Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΦΡΙΓΟ


X.A.A. LIVE 

                                                                   σχόλια για τη συνεδρίαση online...

ΦΡΙΓΟ:ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ..και

                        ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ 20%...

Η μετοχη κινειται σε ανοδικο καναλι WR μετα απο ενα διπλο πυθμενα που δημιουργησε στα επιπεδα των 2.90-3,00 ευρω .Εχοντας διασπασει τους τους κμο 20-100-200 ημ βρισκεται ακριβως στο σημειο διασπασης της γραμμης λαιμου του σχηματισμου D με μωβ χρωμα.Επιβεβαιωσε τον απλο κμο 100 ημ με ακριβεια κατι που δινει μεγαλυτερη ακομα δυναμικη στον τιτλο.
Επικυρωμενη διασπαση της D θα δωσει ΕΝΤΟΝΗ κινηση προς την αντισταση F στα 6,50 ευρω κινουμενη εντος του καναλιου WR.Αναλογως του κλιματος ,ο στοχος  του διπλου πυθμενα στη ζωνη των 8,30 θα επιτευχθει αργα η γρηγορα.
Βραχυπροθεσμες διορθωσεις εντος του καναλιου WF και πανω στον κμο 20 αρη ειναι σημα για αυξηση θεσεως. Κατα την διορθωτικη της κινησης ο κμο 20 ημ ΑΠΕΦΥΓΕ να απειλησει πτωτικα τον εκθετικο 200 αρη,δειγμα της δυναμικης του τιτλου.

..................................................................................................................................

Άκαιρη και καταστροφική για την επενδυτική κοινότητα στην Ελλάδα χαρακτηρίζει σύμπασα η χρηματιστηριακή αγορά την απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 20% στην υπεραξία από την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο, με τους χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ) να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη των αντιδράσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καλώντας την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τη σχετική διάταξη από το φορολογικό νομοσχέδιο και να ανοίξει διάλογο ώστε ο φόρος που θα επιβληθεί να μην ζημιώσει ούτε την κεφαλαιαγορά ούτε τα δημόσια ταμεία. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ οι χρηματιστές έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η φορολόγηση με 20% των κερδών η οποία από την 1η Απριλίου 2013 θα προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα φόρο 0,2% επί των συναλλαγών, σε μια περίοδο που η καθημαγμένη από την πολυετή υποχώρηση χρηματιστηριακή αγορά επιχειρεί να κάνει τα πρώτα βήματα ανάκαμψης. 

Οι χρηματιστές δεν διαφωνούν με την ανάγκη να επιβληθεί φόρος υπεραξίας σε μια περίοδο που μισθωτοί και συνταξιούχοι υπερφορολογούνται, τονίζουν όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει ακολουθώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και με τρόπο ώστε και να μην γυρίσει μπούμερανγκ για τα δημόσια έσοδα, και να μην υποστεί πλήγμα η κεφαλαιαγορά και ο κλάδος των ΑΕΠΕΥ, και παράλληλα να μην υπάρξουν δύο μέτρα και σταθμά για τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές έναντι των μεγαλοεπενδυτών.

Ο ΣΜΕΧΑ θα επιδιώξει το αμέσως επόμενο διάστημα να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκθέσει τις αντιρρήσεις του. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ Σπύρο Κυρίτση στο πλαίσιο της συζήτησης θα προταθεί: 

1. Απόσυρση της νομοθετικής διάταξης από το τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο, άμεση έναρξη διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς λαμβάνοντας υπόψη και τις επερχόμενες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά την υιοθέτηση του φόρου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να κατατεθεί προς ψήφιση τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. 

2. Να ληφθεί υπόψη η ευρωπαϊκή εμπειρία, δηλαδή υπολογισμός του φόρου στο τέλος κάθε χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν ζημιών από πώληση μετοχών. Με την πρόταση της Κυβέρνησης θα φορολογείται το κέρδος από την πώληση των μετοχών άμεσα, ενώ οποιαδήποτε ζημιά θα συμψηφίζεται την ερχόμενη χρονιά.

3. Να μην επιβληθεί φόρος στα προϊόντα συλλογικών επενδύσεων, 

4. Να καθοριστεί ελάχιστο όριο αφορολόγητων κερδών πάνω από το οποίο θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης 

5. Το ποσοστό επιβολής φόρου να είναι άμεσα συσχετισμένο με το ποσοστό φόρου επί των καταθέσεων που είναι risk free, ώστε να δοθεί επιπλέον κίνητρο στους μικρομετόχους. 

Σύμφωνα με τον ΣΜΕΧΑ η εφαρμογή ενός ακόμη φόρου θα λειτουργήσει αντίστροφα στην προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού κλίματος για την εγχώρια οικονομία και θα επιδεινώσει περισσότερο την ήδη υφεσιακή εικόνα της αγοράς. 

Επιπροσθέτως, λένε οι χρηματιστές, ο προτεινόμενος φόρος δεν αφορά όλους τους επενδυτές καθώς οι ξένοι αλλά και όσοι Ελληνες επενδύσουν από το εξωτερικό μέσω εταιρειών που λειτουργούν σε χώρες με συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγίας, δεν θα καταβάλουν φόρο. Αντίθετα οι υπόλοιπο ξένοι επένδυτες που δεν καλύπτονται από τέτοιες συμβάσεις θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, με κίνδυνο τελικά να περιορίσουν τις συναλλαγές τους ή και να αποσύρουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον όπως συνέβη στην Τουρκία η οποία έσπευσε να πάρει πίσω ανάλογη ρύθμιση. 

Όσοι Έλληνες επενδυτές έχουν τη δυνατότητα, είναι πιθανό να κάνουν τις συναλλαγές τους από το εξωτερικό ώστε να αποφύγουν το φόρο, ενώ αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι λιγοστοί μικροεπενδυτές που θα παραμείνουν να κάνουν πράξεις μέσω εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών. 

