Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013


X.A.A. LIVE 


        
                                                                         σχόλια για τη συνεδρίαση online...

Η πτώση και η άνοδος της Δύσης - Γιατί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα βγουν ενισχυμένες από την κρίση..

Η οικονομική κρίση του 2008 και η Μεγάλη Ύφεση που επακολούθησε, είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και στη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών. Παρά ταύτα, η αμερικανική οικονομία θα εξέλθει του δράματος ισχυρότερη και με εμπειρία ευρύτατων αναδιαρθρώσεων. Στο τέλος, ακόμη και η Ευρώπη θα πρέπει να βγει ενισχυμένη, αν και το μέλλον της γηραιάς ηπείρου δεν είναι εξίσου βέβαιο και η ανάκαμψη θ’ αργήσει περισσότερο μέχρι να γίνει αισθητή. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο, επειδή η κρίση τις έπληξε τρία χρόνια πριν από την Ευρώπη, το 2008, προκαλώντας αναταράξεις που διαρκούν μέχρι σήμερα. Θα χρειαστούν άλλα δύο ως τρία χρόνια μέχρι να υποχωρήσουν, αλλά κατόπιν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αντιθέτως, η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Με βάση, λοιπόν, τη λογική τής ιστορίας, θα χρειαστούν τέσσερα ως έξι χρόνια για να λάβει σάρκα και οστά μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Αυτή η ισχυροποίηση σε Αμερική και Ευρώπη θα προκύψει για έναν σπουδαίο λόγο: στα χρόνια της κρίσης υλοποιείται εκτεταμένη οικονομική αναδιάρθρωση. Μεγάλες αλλαγές λαμβάνουν χώρα στα δημοσιονομικά, στα τραπεζικά συστήματα και στη βιομηχανία, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, που είναι η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, μπορούν να πραγματοποιήσουν αλλαγές πέρα και έξω από τις δυνατότητες των συνήθων πολιτικών διαδικασιών. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούν να διαψεύσουν όλες τις προβλέψεις για οικονομική παρακμή της Δύσης. Πράγματι, μέσα στα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι δυνατόν να γίνουν ξανά οι ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι οι κρίσεις άξιζαν το κακό που προκάλεσαν. Ασφαλώς όχι. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχει μεγάλη δυστυχία λόγω της ανεργίας και των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί. Είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν θα την ξαναποκτήσουν. Επίσης, στις κοινωνίες προκαλεί αποσάθρωση το γεγονός ότι οι κρίσεις όξυναν τις προϋπάρχουσες τάσεις για μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες. Όμως, αυτά έχουν ήδη συμβεί και το ζήτημα που εξετάζουμε εδώ είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός τους.

Παρά τα πισωγυρίσματα, η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη ήδη από τον Ιούνιο του 2009. Η Ευρώπη, ωστόσο, βρίσκεται εντελώς στον αντίποδα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά οικονομικά συστήματα δεν εξερράγησαν το 2008. Διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην Ιρλανδία και στη Βρετανία, αλλά οι κεφαλαιαγορές δεν εξεγέρθηκαν κατά της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι’ αυτό δεν σημειώθηκε μεγάλη δημοσιονομική ή νομισματική αντίδραση. Μόνο το 2012, όταν οι κρίσεις του δημοσίου χρέους και του τραπεζικού τομέα έπληξαν πάση δυνάμει τη γηραιά ήπειρο, η ευρωζώνη ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα παρόμοια με εκείνα που ταλάνισαν την αμερικανική οικονομία στο διάστημα 2008-9. Συνεπώς στις μέρες μας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης εξακολουθεί να συρρικνώνεται και η καθοδική του πορεία ίσως να μην έχει ακόμη τελειώσει. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχοντας από πριν την εμπειρία της κρίσης, έχουν τώρα μπροστά τους συντομότερο δρόμο. Εντούτοις, αν οι ευρωπαϊκές χώρες κατορθώσουν να αναδιαρθρώσουν τις οικονομίες τους στον ίδιο βαθμό που το κατάφεραν οι ΗΠΑ, θα υπάρχει βάσιμος λόγος αισιοδοξίας.

