Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

112 σχόλια:

hippy είπε...


Καλημέρα

By Galit Altstein (Bloomberg)


Bill Ackman and his wife Neri Oxman have bought into the Tel Aviv bourse, marking the hedge fund billionaire’s first major investment in Israel since its war with Hamas erupted.
The couple will buy 5% of Tel Aviv Stock Exchange Ltd. forabout $17 million, according to a statement Wednesday. The deal was part of an 18.5% stake sale to a group of foreign and local investors for 242 million shekels ($64 million).


Ackman — who’s railed against the rise in antisemitism since the Hamas attacks and Israel’s subsequent retaliation — and Oxman were the only investors named in the statement. The shares were sold at a 5% discount to the stock’s last close. Ackman is the the founder of Pershing Square Capital Management and has a personal net worth of $2.6 billion, according to the Bloomberg Billionaires Index.

The investor, a Harvard University graduate, sharply criticized the school in recent months for failing to root out antisemitism on campus. Claudine Gay, the university’s first Black president, eventually stepped down amid Ackman’s attacks and allegations of plagiarism.
Read More: Why Israel-Hamas War Puts Heat on College.

Leaders: QuickTake Oxman was a professor at Massachusetts Institute of Technology’s Media Lab. A first lieutenant in the Israeli Air Force, she is a graduate of the Architectural Association School of Architecture in London. According to a recent report in Business Insider, she plagiarized multiple paragraphs of her 2010 doctoral dissertation. Oxman has responded to the outlet’s accusations saying she had “omitted quotation marks for certain work” in her 330-page thesis, but had cited other authors appropriately while Ackman has accused the site of holding a “campaign to destroy” his wife. Business Insider’s chief executive officer said the organization stands by its report.

Read More: Bill Ackman Brings Activist Playbook to America’s Culture Wars
The deal is an early sign of foreign investors returning to
Israel after having pulled money at the onset of the war. The
Tel Aviv Stock Exchange underperformed the country’s equity
benchmark last year, falling 9% while the main index rallied 4%.
The offering is expected to close on or about Jan. 25.
Jefferies Financial Group Inc. served as sole global placement
coordinator with Leader Capital Markets acting as local
placement coordinator for Israel.

Η αλήθεια είναι ότι από τις δικές μου δύο επιλογές στο ΙΣΡΑΗΛ η μεν solaredge είναι εντός εκτός και επι τα αυτά (παρά την ενδιάμεση έντονη κίνηση) η δε Inmode βρίσκεται λίγο καλύτερα (περίπου 20%). Οπότε είναι παρήγορο ότι ένας γκουρού σκέφτεται παρόμοια. Έχω κατά νου να δώσω τις επιλογές 2 μήνες μετά την εκεχειρία, όποτε έρθει.

mixalis mixalios είπε...

Ο φιλος μας, λοιπον, εβαλε 17 μυρια απο μια περιουσία 2.6 δις. Ναι, με μια τετοια αναλογία θα συμφωνουσα κι εγω.
Υποτιθεται οτι αύριο ξεκιναει η δημ εγγραφη του ΔΑΑ και ακομα δεν εχουμε ευρος τιμής. Εχω αποφασίσει να μειωσω θεση ΙΝΚΑΤ και να μπω στην εγγραφη. Έδωσα σήμερα το 1/13 των μετοχων ΙΝΚΑΤ στη δημοπρασία (τα νουμερα δεν ειναι τυχαία... ) και σταδιακα τις επομενες ημερες θα συνεχισω. Ειμαι σχεδόν σίγουρος οτι η ΙΝΚΑΤ εχει κι αλλο δρομο...
Εσείς, καλοί μου φιλοι, τι σκέφτεστε για Ελ. Βεν?

hippy είπε...


Η καλή Eurobank AXE κάνει προσφορά στους πελάτες της την παρουσιαση του ΙΡΟ του αεροδρομίου αύριο "ζωντανά" στις 11:00. Το ξέρεις. Τις σωστές πρωτοβουλίες να τις λέμε. Δεν περιμένω να γίνω και πολύ σοφότερος...ως μάλλον συντηρητικός επενδυτής όμως θα αποφασίσω μετά από αυτό.

mixalis mixalios είπε...

Αν η τιμουλα ειναι εκει γυρω στα 8 φαινεται τιμια πάντως. Για να δούμε...

Ναύτης είπε...

O κ. Lynch είχε πετάξει την ατάκα "whatever the queen is selling, buy it".
Όπου queen εννοούσε το κράτος, και buy it τις IPO των δημόσιων εταιρειών.
Τις περισσότερες φορές προσφέρονται σε ελκυστική αποτίμηση με εγγυημένες επιστροφές, γιατί πρέπει να πετύχουν.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Τι γίνεται με το ΔΑΑ όμως δεν ξέρω. Δυστυχώς επειδή ζορίζομαι επαγγελματικά τελευταία, δεν έχω προλάβει να διαβάσω για το ΔΑΑ, περισσότερο μπαίνω εδώ να πω καμιά βλακεία. Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν γράψετε και ένα ρεζουμέ από την αυριανή ενημέρωση της Eurobank (μία δυο γραμμές με εντυπώσεις).

Για μένα η ΙΝΚΑΤ είναι "κλασική περίπτωση βλάβης". Σε όλα τα χρηματιστήρια συμβαίνει δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Κάνοντας το χούφταλο την ΙΝΚΑΤ μια υποδομή χώρας, ουσιαστικά εξασφαλίζεις ότι το άγχος που πέρασες δεν πήγε χαμένο, οπότε εμένα επί της αρχής μου φαίνεται κάτι λογικό. Ας αφήσουμε στην άκρη το παιχνίδι που γίνεται στην ΙΝΚΑΤ. Αν ειχα ενα ΔΙΣ και μου έλεγε κάποιος έλα ψώνισε ολόκληρη την ΙΝΚΑΤ θα φώναζα όχι από τα βάθη των πνευμόνων μου. Δεν έχω ένα ΔΙΣ (δυστυχώς) αλλά παίζω σαν να έχω ένα ΔΙΣ...

Με παρόμοιο σκεπτικό, τα ουρανοκατέβατα κέρδη από ΓΚΜΕΖΖ τα έκανα ΑΔΜΗΕ και δεν μου καίγεται καρφί που θα πάνε τα ΜΕΖΖ αφού τα πούλησα. Θα πάρω μερίσματα με διπλάσια+ απόδοση επί του αρχικού μου κεφαλαίου από τον ΑΔΜΗΕ (προσδοκώ δηλαδή). Το βιοτικό μας επίπεδο ανεβαίνει σε σκαλοπάτια και όχι σαν f-16, έτσι το βλέπω. Όποιος γουστάρει f-16 είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κατέβει και σαν f-16. Όποιος θέλει ας διαβάσει την ιστορία του πρώτου επιτυχημένου trader στην ιστορία Jesse Livermore (αν δεν την ξέρει ήδη) και θα καταλάβει τι εννοώ. Γνώμη μου (ισχυρή), αφήστε με στο θαυμαστό μου κόσμο δεν επιβάλλω τίποτα.

Εν πάσει περιπτώσει, σε καμία περίπτωση δεν δίνω συμβουλές για οτιδήποτε, λάθη κάνω, και τη σκέψη μου φωναχτά μοιράζομαι.

mixalis mixalios είπε...

Ναύτη, δεν εχεις άδικο. Η αλήθεια είναι οτι αν αναλογιστουμε σε τι τιμές εισήχθησαν ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΔΕΗ ΟΛΠ κτλ και σε τι τιμές εφτασαν στην πορεία εχεις δικιο. Επίσης αν σκεφτούμε οτι οι δάσκαλοι του Καναδά ενισχύουν την θέση τους και μάλιστα με υπερτιμημα τοτε έχουμε ενα λόγο παραπάνω. Αν δεν έχουμε covid και αλλού είδους εκτακτα γεγονότα καθώς επισης αν υπολογίσουμε πόσο μεγάλη επιθυμία υπαρχει απο όλους για να πετυχει (κυβερνηση, αναδοχους κτλ) και οτι γενικώς υπαρχει διψα για ελληνικά αξιογραφα γενικώς τοτε πληρούνται ολες οι προϋποθέσεις.
Και ειναι πραγματικα το πρωτο σημαντικό IPO μετα απο πολλα χρονια στο ΧΑΑ. Πρέπει να πετύχει γιατι ειναι πρόκριμα για την πορεια του ΧΑΑ και πιθανους ενδιαφερομενους για νεες δημ εγγραφές. Τις εταιρειες ακινήτων που προηγήθηκαν δεν τις υπολογιζω γιατί ειναι υποχρεωμενες εκ του νομου να εισαχθουν στην αγορά ενω και η optima δεν εχει το ανάλογο μεγεθος/εκτόπισμα.

mixalis mixalios είπε...

Για την ΙΝΚΑΤ δεν θα διαφωνήσω καθολου, αλλωστε αυτος ειναι και ο λογος της τραμπας. Βέβαια, ισως τα αδιαθετα του ΔΑΑ να τα ξαναγυρισω σε ΙΝΚΑΤ χαχαχαχα...

mixalis mixalios είπε...

Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή διάθεσης θα κινηθεί μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Απο Euro2day

Μια χαρα μου φαίνεται!

mixalis mixalios είπε...

Συνηθως οταν υπαρχει αυξημένη ζήτηση η τιμη κλειδώνει στο ανω εύρος. Οποτε 8.2 εμεις και 9 οι Καναδοι.

Christos C. είπε...

Κύριε Ηλία,

Σχετικά με το ΔΑΑ Με δεδομένο ότι αδειάσαν το ταμείο δίνοντας στον εαυτό τους μέρισμα η τιμή διάθεσης σε σχέση με τα θεμελιώδη τους που βρίσκεται;

Θα μου πείτε ασφαλώςενα αεροδρόμιο είναι μονοπώλιο, Είναι αεροδρόμιο ευρωπαϊκής πρωτευουσας και ιδιαίτερα τουριστικής,Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει καλές χρηματοροές Θα πρέπει να γίνεται τρομερή κακό διαχείριση για το αντίθετο.
Μπορεί να υποστηρίξει υψηλή μόχλευση απ την άλλη μη το κάνουμε όμως π.χ όπως το βελγικό η το γαλλικό που αν θυμάμαι καλά έχουμε μοχλεύση 65 % το αναφέρω αυτό γιατί κάπου διάβασα ότι η βούληση τους από εδώ και πέρα είναι τα δάνεια, για να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

hippy είπε...


Παρακολούθησα φίλε Χρήστο την παρουσίαση. Καλή μεν αλλά...ήταν πολύ φειδωλοί να πουν στοιχεία για τα μεγέθη που ενδιαφέρουν εμάς τους μικροεπενδυτές (πχ αν χαρακτηρίζουν την εταιρεία growth ή dividend company) Το μόνο σημείο που επέμειναν είναι πως δουλεύουν με απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 15% και αυτό θα συνεχιστεί και στις επόμενες χρήσεις. Επίσης ότι οι μελλοντικές επεκτάσεις αφορούν κυρίως αύξηση των "εμπορικών" χώρων από 13500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 22000 την επόμενη διετία και θα γίνουν αποκλειστικά με δανεισμό (κόστος περίπου 650 εκ). Το καλό με αυτή την περίπτωση είναι ότι ο τζίρος και το κέρδος αυξάνονται πολλαπλάσια από το λειτουργικό κόστος (capex) όπως συμβαίνει και στον ΟΛΠ. Εκτιμούν επίσης αύξηση επιβατών από 26 εκ. σε 33 εκ. την επόμενη τριετία.

