Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη...

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ( OPTIONS)...

Τα συμβόλαια Δικαιωμάτων συναλλάσσονταν στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (Amsterdam Bourse) ήδη από τον 17ο αιώνα. Αυτή η πληροφορία πηγάζει από μία έκδοση με τίτλο «Η Σύγχυση της Σύγχυσης» ("The Confusion of Confusion") από τον Ισπανό συγγραφέα Don Jose de la Vega που γράφηκε το 1688. Στο βιβλίο του, ο De La Vega ήδη περιέγραφε ένα συμβόλαιο Δικαιωμάτων. Μέχρι τον 19ο αιώνα, τα συμβόλαια Δικαιωμάτων είχαν γίνει ένα συνηθισμένο εργαλείο που συναλλάσσονταν στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Στον 20ο αιώνα, οι συναλλαγές Δικαιωμάτων διακόπηκαν από πολέμους και από τη Μεγάλη Κρίση του 1929.
Δικαίωμα Αγοράς (call option)

Δικαίωμα αγοράς (call option) είναι ένα συμβόλαιο που δίνει στον κομιστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει από τον εκδότη ένα υποκείμενο χρεόγραφο σε μία συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης (strike price), μέχρι την ημερομηνία λήξης του, με αντάλλαγμα μία αμοιβή (premium).
Δικαίωμα αγοράς (call option) και κέρδη

Ο εκδότης του δικαιώματος αγοράς (call option) αναμένει ότι η αγοραία τιμή του υποκείμενου χρεογράφου θα πέσει κάτω από την τιμή εξάσκησης πριν την ημερομηνία λήξης, οπότε το κέρδος του θα είναι η αμοιβή για το δικαίωμα.

Ακόμα κι αν η τιμή ανέβει αρκετά, ο εκδότης είναι υποχρεωμένος να πουλήσει στην τιμή εξάσκησης κι έτσι από ένα σημείο και μετά θα αρχίσει να έχει ζημιά.
Αντίθετα ο αγοραστής του δικαιώματος αγοράς (call option) περιμένει ότι η τιμή του υποκείμενου χρεογράφου θα ανέβει πάνω από την τιμή εξάσκησης πριν την ημερομηνία λήξης, οπότε θα βγάλει κέρδος είτε πουλώντας το δικαίωμα (option), είτε εξασκώντας το.

Αν η τιμή πέσει αρκετά ο επενδυτής θα έχει ζημία ίση με το premium που πλήρωσε στον εκδότη.

Έτσι ένα δικαίωμα αγοράς (call option) αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς η τιμή του υποκείμενου χρεογράφου ανεβαίνει σε σχέση με την τιμή εξάσκησης.

In the money/At the money/Out of the money

Ένα δικαίωμα αγοράς (call option) είναι:
in the money όταν η τιμή εξάσκησης (strike price) είναι χαμηλότερη από την αγοραία τιμή του υποκείμενου αξιογράφου.
at the money όταν η τιμή εξάσκησης (strike price) είναι ίση με την αγοραία τιμή του υποκείμενου αξιογράφου.
out of the money όταν η τιμή εξάσκησης (strike price) είναι υψηλότερη από την αγοραία τιμή του υποκείμενου αξιογράφου.
Το call option είναι το αντίθετο του put option.

Δικαίωμα Πώλησης (put option)

Δικαίωμα πώλησης (put option) είναι ένα συμβόλαιο που δίνει στον κομιστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πουλήσει στον εκδότη ένα υποκείμενο χρεόγραφο σε μία συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης (strike price), μέχρι την ημερομηνία λήξης του, με αντάλλαγμα μία αμοιβή (premium).

Δικαίωμα πώλησης (put option) και κέρδη

Ο εκδότης του δικαιώματος πώλησης (put option) αναμένει ότι η αγοραία τιμή του υποκείμενου χρεογράφου θα ανέβει πάνω από την τιμή εξάσκησης πριν την ημερομηνία λήξης, οπότε το κέρδος του θα είναι η αμοιβή για το δικαίωμα.

Ακόμα κι αν η τιμή πέσει αρκετά, ο εκδότης είναι υποχρεωμένος να αγοράσει από τον επενδυτή στην τιμή εξάσκησης κι έτσι από ένα σημείο και μετά θα αρχίσει να έχει ζημιά.
Αντίθετα ο αγοραστής του δικαιώματος πώλησης (put option) περιμένει ότι η τιμή του υποκείμενου χρεογράφου θα πέσει κάτω από την τιμή εξάσκησης πριν την ημερομηνία λήξης, οπότε θα βγάλει κέρδος είτε πουλώντας το δικαίωμα (option), είτε εξασκώντας το.

