Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012


 ΣΑΒΒΑΤΟ                                                                                 

                                 
                                                               ..και καφεδάκι 


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΟΚΕΡ...

«Πόκερ σε ελληνικό τραπέζι» έχει τίτλο ανάλυση για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη η οποία αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν συνολικά για την Ευρώπη και το ευρώ σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της ανάλυσης, Ολιβιέ Λε Μπισί, η μεγαλύτερη παρτίδα πόκερ της ιστορίας δεν παίζεται ούτε στο Λας Βέγκας ούτε στο Μόντε Κάρλο. Παίζεται ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και σε όλες τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης, καθώς και στην Ουάσινγκτον όπου εδρεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η παρτίδα αυτή περιλαμβάνει πολλά τραπέζια, πληθώρα παικτών, στοιχήματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία και φυσικά μπλόφες.

Ο αρθρογράφος, διερωτώμενος αν όντως μελετάται το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θυμίζει πως οι ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου ενδέχεται να αναδείξουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απορρίπτει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Επιπλέον, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη, οι επικεφαλής των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν πως επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούσαν φήμες ότι η ομάδα εργασίας του Eurogroup, ζήτησε από τα 17 κράτη-μέλη να προετοιμάσουν ξεχωριστά σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Η Αθήνα διέψευσε, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορηθεί κάτι σχετικό, ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα επίσης, σημειώνει ο συντάκτης. Επισημαίνει, ωστόσο, πως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε αυτή τη φήμη δηλώνοντας πως μια υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να «προβλέψει και αυτό που ελπίζει να αποφύγει», τολμώντας μια σύγκριση ανάμεσα στην προετοιμασία αυτή και σε μια τρομοκρατική επίθεση, σχολιάζει.

Είναι όμως και η ευρωζώνη πραγματικά σε θέση να απορροφήσει το άνευ προηγουμένου οικονομικό και πολιτικό σοκ που θα προκαλούσε ο ακρωτηριασμός του ελληνικού μέλους της; Ο Ράινερ Μπρούντερλε, Γερμανός φιλελεύθερος βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών, κρίνει ότι σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε δυο χρόνια πριν, η Ευρώπη δύναται να διαχειριστεί καλύτερα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο «διαχειρίσιμο». Η αμερικανική Citigroup προβλέπει έξοδο το 2013, ο οίκος αξιολόγησης Fitch κάνει λόγο για «ελάχιστη μετάδοση». Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της Αυστριακής Τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, δηλώνει ανήσυχος μπροστά στο ενδεχόμενο ενός μαζικού σοκ.

Διερωτώμενος αν οι διαρροές περί προετοιμασίας για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη χρησιμεύουν κυρίως για την πίεση του ελληνικού εκλογικού σώματος και των κομμάτων που αντιτίθενται στη λιτότητα, ο συντάκτης απαντά παραθέτοντας τη δήλωση διπλωματικής πηγής η οποία διαβεβαιώνει πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο», διευκρινίζοντας πως «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν πως υπάρχουν δύο μέρη σε αυτή την ιστορία», η βοήθεια και οι δεσμεύσεις. «Αυτοί που λένε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει τις δεσμεύσεις της, ψεύδονται», καταλήγει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και φαβορί για τις επόμενες εκλογές, έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην απόρριψη του προγράμματος λιτότητας και δηλώνει έτοιμος να μην πληρώσει για να δει πόσο θα τολμήσουν να «το τραβήξουν» οι Ευρωπαίοι, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το άρθρο συνοδεύουν τέσσερα μικρά σχόλια σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το πρώτο σχόλιο, του Ολιβιέ Λε Μπισί, εξετάζει τις πολιτικές συνέπειες. Ο Λε Μπισί κάνει λόγο για ένα απροσδόκητο βίαιο χτύπημα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για μια τρομερή ομολογία αποτυχίας της Ευρώπης η οποία θα έχει σταθεί ανίκανη να στηρίξει μια χώρα της οποίας η οικονομία δεν ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ανεξάρτητα από την τεράστια ευθύνη που φέρουν οι ίδιοι οι Έλληνες για την υφιστάμενη κατάσταση, σχολιάζει, ο λόγος περί μιας αλληλέγγυας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της θα χάσει την αξία του. Ποια εικόνα, ανικανότητας και εύθραυστων ισορροπιών, θα έδινε η Ευρώπη στις άλλες ευάλωτες χώρες, σε εκείνες που θέλουν να μπουν στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο; Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» των εξτρεμιστικών σχηματισμών των οποίων τα επιχειρήματα κατά της Ένωσης θα έχουν επιβεβαιωθεί. Για τους απαισιόδοξους, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει την πρώτη πράξη μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης και την περιθωριοποίηση της ήδη παρακμάζουσας Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εκτός αν η Ευρώπη, πιο ανθεκτική απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε, αρπάξει την ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσει και να ενισχύσει το έργο της.

