Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

155 σχόλια:

Andreas D. είπε...

Καλημέρα σε όλους!

Blogger Ο/Η ΜΙΚΡΟΣ/ΕΒΙΤΤΑ είπε...
Να υποβαλλω τα σεβη μου
σε ολο το blog
ANDREA θελεις λιγο "νταβαντουρι"
20 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10:50 π.μ.

Καλώς τον Μικρό! Είχα ένα θεματάκι κι έπρεπε να είμαι κλινήρης...

Συνεχίζουμε!!

Ναύτης είπε...

Να ανοίξω σαμπάνιες είμαι σήμερα.

Αύξηση 50% στα κέρδη 6μήνου ο ΟΛΠ. Πέρσι έδωσε 1 ευρώ μέρισμα, φέτος πόσο; Και αν δώσει 1,5 ευρώ βάσει δεσμεύσεων απόδοσης 50% της κερδοφορίας σε μέρισμα;

Αύξηση 140% στα κέρδη 6μηνου ο ΑΔΜΗΕ.

Αύξηση 25% στα κέρδη 6μήνου η ΜΕΒΑ (παρόλο που μας είπε ότι το δεύτερο 6μηνο θα είναι το δυνατό!!!).

Αύξηση 160% στα κέρδη 6μήνου ο ΛΟΥΛΗΣ (στα 5 εκ.!!!!)

Τις έχω συζητήσει αρκετά εδώ, ιδιαίτερα ικανοποιημένος!

Θα πέσουν άυριο;

Με τέτοια αποτελέσματα τι με νοιάζει χεχε

Andreas D. είπε...

Για Λούλη:

https://www.ot.gr/2023/09/28/il-postino/to-petradi-tou-peiraia-kai-oi-kinezoi-i-folli-yp-atmon-kai-to-xrysoforo-swap-tou-louli/

Το χρυσοφόρο swap των 7,2 εκατ. ευρώ που έκανε τη διαφορά
· «Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει».
· Η κίνηση της Loulis Ingredients (πρώην Μύλοι Λούλη) να λύσει πρόωρα Συμβάσεις Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα.
· Συγκεκριμένα, κατόπιν της πρόωρης λύσης και ολικής ρευστοποίησης των συμβάσεων αυτών η εταιρεία εισέπραξε ποσό € 7,22 εκ. ως χρηματοοικονομικό έσοδο.
· Και έτσι κατάφερε να σώσει την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου…
· Βέβαια, τα περιθώρια κέρδους δέχονται ισχυρότατη πίεση αφού χωρίς το χρυσοφόρο swap, τα κέρδη θα ήταν κάποιες χιλιάδες ευρώ.
· Παρότι ο τζίρος έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ!
· Ο κλάδος της αλευροβιομηχανίας, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δύσκολα θα καταφέρει να εμφανίσει υψηλή κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα.
· Παρά τα όσα λέγονται για κερδοσκοπία στα σιτηρά από τις αλευροβιομηχανίες…

Ναύτης είπε...

Ευχαριστούμε αγαπητέ Αντρέα.

Το είδα και εγώ μετά απο επισήμανση του (σεβαστού) Niv_Madrid στο Soltrade.

Ναύτης είπε...

Στα πολύ θετικά η συνολική μείωση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων κατά 17 εκ.

Draghi Chernobyl είπε...

Σε περίοδο που "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά" δύσκολα θα ξεχωρίσει ο αλευράς μας, κρατάμε ότι πήγε καλά και συνεχίζουμε. Θέλουμε να δούμε που θα είναι η εταιρία σε 3-5 έτη. Μέχρι να αρχίσουν οι γκαλάκτικος να ξεδιπλώσουν το πλάνο τους.

hippy είπε...


-Για τους παίχτες...τι να πω? Ψυχραιμία και "Κουράγιο Έλληνες"...το ζήσαμε το έργο, σε μερικούς μήνες θα το ξαναδούμε.

-Για τους επενδυτές....σήμερα είναι Πέμπτη...μια μέρα σαν τις άλλες (ξυπνήστε με αρχές Δεκέμβρη)

-Για τους επενδυτές που κοιμούνται μεν αλλά βλέπουν όνειρα με ακατάλληλες "σέξι" πρωταγωνίστριες

hippy είπε...


....με μέτρο παιδιά...ο εχθρός του φτηνού είναι το φτηνότερο


(να πω την αλήθεια, δεν περίμενα τόση βιαιότητα...σπουδαίο προτέρημα για τον επενδυτή η πειθαρχία)

Ναύτης είπε...

Χίππυ με τρώει το χέρι μου, αυστηρά στην περιοχή 9-9,5 (αν πάει), να ενισχύσω λίγο ΑΡΑΙΓ.
Βλέπω "ακατάλληλα" όνειρα λες;

Καταπώς κατάλαβα η κερδοφορία εξασφαλισμένη για φέτος εως τα 100 δολλ. το βαρέλι (λόγω hedging).

Άρα ας πούμε σπρώξαμε τη φετινή χρονιά; (φτάσαμε Οκτ σχεδόν)

Μετά υπάρχει φημολογία ότι ο κυρ Μπίντεν ενόψει εκλογών θα φροντίσει για χαμηλές τιμές.

Έχεις καμιά γκουρουδιά για το που θα το πάνε το βαρέλι; Θα μας τα φέρουν κατακούτελα οι Σαουδάραβες επειδή θέλουμε πράσινη ανάπτυξη;

Τι ρωτάω θα μου πεις και συ τώρα.

Είχα κατά νου να ενισχύσω κάτω από 10 αλλά με έπιασε στον ύπνο και δεν έχτισα την πρώτη φορά όσο ήθελα. Οπότε λέω μήπως το κάνω τώρα - φτηνότερα να την βρω, πόσο; έχει μαρτυρήσει ήδη πολλά... κάπου πρέπει να μπει μια τιμή.

ΥΓ. Πολύ καλά νέα από το investor day του ΤΙΤΑΝ σήμερα που έκανε λόγο η διοίκηση για 3 ευρώ κέρδη ανά μτχ την προσεχή 3ετία.

hippy είπε...


Στο τζόγο τι προβλέψεις να κάνεις ναύτη μου? Καθώς όμως όλο και περισσότεροι "οίκοι" βλέπουν τιμές πάνω από το 100 (δλδ επιτόκια + πετρέλαιο = ασφυξία) με τρώει να το παίξω ανάποδα. Και καθώς δεν έχω δολάρια στο συρτάρι θα πουλήσω-σορτάρω CRUD.MI που είναι σε ευρώ και στα ψηλά 5ετίας.

https://finance.yahoo.com/quote/CRUD.MI?p=CRUD.MI&.tsrc=fin-srch

Η ΑΡΑΙΓ αν θυμάμαι καλά έχει χετζάρει μέρος των αναγκών της (60% ??) και όχι το σύνολο. Ωστόσο νομίζω αγοράζεται...ή τέλος πάντων εγώ υπέκυψα στον πειρασμό σήμερα και αύξησα τη θέση με αγορές στα €10,12.

Τώρα από τη μιά βρίζω στον καθρέφτη τον άστατο Χίππη που παράκουσε τον κανόνα της πειθαρχίας (δάσκαλε που δίδασκες κλπ)

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η διδαχή του Όσκαρ Ουάιντ:

"Ο γρηγορότερος τρόπος για να ξεφύγεις απ΄τον πειρασμό είναι να υποκύψεις αμέσως".

Μπλέξιμο!!

Ναύτης είπε...

Χίππυ παίζεις άλλο λέβελ με σορταρίσματα και λοιπά "του σατανά" που λέει και ο Buffett.

Χατζηχρήστος από το χωριό εγώ: Καταλαβαίνω τα μισά από αυτά και κάνω πως καταλαβαίνω ακόμα λιγότερα.
Λιγοστεύω το "σύμπαν" μου για να μπορώ να το διαχειριστώ.

Ο ΟΠΕΚ πάντως μέχρι προχθές γκρίνιαζε ότι οι σόρτηδες του χαλάνε τη μαγιά και δεν μπορεί να ρυθμίσει τις τιμές.
Ε άμα φτάνεις σε σημείο να ρίχνεις το φταίξιμο στους σορτ, τότε μάλλον έχεις χάσει τη μπάλα.
Οπότε έχει μια κάποια λογική αυτό που λες να το παίξεις ανάποδα.

Ισχύει το 60% γι'αυτό κάπου είχα διαβάσει ότι έως τα 100 δολλ. είναι ελεγχόμενη η κατάσταση κερδοφορίας (=προστατευμένη). Δεν μπορώ να βρω που το είδα, μήπως δεν ήταν καλή πηγή. Πάντως δεν ακούγεται δα και παράλογο το 10,12 και ωραίος ο Όσκαρ, πρέπει να πέρασε καλά χεχε

hippy είπε...


Λιγοστεύω το "σύμπαν" μου για να μπορώ να το διαχειριστώ.

Μεγάλη μαγκιά. Προσυπογράφω.

hippy είπε...


Ως προς τα ETF του πετρελαίου CRUD.L (σε δολλάρια) και CRUD.MΙ (σε ευρώ) να συμπληρώσω-διευκρινήσω και το εξής:

Όταν αγοράζεις ή πουλάς κάποιο καλάθι μετοχών πχ του S&P, DJ etc υπάρχει από πίσω υποκείμενη αξία.

Όταν αγοράζεις ή πουλάς κάποιο καλάθι με commodity πχ πετρέλαιο, σιτηρά κλπ στην πραγματικότητα πουλάς συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαφόρων λήξεων => πουλάς την ΤΑΣΗ που πιστεύεις ότι ΘΑ διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες. Απλά αφήνεις τους επαγγελματίες να το κάνουν καλύτερα (και κυρίως με μεγαλύτερη διασπορά) από σένα. Με κάποια μικρή προμήθεια φυσικά. Συνεπώς το ρίσκο είναι μεγαλύτερο και θέλει περισσότερη προσοχή και εγρήγορση (για stop loss αν χρειαστεί)

hippy είπε...


Καλησπέρα

Μεταφέρω ένα σχόλιο για την ΕYΔΑΠ...η οποία όπως ξέρουμε έβγαλε χάλια αποτελέσματα 6μήνου και κατά δήλωση του ceo ΔΕΝ θα αυξήσει φέτος τα τιμολόγια (=> άλλη μια χρονιά χαμένη) αλλά θα το κάνει το 2024. Στην ομάδα εκεί (στο facebook) τα παιδιά είχαν με το δίκιο τους φρικάρει.


"Προφανώς και είναι άδικη η κυβερνηση όταν κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των μετόχων. Σε ποια θέση όμως είναι η μετοχή στις επιλογές μας? Απ΄ότι δείχνει το ταμπλό στο ναδίρ. Προσωπικά το καταλαβαίνω αλλα δεν μου φαίνεται σωστό λόγω της φύσεως της εταιρείας.

Πέρα από την λογική που λέει ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί επί μακρόν η συγκεκριμένη πολιτική τιμολόγησης (υπάρχει και το προηγούμενο του ΑΔΜΗΕ), τέσσερα είναι κυρίως τα σημεία τα οποία με κάνουν να πιστεύω ότι για την εταιρεία δεν είναι όλα μαύρα:

1. Η συμφωνία της ΕΥΔΑΠ με το δημόσιο όσον αφορά το κόστος αδιύλιστου νερού έως το 2040, όπου η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το δημόσιο προς την ΕΥΔAΠ για τα επόμενα 18 έτη θα είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή που πλήρωνε η ΕΥΔAΠ από το 2004 έως το 2013. Η ΕΥΔAΠ επίσης δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των 157,2 εκατ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-2020 εντός της περιόδου ισχύος της νέας σύμβασης.

2. Η ΕΥΔΑΠ σε σύμπραξη με κατασκευαστικούς ομίλους θα συμμετάσχει σε έργα ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Εύηνο, τον Μόρνο, την Υλίκη και τον Μαραθώνα όπως επίσης και στα έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, που περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα συνολικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ.

3. Το τεράστιο επενδυτικό πλάνο της ΕYΔΑΠ που περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ για την προσεχή 10ετία.

4. Η εταιρεία επενδύει σε έργα ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της αλλά και τη μείωση του λειτουργικού κόστους από τις δαπάνες ενέργειας. Με βάση αυτόν τον στόχο, το ΚΕΛ στην Ψυττάλεια αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη εγκατάσταση που θα αξιοποιεί πλήρως βιοαέριο.

Συμπερασματικά θα έλεγα "ζόρια μεν αλλά το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει". Όποιος ΔΕΝ έχει θέση στην εταιρεία...μπράβο του τον ζηλεύουμε. Όποιος κράτησε μέχρι τώρα τη μετοχή νομίζω είναι αμαρτία να την σκοτώσει σε αυτήν την αποτίμηση. Εάν είχα χρήματα και έψαχνα που να τα επενδύσω θα προτιμούσα μετοχή άλλου, πιο hot κλάδου όπως πχ πληροφορική ΠΡΟΦ, ΠΕΡΦ...τουρισμός ΑΡΑΙΓ, ΜΟΤΟ...ενέργεια κλπ

hippy είπε...


Να ομολογήσω ότι (δυστυχώς) εγώ ανήκω στη 2η ομάδα και 3η ομάδα. Που σημαίνει όχι μουαγέν. Οπότε...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz......

Ναύτης είπε...

Χίππυ τα νερά είναι από τις μετοχές που βρίσκονται στο ραντάρ μου.

"Σε ποια θέση όμως είναι η μετοχή στις επιλογές μας? Απ΄ότι δείχνει το ταμπλό στο ναδίρ."

Μια επισήμανση:
Είναι μάλλον στο ναδίρ θεμελιωδώς, όχι απαραίτητα στο ταμπλό.

Το πένθος κατά τους ψυχολόγους έχει 5 στάδια (στην περίπτωσή μας το "ναδίρ στα θεμελιώδη"). Άρνηση, θυμό, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή.

Μας λες ότι οι αγαπητοί στο fb "φρίκαραν" και ότι "ζόρια μεν αλλά το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει". Άρα τοποθετώ κάπου μεταξύ στο θυμό και τη διαπραγμάτευση όσους "πάτησαν την μπανανόφλουδα".

Ίσως μας μένει μια "κατάθλιψη" να πάρουν τα σπασμένα και να σιχτιρίσουν όσοι θέλουν, και στην αποδοχή ίσως μιλάμε για το "ναδίρ στο ταμπλό" το οποίο μπορεί να κρατήσει για κάποιο καιρό (=τέλειος συνδυασμός κινδύνου-απόδοσης για όσους το βρουν φυσικά).

Ως επενδυτής που η φαντασία μου ενίοτε καλπάζει, αν η υπόθεση είναι σωστή, έχω κατά νου αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο ΑΔΜΗΕ να γυρίσω τη μισή θέση κάποια στιγμή σε νερά, θεού θέλοντος και κερδοσκόπου επιτρέποντος (rotation κατά τας Lynch γραφάς, αυστηρά με μετοχές στην ίδια η ανώτερη κλάση).

ΥΓ. Μετοχές "τάβλα στο κρεβάτι" πάντα έχουν ενδιαφέρον. Ειδικά όταν το παιχνίδι αργά ή γρήγορα θα γυρίσει υπέρ τους.

ΥΓ2. Αν έρθει αεράκι ανόδου του ΓΔ όπως πιθανολόγησες θα τα σηκώσει όλα. Και ακόμα περισσότερο αν γίνει και καμιά έκτακτη ανάκτηση 160 εκ. θα την πάρει και θα τη σηκώσει την ΕΥΔΑΠ ξαφνικά! Να λέμε και τα καλά. Και εδώ που τα λέμε αυτό είναι το καλύτερο, και ας μην κερδίζω από τούτο το σενάριο. Το εύχομαι, ούτως ή άλλως ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν στο ταμπλό.

Andreas D. είπε...

https://www.bankingnews.gr/speculator/articles/698890/apokalypsi-lefkos-ippotis-gia-tin-euroxx-xrimatistiriaki

Ναύτης είπε...

Συμμετοχή της Mevaco στην κατασκευή της φρεγάτας Belharra H/S Κίμων (HN1)
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3741052/summetoxi-tis-mevaco-stin-kataskeui-tis-fregatas-belharra-h-s-kimon-hn1/

Σε σχετική ανακοίνωση, η Mevaco αναφέρει: "Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι ένα πρωτοπόρο project όπως αυτό των ελληνικών φρεγατών Belharra είχε την ισχυρή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας και δη της εταιρείας μας. Σκοπός της Mevaco είναι να ενταχθεί στην Παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα μεγάλων εταιρειών του χώρου, κάτι που έχει αρχίσει να σχηματοποιείται. Ευχαριστούμε την Naval Group για την άψογη τήρηση των συμφωνηθέντων και τη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια του project."

Andreas D. είπε...

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/ektinaxi-esodon-gia-tin-pliroforiki-prin-trexi-to-rrf-o-chartis-ton-kerdon/

Ναύτης είπε...

Έχε γούστο ο Λάμπρος να φιγουράρει σε λίγο σε νέα υψηλά.

Άμα ο καπετάνιος είναι έμπειρος, ο... ναύτης κλείνει τ'αυτιά στις σειρήνες και συνεχίζει το κουπί χεχε

Ναύτης είπε...

Χίππυ ο Βασιλάκης έβαλε πλάτες (δεν είναι μόνο οι αγορές, είναι και η ψυχολογία ότι ο μεγαλομέτοχος αγοράζει), το πετρέλαιο πέφτει, και μάλλον δεν θα μου κάνει τη χάρη να ενισχύσω κάτω από 10. Μπράβο, φαίνεται να έκανες καλή μαντεψιά. Κρατάω τη ρευστότητα για άλλες εμπνεύσεις.

Επίσης και η γκουρουδιά με το πετρέλαιο φαίνεται να βγαίνει προφανώς - γρήγορο ξύλο.

Βέβαια εδώ να κάνω το σχόλιο ότι για λόγους ρίσκου δεν συμφέρει να τα παίξεις και τα δύο, γιατί δεν είναι χετζαρισμένο το σύστημα. Δηλ. αν πας στο ένα κουβά (π.χ. ανέβει το πετρέλαιο) πας και στα δύο. Αλλά αυτό είναι ακαδημαική κουβέντα, στην πράξη το σημαντικό είναι να βγαίνει το ψωμί χαχαχα

hippy είπε...


ΑΣΧΕΤΟ

την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 9,30 το βράδυ θα μαζευτούν ο Νinonomia ως οικοδεσπότης του μπλογκ στο Youtube, o Nikdan ως μαιτρ, ο ΟΑΚ ως επίσημος καλεσμένος και ο Hippy ως γλάστρα, για ένα live. Ευχαρίστως (εάν θέλετε) να μεταφέρω ιδέες, απόψεις ή ερωτήσεις. Μπορώ επίσης να βάλω και τον σύνδεσμο (όταν μας τον δώσει ο Νικος) ώστε να παρακολουθείτε και να ρωτάτε ζωντανά.

Ναύτης είπε...

Χίππυ το είδα που το έβαλε ο nikdan στο soltrade.

Εννοείται το έχω βάλει στο πρόγραμμα.

Ωραίο team φτιάξατε - με το καλό!

hippy είπε...


Σκέψου καμιά καλή ερώτηση ναύτη μου. Αφού θα εκτεθούμε που θα εκτεθούμε ας προσπαθήσουμε να είμαστε χρηστικοί.

Δεν το είδα, σπάνια μπαίνω στο soltrade. Οι πολλές γραμμές με μπερδεύουν στην τεχνική ανάλυση και ακόμα περισσότερο τα πολλά σενάρια που γράφουν οι οπαδοί της.

Ναύτης είπε...

Χίππυ υπάρχουν αρκετοί στο sol που σχολιάζουν θεμελιώδη. Και εγώ το βιολί μου μη νομίζεις, αν γράψω τίποτα τα θεμελιώδη αφορά, απο ΤΑ ιδέα δεν έχω και ενδιαφέρον δε βρίσκω να ασχοληθώ. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι που κάνουν καλές προβλέψεις στο βραχύ (π.χ. Διόφαντος - έχει φτιάξει σύστημα με προγραμματισμό και τη βοήθεια των νεοτέρων). Τα χαζεύω λίγο για το έμπα σε μια μετοχή-ουκ ολίγες φορές του κεφαλιού μου κάνω βέβαια. Το έβγα είναι καθαρά προσωπική απόφαση.