Όπως τονίζουν εκπροσωποι του ΣΜΕΧΑ «είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα «περάσει» και μέσα από το ΧΑ. Με νέες,αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επιβαρύνσεις που αποφασίζονται αποσπασματικά, χωρίς να εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αυτό που είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς, η δραστηριοποίηση πελατών σε άλες, εκτός χώρας αγορές, η απουσία μερίδας ξένων επενδυτών και η ολοσχερής απομάκρυνση των Ελλήνων μικροεπενδυτών από το ΧΑ. Προφανώς τα αποτελέσματα αυτά δεν συνάδουν με την προσπάθεια ανάκαμψης που είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία και την επιβίωση της χώρας». 

Αντιδράσεις 

Από την αγορά διατυπώνονται δικαιολογημένα πολύ σημαντικές ενστάσεις για την επιβολή του φόρου. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου είχε ζητήσει με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών ήδη από τον Μάρτιο να διευκρινιστεί ο τρόπος απαλλαγής των αλλοδαπών επενδυτών από τον φόρο υπεραξίας. Η ανησυχία που εκφράζεται από τις χρηματιστηριακές αρχές έχει να κάνει με την αντίδραση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης FTSE στην περίπτωση επιβολής του φόρου, κατά την νέα αξιολόγηση του ΧΑ τον ερχόμενο Μάρτιο. Το βασικό επιχείρημα των αξιολογητών του οίκου Ftse είναι ότι δεν υπάρχει ανεπτυγμένη αγορά στον κόσμο που να επιβαρύνει τους αλλοδαπούς επενδυτές με φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη επί μετοχών. Επιπλέον οι αρχές της κεφαλαιαγοράς επισημαίνουν πως η συλλογή φόρου υπεραξίας από επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα έχει ένα πολύ υψηλό διαχειριστικό κόστος (άνοιγμα ΑΦΜ, κατάθεση δηλώσεων, χρήση ειδικευμένων φορολογικών υπηρεσιών), γεγονός που αποθαρρύνει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τους στρέφει σε άλλες αγορές ή άλλα προϊόντα εκτός της ελληνικής αγοράς. 

Solidus: Ελληνική πρωτοτυπία ο φόρος 

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος Παπαθανασίου της Solidus ΑΕΠΕΥ το άρθρο που αφορά στη φορολόγηση της υπεραξίας «αποτελεί μια ακόμη Ελληνική φορολογική πρωτοτυπία που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μεγάλη και συνεχή απομείωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των μικρών επενδυτών». Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής η φορολογία σε εισοδήματα από κινητές αξίες και μεταβιβάσεις μετοχών, εφόσον τελικά επιβληθεί, θα πρέπει να είναι επί της ετήσιας υπεραξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου των επενδυτών σε συνδυασμό με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. 

Σύμφωνα με τη Solidus «ο νομοθέτης επικεντρώνεται στα κέρδη που προκύπτουν από μια μεμονωμένη συναλλαγή επί μιας συγκεκριμένης αξίας (μετοχής) και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις ζημίες που τυχόν προκύπτουν για τον επενδυτή από το σύνολο του χαρτοφυλακίου του. Δεν έχουμε δηλαδή μια φορολογία επί του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του επενδυτή αλλά μια φορολογία επί των κερδοφόρων συναλλαγών με αποτέλεσμα τη συνεχή απομείωση του επενδυόμενου κεφαλαίου ανεξάρτητα εάν αυτό έχει συνολική υπεραξία ή όχι. Έτσι με την εφαρμογή του σχετικού φόρου ο επενδυτής καλείται να φορολογηθεί για τις όποιες κερδοφόρες συναλλαγές του ακόμη και κατά τις χρονιές κατά τις οποίες λόγω της πτωτικής πορείας του Χρηματιστηρίου το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο παρουσιάζει υποαξίες. Θυμίζουμε ότι αυτό το φαινόμενο επί της ουσίας παρουσιάζεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από το 2008 και όλες τις μετέπειτα χρονιές. Σε όσες ανεπτυγμένες χώρες επιβάλλεται η σχετική φορολογία εφαρμόζεται σε ετήσια βάση και φορολογητέα ύλη αποτελεί η συνολική ετήσια υπεραξία του χαρτοφυλακίου του επενδυτή. Επίσης λαμβάνεται υπόψη και το κριτήριο της διακράτησης έτσι ώστε να ωφελούνται - διαφοροποιούνται οι επενδυτές που αποσκοπούν πρωτίστως στη μερισματική απόδοση. Άλλο σημαντικότατο κριτήριο που συναντάμε στις ανεπτυγμένες χώρες και το οποίο θα έπρεπε να προβλέπει ο νομοθέτης είναι αυτό του ύψους των υπό φορολόγηση κερδών με θέσπιση αφορολόγητου ποσού (προστασία μικροεπενδυτών)».

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο 

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, τα κέρδη τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 20%, όταν οι μετοχές αυτές αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από την 1η Απριλίου 2013 και μετά. Ο φόρος, βαρύνει τον πωλητή των μετοχών και αποδίδεται από την ΕΧΑΕ εφάπαξ με δήλωση που υποβάλλεται στην αρμόδια για τη φορολογία της ΔΟΥ μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου μετά το κλείσιμο κάθε ημερολογιακού διμήνου για τις πωλήσεις μετοχών που ενεργήθηκαν μέσα σε κάθε δίμηνο. 

Για τον υπολογισμό του κέρδους που υπόκειται σε φορολογία λαμβάνεται η πραγματική τιμή πώλησης των μετοχών στο ΧΑ, όπως αυτή αναγράφεται στο πινακίδιο που εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία ή το πιστωτικό ίδρυμα που μεσολαβεί. 

Σε περίπτωση εξωχρηματιστηριακής πώλησης ή πώλησης μέσω πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων, ως τιμή πώλησης λαμβάνεται αυτή που δηλώνεται στην ΕΧΑΕ για τον διακανονισμό της συναλλαγής και αν δεν δηλωθεί η τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την ημέρα της συναλλαγής. 

Πως θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας 

Για τον υπολογισμό του κόστους απόκτησης των μετοχών ισχύουν τα εξής: 

- Λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμής αγοράς όταν η απόκτηση γίνεται σταδιακά. 