Το δεύτερο σχόλιο επισημαίνει τη δημιουργία ενός κακού προηγούμενου. Ο σχολιαστής αναφέρει πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, ούτε για την ίδια ούτε για την Ευρώπη. Μπορεί όλοι αυτή τη στιγμή να εστιάζουν στα ελληνικά προβλήματα, αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «μπάζει νερά». Σε οικονομικό επίπεδο, η ΕΕ είναι χωρισμένη ανάμεσα στις χώρες που αποδέχονται τη λιτότητα αλλά διαθέτουν ανάπτυξη και στις χώρες που υφίστανται τη λιτότητα χωρίς να διαθέτουν τα μέσα για επιστροφή στην ανάπτυξη. Η αποχώρηση της Ελλάδας θα βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό βορρά και στον ευρωπαϊκό νότο. Για να αποφύγουν τα αντιδημοφιλή προγράμματα λιτότητας, άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, ακόμα και η Ιταλία και η Ισπανία, κινδυνεύουν να ακολουθήσουν, πιεσμένοι από τους λαούς τους, το ελληνικό προηγούμενο. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει τουλάχιστον αποσταθεροποιητική επίδραση στις κυβερνήσεις των πιο αδύναμων χωρών. Η αποσταθεροποίηση αυτή θα δημιουργήσει εκ νέου στρεβλώσεις στις αγορές, τα επιτόκια δανεισμού των χωρών του νότου θα απογειωθούν και θα έχουμε μια κατάσταση α λα γκρέκα.

Το τρίτο σχόλιο παρατηρεί πως ενδεχόμενη χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλέσει ένα πραγματικό κατακλυσμό. Ολόκληρος ο ευρωμηχανισμός θα μπει σε άγνωστα μονοπάτια. Η πρώτη αντίδραση των αγορών θα είναι να εγκαταλείψουν το ευρώ και να επιστρέψουν στο μοναδικό αξιόπιστο εδώ και τρεις αιώνες νόμισμα, το δολάριο. Τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων θα καταρρεύσουν. Ακόμα και η Γερμανία δεν θα αποφύγει τα προβλήματα αφού το ενιαίο νόμισμα θα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Οι αρχές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα εμποδίζουν τη μετατροπή του ευρώ σε άλλο νόμισμα, αλλά μια τέτοια κίνηση, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς, θα έπνιγε την ευρωπαϊκή οικονομία. Ακόμα και αν βρισκόταν μια τεχνική λύση για να αποφευχθούν οι σημαντικές ζημιές, μια τέτοια εκρηκτική εξέλιξη στην ευρωζώνη θα προκαλέσει νέα κρίση εμπιστοσύνης εντός της Ευρώπης που θα χρειαστεί χρόνια για να αποκατασταθεί.