Δεν έχω κάτι εύκαιρο από ερωτήσεις, αν σκεφτώ τίποτα θα στο μεταφέρω. Καφενές είναι, χαβαλές με λίγη σοβαρή κουβέντα, πείτε ό,τι σας κατέβει, κανείς σοβαρός δεν θα σας κρίνει. Ίσα ίσα εκτιμώ πολύ το ρόστερ: στον nikdan οφείλω την σαφώς καλύτερη κατανόηση του ΟΛΠ, στον ΟΑΚ την πολύ επιτυχημένη κίνηση στο ΓΚΜΕΖΖ από τα 0,26 στα 0,57 μέσα σε ένα 6μηνο, σε εσένα πολλές διαφωτιστικές απαντήσεις-διαμάντια από το κουβεντολόι που γίνεται εδώ (για την ιστορία, το παρόν, και το μέλλον). Είχα διαφωνίες με κάποιες τοποθετήσεις (π.χ. στον nikdan είχα πει ότι δεν εκτιμώ τη ΜΟΤΟ), ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι παρέχετε ανιδιοτελώς ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ άποψη, πράγμα ανεκτίμητο. Τέλος λογύδριου-ευχαριστώ, γιατί θα νομίζουν ότι με πληρώνετε. Αυτά καλό είναι όμως να αναγνωρίζονται.

Ίσως μια ερώτηση στον nikdan που ξέρουμε έχει ξεψαχνίσει τον ΟΛΠ, είναι μια εκτίμηση για το πόσο ή αν θα επηρεαστεί από το θέμα με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Andreas D. είπε...

https://www.euro2day.gr/news/market/article/2211300/eishgmenes-pos-vathmologoyntai-me-vash-ta-perithor.html

Άχθος είπε...

@ Hippy
Ερώτηση όχι δικιά μου, αλλά απο το Black Box του Liberal...
"Ο ΟΛΘ πρόσφερε για το 67% το ποσό των 51 εκατ. ευρώ, επομένως η αποτίμηση για το σύνολο των μετοχών ανέρχεται στα 76 εκατ. ευρώ. Το 2022 είχε τζίρο το λιμάνι του Βόλου 5,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 716 χιλ. ευρώ, ενώ είχε ταμείο 6 εκατ. ευρώ. Προφανώς, η αποτίμηση είναι μεγάλη έστω και αν δούμε μία λογική αναπροσαρμογή τιμολογίου. Αλλά αν τόσο βγάζει δίκαιη τιμή, όπως λέει η διοίκηση του ΟΛΘ, πόσο αξίζουν τα δύο εισηγμένα λιμάνια;"
Αναφέρεται φυσικά στο λιμάνι του Βόλου.

Long είπε...

Μπερδεμένος κάτοχος της ΕΛΛ!
Κε Hippy βλέπετε να έχει την τύχη της Βελγικης ή ανόμοια πράγματα;
Το live δεν το χάνω με τπτ!!
Ειδικά αφού θα είναι και ο ΟΑΚ
Έχουμε dream team, Hippy-OAK-nikdan!!!

hippy είπε...


Νομίζω είναι ασαφής η ανακοίνωση. Σε όλες τις κρατικές στην ΕΕ (και όχι μόνο στην Βελγίδα εισηγμένη) η ζημιά προήλθε από τα επιτόκια. Στη δικιά μας τα επιτόκια είχαν μικρή σχετικά συμμετοχή. Πιθανολογώ πως το φαινόμενο των ΠΟΛΥ υψηλών επιτοκίων είναι παροδικό. Μην ψαρώνουμε από ανόητους δήθεν επαγγελματίες αναλυτές που (όπως πάντα) προεκτείνουν γραμμικά αυτό που συμβαίνει σήμερα. Σε 2 χρόνια από τώρα οι κεντρικές τράπεζες θα γυρίσουν σε κέρδη.

Από την άλλη βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η Ελλάδος θα ξαναγυρίσει στο €0,64 μέρισμα. Καθώς το χαρτί είναι καραμαζεμένο πιθανολογώ ότι θα κάνει γύρισμα προς το 14,80-15. Εκεί όμως θα το έδινα... 4% και πάνω απόδοση βρίσκεις σε πολλά χαρτια (ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΡΙΚ, ΠΡΕΜΙΑ, ΑΣΚΟ, ΟΤΟΕΛ, ΙΝΤΕΚ, ΕΧΑΕ, κλπ κλπ)

manos είπε...

Καλημέρα έπρεπε να γίνει βίαια αυτή η διόρθωση γιατί τα μεγάλα παιδιά βιάζονται να προλάβουν

JD είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
JD είπε...

Καλησπέρα παιδιά! Πρώτη φορά γράφω στην αξιόλογη ομάδα σας.

Eίμαι ένθερμος υποστηρικτής του 25άρη (μην πω 10άρη), του A. Kostolany και του Charles Dow!

Δημοσιεύω στην ομάδα το άρθρο του αξιόλογου αναλυτή Μάνου Χατζηδάκη από liberal:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η θυσία της Ιφιγένειας
https://www.liberal.gr/hrimatistirio-athinon/hrimatistirio-athinon-i-thysia-tis-ifigeneias

Πιστεύω πως κάπως έτσι είναι η κατάσταση.

Ναύτης είπε...

JD καλώς ήρθες και γέλασα αρκετά με το άρθρο, ενδιαφέρον.

Θεωρώ όποιος ασχολείται με χρηματαγορές έχει υπάρξει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό "Ιφιγένεια" στην πορεία του, ξεφορτώθηκε μια θέση και αυτή σάλπαρε λίγο μετά. Για να ελαχιστοποιήσω τέτοια φαινόμενα, προσπαθώ να κάνω κινήσεις δίνοντας έμφαση σε ποιοτικές αλλαγές στα θεμελιώδη της μετοχής καθώς και πως μπορεί να αλλάξουν αυτά υπό το πρίσμα νέων "black swan" γεγονότων (κόβιντ, πόλεμος, κραχ κτλ). Ο Buffett έλεγε ότι ΣΥΝΗΘΩΣ (φαντάζομαι για να είχε χρησιμοποιήσει το συνήθως, έβλεπε και εξαιρέσεις) είναι κακό να κάνεις κίνηση με βάση μια δυνητικά κακή είδηση της μέρας.


Έχω παρατηρήσει επίσης ότι οι καλύτερες κινήσεις που μου έχουν βγει, με πιάνουν με ένα πρόσωπο δυσφορίας λίγο πριν το buy, σα να με έχει πιάσει...κόψιμο χαχαχ Πλέον προσπαθώ να το "αγκαλιάζω" σαν καλό σημάδι, αν και συνεχίζω να...ζορίζομαι χαχαχα

JD είπε...

Αύριο έχουμε να ρίξουμε πολύ γέλιο στην...λωρίδα της Γάζας!😄
Εν πάσει περιπτώσει...ποτέ δεν πουλάω χαρτί με p/e κάτω του 5 πχ μια τράπεζα με επαναλαμβανομενα κοντά στο 1 δις.

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ JD με τις τράπεζες έχω προκατάληψη, έπιασες χορδή.
Απέχω από το σχολιασμό.
Εύχομαι σε κάθε περίπτωση καλές αποφάσεις!

JD είπε...

Σεβαστόν.

hippy είπε...


@ Άχθος

Καλημέρα

δεν είχα προσέξει το σχόλιο. Έχω θέση στον ΟΛΘ και ψάχνομαι. Ρώτησα προ 2μήνου σοβαρό και διαβασμένο δημοσιογράφο που αρθρογραφεί για το ΧΑΑ. Μου χαρακτήρισε το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Λιάγκο "αχυράνθρωπο" και τον Σαββίδη "μπροστινό". Μαντεύετε τίνος μπροστινός. Καμία σύγκριση μεταξύ ΟΛΘ και ΟΛΠ. Θα ήθελα να βγώ "στεγνός" αλλά δεν βρίσκω ικανοποιητική τιμή (και κυρίως αρκετή ζήτηση). Ας έχουμε την εμπορευσιμότητα ανάμεσα στις "αρετές" μιας μετοχής όταν επενδύουμε. Οπότε θα κάνω υπομονή 8-9 μήνες μέχρι την εποχή του επομένου μερίσματος που λογικά θα εμφανιστεί στοιχειώδης ζήτηση.

Από 2 Οκτωβρίου έχουμε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Arie Koppelaar. Αυτό που θέλει ο επενδυτής από αυτόν είναι να ξεμπλέξει με την γραφειοκρατία, να κάνει τα έργα που υποσχέθηκε ο Σαββίδης όταν ανέλαβε τον ΟΛΘ, να ενώσει σιδηροδρομικά την 6η προβλήτα με το δίκτυο του ΟΣΕ όπως και την ένωση με την Εγνατία με παράκαμψη της Θεσσαλονίκης (αυτό που θέλω εγώ είναι να πιάσει το χαρτί τα €25,50-26 και να βγω αγρατζούνιστος χε χε).

Το λιμάνι του Βόλου, όπως και τα αντίστοιχα του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας του Γκριμάλντι, ΔΕΝ τα υπολογίζω. Καμιά φορά είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε κάποιες "τσιμπημένες" κινήσεις. Διότι εάν δεν το αγοράσουμε εμείς θα το αγοράσει κάποιος ανταγωνιστής και θα μπορεί όποτε θελήσει να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Συνεπώς το τίμημα, κατά τη γνώμη μου, δεν αποτελεί "πειστήριο" για την αξία του κλάδου. Θα μεταφέρω την ερώτηση πάντως.

hippy είπε...


"Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την υλοποίηση και προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (διασύνδεση EuroAsia)".


Και γαμώ το timing. Χρυσό βατόμουρο ο Μανουσάκης.

Ναύτης είπε...

Χίππυ έλεγα η καλύτερη κρατική υποδομή ο ΑΔΜΗΕ γιατί δεν έχει σύνορα.
Ε που να φανταστώ ότι θα μου γυρίσει μπούμερανγκ τόσο γρήγορα!

Όπως το καταλαβαίνω πάντως η διασύνδεση έχει και μια στρατηγική-αμυντική σημασία.
Ίσως λειτουργήσουν και σαν καταλύτης τα γεγονότα. Ίσως.

hippy είπε...


Αν τα καταφέρει να πάρει το Οκ για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ναύτη μου. Το έργο είναι ακριβό και υπάρχει η ανταγωνιστική υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεσης μεταξύ Ιταλίας και Τυνησίας που έχει ήδη εγκριθεί. Προσωπικά δίνω λίγες πιθανότητες στην κατασκευή του EuroAsia αλλά δεν στεναχωριέμαι κιόλας. Το έργο απαιτεί πολύ χοντρά κεφάλαια απ΄όλους. Θα προτιμούσα ο Μανουσάκης να συμμαζέψει την εταιρεία (για να μην σου πω ότι θα προτιμούσα κάποιος ΔΙΑΔΟΧΟΣ του Μανουσάκη να συμμαζέψει την εταιρεία)


Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση €307 εκατ. στην ηλεκτρική διασύνδεση Ιταλίας-Τυνησίας

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2165262/eyropaikh-hrhmatodothsh-307-ekat-sthn-hlektrikh-di.html

hippy είπε...


Έχω σημαντική θέση στη μετοχή.

ΟΛΠ-ΜΥΤΙΛ-ΟΠΑΠ-ΑΔΜΗΕ (με αυτή τη σειρά) είναι το 60% του μετοχικού χαρτοφυλακίου. Ευτυχώς, έξω από αυτό, υπάρχει και 35% ρευστότητα (με ορίζοντα τοποθέτησης τις αρχές Δεκεμβρίου).

Αύριο πάντως πιθανολογώ ηλιόλουστη μέρα (αδιάφορο για τους επενδυτές βέβαια).

ΤΑΣΟΣ είπε...

hippy θα ήθελα την άποψή σου για την ΙΝΛΙΦ...

Lorac είπε...

Καλησπέρα φίλοι παίκτες και επενδυτές! Φίλε Hippy και εγώ πιστεύω ότι αύριο, βαριά μεθαύριο, θα είναι διαφορετική μέρα για τον αδμηε. Δεν θα θεωρούσα παράξενο να επιχειρήσει αντίδραση από τα 1,82 γενικότερο και θεωρώ ότι στην παρούσα φάση το πολύ να τσεκάρει από κάτω τον 200αρι (εκθετικό χαμηλών) που έχασε πρόσφατα.

Με ιντριγκάρει πολύ μια αντίδραση από τα πέριξ του 1060 συν/πλην 20, αλλά τα πτωτικά σενάρια που γράφουν σήμερα απέναντι (στου Σολων) με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

Ναύτης είπε...

Χίππυ σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Προσωπικά ποντάρω θα γίνει - στις πλάτες ποιανού δεν ξέρω.
Έχουν παρθεί πολύ πιο παράλογες οικονομικά αποφάσεις από την ΕΕ (πιστεύω είναι και θέμα εγωισμού-κύρους).

Είχα συναντηθεί και παλιότερα με τον ΑΔΜΗΕ-και εμένα η διοίκηση με έχει εκνευρίσει. Μάλιστα πέρσι τον Οκτώβριο έδινα τη θέση που είχα χτίσει με 15% ζημιά... Την αντικατέστησα την ίδια μέρα της πώλησης με ενίσχυση θέσης ΟΛΠ που είχε πιεστεί επίσης τρομερά (παρά το εξαιρετικό 6μηνο) που τελικά η έμπνευση βγήκε.

Κάνοντας μια ανασκόπηση, αποφάσισα ότι σε κρατικές εταιρείες που αψηφούν τους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπως ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ (και ΕΛΛ αν αγόραζα) θα γυρνάω κέρδη, όποτε οι τιμές τους μου φαίνονται λογικές (όχι απαραίτητα σε τρομερή προσφορά). Έτσι στον ΑΔΜΗΕ, βάσει ιδίων κεφαλαίων μου, έχω μια ΜΤΚ στο 1,05 τώρα. Το φετινό μέρισμα θα βελτιωθεί αρκετά - δύσκολο να μην, οπότε καλούτσικα. Μια μέρα ελπίζω να ευχαριστώ τον εαυτό μου γι'αυτήν την απόφαση - ακριβώς επειδή οι θέσεις αυτές αψηφούν τους νόμους της αγοράς στη θεωρία. Προς το παρόν δε φαίνεται να αποδίδει και κάτι τρομερό.

Η αγορά εμένα σε αυτή τη συγκυρία με βρίσκει με 10% ρευστότητα, θα μπορούσα και καλύτερα τώρα που το σκέφτομαι. Ένα 70% της θέσης βέβαια μπήκε πρίν τις πρώτες εκλογές, οπότε έχω εφεδρείες λίπους (είδα σχεδόν όλη την άνοδο) και πίστη στις επιλογές μου.
Υπάρχει και ένα 10% του χαρτοφυλακίου στην ΕΕΕ στα 21,4 ευρώ (μετά μερίσματος) αγορασμένη, που μπορεί να "στρατολογηθεί" ως εφεδρεία ρευστότητας αν συνεχίσουν οι προσφορές (με το 6μηνο που ανακοίνωσε δε βλέπω πως θα ξαναδεί τα 21 η ΕΕΕ-μεγάλα λόγια να μη λέω βέβαια). Άρα ας πούμε 20% ρευστότητα. Κάνω κάτι τέτοιες ταρζανιές, μη γελάτε (δηλ. να λογαριάζω μια βαρετή θέση ως "ρευστότητα").

Προφανώς στιγμιαία σκέφτηκα τι ωραία θα ήταν να πούλαγα τέλη Ιουλίου που είδα τα ψηλά, αλλά μου πέρασε καθώς αυτά είναι για...μάγους και καπεταναίους. Οπότε ταπεινός ναύτης εγώ, πίνω μια γουλιά κονιάκ και συνεχίζω το κουπί μέχρι τη στεριά όταν έρθει. Τα αποτελέσματα 6μηνου δεν με απογοήτευσαν.

hippy είπε...


Έχω ένα περιορισμένο αριθμό μετοχών που παρακολουθώ Τάσο (καμιά 40αριά) και η ΙΝΛΙΦ δεν ανήκει σε αυτές. Η διοίκηση είναι αξιόπιστη αλλά δεν μου αρέσει ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών. Φοβάμαι πως θα υποφέρει λόγω των επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα (έχει 55% σε Ομόλογα και ΕΓΔ). Η συγκεκριμένη υποαπόδοση θα είναι βέβαια σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη στις κεντρικές τράπεζες.

(όσα χρωστούν τα δανεισμένα κράτη, τόσα έχουν να λαμβάνουν οι δανειστές...κυριότεροι εξ αυτών είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες).



Ναύτης είπε...

Χίππυ μιας και ο ΟΑΚ είναι ταύρος για ΙΝΛΙΦ στα τελευταία του δημοσιεύματα, θα είχε ενδιαφέρον να ανοίξετε κουβέντα για ασφαλιστικές. Οι αντικρουόμενες οπτικές συνεισφέρουν σημαντικά νομίζω.

Δεν έχω θέση σε ΙΝΛΙΦ.

Ε.Ν είπε...

Δηλαδή τη να συμμαζέψει ο Μανουσάκης που δεν είναι ασυμμάζευτο, και γιατί χρειάζεται διάδοχος,μήπως ξεχνάμε ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό στον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει και το Μανουσακή όπως γίνεται πάντα σε όλες της ΔΕΚΟ αλλά το μεγάλο αφεντικό πάτησε πόδι και τους ότι εδώ κουμάντο κάνουμε εμείς και όχι εσείς. Άρα κάτι καλύτερα θα ξέρει το μεγάλο αφεντικό που βγάζει 400 δισεκατομμύρια κέρδη το χρόνο για να τον κρατήσουν σε αυτή τη θέση το Μανουσάκη. Όλες τις αποφάσεις και για όλα τα σημαντικά θέματα και για όλα αυτά τα μεγάλα έργα της παίρνουν οι Κινέζοι,για αυτό βλέπουμε την εταιρία να πετάει και να τελειώνει όλα τα έργα πάντα νωρίτερα από τις ημερομηνίες που βάζει. Οι Κινέζοι πήραν μία παράγκα και μέχρι τώρα την κάνανε πολυκατοικία και έχουν στόχο τώρα την πολυκατοικία να την κάνουν ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ. Έχουμε πολλά να δούμε στο μέλλον, και αυτά αφορούν τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Τώρα για τον ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΏΝ και την μετοχή του αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο γιατί τα αφεντικά είναι άλλοι και όχι ο Μανουσάκης ή οι Κινέζοι. Απλά αυτά τα αφεντικά ξέρουν πολύ καλά ότι οι Κινέζοι θα κάνουν τον ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ αλλά αυτοί θέλουν να αγοράσουν της μετοχές σε τιμές παράγκας όπως είναι σήμερα.

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...


Ναύτη μου πως μπορώ να μιλήσω για κάτι που δεν ξέρω? Μόνο να ενημερωθώ μπορώ. Κι αυτό θα το ζητήσω. Το μόνο που γνωρίζω και αναγνωρίζω στον κύριο Βοτσαρίδη είναι ότι κάθε χρόνο πετυχαίνει τους στόχους κι ανεβάζει σκαλοπάτια την ΙΝΛΙΦ. Σημαντικό για έναν επενδυτή.

Πάντως το ποσοστό των (παλαιών) ομολόγων στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι επίσης σημαντικό. Προσωπικά θεωρώ δεδομένη μια αργή μείωση των επιτοκίων από το 2ο τρίμηνο 2024...παρακολουθούμε τη ροή χρήματος στις ιδιωτικές επενδύσεις.

hippy είπε...


@ Ε.Ν

Καλησπέρα .... ποιος είπαμε ότι είναι το μεγάλο αφεντικό που βγάζει 400 δις το χρόνο? Να υποθέσω η μεγαλύτερη από τις δύο κρατικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας State Grid?

Αν αναφέρεστε σε δαύτην πραγματικά είναι τεράστια εταιρεία. Με ένα γιγάντιο επενδυτικό πρόγραμμα 70 δις που τρέχει στη χώρα της. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για ότι έχει πραγματική αξία στην οικουμένη και όχι για το χαρτομάνι e-money. Λιμάνια, τραίνα, δίκτυα. Το πρόβλημα τους είναι ότι το ξέρουν και οι άλλοι. Και τους δίνουν μόνο ποσοστά μειοψηφίας. Είδατε τι έγινε στο λιμάνι του Αμβούργου με την Cosco.

Το θέμα είναι ότι αυτοί σαν εταιρεία έχουν ζωή απέραντη. Εγώ πεπερασμένη.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη. Κι εσείς φυσικά. Αν και την καταθέσατε με κάπως μεγαλύτερη "ένταση" (ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε σε μένα)

Ε.Ν είπε...