- Σε περίπτωση κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.α, για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης λαμβάνεται η αξία που οριστικοποιήθηκε κατά την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας κεφαλαίου ή η δηλωθείσα αξία. 

- Οταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί δωρεάν μετά από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, δεν επηρεάζεται το κόστος κτήσης του συνόλου των μετοχών. Τα ίδια ισχύουν κατά τη μεταβολή του αριθμού των μετοχών με αύξηση ή μείωση της ονομαστικής τους αξίας (split - reverse split). 

- Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί πριν από την εισαγωγή τους στο ΧΑ λαμβάνεται υπόψη η τιμή εισαγωγής. 

- Στην περίπτωση χορήγησης stocκ option ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος. 

- Οταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί ως μέρισμα (αντί μετρητών), ως κόστος κτήσης αυτών λαμβάνεται το ποσό του μερίσματος που θα λάμβανε ο κάθε μέτοχος αν η διανομή γινόταν σε μετρητά. 

- Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί κατά την εκκαθάριση εισηγμένου στο ΧΑ παραγώγου προϊόντος επί μετοχών με παράδοση της υποκείμενης αξίας έναντι τιμήματος, για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης λαμβάνεται υπόψη η τελική τιμή εκκαθάρισης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και η τιμή κλεισίματος της υποκείμενης μετοχής στο ΧΑ κατά την ημέρα άσκησης του δικαιώματος για τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών. 

- Οταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από εξαγορά μεριδίων Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΔΑΚ) του άρθρου 24 Α του Ν. 3283/2004 (Α’ 210) για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης λαμβάνεται υπόψη η τιμή κλεισίματος των υποκείμενων μετοχών στο ΧΑ κατά την ημέρα της εξαγοράς. 

Για τον προσδιορισμό του κέρδους που υπόκειται σε φορολογία λαμβάνεται υπόψη η ζημία που προκύπτει μέσα στο ίδιο έτος από την ίδια αιτία. 

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, οι ΑΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα χορηγούν, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου, στους πελάτες τους κατάσταση κερδών ή ζημιών που προέκυψαν κατά το προηγούμενο έτος από τις πωλήσεις μετοχών κάθε εταιρείας διακεκριμένα και συνολικά, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου. 

Χρόνος που προκύπτει το εισόδημα είναι ο χρόνος διακανονισμού της πώλησης των μετοχών, χωρίς να ασκεί επιρροή η τιμή στην οποία έχει λάβει χώρα η πώληση. Όταν πραγματοποιείται ανοιχτή πώληση, το εισόδημα προκύπτει κατά το χρόνο διακανονισμού της αγοράς των απαιτούμενων μετοχών ή της μεταφοράς μετοχών στον λογαριασμό του επενδυτή. 

Τι ισχύει για τον φόρο υπεραξίας στην υπόλοιπη Ευρώπη 

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ιδιώτες κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας 18%. Το 2010 το αφορολόγητο όριο υπεραξίας, ήταν 10.100 λίρες. Οι ζημίες συμψηφίζονται.Εξαιρούνται από το φόρο υπεραξίας τα gilts και τα Qualifying Corporate Bonds. Ο υπολογισμός του φόρου γίνεται από τον ίδιο το φορολογούμενο. Υπολογίζονται τα έσοδα πώλησης, προστίθενται τα κέρδη και οι ζημίες της χρονιάς. Εάν το συνολικό κέρδος είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο, δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας, εάν είναι υψηλότερο, σ’ αυτήν την περίπτωση αφαιρούνται τυχόν αχρησιμοποίητες ζημίες προηγούμενων χρόνων, και αν πάλι είναι υψηλότερο από το αφορολόγητο όριο, ο φόρος υπολογίζεται στη διαφορά «κέρδος-αφορολόγητο». 

Γερμανία 

Στη Γερμανία η υπεραξία από πώληση μετοχών φορολογείται με συντελεστή 25% και με επιπλέον φόρο 5,5% υπέρ της ενοποίησης και της εκκλησίας. Προβλέπεται αφορολόγητο 801 ευρώ για άγαμους και 1602 για έγγαμους. Ο φόρος παρακρατείται από τις τράπεζες στη πηγή και αποδίδεται άμεσα στις φορολογικές αρχές. Δίνεται δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών για τις συναλλαγές του ίδιους έτους και δικαίωμα μεταφοράς αυτών χωρίς χρονικό περιορισμό. 

Φινλανδία 

Ο φόρος υπεραξίας είναι 28% κατά την πώληση μετοχών για κέρδη πάνω από 1000 ευρώ.Οι μη κάτοικοι φορολογούνται στον τόπο καταγωγής τους. Προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών με τα κέρδη για τρία χρόνια. Υπόχρεος για την απόδοση είναι ο φορολογούμενος ενώ ο θεματοφύλακας γνωστοποιεί τις πληροφορίες στις φορολογικές αρχές. 

Δανία 

Τα κεφαλαιακά κέρδη φορολογούνται ετησίως (σ.σ στοιχεία 2009 τα οποία αναπροσαρμόζονται ετησίως) με 28% για ιδιώτες έως 48.300 κορώνες, με 43% για κέρδη από 48.300 έως 106.100 κορώνες και με συντελεστή 45% για κέρδη άνω του ποσού αυτού. Επιτρέπεται η μεταφορά ζημιών. 

Νορβηγία

Εισοδήματα που προκύπτουν από κεφάλαιο φορολογούνται με συντελεστή 28%. Δίνεται δυνατότητα συμψηφισμού με τις ζημιές. 

Αυστρία 

Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας σε κέρδη από μετοχές σε περίπτωση διακράτησης μικρότερη του ενός έτους και εφόσον το κέρδος υπερβαίνει τα 440 ευρώ. Φορολογείται στο εισόδημα με τους προοδευτικούς συντελεστές που ισχύουν. 

Ολλανδία 

Στην Ολλανδία δεν υπάρχει φόρος υπεραξίας, ωστόσο φορολογείται το εισόδημα από αποταμίευση και επένδυση με συντελεστή 1,2%. Φόρος προβλέπεται για πώληση σημαντικών συμμετοχών άνω του 5% και προβλέπεται συμψηφισμός. 