Αν η τιμή ανέβει αρκετά ο επενδυτής θα έχει ζημία ίση με το premium που πλήρωσε τον εκδότη.
Έτσι ένα δικαίωμα πώλησης (put option) αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς η τιμή του υποκείμενου χρεογράφου πέφτει σε σχέση με την τιμή εξάσκησης.



Υποκείμενο εργαλείο: Ο Δείκτης FTSE/ASE-25

Πολλαπλασιαστής: 5 ευρώ

Η εξάσκηση απαγορεύεται πριν από την ημερομηνία λήξης. Η εξάσκηση γίνεται την ημερομηνία λήξης και η τελική εκκαθάριση λαμβάνει χώρα αυτόματα μία εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης.

Τιμή Δικαιώματος (ασφάλιστρο): Δίδεται σε μονάδες Δείκτη.

Eπομενως σαν παραδειγμα: Εχουμε αγορασει ενα call   στις 31/1/2013 στον FTSE-25  με strike price στις 340 μον.
Την ημερα εκεινη θα μπορουσαμε να ειχαμε αγορασει στην τιμη 8 επι 5( πολλαπλασιαστης)επι 10 δικαιωματα= 400 ευρω
Στην συνεδριασης της Παρασκευης 8 Φεβρουαριου θα μπορουσαμε να ειχαμε πουλησει το call  στην χειροτερη φαση οταν δηλ επεφτε ο δεικτης πολυ,
στα 12.Επομενως   12Χ5Χ10=600 ΕΥΡΩ.( +50%).Αν ειχαμε πουλησει το πρωι θα μπορουσαμε να ειχαμε δωσει στα 16.Επομενως  16Χ5Χ10=800 ΕΥΡΩ ( 100%).

* Οι πραξεις στις τιμες που αναφερω εχουν γινει πραγματικα.Την 31/1/2013  εγιναν 35 συμβολαια. Την 8/2/2013 εγιναν 178 ( διοτι υπηρχε διακυμανση στον FTSE-25) απο πανω προς τα κατω βεβαια.Η διακυμανση σε επιπεδο δεικτη ηταν 2,88%  (354,93 υψηλο-344,8 χαμηλο)

Αν δεν κανουμε αγοραπωλησια και εχουμε παιξει 10 δικΧ5Χ 8 ( μια πραγματικη τιμη διαπραγματευσης οπως ειπαμε)=400 ευρω
τοτε στις 15 Φεβρουαριου που εχουμε ληξη-εξασκηση : Αν ο ftse25 κλεισει κατω απο τις 340 εχουμε χασει τα λεφτα μας.
Αν κλεισει στις 350 .Εχουμε 10μονΧ5( πολλαπλασιαστης)Χ10 δικαιωματα=500 ευρω.

Εδω:http://www.adex.ase.gr/ADEXDownload/news/publications/gr/STRATEGIC_RISK.pdf

Μια μελέτη αντιστάθμισης κινδύνου απο τον φίλο μου τον Ν.Πορφύρη και απο τον Ιάκωβο Ηλιάδη.


46 σχόλια:

ευαγγελος είπε...

Καλημερα στη καλη παρεα! Μιχάλη σε ευχαριστουμε για την αναρτηση. Αλλα τα παλιοξυδια δεν με αφηνουν να καταλαβω και πολλα! Θα επανελθω αφου καταναλώσω πρωτα καμμια νταμιτζανα καφε!

ο dwk είπε...

…καλημερούδια !
…χρόνια πολλά στους Χαράλαμπους και τις Χαρούλες !
…Γιάννη, φίλε, να είσαστε πάντα αγαπημένοι και ευτυχισμένοι !

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

ΘΟΔΩΡΗ μου ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου αν και δε γιορτάζει σήμερα γιατί το Χαρουλα είναι από το ΕΥΧΑΡΙΣ

ΜΙΧΑΛΗ πολύ κατατοπιστική η ανάλυση

giannhs kon είπε...

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2012 των εγχώριων εισηγμένων αρχής γενομένης την Τρίτη 12/2 από τη Eurobank Properties και το πρωί της Πέμπτης 14/2 από την Coca-Cola 3Ε.


http://www.reporter.gr/Χρηματιστήριο/item/217777-Ta-krisima-technika-epipeda-ths-agoras-Coca-Cola-kai-Eurobank-Properties-egkainiazoyn-thn-periodo-twn-apotelesmatwn