Οι οικονομολόγοι Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρογκόφ έχουν υποστηρίξει ότι οι περίοδοι οικονομικής ανάκαμψης, ύστερα από δημοσιονομικές κρίσεις, είναι βραδύτερες, μακρύτερες και πιο ανεξέλεγκτες σε σύγκριση με εκείνες που υπήρξαν ως επακόλουθο μιας οικονομικής ύφεσης που προήλθε από τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Η οδυνηρά αργή ανάκαμψη στις ΗΠΑ και η οξύτατη οικονομική πίεση που ασκείται στην Ευρώπη, επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη. Η ιστορία, όμως, είναι γεμάτη από παραδείγματα χωρών, οι οικονομίες των οποίων ισχυροποιήθηκαν μετά την εσωτερική κατάρρευσή τους. Μετά την ασιατική οικονομική κρίση των ετών 1997–98, η Νότια Κορέα αποδέχθηκε ένα πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ, ενίσχυσε το φορολογικό της σύστημα και βελτίωσε την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Σύντομα η χώρα γνώρισε τα ευεργετικά αποτελέσματα της οικονομικής άνθησης. Στο Μεξικό, η οικονομία παρουσίασε καλή πορεία μετά την κατάρρευση του πέσο και το αμερικανικό πακέτο διάσωσης του 1994. Παρόμοια ήταν τα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής ύστερα από τις κρίσεις δημοσιονομικού χρέους στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μολονότι αυτές οι δημοσιονομικές κρίσεις ήταν κατά πολύ μικρότερης έκτασης σε σύγκριση με την κατάρρευση του 2008 στις ΗΠΑ, ακολούθησαν εντούτοις την ίδια πορεία, με τις κεφαλαιαγορές να απορρίπτουν την παλαιά τάξη πραγμάτων - και στη συνέχεια να προκαλούν μείζονα οικονομική αναδιάρθρωση.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Γιατί, άραγε, οι παρούσες κρίσεις σταδιακά θα ενδυναμώσουν την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες; Στις ΗΠΑ, την οικονομική άνοδο θα πυροδοτήσουν η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, η επανάσταση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η αποδοτικότερη βιομηχανική παραγωγή. Παράλληλα, η επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και ο επαπειλούμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» έχουν ενισχύσει τις προοπτικές μιας μείζονος συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος και για μια λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας.

Καταρχάς, μετά την καταστροφική κατάρρευση, η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ ετοιμάζεται τώρα για μια σημαντική και πολυετή ανάπτυξη. Παραδοσιακά, κάθε φορά που ο αμερικανικός κατασκευαστικός τομέας πιέστηκε καθοδικά με μεγάλη ένταση και για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο τέλος ανέκαμπτε με υψηλότατες επιδόσεις. Πριν από την παρούσα κρίση, η στεγαστική φούσκα είχε διογκωθεί τόσο πολύ ώστε, όταν τελικά έσκασε, ο κλάδος οδηγήθηκε σε πραγματική κατάρρευση. Μεταξύ των ετών 2000 και 2004, κατά μέσο όρο χτίζονταν περί το 1,4 εκατομμύριο μονοκατοικίες ετησίως. Μετά την κρίση, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στις 500.000 και παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι πρόσφατα. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών, που έφθαναν τις 900.000 στα χρόνια της φούσκας, μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα, όταν η φούσκα έσκασε. Και οι συνολικές δαπάνες για την κατοικία, που μεταξύ των ετών 1980 και 2005 ανέρχονταν στο 4% του αμερικανικού ΑΕΠ, έπεσαν κατά μέσο όρο στο 2,5% μετά το 2008.