Βέλγιο 

Δεν υφίσταται φόρος υπεραξίας για ιδιώτες. 

Πορτογαλία 

Στην Πορτογαλία επιβάλλεται φόρος 10% στην υπεραξία από πώληση μετοχών που διακρατήθηκαν για διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Εφόσον διακρατούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν επιβάλλεται φόρος. 

Ισπανία 

Υπεραξίες έως 6000 ευρώ φορολογούνται με 19% ενώ πέραν αυτού του ποσού φορολογούνται με 21%. Προβλέπεται συμψηφισμός ζημιών. 

Ιρλανδία 

Ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 25% Παρακρατείται και αποδίδεται από τις τράπεζες. 

Ανακοίνωση ΣΜΕΧΑ

Την πλήρη αντίθεσή του με την προτεινόμενη διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναφορικά με την επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΜΕΧΑ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο ΣΜΕΧΑ εν όψει της συζήτησης και ψήφισης στη βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, επισημαίνει την πλήρη αντίθεση του με την προτεινόμενη διάταξη για εφαρμογή του φόρου υπεραξίας επί μετοχών, από την άνοιξη του 2013. 

Όπως είναι γνωστό, ο φόρος υπεραξίας αποτέλεσε νόμο του κράτους από το 2007. Την περίοδο εκείνη, οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία αλλά και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που σήμερα επικρατούν. Η χρηματιστηριακή αγορά βρισκόταν σε μία ανοδική φάση, με αυξημένους τζίρους και επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο εγχώριο όσο και διεθνές. 

Ο επιδιωκόμενος στόχος της τότε νομοθετικής παρέμβασης, ήταν να αντικατασταθεί ο φόρος συναλλαγών (2 τοις χιλίοις) με έναν νέο φόρο, το φόρο υπεραξίας, όπου ο μέτοχος (Έλληνας ή αλλοδαπός) θα κατέβαλλε στο δημόσιο ένα ποσοστό επί των κεφαλαιακών κερδών του. 

Ο φόρος υπεραξίας, παρόλο που είχε ψηφισθεί από το 2007, ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην ελληνική κεφαλαιαγορά, λόγω των πολλών και ποικίλων τεχνικών προβλημάτων που δημιουργούσε η διαδικασία υπολογισμού και είσπραξης του. Έτσι, εξακολουθούσε να υφίσταται μέχρι και σήμερα ο φόρος συναλλαγών, ο οποίος πλέον έχει υιοθετεί ως ‘φιλοσοφία’ και δρομολογηθεί η εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η νυν κυβέρνηση δηλαδή, στην παρούσα περίοδο, όπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δρομολογηθεί η υιοθέτηση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που θα επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές, αποφασίζει αφενός να συνεχίσει τη διατήρηση του φόρου συναλλαγών, αφετέρου να επιβάλλει και έναν νέο φόρο, το φόρο υπεραξίας. 

Η επιλεχθείσα όμως χρονική στιγμή για την επιβολή του νέου φόρου, δεν συνάδει ούτε και θα συμβάλλει, στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει σε κυβερνητικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ενός θετικού και ελκυστικού κλίματος για την οικονομία μας και τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος για εισροή ξένων κεφαλαίων. 

Επιπροσθέτως, η αγορά το 2012 δεν έχει καμία σχέση με την αγορά του 2007, όταν επιβλήθηκε νομοθετικά ο φόρος υπεραξίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα είναι περιορισμένο, οι εγχώριοι επενδυτές δεν διαθέτουν, λόγω της ύφεσης, την απαραίτητη ‘αγοραστική επενδυτική δύναμη’ για να προβαίνουν σε συναλλαγές επί μετοχών, και η τάση αυτή εκτιμούμε ότι θα συνεχισθεί και στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το 2012, ο ημερήσιος τζίρος του ΧΑ έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2011. 

Άρα, η εφαρμογή ενός επιπρόσθετου φόρου, θα λειτουργήσει αντίστροφα στην προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού κλίματος για την εγχώρια οικονομία και θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη υφεσιακή εικόνα της αγοράς. 

Όσον αφορά την υιοθέτηση του στην ελληνική αγορά, δεν λαμβάνεται υπόψη η διεθνής εμπειρία και το πλαίσιο εφαρμογής του στις ευρωπαϊκές χώρες που έχει υιοθετηθεί. 

Συγκεκριμένα, ο φόρος υπεραξίας δεν εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ. 

Όπου εφαρμόζεται, συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

Α) Ο υπολογισμός του γίνεται στο τέλος του κάθε ημερολογιακού έτους, λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές από πώληση μετοχών και 

Β) Υπάρχει αφορολόγητο όριο, πάνω από το οποίο υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, έτσι ώστε πρακτικά να εξαιρούνται από αυτόν οι μικροεπενδυτές. 

Επιπρόσθετα, ο προτεινόμενος φόρος υπεραξίας δεν θα αφορά όλους τους επενδυτές. Όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, και για όσους υπάρχουν, με βάση τη χώρα προέλευσης, εν ισχύ συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα καταβάλλουν το συγκεκριμένο φόρο. Οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές που δεν τους καλύπτουν τέτοιες συμβάσεις, θα κληθούν να καταβάλλουν το φόρο υπεραξίας, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις συναλλαγές τους και το επενδυτικό τους ενδιαφέρον. 

Όσον αφορά τους ημεδαπούς επενδυτές, όσοι θα επιλέξουν και έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συναλλαγές μέσω εξωτερικού, θα αποφύγουν το φόρο υπεραξίας. Για τους μικρομετόχους όμως που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, και οι οποίοι αριθμούν σχεδόν 1,000,000, προφανώς ο νέος φόρος θα τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη συμμετοχή τους στην εγχώρια αγορά. 