"Φταίνε τα τραγούδια του, φταίει κι ο λυράρης, μα φταίει κι ο ίδιος του ο λαός γιατί είναι μαραζιάρης" έγραψε ο τραγουδοποιός της γεννιάς μου Διονύσης Σαββόπουλος. Αρκετή γκρίνια στα μπλογκς, δεν ξέρω εάν είναι δίκαιη. Σημειώνω ωστόσο τα καλά:

1) Όλοι ξεκινάμε με το ίδιο κόστος.

2) Η διοίκηση θα ασκείται από τους Καναδούς της AviAlliance οι οποίοι μάλιστα θα πληρώσουν 19% παραπάνω από εμάς για το δικαίωμα αυτό.

3) Ίσως υπάρξει κάποια στήριξη τις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης (green shoe). Κάτι είπαν στην αρχή αλλά δεν μου μίλαγε η κυρά και τό΄χασα.

Το Σ/Κ με το καλό θα διαβάσουμε τα θεμελιώδη και θα γίνουμε σοφότεροι. Σε ότι με αφορά πάντως έχω (κατ΄αρχήν) θετική προδιάθεση.

hippy είπε...


Παρακολούθησα φίλε Χρήστο την παρουσίαση. Καλή μεν αλλά...ήταν πολύ φειδωλοί να πουν στοιχεία για τα μεγέθη που ενδιαφέρουν εμάς τους μικροεπενδυτές (πχ αν χαρακτηρίζουν την εταιρεία growth ή dividend company) Το μόνο σημείο που επέμειναν είναι πως δουλεύουν με απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 15% και αυτό θα συνεχιστεί και στις επόμενες χρήσεις. Επίσης ότι οι μελλοντικές επεκτάσεις αφορούν κυρίως αύξηση των "εμπορικών" χώρων από 13500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 22000 την επόμενη διετία και θα γίνουν αποκλειστικά με δανεισμό (κόστος περίπου 650 εκ). Το καλό με αυτή την περίπτωση είναι ότι ο τζίρος και το κέρδος αυξάνονται πολλαπλάσια από το λειτουργικό κόστος (capex) όπως συμβαίνει και στον ΟΛΠ. Εκτιμούν επίσης αύξηση επιβατών από 26 εκ. σε 33 εκ. την επόμενη τριετία.

"Φταίνε τα τραγούδια του, φταίει κι ο λυράρης, μα φταίει κι ο ίδιος του ο λαός γιατί είναι μαραζιάρης" έγραψε ο τραγουδοποιός της γεννιάς μου Διονύσης Σαββόπουλος. Αρκετή γκρίνια στα μπλογκς, δεν ξέρω εάν είναι δίκαιη. Τα κακά τα ξέρουμε, οπότε σημειώνω μερικά καλά:

1) Όλοι ξεκινάμε με το ίδιο κόστος. Καθώς δε η τιμή θα καθοριστεί από την "ζήτηση" και όχι αυθαίρετα από το κράτος, λογικά θα είναι ρεαλιστική.

2) Η διοίκηση θα ασκείται από τους Καναδούς της AviAlliance οι οποίοι μάλιστα θα πληρώσουν 19% παραπάνω από εμάς για το δικαίωμα αυτό.

3) Ίσως υπάρξει κάποια στήριξη τις πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης (green shoe). Κάτι είπαν στην αρχή αλλά μου μίλαγε η κυρά και τό΄χασα.

Το Σ/Κ με το καλό θα διαβάσουμε τα θεμελιώδη και θα γίνουμε σοφότεροι. Σε ότι με αφορά πάντως έχω (κατ΄αρχήν) θετική προδιάθεση.

hippy είπε...


Κάποιες εταιρειες για συγκριση

1) Fraport (FRA EU) που λογω εκθεσης στην Ελλαδα νομιζω ειναι σημειο αναφορας.

Κεφαλαιοποίηση 5δις, καθαρα χρεη 10δις, αξια εταιριας (enterprise value που λενε στο χωριο μου) 15δις... ελεγχεται κατα 50% απο γερμανικα κρατιδια, 8% απο Lufthansa. Εχει σταματησει να δινει μερισμα μετα το '20, ισως δωσει φετος. Εσοδα γυρω στα 4δις, EBITDA γυρω στο 1.2 δις (EBITDA margin +30%), κερδη γυρω στα 350εκ (net margin +10%), P/E 14x, μεση τιμη στοκος +15% απο εδω (από τους "οίκους" που την παρακολουθούν)

https://finance.yahoo.com/quote/FRA.DE?p=FRA.DE&.tsrc=fin-srch


2) Aeroports de Paris (ADP FP)

Αρκετα μεγαλυτερη (12δις κεφαλαιοποίηση) και μολις 8 δις δανεια....20x P/E,....2.5% μερισματικη αποδοση (50% ανηκει στο Δημοσιο, 85 στη Credit Agricole, 8% στη Vinci, 6% στο Καναδικο Ταμειο συνταξεων). Εσοδα γυρω στα 5δις, EBITDA γυρω στα 2δις, κερδη γυρω στα 550εκ. Tιμη στοκος +8% απο εδω.

https://finance.yahoo.com/quote/ADP.PA?p=ADP.PA&.tsrc=fin-srch


3) Zurich Airport (FHZN.SW) κεφαλαιοποίηση 6δις, 1δις δανεια, 1.2δις εσοδα, 650εκ EBITDA, κοντα 300 εκ κερδη, 2% μερισματικη αποδοση.

https://finance.yahoo.com/quote/FHZN.SW/?fr=sycsrp_catchall



Η κεφαλαιοποίηση του δικού μας θα είναι περίπου 2,1~2,55 δις ευρώ αναλόγως που θα γίνει το ματσάρισμα

Ναύτης είπε...

Ευχαριστούμε που μας τα μετέφερες Χίππυ.
Κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένη η γκρίνια που σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων και κόστους δανεισμού μοίρασαν όλο το ταμείο στους προηγούμενους μετόχου αντί να χρηματοδοτήσουν ανάπτυξη.

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ε.Ν είπε...

Μοίρασαν όλο το ταμείο στους προηγούμενους μετόχους μπράβο. ΔΑΑ ποιος έχει την διοίκηση του αεροδρομίου???

hippy είπε...


"whatever the queen is selling, buy it" (Peter Lynch)

Ναύτη μου κατ΄αρχήν να επαναλάβω την εκτίμηση μου για το εύρος των γνώσεων σου σχετικά με το νεαρό της ηλικίας σου. Κατά δεύτερον αναλύω τη ρήση του Lynch στην εφαρμογή της για το ΑΙΑ

"Βάσει της συμφωνίας μετόχων, μετά την IPO ξεκινά μια περίοδος διακράτησης (lock-up) κατά την οποία οι βασικοί μέτοχοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Για την AviAlliance η περίοδος θα διαρκέσει 6 μήνες, για την οικογένεια Κοπελούζου 18 μήνες, ενώ το Υπερταμείο θα μπορεί εφόσον το κρίνει σκόπιμο να διαθέσει τμηματικά σε διάστημα τριών ετών μετοχές που αντιστοιχούν στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου"

Δηλαδή...νέες μετοχές ΔΕΝ έχουμε. Οι Καναδοί ΔΕΝ πουλάνε, ο Κοπελούζος ΔΕΝ πουλάει, το ΤΑΙΠΕΔ ΔΕΝ πουλάει. Άρα ? Το down risk είναι ασήμαντο. Μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ είναι να θέλει κάποιο Fund πχ 1,000,000 μετοχές, να γραφτεί για 2,000,000 για να σιγουρευτεί έναντι πιθανής υπερκάλυψης, να πάρει 100,000 παραπάνω και να θέλει να τις ρευστοποιήσει (κατά το δυνατόν δίχως ζημιά εννοείται). Περίπτωση Optima Bank δηλαδή στην χειρότερη για τους εγγραφόμενους.

Γι αυτό έγραψα "όλοι ξεκινάμε με το ίδιο κόστος".

Κατά τα λοιπά με κέρδη/μετοχή στο 9μηνο €0.63...ίδια κεφάλαια 700 εκ. δάνεια 980 εκ => ξένα/ίδια περίπου 1,40 θεμελιωδώς δεν την λες κακή (σαν νούμερα σίγουρα καλύτερα απ΄τον Μυτιληναίο)

hippy είπε...


ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΕΑΜΗΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ
30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 (για όποιον έχει διάθεση να τα σκαλίσει)

https://www.aia.gr/userfiles/LPFiles/AIA_Final-Summary_Prospectus_to-publish_GR.pdf


https://www.aia.gr/userfiles/LPFiles/Interim-Condensed-Financial-Statements-30_09_2023-gre.pdf

leonit είπε...

..καλησπερα σε ολους...απο το ενημερωτικο δελτιο προβλεπεται περιοδος σταθεροποιησης απο 7/2-7/3 με δυνατοτητα αγορας απο τον "διαχειριστη σταθεροποιησης" εως 5,2 εκ μτχ...ενας επιπλεον λογος που ελαχιστοποιει το down side risk.

mixalis mixalios είπε...

Ηλία για τα αμέσως επόμενα χρόνια η μετοχή θα αποδίδει μέρισμα περισσότερο παρά κεφαλαιακές υπεραξίες. Δεδομένου ότι λειτουργεί πολύ κοντά στο υψηλότερο capacity δεν περιμένουμε σημαντική αύξηση κερδοφορίας, ίσως ένα 10% ετησίως. Η διοίκηση (Καναδοί) είπαν πως όλα σχεδόν τα κέρδη θα αποδίδονται στους μετόχους και οι επενδύσεις που θα κάνουν θα είναι με δανεισμό γιατί ο τελευταίος είναι χαμηλός μέχρι τώρα. Η αναμένόμενη μερισματική απόδοση από το 2024 και μετά αναμένεται γύρω στο 6 με 7%. Όλο το story μου θυμίζει ΟΠΑΠ. Ένα μονοπώλιο που αν δεν προκύψει κανάς covid θα πηγαίνει όμορφα και συντηρητικά καλύτερα. Για παράδειγμα μία πρώτη τιμή στόχος θα είναι το +19% που αγοράζουν οι Καναδοί.
Υπάρχει δυνατότητα σταθεροποίησης της τιμής για 30 ημέρες με περίπου 1,000,000 μετοχές

leonit είπε...

..επισης στο bankingnews γραφτηκε οτι σημερα η προσφορα του εξωτερικου καλυφθηκε σε 30 λεπτα απο τις υποβληθεισες αιτησεις(ενα συνειρμο με την ζητηση στο plasement της ετε τον κανεις)

leonit είπε...

Επιπλέον, σε σχέση με τη Συνδυασμένη Προσφορά, ο Διαχειριστής Σταθεροποίησης μπορεί, εν όλω ή εν μέρει, κατά τη
διάρκεια της Περιόδου Σταθεροποίησης να αγοράσει μέχρι 5.181.818 Κοινές Μετοχές ή να πραγματοποιήσει με άλλο τρόπο συναλλαγές με σκοπό να στηρίξει
την αγοραία τιμή των Κοινών Μετοχών κατά τη διάρκεια της Περιόδου Σταθεροποίησης σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να επικρατήσει
διαφορετικά. Ο Πωλητής Μέτοχος έχει παραχωρήσει Δικαίωμα Προαίρεσης Πώλησης στον Διαχειριστή Σταθεροποίησης για λογαριασμό των Διαχειριστών,
για να πωλήσει έως και 5.181.818 Κοινές Μετοχές στον Πωλητή Μέτοχο σε τιμή ίση με το άθροισμα (i) της Τιμής Διάθεσης και (ii) οποιωνδήποτε σχετικών
εξόδων και δαπανών. Το προαναφερθέν δικαίωμα πώλησης θα μπορεί να ασκηθεί μέχρι την έκτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη της Περιόδου Σταθεροποίηση

mixalis mixalios είπε...