Καλησπέρα Ηλία, φυσικά και αναφέρθηκα στην Stete Grid απλά εννοώ ότι ξέρουν πάρα πολύ καλά πως να διοικούν μία εταιρεία και να βγάζουν κέρδη από αυτήν την εταιρεία δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ,στην προκειμένη περίπτωση. Συμφωνώ ότι ενδιαφέρονται για ότι έχει πραγματική αξία αλλά νομίζω ότι τους ενδιαφέρει και το χαρτομάνι. Ποσοστό μειοψηφίας έχουν και στον ΑΔΜΗΕ αλλά έχουν και την διοίκηση της εταιρείας,ενώ η Cosco ζήτησε 37% και τους δώσανε 29% δεν ξέρω αν τους δώσανε και την διοίκηση του λιμανιού, πάντως στον ΠΕΙΡΑΙΆ έχουν τώρα το 67% και την διοίκηση. Οπότε άλλο Γερμανία άλλο Ελλάδα ή εξαρτάται από την συγκυρία ή αλλιώς άλλο είναι η περίπτωση της Cosco και αλλιώς η περίπτωση της Stete Grid στην Ελλάδα η σε άλλες χώρες. Επίσης Συμφωνώ ότι αυτοί έχουν απέραντη ζωή ενώ εμείς έχουμε πεπερασμένη ζωή με την διαφορά ότι εμείς έχουμε και παιδιά όποτε αν σε περίπτωση που δεν προλάβουμε να τον χαρούμε εμείς τον ΑΔΜΗΕ θα τον χαρούν τα παιδιά μας αυτό εμένα με ικανοποιεί αφάνταστα αν και πιστεύω ότι και εμείς θα προλάβουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της χαράς. Την δε άποψη μου την κατέθεσα τελείως ρεαλιστικά. ΥΓ δεν είμαι σίγουρος για το 37% και το 29% αλλά αν κάνω λάθος κάπου εκεί κοντά είναι αυτά τα νούμερα οι Γερμανοί τότε είχαν δεχθεί μεγάλη πίεση να μην πουλήσουν καθόλου 0% αλλά τελικά πούλησαν και αυτό έχει σημασία.

Ναύτης είπε...

Καλημέρα Χίππυ, έστω!

Χίππυ και η Ε.Ν. μιας και είπε ο Χίππυ ότι "ενδιαφέρονται για ό,τι έχει πραγματική αξία στην οικουμένη", εγκυκλοπαιδικά, αν δεν το ξέρετε ήδη, οι Κινέζοι έχουν δώσει επίσημη ονομασία σε αυτό: Belt and Road Initiative. Έχουν ρίξει τρελό χρήμα.

Θα βρείτε άπειρες πληροφορίες στο google και βιντεάκια στο youtube για το σχέδιο αυτό.

manos είπε...

Καλημέρα όπως το κατεβάσαμε απότομα έτσι θα το ανεβάσουνε .ο τουρισμός ο Σεπτέμβρης καλύτερος από τον Αύγουστο και ο Οκτώβριος είναι γεμάτος ρεκόρ φέτος δεν ξανάγινε

Ναύτης είπε...

Έδωσα μια απάντηση στο soltrade στον Διόφαντο που ασχολείται με στατιστική και τα διαγράμματα παραθέτοντας απόσπασμα από το βιβλίο "The intelligent investor" του B. Graham (μέντορα του Buffett). Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα πριν ξεκινήσω να αγοράζω μετοχές. Το παραθέτω και εδώ γιατί ίσως αρέσει στο Χίππυ που μιλά για το January effect. Είναι ελεύθερη μετάφραση δικιά μου με τη βοήθεια μηχανής (δεν έχω την ελληνική έκδοση).

"Το 1996, ένας άσημος fund manager με το όνομα James O'Shaughnessy δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο "Τι Λειτουργεί στην Wall Street". Σε αυτό, υποστήριξε ότι οι επενδυτές μπορούν να τα πάνε πολύ καλύτερα από την αγορά. Ο O'Shaughnessy έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση: Από το 1954 έως το 1994, θα μπορούσατε να μετατρέψετε 10.000 δολάρια σε 8.074.504 δολάρια, κερδίζοντας την αγορά κατά πάνω από 10 φορές - με μια εντυπωσιακή ετήσια απόδοση 18,2%. Πώς; Αγοράζοντας ένα καλάθι με 50 μετοχές που είχαν τη μεγαλύτερη απόδοση σε ένα έτος, είχαν πέντε συνεχόμενα έτη αυξανόμενα κέρδη και τιμές μετοχών λιγότερο από 1,5 φορές τα εταιρικά τους έσοδα. Σαν να ήταν ο Edison της Wall Street, ο O'Shaughnessy ζήτησε ΠΑΤΕΝΤΑ με αριθμό 5.978.778 για τις "αυτοματοποιημένες στρατηγικές" του και ξεκίνησε τέσσερα αμοιβαία κεφάλαια βασισμένα στα ευρήματά του. Μέχρι το τέλος του 1999, τα κεφάλαια είχαν συγκεντρώσει πάνω από 175 εκατομμύρια δολάρια από το κοινό - και, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο O'Shaughnessy δήλωσε με υπερηφάνεια: "Όπως προηγουμένως, ελπίζω ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας, διατηρώντας την πορεία και πιστεύοντας στις στρατηγικές επενδύσεις που έχουν δοκιμαστεί με τον χρόνο." Αλλά το "Τι Λειτουργεί στη Wall Street" σταμάτησε να λειτουργεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ιδέας από τον O'Shaughnessy. Τα fund του λίγο αργότερα χρεοκόπησαν.

Και μετά ο Graham συνεχίζει: "Όλοι οι μαθηματικοί τύποι για την επίτευξη υψηλότερης απόδοσης στις μετοχές είναι μια είδους αυτοκαταστροφική διαδικασία, παρόμοια με το νόμο των μειωμένων αποδόσεων (diminishing returns). Αν μια φόρμουλα πράγματι λειτούργησε στο παρελθόν (όπως το "January effect," που αναφέρεται συχνά ως μια εποχική ανωμαλία στην απόδοση των μετοχών κατά τον Ιανουάριο), τότε με τη γνωστοποίησή της, οι υπόλοιποι αγοραστές που την ακολουθούν συχνά υπονομεύουν - και συνήθως εξαλείφουν - τη δυνατότητά της να λειτουργήσει και στο μέλλον."

Ειδικά για το January effect λέει ότι ναι μεν ακόμα λειτουργεί, αλλά όχι και τόσο εντυπωσιακά όσο παλιότερα.

hippy είπε...


Χαιρετίζω

α) το βιβλίο του B. Graham κυκλοφόρησε πέρσι (νομίζω) και στα Ελληνικά με τίτλο "ο έξυπνος επενδυτής). Μου το έκανε δώρο η θυγατέρα στη γιορτή μου το καλοκαίρι, δεν το έχω διαβάσει ακόμα.

https://www.public.gr/product/books/greek-books/economics/economics/o-eksupnos-ependutis/1819950?custom_campaign=PMax_ENTER_Books&custom_source=google&custom_medium=cpc&gclid=Cj0KCQjw1aOpBhCOARIsACXYv-f1uhZhYsLh6jeb5l_FS-6CHXqxFFVaEaa8SK2l-_AMTyfwEWv5d3saApUhEALw_wcB

β) Ναύτη μου συμφωνώ απολύτως με την τελευταία παράγραφο του Graham που διάλεξες. Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί. Ωστόσο ΟΛΟΙ οι κερδοσκόποι-επενδυτές, ανεξαρτήτως μεγέθους χαρτοφυλακίου, πιστεύουν πως κάτι υπάρχει που αν το βρουν θα τους οδηγήσει στο προσωπικό τους Eldorado. Αυτό το κάτι, είτε το λένε "January effect", είτε το λένε "Shell May and go away" είτε οτιδήποτε, δημιουργεί κάπως καλύτερες συνθήκες στον "υποψιασμένο" για να το εκμεταλλευτεί. Πιο εύκολα πουλάς κασκόλ και καπέλο της ομάδας έξω απ΄το γήπεδο παρά στη λαική...ιδίως εάν ο αγώνας είναι ντέρμπι.

γ) Σε κάποια μελέτη που είχα διαβάσει παλαιότερα το διάστημα 15 Δεκεμβρίου-15 Ιουνίου οι δείκτες στις ΗΠΑ έχουν καλύτερη μέση απόδοση περίπου 10% από το διάστημα 15 Ιουνίου-15 Δεκεμβρίου. Η εμφάνιση της υπεραπόδοσης είναι περίπου 7/10. Δεν το λες και λίγο. Πολύ περισσότερο που είναι επαναλαμβανόμενο. Σαν να λέμε σε 50 χρόνια κερδοσκοπικής συμπεριφοράς κερδίζεις τα 35, χάνεις στα 15. Με λίγο διάβασμα (θεμελιώδη, beta, ειδήσεις κλπ) το αποτέλεσμα μοχλεύεται. Ωστόσο απαιτείται πειθαρχία (πολύ πολύ δύσκολο πράγμα).

δ) Τα πολλά λεφτά βγαίνουν στις κρίσεις. Όπως  Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, o covid  το Φεβρουάριο του 2020, οι σύριζας τον Ιανουάριο του 2015,  η χρεοκοπία της χώρας το 2012, η χρεοκοπία της  ΛΗΜΑΝ το 2008, οι δίδυμοι πύργοι το 2001. Μακάρι να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα ποτέ. Ωστόσο η (απαραίτητη) ρευστότητα στο συρτάρι είναι που δίνει στον επενδυτή τη στοιχειώδη ψυχραιμία να αντιμετωπίσει επ΄ωφελεία του την περίσταση.

"Εάν δεν έχεις χρήματα να αντιμετωπίσεις ένα απροσδόκητο χτύπημα, το μόνο που σου μένει είναι να ελπίζεις και να προσεύχεσαι" έγραψε ο δάσκαλος (εν προκειμένω Μ. Βάρσος). Σε απλά ελληνικά "την έβαψες".

hippy είπε...



Στο παρελθόν είχα κάνει κι εγώ ένα σχόλιο-στο ίδιο πνεύμα με το δικό σου στο Soltrade Ναύτη-σχετικά με την τυχαιότητα στις στρατηγικές.


Τυχαιότης, τυχαιοτήτων, τα πάντα τυχαιότης

Ένα βιβλίο που με επηρέασε ήταν αυτό των Gallea-Patalon "Κόντρα στο ρεύμα-τα μυστικά της αντιθετικής επένδυσης"-Εκδόσεις Στούπα

Μεταφέρω την περίληψη-συμπεράσματα του βιβλίου

Μια μετοχή μας κάνει (επενδυτικά) αγοραστικό κλικ όταν έχει πέσει 50% από τα ψηλά 12μήνου και ισχύουν ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω...

1) Να έχει Δείκτη τιμής προς κέρδη Ρ/Ε < 12
2) Να έχει Δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/BV < 1
3) Να έχει Δείκτη τιμής προς ελεύθερη ταμειακή ροή P/FCF <10
4) Να έχει Δείκτη τιμής προς πωλήσεις P/S <1

Από τη στιγμή που την εντοπίζουμε και την αγοράζουμε, λένε οι συγγραφείς, την κρατάμε μέχρι να κερδίσουμε 50% ή για τρία χρόνια. Ότι έρθει πρώτο.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι εταιρείες παραδείγματα που χρησιμοποιούν στο τέλος οι συγγραφείς-επαγγελματίες διαχειριστές-για να πείσουν τον αναγνώστη για την αξία της μεθόδου των.  Chrysler, Eastman KodaK, Citibank!! Και οι τρεις παρουσίασαν προβλήματα, υπήρξαν αγοραστικές ευκαιρίες κατά την άποψη των συγγραφέων, επανέκαμψαν δίνοντας καλά κέρδη στους τολμηρούς που τις αγόρασαν με βάση τα παραπάνω κριτήρια. 

Δυστυχώς όμως για την υστεροφημία των συγγραφέων και οι τρεις σε βάθος χρόνου ξαναέφθασαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

H Eastman KodaK κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2012. Η Chrysler ομοίως χρεοκόπησε το 2009 και διασώθηκε απ΄την Fiat. Η Citigroup πληγώθηκε άσχημα από την κατάρρευση των CDS στο "τσουνάμι" της ΛΗΜΑΝ. Έκανε reverse split σαν τις συστημικές δικές μας 10:1 και μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κάλυψαν κυρίως το Αμερικανικό δημόσιο και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας που πήρε το 10%. Καταπληκτικό?  Συμφωνώ.

Και οι τρεις επιλογές μια 10ετία-15ετία μετά από την επιλογή των συγγραφέων γκελάρισαν. 

Ταπεινό μου συμπέρασμα:

Τα πάντα όλα φαίνεται να μοιάζουν σωστά αλλά σε ένα συγκεκριμένο time frame. Εάν ανοίξουμε το χρονικό διάστημα επαληθεύεται ο νόμος του Ηράκλειτου: "Τα πάντα ρει".... καλό το διάβασμα αλλά θέλει και λίγο τύχη. Έστω για να πετύχεις την τάση.


Ο ενεργός επενδυτής πρέπει (νομίζω) να είναι και διαβασμένος και καθημερινά ενημερωμένος. 

JD είπε...

Καλησπέρα φίλτατε Hippy!

Ποια η γνώμη σου για τον Kostolany (άλλοι λένε ότι χρεωκόπησε 3 φορές και άλλοι ότι πλούτισε από τα σεμινάρια) & Charles Dow?

Γιώργος είπε...

Καλησπέρα Ηλία
Και 'γω θα ήθελα να σε ρωτήσω για την ΑΜΚ της ΙΝΛΟΤ!

Ναύτης είπε...

Χίππυ σε ευχαριστώ για την εξαιρετική ανασκόπηση.
Επειδή το ξεφύλλιζα χθες με αφορμή το χθεσινό σχόλιο, και μιας και μίλησες για "ενεργό επενδυτή", θα απαντήσω με μια παράθεση πάλι, στα αγγλικά και θα τη μεταφράσω και στα ελληνικά:

"A truly conservative investor will be satisfied with the gains shown on half his portfolio in a rising market, while in a severe decline he may derive much solace from reflecting how much better off he is than many of his more venturesome friends."

"Ένας πραγματικά συντηρητικός επενδυτής είναι ικανοποιημένος με τα κέρδη που εμφανίζονται στο μισό του χαρτοφυλάκιο σε μια ανοδική αγορά, ενώ σε μια σοβαρή πτώση μπορεί να αισθανθεί ηρεμία σκεπτόμενος ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τους πιο τολμηρούς φίλους του."

Διαχρονικά λόγια.

Το κεφάλαιο 2 μιλάει για τον πληθωρισμό, το βιβλίο που έχω εγώ έχει και σύγχρονο σχολιασμό οπότε δεν ξέρω αν είναι ακριβώς ίδιο. Και δεν ξέρω πόσο καλή απόδοση του βιβλίου έχει γίνει στα ελληνικά. Πάντως είχα βρει διαμάντακια για την πλοήγηση σε πληθωριστικό περιβάλλον και γιατί κάποιες εταιρείες μένουν πίσω και γενικά για τη συμπεριφορά των χρηματιστηρίων σε πληθωριστικές εξάρσεις (είχε δεδομένα ακόμα και από το 1919 αν θυμάμαι καλά).

Συμφωνώ πλήρως για το θέμα της τύχης.
Βρες μου έναν που να λέει ότι όλα είναι μόνο θέμα ικανότητας και θα σου βρω έναν ψεύτη χαχαχα. Σιγα μην υπήρχε κάτι απόλυτα γραμμικό σε έναν κόσμο χάους.

ΥΓ. Προχθές είδα το λογιστή και εκεί που μιλάγαμε για άλλα θέματα πήρα και μια αχρείαστη διάλεξη (δεν ζήτησα γνώμη επί τούτου) για το πόσο επικίνδυνες είναι οι μετοχες, για το πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα παλιότερα για το ΧΑ κτλ κτλ. Σχεδόν με έπεισε...να αλλάξω λογιστή!

ΥΓ2. Προφανώς το προτείνω για διάβασμα ή ακόμα και ξεφύλλισμα και το θεωρώ εξαιρετικό δώρο!

hippy είπε...


O Kostolany είναι ο αγαπημένος "χαρούμενος φιλόσοφος" των αγορών (και λιγότερο καλός επενδυτής). Δεν ξέρω εάν χρεοκόπησε, εάν ναι δεν θα μου κάνει εντύπωση, όλοι συνήθως μιλάμε για τις επιτυχίες μας και λιγότερο για αποτυχίες. Ξέρω ότι τα χρήματα του τα απόκτησε μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο αγοράζοντας στο 10-15% της αξίας τους ομόλογα της χρεοκοπημένης Γερμανίας τα οποία στη λήξη τους πληρώθηκαν κανονικα στο άρτιο (100).

Τα δικά μας του PSI το 2012 παρομοίως γκρεμίστηκαν στο 10-15% της αξίας του, ανταλλάχθηκαν το 2018 από τον Τσακαλώτο στο 101,25 (εννοείται πως τα καινούργια έπεσαν επι τόπου στο 85-90 που βρισκόντουσαν τα παλιά πριν την ανταλλαγή) και μπορούσε κάποιος να τα πουλήσει στην πανδημία covid των μηδενικών επιτοκίων ΕΚΤ σε τιμές 130-160 !!!! αναλόγως της λήξεως καθώς είχαν κουπόνια 3,90-4,20%. Τα είχα κάνει πρόταση στον capital (και στο marketzone που δεν υπάρχει πια) τον Ιούλιο του 2012. Μαντεύεις πόσοι από τους φίλους ακολούθησαν. Κανείς!!! Περιέργως μόνο η κυρά μου εμπιστεύτηκε τις οικονομίες της.

Ως προς την ΙΝΛΟΤ.

Χρειάζονται περίπου 1,6 κουπόνια για αγορά 1 μετοχής.
Άρα 1,6 χ 0,0215 = 0,0344 + 0,58 = 0,6144 κόστος νέας μετοχής. Συνεπώς μόλις 1% κάτω απ΄την τιμή τούτη τη στιγμή (0,62).

Προσωπικά πιθανολογώ ότι το δικαίωμα θα κινηθεί προς το 0,01 πλησιάζοντας στη λήξη του. Θεωρώ επίσης ότι σίγουρα θα υπάρξουν κι αδιάθετες μετοχές που θα δωθούν στους προεγγραφόμενους αναλογικά (στην περσινή αύξηση υπήρξαν 16.000.000 αδιάθετες). Απ΄ότι διάβασα υπάρχει δικαίωμα προεγγραφής για 2πλάσιες έναντι των κανονικά δικαιουμένων.

Εάν κάποιος προεγγραφεί και πάρει τις μισές αδιάθετες το κόστος του θα "πέσει" στα 0,594 ευρώ. Μόλις 3% κάτω απ΄την τρέχουσα τιμή. Η προηγούμενη αύξηση πέρσι έγινε πάλι στα 0,58 με αντίθετους όμως όρους (1,5 νέα σε 1 παλιά).

Αξίζει?

α) Μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αύξησης το Δεκέμβριο/2022 η μετοχή έπεσε στα 0,50 (δεν ξέρω το λόγο)

β) Ο καβουροφονιάς Κόκκαλης μειώνει τη θέση του

γ) Στην αντίστοιχη περίπτωση της ΛΑΒΙΦΑΡΜ πέρσι η επάνοδος έγινε σχεδόν άμεσα (σε 3 μέρες). Τις 2 πρώτες με το παλιό καθεστώς από τα 0,40 πήγε στα 0,48 αλλά την 3η (πρώτη μέρα σε κανονική διαπραγμάτευση) την γκρέμισαν στα 0,38 (προεξοφλημένο γεγονός).

Ζαλίστηκα...άστο για αργότερα που θά΄λεγε κι ο Βούδας της Κυψέλης.

Στα σοβαρά τώρα ευκαιρία ΔΕΝ νομίζω να υπάρχει. Εγώ μάλλον θα πάρω ένα μικρό στοίχημα 10.000 μετοχών max. Εάν όμως ήμουν πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς θα ζητούσα εξηγήσεις από τον κ. Μάνθο για το σημερινό προβοκατόρικο δημοσίευμα.

Ναύτης είπε...

Στρατηγός Λάμπρος (ΙΝΤΕΚ) ρέστα σήμερα.
Σε παλιότερα δημοσιεύματα υπήρξε χρηματιστηριακός μαέστρος για όσους έχουν ψάξει το "ιστορικό" του. Και αυτό μια κάποια σημασία την έχει.

Και γενικά στη διόρθωση, αρνήθηκε να διορθώσει ιδιαίτερα, τώρα πήγαμε και στα νέα υψηλά.
Τα θεμελιώδη συμπαθητικά φαίνονται, συνεχίζω την ίδια κουραστική τακτική (ZzZzZ).

