρμινα(πιστεύω πως όχι)
Πάντως η δική μου αίσθηση είναι πως είμαστε για πάνω γενικά.
Σαν να μην κρατιούνται τα άλογα που λέει και μια ψυχή!

hippy είπε...


Φίλε Long νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε με το συμπαίκτη μας Μιχαλιό.

"Τα καραβια ειναι σε καλη τιμη για αντίδραση".

Θα πρόσθετα μάλιστα "και τα ΕΛΠΕ επίσης".

TWiS είπε...

αγαπητέ Ναύτη αυτό ακριβώς το 'να τους μάθουν να ψαρεύουν' αναζήτησα πριν καιρό στην κουβέντα μας αλλά έφαγα άκυρο χαχαχαχα
Υγεία!

αν υπάρξει όρεξη εδώ δίπλα είμαι εγώ στο μειλ χαχαχα

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό εδώ να πούμε ότι "είδα καράβια να περνάνε", θυμάμαι να είμαι λίγο πριν το buy στο 1,12 για ΑΤΤΙΚΑ με την προοπτική της εξαγοράς... Τότε έπαιζαν αρκετές άλλες σε discount βέβαια και λέω άστο συγκεντρώσου στις άλλες και μην πάς τζογαδόρικα στη χρεωμένη... Το θέμα είναι ότι είχα διαβάσει τις απόψεις περί εξαγοράς και συμφωνούσα ότι μοιάζει μονόδρομος (ειδικά ένα μέλος, νομίζω Αγιάννης το nickname, έγραφε αναλυτικά ότι πιστεύει η εξαγορά θα γίνει στα 2+). Αφού το "έβλεπα" ένα μικρό στοιχηματάκι έπρεπε να το πάρω (αυτά που δεν "βλέπω" δε με νοιάζουν κιόλας).

Για τον φίλο Long θα αναπαράγω κάτι ωραίο που είχε γράψει ο nikdan (στο περίπου) "όταν παίρνω πολλά και ξαφνικά κέρδη προτιμώ να πουλήσω και να τα "ασφαλίσω" σε κάτι πιο σίγουρο". Μου φάνηκε πολύ έξυπνο και το ασπάζομαι. Δηλαδή άμα έχεις αρμέξει την αγελάδα σε λίγους μήνες (=πέριξ 100% απόδοση), άσε και καμιά σταγόνα για τους άλλους (=μην περιμένεις για το έξτρα 5-10%). Ξανατονίζω ότι μιλάω για μεγάλες "ανεξήγητες" αποδόσεις "σπριντ" ολίγων μηνών, όχι αποφασισμένους για μακροχρόνια διακράτηση.

Φίλε TWiS ο τρόπος σκέψης μου δεν έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, και από την άλλη τα έχω πει όλα εδώ, το χαρτοφυλάκιο και τον τρόπο σκέψης σε αγοραπωλησίες, δεν ξέρω τι άλλο να προσθέσω κατ'ιδίαν. Όμως λόγω έλλειψης εμπειρίας δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα αν είναι ορθός. Είμαι της σχολής "Munger" που απεβίωσε πρόσφατα, κύριος σκοπός να αποφεύγω να κάνω λάθη όχι να τα κάνω όλα σωστά. Συντηρητικό και βαρετό, αλλά μου ταιριάζει. Γι'αυτό συμφωνούσα 100% με τη γνώμη του Χρήστου προχθές στο live και ο Χίππυ ήταν από τις ελάχιστες φορές που με βρήκε "απέναντι" (σχετικά με τη διαχείριση ρίσκου, ακόμα και αν το κεφάλαιο είναι μικρό). Το νόημα του ψαρέματος δεν είναι να βγάλεις μια φορά με τη ΛΑΒΙ και "άντε και του χρόνου". Το νόημα είναι να πετύχεις μια επαναλαμβανόμενα καλύτερη απόδοση έναντι του ΓΔ και αυτό εξ ορισμού δε γίνεται τζογαδόρικα (μιας και ο τζόγος είναι τρόπον τινά το αντίθετο της επανάληψης), τα είπε ωραία ο Χρήστος, προτείνω να τον ακούσεις (η αλήθεια είναι παρακολούθησα μέχρι τα μισά, πρωινό ξύπνημα γαρ). Οπότε το μικρό κεφάλαιο είναι καλή πρόβα τζενεράλε για όταν αρχίσεις να βγάζεις τα πολλά.

hippy είπε...