Με βάση τις ανωτέρω αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, προτείνουμε τα εξής : 

1.Απόσυρση της νομοθετικής διάταξης από το τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο, άμεση έναρξη διαβούλευσης του πλαισίου εφαρμογής του με όλους τους φορείς της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη και τις επερχόμενες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την υιοθέτηση εφαρμογής του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να κατατεθεί προς ψήφιση τον προσεχή Απρίλιο, όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση ότι θα φέρει το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. 

2. Όσον αφορά το πλαίσιο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, να ληφθεί υπόψη η ευρωπαϊκή εμπειρία, δηλαδή υπολογισμός του στο τέλος κάθε χρόνου συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν ζημιών από πώληση μετοχών, μη επιβολή του σε προϊόντα συλλογικών επενδύσεων, ελάχιστο όριο αφορολόγητων κερδών, πάνω από το οποίο θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, καθώς και ποσοστό επιβολής φόρου άμεσα συσχετισμένο με το ποσοστό φόρου επί των καταθέσεων, που είναι risk free, γεγονός που θα αποτελέσει ένα κίνητρο για τους μικρομετόχους. 

Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό, όπως εξετάσει τις προαναφερόμενες προτάσεις μας, αξιολογήσει αν είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή εφαρμογής του νέου φόρου όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της αγοράς, αλλά και στα επιδιωκόμενα φορολογικά έσοδα που στοχεύει, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο εξαιτίας της μείωσης των συναλλαγών και της γενικότερης απαξίωσης της χρηματιστηριακής αγοράς, τα έσοδα του δημοσίου και από τους δύο φόρους (φόρο συναλλαγών και υπεραξίας) να είναι λιγότερα από εκείνα που είχε έως τώρα το δημόσιο μόνο από το φόρο συναλλαγών. 

Είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ‘περάσει’ και μέσα από το ΧΑ. Με νέες, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, επιβαρύνσεις που αποφασίζονται αποσπασματικά, χωρίς να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αυτό που είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς, η δραστηριοποίηση πελατών σε άλλες, εκτός χώρας αγορές, η απουσία μερίδας ξένων επενδυτών και η ολοσχερής απομάκρυνση των ελλήνων μικρομετόχων από το ΧΑ. Προφανώς τα αποτελέσματα αυτά δεν συνάδουν ούτε και συμβάλλουν με την προσπάθεια της ανάπτυξης, που είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία και την επιβίωση της χώρας".


Πηγή:www.capital.gr





156 σχόλια:

michele είπε...

Kαλημερα,καλημερα σε ολους!

TheHawk είπε...

Καλημέρα Μιχάλη...Καλημέρα σε όλα τα παιδια...!!!
Τωρα που είναι νωρίς κ έχουμε μονο 2 ημερες πριν το κλεισιμο της αυλαιας για το 2012..κ περα απο την πλακα (που την χρειαζόμαστε κ ειμαι ο μεγαλυτερος υπερμαχος)..
επειδη το 13 θα ειναι ισως το δυσκολοτερο ετος...κ θελει πολυ δουλεια--αυτο συγκεντρωση...προγραμμα..υπομονη κτλ...θα περιορίσω αισθητα την παρουσια μου στο real time κ θα κινηθω οπως η πλειοψηφια των παιδιων εδω μέσα...
Δεν ειπα θα σταματησω αλλα θα περιορισω...τα πραγματα ειναι δυσκολα κ για μερικους δυσκολοτερα..
Απλα ηθελα να το αναφερω για να μην εχουμε παρεξηγησεις κ μεταξύ φίλων επρεπε να το δηλωσω..
Το γερακομπλογκ θα συνεχισει οσο μπορει να βοηθαει οποιον ενδιαφερεται με τον γνωστο τροπο..

Καλο κλεισιμο!!!!

TheHawk είπε...

Σημερα περιμένουμε χαμηλους όγκους..?
Η θα έχουμε εκπληξεις?

TheHawk είπε...

Ξεχασα να το αναφέρω κ στο βιντεο..λιγο προσοχη σε οσους ασχολουνται μετα αμερικάνικα...
Υπάρχει το σενάριο της διορθωσης μέσα στο Γενάρη...ισως ανεβάσω διαγραμματα ή βιντεο σχετικα....

TheHawk είπε...

Ανοιγουμε σε 45λ..που ειστε ολοι???
Ωραια volumes θα κανουμε σημερα..

TheHawk είπε...

Χρονια πολλα στον Στεφανο κ Μαυρικιο...Στεφανια κ Μαυρικια...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

καλημερα, με το michele να κανει ποδαρικο ενα φοβο τον εχω.
Αντωνη πολυ καλη αποφαση και τωρα που αλλαζεις time frame πετα και τους ταλαντωτες και βαλε πιο πολλα lagging στα γραφηματα σου.

TheHawk είπε...

A leading indicator gives a signal before the new trend or reversal occurs.

A lagging indicator gives a signal after the trend has started and basically informs you

michele είπε...

Καλημερα Αντωνη! Εχουνε βαρυνει τα παιδια..μην τους αγχωνεις στις 10:30 θα ειναι στις επαλξεις

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

ΑΚΡΙΒΩς!

TheHawk είπε...

Βασικα το Moto μου ειναι keep it simple...ακομα κ με μέσους,patterns κ canddlsticks μπορω να κάνω δουλεια..
Αρα για lagging εχουμε τους μέσους..ο ταλαντωτης μπαινει συμπληρωματικα..

michele είπε...

Για να ξερουμε τι λεμε την προηγουμενη φορα που εκανα ποδαρικο,ειχαμε ενα +4,86% αν θυμαμαι καλα

karaefthimiou23 είπε...

Άμα είναι του Αγίου Μαυρικιου,ε...τι άλλο να προσθέσω...για κει είμαστε ντουγρού...

Καλημέρα με τρέλα και κορδέλα...

GIANNHS006 είπε...

καλημερα σε ολα τα παιδια

TheHawk είπε...

καλημέρα Καρα...Γιάννη..αντε να μαζευομαστε!!!!
1 κ σήμερα!!!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

να θυμισω επισης τι εγινε το καλοκαιρι στις διακοπες σου και την ημερα που ελειπες προσφατα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλημέρα και από μένα.

karaefthimiou23 είπε...