Αφου επιλέγω την απραξία, με επέλεξε η αμπελοφιλοσοφία.
Σήμερα με τις καινούριες αναταραχές σκεφτόμουν τι ωραία πρέπει να αποδήμησαν εις κύριον κάποιοι εκεί στο 2007. Όλα μέλι για το Ελληνικό όνειρο, ίσως και να έφυγαν στεναχωρημένοι γιατί θα σκέφτονταν "γαμώτο, καμιά δεκαετία ακόμα και θα είχα δει την Ελληνική σημαία στον Άρη". Που να ήξεραν. Καλά, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε λιγουλάκι;

hippy είπε...


Εάν κάποιος έχει χρόνο και διάθεση μπορεί να παρακολουθήσει live μια συζήτηση για το ΧΑΑ αύριο Πέμπτη στις 9,30 το βράδυ. Μπορεί επίσης να συμμετάσχει με γραπτές ερωτήσεις (για ότι θέλει) που θα του απαντηθούν από τους συμμετέχοντες Νίκο (Nikonomia)-Θοδωρή (OAK)-Βασίλη (Nikdan)-Ηλία (Hippy).
Η διεύθυνση είναι:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=yY61yL5eLIc&fbclid=IwAR2_XIwB2wIlhtisqdG5SZdOZlDLD_RUYJCyffeswRjEhTJcx-6YfjQgCPs

Ναύτης είπε...

Εξαιρετικοί όλοι στο σημερινό live, συγχαρητήρια Ηλία.
Άκρως εποικοδομητική συζήτηση, μ΄αρέσει που είστε ταυράκια με σκέψη, και οι τρεις προσφέρατε πολλά.
Ευχαριστούμε!

hippy είπε...


Ευχαριστώ θερμά. Εξαιρετικός ΟΑΚ θα έλεγα, πολύ δομημένη σκέψη.

Ναύτης είπε...

Χίππυ συμφωνώ, δεν έχει σημασία αν θα βγει σωστός ή λάθος, σημασία έχει ότι τοποθετείται με σαφήνεια και επιχειρήματα.

Επειδή σε είδα με τον ΟΤΕ ανήσυχο...
Με τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΥΑΘ επίσης...
Να σημειώσω ότι διαφωνώ με την τοποθέτηση του ΟΑΚ για ΑΔΜΗΕ αλλά μικρή σημασία έχει.

Θα σου παραθέσω τα λόγια του Graham που γράφτηκαν δεκαετίες πριν, αλλά με τον πληθωρισμό γίνονται και πάλι επίκαιρα και ίσως βρεις κάποιο ενδιαφέρον.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 "The Investor and Inflation"

The stock market has considered that the public-utility enterprises have been a chief victim of inflation, being caught between a great advance in the cost of borrowed money and the difficulty of raising the rates charged under the regulatory process. But this may be the place to remark that the very fact that the unit costs of electricity, gas, and telephone services have advanced so much less than the general price index puts these companies in a strong strategic position for the future. They are entitled by law to charge rates sufficient for an adequate return on their invested capital, and this will probably protect their shareholders in the future as it has in the inflations of the past.

"Η χρηματιστηριακή αγορά θεωρεί ότι οι δημόσιες υποδομές ήταν το μεγαλύτερο θύμα του πληθωρισμού, πιασμένες στη μέγγενη του αυξημένου κόστους χρήματος και τη δυσκολία να αυξήσουν την τιμολόγησή τους λόγω αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου. Αλλά εδώ είναι που πρέπει να τονίσουμε ότι επειδή η τιμολόγηση του ρεύματος, της βενζίνης και των τηλεφωνικών υπηρεσιών έμεινε πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, τότε αυτό ειναι που βάζει τις εταιρείες αυτές σε ισχυρή στρατηγική θέση για το μέλλον. Είναι υποχρεωμένες από το νόμο να χρεώνουν τόσο ώστε να έχουν ένα επαρκές ROIC (return on invested capital), και αυτό θα προστατέψει τους μετόχους στο μέλλον όπως τους προστάτεψε στο παρελθόν."

ΟΠΟΤΕ προσοχή, όπως το καταλαβαίνω ΔΕΝ λέει ότι προστατεύεσαι τη στιγμή του πληθωρισμού, αλλά ότι προστατεύεσαι στο μέλλον μετά το κύμα πληθωρισμού. Για τον ΟΤΕ βέβαια συμφωνώ ότι ήδη τα τιμολόγια είναι τσιμπημένα και δε μου άρεσει (τα είπε ο ΟΑΚ). Για τον ΑΔΜΗΕ όμως και τα νερά θεωρώ ότι αξίζει προσεκτικό διάβασμα το απόσπασμα του Graham. Πολλοί παρανόησαν ότι τη στιγμή του πληθωρισμού είναι καλές επενδύσεις. Ο Graham μας λέει ότι τη στιγμή του πληθωρισμού είναι που αυτές οι εταιρείες προσφέρονται με discount, και είναι αυτές που τρώνε το μεγαλύτερο πλήγμα (και άρα στιγμή για χτίσιμο? θα δούμε...).

Καλό απόγευμα!

Ναύτης είπε...

Επίσης μου άρεσε πολύ και η κουβέντα που έγινε περί downside και upside risk, τόσο από εσένα Χίππυ όσο και από τον ΟΑΚ. Είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάω πριν την αγορά και το τελευταίο πριν την πώληση.

Μάλιστα το εξήγησε πολύ όμορφα ο ΟΑΚ και για το ΓΚΜΕΖΖ.
Είχα έρθει σε μίνι σύγκρουση (παρεξηγήθηκε η γραφή μου) με τον Τοτολάκη στο soltrade όταν έγραψα ότι έδωσα το ΓΚΜΕΖΖ στα 0,57 και το γύρισα όλο σε ΑΔΜΗΕ (περιξ 2,2 προ μερίσματος, ας πούμε 2,15 μετά μερίσματος). Αυτό είχα προσπαθήσει να εξηγήσω στο σκεπτικό μου: ότι σε ένα 6μηνο πήρα από το ΓΚΜΕΖΖ πάνω από 100% απόδοση. Η επιστροφή κεφ. δεν είναι τόσο ελκυστική όσο όταν το αγόρασα σε αυτές τις τιμές και το προφίλ ρίσκου τελείως διαφορετικό. Άρα γιατί να μην το δώσω και να αγοράσω με διπλάσιο ποσό (επί του αρχικού κεφαλαίου) τον ΑΔΜΗΕ, που εντάξει τσούκου τσούκου κάτι θα μου δίνει (+τον καλύτερο ύπνο, δηλ. και στα 1,97 μετά το μέρισμα που έχει πέσει δε με νοιάζει). Κατά κάποιον τρόπο για μένα ήταν μια κίνηση κατοχύρωσης κερδών και ας μην την πήρα σε ρευστό στα χέρια (τελείως διαφορετικό downside risk ο ΑΔΜΗΕ με το ΓΚΜΕΖΖ κατά τη γνώμη μου...).

hippy είπε...


Ναύτη μου στις αγορές είμαστε μόνοι μας. Για λόγους εντιμότητας

-Στον ΟΤΕ ΔΕΝ έχω θέση, ΟΥΤΕ θα αποκτήσω θέση τους επόμενους 8 μήνες. Θεωρώ ότι στην καλύτερη περίπτωση θα ακολουθήσει το ΓΔ, θέλω επίσης να δω τι θα γίνει με τον Τσαμάζ.

-Ο ΑΔΜΗΕ είναι η 4η μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιο μου. Όπως είπα με "σκιάζουν" τα φαραωνικά σχέδια του Μανουσάκη, έχω κατά νου ολική αποεπένδυση σε λογικές τιμές (2,30-2,40) που πιθανολογώ θα δεί το χαρτί το 1ο τετράμηνο του 2024. Πες το κι ένστικτο.

-Τα νερά είναι άλλη ιστορία. Ανελαστικό και πολύ φθηνό προιόν. Έχω θέση, το Δεκεμβριο με το καλό (ή ακόμα καλύτερα με το κακό) θα 2πλασιάσω.

-Με τα ΜΕΖΖ δεν έχω ασχοληθεί, δεν τα ξέρω. Μακάρι τα παιδιά να κερδίσουν τα χρήματα που ελπίζουν. Ωστόσο δεν είναι μετοχές. Δεν υπάρχει growth, το αντίθετο μάλιστα. Περισσότερο στοίχημα μου φαίνονται. Κάπως σαν τα αλήστου μνήμης τραπεζικά warrants.

Ναύτης είπε...

Χίππυ φοράς πολλά παράσημα για να διαφωνήσω, οι πιθανότητες σα να λέμε δεν είναι υπέρ μου, αλλά εγώ βλέπω την Ολλανδική TenneT (αντίστοιχη του ΑΔΜΗΕ) που πάει για 900 εκατ. κέρδη φέτος και...ονειρεύομαι. Έχει δημοσιεύσει εξάμηνο με το EBIT να έχει πιάσει ήδη το 75% της προηγούμενης χρονιάς. Σάμπως είναι περισσότεροι από εμάς; Μια χούφτα χώρα...

https://www.tennet.eu/about-tennet/investor-relations#11717

Μέχρι πριν λίγο καιρό τον έκραζα τον ΑΔΜΗΕ, τώρα το έχω πάρει αλλιώς. Ο Μανουσάκης για μένα δεν είναι Φαραώ με το κράτος να βάζει πλάτες σε κάθε περίπτωση (αργά η γρήγορα). Είναι περισσότερο σαν τα πλουσιόπαιδα που ο μπαμπάς τους λέει κάνε ότι γουστάρεις, εγώ είμαι από πίσω να χρηματοδοτήσω τζαμπέ τα όνειρα σου. Στοιχηματίζεις ελαφρά τη καρδία εναντίον του; Προς διευκρίνιση, τον ΑΔΜΗΕ τον κοιτάζω σε βάθος 5-10 ετών (αρκετά μάκρο), καλά να είμαστε να τον δούμε.

Για ΟΤΕ, μεζζ, νερά είμαστε στην ίδια σελίδα.

Καλό βράδυ και ευχαριστώ για το σχολιασμό!

hippy είπε...



Καλησπέρα σε όλους

κατ΄αρχήν όλοι έχουμε δει ότι στο λιμάνι η παλίροια ανεβάζει όλες τις βάρκες. Ακόμα και τις μισοσπασμένες. Το ίδιο κάνει και η προσδοκία στις αγορές. Συνεπώς εάν δεν μας βρει κάτι σκληρό και απρόοπτο, τα καλά νέα* μπροστά ανεβάζουν τις πιθανότητες για θετική προοπτική το 1ο τετράμηνο του 2024.

* όπου καλά νέα

(α) 100% μείωση πληθωρισμού καθώς συγκρίνεται με το περσινό διάστημα,
(β) 98% έναρξη μείωσης επιτοκίων καθώς το οξυγόνο στις επιχειρήσεις εξαντλείται κι αν η κατάσταση ξεφύγει μετά ο Ζερόμ και η Χριστίνα θα πρέπει να κάνουν ανάνηψη,
(γ) εκ νέου ενεργειακή κρίση είναι ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο καθώς η Δύση έχει πάρει τα μέτρα της, αλλά και οι αύξηση των ΑΠΕ αμβλύνει το πρόβλημα,
(δ) η μετάβαση του ΧΑΑ στις ανεπτυγμένες αγορές δεν θα πολλαπλασιάσει απλά τα παθητικά funds
αλλά θα αυξήσει και τους μεγάλους παίχτες που "διαβάζουν" τις ευκαιρίες,
(ε) τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ακόμα εδώ, είναι μπροστά και το πολιτικό προσωπικό (κυβέρνηση κ αντιπολίτευση) συμπορεύεται στην αξιοποίηση τους στο μέγιστο βαθμό (ψηφιοποίηση κράτους και όχι βιτρίνα). Θεωρώ θετικό ότι στο τιμόνι του συριζα βρέθηκε φιλελεύθερος.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι η αύξηση του αμερικάνικου 10ετούς και κυρίως 30ετούς. Σκέφτομαι δηλαδή πως όταν το τελευταίο δίνει 5,10% είναι μεγάλος ο πειρασμός για τα ταμεία να μεταγγίσουν ρευστό από τα χρηματιστήρια στα μακρινά ομόλογα αδυνατίζοντας τις μετοχές (εάν πχ ο πληθωρισμός πέσει στο 3% ένα ασφαλιστικό ταμείο θα κερδίζει από την ομολογιακή του τοποθέτηση 2,10% καθαρά επί 30 χρόνια...καθόλου άσχημα).

Αυτός είναι ο λόγος που βάζω κοντινό ορίζοντα αναθεώρησης επενδύσεων (Πάσχα 2024).


ΥΓ Ναύτη μου περίπου όπως βλέπεις τον Μανουσσάκη βλέπω εγώ τον Κοντόπουλο με τα ΕΧΑΕ. Η νομοτελειακή μετάβαση του ΧΑΑ στις αναπτυγμένες πιθανολογώ θα διπλασιάσει τις συναλλαγές. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε το 2007-8 πριν τον υποβιβασμό. Μέχρι να συμβεί αυτό υπάρχει ένα αξιοπρεπές μέρισμα. Τώρα ξεκινώ να χτίζω.






mixalis mixalios είπε...

-Καλα εδω συζητανε σοβαρα κι εσυ μας λες για ΙΝΛΟΤ?
-Ας τα να πανε. Και να στο κανω ακομα χειροτερο?
-Για πες...
-Οχι απλα μπηκα στην ΑΜΚ αλλα για να μπω πουλησα ΙΝΤΕΚ στο 5.74...Δεν μπορούσα να εχω τοσες μετοχες με ΙΝ μπροστα...
-Καλα, και αν το διαβασει ο Ηλίας τι θα πει?
-θα εχει τα δικια του κι αυτος...Αλλα εχουν δει πολλα τα ματια του, οποτε θα με καταλάβει 😜😁

hippy είπε...


ΑΝΕΚ

Attica – ANEK: Ενέκριναν το σχέδιο συγχώνευσης οι εταιρείες

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2214368/attica-group-prasino-fos-apo-ds-sto-shedio-syghone.html



Αnother brick to the wall

https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U




hippy είπε...


ΙΝΛΟΤ

Δεν ξανακάααανω φυλακή 🎵 🎵
μαζί με Κοκκαλάκη, τον μπαγάσα Σωκρατάκη
τα μιλησαμεεεεε, τα σύμφωνησαμε 🎵 🎵 🎵 🎵


https://www.youtube.com/watch?v=QvnK497ZomA

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Έχω την εντύπωση πως όλος αυτός ο στρατός..από όλη την οικουμένη που μαζεύτηκε εκεί από κάτω..δεν πήγε για να πολεμήσει ξεβράκωτους ΧΑΜΑΔΕΣ....
Για άλλους πήγαν..Και αν βγουν αληθινά αυτά που σκέφτομαι κρατήστε λάδι ..αλεύρι..και χρυσό..
Καλό βράδυ.

hippy είπε...



Αν βγουν Οκ...αν ΔΕΝ βγουν ακόμα μια χαμένη ευκαιρία.

Από τότε που με θυμάμαι πάντα η ίδια ιστορία Σωτήρη..."Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο"

hippy είπε...


«Πες μου πώς τελειώνουν»: Το μεγάλο ερώτημα για τις συρράξεις σε Ουκρανία-Ισραήλ

https://www.euro2day.gr/newdeal/article-blog-newdeal/2214211/pes-moy-pos-teleionoyn-to-megalo-erothma-gia-tis-s.html

Σίγουρα βάλτος...θέλω να πιστεύω ότι η αυξημένη παρουσία των Αμερικάνων στοχεύει περισσότερο στο Ισραήλ (να βάλει νερό στο κρασί του) και λιγότερο στους υπόλοιπους.

Ναύτης είπε...

ΟΠΛΑ έχω μεγαλούτσικη θέση για τα κυβικά μου σε ΛΟΥΛΗ μετράει;
Μου έβγαλε μέτρια-κακά αποτελέσματα εξαμήνου (μιλάω για τις πωλήσεις καθαρά, όχι την καουμπόικη κίνηση με τα interest rate swaps) και στοχάζομαι τι να κάνω.
Κάνει και εμπόριο από το καλοκαίρι διαβάζω από δω και από κει - θα του βγει του αλευρά άραγε;
Φέτος και με τα 5 εκατ. κέρδη (έστω και πλαστά) βγήκε η χρονιά με έστω και πλαστό P-E στο 10... Και ας μη βγάλει τίποτα το Β εξάμηνο. Σκέφτομαι να περιμένω, θα δούμε.
Λάδι έχει κάτι ελίτσες ο πατέρας μου - για το σπίτι κάτι κάνουμε.
Να φτιάξω το υπόγειο; Κονσέρβες; Χαρτί υγείας; Πείτε τι ξέρετε τέλος πάντων να προετοιμαστούμε λίγο όσοι είμαστε πέρα βρέχει

ΥΓ. Χίππυ με το καλό εύχομαι να ολοκληρωθεί η θαλασσο-περιπέτεια και να πιάσεις στεριά.

Ναύτης είπε...

ΥΓ2. Πήρα λίγο θάρρος βλέποντας τον CEO του ΛΟΥΛΗ να αγοράζει 5000 τεμάχια προχθές στα 2,70 αν θυμάμαι καλά. Είδωμεν.

hippy είπε...


Εξαιρετική εταιρεία ο Λούλης. Εξαιρετικός και "πονεμένος" άνθρωπος ο Κ. Λούλης. Πολύ καλός επιχειρηματίας αλλά...ο κλάδος έχει ένα μόνιμο πρόβλημα. Καθώς το αλεύρι είναι είδος πρώτης ανάγκης η τυχόν αύξηση στα σιτηρά δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσια στην κατανάλωση. Θα βγάλει τον κόσμο στους δρόμους όπως έγινε κατά την "αραβική επανάσταση" το 2011 με αφορμή την αύξηση τιμής του ρυζιού.

Γνώμη μου βέβαια, μπορεί λάθος. Είναι ο λόγος ωστόσο που δεν με αφήνει να επενδύσω στην καλή εταιρεία.

mixalis mixalios είπε...

https://www.zarpanews.gr/chania-enekrinan-tin-aporrofisi-tis-anek-apo-tin-attica-ta-ds-ton-etairion-ti-tha-akoloythisei/

Ναύτης είπε...

Χίππυ είχα δει και είχα διαβάσει πολύ προσεκτικά την τοποθέτησή σου.
Δεν διαφωνώ επί της ουσίας - και το πιθανότερο να βγεις σωστός.

Δύο τα πονταρίσματα:

Έχω ποντάρει στην Kenfood (έτοιμα μείγματα που δικαιολογούν μεγάλο καπέλο) για την οποία ο υιός Λούλης ήταν πολύ αισιόδοξος σε μια εταιρική παρουσίαση πριν κάποια χρόνια - μετά ήρθε ο κόβιντ (νομίζω small cap conference).

Έχω επίσης ποντάρει στο δυναμικό μπάσιμο της εταιρείας στο εμπόριο σιτηρών - ελέω γεωπολιτικών εξελίξεων και στήριξης από Al Dahra.
Η εταιρεία πρόσφατα προχώρησε σε αλλαγή κατασταστικού προσπαθώντας να χτυπήσει τις big 4 παγκόσμιες εταιρείες γνωστές και ως ABCD (Arche – Bunhr – Cargill και Daniels Midland).
Μονοπωλιακή κατάσταση, αλλά αν τους βγει, μετά πάμε για άλλα κόλπα.
Δεν το θεωρώ τυχαίο ούτε ότι αγοράζουν insiders ούτε ότι το ΔΣ είναι φωτιά και ας το κατηγορούν για τις αμοιβές του.

https://www.dealnews.gr/secret-money/1070786/loulis-mills-to-colpo-grosso-ton-abcd-i-eisodos-poson-kai-kinezon-sta-sitira-kai-i-al-dahra/

ΔΕΝ έχω διασταυρώσει κάτι ούτε γνωρίζω κάτι, και σε καμία περίπτωση δεν κάνω κάποια προτροπή για αγορά/πώληση/διακράτηση. Ψαράς είμαι, έχω απλώσει δίχτυα και κάθομαι... Οπότε πιθανό να φάω μπριζόλα τελικά αντί για ψαρικό που ονειρεύομαι.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Λούλη είχα πριν πολλά χρόνια. .
Αν δεν ήμουν αλλού.. άνετα θα ξανά αγόραζα..
Εγώ άλλο θα ρώταγα στην θέση σού..
Σε τι τιμή θα γίνει το ντιλ των Ιταλών;

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ας πούμε..
Προηγούμενο υψηλό.. μειων πρόσφατο χαμηλό..μειων 10% έκπτωση..πόσο μας κανει;
Το ντιλ έχει γίνει από το καλοκαίρι..
Τρεις γνώριζαν..Ο Κυριάκος..ο Γιάννης..και ο Ιταλός..