Καλημέρα σε όλους

σκεφτόμουν-για καλαμπούρι-να βάλω το κουίζ

"ο ΜΥΤΙΛ στο τέλος του χρόνου (10 συνεδριάσεις) θα είναι πάνω ή κάτω από τα 40 ευρώ".....

...ωστόσο γιατρέ μου μια και πέρασες απ΄το μπλογκ μπορείς να μας μεταφέρεις την τεχνική σου άποψη?

hippy είπε...


Aegean

"Αύριο έχει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την έγκριση της επαναγοράς των Warrants. Υπενθυμίζουμε ότι η Aegean έχει προθεσμία έως τις 2 Ιανουαρίου 2024 για να ασκήσει το δικαίωμά της να εξαγοράσει τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών καταβάλλοντας την αξία τους που εκτιμάται σε €85εκ. Σύμφωνα με το σχέδιο ημερήσιας διάταξης, το 60% των μετόχων έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της επαναγοράς."


Σήμερα κι αύριο πρώτα ο Θεός είναι λογικό να έχει μια καλούτσικη εικόνα (πράσινη). Μετά τις 2 Γενάρη σαν αερόστατο πιθανολογώ-ελπίζω θα πετάξει 200 μέτρα ψηλότερα απαλλαγμένη απ΄τα σακκιά με την άμμο.


hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mixalis mixalios είπε...

Αυτες ξερω αυτες εμπιστεύομαι. Μετοχές. Αλλοι παιρνουν χρυσο, αλλοι ακίνητα αλλοι μπιτκονια. Οι μετοχες προσφερουν αποδοσεις μακροχρόνια και ρευστοτητα. Απολαμβανω τα υψηλά στην Αμερικη και προσδοκω και εις ανωτερα και σε εμας. Η διεθνης συγκυρία ειναι εξαιρετικη, φαινεται πως για μια ακομα χρονιά θα εχουμε το κλασικο january effect ενω η χωρα μας εχει μπει σε σειρα με αφθονα κεφαλαια και κανονικη κυβέρνηση. Τι αλλο μπορει να θελει ενας επενδυτης? Α, και χαμηλες τιμες πετρελαιου...

hippy είπε...


Μιχαλιό μου οι Αμερικάνοι για τα χρήματα χρησιμοποιούν δύο εκφράσεις. Η μία είναι "βγάζω χρήματα"...η άλλη είναι "κάνω χρήματα"

Η πρώτη απευθύνεται σε συντηρητικούς (ίσως και ολιγαρκείς) επενδυτές. Έχω 10Κ κι αγοράζω 100 ΤΙΤC, 150 ΑΡΑΙΓ, 100 ΟΛΠ, 100 ΕΕΕΚ παίρνω τα μερίσματα και πάω να τα φάω 7 μέρες σε κάποιο νησί με την κοπέλλα μου. Φίνα.

Η δεύτερη απευθύνεται σε περισσότερο επιθετικούς επενδυτές που έχουν κεφάλαια 5Κ και ρισκάρουν αγοράζοντας 1500 ΙΝΛΟΤ, 500 ΠΕΡΦ και 500 ΠΕΙΡ πιθανολογόντας ότι μέχρι το ΠΑΣΧΑ/24 θα έχουν κερδίσει 40-50% και ίσως πουλήσουν ψάχνοντας την επόμενη κερδοσκοπία. Σαφώς κι έχουν περισσότερο άγχος, σαφώς κι έχουν περισσότερο διάβασμα απ΄τους πρώτους.

Δεν υπάρχει καλό ή κακό. Υπάρχει το "γνώθει σαυτόν". Διάλεξε τι σου ταιριάζει κι αφοσιώσου σε αυτό. Μια χαρά χαράδρα (και τα δυο).