Μολονότι η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς σήμαινε καταστροφή για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους, ανέδειξε ωστόσο με σαφήνεια τις καταχρήσεις και τις υπερβολές που μάστιζαν επί χρόνια τον κλάδο. Οι αμερικανικές τράπεζες, ως εκ τούτου, ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη βελτίωση των όρων δανεισμού-χρηματοδότησης και των αγορών τιτλοποίησης. Έτσι, σήμερα οι τάσεις όσον αφορά τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια δείχνουν πιο υγιείς. Ο κατασκευαστικός τομέας έχει επιτέλους πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών, με έναν βασικό δείκτη τιμών ακινήτων (τον S&P/Case-Shiller, που συνυπολογίζει τις τιμές σε 20 πόλεις), να παρουσιάζει άνοδο κατά 20% από τον Μάρτιο του 2012. Παράλληλα, η προσφορά κατοικιών έχει πέσει δραστικά (δηλαδή, λιγότερες κατοικίες διατίθενται προς πώληση), η ενυπόθηκη πίστωση παρέχεται με μεγαλύτερη προθυμία και η πληθυσμιακή αύξηση σε συνδυασμό με την ανάκαμψη στον ρυθμό δημιουργίας νέων νοικοκυριών, αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση. Όλα αυτά σημαίνουν πως οι τιμές των ακινήτων θ’ αρχίσουν και πάλι ν’ ακολουθούν ανοδική τροχιά. Οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν είναι πιθανό να δώσουν μια κατά 15-20% ώθηση στις συνολικές επενδύσεις στον τομέα της κατοικίας (νέες κατασκευές και ανακαινίσεις), μέσα στην επόμενη πενταετία. Αυτή και μόνη η αλλαγή θα μπορούσε να προσθέσει μια εκατοστιαία μονάδα στο ετήσιο αμερικανικό ΑΕΠ, καθώς και περί τα τέσσερα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία.

Δεύτερον, οι νέες τεχνολογίες οδηγούν σε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκλονιστικές προηγμένες τεχνικές και καινοτόμες προσεγγίσεις, που αφορούν την «υδραυλική διάσπαση» και την «οριζόντια εξόρυξη», έχουν δώσει πρόσβαση σε ενεργειακά αποθέματα που ήταν προηγουμένως άγνωστα ή απροσπέλαστα. Το αποτέλεσμα ήταν μια δραστική ανάκαμψη στις βιομηχανίες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το 2012, η παραγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου άγγιξε τα 65 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, ένα μέγεθος που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και είναι κατά 25% υψηλότερο σε σύγκριση με το προ πενταετίας αντίστοιχο. Γι’ αυτήν την αύξηση σημαντικά υπεύθυνο είναι το σχιστολιθικό φυσικό αέριο (shale gas). Εν τω μεταξύ, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου εκτοξεύθηκε στα ύψη. Εκτιμάται ότι μόνο μέσα στο 2012 η παραγωγή πετρελαίου και άλλων υγρών υδρογονανθράκων, όπως των βιοκαυσίμων, αυξήθηκε κατά 7%, φθάνοντας στα 10,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1951.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι μέσα στο 2013 η αμερικανική παραγωγή υγρών υδρογονανθράκων θα αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια επιπλέον, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι μέχρι το 2017 οι ΗΠΑ θα αναδειχθούν στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία. Συνολικά, αυτή η ενεργειακή έκρηξη θα προσθέσει 3% στο αμερικανικό ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς επίσης και σχεδόν τρία εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, που οι περισσότερες θα είναι υψηλά αμειβόμενες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να περικόψουν κατά ένα τρίτο τις εισαγωγές πετρελαίου, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών. Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου θα συμβάλει στη μείωση της μέσης δαπάνης για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σχεδόν κατά χίλια δολάρια ετησίως, γεγονός που θα σημάνει επίσης περαιτέρω τόνωση της αμερικανικής οικονομίας. Η δίψα των Αμερικανών για οικονομική ανάκαμψη και θέσεις εργασίας έχει κάμψει την προηγούμενη αντίθεσή τους απέναντι σ’ αυτήν την ενεργειακή επανάσταση.