Το τέταρτο σχόλιο επισημαίνει πως η Ελλάδα αποτελεί απλώς το ορεκτικό της κατάστασης που θα ακολουθήσει δεδομένου του μεγέθους της και της προετοιμασίας που έχουν ήδη κάνει οι τράπεζες μειώνοντας την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος. Οι επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα περιοριστούν στις ήδη προετοιμασμένες τράπεζες. Η εστίαση στο ελληνικό ζήτημα αποτελεί όμως βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση γιατί ο πραγματικός κίνδυνος θα προέλθει από το ντόμινο που θα παρασύρει την Ισπανία η οποία θα χρειαστεί βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ισπανία θα είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του ευρώ και τη μοίρα των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγει.
www.badmoney,gr


18 σχόλια:

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους.Το blogspot.com εγινε blogspot.gr

michele είπε...

Για τον φιλο ante geia που εμφανιστηκε χτες βραδυ:
Καλο ειναι να μας παρακολουθεις,ολο και κατι θα μαθεις.Οσο για τις τραπεζες ,δεν παραγουν αυτες χρημα,αυτες το διαχειριζονται.Την στιγμη που επενδυσαν σε ομολογα χωρας που χρεωκοπησε πηγαν σε αρνητικη καθαρη θεση και χρειαζονται βοηθεια.Οι τραπεζες θα παιξουν μεχρι ενος σημειου και μετα θα μεινουν πισω.Οι μετοχες της πραγματικης οικονομιας θα τις αφησουν πισω κατα πολυ.Εχω να σου πω επισης πολλες μετοχες που μεσα στην κριση εχασαν 50% αλλα δεν ΜΗΔΕΝΙΣΑΝ τα λεφτα των μετοχων.

δημοσθενης είπε...

καλησπερα ..δεν βλεπω να δινει κανεις σημασια στις δηλωσεις τσιπρα περι αποχωρησης απο ΝΑΤΟ και περι διακοπης στρατιωτικης συνεργασιας με Ισραηλ...καλα δεν ανησυχει κανεις σ αυτο το τοπο για τους πολεμοχαρεις γειτονες μας που λογω Καστελοριζου ειναι αποκλεισμενοι απο το παρτυ των πετρελαιων και φυσικου αεριου στη Μεσογειο και Αιγαιο;

michele είπε...

Kαλησπερα Δημο,ωραια και ζεστη μερα,δεν μπορεσα να φυγω αλλα ωραια ειναι και εδω.
Δυστυχως ο Τσιπρας το παιζει σε πολλα θεματα,κακεκτυπο του Ανδρεα,αυτα περι αποχωρησης απο Νατο κλπ δεν τα πιστευουν ουτε οι αυτοι που τον ψηφιζουν.Δυστυχως ειναι μια πολλη δυσκολη συγκυρια,διαφορετικα θα επιθυμουσα να βγει για να κανει "πραγματικοτητα" τα οραματα της αριστερας του.

δημοσθενης είπε...

καλησπερα Μικελε ..θα σε συμβουλευα να μην το "επιθυμουσες", μην τυχον και πραγματι σχεδιασζει κατι τετοιο ο μακακοπιτουρας

δημοσθενης είπε...

διοτι δεν σημαινει οτι επειδη ο Ανδρεας ΠΑΠ εκανε την γνωστη κωλοτουμπα σ εκεινο το "εοκ νατο, το ιδιο συνδικατο", επαναλαμβανω, ΔΕΝ σημαινει οτι το ιδιο θα κανει και ο μπεμπης..υπαρχει τεραστια διαφορα νοημοσυνης και πειρας αναμεσα τους

michele είπε...

Σωστη κι αυτη τοποθετηση,απλα θα ηθελα ενδεχομενως σε θεωρητικο επιπεδο να αντιληφθει ο πολυς κοσμος τι μπορει να κανει στην πραξη μια αριστερη( αυτου του επιπεδου) παραταξη,καθοτι σε ιδεολογικο επιπεδο εχει δεσποζουσα θεση στην ελληνικη κοινωνια ( βλ πανεπιστημια)

δημοσθενης είπε...

τοσο μυαλο κουβαλανε

michele είπε...

Ο κοσμος δικαιως εχει σιχαθει την ελλειμματικη και μετα το 2009 προδοτικη διακυβερνηση της χωρας απο τους 2 πρωην μεγαλους.Θελει κατι διαφορετικο,παραγνωριζοντας το γεγονος οτι εχθρος του κακου ειναι το κακιστο.