Ο επενδυτής ο μαριδος θα πάρει την προσδοκία. ..

hippy είπε...


Σωτήρη....ένα παραμυθάκι απ΄το μακρινό 2010...Αφιερωμένο


Η ποντικοπαγίδα

Ένας φίλος μου έστειλε σήμερα ένα παραμυθάκι. Το αντιγράφω εδώ για αποσυμπίεση. Μόνο γι αυτό.


Η ποντικοπαγίδα και το μήνυμά της

Ενα  ποντικάκι κάποτε, παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο. Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο; Αναρωτήθηκε. 

Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που έπαθε όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!

Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο!:

 -Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!

 Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε:  "Κυρ Ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σας. Αλλά δεν βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"

Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και του φώναξε: "Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!" Το γουρούνι έδειξε συμπόνια αλλά απάντησε: "Λυπάμαι πολύ κυρ ποντικέ μου αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να προσευχηθώ. Να είστε σίγουρος δε, ότι θα το κάνω. Θα προσευχηθώ".

 Τότε το ποντίκι στράφηκε προς την αγελάδα και της φώναξε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: "Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!" Και η αγελάδα απάντησε: "Κοιτάξτε, κύριε ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που διατρέχετε, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου κάνει, είναι μια διπλωματίτσα στην κοιλιά μου!

Έτσι, ο καλός μας ποντικούλης, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε μόνος του να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!

Την επόμενη νύχτα, ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει η ποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα του αγρότη που έτρεξε να δει τι συνέβη αλλά μέσα στη νύχτα, δεν πρόσεξε πως την παγίδα πιάστηκε από την ουρά ένα φίδι... Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα. 

Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο. Αλίμονο όμως,  την έφερε στο σπίτι με ένα πολύ υψηλό πυρετό. Ο γιατρός τον συμβούλεψε  να της κάνει ζεστές σουπίτσες κι έτσι ο αγρότης έσφαξε την κότα αφού όλοι ξέρουμε πως στον πυρετό δίνουμε κοτόσουπες!

Αλλά η αρρώστεια της γυναίκας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες έρχονταν στη φάρμα να βοηθήσουν. Ο καθένας με τη σειρά  του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας 24 ώρες το 24ωρο. Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει το γουρούνι!

Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλύτωσε! Πέθανε! Στη κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος γιατί ήταν πολύ καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι. Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει την αγελάδα του... 

Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν΄ έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη... 

Γι’ αυτό και σεις, την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ότι έχει ένα μικρό πρόβλημα- μεγάλο γι αυτόν- και που ίσως εσάς δε σας πολυαφορά, θυμηθείτε πως όταν κάποιος από το περιβάλλον μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε και μεις σε μεγάλο κίνδυνο!

Που θα πεί πως ότι αφορά τη χώρα που ζω, αφορά εξίσου και μένα, ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!


hippy είπε...


Το είχα ποστάρει στη στήλη του κ. Στούπα το 2010 που φοβόμαστε ότι ο ουρανός θα πέσει στο κεφάλι μας πηγαίνοντας στη δραχμή. Ευτυχώς-μα τον Τουτάτη-περάσαμε ξώφαλτσα.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...


"Καταλαβαίνεις γιατί δεν έχω πλέον εμπιστοσύνη στο ΧΑ"


Αν μπεις φίλε να μετρήσεις τις ζημιές των αμερικάνικων τραπεζών από "ομόλογα στη λήξη" θα πάθεις λιποθυμικό επεισόδιο. Πάνω από 200 δις δολάρια μόνο (η χειρότερη μεταξύ τους) Bank of America. Από 40 δις και πάνω κάθε μια απ΄τις άλλες μεγάλες. Οι δικές μας είναι ψιψίνες.

Γι αυτό σου λέω...αν βουλιάξουμε θα πνιγούμε όλοι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι αγοράζουν υποδομές κι ας τους βάζουν μέσα (ΑΔΜΗΕ).

Καθώς όμως εξαρτιόμαστε όλοι μεταξύ μας....ΔΕΝ θα βουλιάξουμε.




austin είπε...

Την καλημέρα μου!

Δεν ξερω εάν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, παρατηρώ όμως μια "αγωνια" των κρατών να πάρουν ξεκάθαρη θέση με τον έναν ή άλλον έναντι μιας εμπόλεμης διαμάχης και απορώ που οδηγούμαστε...

Πρώτα η Ουκρανία, τωρα η γαζα

Δεν αναλύω τι και πως απλα παρατηρώ το εξής:
Ο "επικίνδυνος " πλανητάρχης επι των ημερών του ελεγε ότι ο Ρώσος δεν είναι ο εχθρός και υπογραφέ την συμφωνία του Αβραάμ και επι των ημερών του "καθωσπρέπει " γίνεται το μπλε βρασε.

Εάν επι του πιο γελοίου (οντως δεν το λέω μεταφορικα) πλανητάρχη δεν έπεφτε πιστόλια στον πλανήτη, προτιμώ ξεκάθαρα την γελοιότητα έναντι βομβών

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο γιατί βραζει το πραγμα, ο καθένας υψηλόβαθμο λέει το μακρύ και το κοντό τκαι όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές ο καπιταλισμός αναζωγονειται από τις "σταχτες" του

hippy είπε...


Δεν ξέρω πόσα απ΄αυτά που φτάνουν και δείχνουν τα κανάλια είναι πραγματικά και πόσα προβοκάτσια. Το δράμα των αμάχων όμως είναι πραγματικό. Μακάρι να υπάρχει θεός και να στείλει τους υπαίτιους στο πυρ το εξώτερον.

Αυτό που ψιλοσκαμπάζω είναι η χρηματιστηριακή ιστορία. Η οποία διδάσκει ότι οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Προς το παρόν (νομίζω) ΔΕΝ υπάρχει κρίση. Μια μικρή ευκαιριούλα όμως φαίνεται να δημιουργείται στην ΑΡΑΙΓ. Προσωπικά την αγοράζω.

Ίσως ειπωθεί ότι "κάποιος πνιγότανε κι ο άλλος κοίταγε τι άσπρος που είναι ο κ@λος του". Σωστό. Το μπλογκ όμως είναι χρηματιστηριακό κι από τη θέση που είμαστε μόνο μέσω διεθνών οργανώσεων (Ερυθρος Σταυρός) μπορούμε να κάνουμε κάτι.

TATA είπε...

καλημέρα HIPPY
για αραιγ μπήκες για επένδυση μακρο υποθέτω ε?
με αυτά που γίνονται δεν τις φοβάσαι τις αεροπορικές? Να πω την αλήθεια και εγώ τσίμπησα πριν τα σκηνικά στο Ισραήλ αλλά τις φοβάμαι πλέον και φαίνεται ότι ζορίζεται στο ταμπλό

hippy είπε...


Χαίρετε

ότι τους λέγαμε στο ημίχρονο, μας το λένε τώρα στην παράταση. Η λογική καμιά φορά αργεί, πάντα όμως έρχεται στο ραντεβού και τιμωρεί τους παραβάτες της. Περίπου όπως και ο θεός.



"Σύμφωνα με το Reuters, στην αγορά συναλλάγματος κάποιοι κερδοσκόποι ήδη προεξοφλούν τουλάχιστον δύο μειώσεις των παρεμβατικών επιτοκίων του Ευρώ στο ερχόμενο δωδεκάμηνο, λαμβάνοντας αντίστοιχες θέσεις στα ζεύγη ισοτιμιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters το οποίο αναμένεται παύση στην αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της κεντρικής τραπέζης του Ευρώ έπειτα από 15 μήνες ανοδικής πορείας τους (σε 10 διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διακυβέρνησης). Αναμένεται βέβαια να επιβεβαιωθεί."

https://economico.gr/proori-meiosi-tou-terastiou-chartofylakiou-kratikon-omologon-tis-exetazei-i-ekt-apo-tin-athina/

hippy είπε...


TATA το έγραψα παραπάνω. Για να κερδίσεις λεφτά στην αγορά χρειάζεται να διαβάσεις καλά την ιστορία των χρηματιστηρίων. Τα πολλά λεφτά θα διαπιστώσεις ότι τα κερδίζεις στις κρίσεις. Όπως έγινε με τις εταιρείες κρουαζιέρας (CCL - RCL - NCLH etc), τις αεροπορικές (DAL, AAL, AEGEAN, AIRFR etc) και φυσικά τις πετραιλαικές κατά την πανδημία (τα θυμάσαι καθώς είσαι πιστός Τακαρόπληκτος).

Μπορεί η ένταση στη Μέση Ανατολή να αυξηθεί (το απευχόμαστε όλοι) και η ΑΡΑΙΓ να πέσει και κάτω από τα €9-8 ? Ναι μπορεί. Καθώς όμως κάθε κρίση είναι προσωρινή ενώ ο τουρισμός είναι διαχρονικός κι ο Βασιλάκης ικανός μου φαίνεται λογικό η μετοχή να ξαναδεί τα €12-13 μπορεί και τα €15.

Πότε? Δεν γνωρίζω και γι αυτό ψωνίζω τμηματικά. Αν ψήνεσαι μπορείς κι εσύ να πάρεις το 10%, ίσα για την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση, κι όταν σπάσει δυνατά ανοδικα παίρνεις το υπόλοιπο 90%.

Ναύτης είπε...

Χίππυ θα σου πω και κάτι που το βρήκα τελείως αστείο όταν κοίταγα την ΑΡΑΙΓ, μιας και είπες για ευκαιριούλα.
Στην καθημερινότητα μου είμαι αισιόδοξος, αλλά έχω μια τάση να σκέφτομαι τα πιο καταστροφικά σενάρια και πως τοποθετούμαι σε αυτά. Περιμένοντας το χειρότερο πολλές φορές έρχεται το καλύτερο.

Ο πατέρας μου είχε κάνει εγγραφή στην ΑΡΑΙΓ το 2007 που μπήκε στο ΧΑ και είναι από τις ελάχιστες επιλογές που του έχουν μείνει ακόμα ζωντανές στη σκηνή. Έχοντας διαβάσει δύο τρία πράγματα και γνωρίζοντας την άποψη του σοφού της Ομαχά (κατά κόσμον Μπάφετ) λέω του πατέρα μου "δε θα αγόραζα ποτέ αεροπορική, είναι επικίνδυνες για χρεοκοπία και πολλές ζημιές οι αεροπορικές", χωρίς βέβαια να την έχω ψάξει. Και μου απαντάει "τι μ*λακίες μου λες η ΑΡΑΙΓ έχει πληρώσει φροντιστήρια στ'αδέρφια σου όταν όλα κατέρρεαν".

Ο πατέρας μου τα είπε αυτά εμπειρικά, και έχοντας μηδενίσει πολλές θέσεις του - με τα θεμελιώδη έχει πάρει διαζύγιο εδώ που τα λέμε, και ας λέει ότι τα έψαχνε. Ζωντανός χρηματιστηριακά είναι μόνο και μόνο επειδή σε κάποια φάση δεν έμπαινε κάν (τι να πουλήσει;) και μετά έχασε τους κωδικούς του χαχαχα. Απλά ΙΣΩΣ ο κίνδυνος και πως τον αντιλαμβανόμαστε να είναι σχετικός και ίσως να έχει δίκιο εν μέρει.

Ας πούμε ναι, οι αεροπορικές είναι από τις μεγαλύτερες μηχανές χρημάτων και ταυτόχρονα από τα μεγαλύτερα απύθμενα πηγάδια χρημάτων. Και χτύπα ξύλο, ένα ατύχημα; Αν υπάρξουν τίποτα ελαττώματα στα νέα αεροσκάφη και κάνουν ανακλήσεις; Και που θα πάει το πετρέλαιο; Θα έχει ο κόσμος να πάει διακοπές; Τα ταξίδια είναι το πρώτο που θα κόψει κάποιος σε πόλεμο και ύφεση (βέβαια, από την άλλη, ο περίγυρος μου λεφτά για ταξίδια μαζεύει ακόμα και αν κόψει λίγο από σούπερ μάρκετ, αλλά άλλη υπόθεση αυτή).

Εντάξει, το ρίσκο τεράστιο ενός ιπτάμενου λεωφορείου. Όμως αν σας πω ότι είναι η μόνη σοβαρή αεροπορική ενός κράτους που όπου σταθεί και όπου βρεθεί διαφημίζει τον τουρισμό; Και δη μιας ολόκληρης κοινωνίας που βασίζει την οικονομία της στον τουρισμό; Θα την αφήσει το κράτος να χρεοκοπήσει; Μας απάντησε κάπως μέσα στον κόβιντ. Μήπως τελικά απολαμβάνει προνόμια μονοπωλίου, σχεδόν όπως μια εταιρεία υποδομών; Αν τα λάβουμε υπόψιν αυτά, αλλάζει το προφίλ ρίσκου της εταιρείας; Και αν σκεφτούμε ότι, έστω και ως κυκλική εταιρεία, πιθανώς βγάλει φέτος 170 εκ. (ΜΕΤΡΗΤΑ, όχι κέρδη αναπροσαρμογής ακινήτων και κουραφέξαλα) πόσο αξίζει στο ταμπλό; Και πόσο αξίζει και μια έμπειρη και δοκιμασμένη πλέον διοίκηση;

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, ΔΕΝ ξέρω άν η ΑΡΑΙΓ αξίζει 0 ή 5 ή 10 ή 20 ευρώ ή τι κίνδυνος υπάρχει να χρεοκοπήσει μέσα στο περιβάλλον που ζούμε, το οποίο ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ευνοεί την εύρυθμη λειτουργία του τουρισμού και των αερομεταφορών. Ως εκ τούτου, δεν κάνω κάποια προτροπή για αγορά πώληση η διακράτηση (και ποτέ δεν κάνω σε οτιδήποτε). Θέτω όμως κάποιους προβληματισμούς που εμένα με κάνουν να διακρατώ και να κοιμάμαι καλά.

ΥΓ. Η αλήθεια είναι ότι διακρίνω σιγά σιγά ευκαιριούλες σε διάφορες μετοχές στο ταμπλό.

hippy είπε...


Siemens Energy AG (ENR.DE)

Clean-Energy Sector Suffers New Stock Crash: German Giant Siemens Energy

Ο τομέας καθαρής ενέργειας υφίσταται νέα συντριβή αποθεμάτων: Ο Γερμανικός γίγαντας Siemens Energy

https://finance.yahoo.com/quote/ENR.DE?p=ENR.DE


Την πάτησε η εταιρεία (ζητα βοήθεια απο την κυβερνηση). Ειναι λιγο ανησυχητικό για τον κλαδο γενικά και εξηγεί σε μεγαλο βαθμο γιατι και η ΤΕΝΕΡΓΑ παει άκλαυτη περα απο την ελληνική ιδιαιτερότητα (μαζί της κλαίω κι εγώ). Όποιος δεν έχει θέση, ΔΕΝ υπάρχει λόγος να βιαστεί.

hippy είπε...


Εσύ είχες δίκιο στη συζήτηση με τον πατέρα σου Ναύτη. Η δημοσία εγγραφή έγινε στα €7,60 η μετοχή τις πρώτες μέρες έκανε λίγο πάνω (καμιά 20-30αριά σέντσια-δεν καλοθυμάμαι) και μετά ξεκίνησε το χώσιμο που με τη βοήθεια της χρεοκοπίας ΛΗΜΑΝ έστειλε τη μετοχή κάτω από το 2ευρο.

Είχα μπει κι εγώ, ευτυχώς όμως-όπως κάνω πάντα σ΄αυτές τις περιπτώσεις*-πούλησα με το καλημέρα.


* δεν έχεις πλήρη εικόνα της εταιρείας...μόνο υποθέσεις και "πληρωμένα" στους δημοσιογράφους σενάρια.

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναύτης είπε...

Χίππυ συμφωνώ επί της ουσίας, το ιδανικό θα ήταν αυτό που έκανες.

Κάποιοι κάποτε ίσως αγόραζαν ΑΤΕ για ασφάλεια και ΑΡΑΙΓ για το αλατοπίπερο.
Η ΑΤΕ μηδένισε αλλά η ΑΡΑΙΓ μπήκε μετά την πανωλεθρία στον Όλυμπο των μερισματικών αποδόσεων (στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων), καθώς από το 2014 έχει δώσει 3,59 ευρώ πίσω, σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα (δεν έχω κάτσει να κάνω προσθέσεις).
Για έναν bagholder που δεν πρόλαβε ή δεν μπόρεσε να τραβηχτεί, είναι κάτι.
https://www.insider.gr/agores/276849/hrimatistirio-poia-baria-hartia-tis-agoras-hrysosan-toys-ependytes-sti-dekaetia

Το point μου είναι ότι την επόμενη μέρα της πανωλεθρίας, η ΑΡΑΙΓ ξαναέβγαλε χρήμα, δε μηδένισε η τιμή όπως πολλοί ίσως θα υπέθεταν.
Οι αερομεταφορές πλέον, ειδικά στη συνείδηση της νέας γενιάς, είναι κάτι σαν το σιδηρόδρομικό και το οδικό δίκτυο. Αδιανόητο να μην προσφέρονται σαν επιλογή - για κάποιους η πιο ασφαλής. Το κλείσιμο λοιπόν της ΑΡΑΙΓ έχει πιθανό πολιτικό κόστος, το κενό ποιος θα το καλύψει έτσι χαλαρά; Και το καλό branding που δικαιολογεί και ένα premium στο εισιτήριο που το πας; (αντίθετα αν κλείσει η ΤΕΝΕΡΓΑ που ανέφερες π.χ. οι μισοί ψηφοφόροι θα πανηγυρίζουν γιατί οι ανεμογεννήτριες είναι "του σατανά"). Όσο ο Βασιλάκης έχει το "χρίσμα" της κυβέρνησης, δεν αγχώνομαι ιδιαίτερα.

Αλλά ΔΕΝ τη λογαριάζω και σαν ασφαλή επιλογή με χαμηλό beta, είπαμε. Είναι αστείο πόσο εύκολα μπορεί να δει τα 2 ευρώ σε μεγάλη αναποδιά. Το γράφημα της μετοχής είναι ιστορικά ασανσέρ, γι'αυτό πιθανώς θέλει να λογαριάζουμε τοποθετήσεις σε διορθώσεις και μετά όπου θέλει ας πάει. Βέβαια δεν θα άφηνα την ΑΡΑΙΓ να πιάσει ποσόστωση στο χαρτοφυλάκιο μου όσο ο ΟΛΠ π.χ. Βήμα βήμα, ίσως μεθαύριο να έχω αλλάξει γνώμη και να έχω πουλήσει. Όπως είπε και ο ΟΑΚ αν τα δεδομένα αλλάξουν, αλλάζουμε γνώμη, δεν κολλάμε στον εγωισμό μας.

hippy είπε...


Ναι σε όλα.

Επειδή παρά την νεαρή ηλικία ψάχνεις για σιγουράκια μετά τον ΟΛΠ εκτιμώ το ΕΧΑΕ (που τώρα χτίζω).

Είπαμε μετά την DBRS, S&P, Moody's, Fitch έρχεται η Μοργκάνα και η μετάταξη στην 1η κατηγορία. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Έχουμε καιρό μέχρι τον Μάρτη-Απρίλη που θα γράφουν (καθυστερημένα ως συνήθως) αναλυταράδες και δημοσιογραφάρες.

Ενδιάμεσα 4% μέρισμα. Που θεωρούν απαραίτητο για τις επιλογές τους ο ΟΑΚ, Νίκος Τ, ο Χίππης, ο Ναύτης, ο Nikdan, ο Μιχαλιός, ο Ντράγκι και λοιποί σκεπτόμενοι.

Ναύτης είπε...

Χίππυ εκτιμώ και εγώ ναι, έχεις δίκιο για ΕΧΑΕ.
Να σου πω την αλήθεια την είχα ξεχάσει και όταν την ανέφερες μου ήρθε αναλαμπή να κοιτάξω να δω πως πάει.
Θα δω, πιθανώς θέλω και ένα rebalancing χαρτοφυλακίου για να φτιάξω σοβαρή θέση, ίσως να κόψω και κάποιες θέσεις, αλλά το τρενάρω για τέλη Δεκ - αρχές Ιαν. Δεν θέλω να βιαστώ - δυστυχώς τώρα τελευταία δεν έχω και πολύ χρόνο να το ψάξω και να βάλω νέα σκοτούρα.