Leonit έχεις δίκιο για τον αριθμό των μετοχών.

mixalis mixalios είπε...

Το δικό μας λοιπόν θα έχει ένα P/E γύρω στο 10, χαμηλότερα από τα άλλα αεροδρόμια.

Συνοπτικά, δεν είναι ακριβό, έχει μια τίμια αποτίμηση με σοβαρούς βασικούς μετόχους , καλό μέρισμα που δικαιολογημένα δεν το μοιραζόμαστε γιατί εμείς είμαστε νέοι (όταν θα παλιώσουμε το 2025 θα πάρουμε κι εμείς κάτι καλό για τη χρήση του 24) δεν θα μου κάνει εντύπωση αν σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος 9 με 10 ευρώ. Καλή επιλογή για όποιον θέλει να μειώσει λίγο το beta. Θα το προτιμούσα από ΑΔΜΗΕ φίλε Ναύτη...

mixalis mixalios είπε...

Κατά τα άλλα η Αμερική δεν έχει υψοφοβία....

Ναύτης είπε...

https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1430813/axiologisi-great-sea-interconnector-to-kalodio-tha-isagi-fthino-revma/

Ο ΑΔΜΗΕ είναι από τις λίγες υποδομές που μπορώ να φανταστώ διπλάσια+ κεφαλαιοποίηση. Τα φαραωνικά σχέδια όπως τα λέει ο Χίππυ δε γίνεται να αποτύχουν, κέρδη/μερίσματα γυρίζω και θα τον συζητήσω πάλι αργότερα, χρόνο έχω. Άλλη κατηγορία μετοχής νομίζω, ενεργειακό στόρυ χώρας. Τι να πω, θα δούμε.

Πάντως το ΔΑΑ θα το συνέκρινα περισσότερο με τον ΟΛΠ σαν "ύφος" υποδομής (μεταφορές-τουρισμός).

hippy είπε...


Καλημέρα

αυτό που θα ήθελα από το Μανουσάκη είναι πρώτα να νοικοκυρέψει το μαγαζί στην Ελλάδα και μετά να ξεκινήσει τα μεγαλόπνοα σχέδια. Ο ΑΔΜΗΕ είναι μετοχή να την αγοράσεις και να την ξεχάσεις...ή να την αφήσεις "φεύγοντας" στην οικογένεια σου που δεν γνωρίζει από χρηματιστήριο.

Για λόγους εντιμότητας να πω ότι ψώνισα σήμερα από 2,000 μετοχές σε κάθε παιδί.

Ναύτης είπε...

Χίππυ εύχομαι η διαχείριση που κάνεις να εκτιμάται/εκτιμηθεί όπως της αρμόζει.
Σούπερ, μακάρι όλοι οι γονείς να άφηναν τέτοια χαρτοφυλάκια στα παιδιά τους.
Παράξενο, σε έχουν εκεί δίπλα και δεν ενδιαφέρονται για χρηματιστήριο.
Μου θυμίζει το μουσείο στο πατρικό μου, κάθε χρόνο λέω να πάω αλλά επειδή είναι εκεί δίπλα προσβάσιμο τελικά δεν το επισκέπτομαι ποτέ χαχαχα

Ε.Ν είπε...

Great Sea Interconnector. Αυτή είναι η νέα θυγατρική του ομίλου εταιρειών ΑΔΜΗΕ Α.Ε που θα πραγματοποιήσει την διασύνδεση ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΎΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ. Αυτή είναι η τρίτη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ άντε με το καλό να να περιμένουμε και την τέταρτη θυγατρική ίσως του χρόνου. Επίσης μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει πωληθεί και το 20% της Αριάδνης χωρίς να γνωρίζουμε αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους μετόχους ή για επενδύσεις. Το ποσό αυτό θα είναι πάνω από 40 εκ ευρώ.

Ναύτης είπε...

Πάντως να πω την αλήθεια διαβάζοντας λίγο Χίππυ, λίγο Μιχαλιό, λίγο ΟΑΚ σήμερα στο economico, λίγο και ο ύπνος που έριξα να χωνευτούν αυτά που συζητήσαμε, είμαι σαφώς πιο αισιόδοξος με το ΔΑΑ :) Ωραίο πράγμα η συζήτηση.

hippy είπε...


Δεν τον είχα δει τον ΟΑΚ.

Ως προς ΔΑΑ θεωρώ το κάτω σχεδόν απίθανο. Δίχως αυτό να σημαίνει αυτόματα επάνω...και τόσο πολύ που έγραψε. Σέβομαι τον παίκτη και λέω μακάρι.

mixalis mixalios είπε...

https://www.euro2day.gr/news/market/article/2228784/oi-eishgmenes-poy-allaxan-pista-kai-to-krisimo-ero.html

Απλά και κατανοητά...

Ναύτης είπε...

Καλημέρα!

Απολαμβάνω να διαβάζω Κοτζαμάνη, τον θεωρώ από τους μετρημένους της αγοράς, ευχαριστώ για το άρθρο.

Σωστή η παρατήρηση ότι σε αυτήν την φάση, αν θέλει κάποιος να μπει η αποτίμηση ψυχολογικά και μόνο είναι πολύ ψηλά. Από την άλλη όσοι διακρατούν δεν έχουν και πολύ λόγο να φύγουν: ορθώς παρατηρείται ότι οι μερισματικές αποδόσεις ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα είναι ικανοποιητικές. Πέρα από μερικές αλλαγές στα πλαίσια rotation δεν προτίθεμαι να βγω (έχω εγκαταλείψει την προσπάθεια να μαντέψω που θα πάει η αγορά και τα επιτόκια, χάνω ενέργεια χωρίς να παίρνω κάτι πίσω). Και τα μερίσματα που θα πάρω θα τα επανεπενδύσω, που πιθανώς θα το κάνουν και άλλοι άρα θα έχει έξτρα ενέσεις ρευστότητας η αγορά (με κάποια μερίσματα να ξεπερνούν το 10% απόδοση επί του αρχικού περσινού κεφαλαίου). Ακόμα και την πολυσυζητημένη διόρθωση στα ξένα να περιμένουμε η οποία θα τραβήξει και εμάς κάτω, πότε θα έρθει; Και αν συνεχίσει τα ψηλά και μια μεγάλη διόρθωση ξεκινήσει από τις 1800 μονάδες ας πούμε; (τυχαίο νούμερο).

Ε.Ν είπε...

Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω ότι όλες οι κρατικές εταιρείες του χαα κάποια στιγμή πήγαν και κάτω από την τιμή εισαγωγής τους στο χαα εύχομαι αυτό να μην γίνει με το ΔΑΑ και όλοι να κερδίσουν.

mixalis mixalios είπε...

E. N. Αυτά συμβαινουν σε ακραιες καταστάσεις τυπου covid, πολεμων κτλ αλλα μετά παλι προς τη δοξα τραβάνε (αν εξαιρεσεις τα νερα βεβαια...)
Ναυτη οπως εχω ξαναματαπει μεχρι το 2026 δεν ανησυχώ για τη χώρα και την αγορά της. Το αν θα γίνουμε φουσκα εχουμε πια την εμπειρία και ως παλιοι να προστατευτουμε αφου πιστευω οτι θα την αναγνωρισουμε. Οι δεικτες που θα μας το δειξουν ειναι γνωστοι, υψηλα p/e και χαμηλες μερισματικες αποδόσεις ειναι καποιοι απο αυτους.

hippy είπε...


ΔΑΑ (από το χρήστη Γιάννης Παπαστεργίου)

Από το Νοέμβριο του 2024 το κόμιστρο που επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη για το ταμείο ανάπτυξης αεροδρομίων θα μειωθεί από τα 12 ευρώ στα 3 ευρώ. Αυτά είναι έσοδα που αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο τα γράφει (75% του ταμείου επιστρέφει στο αεροδρόμιο) και συμμετέχουν στην κερδοφορία του. Για το εννιάμηνο ήταν περίπου 75 εκ. Αυτά τα έσοδα δεν θα υπάρχουν στο μέλλον. Για όσους κάνουν valuation και σκέφτονται να μπουν τώρα καλό είναι να το έχουν κατα νου.

Ναύτης είπε...

Τα σέβη μου στο Γιάννη που και τα έψαξε και το μοιράστηκε.
Αμελητέο δεν το λες. Σίγουρα επίσης δεν είναι τυχαίο που διάλεξαν μια χρονιά με ρεκόρ κερδοφορίας για την εισαγωγή.
Σε γενικές γραμμές όμως ως υποδομή οφείλει να ακολουθήσει (με καθυστέρηση) τον όποιο πληθωρισμό στην τιμολόγηση. Δηλαδή θα ήταν αφελές να πει κάποιος ότι θα χάσει κανείς αγοράζοντας ένα από τα τοπ 3 αεροδρόμια στον κόσμο και πολλές φορές αξιολογημένο τοπ της Ευρώπης, αγοράζοντας με ένα P/E πέριξ του 10.
Πάσο από εμένα, αλλά καταλαβαίνω και γιατί κανείς μπορεί να θεωρήσει λογική κίνηση να ρίξει τον οβολό του.

hippy είπε...


Χαίρετε

και το κουτσό Μαράκι θέλει αεροπλανάκι...μάλλον θα βολευτεί με κάποιο drone.

mixalis mixalios είπε...

Λεφτα υπαρχουν...

Ναύτης είπε...

ΤΙΤΑΝ στα top picks της Πειραιώς λέει.
Η Eurobank κορυφαία επιλογή.
Θυμάστε τι σας έλεγα ότι θα έχουμε καταιγισμό διθυράμβων από τους αναλυτές το 2024 όταν διόρθωσε στα 16 ευρώ (κάπου εκεί).
Η αλήθεια είναι ότι δίκιο έχουν και ακόμα και τώρα στη θεωρία φθηνή είναι (μας έχει τάξει 3 ευρώ κέρδη ανά μετοχή στην 3ετία που τα έπιασε από φέτος) οπότε ίσως έχει ανοδικά περιθώρια.
Ωστόσο και πριν φθηνή ήταν απλά δεν μπορούσαν να το φωνάξουν γιατί δεν μπορούν να αφήσουν το retail (κοινώς μαρίδα) να κερδίζει πρώτα από αυτούς, θα μπουν πρώτα στο λεωφορείο και μετά θα φωνάξουν τους επόμενους για τις άδειες θέσεις.
Δεν είναι θέμα κακίας, έτσι λειτουργούν τα πράγματα, γιατί αν έκαναν το αντίστροφο θα ήταν άνεργοι...
Τα ανωτέρω είναι για μένα η ουσία του buy low, sell high.
Το buy low δεν έχει νόημα αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη που φωνάζουν, γιατί μετά έχει lower και ακόμα πιο lower και δεν πάμε ποτέ για proficiency χαχαχα
Δηλαδή το να λές "αγόρασα ΟΤΕ ή νερά μόνο επειδή έπεσαν ή δεν έτρεξαν" είναι συνταγή για περιπέτειες.
Θα μου πείτε τόσα χρόνια τα ξέρετε αυτά. Ε δεν πειράζει τα λέω να τα θυμίζω και γω στον εαυτό μου.