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα καλημέρα και καλή Κυριακή.
Ευτυχώς που ξεκαθάρισε ο Θοδωρής το θέμα από ...νωρίς αλλά δεν έχει σημασία, τις ευχές στον Γιαννάκη μας και την Χαρούλα τις δίνουμε έστω και αν δε γιορτάζουν!
Χρόνια πολλά στον Χαράλαμπο και την Μπία τον Χάρη και την Χαρούλα τον Χαρίλαο και την Χαρίκλεια.
Χρόνια πολλά και στον Μπάμπη τον "ψυχρό"!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα Γιάννη... ωχ τι τα μελετάς από τώρα!
Με τέτοια ύφεση...
Εντάξει θα υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για τα options θέλει καθαρό μυαλό που λέει ο Ευάγγελος και ηρεμία οπότε πάνε για αργότερα.
Για μας τώρα τους συν/χους ότι ...προαιρείσθε κ. Στουρνάρα (αν και μας έχετε χεσμένους) τα νούμερα μόνο να βγαίνουν!

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους .Χρονια πολλα στους εορταζοντες και στον φιλο απο τα Γρεβενα ,νομιζω Μπαμπη τον λενε.

Unknown είπε...

Καλημερα,στους εωρταζωντες,και στον μπαμπη τον κουλ,,,dwk, για εκει μας βλεπεις,αλκατραζ ???χα χα ..καλημερα πανο ,ναι τα φοβαμαι και εγω σε αυτη την φαση,αυτα τα εργαλεια...Ασε καλυτερα για μας,το πετραδακι πετραδακι,κατα το ασμα ..χτυπημα του Αλεξη,αυτην την φορα,στην ιδεολογια του κομματος,της Ν.Δ,δεν ειναι συνεχεια,του Κωνσταντινου Καραμανλη,αλλα μια νεα πολυτικη ανοξη...Τον ενοχλει κατι φαινεται ??

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου Μικέ.
Είπα συν/χους πριν και θυμήθηκα κάποια πράγματα που διάβασα πριν λίγες μέρες και μου ανέβασαν την πίεση στα ύψη. Πριν διακόψω λοιπόν μια παράθεση για περισυλλογή δεν βλάπτει νομίζω.
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1724796 Και το πλήρες κείμενο:
Στην τρύπα των ελλειμμάτων "πνίγονται" οι θυσίες συνταξιούχων
Στην μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων που εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία χάνονται οι θυσίες των εκατομμυρίων συνταξιούχων, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα, είδαν ένα σημαντικό μέρος από τις συντάξεις τους να... επιτάσσονται!

Η μέση σύνταξη στο ΙΚΑ, μετά και τις τελευταίες περικοπές είναι 812,54 ευρώ, μεικτά, για 35 χρόνια δουλειάς, κοντά στα 650 ευρώ καθαρά, όταν πριν από την επέλαση των Μνημονίων η μέση σύνταξη που έδινε το ταμείο, ήταν πάνω από 900 ευρώ το μήνα, που οδηγούσε σε «καθαρή» μέση σύνταξη 760 ευρώ. Να σημειωθεί δε, ότι, καθώς δεν υπάρχουν μέσοι άνθρωποι, οι συντάξεις είναι για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων πολύ χαμηλότερη, προσεγγίζοντας την κατώτερη τιμή, που είναι τα 486,84 ευρώ.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά της κατάστασης που ακόμη και σήμερα, μετά από 3 μνημόνια και 10 δισ. ευρώ περικοπές, κυριαρχεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Εξηγεί δε, γιατί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης, εξήγγειλε και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Το ασφαλιστικό εξακολουθεί να ρίχνει μπουνιές» επισημαίνουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και εκτιμούν ότι οι νέες περικοπές, θα έρθουν πριν από τη νέα μεταρρύθμιση.

Εκτιμούν ότι, κοντά στο Πάσχα, νωρίτερα απ’ ότι τις προηγούμενες χρονιές, οι μειωμένες εισφορές λόγω χαμηλών μισθών, μη καταβολής εισφορών αλλά και εκτίναξης της ανεργίας, θα βουλιάξουν εκ νέου το σύστημα σε ελλείμματα.