Και...ΟΛΕ Ο ΤΑΥΡΟΣ!

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα παιχτες μου...
ολοι εδω στας επαλξεις...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Ζωηρό σε βλέπω Γιάννη μετά τις κρεπάλες.

profit είπε...

Καλημερα με κολησε ο μικρος 38,6 κρεβατομενος

μπαρμπαλιας είπε...

εμμεσως ,πλην σαφως,προτρεπουν τινες τον Μικε ...σε διακοπες

Andreas D. είπε...

Καλημέρα σε όλους!

μπαρμπαλιας είπε...

...ρε τι μας περιμενει...
λιστα λαγαρδέ αντε πορτας

karaefthimiou23 είπε...

Πάμε για το κυνήγι του θησαυρού και σήμερα...





























ThitaDelta είπε...

... ουφφφφφ!

μπαρμπαλιας είπε...

ΑΜΕΜια στη φριφρι μου...

TheHawk είπε...

τρεξτε..τρεξτε σαν τον άνεμο!!!

George είπε...

Καλημερα και απο μενα... και χρονια πολλα σε ολους.......και ολες.......

TheHawk είπε...

πρωτη η ετε σπαει τον 200αρη σε 60λ...οπως ειπα..ελπιζω η ετε να δωσει τον ρυθμο

michele είπε...

Xρονια πολλα George !και σε ολους,την ημερα που ελειπα ,εκανα ποδαρικο Αλεξανδρε χοχο.. γραψαμε το 2 μπροστα στα ΣΩΛΚ..

Unknown είπε...

Καλημερα, στην παρεα αντε να το κανουμε σουλτανα να το κανουμε,αλαμανα και να γινη και της π....ας σημερα.. Ιεραξ μην μου την ξαναματιασης,,γιατι εχης ενα τσακιρικο ματ εσυ .

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

τι με λες τωρα εδω πιασαμε τα ελπε απο υποβρυχιο και εγιναν ..σπουτνικ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους τους ορεξάτους φίλους

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

Ανοδος με Τιτανα στα ταρταρα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!

michele είπε...

Ο ογκος θα ειναι εορταστικος σημερα,αλλα τα νουμερα θα γραφουν..

μπαρμπαλιας είπε...

Χειλουδακη -εισαγ forever and ever

Unknown είπε...

Πανο,, ο ταπεινος και αθορυβος,χαλκος απο μισκο χρονια πολλα

michele είπε...

Δεν παιζεσαι ρε Μπαρμπα

George είπε...

Πεστε μου τα τουβλα στο ΣΕΝΤΡ...μετα το 0.309-130

michele είπε...

19000 στο 0,31 3000 στο 0,3150 6000 στο 0,32 7000 στο 0,3250

michele είπε...

6!!!! η ΔΕΗ..ΤΖΑΜΠΑ ΠΡΑΓΜΑ...1,4 ΔΙΣ η κεφαλαιοποιηση

George είπε...

THANKS Mikele τα 19000 ειναι τα δικασου η απο το Γερακι ....και ελεγε καλα λογια στο video

TheHawk είπε...

δεν χαθηκε τπτ ακομα George...εχει ιδιαίτερο παιξιμο το χαρτι...κ ισως με ειδαν τα funds κ θελουν να μας παραπλανησουν...

George είπε...

Γερακι αν περασουμε την εντολη του ΜΙΚ τα 19000 το μεσημερι θα το δουμε +5%

George είπε...

αρχιζουν και ζητανε χαρτια ........... και το ΦΡΛΚ δεν το βλεπω να εχει δυναμη για πανω απο 2.10

karaefthimiou23 είπε...

ΔΙΟΝ ξανά και με τη βούλα πλέον...

TheHawk είπε...

αντε λιγο πιο πανω ο ftse κ κλειστε το χρηματιστηριο..αυριο παλι...

μπαρμπαλιας είπε...

Καραααα..που εισαι κρυμενος;;;
η γυναικα του Δια πηδησε...αχαχααα

George είπε...

Με την 3Ε κρατανε τον ΓΔ χαμηλα... ΙΑΤΡ-ΙΑΣΩ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ που έγραφε ο ΠΑΝΟΣ σταθερα πανω......

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

Αντε μετα απο καιρο ξανα σε τραπεζα

karaefthimiou23 είπε...

Έγραψε το 1 η μικρούλα,αυτά είναι...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

profit είπε...

Καρα Inkat ασσος μπροστα

Chris είπε...

καλημερα στα φιλαρακια

ορεξατους σας βλεπω σημερα και χαιρομαι



Andreas D. είπε...

ΧΑΚΟΡ ασσος μπροστα...
...στο μέλλον!
χαχαχαχα

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και στους Γιάννη και Χρήστο

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και Νίκο!

νικος φαληρο είπε...

χρονια πολλα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.

George είπε...

Να το....να το... να το πετιεται απο το -4% και ειπαμε μετα το μεσημερι παμε για +5-6-7.... ΟΛΕ

μπαρμπαλιας είπε...

...τα εντυματα ...ψιλοσηκωνουν ογκο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

γεννανε γατες σκυλοι κοτες αρσενικα και θυληκα

George είπε...

Που είσαι ΓΕΡΑΚΙ + 1.91% και είπαμε κάτω από +6 δεν την βλέπω.....χα χα . και Είπαμε... Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις η προβλέψεις, για της οποίες εκφράζομε σ αυτό το δικτυακό τόπο
αποτελούν προσωπικές, υποκειμενικές κρίσεις και όχι προτροπή για αγορά ........

karaefthimiou23 είπε...

ΟΛΕ Ο ΡΙΝΟΚΕΡΩΣ!

Andreas D. είπε...

Ο ΔΙΟΝικός άνθρωπος συνεχίζει...

ThitaDelta είπε...

... η ΠΕΙΡαιώτισα η ζουμπουρλού, η ντερμπεντέρισσα ...

που τους επενδυτές σα τα ζάρια τους μπεγλέρισα,

όπα και να καούν τα κάρβουνα!

Unknown είπε...