ΥΓ. Έχω δώσει το 1/3 για να ρίξω την τιμή κτήσης σε αστεία επίπεδα.

hippy είπε...


Άψογος. Τον βοηθάει το ισχυρό δολλάριο, του βάζει τρικλοποδιές η τουρκική λίρα. Εάν είχα (δυστυχώς έχω πουλήσει νωρίς) θα σκεφτόμουν την αποεπένδυση από την εταιρεία στην έναρξη συζητήσεων ειρήνευσης Ρωσίας-Ουκρανίας (=> δημιουργία ταμείου αποκατάστασης καταστρογών κι ανάπτυξης).

Ναύτης είπε...

Κοίταγα σήμερα μια ανάλυση που είχα γράψει για το ΓΚΜΕΖΖ στο euro2day πριν 9 μήνες (γνωστή και ως "υπόγα").
Κάνοντας μπακαλική με βάση τα στοιχεία που είχε διαγράψει από το ενεργητικό του και αυτά που έγραψε ως κέρδη, είχα βγάλει ότι μέχρι να μηδενίσουν τα ιδία του αξίζει περίπου 89 λεπτά.
Προχθές έγραψε ενδοσυνεδριακά τα 85 και φαίνεται να κατεβαίνει. Τυχαίο; Μπορεί.
Έφυγα στα 57 λεπτά, πολύ χαρούμενος δε λέω. Την ανάλυσή μου όμως δεν την τήρησα γιατί γυάλισε το μάτι μου και τα έβαλα στην τσέπη.
Είναι λοιπόν άλλο πράγμα να κάνουμε μια ανάλυση και άλλο να την τηρούμε κιόλας.
Και εδώ καταλαβαίνω τι εννοεί ο Lynch "επένδυσε μόνο σε αυτά που αισθάνεσαι ότι καταλαβαίνεις καλά". Άμα αισθάνεσαι ότι τα καταλαβαίνεις καλά σκέφτεσαι "κλάιν, θα περιμένω να τα δώσω εκεί που θέλω εγώ".

hippy είπε...


"επένδυσε μόνο σε αυτά που αισθάνεσαι ότι καταλαβαίνεις καλά"

Έτσι ακριβώς. Γιατί υπάρχουν και τα απρόοπτα. Όπως η κεραμίδα σήμερα από BNP & ING...ανώμαλη προσγείωση -9% μετα τα αποτελέσματα και κυρίως το outlook για το '24. Αν αυτο συνεχίσει αργα ή γρήγορα (πιθανολογώ μετά το Πάσχα) θα επηρεαστούν και τα δικα μας τα αλόγατα κι ας παρουσιάζονται σαν αδάμαστα mustang.

(Μιχαλιό μου, δεν θέλω να επηρρεάσω την κρίση σου και κυρίως το πολύ καλό ένστικτο, πληροφοριακά απλώς, μηδένισα στην ΙΝΛΟΤ...δεν αισθάνομαι άνετα μαζί της)

hippy είπε...


Αυτομάτως στον FTSE ο ΔΑΑ (Στ. Κ. Χαρίτος)

https://www.mononews.gr/agores/aftomatos-ston-ftse-to-daa

Εάν έχει δίκιο ο κ. Χαρίτος θα έχουμε ομαδική εισροή από τα Passive Funds. Οι γρήγοροι (και όσοι θέλουν τα χρήματα τους για one night stand στην Πειραιώς τον Μάρτιο) δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ. Η τιμή του ΔΑΑ πάντως (σύμφωνα με το Bloomberg) θα κλειδώσει στα €8,20

mixalis mixalios είπε...

Σε ευχαριστω Ηλία για την πληροφόρηση. Παντα με ενδιαφέρει η άποψη σου πόσο μαλλον οι κινήσεις σου. Άλλωστε εκει δειχνουμε ποσο πολύ πιστευουμε αυτο που λεμε. Καλοφαγωτα!
Το προβλημα ομως τωρα ειναι αλλο. Οπως σας εχω πει πουλησα (σχεδόν) ολη την ινκατ (μου εμειναν τα 3/13) και επειδη φαινεται να ισχυει αυτο
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2229687/el-venizelos-prosfores-8-dis-kleinei-sta-82-eyro-h.html πρεπει να ξαναφτιαξω το χατοφυλακιο μου. Φοβάμαι οτι τελικα θα παρουμε το 1/10 απο οτι ζητήσαμε. Αν εξαιρεσουμε την ΙΝΤΕΚ που θα πάρω με βεβαιοτητα θα ακουγα με ενδιαφερον αν εχετε καμιά άλλη καλη ιδεα...

mixalis mixalios είπε...

Παντως ομολογουμενα εντυπωσιακη υπερκάλυψη για το ΔΑΑ. Η Ελλάδα ειναι hot...

mixalis mixalios είπε...

Επισης ΕΛΧΑ ειναι μια επιλογή σε αυτα τα επιπεδα, απλα φοβάμαι μηπως οταν θα απελευθερωθει η ρευστότητα αναλογες σκέψεις κάνουν και αλλοι και τσιμπησουν οι τιμές...

mixalis mixalios είπε...

https://www.mononews.gr/business/protefs-gia-intrakat-kaname-lathos-ti-apanta-sta-kakovoula-dimosievmata

mixalis mixalios είπε...

Μαλιστα, παμε για 1 στις 20....
https://www.euro2day.gr/news/market/article/2229766/el-venizelos-prosfores-17-dis-eyro-gia-to-ellhniko.html

mixalis mixalios είπε...

https://www.euro2day.gr/news/market/article/2229732/diplo-rekor-sto-greek-investment-day-ths-peiraios.html

mixalis mixalios είπε...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2229733/peiraios-stis-14-fevroyarioy-h-anakoinosh-ton-apot.html
Απο την γιορτη των ερωτευμενων ξεκιναει η αντιστροφη μετρηση για το placement... Ειπαμε η Ελλαδα ειναι hot

mixalis mixalios είπε...

Επιστροφή στα ψηλά για την Αμερική!

hippy είπε...

Ilias Famelos Μέλος με κορυφαία συνεισφορά

Μιχαλιό μου ίσως είδες το χθεσινό μου σχόλιο στην "ομάδα θεμελιωδών στο Facebook"

"Τούτες τις μέρες στο νησί ΧΑΑ γίναμε μάρτυρες απογείωσης αρκετών μπαλονιών ταυτόχρονα. Κάποιοι (εγώ) μπορεί και να ζήλεψαν λίγο. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε ποιοί είμαστε. Να έχουμε το "γνώθι σαυτόν" (το πρώτο ρητό που έβλεπαν όσοι πήγαιναν για χρησμό στο Μαντείο των Δελφών στην αρχαιότητα).

Είμαι επενδυτής ή κερδοσκόπος?

Αν και θεωρητικά μοιάζει άσχετο, δεν έχει νόημα να είμαι επενδυτής όταν έχω χαρτοφυλάκιο μικρότερο από 5-7.000 ευρώ. Εάν πχ έχω 5000 και τα δώσω για μετοχές ΑΔΜΗΕ μπορώ να αγοράσω 2400 μετοχές => θα πάρω 250-300 ευρώ μέρισμα στο χρόνο δλδ όσο μια απόδραση ένα Σ/Κ στην Αίγινα με την συμβία. Αμυδρά βέβαια "παίζει" κι η δυνατότητα κεφαλαιακής απόδοσης 10-25% με μικρές όμως πιθανότητες καθώς συνεταιριζόμαστε με το κράτος. Αντίθετα εάν έχω 80-100,000 και πάνω, επιβάλλεται να έχω και τέτοιας ποιότητας μετοχές (δίκτυα, υποδομές) που εξασφαλίζουν διαχρονικά καλή υγεία στο χαρτοφυλάκιο μου.

Δεν ξεχνώ πως ότι ρευστά βάζω σε μια μετοχή τα στερώ από μια άλλη, πιθανά πιο hot, πιο ελπιδοφόρα. Συνεπώς διαβάζω, διαβάζω, διαβάζω πριν αποφασίσω.

hippy είπε...


Στο ζουμί. Κάνω δύο υποθέσεις. Ότι απευθύνομαι σε επενδυτή με κεφάλαιο περί τις 40-50Κ 


Χωρίζω τα χρήματα στη μέση....50% για ασφαλή πλεύση

α1) ΟΛΠ...αναμένονται πολύ αυξημένα αποτελέσματα 4ου τριμήνου 2023 καθώς στο περσινό υπήρχαν αρκετές προβλέψεις. Κέρδη θεαματικά, πάνω από €3,50/μετοχή, μέρισμα €1,50/μετοχή , μειονέκτημα οι Χούθι. Αν το λύσουν σύντομα οι Γιάνκηδες θα σκίσει.

α2) ΟΠΑΠ...δεν γίνεται να λείπει από κανένα "μεσαίο" χαρτοφυλάκιο.


Για το υπόλοιπο 50%  επιλογές που σου ταιριάζουν

β1) ΠΕΡΦ-β2) ΠΡΟΦ-β3) ΕΝΤΕΡ-β4) ΕΠΣΙΛ


Η μεσαία γραμμή που υπήρχε στις τράπεζες τμηματικά στις επόμενες 2 εβδομάδες (με αρχή την αυριανή συνεδρίαση) θα μηδενίσει. Εκτός απ΄τις ευρωπαίες εξαδέλφες έρχονται μηνύματα κι απ΄το εσωτερικό.

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2229648/vythish-sta-perithoria-kerdoys-ton-trapezon-to-dek.html


ΑΣΧΕΤΟ...είμαι πολύ περήφανος για τον τραπεζομάχο Χίππη που έπιασε τα μηνύματα της εποχής κι έστριψε εγκαίρως.

hippy είπε...


Έτοιμος τώρα να διαβάσω Μιχαλιό τι σου υπαγορεύει η σκέψη και το ένστικτο

mixalis mixalios είπε...

Ηλία,

Σε σχέση με το πρώτο σου σχόλιο κάποιος μπορεί να είναι και κερδοσκόπος και επενδυτής έχοντας χρήματα και για το ένα και για το άλλο ή αυτό να αλλάζει από εποχή σε εποχή ανάλογα με τις συνθήκες και τη στάθμιση που βάζεις. Στα πλαίσια αυτά μπορεί να έχεις και κάποια ΜΕΖΖ αλλά να έχεις παράλληλα και ΜΟΗ. Έχεις δίκιο για το μέγεθος του χαρτοφυλακίου, στα μικρότερα πρέπει να έχεις μετοχές ανάπτυξης ενώ στα μεγαλύτερα να βάζεις και μετοχές αξίας
Συμφωνώ στο ότι οι υποδομές για ένα υγιές χαρτοφυλάκιο είναι απαραίτητες και στα πλαίσια αυτά έκανα (ή μάλλον προσπάθησα να κάνω) τράμπα από ΙΝΚΑΤ σε ΔΑΑ. Τελικά αν πάρω 500 τεμάχια θα είναι ζήτημα απ' ότι φαίνεται οπότε προέκυψε η ανάγκη για εκ νέου αναδιάρθρωση.
Επί του πρακτέου:
1)Είμαι κάτοχος από παλιά στο χαρτοφυλάκιο ΠΑΙΔΙ. Το σκέφτομαι για αύξηση θέσης για τους λόγους που αναφέρεις. Έχει αποκτήσει και εμπορευσιμότητα κάτι που ισχύει γενικώς για το ΧΑΑ με 150εκ τζίρο πια.
2) Συμφωνώ αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ψάξω επιλογές με λίγο υψηλότερα beta. Δεν εχω φτάσει ακόμα τα 50 έτη.....χεχεχε

Εχω πολύ μικρή έκθεση (κακώς) σε πληροφορική με ΙΛΥΔΑ και ΣΠΕΙΣ. Ήθελα να δω την ΕΠΣΙΛ αλλά μετά από αυτά που έγιναν με τα οικονομικά της στοιχεία μάλλον θα το μοιράσω μεταξύ ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ (τιμη στόχος στα 8,2 από Eurobank)

Για τις τράπεζες ίσως είναι λίγο νωρίς για έξοδο. Θα θυμίσω ότι το 2007 μόνο η ΕΤΕ έκανε 17 δις ΕΥΡΩ ενώ τώρα όλες μαζί κάνουν 22. Αλήθεια είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν πέσει τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησε και η σταδιακή μείωση επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Μπορεί τα κέρδη να μην είναι ίδια με τα περυσινά αλλά δεν αναμένεται κάποια συγκλονιστική πίεση. Επίσης θεωρώ ότι θα αυξηθεί ο όγκος των επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη μόχλευση του ΤΑΑ και του ΕΣΠΑ. Μην ξεχνάς ότι εδώ έχουμε ολιγοπώλιο όχι όπως η Ευρώπη.