Τρίτον, αψηφώντας την αρνητική δημοσιότητα, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιήθηκε από το 2008 και αναδιαρθρώθηκε με προσεκτικά βήματα. Δικαιολογημένα, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ταχύτητα με την οποία βελτιώθηκαν από τότε οι κεφαλαιακοί δείκτες και οι δείκτες ρευστότητας των τραπεζών. Οι μεγαλύτερες τράπεζες πέρασαν με επιμέλεια από όλα τα αυστηρά τεστ αντοχής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και, παραδόξως, βρίσκονται πιο μπροστά από τον προγραμματισμό τους στην επίτευξη των απαιτουμένων κεφαλαιακών δεικτών, βάσει του διεθνούς κανονιστικού πλαισίου, γνωστού ως Βασιλεία ΙΙΙ. Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες είναι σε ακόμη καλύτερη μοίρα. Αν και η συγκεκριμένη δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αυτά τα ιδρύματα φρόντισαν γρήγορα να απαλλαγούν από προβληματικά κληρονομηθέντα περιουσιακά στοιχεία, και, κυρίως, από τους τίτλους που είχαν εκδοθεί με την κάλυψη ενυπόθηκων δανείων. Τόσο οι μεγάλες όσο και οι μεσαίες τράπεζες απομακρύνθηκαν από μια μεγάλη γκάμα περιουσιακών στοιχείων και άντλησαν στέρεα νέα κεφάλαια από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αναδιάρθρωσαν τις διευθυντικές ομάδες και τα διοικητικά συμβούλιά τους. Υπό το πρίσμα αυτών των αλλαγών, οι προηγούμενες έντονες ανησυχίες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των αμερικανικών τραπεζών, έχουν σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί.

Πράγματι, οι τράπεζες ήδη δανείζουν και πάλι εντατικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), τα τρέχοντα δάνεια σε αμερικανικές επιχειρήσεις ανέρχονται σήμερα σε 1,45 τρισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί με διψήφιο ποσοστό σε κάθε ένα από τα τέσσερα προηγούμενα τρίμηνα. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμη κάτω από το ζενίθ του 2008, αλλά η απόσταση μειώνεται με ταχύ ρυθμό. Όσον αφορά την καταναλωτική πίστη, το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ ξεπεράστηκε μέσα στο 2011 και το σύνολο των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε επιπλέον κατά 3-4% μέσα στο 2012. Όλα αυτά τα δάνεια οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ και ο τραπεζικός τομέας αναμένεται να ενισχύει σταθερά τη δανειοδότηση μέσα στα προσεχή χρόνια.

Τέταρτον, η Μεγάλη Ύφεση οδήγησε αθόρυβα την αμερικανική βιομηχανία σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Το κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ είναι τώρα κατά 11% χαμηλότερο σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, την ίδια ώρα που σε πολλές άλλες βιομηχανικές χώρες εξακολουθεί να ανεβαίνει. Παράλληλα, η διαφορά ανάμεσα στο αμερικανικό και στο κινεζικό εργατικό κόστος μειώνεται. Η αμερικανική οικονομία εμπλουτίστηκε από το 2010 με μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της και, όπως φαίνεται, αυτή η τάση θα συνεχιστεί επί σειρά ετών. Ο μετασχηματισμός που συντελέστηκε στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα είναι ίσως περισσότερο αισθητός στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το 2005, το ωριαίο εργατικό κόστος στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν κατά 40% υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των ξένων μονάδων παραγωγής που διέθεταν εργοστάσια στις ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, το κόστος έχει εξισωθεί και οι Τρεις Μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Chrysler, Ford και General Motors), έχουν ξανακερδίσει το μερίδιό τους στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Οπωσδήποτε, η ανάκαμψη που σημειώνεται στον στεγαστικό και στον ενεργειακό τομέα, θα επηρεάσει θετικά και τον μεταποιητικό. Με δεδομένες τις τόσο αισιόδοξες προβλέψεις για τον κλάδο κατασκευής κατοικίας, και λαμβανομένου υπόψη ότι κάθε νέα κατοικία περιλαμβάνει πάρα πολλά βιομηχανικά προϊόντα, η αύξηση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Επιπλέον, η υποχώρηση στις τιμές του φυσικού αερίου θα ενισχύσει τον τομέα των πετροχημικών και κάθε τύπο βιομηχανίας που χρησιμοποιεί αυτό το καύσιμο.