Προειδοποιήσεις του στυλ "ρισκάρεις να χάσεις τα λεφτά σου" για διαβασμένους κερδοσκόπους στις αγορές είναι ανούσιες. Καλό χαρτί η ΦΟΛΙ αλλά χρεωκόπησε (τσακάλι ο Κουτσόλιούτσος). Καλό χαρτί η Enron μέχρι που μαθεύτηκε η λογιστική κομπίνα (αλεπουδιάρης ο Skilling). Εταιρειάρα η Wirecard αλλά ξαφνικα έσκασε (μαφία ο Μάρκους Μπράουν).

Να πιάσω τις δικές μας "υποτιμημένες" πχ ΖΑΜΠΑ, ΣΙΕΝΣ με ταμείο μεγαλύτερο απ΄την κεφαλαιοποίηση που τις έβγαλαν εκτός ΧΑΑ τα αφεντικά και μοίρασαν τα ιμάτια?

Σε ότι με αφορά έχω καταλήξει εδώ και χρόνια...

α) διαλέγω hot κλάδο

b) when Ι buy a company Ι buy the management. Στέγγοι, Οντόνηδες και λοιποί καβουροτσέπηδες δεν μ΄ενδιαφέρουν.

ΥΓ...Πήρα μια μικρή θέση στην ΙΝΛΟΤ στα παιδιά...σαφώς και δεν εμπιστεύομαι τον Κόκκαλη...ο δάσκαλος όμως συνήθιζε να με μαλώνει λέγοντας "σημασία δεν έχει τι πιστεύεις εσύ αλλά τι πιστεύει η αγορά". Κλασσική περίπτωση που (αν χρειαστεί) θα κάνω stop loss.

hippy είπε...

Χριστουγεννιάτικο δωράκι απ΄την Prodea

Η ΑΕΕΑΠ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των ομολογιούχων του Κοινού Ομολογιακού δανείου της, στις 22 Δεκεμβρίου με θέματα: την τροποποίηση του ορισμού αναπροσαρμοσμένου EBITDA, ώστε να συμπεριλαμβάνει και το κεφαλαιακό κέρδος ή ζημιά από πωλήσεις ακινήτων, την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, εφόσον δεν τηρηθεί για τρεις ημερομηνίες αναφοράς, ο χρηματοοικονομικός δείκτης (covenant) αναπροσαρμοσμένο EBITDA/ σύνολο καθαρών χρεωστικών τόκων. Κοινώς, η Prodea προτείνει στους ομολογιούχους να τη διευκολύνουν για να μην κινδυνεύσει να σπάσει covenants.

Δωράκι 2 ευρώ ανά ομολογία.

Σε αντάλλαγμα δίνει στους ομολογιούχους το εξής «δωράκι»: εφόσον εγκρίνουν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις να λάβουν 2 ευρώ ανά ομολογία. Το ποσό θα καταβληθεί άπαξ.

Ναύτης είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Σεβαστή τοποθέτηση Χίππυ.

Καλώς η κακώς τα παραδείγματα που έχουμε στον περίγυρο μας επηρεαζουν.
Ο πατέρας μου από το '90 που έπαιζε ήταν ο ορισμός του διαβασμένου κερδοσκόπου:
Ήταν moderator (δλδ μοίραζε και ban) στο capital, και για κακή του τύχη γνωρίζω το nickname του και διάβασα σχεδόν αναλυτικά τον τρόπο παιξίματός του (μιλάμε για 500? σελίδες μηνύματα). Απ'ό,τι είχα δει σε όσες έπαιζε έκανε διδακτορικό.
Έβγαλε πολλά λεφτά (ικανά να αλλάξουν το βιοτικό του-μας επίπεδο αν τα είχε αξιοποιήσει) γιατί είχε ένστικτο και πείσμα.
Έχασε πολλά λεφτά γιατί είχε ένστικτο και πείσμα.
Ανακάλυψε ότι έπαιζε λάθος μετά από 20 χρόνια παιξίματος...
Και εδώ να πω ότι έξυπνο άνθρωπο τον θεωρώ, άντε με κάποια πάθη.