Μπράβο για τις Τράπεζες, εδώ πήρες ΙΝΛΟΤ....χεχεχε

Σε ευχαριστώ για τις σκέψεις σου, το εκτιμώ

Ναύτης είπε...

Προσωπικά για την επόμενη διετία ενίσχυσα ΑΔΜΗΕ στα 2,15. Έχει αρχίσει και πιάνει μεγάλη ποσόσωτωση οπότε σταματώ εδώ (καλά ποιον κοροιδεύω, κάτω απο 2 θα ενισχύσω λίγο ακόμα). Θεωρώ τα 3 ευρώ τα δικαιολογεί στην διετία πάντως, χώρια τα μερίσματα.

Στο soltrade έγραψε κάποια εξαιρετικά πράγματα ο Βασίλης Κοκκότης για τον ΑΔΜΗΕ. Μεγάλος μάγκας για μένα που μοιράζεται τον κόπο του και τα δίνει στο πιάτο. Συμφωνώ ότι το wacc 7,5% και η αναμενόμενη αναπροσαρμογή αξίας του ενεργητικού του, με βάση την οποία καθορίζονται και τα έσοδα, δεν έχει αποτιμηθεί στο ταμπλό. Δυστυχώς είναι και αυτός θύμα της ανυπομονησίας των επενδυτών. Εδώ οικόπεδο αγοράζεις και περιμένεις 2+ χρόνια να χτίσεις κάτι και να αρχίζει να αποδίδει, με τον ΑΔΜΗΕ δε θα περιμένεις που θέλει να φτάσει στο Ισραήλ; Αν θέλουν να τον πάνε κάτω, καλώς, πάντως τα νούμερα άλλο μου λένε.

Χίππυ είσαι λατρεία, στο χω ξαναπεί. Τραβάω ζόρια όμως όταν διαβάζω τέτοια: "Αν και θεωρητικά μοιάζει άσχετο, δεν έχει νόημα να είμαι επενδυτής όταν έχω χαρτοφυλάκιο μικρότερο από 5-7.000 ευρώ. Εάν πχ έχω 5000 και τα δώσω για μετοχές ΑΔΜΗΕ μπορώ να αγοράσω 2400 μετοχές => θα πάρω 250-300 ευρώ μέρισμα στο χρόνο δλδ όσο μια απόδραση ένα Σ/Κ στην Αίγινα με την συμβία." Ξέρεις τι μου θυμίζει;
-Δεν πάω για μεροκάματο, για ένα 40ευρο δε λέει.
-Και τι θα κάνεις ρε συ;
-Θα κλέψω μια τράπεζα, συμφέρει καλύτερα.
Είναι πολύ διαφορετικός αυτός ο διάλογος με το σκεπτικό που παρέθεσες; Νομίζω όχι.

ΕΓΩ ΔΕ ΘΕΛΩ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΘΕΛΩ ΧΙΛΙΑΡΑ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ, που λέει και ο φίλος μας ο Γαρδέλης
https://www.youtube.com/watch?v=bC86z5TRwUU

Τι να το κάνει ο μαριδαίος με τα 6 χιλιαρικάκια να βγάλει ένα 50-100% ρε Χίππυ και να νιώθει στρατηλάτης και τον επόμενο χρόνο (ή σε κάποιο μέλλον τέλος πάντων) μπαμ και κάτω ΤΑΒΛΑ να γυρίζει τα φόρουμ να ρωτάει "ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ?".

Μην ξεχνάς ότι κάποιος με 6 χιλιαρικάκια ανετος οικονομικά ΔΕΝ είναι, ίσως τα μάζεψε με κόπο σε βάθος διετίας+ και επίσης με τα 6 χιλιαρικάκια ένα 20% μπορείς να το προσδοκάς με ένα καλό ρεμίξ που λέει και ο Μιχάλης (απλά δεν μπορείς να έχεις διασπορά, μάλλον 2?? μετοχές, άντε βάζεις ένα χιλιάρικο και σε μια 3η σπεκουλαδόρικη αν σου κάτσει). Μην συζητήσω ότι σε ανοδική αγορά πέρσι αρκούσε απλά να είσαι μέσα για να βγει το 40%... Σωπαίνω γιατί θα γίνω γραφικός. Εύχομαι καλές αποφάσεις όπως τις κρίνει ο καθένας καλύτερα. Και φυσικά μπορεί να έχω άδικο, ο καθένας σημαδεύεται από τις εμπειρίες του.

hippy είπε...


Καλημέρα

παιδιά ευχαριστώ για την "φρέσκια" ματιά σας. Σε ότι με αφορά προσπαθώ να γίνω "ανεμοδούρι" και όχι χαρταετός. Εννοείται πως δεν τα καταφέρνω όπως θα΄θελα. Αυτη η εποχή σηκώνει τα πάντα. Πιστεύω ότι μερικούς μήνες αργότερα οι χαρταετοί (mezz και λοιπές Μανθοεπιλογές) θα έχουν σκιστεί. Μπορεί κάλλιστα όμως να πετά κάποιος μαζί τους έχοντας τα μάτια δεκατέσσερα και γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αφήσει την συγκεκριμένη κερδοσκοπία με ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΖΗΜΙΑ. Πολύ πολύ δύσκολη απόφαση η τελευταία.

mixalis mixalios είπε...

Ω ναι, το τελευταιο ισχυει.
Πιστευα, λοιπον, οτι ο Γενάρης θα ηταν καλός. Τον Φεβρουάριο τον φοβομουνα. Φαινεται πως παμε στην περιοχη των 1450 μοναδων σε αυτη τη φαση. Για αλλη μια φορα ο Ηλιας θα επιβεβαιωθεί που φοβαται πτώση απο το Πασχα και μετά.

mixalis mixalios είπε...

Α, και νομιζω πως η ΑΤΤΙΚΑ ετοιμαζεται...

mixalis mixalios είπε...

Το 2007 ο dow jones ήταν περίπου 12000 μονάδες στα ιστορικά ψηλά τότε . Σκάνε τα subprimes και παει στις 6500 μονάδες. Σήμερα το 2024 φτανει σχεδόν στις 40.000. Απο τα χαμηλα 6 φορές πάνω, απο τα τότε ιστορικά υψηλα 3.5 φορές. Αυτος είναι ο λόγος που ασχολούμαι με τις μετοχές. Όποιος μελετάει και έχει υπομονή και πλάνο θα του δοθεί η ευκαιρία και μπορεί και να γινει "πλούσιος". Το δύσκολο όπως ειπε μια ψυχή είναι να παραμείνεις πλουσιος...

hippy είπε...


"Πλούσιος είναι αυτός που ένα κρύο και βροχερό πρωινό ξυπνάει και λέει: "Δεν πάω σήμερα γραφείο". Γυρίζει πλευρό και ξανακοιμάται".

"Πλούσιος είναι αυτός που ένα γλυκό και ηλιόλουστο πρωινό ξυπνάει και λέει: "Δεν πάω σήμερα γραφείο". Παίρνει το "αίσθημα" και πάει εκδρομή".


Απόψεις του αγαπημένου επενδυτή-εραστή της ζωής Αντρέ Κοστολάνι.

hippy είπε...


ΔΑΑ...ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν...δεν πειράζει, πάμε γι άλλα 🌺

Ναύτης είπε...

Ωραίο ρητό Χίππυ, το κρατάω χαχα
Όπως και του κ. Κοστολάνι απλά πρέπει κάθε πρωί να το ακούω στο ξύπνημα γιατί είναι εύκολο να ξεχαστώ.

Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα προς τι τόσος ντόρος, ειδικά στο retail.
Και εξηγούμαι, ας κάνουμε μια άσκηση μυαλού:
έστω ότι γίνονταν εγγραφές για τον ΟΛΠ.
Μονοπώλιο, 3-3,5 ευρώ κέρδη ανά μετοχή (ας πούμε 3,25), άρα P/E στο 7,5. Κρουαζιέρα φέτος λένε τραίνο, οκ κάποιο ερωτηματικό οι Χούθι, και πάλι όμως η διοίκηση μίλησε για σταθεροποιητική χρονιά το 2024, άρα παρόμοιο αφήγημα με ΔΑΑ.
Κάποια λιμάνια διαπραγματεύονται και με ψηλά P/E οπότε υπάρχει και το αντίστοιχο αφήγημα υποτίμησης έναντι των ομοίων.
Bonus: γεμάτο θετικό ταμείο, και ένα πραγματικό master plan (γιατί ντάξει εδώ που τα λέμε του ΔΑΑ είναι λίγο του αέρα, full capacity δούλεψε πέρσι).
Μέρισμα γύρω στο 6%.
Τρέχει κανείς να αγοράσει;
Δηλαδή δεν κατάλαβα γιατί να τρέξω να αγοράσω ΔΑΑ και όχι να ενισχύσω κάτι από τα άλλα (υπάρχουν και λίγες άλλες μετοχές που μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχες ασκήσεις).
Τώρα αν κάποιος ήθελε μόνο την "αρπαχτή" ότι δηλ. θα έπαιρνε ένα 10-20% τις πρώτες μέρες και θα το ξεφορτωνόταν, άλλη κουβέντα.

Ξαφνιάστηκα από την υπερκάλυψη πάντως, λεφτά υπάρχουν όπως λέει και ο Μιχαλιός. Επίσης περίμενα να δω κάποια πίεση στα χαρτιά κατά τη διάρκεια της εγγραφής αλλά τουναντίον. Οπότε θα τον μεθύσουμε τον ήλιο;



mixalis mixalios είπε...

Καλημέρες σε όλους...
Την εγγραφή του ΔΑΑ την περίμενε πολύς κόσμος πολύ καιρό πριν. Αυτή η προσδοκία μαζι με τη γενικότερη καλη εικονα της αγοράς ήταν αρκετή για να ανάψει η σπίθα. Που να μπλέκεις με ΟΛΠ θα πει κάποιος που ειναι σε ιστορικα ψηλά. Ενω ο ΔΑΑ θα παει ετσι κι αλλιώς καλά γιατί ολοι θα στηριξουν το εγχείρημα. Ε ναι και ενα 10 με 20% θα το βγάλει. Δεν συμφωνω με αυτη τη λογική αλλά σιγουρα την κατανοώ. Εδω παιζουν τα Μεζζ.. Κατά τα ολα ο ΟΛΠ ειναι μια εξαιρετική επιλογή. Θυμάμαι έναν τυπο που την "έλεγε" στον νεανια Hippy γιατί ο ΟΛΠ δεν πήγαινε καλά...

mixalis mixalios είπε...