δημοσθενης είπε...

ο Μπουλης, αν και ΜΠΟΥΛΗΣ, ορθα ομίλησε, ειπε : "υπάρχουν και χειροτερα" και εκανε λογο για "εθνικη συμφορά"..αμεσως μετα τις δηλωσεις του μακακοπιτουρα χθες...

michele είπε...

o μπουλης αν και μπουλης,εβλεπε πιο μακρυα ,καποιοι απ εξω και καποια λαμογια απο μεσα τον "διωξανε".Και μετα επωληθη η Ελλας και ο λαος της.Επομενως σωστο το ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

μπαρμπαλιας είπε...

καλησπερα
το θεμα ειναι οτι η "προστυχη"προπαγανδα του πασοκ ...
εβγαλε τον μπουλη (;)απο τα ποδια της...γιατι ετσι επρεπε να περπατησει το στημενο προγραμμα...
οπως εξωστρακησε και το Μητσοτακη..και καθε αλλον πολιτικο που ηταν εναντια στα σχεδια που ακολουθησαν...
δεν μιλαω με καμμια κοματικη τοποθετηση ,αλλα εκ του αποτελεσματος...
και στον Καρατζαφερη πεπονοφλουδα βαλανε...αλλα τα ηθελε το κωλαρακι του...να το παιξει ηγετης διαμεσολαβητης...
η ιστορια δεν εχει τελειωσει ακομη και το τελος θα ειναι οδυνηρο...

και στα χρηματιστηριακα μηδενιστικο...
η επανεκκινηση θα αργησει ,αλλα στο μεταξυ θα εχει διαλυσει την κοινωνια

michele είπε...

Oλα μαυρα κι αραχνα τα..βλεπεις Λιακο μου.Και ειναι.Αλλα φαινεται πως ανακαμψη αν δεν πας πατο δεν γινεται.Απλα υπαρχει και τρομοκρατια σε ολα τα μηκη και τα πλατη,γιατι βολευει καποιους.

μπαρμπαλιας είπε...

Μικε μου καλησπερα...
στηθηκε ενα φοβερο παιχνιδι σε βαρος της πατριδας...
μιλαω ετσι γιατι δεν εχουμε δει πατο...
παντως , το φτωχο μου μυαλο ,με οδηγει σε αναποδα συμπερασματα...
τουτη η γωνια της γης ,δεν ειναι τυχαιο που επελεγει για πειραμα...πρεπει να κρυβει κατι μεγαλο...ουτε πετρελαια ,ουτε ορυκτα πολυτιμα...
αυτα τα εχουν ουτως "η αλλως
εδω μιλαμε για διαλυση ...γιατι ομως;;δεν μπορω να το πιασω

μπαρμπαλιας είπε...

Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ...
αγαπητε μου spand...αδυνατο να αποδειξω το αντιθετο..
σε παρακολουθω ,αλλα καλησπερα αδυνατω να σου πω...
και προχθες στο εγραψα...

michele είπε...

Λιακο μου μπορει και να εχεις δικιο,ετσι κι αλλοιως εδω σ αυτη την γωνια ειναι πολλα τα συμφεροντα γεωστρατηγικου χαρακτηρα..
οσον αφορα το spand και την αποδειξη ρομποτ ,δικιο εχεις αλλα καποιοι θα τον ενοχλησαν

μπαρμπαλιας είπε...

ελα Μικε ,τωρα ηρεμησα απο πρωιας..
εχω και τις μικρες ...

δεν παρακολουθω τα δρωμενα με τον μικροΑνδρεα..
το παλαιο πατσοκ βρηκε στο προσωπο του το νεο Αντρεα
αυτα του λεγανε και την βρισκανε ολοι μαζι ουισκατοι....

μπαρμπαλιας είπε...

...η αριστερρα αριστερα...επαιξε παλι το ρολο της
επρεπε να του πει ,συνεργασια συγκυβερνηση...εκει να δεις γλεντια
και θα βγαινανε και οι μασκες των μασκαραδων