καλοι μου ανθρωποι ξερετε απο Vespa..γιατι με Vespa τρεχη αυτος ο ταυρος...Ανταποκριση απο ΘΟΥ-ΒΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

παιδες οταν η αγορα δειχνει προς τα πανω εμεις βλεπουμε προς τα κατω,φτιαξτε τα sl που σας αρεσουν και επιλεξτε εναν λογο αυξησης της τιμης/ανοδο sl,πχ για καθε 3% ανοδο της τιμης αυξηστε κατα 1% το sl ή οτι αλλο θελετε.ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!!!!

George είπε...

+ 3,50 MONOOOOOOOOOO KAI TΩΡΑ +4,78 MONOOOOOOOO 13.00 +6% ΚΑΙ παμε για κλεισιμο + 8% χα χα

George είπε...

Ολα τα πουλανε στην παραλιακη και βλεπω το βουνο οτι καιρος ειναι να το προσεξουμε......

μπαρμπαλιας είπε...

ρε Γιωργη κρασι Διακοπτου πινεις;;;
για ποια μιλας και με εχεις και ψαχνω;;;

μπαρμπαλιας είπε...

παντως ο Αβακας απο συναλλαγες τρομερος ...
η αγορα ξαιρει και τον εχει στην απομονωση...

μπαρμπαλιας είπε...

ο Βαγγελας πλαφοναρισε στο 4.50;;;;;;;

George είπε...

ΓΕΙΑΣΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ....αγοραζω κρασι Διακοπτου μαρκας σεντρ..... το ξερει και το γερακι.......

TheHawk είπε...

μην ειστε απληστοι....αυτο καταστρεφει τα κερδη...εχει δικιο ο Αλεξανδρος..stop loss για να μην χαρισουμε πισω οτι βγαλαμε...

Unknown είπε...

Αλεξ δικιο εχεις,πολλα χαρτια εχουν πιαση τους στοχους τους (πχ τενεργ ,3.40 η θα ακμουμπισουν σε αντιστασεις πχ ΕΒΖ 1.40)...Αλλα εχουμε και αυριο,αυτος ακομα τρεχη με την Vespa

μπαρμπαλιας είπε...

ΟΛΠες...πρωτος στοχος 27

TheHawk είπε...

Πανο email...

Unknown είπε...

profit,σου περασε ο πυρετος η θελης πανω απο 1.50 ??

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ήμουνα έξω για κάποιες δουλειές και τώρα γύρισα, Γεράκι τώρα ανοίγω τα mail

Unknown είπε...

Ελλα βρε ευρωβ,0.72,,,,ετε 1.52..μας περνα τωρα η πυρ,και ο σαλερουα

profit είπε...

Αστα χαλια ειμαι δεν μπορω να χαρω την ανοδο.
μεχει ταλαιπωρισει η ετε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μόλις το έστειλα

profit είπε...

Χαλια οπως κ γω ο φουρλης

μπαρμπαλιας είπε...

Ο/Η μπαρμπαλιας είπε...
...τα εντυματα ...ψιλοσηκωνουν ογκο

27 Δεκεμβρίου 2012 12:11 μ.μ.

καιρος ητουνα...

TheHawk είπε...

σε ευχαριστω Πάνο...

Unknown είπε...

Frigo,αλλη μια και εσφιξε...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Παρακαλώ Αντώνη

Ωραία η διάλεκτος του μπάρμπα χαχα

μπαρμπαλιας είπε...

κεφαλλονιτικο...

μπαρμπαλιας είπε...

...αλλο να ακους και αλλο να γραφεις...
γιατι μετα το ητουνα...ρχνουν και στον αγιο λαμπαδα αχαχααα

TheHawk είπε...

τενεργ!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

κατακαήκαμνα...κεφαλλονίτικο κι αυτό αν δεν κάνω λάθος.
Μπάρμπα μέσα και στα ενδύματα?
ΠΟΥ δεν είσαι τελικά?

μπαρμπαλιας είπε...

1000 ψιλοτεμαχια Πανο μας...
ετσι για την συμμετοχη...

μπαρμπαλιας είπε...

ιατρικα δεν μπηκα καθολου...ατυχως

μπαρμπαλιας είπε...

εκεινος ο Μικες...που τον στειλατε;;;
α παρί;;;

michele είπε...

Σορρυ παιδες ,ειχα σημαντικο ραντεβου,τελειωσε και παλι..κοντα σας χαχαχα

michele είπε...

ω ρε τι λετε πουλαει ο Μικελε ΣΕΝΤΡ εδω κατω?? χαχα

michele είπε...

Aντωνη check mail

George είπε...

Mikele ποσο να πουλησουμε το κρασι του διακοπτου....12,51... 12,56

TheHawk είπε...

ΟΚ Θενκς!!!

michele είπε...

Εξαρταται την υπομονη σου george..

Unknown είπε...

Αντε κυρια ελβα ,,χρωστας κατι ακομα,,,απανοσου φασο

Unknown είπε...

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά.

George είπε...

Ετοιμαζετε για γκαζια τωρα....... και την αποψη σου για το βουνο το λεω λογο ξεπουληματος της παραλιας .... θα λυθουν και τα προβληματα που εχει με τον δημο......

profit είπε...

Μιχαλη εχει ακομα δρομο ινκατ
σερνεται ο φρουλης

Unknown είπε...

Αν και δεν βγαζη κοματια η δεη, κ.λ.π,ευρισκεται στο πανω μερος του καναλιου τασης..Αντωνη τα λεω καλλα την εχεις πρωχυρη στο μυαλο σου..Εκανε και ενα χασματακι

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

μην τον κακολογειτε το φρουλί ερχεται η ωρα του!!

michele είπε...

θα δουν και οι τυφλοι λεμε..

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

40% ευκολα

TheHawk είπε...

η ΔΕΗ πρεπει να συνεχισει το τρεξιμο ειδαλλως ερχεται μια μικρη υποχωρηση η οποια κ παλι αφορμη για αγορες θα ειναι...αρα ψαξε γυρευε...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

mike το σαπακι εφυγε μην ειμαστε πλεονεκτες
εφυγε και η σπαο@#$% μετκα με τα κερδακια της και αυτη
επομενο σουτ η ινλοτ

TheHawk είπε...