Εν τω μεταξύ θα γίνουμε η μπαταρια της Ευρώπης...
https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2229678/ependysh-300-ekat-sthn-ellada-apo-ton-ispaniko-omi.html

hippy είπε...


Έτσι τα βλέπω κι εγώ. Κι έχω κατά νου να αυξήσω κάποιες υπάρχουσες θέσεις αφού πρώτα όμως περάσω απ΄το παγκάρι της Πειραιώς για ελεημοσύνη στο τέλος του μήνα. Προφανώς και θα γίνει της "Πόπης" μετά το δώρο που έκανε η ΕΤΕ προ διμήνου.


Θεωρώ την μετάταξη του ΧΑΑ στις αναπτυγμένες αγορές απολύτως σίγουρη => αύξηση 60-70% στο τζίρο => αυξημένα κέρδη στην ΕΧΑΕ (απ΄τα σιγουράκια με σχετικά μικρό, αλλά διψήφιο κέρδος)

hippy είπε...


Καλημέρα

ο δάσκαλος συνήθιζε να με γειώνει, κάθε φορά που έλεγα πως κάποια μετοχή ήταν ακριβή με βάσει τους θεμελιώδεις δείκτες, με τη φράση: "Σημασία δεν έχει τι πιστεύεις εσύ, αλλά τι πιστεύει η αγορά".

Σήμερα έτυχε να βγαλει η Goldman Sachs update για Zurich Airport όπου η κίνηση ακόμα υπολείπεται του 2019 με τιμη στόχο +36%. Αν μας είχαν δώσει 4-5 φορές παραπάνω κομάτια απ΄το ΔΑΑ κατά την εγγραφή τι καλά που θα΄τανε.

Traffic has been stronger than expected in recent months, with 2H23 overall returning to 95% of '19 levels. We expect to see continued recovery during 2024 (96%), and a full return to '19 pax levels in 2025. We forecast FY23 EBITDA of CHF 680mn, up 6% on '19 and 2% ahead of consensus (4% ahead on 2H23). We also believe FHZ will come close to reaching its 2025 EBITDA target of c.CHF 740mn already in 2024 (GSe CHF 723mn, 2% ahead of consensus), with potential to even hit the target should traffic fully return to '19 levels. Beyond the positive near-term earnings momentum, clarity on tariffs and dividend, combined with the Noida ramp-up, should drive the multiple/stock significantly higher in our view. Reiterate Buy.

mixalis mixalios είπε...

mixalis mixalios2 Φεβρουαρίου 2024 στις 7:46 μ.μ.
Α, και νομιζω πως η ΑΤΤΙΚΑ ετοιμαζεται

Αχ, μονο πότε θα πεθανω δεν ξερω... Το δουλευω κι αυτο ομως..

hippy είπε...


mixalis mixalios2 Φεβρουαρίου 2024 στις 7:46 μ.μ.
Α, και νομιζω πως η ΑΤΤΙΚΑ ετοιμαζεται


Τό΄δες...τό΄παιξες?

mixalis mixalios είπε...

Εμ....

mixalis mixalios είπε...

Απο ΑΝΕΚ μου ειχαν μεινει τα 2/3, ε τα ξανασυμπληρωσα την Παρασκευή...

hippy είπε...


10'

Andreas D. είπε...

Ένας φίλος ήρθε απόψε απ τα παλιά:

https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/719850/phoenix-capital-prosdetheite-i-wall-street-odeyei-olotaxos-pros-diorthosi-entos-ton-epomenon-evdomadon

mixalis mixalios είπε...

Χαχαχαχα... Γουσταρω. Πετραν και Φοινιξ. Αντιδεικτες. Μεχρι που καποια μέρα θα πεσουν μεσα. Και τότε θα πουν, εμεις τα λεγαμε...

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα!

Καλοφάγωτα Μιχαλιό! Λαγωνικό!

Καλούτσικη συμπεριφορά απο ΑΔΜΗΕ σήμερα, είχα απαντήσει στο Μιχαλιό ότι όχι μόνο τον βρίσκω καλύτερο από ΔΑΑ αλλά ότι ενίσχυσα κιόλας στα 2,15. Βέβαια εξίσου πιθανό να ξαναδεί το κάτω από 2, συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Σιγά την άνοδο. Κουβεντιάζω προς τέρψιν (δική μου και του μπλογκ).

Έχω κρατήσει και ένα στοίχημα με το Χίππυ (ο Χίππυ δε συμφώνησε ποτέ εδώ που τα λέμε, μόνος μου το έβαλα) ανάμεσα σε ΠΡΕΜΙΑ και ΜΠΡΙΚ. Το θέμα είναι πότε να το λήξω; Στο έτος ή τη διετία; Αντί για ο "λαγός και η χελώνα" θα το ονομάσω "η χελώνα και η χελώνα". Μπορεί πάντως η ΜΠΡΙΚ μετά τη συγχώνευση να τραβήξει προς τη δόξα. Ένα ενδιαφέρον το έχει.

Και από ΛΟΥΛΗ βλέπω καλύτερους όγκους. Προσωπικά με αφορμή τη δεύτερη αγορά μέσα στο εξάμηνο στα 2,85 από το διευθύνοντα σύμβουλο, ενίσχυσα και εγώ τη θέση μου άμεσα στα 2,84 ανεβάζοντας το Μ.Ο. Δεν μας έχουν συνηθίσει σε παιχνίδια τέτοιου τύπου, οπότε "καλοπροαίρετα" θα πιστέψω ότι κάτι βλέπει. Πλέον πιάνει μεγάλο χώρο στο χαρτοφυλάκιο που σημαίνει ότι μπορεί να γυρίσει να με δαγκώσει στον πισινό. Πιο πιθανό βέβαια βρίσκω απλά να με κουράσει και να χάσω ευκαιρίες παραδίπλα, "opportunity cost" που λέμε και στο χωριό μου (σε βάθος διετίας αν δε δω καλύτερα θεμελιώδη ή προοπτικές παραδίνομαι). Αλλά και τι είναι ένας μαριδαίος χωρίς λίγα όνειρα;

Στις τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα του 2024 ελπίζω να δώσω την ΕΕΕ, κατόπιν ανακοίνωσης παχυλού μερίσματος, στα +-29 (+35% στο ένα έτος διακράτησης, από πέρσι Φεβρ) και να ψαχτώ να την αντικαταστήσω με άλλο καρβουνιάρη εν καιρώ (γιατί άλογο δεν τη λες). Στα 29 θα έχει P/E κάπου στο 14 και ο μελλοντικός αγοραστής έχει να ελπίζει τα 35 με λογική ανάπτυξη 6-10% (προσπαθώ να κάνω δίκαια "νοητά" deal γι'αυτό αποκλείεται να βρω κορυφή).

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναύτης είπε...

https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2230401/neo-ntil-mevaco-ston-horo-ths-amynas-ti-symfonhse.html

Γενικά τα αμυντικά συστήματα δε φημίζονται για τα χαμηλά περιθώρια κέρδους τους...
Καλούτσικα και εδω.

hippy είπε...


Καλησπέρα

ακόμα κι αν καθυστερήσει λίγο ο Πάουελ να κάνει την πρώτη μείωση επιτοκίων, πιστεύω πως θα γίνει εντός του Μαίου. Λίγο μας νοιάζει το πότε βέβαια. Όπως ξέρουμε είναι η προσδοκία που φουσκώνει τις αγορές. Πιθανολογώ πως θα ισχύει το στατιστικό "Πούλα Μάη κι όπου πάει" οπότε έχω σταθερά κατά νου κάπου εκεί, στο καλό κλίμα, να μειώσω κι εγώ. Κάθε προηγούμενη βίαιη πτωτική κίνηση δημιουργεί αντισώματα, όπως ακριβώς και οι ιώσεις. Οπότε θεωρώ λογικότερο ένα ήπιο ξεφούσκωμα, όπως τον περασμένο Οκτώβριο/22, που στην τελική το θέλουμε κιόλας.

Ναύτη μου, τόσο τα ομόλογα όσο και οι ΑΕΕΑΠ ευννοούνται από την πτώση των επιτοκίων. Θεωρώ ότι τόσο η ΜΠΡΙΚ όσο και η ΠΡΕΜΙΑ έχουν ένα αργό αλλά σίγουρο, ήσυχο ταξίδι μπροστά τους, σαν μικρά ιστιοπλοϊκά.

Στη μεν ΜΠΡΙΚ η κυρία Χαλικιά της ΙΝΤΕΡΚΟ "έριξε" τους μετόχους της υπέρ του Φέσσα. Περίεργο. Συνήθως είναι ο εξαγοράζων που δίνει το κατιτίς παραπάνω. Φαντάζομαι πως θα πήρε κάποιο δωράκι. Πιστεύω μέρισμα 5% και τιμή στόχο 2,15 πριν την αποκοπή. Έχω καλούτσικη θέση την οποία θα αυξήσω από τις πωλήσεις τραπεζών. Και σήμερα ψώνισα.

Στην ΠΡΕΜΙΑ βλέπουμε το skyline να εξελίσσεται. Νομίζω ότι η αρχική συμμετοχή 65% των Dimand k Premia έχει μειωθεί κατά 10% (έγινε δλδ 55%-3/4 Dimand, 1/4 Premia). Δίνω πιθανότητες περισσότερες από 80% η ΠΡΕΜΙΑ να πάει σε ΑΜΚ...κι άλλο τόσο ποσοστό η μετοχή να έχει αυξηθεί προς τα 1,30-1,40 ώστε η αύξηση να γίνει στις παρούσες τιμές. Τούτες τις μέρες έχτισα καλούτσικη θέση (αν και δεν δίνει η ρημάδα μέρισμα της προκοπής). Επίσης γώνισα και σήμερα.

Συνεπώς...Χίππης-Ναύτης-Λεηλάτης (κατά το Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία που ξαναγίνεται επίκαιρο)

hippy είπε...


Επίσης "ψώνισα" και σήμερα (άκου γώνισα...)

Ναύτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναύτης είπε...

Ε τότε να ευχηθώ αέρα στα πανιά των ιστιοπλοικών! Πατάς και τις δυο βάρκες Βαν Νταμ style, μια χαρά.
Για την ΠΡΕΜΙΑ έχει τοποθετηθεί παρομοίως για ΑΜΚ και ο nikdan.
Αν και του άρεσαν κάποια πράγματα και είχε συγκρατημένο ενθουσιασμό, νομίζω τελικά πήγε πάσο.