ΥΓ. Με τα "σιγουράκια" όπως τα είπες (νομίζω και οι δύο αναγνωρίζουμε ότι τίποτα σίγουρο) αισθάνομαι καλύτερα να παίξω με διπλάσιο κεφάλαιο για να έχω το ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι αντί να προσδοκώ με χ κεφάλαιο 60% απόδοση, προτιμώ 2χ κεφάλαιο σε κάτι πιο σίγουρο (και μερισματοφόρο σε αναποδιά) και να πάρω 30% προσδοκώμενη απόδοση. Το πορτοφόλι μου το ίδιο θα δει (net amount) και δε θα παρακαλάω τον Κόκκαλη να δεήσει. Κάποιος θα πει ότι εκθέτω περισσότερο κεφάλαιο σε ρίσκο, εγώ πάντως καλύτερα κοιμάμαι. Άσε που και τα βαριά χαρτιά μια χαρά μπορούν να δώσουν και ενίοτε να υπεραποδώσουν του ΓΔ. Απλά σπάνια το απολαμβάνω με την κλασική έννοια του παιγνίου, δηλαδή σχεδόν αποκλείται να ξυπνήσω μια μέρα και να δώ το χαρτοφυλάκιο σε έκσταση, συνήθως χασμουριέμαι. Δες πόσο αργά και βασανιστικά προχωράει ο ΤΙΤΑΝ ας πούμε από την αρχή του έτους χαχαχα.

hippy είπε...


Γενικότερα ο κλάδος των τσιμέντων δεν τραβάει στην Ευρώπη.

πχ η HeidelbergCemen με κεφαλαιοποίηση 10πλάσια του Τιτάνα (12,6 δις ευρώ) έχει τρέχον Ρ/Ε 6,9....Price/Sales 0,58....Price/Book 0,76...μερισματική  απόδοση 3,84% με Payout Ratio 26.53%

https://finance.yahoo.com/quote/HEI.DE?p=HEI.DE

-η Holcim (πρώην Lafarge) η μεγαλύτερη εταιρεία στην ΕΕ με κεφαλαιοποίηση 22 δις ευρώ) έχει τρέχον Ρ/Ε 9,66....Price/Sales 1,18....Price/Book 1,20...μερισματική  απόδοση 4,50% με Payout Ratio 42.50%

https://finance.yahoo.com/quote/HOLN.SW?p=HOLN.SW


Δεν νομίζω ο ΤΙΤΑΝ να έχει καλύτερα θεμελιώδη από αυτές. Πιθανολογώ όμως ότι ο τερματισμός των πολεμικών καταστροφών και η μετέπειτα ανοικοδόμηση θα ενισχύσει-ποσοστιαία-περισσότερο τον μικρό δικό μας απ΄ότι τις μεγάλες του κλάδου.

Όπως και τα έργα ψηφιοποίησης της χώρας ενισχύσουν-ποσοστιαία-περισσότερο τις "μικρές" εξειδικευμένες (Epsilon net, Profile, Entersoft, Performance, Uni systems etc) παρά τον ΟΤΕ και την Nova.

(έχω πολύ μικρή θέση στον ΤΙΤΑΝΑ)

hippy είπε...


μικρής αξίας διόρθωση...

η κεφαλαιοποίηση της Holcim είναι 32 δις

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ Χίππυ προσωπικά ρόδινα τα βλέπω για ΤΙΤΑΝ την επόμενη τριετία.
Όπως τώρα αποτιμάται φθηνά όπως παρατηρείς, παρατηρώ και εγώ ότι το 2018 και το 2019 κάτι έκανε τους επενδυτές να τον αποτιμούν με ένα P/E 28,9 και 29,4 αντίστοιχα.
Είναι κυκλική εταιρεία που μάλλον τότε έπνεε τα λοίσθια ο κύκλος.
Γνώμη μου ότι αχνοφαίνεται νέος ανοδικός κύκλος.
Αν βγάλει 3 ευρώ κέρδη ανά μετοχή όπως προβλέπει η διοίκηση, και δώσει και ένα 40-50% σε μερισμα, δε θα περιμένω να κάνει τα μαθηματικά η αγορά και να θυμηθεί τι ωραία εταιρεία που είναι ο ΤΙΤΑΝ και τι πράσινος έγινε ο κλάδος και πόσο τσιμέντο έχει να πέσει ακόμα κτλ κτλ. Αν έχω δίκιο από του χρόνου θα έχουμε καταιγισμό διθυραμβικών αναλύσεων (φέτος ίσως ακόμα επιβιβάζονται αμοιβαία κεφάλαια, θεσμικοί κτλ, δε συμφέρει να γίνει διάσημη).
Δεν τοποθετούμαι σε μετοχές όταν είναι χοτ, ψάχνω αυτές που εκτιμώ ΘΑ γίνουν χοτ και στήνω καρτέρι φθηνά.
Για τον ΤΙΤΑΝ μπορεί φυσικά να κάνω λάθος - αλλά θεωρώ τα (πολλά) λεφτά βγαίνουν εκεί που υπάρχουν διαφωνίες όχι εκεί που όλοι λένε για πάνω πάμε.
Προς το παρόν διακρατώ με άνεση (12% του χαρτοφυλακίου τοποθετημένο με ΜΤΚ στα 13,5), ειδικά μετά τα αποτελέσματα που είδα. Σε τέτοιο επίπεδο κερδοφορίας με τέτοια τιμή, η χρηματιστηριακή πορεία και τι λένε οι αναλυτές και λοιποί ειδήμονες και τι κάνει η Holcim μου είναι άσχετο. Π.χ. ΟΛΠ που συζητάγαμε με περσινές τιμές είναι πιθανό να δώσει μερισματική απόδοση 10%, τι με νοιάζει αν πέσει στο ταμπλό;...Ίσως το ίδιο γίνει με ΤΙΤΑΝ.
Ακόμα και λάθος να κάνω, θεωρώ με τα δεδομένα που έχω, πήρα μια πολύ λογική απόφαση για τα γούστα μου.
Η ορθότητα μιας απόφασης δεν αλλάζει από "μετά Χριστόν" προφητείες.

hippy είπε...


I ❤️ τις διαφωνίες με επιχειρήματα. Αλλά δεν έχεις δίκιο. ΟΛΕΣ οι αγορές κινούνται όπως στην παρέλαση. Μπροστά ο αμερικάνος με την σημαία, πίσω οι παραστάτες, πιο πίσω οι ψηλοί στις πρώτες τετράδες, στη μέση εμείς. Ευτυχώς υπάρχουν και πιο κοντοί από εμάς. Δεν ψήνομαι για μεσοπρόθεσμη θέση στον Τιτάνα. Μόλις αποφασιστεί να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης οι εμπόλεμοι θα φύγω για αλλού.

Συμφωνώ με αυτά που μου γράφεις για τον ΟΛΠ...αλλά τα λέγαμε πέρσι, πρόπερσι κλπ...δεν έχω κάτι νέο να συζητήσω για δαύτον. Κλειδώθηκε στο συρτάρι, πετάχτηκε σε άλλο συρτάρι το κλειδί, θα το ψάξουμε στη επόμενη δεκαετία.

Ναύτης είπε...

Χίππυ εκτιμώ και εγώ τις κουβέντες με επιχειρήματα και ευχαριστώ για τον κόπο που μπαίνεις να απαντάς. Κατανοώ τι λες, εύλογη παρατήρηση, αλλά στο τέλος της μέρας μοναχικό είναι το άθλημα όπως λες.

Θα δούμε, αν έχω λάθος δεν κωλύομαι να το παραδεχθώ, περιμένουμε το χρόνο να απαντήσει.
Ούτως η άλλως δε χρειάζεται να μου βγαίνουν όλα για ένα ικανοποιητικό συνολικό αποτέλεσμα.
Αρκούν 3-4 εταιρείες από ένα σύνολο 9-10 εταιρειών ενός χαρτοφυλακίου για να λάμψει όλη η ετήσια απόδοση του χαρτοφυλακίου. Όσες μένουν αρκεί απλά να δώσουν κάτι τις εκεί κοντά με την αγορά ή να μην τις φάμε τελείως στο κεφάλι.
Διοίκηση, ικανοποιητική σχέση μεγεθών-τιμής στο ταμπλό, προοπτικές, βλέπω φως, παίρνω μια ανάσα, μπαίνω.
Δεν κάνω βραχυπρόθεσμες κινήσεις, θεωρώ αποσπούν προσοχή και ενέργεια για προσωρινό ενθουσιασμό και ένα μακροπρόθεσμο αμελητέο αποτέλεσμα (άποψη που αφορά καθαρά τις προσωπικές δυνατότητές μου).

Καλό απόγευμα!

TWiS είπε...

αγαπητέ ναύτη καλησπέρα

είμαι νέος στην σελίδα παλαιότερος στο χαα

μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σου
και με έχει φάει η περιέργεια .....
αν δεν είναι αδιάκριτη η ερώτηση πόσο ετών είσαι ?

ευχαριστώ

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα και καλωσήρθες TWiS.
Νομίζω σε έχω δει και σε άλλα forum.

Εχει ξαναρωτηθεί από τον Χίππυ εδώ, κάτω από 30.
Υποθέτω η αποκάλυψη τούτη επηρεάζει την αντίληψή σου για εμένα καθώς και τη βαρύτητα των λεγόμενών μου, δεν ξέρω πόσο, αλλά δεν με αφορά εδώ που τα λέμε.
Κάτι σχετικο-άσχετο αλλά ενδιαφέρον: ακόμα και στο δικαστήριο, άμα είσαι εμφανίσιμος τρως στατιστικά μικρότερη ποινή (έχει περιγραφεί από σοβαρές μελέτες).
https://news.cornell.edu/stories/2010/05/unattractive-people-pay-price-court

Όπως θα δείς σε προηγούμενες συζητήσεις με τον Χίππυ και άλλους εδώ στο forum μ'αρέσει το διάβασμα και κατέχω άπταιστα τα αγγλικά, οπότε ελάχιστα (έως τίποτα) από αυτά που λέω είναι δικά μου. "Καβαλάω" απόψεις που μ'αρέσουν και επί κωλύματος τις τροποποιώ.
Ο πατέρας μου είναι στο ΧΑ από το 1990 (με όχι ιδιαίτερη επιτυχία-χρήσιμο και αυτό βέβαια, μαθαίνεις τι ΔΕΝ λειτουργεί), οπότε λίγο πολύ έχω ακούσει ή ζήσει πολλά σε πρώτο πλάνο όσον αφορά την ψαροκώσταινά μας.
Ίσως αν έλεγα μερικά και για το επάγγελμά μου να σχημάτιζες καλύτερη ιδέα, αλλά μέχρι εδώ επιθυμώ να φτάσω.

TWiS είπε...

και πάλι ευχαριστώ για την άμεση απάντηση
είχα ρωτήσει σχετικά τον HIPPY και δεν σου κρύβω δεν τον πίστεψα όταν χαρακτηριστικά μου είπε 'πιτσιρικάς είναι ....'

είμαι 52 και όσο καιρό σε παρακολουθώ θαυμάζω τον τρόπο που εκφράζεις τις σκέψεις σου & θα ήμουν το λιγότερο χαζός για να μην αναγνωρίσω τον χρόνο που αφιερώνεις & την αξία, που κρύβουν οι γνώσεις σου.....

με ιντριγκάρει και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα (αν βέβαια έχεις όρεξη) να ρωτήσω για το background όλης αυτής της γνώσης και επενδυτικού προφίλ, plus από που προτιμάς να ενημερώνεσαι κλπ κλπ (σπάνια βρίσκεις τέτοια προσόντα σε <30 και αν μπορείς, δεν το αφήνεις)
dividendbond@gmail.com

ευχαριστώ!

hippy είπε...


ΙΣΡΑΗΛ

Ακούγετε κυνικό (και είναι) αλλά...

Μήπως ήρθε η ώρα να παίξουμε Ισραηλίτικες εταιρείες? Έχουν φάει πτώση πάνω από 60%. Ο πόλεμος ελπίζουμε να μην έχει μέλλον, οι εταιρείες όμως έχουν.

Ποντάρισα σήμερα για πρώτη φορά μετά από χρόνια στην InMode. Είναι παλιά αγαπημένη-παράγει μηχανήματα παθητικού αδυνατίσματος , καθαρισμού προσώπου και σώματος, λιποαναρρόφησης κλπ. Σαν κλάδος εξαιρετικού ενδιαφέροντος πάντα, καθώς παρακολουθεί την ματαιοδοξία των πλουσίων ανθρώπων να παρατείνουν τα νιάτα τους.

Επίσης στην καθετοποιημένη εταιρεία φωτοβολταϊκών SolarEdge (έχω εγκατεστημένη μια μικρή μονάδα 8 KW πάνελ και inverter της εταιρείας στην ταράτσα-δουλεύει 12 χρόνια άψογα).

Αν γνωρίζετε κάποια άλλη ενδιαφέρουσα εταιρεία από Ισραήλ "ψήνομαι"

https://finviz.com/quote.as...

https://finance.yahoo.com/q...

(και η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία TEVA έχει πέσει περίπου 20% αλλά δεν ενδιαφέρει καθώς παράγει πάνω από 90% γενόσημα φάρμακα με πολύ μικρό καθαρό περιθώριο κέρδους)

hippy είπε...


Είμαι τυχερος τελικά...TWiS ήθελα να σε πάρω τηλέφωνο να ζητήσω το mail σου (είμαι παραδοσιακός, δεν με βολεύουν τα μηνύματα στο κινητό). Μια και ήρθες θέλω μια χάρη...ένα (τουλάχιστον) μήνυμα τη μέρα...έστω και ντούμπλεξ με το άλλο μπλογκ όπως έκανα εγώ με το Ισραηλ. Στο παρόν μπλογκ αισθάνομαι σπίτι μου.

Ναύτης είπε...

Καλημέρα!

Ευχαριστώ TWiS για τα καλά λόγια.
Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι βετεράνοι (π.χ. Χίππυ, ΟΑΚ, Κοκκότης στο πρόσφατο live) που έχουν να δώσουν περισσότερα, άλλωστε διόλου τυχαίο ότι έχουν επιβιώσει τόσα χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον λίγα έχω να προσθέσω, μάλλον πάω για ανακύκλωση όσων έχουν ειπωθεί (ορθά το επισήμανε ο Χίππυ).

Όποτε θες πέρνα από εδώ να κουβεντιάζουμε επιλογές.

hippy είπε...


τς...τς...τς...τι είσαι εσύ ναυτάκι μου???? Με το που έσπειρες τον ΤΙΤανοτεράστιο στη συζήτηση τσουπ...φύτρωσε και πάρτον στους πρόποδες του 18!!!!!

Αξιος και περαιτέρω πρόοδο (εγώ τα λίγα δικά μου τα έδωσα)

Ναύτης είπε...

Καλοφάγωτα Χίππυ! Και σε άλλα με υγεία.

TWiS είπε...

αγαπητέ ναύτη
δεν είμαι τόσο της κουβέντας όσο αφορά επιλογές καθότι ξεροκέφαλος μια και
TWiS=Trade What I See,
δουλεύω κυρίως διαισθητικά-τεχνικά plus δεν έχω ιδέα από θεμελιώδη....

είμαι οπαδός του
'Αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον που πεινάει μη του δώσεις να φάει ψάρι. Δώσε του ένα καλάμι και μάθε τον να ψαρεύει' οπότε γιαυτό έγραψα σπάνια βρίσκεις τέτοια προσόντα σε <30 και αν μπορείς, δεν το αφήνεις.... ειδικά αν ασχολείται και με (Ψ 😉)

οπότε όπως ξαναέγραψα με ιντριγκάρει και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα (αν βέβαια έχεις όρεξη) να ρωτήσω για το background όλης αυτής της γνώσης και επενδυτικού προφίλ, plus από που προτιμάς να ενημερώνεσαι κλπ κλπ

η έρευνα, ο τρόπος & η γνώση της είναι που με ενδιαφέρουν ..... οπότε αυτά είναι άσχετα με την θεματολογία του ΧΑΑ & μεμονωμένων τίτλων του

ευχαριστώ πολύ!
υγ. το μειλ θα το βρεις παραπάνω χαχαχα

Ναύτης είπε...

Αγαπητέ TWiS (πλάκα έχει το ακρωνύμιο) ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια.
Επενδυτικά ερασιτέχνης είμαι, και οι επενδύσεις είναι, με εξαίρεση τη διαδικασία stock picking, βαρετές.
Τις περισσότερες μέρες κάαααααθομαι (η καλύτερα, ασχολούμαι με άλλα πράγματα).
Απολαμβάνω όμως τις κουβέντες με φίλους εδώ ή σε άλλα forum, σαν να είμαι σε καφενέ.
Προτιμώ να σου γράψω δύο τρία πράγματα από εδώ για τις σκέψεις μου όσον αφορά τις χρηματαγορές, μιας και μέσω e-mail δε θα έλεγα κάτι παραπάνω και δεν επιθυμώ να μοιραστώ κάτι περισσότερο για την προσωπική μου ζωή.

Σημείωσε όμως και πάλι, ότι ελέω νεαρού ηλικίας, οι σκέψεις μου δεν έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο (μπορεί να είναι toyota corolla μπορεί και alfa romeo).

Οπότε κράτα ό,τι θες.

4 μέρη θα έχει το λογύδριο μου.
Όσοι τρομάξετε παρακάμψτε το και σχωράτε με.

Ναύτης είπε...

Part 1 – Η φιλοσοφία μάθησης
Αρχικά τρία τα τινά που τα θεωρώ θεμελιώδη στη διαδικασία μάθησης (αυτό για όλους τους τομείς):
1) Οι θεωρίες συνωμοσίας και η υπερβολική δυσπιστία δεν έχουν θέση στη μάθηση (πολλοί Έλληνες χαρακτηρίζονται από αυτά, ίσως λίγο διαφορετική φιλοσοφία οι Αμερικανοί π.χ.). Τι θέλω να πω. Εφόσον κάποιος έχει περάσει νοητικά τσεκ για «σοβαρός» δεν κάθομαι να σκεφτώ τι μπορεί να κρύβει από πίσω αν μου δώσει μια συμβουλή η αν μοιραστεί την άποψή του. Τον ακούω, αν μου αρέσει υιοθετώ, ακολουθώ. Αυτό αφορά π.χ. γνώμες ατόμων που εκτιμώ χρηματιστηριακά όπως ο Χίππυ, ο ΟΑΚ, ο Κοκκότης και λοιποί που γράφουν και στο Sol. Αφορά όμως και γνώμες μεγάλων επενδυτών που εκτιμώ (Buffett, Lynch, Taleb, Graham κτλ). Αν τώρα αποδειχθεί αφερέγγυος αποκτά αυτομάτως νοητική κόκκινη κάρτα. Δεν ξεκινάω δηλαδή ανάποδα (πρώτα δυσπιστία, μετά εμπιστοσύνη), αντίθετα εμπιστεύομαι αλλά δίνω μία ευκαιρία για «κοροιδία» και προφανώς δεν επιτρέπω σε αυτή την ευκαιρία να με καταστρέψει αν αποδειχθεί σκάρτη.
2) Δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σημασία να είσαι σωστός πάντα. Η διαλλακτικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο ενός επενδυτή κατ’εμέ. Και ο καθένας ξέρει μέσα του αν είχε δίκιο η όχι και ας μην το παραδέχτηκε - οπότε τζάμπα σπατάλη ενέργειας οι τσακωμοί.
3) Στη ζωή αν κάθε μέρα διαλέγεις, χωρίς εγωισμούς, την πιθανότητα που σου δίνει 51% και πάνω να είσαι κερδισμένος, τότε θα βγεις κερδισμένος μακροπρόθεσμα. Απλά θα ξέρεις εσύ μόνο το σκορ – και θα είναι πιο δύσκολο να κοκορευτείς στους τριγύρω (γιατί όλοι θέλουν μια και καλή μπάζα χαχαχα). Δες την κωμωδία-ντοκιμαντέρ Jerry and Margie Go Large για χιουμοριστική επεξήγηση αυτού που είπα αν έχεις όρεξη (βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα).
4) ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ.