αλεξανδρε ιμειλ...

Unknown είπε...

Ναι συμφονω απλος εχω το κουσουρι του αερα και του πολλυ γρηγορου...Οπως τον οτε που τον εστηλα αλλα το ξαναπεριμενω

michele είπε...

Γιατι τετοια βιασυνη Αλεξ,σου εδωσε σημα κανα συστημα??? εν τω μεταξυ κανε κατι με το τηλεφωνο σου..

TheHawk είπε...

καλα εκανες..χανει ελαφρως το μομεντουμ...καπου στο 5, εαν φτασει, ισως ειναι ευκαιρια για νεες τοποθετησεις..εαν κ εφοσον πιστευεις στο πανω...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα ξανά και χρόνια πολλά στον def ender που μπήκε αθόρυβα πριν από 20΄

Unknown είπε...

θα το δουμε το 7 στον οτε,,αλλα νησιωτης ειμαι μου αρεσουν τα κυματα

TheHawk είπε...

τι επαθε ο ΝΗΡ?

TheHawk είπε...

Ο οποιος σημερα κανει το μεγαλο αλμα...ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ...

Unknown είπε...

μαλλον ιεραξ προσπαθη να αποφυγη την επιθετικη..αλλα ειναι και τζαμπα

Bαγγελης gelato είπε...

καλημερα σε ολους ,...μετα απο πολυ καιρο

TheHawk είπε...

Καλως τον Βαγγελη...
Σπασιμο του 14 ο ΤΙΤΚ και....

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Νηρέας: Πρόσκληση για μετατροπή ομολογιών σε μετοχές


http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1696377

μπαρμπαλιας είπε...

χρονια πολλα def...

Unknown είπε...

ομορφιές και σήμερα στη ΦΡΙΓΚΟ

TheHawk είπε...

χρονια καλα def ender!!!

michele είπε...

Ρε ΒΑΓΓΕΛΗ τι κανεις?? πως πηγε η δουλεια??? χρονια πολλα!!

Unknown είπε...

Ελλα και μια αγριαδα για το τελος

Unknown είπε...

ηδες ιεραξ για να μην την ματιασης σημερα,εγραψε το 10 το καλλο

μπαρμπαλιας είπε...

παντως η γνωστη σε ολους μλάρα του κερατα...
αδυνατει να ακολουθησει στο ελαχιστο την ταση

michele είπε...

παιζουν το δεικτη και με την ΕΕΕΚ,αλλα τα ..αλογα καλα πανε

Chris είπε...

καλησπερα σας

Καποιος που ξερει απο ματι ρε παιδια ας την ξεμετρησει μπας και ξεκολλησει;-)

michele είπε...

Mεχρι κι ο Καντωνιας μου παιζει..

Unknown είπε...

θα το δωση αυριο μπαρμπα,,και απο το 1.20 μεχρι το 1.50,τον εκανε και αυτη τον μπουναμα

Unknown είπε...

θα πεταχτη και αυτο το ελατηριο chris,,,

μπαρμπαλιας είπε...

ΜΕΤΚΑ...
επιλογη ξενων θεσμικων για το 2013............

μπαρμπαλιας είπε...

γεια σου πολεμοχαρη ουισκακια πολεμιστη...
αντε στα εγραψα ολα ...

μπαρμπαλιας είπε...

γεια σου πολεμοχαρη ουισκακια πολεμιστη...
αντε στα εγραψα ολα ...

Chris είπε...

ναι θα πεταχθει Καλλιτεχνη και θα μας βγαλει τα ματια χαχαχαχα

Λιακο , ιπομονι!!!!

Καρα αυτες οι σκουπες που εξαφανιστηκαν ????



μπαρμπαλιας είπε...

Χρηστο μου την εχω σχολασει...πλην ελαχιστων..

Unknown είπε...

Εγω μπαρμπα θα παω με την frigo στο μπραζιλ,εχη και την ολυμπιαδα,εχω αδυναμιες σαν αγορακι,ραμ και κοκα κολα..φορταλεζα κ.λ.π

michele είπε...

Να και ο ΤΙΤΚ που τον ηθελα δυνατο..

μπαρμπαλιας είπε...

...και το ΜΕΤΚακι

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου Χρηστάρα, ας πεταχτεί ας πεταχτεί, έτσι κι αλλιώς εγώ φοράω γυαλιά!

michele είπε...

Μια χαρα το κλεισιμο..με πιεση στο αναψυκτικο γιατι εχουμε την αντισταση που θα δουμε ...το βραδυ στο ΓΔ..

Andreas D. είπε...

Τρελοσωλήνας...!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΕΤΕ και ΚΥΠΡ δεν μπορούν σήμερα τουλάχιστον
άλμα στα ΣΩΛΚ πράγματι!

michele είπε...

Zωγραφισε ο ΣΩΛΗΝΑΣ,εχουμε προειδοποιησει ΧΕΧΕ

μπαρμπαλιας είπε...

...η μλάρα δεν πηγε σημερα ...
πεφτουν και οι αμερκάνοι..
θα παει αυριο...μεθαυριο ...θα παει σιγουρα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

και η ΙΝΛΟΤ ξεκόλλησε λίγο στο τέλος

ΠΑΝΟΣ είπε...

θα πάει ή θα μας στείλει εμάς στο τέλος χαχα

Chris είπε...

Πανο κομματι δεν εχω απο δαυτη.
Τα γυρισα στην Πυρ.
Ξερω οτι εχει πολυς κοσμος και ειναι μεγαλος πονος.

Ομως δεν θα αργησει να γυρισει...

michele είπε...

Το 1,50 ειναι δυσκολο..αμα το σπασει αυτη,οπως ελεγα το πρωι,θα δουν και οι τυφλοι!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μακάρι Χρήστο, δεν έχω πολλά και δεν απέχω πολύ αλλά έτσι για το γαμώτο και για όσους περιμένουν τόσο καιρό

michele είπε...

Aνεβηκε απογευματινη αναρτηση..κλεινουμε εδω,μια χαρα τα πηγαμε