Η αλήθεια είναι ότι έχει στείλει πολλούς με λεξοτανίλ, την παρακολουθώ σε τακτά διαστήματα από όταν είχε φτάσει στα 1,8 ευρώ, αλλά τι να κάνουμε, μια μετοχή μπορεί να περικλείει αντικρουόμενα συναισθήματα ταυτόχρονα. Θεωρώ υπερεκτιμήθηκε το πότε θα αρχίσει να παράγει cash flows/μερίσματα και σε αυτό νομίζω έκανε κάποια λάθη το PR της εταιρείας. Και εδώ ισχύει ο παραλληλισμός με το οικόπεδο: αγοράζω οικόπεδο και ακόμα και όλα τέλεια να τα κάνω θα αρχίσω σε 2-3 χρόνια να φέρνω κάτι πίσω. Δεν είναι εταιρεία πληροφορικής... Στην αρχή είχα επίσης ανησυχήσει ότι θα καούν χωρίς αντίκρυσμα τα 100 εκ. του ομολογιακού, παρά το χαμηλό επιτόκιο και είχα πάει γρήγορο πάσο. Πάντα το φοβάσαι αυτό, ειδικά με τετοιες γενναίες κινήσεις σε ισχυρά αβέβαιο περιβάλλον. Και ας λένε τις σαχλαμάρες οι δημοσιογράφοι περί "δύναμης πυρός" πολλών εκατομμυρίων στο ταμείο. Ωραία η "δύναμη πυρός" αφεντικό, να στοχεύουμε όμως την πυρά ξέρουμε; Τώρα έχει αρχίσει να φαίνεται πιο σαφές το πλάνο, έχει όμως ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να βγει σε λιμάνι η βαρκούλα και να αναβαθμιστεί σε πλοίο...

Σε στάση αναμονής... και να πέσει δε σκοπεύω να αυξήσω περαιτέρω.

mixalis mixalios είπε...

Πήραμε και στα 15.75 Τενεργ. Μεχρι εδω, δεν παίρνω άλλα...

mixalis mixalios είπε...

Ούτε μια διόρθωση της προκοπής δεν μπορεί να κάνει...

Αυτός ο ΟΛΠ αν δεν είχε τους Ζουλού στην Ερυθρά που θα ήταν οέο?

Ναύτης είπε...

χαχα Μιχαλιό ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν σήμερα. Συγκίνηση.
Από τα 23 που ήταν όταν έγινε το θέμα με τους Χούθι, πήγαμε στα 25,5.
Εκτιμώ ότι θα έρθει η διόρθωση γιατί είναι πρόβλημα που θα φανεί από το α εξάμηνο του 2024. Άμα όμως είναι να διορθώσει από τα 28 ας πούμε στα 25 χαλάλι, ειδικά άμα δώσει και παχυλό μέρισμα.

Η αλήθεια να λέγεται, στο διπλανό φόρουμ είχα πει ότι τους Κινέζους τους θεωρώ ατού στον ΟΛΠ γιατί θα τον στηρίζουν (έχουν μαχαίρι και πεπόνι). Αρκετοί τους αντιπαθούν, αλλά φέρνουν λεφτά στο λιμάνι τι να κάνουμε, εδώ δε χωράνε οπαδικά (και ας είναι στον Πειραιά).
Δεν είναι τυχαίο που ακόμα τα κινεζικά πλοία περνούν από τα στενά...

Για του λόγου το αληθές:
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3769193/o-olp-prosthetei-oikonomiki-axia-sti-xora-isi-me-to-1-56-tou-aep-tis/

hippy είπε...


"Η επέκταση του προβλήτα αυτοκινήτων ήταν ένα έργο ενταγμένο στις υποχρεωτικές επενδύσεις που ανέλαβε η Cosco, κόστους 20 εκατ ευρώ".


Αντίθετα με τους κινέζους ο Σαββίδης δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ παρά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Από αυτήν την άποψη, σωστά τιμωρείται η μετοχή στο ταμπλό. Σκέφτομαι αγορές 200-250 μετοχές/εβδομάδα στοχεύοντας και στο συνήθως μεγάλο μέρισμα στο ταμπλό.

Ναύτης είπε...

Τον είχα 1μιση χρόνο, πήρα 2 μερίσματα, και των έδωσα στα λεφτά που τον πήρα (24,5). Κατά τας Lynch γραφάς κράτησα τον ΟΛΠ που έτρεχε (ΜΤΚ περίπου 16) και έδωσα τον κουτσό ΟΛΘ γιατί δεν μου άρεσε όπως πήγαινε. Πάλι καλά γιατί αν περίμενα θα γινόταν γάμος. Δεν μου αρέσει η ακαταστασία του ΟΛΘ και τα θεωρητικά ανοδικά περιθώρια δε μου φαίνονται ελκυστικά, ένα 10-15% μάλλον. Το μέρισμα πάντως είναι σίγουρα παρηγορητικό και υποστηρικτικό της παρούσας αποτίμησης. Δίνει βέβαια υψηλό ποσοστό της κερδοφορίας, το 75-80% αν θυμάμαι καλά. Έχοντας το επενδυτικό πλάνο μπροστά συν την εξαγορά του Βόλου μπορεί να γίνει πιο σφιχτοχέρης.

Αντίστοιχα ο ΟΛΠ μοιράζει το 40-50% της κερδοφορίας σε μέρισμα, που σημαίνει εξακολουθεί να είναι υποτιμημένος έναντι του ΟΛΘ. Ευτυχώς είναι βράδυ γιατί και μόνο που τον σκέφτομαι τον ΟΛΘ με πήρε ο ύπνος...

Ο ΟΛΠ πιάνει το 20%+ του χαρτοφυλακίου μου. Δεν έχω πολλούς λόγους να ανοιχτώ σε άλλο λιμάνι, πλεονασμός. Ψάχνουμε diversification, όχι diworseification που λεει και ο Lynch. Μοιράζομαι δυο σκέψεις μιας και τον ανέφερες Χίππυ.

Long είπε...

Δεν έχω προς το παρόν να προσθέσω κάτι ουσιαστικό στη κουβέντα.
Γράφω μόνο γιατί θέλω να επιβραβεύσω την προσπάθεια που γίνεται σε αυτή εδώ τη γωνιά.
Είναι το ποιοτικότερο ''καφενείο'' που παρακολουθώ αυτή τη στιγμή! ...και ο solwn είναι καλός(εγγύηση στην τ.α)... όπως και κάποιοι λίγοι στο soltrade και στον Μιχαήλ και 1-2 στο xaa.
Συνεχίστε έτσι...και ευχαριστούμε για τις σκέψεις και τις αναλύσεις σας.
Αν θα ήθελα να προσφέρω κάτι θα έλεγα περισσότερο στον φίλο Ναύτη(από ενδιαφέρον) να κρατάει μικρότερο καλάθι απο αυτά που λένε κυρίως οι ''τεχνικάριοι'' δίπλα.

Ναύτης είπε...

ΥΓ.
Ο μπάφετ έλεγε ότι αν ήθελε να νικήσει τον πληθωρισμό, θα αγόραζε μια γέφυρα με διόδια.
Γιατί η γέφυρα έχει χτιστεί με περσινά "φθηνά" χρήματα, ενώ τα διόδια θα ακολουθήσουν τον πληθωρισμό και ο κόσμος κάθε μέρα θα πρέπει να περνά από εκεί και να πληρώνει "ακριβό" χρήμα (πληθωρισμένο).

Ε λοιπόν στον ΟΛΠ επειδή έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αρκετές επενδύσεις, παίρνει αυξημένα "διόδια" σε υποδομές που έχουν φτιαχτεί και συντηρηθεί με "φθηνό χρήμα".

Την έχασε αυτή την ευκαιρία ο ΟΛΘ και ακόμα τρέχουν για αναθεωρήσεις κόστους...

Ναύτης είπε...

Φίλε Long σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, αμπελοφιλοσοφούμε εδώ λίγο παραπάνω νομίζω.

Εκτιμώ και τον διπλανό καφενέ γιατί ο Νίκος (Σολωνάκης) κάνει σοβαρή προσπάθεια να κρατήσει μια τάξη σε ένα μπλογκ με μεγάλη επισκεψιμότητα και αρκετούς έντονους χαρακτήρες (και ας τον κατηγορούν καμιά φορά ότι σβήνει πολλά σχόλια). Δεν ξέρω την ΤΑ αλλά την παρακολουθώ για έναν απλό λόγο: αν την πιστεύουν πολλοί, τότε αναπόφευκτα κάποιες μετοχές θα την ακολουθήσουν. Τα θεμελιώδη όμως είναι για μένα η βασική πυξίδα.

Τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί λίγη βαβούρα, με αρκετούς ξερόλες που με κουράζουν στο sol. Προτιμώ να δίνει ο καθένας τις αναλύσεις του και τις κινήσεις του (αν θέλει) παρά αφορισμούς και παραινέσεις του στυλ "κάνεις λάθος".

Να γράφεις πιο συχνά, θα ήθελα να διαβάζω και άλλες γνώμες.

hippy είπε...


Καλώς το φίλο Long.

Πιστεύω πως ο Σαββίδης είναι μπροστινός (της ρωσικής κυβέρνησης). Αν ισχύει, ένας λόγος παραπάνω για να μην τον εμπιστευόμαστε. Τον ΟΛΘ τον σκέφτομαι σαν σχετικά ασφαλή ξεπέτα. Αγορά στα €21,80 και πώληση λίγο πριν κόψει το μέρισμα στα €23,50. Αλλά κι αν μου μείνει, οκ, σε αυτές τι τιμές ομόλογο είναι.

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον ΟΛΠ. Ο οποίος πλέον των άλλων έχει πολύ πιθανή και την επανείσοδο στο 25άρη FTSE τον Ιούνιο με ότι μπορεί να σημαίνει.

hippy είπε...


Δεν το ήξερα το Μπαφφετικό. Καλόοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!

Ε.Ν είπε...

Συμφωνώ για τον ΟΛΠ αλλά είμαι σίγουρος ότι ο μπάφετ αν αγόραζε ΕΛΛΑΔΑ την μεγαλύτερη θέση θα την είχε στον ΑΔΜΗΕ

mixalis mixalios είπε...

Ολα καλα θα πανε...

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2230851/ekrhxh-stis-epanagores-metohon-fernei-h-hrhmatisth.html

Ναύτης είπε...

Καλησπέρα!

1) Προς έκπληξήν μου διαπίστωσα χθες ότι ο Σαλαντίνος είναι υπαρκτό πρόσωπο στο λάιβ του Νικονομία. Ιστορική στιγμή για το ΧΑΑ, δεν θέλω κάτι άλλο για το 2024. Ξέρει να χτυπάει χορδές στο κάπιταλ και γελάω με αυτά που γράφει. Κανά 10λεπτο παρακολούθησα.

2) Πως με γλέντησε έτσι ο Τιτάνας ακόμα και εμένα που τον πίστευω. Με έκανε να μετανιώσω ακόμα και το 1/3 που έδωσα (στο +60%) για να μην είμαι πλεονέκτης... Δεν τίθεται σενάριο επαναγοράς πάντως, έγινε καθαρά για λόγους απόσυρσης ιδίων κεφαλαίων.

hippy είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
hippy είπε...


Χθες ξεκίνησε στο Star η σειρά "έτερος εγώ". Καθώς η ταινία παλιά μου είχε αρέσει πάρα πολύ, με δελέασε να δω και τη σειρά. Οπότε είδα τη συζήτηση σήμερα.

Δεν μπαίνω συχνά στα σχόλια του capital. Είχα διαβάσει μόνο τη "λογομαχία" του Σαλαδίνου με κάποιους άσχετους για την ΚΛΜ όταν το χαρτί έπαιζε στα 0,50. Είχα τη λάθος πληροφορία ότι επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο με τον Artaxia. Καμία σχέση. Το παληκάρι γνωρίζει και μοιράζεται. Μου φάνηκε εξαιρετικός.

Θεωρώ την ΕΛΤΟΝ που ανέφερε πολύ καλή εταιρεία. Έφαγε σφαλιάρα στο ταμπλό, επειδή ο οικονομικός διευθυντής δεν γνώριζε ότι τα stock options που μοίρασαν έπρεπε πρωτύτερα να φορολογηθούν (μειώνοντας τα καθαρά κέρδη της εταιρείας). Ίδια περίπτωση με την ΕΠΣΙΛ. Τον απέλυσαν. ΕΛΤΟΝ, ΜΕΝΤΙΚΟΝ, ΠΛΑΘ είναι οι μόνες μικρομεσαίες εταιρείες που έχω στο χαρτοφυλάκιο. Και στων παιδιών.