Τα παραπάνω στα γράφω γιατί αν ΔΕΝ τα χωνέψει κανείς, τότε όσα βιβλία και όση γνώση και να πάρει, θα προσπαθεί πάντα να την ερμηνεύει με τη δική του εμπειρία (η οποία είναι ενίοτε τυχαία) και δεν θα την παίρνει στην «αντικειμενική της αξία». Δηλ. διαβάζεις κάτι και αρχίζεις τα «ναι μεν αλλά ο Τάκης της γειτόνισσας έπαιξε ρώσικη ρουλέτα και κέρδισε 3 εκατομμύρια, οπότε δεν ισχύει» και χάνεις το δάσος. Τζάμπα χάνεις το χρόνο σου νομίζοντας ότι παίρνεις γνώση δηλαδή (γιατί δεν σκοπεύεις να την υιοθετήσεις – δυσκαμψία μυαλού). Και όσο μεγαλώνει κανείς πέφτει ολοένα και περισσότερο σε αυτήν την παγίδα θεωρώ. Αποφασίζει ότι ως εδώ, ό,τι ήταν να μάθω το έμαθα και κατεβάζει ρολά (δηλ. πριν ακούσει, απαντάει).

Ναύτης είπε...

Part 2 – Το κοσκίνισμα
Στο διά ταύτα τώρα, όσο ερχόμαστε σε επαφή με το χρηματιστήριο, κουμπώνουμε με μια φιλοσοφία. Δεν είναι κάτι σωστό ή λάθος, γιατί απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει. Εγώ ασχολούμαι μόνο με τα θεμελιώδη. Όμως δεν αμφισβητώ ότι και με ΤΑ αρκετοί μπορεί να έγιναν πλούσιοι, δεν ξέρω. Εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να κουμπώσω με την τεχνική ανάλυση πάντως. Οπότε μαύρα μεσάνυχτα (και δε με νοιάζει να εμβαθύνω, ό,τι χαζεύω καμιά φορά από φίλους στο Sol). Στα θεμελιώδη το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν του B. Graham “The Intelligent Investor” με σύγχρονο σχολιασμό. Είχα πολλές άγνωστες λέξεις, οπότε έκανα πολλές παύσεις και πήγαινα έψαχνα ιντερνετικά τι σημαίνουν.
Αγαπημένος μου όμως έγινε ο Peter Lynch (το πιο γνωστό βιβλίο του το One Up on Wall Street). Εδώ θα βρεις μια άψογη σύνοψη της φιλοσοφίας του, βασισμένη στα βιβλία του:
https://home.csulb.edu/~pammerma/fin382/screener/lynch.htm

Το καλύτερο για μένα είναι καθώς τον διαβάζεις (τον Lynch και όποιον άλλον επιτυχημένο) να φτιάξεις και ένα «νοητικό μοντέλο» για το πως σκέφτεται. Δεν έχουν σημασία τα ακριβή λόγια. Αυτό βοηθάει αργότερα σε μια αγορά καθώς θα ρωτήσεις: «Τι θα έλεγε ο Lynch γι’αυτή τη μετοχή?».
Υπάρχουν άπειρα κανάλια στο Youtube που αναλύουν διάφορα για την οικονομία (κυρίως στα αγγλικά, αλλά και στα ελληνικά αν δυσκολεύεσαι), ή ακόμα και συνόψεις βιβλίων επιτυχημένων επενδυτών (Nassim Taleb, Terry Smith, Anthony Bolton). Εγώ για συντομία πολλές φορές ψάχνω συνόψεις βιβλίων ιντερνετικά, και αν μου αρέσει πολύ πάω διαβάζω και πιο αναλυτικά. Βλέπω και μερικές συνεντεύξεις Buffett στα annual meeting. Σε γενικές γραμμές από όλους μπορείς να βρεις κάτι που σου αρέσει, ερασιτέχνες και επαγγελματίες επενδυτές. Άλλοι λένε παραπάνω βλακείες, άλλοι λιγότερες, όλοι όμως όλο και κάτι καλό έχουν σκεφτεί (δεν είναι ανάγκη να τα ασπαζόμαστε όλα)
Ξαναλέω, δεν υπάρχει κάτι σωστό. Ο Buffett έγινε πλούσιος με μικρή διασπορά χαρτοφυλακίου, ο Lynch με τεράστια, ο Taleb με trading. Το σωστό είναι αυτό που εσύ αισθάνεσαι άνετα και σε κάνει να συμπεριφέρεσαι με συνέπεια.

ΥΓ. ΑΝ γνωρίζεις αγγλικά προφανώς η πρόσβαση σε ποιοτική πληροφορία είναι καλύτερη.

Ναύτης είπε...

Part 3 – Το ζύμωμα
10 μέρες κοσκινίζεις, μία ζυμώνεις. Δοκιμάζεις να δεις πως βγήκε, τροποποιείς στο επόμενο κοσκίνισμα. Δηλαδή όσο και να διαβάσεις αν δεν πας να αγοράσεις, να χαρείς με το σωστό αλλά και το πιο σημαντικό, να ελέγξεις τι έκανες στο λάθος, δουλειά δε γίνεται. Και ειδικά στα λάθη θα πρέπει να ανατρέξεις πίσω και να δεις τι σου ξέφυγε (αν σου ξέφυγε) και πως θα μπορούσες να το είχες αποφύγει. Αγαπημένο μου ρητό του Μπάφετ εδώ: ο πρώτος κανόνας είναι να φροντίσουμε να μη χάσουμε. Ο δεύτερος είναι να μην ξεχάσουμε τον πρώτο. Όσο τον τηρούμε έχουμε και θα έχουμε ευκαιρίες για βελτίωση. Κατ’ επέκταση όμως το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι ούτε χώρος αύξησης ντοπαμίνης (ποια μετοχή να πάρω να τρέξει). Δηλαδή βαρεμάρα.

Προτιμώ γενικά να αντιμετωπίζω το χαρτοφυλάκιο ως «ΟΛΟΝ» αντί να κοιτάω μεμονωμένες αποδόσεις. Τι να το κάνω αν πήρα 100% από μια μετοχή αν είμαι στην αγορά με 5% του χαρτοφυλακίου και τα υπόλοιπα σκονίζονται…Ισχνή απόδοση στο «ΟΛΟΝ».

Δεν έχω συγκεκριμένες συνταγές – αν ήθελες αυτό να γράψω. Η διοίκηση και πως συμπεριφέρεται στο μικρομέτοχο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάω πάντως. Άμα κολλήσω εκεί δεν προχωράω παρακάτω να την κοιτάξω. Όπως επίσης δεν κάθομαι να ξεσκονίσω την εταιρεία όπως κάνει ο Κοκκότης νομίζω (καλά κάνει, ειδικά εφόσον το κατέχει ο άνθρωπος). Τον πιστεύω τον Μπάφετ όταν έλεγε θες ένα τέταρτο να αποφασίσεις αν είναι καλή μια εταιρεία να επενδύσεις.

Συνολικά, οι επενδύσεις είναι προσωπική υπόθεση, και κυρίως χρειάζεται και λίγο ένστικτο στη συνταγή πέρα από τα νούμερα – διάβασμα. Τουλάχιστον αυτή η εντύπωση μου έχει δοθεί.
Ξαναλέω, ότι δεν θα έλεγα κάτι παραπάνω μέσω e-mail οπότε προτιμώ να στα γράψω εδώ.
Ίσα ίσα μπορεί και κάποιος άλλος να έχει να προσθέσει ή να διορθώσει σε αυτά που είπα.

ΥΓ. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, στο χρηματιστήριο μου δίνεται η εντύπωση ότι η αδράνεια, η καλύτερα η στοχευμένη παρέμβαση, ανταμοίβεται. Δεν έχει νόημα κατ'εμέ να κουνιέσαι και να πασπατεύεις τα πάντα συνεχώς.

Ναύτης είπε...

PART 4 – Οι χαμηλές προσδοκίες

ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ (το λέω για να το πιστεύω και εγώ)

ΑΝ σήμερα έβαζα 1000 ευρώ και κάθε χρόνο πρόσθετα 1000 ευρώ στο χαρτοφυλάκιο, και είχα μια μέση ετησιοποιημένη απόδοση χαρτοφυλακίου στο 7% θα έβγαινα στη σύνταξη με 100.000 ευρώ στην άκρη. Μπορείς να το υπολογίσεις με τη βοήθεια ενός excel. Προφανώς δεν έχω στόχο το 7%, απλά προσπαθώ να δώσω οπτική σε μια φαινομενικά μέτρια-χαμηλή απόδοση. Δηλαδή θα είχα βάλει 30 χιλ. σε όλη μου τη ζωή και θα είχα βγει με τριπλάσιο+ κεφάλαιο (ντάξει τώρα μην αρχίσουμε κουβέντες για πληθωρισμός, πραγματική απόδοση κτλ, άλλο θέμα αυτό). Γενικά πόσους ξέρετε όμως που βγήκαν στη σύνταξη με άνεση χάρη στις χρηματαγορές;

Και μιλάμε για αποταμίευση που οριακά κάνει και κάποιος με το βασικό του μισθό… Και δεν παίρνει προαγωγή η οτιδήποτε άλλο (1000 ευρώ το χρόνο). Κάπως απίθανο. Οπότε αφήνω τους άλλους να τρέξουν τα σπριντ και να βγουν με τα λάβαρα τύπου "έβγαλα 100% σε ένα μήνα" και θα βγάλω και εγώ το κομπιουτεράκι να μετρηθούμε στον τερματισμό του μαραθωνίου (γιατί μαραθώνιο κάνω, όχι σπριντ). Και ό,τι βγει δε με νοιάζει. Μου αρκεί που αυτό που κάνω έχει λογική κατά τα πιστεύω μου. Επίσης λόγω δουλειάς πότε έχω πολύ χρόνο να είμαι από πάνω, πότε δεν προλαβαίνω. Οπότε για μένα δεν είναι και εφικτό μακροπρόθεσμα να είμαι μονίμως από πάνω. Άρα πρέπει να πιστέψω σε μια στρατηγική που θα ακολουθήσω με συνέπεια μακροπρόθεσμα.



TWiS είπε...

σε ευχαριστώ πάρα πολύ και για τον χρόνο σου και για την ευγενική σου διάθεση για το σεντόνι!
χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς δεν περίμενα κάτι λιγότερο από σένα ως απάντηση ....

είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όσο αφορά την οπτική προς το ΧΑΑ, πιστεύω όμως πως ένα σωστά δομημένο Χ/Φ πρέπει να έχει από όλα τα φρούτα!

το χρονικό πλαίσιο που συνειδητά βάζει ο καθένας μας, στο πότε πρέπει να φαγωθεί το κάθε φρούτο, είναι που κάνει την διαφορά και βασικά πλεονεκτήματά μας είναι ο χρόνος & η υπομονή 😉

καλό μήνα με υγεία

Ναύτης είπε...

Καλό μήνα TWiS!

Αέρα στα πανιά σου :) (στο windsurf που υποθέτω κάνεις από τη φώτο προφίλ, και στο ΧΑ)

Ξέχασα και το πολύτιμο stock rotation που ακολουθώ κατά τας Lynch γραφάς. Βάζουμε βγάζουμε παίκτες αναλόγως συνθηκών και προσδοκώμενων αποδόσεων.
Σαν το windsurf ένα πράγμα, πολλά μποφόρια κατεβάζεις μεγεθος πανιού, λίγα μποφόρια μεγάλο πανί, άπνοια πάμε για ψάρεμα κτλ κτλ χαχαχ

hippy είπε...


Άριστα 10.

Όπως είπε ο καλός Αντρέ (Κοστολάνι) στα χρηματιστήρια 1 + 1 = 3 -1

Παρέλειψε να πει βέβαια ότι αυτό ισχύει μόνο για τους παίχτες. Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές σήμερα είναι Τετάρτη και αύριο Πέμπτη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα γεμίσει δυο σελίδες ιστορίας τον επόμενο αιώνα και ο αντίστοιχος του Ισραήλ μία (ελπίζω).

Από την άλλη βέβαια, όταν οι καταστάσεις είναι ακραίες, είμαστε και λίγο παίκτες. Με κανόνες όμως (stop loss αν μιλάμε για τίποτα ΕΠΙΛΚ ή ΦΡΙΓΟ που δεν ενδιαφέρονται ούτε οι Δαυίδες)

hippy είπε...


Ωραία ημέρα για την αεροπορία σήμερα

https://www.youtube.com/watch?v=9OI1ocGFBRs

Ναύτης είπε...

...και Χατζής εξαιρετικός.
https://www.youtube.com/watch?v=pR240P9z5Zw

Όταν κοιτάς απο ψηλά
μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά
και συ τον πήρες σοβαρά
και συ τον πήρες σοβαρά

Από τις 1110 στις 1220 μονάδες τσούκου τσούκου μπωλ πάμε.
Μου θυμίζει κάτι μπόμπιρες που μόλις άρχισαν να περπατάνε και βάζουν μπροστά το κέντρο βάρους και λες τώρα θα πέσει τώρα θα πέσει αλλά συνεχίζει χαχαχα

Ναύτης είπε...

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα από ΟΑΚ για το ότι η ΤΕΝΕΡΓ απέδειξε περίτρανα αυτά που έγραφε καιρό.

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ όταν τη σχολίαζε ο Χίππυ για βραχυπρόθεσμο παίγνιο έγραφα:

"ΤΕΝΕΡΓ: Εντάξει για το παίγνιο, αλλά δεν μου φαίνεται και πολύ πιθανό να ξαναδεί έτσι απλά τα 20+ ευρώ όπως λένε κάτι δημοσιεύματα στο economico. Μοχλευμένη (ροκάνισμα κερδοφορίας), έχει πουλήσει δραστηριότητες στο εξωτερικό, φουσκωμένοι αριθμοδείκτες, και το ερώτημα: γιατί να μην πάρω MOH π.χ. αντ'αυτού που έχει διευρυμένο χαρτοφυλάκιο παραγωγής. Βέβαια ανοδική η αγορά, ποτέ δεν ξέρεις τι θα "σηκώσει" ο άνεμος (πάντως η ΜΟΗ εξαγόρασε τον ΑΝΕΜΟ).

Κάτι που δεν έχω καταλάβει με τις ΑΠΕ.
Έχουν μπουκάρει όλοι και κάνουν εξαγγελίες για νέα πάρκα.

Ελλείψει αξιόλογων αποθηκευτικών μέσων (μπαταριών), βλέπουμε στιγμιαία αρνητικές τιμές ρεύματος στα χρηματιστήρια ενέργειας με την ήδη υπάρχουσα προσφορά. Άλλωστε φέτος είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και παρ'όλα αυτά δεν είχαμε εκκλήσεις για σβήσιμο κλιματιστικών και μπλακ αουτ (καλύφθηκε μια χαρά η ζήτηση τα μεσημέρια).

Ένα ερώτημα που θα έκανα σε όποιον γνωρίζει, αν μπουν και όλα αυτά τα νέα έργα που έχουν εξαγγείλει ο ΜΥΤΙΛ, η ΤΕΝΕΡΓ, η ΔΕΗ, η ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ κτλ στο σύστημα θα εξακολουθήσουν να πουλάνε σε συμφέρουσες τιμές; (έχουμε υπερπροσφορά) Θα είναι τόσο προσοδοφόρος τομέας;

Φοβάμαι μήπως σαν εκκρεμές φύγουμε από το ένα άκρο (ενεργειακή απειλή υπό την αιγίδα της Ρωσίας) στο άλλο (δηλ. υπερπροσφορά ενέργειας). Αν έχεις μια κατασκευαστική κάνει συμβάσεις και ζητάει όσο θέλει, αν έχεις πολλές σκοτώνονται μεταξύ τους να πουλήσουν με ενίοτε ζημιές."

O Χίππυ απάντησε στο ανωτέρω ερώτημα ότι οι ΑΠΕ δουλεύουν με υποβοήθηση μέσω επιδοτήσεων από ΕΕ (σσ: όμως είπαμε φθηνό χρήμα τέλος).
Η διοίκηση έχει κάνει φάουλ με τις εξαγγελίες, άρα premium εμπιστοσύνης γιοκ (κόκκινη κάρτα από εμένα).
Ένα καλό τρίμηνο μας το έβγαλε οκ, αλλά τα ερωτήματα μου, δεδομένης και της περίπου χρεοκοπίας της SIEMENS Energy που ανέφερε ο Χίππυ, θεωρώ εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.

Από τα 17 που την προμόταραν τα δημοσιεύματα και σας έγραψα κάτι δεν κολλάει, είδε τα 13+ (καλά φαναταστείτε τι σκάλωμα είχα φάει όταν την έβλεπα στα 22).
Τώρα πήρε λίγο τα πάνω της και πάλι τα ίδια, να λέμε τι σούπερ ντούπερ ευκαιρία είναι.
Με τα επιτόκια στο 5%, δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι κελεπούρι. Να πέσουν να το ξανασυζητήσουμε. Αφού το μουλάρι δεν τραβάει, τι το βαράνε (σσ 2: ο Lynch μας έλεγε avoid hot stocks in hot industries, τι γνώμη θα είχε για την ΤΕΝΕΡΓ λοιπόν;)

Και να σταθεροποιήσει τα καθαρά κέρδη της σε όσα έβγαλε σε αυτό το τρίμηνο (δηλ. 18 εκ Χ 4=72), στα 18 ευρώ έχει πολλαπλασιαστή P-E στο 30 λες και είμαστε στη Wall str.
Τα EBITDA ο Munger σε μια συνέντευξη τα είχε ονομάσει "bullshit earnings" και δεν έχει και άδικο (οπότε δεν ξέρω πόσο νόημα έχει να τα συζητήσουμε για την εταιρεία).
Μακάρι να κάνω λάθος για τους φίλους και οπαδούς της (σάμπως κερδίζω; τα σορτ δεν είναι για μένα). Σέβομαι την εμπειρία και τις γνώσεις του ΟΑΚ, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος (συνεπώς εξακολουθώ να επαναλαμβάνω τα ίδια που έγραψα προ δύο μηνών). Προσωπική μου άποψη, πότε λάθος, πότε σωστή, πότε αδιάφορη και φυσικά ουδεμία προτροπή για πώληση/αγορά/διακράτηση.




hippy είπε...


Χθες είχαμε βύθιση και της Orsted μετά τα κακά νέα για την κερδοφορία της και την ματαίωση των 2 έργων που θα έπαιρνε με την Cenergy στις ΗΠΑ. Σήμερα και οι δυό ανένηψαν μερικώς.


Δεν είναι απλά τα πράγματα. Η Ευρώπη συνεχίζει να επιδοτεί. Άγνωστο για πόσο. Πιθανολογώ τουλάχιστον για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Προσωπικά πήρα τη σημερινή άνοδο και πούλησα όλα τα παπούτσια που με στένευαν τελευταία. ΤΕΝΕΡΓΑ, ΙΚΤΙΝΟ, Real cons. Στις μικρές (πλην πληροφορικής) κρατώ μόνο ΜΕΝΤΙ και ΕΛΤΟΝ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν αυτό που πιθανολογούσουμε. Παύση στην αύξηση των επιτοκίων. Λογικά τις επόμενες μέρες οι αγορές θα "χωνέψουν" το ξεφάντωμα. Τα μαγαζιά όμως πιστεύω πως θα γράψουν τα υψηλά τους Φλεβάρη-Μάρτη όταν δημοσιογράφοι και αναλυτές θα γράφουν για έναρξη του ενάρετου κύκλου μειώσεων επιτοκίων.

Έχω ωστόσο μια ανησυχία. Φοβάμαι πως η σίγουρη νίκη του Ισραήλ θα διασπείρει εκατοντάδες φανατικούς στην Ευρώπη. Ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων δυνητικά θα πολλαπλασιαστεί. Μακάρι να κάνω λάθος.

Ναύτης είπε...

+++ εύστοχες παρατηρήσεις Χίππυ.

hippy είπε...


Κοίταξα από περιέργια την δική μου αναφορά στο σχόλειο που ανέφερες ναύτη μου για την ΤΕΝΕΡΓΑ. Είχα γράψει για πιθανό arbitrage τιμής spot και ΣΜΕ. Το επιχείρησα με πολύ μικρό κέρδος. Έχω αγορασμένες 1500 μετοχές στα 16,55 και ταυτόχρονα έχω πουλήσει 15 ΣΜΕ Δεκεμβρίου στα 16,90. Στην λήξη του TENERGY2312 θα κάνω φυσική παράδοση των μετοχών δίχως επιπλέον έξοδα και θα κάνω ταμείο. Δεν πήγε και πολύ καλά, άλλες φορές έχει πάει καλύτερα. Σκλαβώθηκαν περιπου 30.000 για να δώσουν περίπου 350 ευρώ μετά τα έξοδα.

Σε κάθε περίπτωση σε συμβουλεύω (σαν παλαιότερος στις δυνατότητες του ταμπλό) να ανοίξεις ένα κωδικό στα παράγωγα κι άσε τον να υπάρχει. Μπορεί και να σου χρειαστεί. Είσοδοι-έξοδοι στον FTSE και τον MSCI γίνονται τακτικά.

hippy είπε...