Η μέση σύνταξη για τα περισσότερα ταμεία έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι ανώφελο να υπάρξει νέα μείωση. Στο ΙΚΑ, μπορεί η υψηλότερη σύνταξη που χορηγείται να είναι στα 2.798 ευρώ, αλλά η μέση σύνταξη, που είναι πάνω από τη σύνταξη που λαμβάνει ο κύριος όγκος των συνταξιούχων, βρίσκεται στα 812,54 ευρώ. Χειρότερα είναι τα πράγματα στον ΟΑΕΕ, καθώς η μέση σύνταξη στο ΤΑΕ είναι 766 ευρώ και στο ΤΣΑ μόλις 530 ευρώ. Στον ΟΓΑ ο κύριος όγκος των περίπου 800.000 συνταξιούχων λαμβάνει από 360 μέχρι 670 ευρώ το μήνα.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στις επικουρικές συντάξεις. Περιθώρια υπάρχουν μόνο σε πολύ λίγα ταμεία, τα οποία είναι και αυτά, που αφενός έχουν κοινωνικό πόρο, αφετέρου, βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός του ενιαίου επικουρικού ταμείου. Ενδεικτικά, αναφέρεται η μέση επικουρική σύνταξη που χορηγεί το ΤΕΑΔΥ και η οποία βρίσκεται στα 218,9 ευρώ. Ακόμα χειρότερα για το επικουρικό των αστυνομικών (ΤΕΑΠΑΣΑ), που η μέση σύνταξη είναι στα 121 ευρώ. Το ΤΕΑΠΟΚΑ χορηγεί επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 285 ευρώ. Το ΕΤΕΑΜ, το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ καταβάλλει συντάξεις που κυμαίνονται πέριξ των 257 ευρώ.

Και για την συνέχεια αυτό πιο κάτω, για να δούμε τα χάλια που ΑΦΗΣΑΝ να οδηγηθούμε οι ταγοί μας που δεν θα σταματήσω να λέω ότι ΑΥΤΟΙ φταίνε πριν από όλους τους άλλους...
http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1724451
Άντε καλό μεσημέρι.





ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Βαγγέλη, ασχολείσαι ακόμα με όλους αυτούς τους αληταράδες και σε τι Θεό πιστεύουν και ποια ιδεολογία έχουν? Αν είναι δυνατόν!
Τα λέμε...

Unknown είπε...

Τα προσωπα πανο ερχωνται και παρερχονται ..Η ιδεολογια ομως ?? Η θεμελιος λιθος,,ειναι αλλο πραγμα...Και εκει πιστευω οτι χτυπα τωρα ο αλεξης..Εξυπνο δεν λεω,,πολλυ εξυπνο,εκει ειναι που θα δωθη η νεα μαχη των κοματων>>Βασικα ειχα επισημανει ,οτι ο χωρος αυτος στερητε,ταυτοτητας...Γιαυτι και μεσα απο την αμφισβητιση,προσπσθη να την βρη..Ανεμομαζεματα,δηλαδη.....Καλλο απογευμα

ευαγγελος είπε...

φιλε Πανο, σχετικα με την αναρτηση σου την 1.56, αν πω δημοσια το ποσοστο που εχει μειωθει η συνταξη μου, δεν θα το πιστεψεις, γιατι ουτε ο ιδιος το πιστευω, και περιμενω, ματαια, καποιο εγγραφο του ΓΛΚ, με το οποιο θα με ενημερωνει οτι εχει γινει καποιο λαθος, αλλα..... δυστυχως δεν ειναι λαθος!

μπαρμπαλιας είπε...

κλσ παιχτες μου...
αν βρεθει ενας ελληνας...ενας...
που να γνωιζει τι μισθο "η συνταξη παιρνει...
εγω του χαριζω το πενιχρο χ/κειο μου...

εχουν σταματησει την αποστολη ενημερωτικων...
εχουν πνιγει και οι ιδιοι ...
και το συστημα...
ειναι και ο φιλτατος Σαμ ...
που διακυρηττε ...
δεν θα πειραξω τα γεροντια...
κι απο την ημερα που το ειπε...
δεν εμεινε λιθος επι λιθου

μπαρμπαλιας είπε...

χασαμε και το φιλο τον Χρηστο απο Βολο...
καλα τσιπουρα παιχτη μου...
και βαλε και καμμια ζεμπεκια...

ΑΡΤ είπε...

15 χρονια από τον απροσδόκητο χαμό του Παναγιώτη Kατσούρη, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.
O Kατσούρης πλήρωσε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και στις 9 Φεβρουαρίου 1998 επέστρεφε στο σπίτι του από έναν αγώνα 5x5 που συμμετείχε κρυφά από τους ανθρώπους της ομάδας. Στη γέφυρα της Θέρμης έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, γεγονός που του στοίχισε τη ζωή. O θάνατος του νεαρού τότε είχε συγκλονίσει την οικογένεια του ΠΑΟΚ και μάλιστα ακόμη και σήμερα στο γήπεδο της Τούμπας υπάρχει η προτομή του. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι φίλοι του ΠΑΟΚ δεν ξεχνούν και κάθε χρόνο τιμούν τη μνήμη του.