Κάποια στιγμή τα 5 γινονται 50 και μετά 100 κοκ. Ειδικά αν οι άνεμοι είναι ούριοι. Έρχεται δηλαδή η στιγμή που τα λίγα γίνονταί πολλά και ακόμα περισσότερα. Και εκεί έχεις έναν εγκέφαλο που έχει χτίσει όλες τις συνάψεις του πάνω σε σαθρά θεμέλια. 10-20 χρόνια δουλεύει με αυτή την στραβή τακτική. Και του λες πρέπει να αλλάξεις τακτική, τώρα φτιάξαμε κάτι και πρέπει να το διατηρήσουμε. Και σου λέει "Σε ότι με αφορά έχω καταλήξει εδώ και χρόνια...". Άσε που αν παίρνεις συγκινήσεις μέσα από αυτό, με το να βάλεις λίγα λεφτά στα νερά ξέρω γω, το φαγητό φαίνεται ανάλατο και άνοστο. Γιατί λες λίγο ακόμα αν συνεχίσω θα μπορώ να λύσω την παγκόσμια φτώχεια, τι να το κάνω το 5% μέρισμα. Και κάποια στιγμή επανέρχεται η ισορροπία και τα 100 γίνονται πάλι 5 γρηγορότερα από το χρόνο του Κεντέρη.

Γνώμη μου, όποιος θέλει να κερδίζει σε βάθος χρόνου θα πρέπει να ΜΗΝ περνάει επιτυχώς το τέστ "Δεν είμαι ρομπότ" που ζητάει το site. Οι συγκινήσεις είναι εκτός ΧΑΑ στην πραγματική ζωή και τα χρηματιστήρια είναι οχήματα που μπορεί να μας βοηθήσουν λίγο να τις ζήσουμε. Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ, φρου φρου και αρώματα και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Είσαι εξαίρεση Χίππυ, αλλά δε με νοιάζει να γίνω εξαίρεση. Και ίσως να μην μπορώ να γίνω, αν υποθέσουμε ότι έχω κληρονομήσει γονίδια χαχαχα. Ποιος ξέρει, ίσως και γω μετά από 20 χρόνια να ανακαλύψω ότι δυστυχώς επτωχεύσαμεν.

ΥΓ. Χίππυ καταλαβαίνεις ότι με τα παραδείγματα που έδωσες, ο πρώτος, ο συντηρητικός, έχει δει ετησιοποιημένη απόδοση άνω του 50%... Όχι και άσχημα.

TWiS είπε...

η επενδυτική κουλτούρα-ιστορία της χώρας μέσα σε λίγες γραμμές !!!!
αχ βρε Ναύτη πόσο δίκιο έχεις .....

η μόνη διαφορά πως σε ένα καλά δομημένο χ/φ όλα έχουν τη θέση τους ... και ο ΤΙΤΚ & ο ΟΛΠ αλλά και το ΚΛΜ, η ΙΝΛΟΤ ή η ΦΡΙΓΟ.... τη διαφορά την κάνει το % της κάθε θέσης

Ναύτης είπε...

TWiS συμφωνώ, και συμφωνεί μαζί σου και ο γίγαντας Taleb.
Μέγας trader, αν θες ψαξε "barbell strategy Taleb".
Χοντρικά σου λέει αγόρασε 85% σιγουράκια, 15% παράνοια (από bitcoin και ΜΕΖΖ μέχρι ότι άλλο κατεβάσει η κεφάλα σου), τίποτα στο ενδιάμεσο ρίσκο.
Μου δίνεις την αίσθηση ότι θα σου αρέσει πολύ ο Taleb.
Έχει γράψει φοβερά βιβλία, όπως το Antifragile και το Black Swan.

Χαίρομαι πολύ που ζω στην εποχή της πληροφορίας. Με λίγα κλικ έχεις πρόσβαση σε άπειρα "μυαλά" η σε λίγες μέρες έχεις στην πόρτα σου ό,τι βιβλίο σου κάνει κέφι.

Εμπνευσμένος και από εκεί ψώνισα ΓΚΜΕΖΖ (να'ναι καλά ο ΟΑΚ που μου το σύστησε), πήρα γύρω στο 100% κέρδος, αναχώρηση για άλλες πολιτείες. Δεν το βάφτισα όμως επένδυση.