Αργότερα με την πτώση της ΤΕΝΕΡΓΑ αγόρασα κι άλλες μετοχές άσχετα από το arbitrage που προανέφερα...εκεί ήταν που άρχισε το "στένεμα" μέχρι χθες χε χε.

Ναύτης είπε...

Χίππυ ευχαριστώ για τις ιδέες/συμβουλές, πάντοτε ευπρόσδεκτες. I will sleep on it που λένε και οι Εγγλέζοι.

Για το arbitrage το κατάλαβα, risk free, αλλά ξέρω γω και τα ΕΓΔ που έχεις αναφέρει 3,88% δίνουν (βέβαια με ανώτατο όριο επένδυσης τα 15κ έκαστος, υποψιάζομαι ότι πιθανώς ήδη τα έχεις βάλει να "δουλεύουν").
Από την άλλη κέρδος να είναι και όλα καλά, καλοφάγωτα, δώρο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

mixalis mixalios είπε...

Στα εντοκα με μια μικρη προμήθεια της Τραπεζας που στα πουλαει μπορεις να παρεις ευκολα ενα 3.7% βαζοντας οποιοδηποτε ποσό (οχι μονο 15.000) στη δευτερογενη

Ναύτης είπε...

Μιχαλιό καλά έκανες και το επισήμανες.
Είμαι άσχετος επί τούτου.

Christos C. είπε...

Τα ομόλογα πέρα από την προμήθευα αγοράς και πώλησης έχουν και ενα 15 % φόρο υπεράξιας,τα συγκεκριμένα αν τα αγοράσεις στην πρωτογενή αγορά απαλλάσσονται απο το φόρο υπεράξιας το εχει δηλώσει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.

mixalis mixalios είπε...

Εδω Χριστο μιλαμε για ΕΓΕΔ που σημαινει οτι συνήθως δεν τα πουλας αλλα τα κρατας μεχρι τη ληξη. Απαλασσονται απο το 15%

mixalis mixalios είπε...

3. Η έκδοση και η διάθεση ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και κάθε σχετική ή παρεπόμενη σύμβαση ή πράξη, οι προσωρινοί και οριστικοί τίτλοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, η κυκλοφορία αυτών, η εξόφληση του κεφαλαίου και τόκων από ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και εν γένει η άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτά, η μεταβίβαση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εντός ή εκτός οργανωμένης αγοράς η χρηματιστηρίου ή άλλου τόπου διαπραγμάτευσης απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, ανταποδοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, εισφορά, περιλαμβανομένης και της εισφοράς του ν. 128/1975 (Α΄ 178), προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, εφαρμοζομένων του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α΄ 248) και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167).

Ναύτης είπε...

Τα ομόλογα είναι χρήσιμα εργαλεία.
Ειδικά για κάποιον που πλησιάζει στη σύνταξη ή είναι στη σύνταξη και δεν θέλει ταρζανιές (Χίππυ εσύ τα θες όλα, οπότε μια κατηγορία μόνος σου).

Εγώ σα νεανίας ποτέ δε νοιάστηκα να τα ψάξω πραγματικά.
Να πω την αλήθεια και καμιά χαζομάρα να κάνω έχω χρόνο να "ρεφάρω", καλά να είμαι.
Έτσι αντί ομολόγου πήρα ΕΕΕ στα 22,2 το Φεβρ (21,4 αν αφαιρέσουμε το μέρισμα).
Ακόμα και τώρα, λόγω μεγάλης αύξησης κερδοφορίας, το P-E της στα 24,4 ευρώ που διαπραγματεύεται είναι περίπου 11-12.
Επίσης δεν έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα της βότκας Finlandia που εξαγόρασε που μάλλον θα προσθέσουν 25-30 εκ. στην καθαρή κερδοφορία (πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η εξαγορά).
Το dividend pay-out είναι 40-50% της συγκρίσιμης κερδοφορίας βάσει επίσημων εξαγγελιών από την διοίκηση, δηλαδή υπάρχουν ανοδικά περιθώρια μερισματικής απόδοσης ακόμα και αν μείνει στα ίδια η κερδοφορία. Φέτος βρίσκω πιθανό να μοιράσει 1 ευρώ μέρισμα (4% απόδοση).
Στην τιμή που την αγόρασα δίνει 4,5%, και υπήρχαν άπειρες ευκαιρίες να αγοραστεί (δεν είμαι γρήγορο πιστόλι). Ίσως ξανα-υπάρξουν, δεν ξέρω... Πάντως είναι κοντά η απόδοση στα ομόλογα, χώρια την ανάπτυξη κερδοφορίας (>20% για φέτος απ'ό,τι φαίνεται).
Για την ιστορία, η μαμά coca cola μοιράζει περίπου το 80% της συγκρίσιμης κερδοφορίας.
Αν έκανε το ίδιο και η ΕΕΕ θα μοίραζε 1,5-1,7 ευρώ (6-7% απόδοση).

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο.
Αν είσαι fund manager και έχεις ΕΕΕ με P-E στο 12 και άλλες 5-6 εταιρείες με P-E στο 6, με ΕΕΕ θα ξεκινήσεις και κάτι λίγα από τις άλλες. Η μετοχική "άνοιξη" δεν ξεκινάει από την...ΙΝΛΟΤ.
Δε θυμάμαι που το είχα διαβάσει, αλλά έλεγε για τον τρόπο σκέψης των fund manager: Συχνά σκέφτονται αμυντικά, δηλ. πως θα λογοδοτήσουν σε ανώτερο αν γίνει η στραβή. Και αν γίνει στραβή, είναι πιο εύκολο να εξηγήσεις στο αφεντικό και τους πελάτες γιατί την πάτησες με την coca cola (και να δείξει και κατανόηση) παρά γιατί την πάτησες με οποιαδήποτε άλλη άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Μην με ρωτάτε αν αυτό ισχύει για τους Έλληνες θεσμικούς που...αγοράζουν Dimand (ε ρε κλάμα).

Τώρα τι θα γίνει με τα Ozempic και Wegovy (τις ενέσεις αδυνατίσματος που λέει σε κάνουν να μην ποθείς αναψυκτικά) που υπήρξαν αφορμή να ξαναπιεστεί η μετοχή (και να ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ η μετοχή της Novo Nordisk) δεν ξέρω. Το αν θα γίνει τίποτα με τη Ρωσία πάλι δεν ξέρω. Αλλά δε γίνεται να τα θέμε όλα, μια μετοχή που πάντοτε ήταν ακριβή, κάτι πρέπει να συμβεί για να γίνει (συγκριτικά) φθηνή και να δώσει καμιά ευκαιρία εισόδου για τη μαρίδα. Δεν κάνω κάποια προτροπή για αγορά/πώληση/διακράτηση, πάντα σκέψεις μοιράζω. 12% του χαρτοφυλακίου μου είναι ΕΕΕ.

ΥΓ. ΙΝΤΕΚ συνεχίζει τα δικά της με ιστορικά υψηλά, στον κόσμο της. Όποιος θυμάται, και η BYTE που εξαγόρασε είχε εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό (ήταν η μόνη που είχα επιλέξει θέση στην πληροφορική μέχρι που έγινε εξαγορά από ΙΝΤΕΚ). Ε απ'ό,τι φαίνεται συνεχίζει την εξαιρετική συμπεριφορά. Τα καλά αφεντικά συναντιώνται (ο Σπυριδογεώργης της ΒΥΤΕ παραμένει στο τιμόνι της και είναι μέτοχος πλέον στην ΙΝΤΕΚ). Σε γενικές γραμμές φαίνεται έξυπνη η φιλοσοφία του Παπακωνσταντίνου να μην μικρο-μανατζάρει αλλά να πείθει τα παλιά αφεντικά να έρθουν να συνεχίσουν την επιτυχημένη συνταγή στο νέο σχήμα. Τώρα αν θα αρχίσουν τριβές όπως είχε ακουστεί, θα δούμε.

mixalis mixalios είπε...

Η Ιντεκ ειναι εξαιρετικη εταιρεια που κοιμασαι ησυχος. Την ειχα παρει στο 5.11 προσφατα και την πουλησα στα 5.74 για να μπω ΙΝΛΟΤ στα 0.58. Εκ πρωτης οψεως δεν εχει λογική η κινηση μου αλλα αν ισχυουν τα γραφομενα απο εγκυρα sites οτι μπηκαν Γερμανος και λοιπες δυναμεις στην εταιρεία ισως να ειναι καλα. Αλλωστε ισχυει το follow the money. Ή τουλαχοστον ελπιζω να ισχύει. Αλλά που φτασαμε, εγω στα 47 να αγοραζω ΙΝΛΟΤ και ο νεανίας (αλλα με μυαλο και λογικη πολυ ωριμοτερη της ηλικιας του - σχεδον θαυμαστή- αλλα και πολλων αλλων) να αγοραζει ΕΕΕ. Για τον ναυτη ειμαι σιγουρος οτι θα κερδισει και εκανε λογικη κινηση. Εγω θελω λιγο beta, δυσκολευομαι αλλιώς.

Christos C. είπε...

Ναι αυτό που γράφεις ισχύει απ οτι βλεπω πλήρωσα το 15 % επειδή ρευστοποίησα πριν ωριμάσουν.

Ναύτης είπε...

Εύχομαι να σου βγει Μιχαλιό.
Εγώ δεν μπορώ ούτε τη βαβούρα που έχει δημιουργηθεί ούτε να ελπίζω σε 90άρηδες+ να έρθουν να με σώσουν καβάλα στο άσπρο άλογο.
Ωστόσο αν ανατρέξεις σε παλιότερα μηνύματα έχω επίσης θέσεις που αφορούν προσωπικά στοιχήματα παρά αποφάσεις 100% βασισμένες στη λογική (των άλλων και τη δικιά μου), οπότε καταλαβαίνω.

Με το υψηλό beta μετοχής είμαι οκ, συχνά πυκνά έχει πει και ο συντηρητικός Buffett ότι δεν έχει σημασία (θα δεις κιόλας ότι έχω γράψει άπειρα για την ΑΡΑΙΓ που μ'αρέσει π.χ. που δεν τη λες και ήρεμη, επηρεάζεται από τα γεωοπολιτικά), αλλά το υψηλό beta χαρτοφυλακίου συνολικά με ενοχλεί.

Από την ΙΝΤΕΚ κάποιος που μπήκε στην αρχή ή λίγο πριν της χρονιάς βγαίνει με περίπου 100% κέρδος. Όχι και άσχημα για εταιρεία που κοιμάσαι ήσυχος όπως λες (και συμφωνώ, πράγματι καλά κοιμάμαι).

hippy είπε...


Το τελευταίο διάστημα φαίνεται το "έξυπνο χρήμα" (κι εσείς πρωτοπόροι στην ομάδα χα χα) φαίνεται να αγοράζουν δυνατά τα μακροπρόθεσμα αμερικάνικα ομόλογα πιέζοντας ελαφρά τις αποδόσεις. Η απόδοση της 10ετίας έχει πέσει στο 4,58% από 4,98% προ 20ημέρου. Κατά τη γνώμη μου-εκτός απροόπτου-η τάση θα συνεχιστεί καθώς με τον νέο χρόνο θα προεξοφλείται η έναρξη μικρών μειώσεων των επιτοκίων (εκκίνηση με 0,25%).

https://gr.investing.com/rates-bonds/u.s.-10-year-bond-yield-streaming-chart

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να τοποθετηθεί (πχ μεγαλοπελάτης σε τράπεζα) ενδιαφέρον έχει το προϊόν TLT.US ( ομολογιακή 20ετία ). Αγοράζεται και πωλείται χρηματιστηριακά που σημαίνει ότι δεν σκλαβώνεις το χρήμα σου, εάν και όποτε χρειαστείς όλο ή μέρος του ποσού ρευστοποιείς σαν μετοχή.

https://finance.yahoo.com/quote/TLT?p=TLT&.tsrc=fin-srch

Κάτι που το TLT είναι σε δολάρια, κάτι που ο παλιός γάιδαρος (εγώ) δύσκολα αλλάζει περπατησιά, προσωπικά όποτε βρω τιμές που να μου κάνουν κλικ στα εταιρικά ομόλογα (που σωστά ο φίλος Χρήστος έγραψε πως επιβαρύνονται με φόρο 15%) αυξάνω τη θέση μου. Αναφέρομαι στο βραχυπρόθεσμο ΑΤΤΙΚΑ σε τιμές περί το 98 (λήγει σε 9 μήνες και αποδίδει-στα 98-περίπου 5,50%) και στο μεσοπρόθεσμο ΠΡΟΝΤΕΑ σε τιμές περί το 86 (λήγει 26/7/28 και αποδίδει-με αγορά στα 86 -επίσης περίπου 5,50% καθαρά).

Όταν αγοράζουμε ομόλογο περισσότερο από την κερδοφορία μας ενδιαφέρουν οι ταμειακές ροές καθώς αυτές πληρώνουν το κουπόνι μας. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που αποφεύγω τις ναυτιλιακές...οι ναύλοι έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους...αντίθετα με τα ενοίκια που είναι σταθερά και προβλέψιμα.

hippy είπε...


Follow the (much) money

Όταν μου λένε ότι η αγορά (γενικά) θα πέσει ή θα ανέβει η πρώτη ερώτηση που κάνω είναι:

"Ποιος θα κερδίσει από αυτό?"

Η συγκυρία που έφερε τα υψηλά επιτόκια, δλδ το χρέος και ο πληθωρισμός που μερικώς το εκλογίκευσε, θα υποχωρήσει σιγά σιγά (όπως τα σιτηρά, το αέριο κλπ). Καθώς όμως αρκετό χρήμα (κυρίως των ταμείων) έχει βρει το σιγουράκι στα ομόλογα, ίσως ωριμάσουν οι συνθήκες για αποσυμπίεση της μετοχικής αγοράς. Προφανώς όχι τώρα που έσκουζαν-σκούζουν οι πολλοί, αργότερα στο β΄6μηνο/24 με το καλό κλίμα από τις μειώσεις επιτοκίων.

Andreas D. είπε...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2216485/performance-technologies-dromologei-tis-energeies.html

Andreas D. είπε...

Οι αναβολές που «τραυματίζουν» το ΧΑ
Δεν έδωσε εικόνα σοβαρά οργανωμένης αγοράς το ΧΑ με τις δύο ασυνήθιστες αναβολές στην προγραμματισμένη έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών που καταγράφηκαν χθες, στις περιπτώσεις της Intralot και της Trade Estates. Για την ακρίβεια, όχι απλώς ασυνήθιστες: ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που συνέβη κάτι τέτοιο. Τόσο οι μετοχές της Intralot από την τελευταία αύξηση, όσο και αυτές της Trade Estates, που μπαίνει τώρα στο ΧΑ, επρόκειτο να εισαχθούν χθες προς διαπραγμάτευση, αλλά χωρίς εξηγήσεις ανακοινώθηκε ότι η διαπραγμάτευση των τίτλων της Intralot θα αρχίσει σήμερα και της Trade Estates την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση της Intralot, έγινε γνωστό εξωδίκως ότι η αναβολή ήταν αποτέλεσμα προσωρινής διαταγής που εξέδωσε Ειρηνοδικείο, επειδή κάποιος μέτοχος ισχυριζόταν ότι δεν κατανεμήθηκαν στον λογαριασμό του οι νέες μετοχές που δικαιούται. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο μέτοχος δεν είχε ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση και κακώς διαμαρτυρόταν ότι δεν πήρε μετοχές! Για την Trade Estates, το πρόβλημα που προκάλεσε την καθυστέρηση φέρεται να συνδέεται με καθυστερήσεις στην κατανομή των μετοχών στους λογαριασμούς των επενδυτών. Για όλα μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογία, όμως αν θέλει να ονομάζεται σοβαρό ένα χρηματιστήριο τέτοιες αναβολές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

ο dwk είπε...

Χρόνια Πολλά

email είπε...

...και Καλά!!!

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...


Χρόνια πολλά και καλά φορτωμένα με χαρές (σαν τον αη Βασίλη ένα πράγμα)....για τον Μιχάλη και τον Μιχαλιό μας 🎁 🎁 🎁

Ναύτης είπε...

Χρόνια πολλά Μιχαλιό, με υγεία, ευτυχία, επιτυχίες και ό,τι αλλο επιθυμείς.

elpsa είπε...

Χρόνια πολλά Μιχάλη! Ότι επιθυμείς!

mixalis mixalios είπε...

Χρονια πολλά στους εορταζοντες και πανω απ ολα στο αφεντικό (γύρνα πίσω ή εστω τηλεφώνα).
Ευχαριστω πολύ και τους φιλους για τις ευχες τους. Ταβερνιαρη, ουκ εν τω πολλω το ευ (σου βάζω και δυσνοητα...)

mixalis mixalios είπε...

Dwk ελπιζω να ειναι ολα καλα. Θα ηταν χρηαιμο να γραφεις που και που. Καναμε ωραιες κουβεντες εκει το 14 με 15...

Vaggelis είπε...

Χρονια πολλά κ καλα στους Μιχαληδες.

hippy είπε...


Αναζητώντας καυτούς κλάδους και εταιρείες που να είναι σταθερά "μέσα στη μόδα" (In Mode που θα έλεγε κι ο Πλάτωνας)


Οι big business της ευεξίας – Ο τζίρος ξεπέρασε το ΑΕΠ της Γερμανίας

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/internationalγε /127697/oi-big-business-tis-eyexias-o-tziros-xeperase-to-aep-tis-germanias/

Ναύτης είπε...

Χίππυ σε έναν πληθυσμό που γηράσκει, από την Κίνα ώς την Αμερική, βεβαίως είναι και θα είναι στη μόδα. Τα 80 είναι τα νέα 60. Και το πιο σημαντικό: όσοι πλησιάζουν ή είναι συνταξιούχοι έχουν συγκριτικά τα καλύτερα πορτοφόλια και (συνήθως) χρόνο να τα ξοδέψουν σε τέτοιες απολαύσεις. Εξαιρετική πελατειακή βάση.

Πλάκα πλάκα τώρα που το σκέφτομαι γράφεις πολύ καλά στην κάμερα. Περισσότερες ρυτίδες έχω εγώ μου φαίνεται. Βρε μπας και μιλάς εξ ιδίας πείρας; χαχαχαχ

hippy είπε...


Καλημέρα

την προηγούμενη φορά μπήκα στην εταιρεία περί τα $30 (άσπαστη-μετά το σπλιτ $15) που την έγραψε ο Τάκαρος και βγήκα στα $88 αλλά αυτή συνέχισε μέχρι τις παρυφές του $100 (σημερινά $50). Αυτή τη φορά σκέφτομαι να την κρατήσω μέχρι το γηροκομείο χε χε. Οι λόγοι δύο:

α) έχουμε πληθυσμό δύο ταχυτήτων...τους συνταξιούχους που κυνηγούν οι ρεπόρτερς στα σουπερμάρκετς για τα δελτία και τους πολυεκατομυριούχους που αυξάνονται 1% κάθε χρόνο.

β) παλιά τα ινστιτούτα αισθητικής ήταν γυναικεία υπόθεση. Τώρα είναι και αντρική και μάλιστα επεκτείνοντας την τάση γραμμικά σε λίγο καιρό οι γεροντομπούληδες θα ξοδεύουν περισσότερο σε δαύτα καθώς (για την πάρτη τους) δεν τσιγγουνεύονται.

Άρα?

https://mitarola.blogspot.com/search/label/Inmode

Ναύτης είπε...

Χίππυ επειδή την ανέφερες και είδα ότι το γράφημα από το 2021 δεν έχει σηκώσει κεφάλι και μου έκανε εντύπωση, κοίταξα λίγο να δω τι λένε στο Reddit (προφανώς άλλοι χρήστες σαν και εμάς είναι που τα συζητάνε, οπότε δεν ξέρω πόσο αξιόπιστα είναι)>

Διαβάζω ότι θεμελιωδώς καλά είναι, αλλά η διοίκηση κατηγορείται ότι δεν ξέρει τι να κάνει τα λεφτά που έχει (μόνο σε εξαγγελίες έχει μείνει) ενώ κάτι ανοίγματα που δοκίμασε δεν της βγήκαν. Το 2021 οι insiders/διοίκηση πούλησαν με το τσουβάλι.

Δεν ενδιαφέρομαι να αγοράσω, απλά στα αναφέρω αν τα βρίσκεις σημαντικά/ δεν τα γνωρίζεις ήδη.

hippy είπε...


Αυτό με τους insiders δεν το ήξερα, ευχαριστώ ναύτη (με κάτι τέτοια φαίνεται η αξία της παρέας)