Τέλος, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις, οι πιθανότητες να κατορθώσει η Ουάσιγκτον να δώσει λύση στο πρόβλημα του εθνικού χρέους, είναι αυξημένες. Καθώς ο Ομπάμα έχει ορίσει τη μείωση του ελλείμματος ως τον πρωταρχικό στόχο της δεύτερης θητείας του και με δεδομένα τα δυσμενή εκλογικά αποτελέσματα για τους Ρεπουμπλικανούς, των οποίων η πολιτική κατά της φορολόγησης στερείται νομιμοποίησης από την κοινή γνώμη, οι προοπτικές για μια αποφασιστική συμφωνία όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος εμφανίζονται βελτιωμένες. Εάν αυτό συμβεί μέσα στο 2013, θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς επίσης και συνολικά στις ιδιωτικές επενδύσεις.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη οι μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι οι οικονομίες της θα αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση είναι πιο δυσδιάκριτες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, μετά τη βουτιά του 2008, η Ευρώπη ακολουθούσε πορεία ανάκαμψης μέχρι που το 2011 ξέσπασε η διπλή κρίση στο δημοσιονομικό χρέος και στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης. Επιπλέον, συγκρινόμενο με εκείνο των ΗΠΑ, το εύρος της οικονομικής αναδιάρθρωσης που απαιτείται για την Ευρώπη είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Εν μέρει αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνθεση 27 πολύ διαφορετικών μεταξύ τους χωρών. Είναι επίσης αποτέλεσμα της άκαμπτης, αρτηριοσκληρωτικής φύσης των οικονομιών πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ως εκ τούτου, οι συνέπειες από την ευρωπαϊκή κρίση και το ερώτημα κατά πόσον αυτή θα μπορέσει να οδηγήσει πραγματικά σε ευρύτερης κλίμακας αναδιάρθρωση, παραμένει ασαφές. Παρ’ όλα αυτά, είναι λογικό ότι θα συμβούν μεγάλες και θετικές αλλαγές, των οποίων κάποια ενθαρρυντικά δείγματα είναι ήδη ορατά. Η Ευρώπη έχει κινηθεί σπασμωδικά προς τη δημοσιονομική ένωση και την τραπεζική μεταρρύθμιση. Απ’ άκρη σ’ άκρη της Ε.Ε, οι οικονομίες επιχειρούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους, ενώ οι κυβερνήσεις ασκούν σκληρό έλεγχο στον δημόσιο τομέα των χωρών τους.

Μέσα στην Ευρώπη υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης ύστερα από μεγάλες δημοσιονομικές κρίσεις, όπως αυτή της Σουηδίας στη δεκαετία του 1990. Στην περίπτωση αυτή, η έκρηξη που σημειώθηκε στις δανειοδοτήσεις και στην αγορά κατοικίας, συνέπεσε με μια μακρά περίοδο ανάπτυξης του δημοσίου τομέα και μια αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν στο 80%. Εκείνη τη εποχή η Σουηδία εθεωρείτο πρότυπο ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Ωστόσο, το 1992 κατέρρευσε το τραπεζικό της σύστημα και η ανεργία σκαρφάλωσε στο 12%, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά οικονομικών, φορολογικών και τραπεζικών μεταρρυθμίσεων. Η Στοκχόλμη αύξησε τη φορολογία, απελευθέρωσε τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και περιέκοψε τις ομοσπονδιακές δαπάνες, συμπεριλαμβάνοντας τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας. Όλες αυτές οι ενέργειες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της Σουηδίας και έδωσαν ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο ανέκαμψε με ρυθμό αύξησης 4% δύο χρόνια αργότερα, το 1994.