Στα 21 του χρόνια ο Παναγιώτης Kατσούρης, στέλεχος της εθνικής ομάδας των Ελπίδων και του ΠAΟK, άφησε την τελευταία του πνοή στο στηθαίο μιας γέφυρας κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Έτρεχε με 120 χιλιόμετρα και δεν μπόρεσε να ελέγξει το αυτοκίνητό του όταν επιχείρησε στροφή, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, στη λεωφόρο Αεροδρομίου. Λίγο πριν έπαιξε για τελευταία φορά ποδόσφαιρο σ' ένα από τα μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη.


«Φεύγω, πάω να κοιμηθώ, νιώθω κουρασμένος, εξάλλου δεν ήρθαν οι δικοί μου», είπε ο Kατσούρης, ύστερα από παιχνίδι 20 λεπτών σε μια συντροφιά γνωστών του, που συνέχιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Πήγε στα ντους. Άλλαξε και επιβιβάσθηκε στο αυτοκίνητό του, ένα «Pόβερ» κάμπριο, ανέπτυξε ταχύτητα κι έφυγε. Το γήπεδο βρίσκεται μεταξύ του δρόμου Θεσσαλονίκης - Μουδανιών και της λεωφόρου Αεροδρομίου. Και δεν ακολούθησε το δρόμο που έπαιρνε πάντα, το δρόμο Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, αλλά προτίμησε τη λεωφόρο Αεροδρομίου. Το σπίτι του ήταν στην Τούμπα.

Είναι ζήτημα αν πρόλαβε να απομακρυνθεί από τα γήπεδα και συνέβη το μοιραίο. Κανείς από τους συμπαίκτες του στα μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου δεν είχε αντιληφθεί το κακό. Το δυστύχημα, όμως, έγινε αμέσως αντιληπτό από οδηγούς αυτοκίνητων που εκείνη την ώρα κινούνταν στην περιοχή. Έσπευσαν σε βοήθειά του. Ειδοποίησαν το EKAB, που ήρθε σχετικά γρήγορα, αλλά ήταν χωρίς αντίκρισμα η παροχή κάθε βοήθειας. Ο Παναγιώτης είχε αφήσει ήδη την τελευταία του πνοή πάνω στο στηθαίο της γέφυρας. Kι ήταν τόσο σφοδρή η πρόσκρουση ώστε το αυτοκίνητό του κόπηκε στα δύο!

H σωρός του Kατσούρη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο AXEΠA. Ένας τροχονόμος ειδοποίησε τον Άγγελο Aναστασιάδη κι αυτός με τη σειρά του κινητοποίησε όλο τον ΠAΟK. Στο νοσοκομείο AXEΠA βρέθηκαν μιάμιση ώρα μετά το τραγικό δυστύχημα, που συνέβη στις 11.30 μ.μ. της Δευτέρας, οι Aναστασιάδης, Ορφανός, Kούδας, Φραντζέσκος, Tουρσουνίδης, Kαπετανόπουλος, Mιχόπουλος, Zαφειρίου και οι Mιχαηλίδης, Tερζής, από το προπονητικό επιτελείο. Οι περισσότεροι, στις 4 τα χαράματα, ήταν στον τόπο που έγινε το δυστύχημα. Χαράματα έφτασε στη Θεσσαλονίκη, συντετριμμένη, και η οικογένεια του Παναγιώτη.

ΑΡΤ είπε...

H σωρός του Kατσούρη εκτέθηκε σε προσκύνημα στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη. Κόσμος πολύς έσπευσε να ανάψει ένα κερί και να αποθέσει ένα μπουκέτο λουλούδια στη σωρό του Kατσούρη στον οποίο είχαν φορέσει τη στρατιωτική του στολή, καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στα Γιαννιτσά. Λίγο μετά το μεσημέρι έφτασε, χωρίς καμία απουσία, όλη η ομάδα. Θρήνος...

H καρδιά ράγισε. Ο κόμπος στο λαιμό κόντευε να σε πνίξει. Τα δάκρυα δεν μπορούσαν να μείνουν στα μάτια. Και πως άραγε;

Παλικάρι μόλις 21 χρόνων ήταν ο Παναγιώτης Kατσούρης. Έξω καρδιά. Με το χαμόγελο στα χείλη. Τη ζωή μπροστά του να του υπόσχεται πολλά. Δεν πρόλαβε παρά να ζήσει λίγα. Αυτά τα λίγα, αλλά όμορφα και ανεξίτηλα, πέρασαν μονομιάς από το μυαλό όλων των συγγενών, φίλων και γνωστών που τον ξεπροβόδισαν εκείνο το πρωί στη Νίκαια, στο 3ο Νεκροταφείο.

Συντετριμμένοι οι γονείς του, μονολογούσαν τ' όνομά του: «Που είσαι καμάρι μας; ». Τραγική φιγούρα ο αδελφός του. Ράκη οι αγαπημένοι φίλοι του και συμπαίκτες στον Π.A.Ο.K. και την Εθνική Ελπίδων. Όλοι όσοι τον έζησαν από κοντά στη σύντομη ζωή του.