(Εκτός των πληροφορικών βέβαια που είναι μια κατηγορία μόνες τους).

Ναύτης είπε...

Αδυνατώ να τον παρακολουθήσω σοβαρά Χίππυ. Βαρέθηκα τους υπερφίαλους.
Οι μικροί μου καβαλάρηδες της αποκάλυψης είναι, κατά σειρά μεγέθους στο χ/φ, ΛΟΥΛΗΣ, ΜΕΒΑ, ΜΕΝΤΙ. Κυριολεκτικά της αποκάλυψης, γιατί πουλάνε ψωμί, αμυντικά συστήματα (τουλάχιστον για εκεί στρίβει η ΜΕΒΑ), υγεία.

Τα ΠΛΑΘ είναι σε κακό κλάδο, με μέτρια θεμελιώδη, χαμηλές προοπτικές/υψηλό capex, και μέτρια διοίκηση. Πραγματικά αδιάφορα, πλέον δεν τα παρακολουθώ καν. Μακάρι να βγουν σωστοί οι φίλοι τους και μια μέρα να τα κυνηγάω.

mixalis mixalios είπε...

Στημενος απο το πρωι στα 2.06 στο ΕΛΤΟΝ εκανε χαμηλο 2.07 και δεν πήρα. Η αλήθεια ειναι οτι ο τροπος του saladinos και οι εκφρασεις του δεν ειναι του γουστου μου. Στο ΧΑΑ ομως μετρανε οι γνωσεις και η οξυδερκεια. Φαίνεται να τα εχει. Η απολυτη βεβαιότητα με χαλαει απο την αλλη.
Ο λογος που πηγα να αγορασω ηταν η σχετικα χαμηλή αποτίμηση δεδομενων και των 1400 μοναδων του ΧΑΑ. Καμια φορά, αυτά είναι και αυτοεκπληρουμενη προφητεία. Να διαβασε σημερα ο Λαμπρος οτι εχει και αυτην την επιλογή 😜

mixalis mixalios είπε...

Παντως αν ο ΕΛΤΟΝ σημερα ανέβηκε λογω του χτεσινού video και των αναρτησεων στο capital απο εναν χρηστη, αυτο δείχνει ποσο ρηχη ειναι ακομα η αγορα μας..

Ναύτης είπε...

Και που να συνεχίσουμε οι μικροί να παίρνουμε ρευστό διά της υπερχείλισης Μιχαλιό τι έχει να γίνει. Οι φήμες και τα τσιτατά θα ράβουν και θα ξηλώνουν. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Τα μπαλόνια που ανέφερε ο Χίππυ έχουν δρόμο ακόμα να γίνουν αερόστατα.

Τώρα που το σκέφτομαι είμαι μάλλον αρκούδα τελικά. Νόμιζα ήμουν Αθηναίος, αλλά τελικά Σπαρτιατικά αρέσκομαι να ζω, ολιγάρκης και όλη την ώρα προετοιμάζομαι για πόλεμο. Όσο ανεβαίνει τόσο πιο ανούσιο το βρίσκω να γράφω τη σκέψη μου. Εύστοχα είχε πει ο Χίππυ βελάκι να πετάξεις, θα πετύχει, δεν εξασκείς ταλέντο.

ΥΓ. Προσωπικά παραμένω στο καράβι ΙΝΤΕΚ, ό,τι τους φωτίσει ας κάνουν, καλως αξιοποιούν το κλίμα. Στην κούρσα ξαναποντάρω στον Τζαμαικανό που βγήκε και πέρσι πρώτος...

hippy είπε...


Ο Λουλης είναι εξαιρετικός manager (έφαγε άλλωστε προ 25ετίας τον leader του κλάδου "Μύλοι Αγίου Γεωργίου"). Η εταιρεία επίσης εξαιρετική. Αλλά (κατά τη γνώμη μου) ο κλάδος των σιτηρών έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δυσκολεύεται να περάσει την αύξηση της πρώτης ύλης στην κατανάλωση. Δεν ξεχνώ, πως ήταν οι αυξήσεις στο ρύζι των φτωχών το 2011 σε Αλγερία, Τυνησία που έφερε την εξέγερση του πλήθους.

Άποψη μου, μπορεί λάθος. Όπως όμως σωστά σχολιάσατε συναγωνιστές λιγότερο ή περισσότερο όλα τα χαρτιά τρέχουν.

ΑΣΧΕΤΟ...Κανόνας Νο 1 (από τις οδηγίες στο γιό μου)

Πρώτα διαλέγω κλάδο (hot) και μετά εταιρεία μέσα από αυτόν. Το αν η εταιρεία είναι ακριβή ή φτηνή θεμελιωδώς για μένα είναι δευτερεύον.

hippy είπε...


ΕΛΤΟΝ

https://www.capital.gr/forum/thread/7962135/?page=1

Μου αρέσουν οι αιτιολογημένες απόψεις. Άσχετα εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί σε βοηθούν να αποκτήσεις τη δική σου άποψη. Προφανώς και δεν υιοθετώ την άποψη του συναδέλφου. Θα μπορούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου να ενδιαφέρεται για κάποιο άλλο διαμαντάκι (πχ ΓΕΒΚΑ)

Ναύτης είπε...

Χίππυ βαριόμουν να το σχολιάσω αλλά στο background της πρώτης φωτο που έχει ανεβάσει στο capital είναι μια σελίδα από γνωστό ροζ σάιτ. Δες προσεκτικά πίσω από την πρώτη φώτο, εγώ για άλλη μια φορά πέθανα στο γέλιο. Δίκιο ή άδικο και τα χαλασμένα ρολόγια δυο φορές τη μέρα σωστά τη λένε την ώρα. Αλλά δε θα κάτσω να πιάσω κουβέντα με τύπο που ανοίγει θρεντ έχοντας στο background ένα τσοντοσάιτ.

Συμφωνώ 100% γι'αυτό που λες με το ΛΟΥΛΗ. Έχω αναλύσει ότι ο μόνος λόγος που τον διακρατώ είναι αυτός:
https://www.dealnews.gr/secret-money/1070786/loulis-mills-to-colpo-grosso-ton-abcd-i-eisodos-poson-kai-kinezon-sta-sitira-kai-i-al-dahra/

Οι κρίσεις φέρνουν ευκαιρίες όπως έχεις πει, ειδικά αν έχεις δύο λιμάνια και την al dahra να δώσει το πράσινο φώς. Δευτερευόντως είναι η αρκετά υποσχόμενη θυγατρική KENFOOD με τα έτοιμα μείγματα που μπορεί με άνεση να περνά το κόστος στον καταναλωτή. Άμα δε μου βγει δεν πειράζει. Τον θεωρώ με κλασικά στάνταρντ κακή επενδυτική επιλογή οπότε δεν θα επιμείνω όπως επιμένω με άλλες επιλογές μου.


mixalis mixalios είπε...

Χαχαχα, Ναυτη εγραψες! Μαλλον έκανε "γαμάτη" αναλυση της ΕΛΤΟΝ!!! 😜

hippy είπε...


Καλημέρα


Ο γέρο Τζο χρόνια πολλά χρυσοθήρας πεθαίνει και πάει στον Παράδεισο, Χτυπάει την πόρτα, του ανοίγει ο Πέτρος.

-Πως απο΄δω?
-Πέθανα και θέλω να μπω ν΄αράξω.
-Κοίτα, καλός άνθρωπος υπήρξες δε λέω, αλλά τελευταία έχουν πεθάνει πολλοί χρυσοθήρες απ΄τον κλάδο σου και δεν έχω που να σε βάλω. Είμαστε πλήρεις.
-Και τι θα γίνει με μένα δηλαδή?
-Δεν ξέρω, κοίταξε αν υπάρχει θέση στην κόλαση.
-Μα τι λέτε τώρα, εγώ έφαγα  τη ζωή μου στην Αλάσκα, πως να  αντέξω τη ζέστη?
-Και τι να σου κάνω? Αφού σου είπα είμαστε πλήρεις.

Το σκέφτηκε λίγο ο Τζο και ρωτάει τον Πέτρο:

-Εάν πείσω μερικούς χρυσοθήρες να φύγουν θα με βάλεις?
-Θα μας τρελάνεις βρε Τζο, απαντάει γελώντας ο Πέτρος, ποιος αφήνει τον Παράδεισο?
-Βρε τι σε νοιάζει εσένα, Εαν τα καταφέρω θα με βάλεις?
-Εννοείται, απαντάει ο Πέτρος και πάει να πάρει το μεσημεριανό του υπνάκο.

Μετά από καμιά ώρα ξυπνάει από φωνές και θορύβους. Βγαίνει στην πόρτα να δει τι τρέχει και βλέπει ένα κοπάδι χρυσοθήρες με πλήρη εξάρτηση να φεύγουν βιαστικά απ΄τον Παράδεισο. Τρέχει γρήγορα στο Τζό και τον βλέπει να ετοιμάζει κι αυτός τα πράγματα του.

-Πως τα κατάφερες βρε θηρίο? ρωτάει με θαυμασμό.
-Τους είπα ότι ανακαλύφθηκε χρυσάφι στην Κόλαση.
-Είσαι άπαιχτος ρε μπαγάσα. Τα πράγματα σου όμως γιατί τα μαζεύεις?
-Λέω να κατηφορίσω κι εγώ προς την κόλαση.
-Είσαι με τα καλά σου? Αφού η φήμη για το χρυσό είναι ψεύτικη, εσύ την έβγαλες.
-Κι αν μια στα εκατό βγει αληθινή?

(νομίζω ότι η ιστοριούλα περιγράφει άψογα τη συμπεριφορά μας στην αγορά)

Ναύτης είπε...

Ωραίος Χίππυ! χαχαχα

mixalis mixalios είπε...

Με αυτα που εγιναν στη Γλυφάδα τελικά δεν αξίζει να εχεις λεφτα. Ακου εκεί 160.000.000. Εγω στα 100 μυρια θα σταματησω.

mixalis mixalios είπε...

Οι Αμερικανοι απνευστι...

mixalis mixalios είπε...

Παντως αν ο ΔΑΑ υποχωρησει κι αλλο θα εχουν νόημα οι αγορές εκεί...

hippy είπε...


@mixalis mixalios

"Εγω στα 100 μυρια θα σταματησω"


Είναι 3 μεγαλοεπενδυτές στο Four Seasons στο Παρίσι. Ένας γάλλος, ένας αμερικάνος κι ένας εβραίος. Πίνουν τον καφέ τους μετά το πρωινό και συζητούν προσπαθώντας ο ένας να εντυπωσιάσει τον άλλο.

-Λέει ο Γάλλος: "Εεε τι ώρα είναι? Πρέπει να πάρω τηλέφωνο το χρηματιστή μου να μου αγοράσει ένα εκατομμύριο μετοχές Amazon".

-Λέει ο Αμερικάνος: "Δεν είναι κακή ιδέα. Καλή εταιρεία. Θα αγοράσω κι εγώ 2-3 εκατομμύρια από δαύτη".

-Λέει ο Εβραίος: "Δεν πουλάω"

Ναύτης είπε...

Τα πρώτα 100 χρόνια στις επενδύσεις είναι δύσκολα έχω ακούσει.
Οπότε υπομονή!