TWiS είπε...

φίλε Ναύτη έχω ρίξει τόσο διάβασμα στην σχολή και τα επόμενα 15 χρόνια που δεν μπορώ άλλο ...χααχαχαχα......
για άλλους αυτή η διαδικασία είναι παιχνιδάκι! σε μένα όμως η δυσλεξία και η δυσκολία συγκέντρωσης μαζί με την όχι τόσο καλή γνώση αγγλικών όρων, είναι πια μαρτύριο!
όσο και αν θέλω να αφιερώσω χρόνο σε κάτι που τόσο αγαπώ ......

προσδοκώ στο μέλλον (μια και τον γνώρισα από κοντά και ταιριάξανε τα χνώτα μας) να καταφέρω τον φίλο Hippy μέσω διαδραστικών συζητήσεων να εμβαθύνω στα θεμελιακά των εταιριών ....😉 δεν του το έχω πει ακόμα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

🤭🤭🤭Ηippy ακούς ???? χαχαχα 🤭🤭🤭

ευχαριστώ πολύ πάντως για τις συστάσεις σου !!!!
θα τα αγοράσω να τα προωθήσω σε έναν φίλο που ασχολείται και αυτός με το ΧΑΑ και έχει ακόμα πολύ εύκολο το διάβασμα ....ώστε να μου μεταφέρει την ουσία χαχαχαχα

hippy είπε...


Η σημερινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ φαίνεται να επαληθεύει (ακόμα μια φορά)την άποψη πως οι κρίσεις δίνουν χρήμα. Και οι δυο μετοχές-επιλογές από το ΙΣΡΑΗΛ-έχουν αποδώσει περισσότερο από 25% από την επιλογή τους. Δεν είναι για πούλημα όμως. Πιθανολογώ πως έχουν άλλο τόσο δρόμο μέχρι το τέλος Γενάρη/24. Ανήκουν σε πολύ καλούς κλάδους και θα βοηθηθούν από πιθανή ειρήνευση στην περιοχή.


Inmode (INMD)

https://finviz.com/quote.ashx?t=inmd&ty=c&ta=1&p=d

--------------------------------------------------------------

SolarEdge Technologies (SEDG)

https://finance.yahoo.com/quote/SEDG?p=SEDG

Christos C. είπε...


Εδω είναι δυο άνθρωποι των οποίων τα πονήματα βοηθούν τα μέγιστα στο χτίσιμο επενδυτικής παιδείας και στην εκμάθηση των θεμελιωδών.



https://jasonzweig.com/

https://aswathdamodaran.blogspot.com/2023/12/the-difference-makers-key-persons.html

https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/home.htm

mixalis mixalios είπε...

Δεν εχουμε και κανα τεχνικο αναλυτη εδω στο blog να μας πει για που το εβαλε ο Dj... Αχαρτογραφητα νερα...
Το προβλημα με το διάβασμα πονηματων ειναι το εξης: Οταν εχει νοημα και εισαι νεος και λογικα έχεις ορεξη για να μαθεις πιθανα με τη δουλειά και την οικογένεια να μην εχεις το χρονο. Οταν φτανεις στα δευτερα ηντα και λογικα εχεις συνταξιοδοτηθει και εχεις χρονο δεν τα χρειαζεσαι. Κανονικα μεχρι τοτε θα εχεις μαθει, αν δεν εχεις μαθει και τοτε βραστα... Η καλυτερη ηλικια ειναι 25-35. Στα 25 οι νεοι συνηθως ομως δεν εχουν λεφτα ή το επιπεδο να ασχοληθουν σοβαρα. Αντε στα 30 λοιπον, γιατι μετα δεν... Εκτος αν ειναι το επαγγελμα σου βεβαια

ΝίκοςΤ είπε...

Καλησπέρα σας,καλή χρονιά να έχετε,με υγεία και κέρδη.
Από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισα λελογισμένη αύξηση της ρευστότητας με επιλεκτική μείωση θέσεων σε ποσοστό περίπου 10%.Εύχομαι να κάνω λάθος και να είναι και αυτή η χρονιά εκρηκτικά ανοδική.
Καλά να είστε αγαπητοί.