Τη σωρό του, καλυμμένη με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του ΠAΟK, δεν την ακούμπησαν ξένα χέρια. Ο Mιχόπουλος, ο Φραντζέσκος, ο Kολομπούρδας, ο Mαραγκός και τ' άλλα παιδιά του ΠAΟK την πήραν στις πλάτες τους. Aπό δίπλα έτοιμοι να καταρρεύσουν τα παλικάρια της Ελπίδων που μεγάλωσαν μαζί του. Ο Σωτήρης ο Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης ο Ελευθερόπουλος, ο Βασίλης ο Λάκης, ο Γιώργος ο Καραγκούνης κι οι άλλοι. Το μυαλό τους ταξίδεψε στα όσα πέρασαν. Στη σκέψη τους τριγύρισε η αίσθηση της... κατάρας για τη δική τους τη φουρνιά.

Σε μια γωνιά διακριτικά ο θείος του, ο Mπάμπης Tενές, αγκαλιά με το γιο του, να τον κρατά σφιχτά. Σαν να του θύμιζε τον Παναγιώτη που μεγάλωσε δίπλα του. Πιο κει η δασκάλα που τον είχε μαθητή στο Δημοτικό. H γειτόνισσα που τον είδε από μωρό να μεγαλώνει και να προσπαθεί να πετύχει στη μεγάλη του αγάπη, την μπάλα.

Το τιμητικό άγημα αποδίδει τις τιμές. Ο κρότος σκίζει τον αέρα. «Το παλικάρι μας», φωνάζουν η μάνα και ο πατέρας. Τα λουλούδια βροχή. «Kατσούρη ζεις για πάντα ΠAΟKτσής», φωνάζουν οι κάμποσοι φανατικοί της ομάδας που πήγαν για το στερνό αντίο. Μετά νεκρική σιγή.

Πως να πιστέψεις ότι ο αθυρόστομος, πλακατζής, θρασύς, τσαμπουκάς και γεμάτος ζωή και θέληση Παναγιώτης έφυγε οριστικά; Κι όπως θα 'λεγες κι εσύ: Καλό κατευόδιο παίκτη...

ΑΡΤ είπε...

http://youtu.be/JfKhWXrz4Q8

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου ρε ΑΡΤ που ποτέ δεν ξεχνάς και πάντα κατορθώνεις να συγκινείς τον κόσμο...να είναι καλά εκεί ψηλά το παλικάρι... και τι ωραία μουσική υπόκρουση
Nothing else matters
http://www.youtube.com/watch?v=wUK2QmdUXas
Mε ωραίους στίχους...

μπαρμπαλιας είπε...

Aριστεα Μπουγατσου...
49 ετων
δεν την γνωριζα,την διαβαζα μονον
«…Αν τελειώσει εδώ το ταξίδι μου και πάλι ευχαριστημένη θα ‘μαι. Πορεύθηκα με τη δική μου πυξίδα δίχως υποχωρήσεις και εκπτώσεις…»

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/756908/Article.aspx

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βαγγέλη φίλε μου ποια ιδεολογία και ποια θεμέλιος λίθος...
Μετά από 40 χρόνια έφτασα στο σημείο να πιστεύω ότι αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου και απλά για να ξεχωρίζει ο ένας από τον άλλο, χώρια η ονομασία, (νέα) Δημοκρατία ο ένας Σοσιαλιστικό (κίνημα) ο άλλος, χώρια τα χρώματα για να ξεχωρίζουν, μπλε - πράσινο, κάτι σαν Πράσινοι και Βένετοι από εποχής Βυζαντίου δηλαδή, χώρια που διάβασα στο εξώφυλλο της RN τον Παπαδημούλη να λέει: Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ να προβλεφθούν διαγραφές! καλά έτσι έκαναν κόμμα αυτοί χωρίς βασικές αρχές και κανόνες? Τέλος πάντων σταματάω...

Ευάγγελε φίλε μου και δεν είσαι ο μόνος που αισθάνεται έτσι...τα διαβάσατε τα νούμερα για να πεισθούν και οι πιο δύσπιστοι ότι δίνουν ...πίπες συντάξεις στον κοσμάκη και όμως τις κόβουν, ότι οι τιμές παρόλα αυτά ανεβαίνουν και ότι αδυνατούν να βρουν τρόπο να μαζέψουν λεφτά από τους άλλους και στρέφονται πάλι στα συνήθη υποζύγια και στα εύκολα θύματα.

Μπάρμπα μου όλα καλά αλλά δυο λέξεις μου χτυπάνε λίγο άσχημα, εκείνο το φίλτατος (δεν κολλάει) και τα γερόντια...δεν πιστεύω να εννοείς εμάς, έτσι? Όλοι οι άλλοι μάλιστα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Όπου *αδυνατούν* βάλτε δεν θέλουν, δεν μπορούν ή ότι άλλο θέλετε εσείς
Καλό ταξίδι στην Αριστέα...

Unknown είπε...

Οι πρασινοι και οι βενετοι,,,παντα υπαρχουν δυο αντιροπες δυναμεις,ακομα και εις τους ουρανους Πανο,,Γιν Γιανκ ,για τους κινεζους.μαυρο ασπρο στα χρωματα,και παει λεγοντας...Η,προσπαθια ισοροπιας αναμεσα σε αυτες της δυναμεις,της φυσεως,γεναει και ιδεολογιες ,το αντιθετο ειναι οι μηδενιστες....Ερχεται λοιπον ο ηγετης,και χρονος και θεμελιωνου,την εκαστοτε περιοδο...Τα παντα ρει ισχυει για ολλους...Ωσω για της συνταξεις το καταλαβαινω...Αλλα εδω συμβαινη κατι το πολλυ απλο...Το δεντρο για να καρπιση καπιος πρεπη να το ποτιζει...Λενε οτι η τελια αναλογια ειναι απο 4 προς 1...Δηλαδη για να παιρνη ενας συνταξιουχος 800 το μηνα, οι αλλοι να δινουν απο 200 τον μηνα,,,Και σε ερωτω τωρα,,Ξερεις πολλους ελευθερους επαγγελματιες ,που να βγαζουν παραπανω απο 1000 ευρω,ΕΑΝ εχουν δουλεια και ταιζουν μικρα παιδια οπως εγω,και να πλυρωνω και την δικια μου ασφαλιση αλλα 400 τον μηνα,και αν μου περισευουν και χρηματα για να ξαναεπενδισω στην δουλια μου και στον ανταγωνισμο...Μην τους τσουβαλιαζεις λοιπον ολους και τους μηδενιζεις,γιατι ΚΑΠΟΙΟΙ (ξερεις ποιους ενοω)..Με πληθωρισμο και ψεματα μας εφεραν εδω,που μας εφεραν..Τωρα αν ησουν και ενθερμος οπαδος ποναει δυπλα,και δεν ειχες προετιμασθη για την ωρα της ισορροπιας,γιατι τους πιστευες.....Ευτυχως δεν τους πιστεψα ποτε,γιατι ειχα παντα κατα νου την δωρικη του ρηση..ΠΟΙΟ΅Σ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Unknown είπε...

Το πηρα αποφαση....Θα χωρισω την γυναικα μου !!!!Δεν ειναι δυνατον καθε βραδυ να πηγαινει απο μπαρακι σε μπαρακι,παντρεμενη γυναικα....ΔΕν κρατεται ετσι ενας γαμος..........ΕΧω βαρεθη να με ΨΑΧΝΕΙ

profit είπε...

μονο μην συναντηθεί με την δικιά μου γυναίκα χα χα χα

Unknown είπε...

ΠΡΟΦΙΤΤΤΤ,ολλα καλλα ???μπα,αστα ολλο λογια ειμαστε,πανε οι εποχες του ειμαι αντρας και το κεφι μου θα κανω και θα πιω και δυο ποτυρια ,παραπανω, χα

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους!!!

ΜΙΚΡΕ σχετικά με την ανάρτηση στο blog σου για τον ΑΒΑΚΑ: Το project ΑΝΗΚΕΙ κατά 60% στην Dolphin Capital του Καμπουρίδη. Ο ΑΒΑΚΑΣ έχει ένα κομμάτι (αυτό πάνω στην χερσόνησσο) το οποίο όμως δεν έχει σχέση με το συνολικό project. Βέβαια δεν γνωρίζω εάν και εφόσον προχωρήσει (θέλει πολύ χρήμα και γνωρίζω ότι ο Καμπουρίδης είναι στριμωγμένος) αν θα πάρει ο ΑΒΑΚΑΣ κομάτι της κατασκευης....

TheHawk είπε...

Την καλησπερα μου..χρόνια πολλα σε όσους κ όσες γιορτάζουν...

profit είπε...

Πάντα θα έχω την τελευταία κουβέντα Βαγγέλη δεν σηκώνω εγώ από αυτά.
"οτι πεις αγάπη μου"

Unknown είπε...

"Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προωθείται ως επένδυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος, η οποία έχει αυξημένους συντελεστές δόμησης, αλλά ως resort πολυτελείας. Φορέας υλοποίησης εμφανίζεται η εταιρεία «Εταιρεία Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Α.Ε.», στην οποία η DCI ελέγχει το 60% μέσω της άλλης θυγατρικής της, DolphinCI Twenty Two Limited, όπου συμμετέχουν επιφανή πρόσωπα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Το κατασκευαστικό μέρος της επένδυσης έχει αναλάβει η J & P."

ευαγγελος είπε...

μου κανουν εντυπωση αυτα που διαβαζω σχετικα με τις γυναικες σας! Μα ειναι δυνατον να κανουν αυτες κουμαντο? Α, ολα κι ολα! εγω στο σπιτι μου κανω εγω κουμαντο! Για παραδειγμα, εγω ειμαι αυτος που θα αποφασισει ποτε θα πλυνω τα πιατα!

profit είπε...

αααα Ευάγγελε γίνεσαι ανταγωνιστικός θα μας πάρεις τα πρωτεία

μπαρμπαλιας είπε...

πηραμε τιτλο....
ακομη βασταει η ομαδα
.....................
Πανο
το φιλτατος ...σαν γελοιοποιηση των οσων ελεγε.

δεν με προσεχεις τελικα

μπαρμπαλιας είπε...

και τι μας επιφυλασσει ...
ο φιλτατος...
ποιος το περιμενε...
ομολογω πως οχι.....

Bαγγελης gelato είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!!!! Εγω στο δικο μου σπιτι ΠΑΝΤΑ εχω τον τελευταιο λογο ,και θα πω την τελευταια κουβεντα η οποια ειναι παντα η ιδια ΜΑΛΙΣΤΑ

ΑΡΤ είπε...

http://youtu.be/50Mv0GDWmB0

δημοσθενης είπε...

..εγω μια φορα κανω οτι μου πει ο αντρουλης μου ο Γιανναρος με το ΚΟΝΤΑΡΙ....

Unknown είπε...

ΓΙαννηηηηηη,παλι απο την σελιδα της ευχαρις γραφης βρε ????

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Διαδρομή Βραχάτι-Αθήνα με Adele, Shirley Bassey, Lara Fabian,κλπ

Shirley Bassey
http://www.youtube.com/watch?v=y9OJCoTQqbA

Lara Fabian
http://www.youtube.com/watch?v=13dWY2yDg2s

Όλοι για ύπνο πήγατε?

michele είπε...

Αντιθετως εμενα αρεσουν απο
Shirley Bassey

http://www.youtube.com/watch?v=y9OJCoTQqbA

michele είπε...

..Kαι το duetto της Lara με την Laura

http://www.youtube.com/watch?v=CebvCWsoU1I

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ζωγράφισες πάλι.....

Ο λαός πήγε για ύπνο νωρίς για να έχει δυνάμεις για αύριο....

Το προηγούμενο Σ/Κ πιστεύαμε σε πτώση, ελπίζοντας σε αντίδραση, αυτό το Σ/Κ που καταλήξαμε?

Έμπλεξα με βαφτιστήρι και προσκλητήρια των κουμπάρων όλο το Σ/Κ και έχω μείνει αδιάβαστος...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

ΚΛΝ Michele,
τα λέμε το πρωί!

michele είπε...

Καλα ,ουτε κι εγω ..διαβασα.Θα ανεβει το πρωι μια εκτιμηση μου για την αγορα.Αν θα επαληθευτει θα ..φανει εν ευθετω.Αλλα διορθωση χωρις ..ευφορια δεν βλεπω.Σοβαρη διορθωση εννοω.

ο dwk είπε...

…το ΛΑΘΟΣ (Μελίνα Ασλανίδου)
…………………….
«……………..Σ' ανταμώνω στα κρυφά
εκεί στα σκοτεινά, γεννιέμαι στα φιλιά
Σε αγγίζω μια φορά, εκεί στο πουθενά
και χάνομαι μετά.

Να ξέρεις, ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΙΝΩ, σώμα και ψυχή
φτάνει πάλι να 'μαστε μαζί
Σε θέλω, ΔΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΩ
ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ
Είσαι εσύ το ΤΕΛΟΣ μου κι ΑΡΧΗ………………………»
………………………

http://www.youtube.com/watch?v=FLwij92qXYc
………………………
Στίχοι: Βίκυ Γεροθόδωρου
Μουσική: Αντώνης Βαρδής

ο dwk είπε...

«…σε ποιαν έκσταση επάνω, σε χορό μαγικό
μπορεί ένα τέτοιο πλάσμα να γεννήθηκε
από ποιο μακρινό αστέρι είναι το φως
που μες στα δυο της μάτια πήγε κρύφτηκε
…και γω ο τυχερός που το’χει δει…….»
http://www.youtube.com/watch?v=Ctt9UKG1DzE