Σήμερα στην ευρωζώνη οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν μια αβέβαιη πρόοδο. Ας λάβουμε υπόψη καταρχάς τα δημοσιονομικά έσοδα. Στον τομέα αυτόν, γίνονται ενέργειες στην κατεύθυνση της καθιέρωσης μιας κεντρικής φορολογικής αρχής με ουσιαστικό έλεγχο επί των προϋπολογισμών και των χρεών της κάθε μιας χώρας. Είναι πολύ πιθανό ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα αρνηθούν να προσδώσουν νομική ισχύ για πλήρη απόρριψη των εθνικών προϋπολογισμών στο όργανο που θα υλοποιεί τη φορολογική ενοποίηση. Εντούτοις, αν η φορολογική ενοποίηση κερδίσει αξιοπιστία στις χρηματαγορές, θα αποκτήσει πραγματική ισχύ, επειδή η ενδεχόμενη μη έγκριση εθνικών προϋπολογισμών θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις από αυτές ακριβώς τις αγορές.

Δεύτερον, η απόφαση της ευρωζώνης να αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την εποπτεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ιδιωτικών τραπεζών, είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες αυτές θα υπαχθούν σε κανόνες εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και ανεξαρτησίας, δηλαδή σ’ ένα καθεστώς που πόρρω απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα, στο πλαίσιο της οποίας αδύναμοι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί χαϊδεύουν τις τράπεζες. Με το νέο καθεστώς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πλησιάσει το πιο ισχυρό και ευέλικτο μοντέλο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Κι αυτή είναι μια ουσιαστική αλλαγή.

Ωστόσο, για την πλήρη ίαση του τραπεζικού της συστήματος, η ευρωζώνη έχει ανάγκη από έναν φορέα σαν τον αμερικανικό TARP (Troubled Asset Relief Program). Προς την κατεύθυνση αυτή, σαν πρώτο βήμα λειτούργησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορηγεί κεφάλαια στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε συνάρτηση με τη συνολική εκκαθάριση των ισολογισμών τους. Αν αυτή η τακτική υιοθετηθεί σε όλη την Ευρώπη, στο τέλος θα παραγάγει ένα υγιέστερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τρίτον, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση λύσεων για τη βελτίωση των διαρθρωτικών προβλημάτων τους, τα οποία αποτελούν μείζονα, αν και όχι ευρέως προβαλλόμενο, παράγοντα τροφοδότησης της κρίσης. Έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ουσιαστική πρόοδο στον τομέα της παραγωγικότητας οι λιγότερο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές οικονομίες, κυρίως αυτές του Νότου. Καθώς δεν έχουν εθνικά νομίσματα για να μπορέσουν να τα υποτιμήσουν, αυτές οι χώρες περιστέλλουν το κόστος με εσωτερικές υποτιμήσεις αλλά και μείωση στην εισροή εργασίας. Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τις χώρες της ευρωζώνης που υφίστανται τη μεγαλύτερη οικονομική πίεση, το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει σημαντικά μειωθεί από το 2010. Οι χώρες αυτές έχουν εισαγάγει μεγάλης σημασίας μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως μείωση των κατώτατων μισθών και κατάργηση των περιορισμών στις προσλήψεις, τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις. Το μάθημα από την περίπτωση της Ιρλανδίας είναι διδακτικό. Μετά την κατάρρευση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος το 2008, το Δουβλίνο μείωσε δραματικά το κόστος παραγωγής και τόνωσε την παραγωγικότητα. Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια ύστερα από εκείνη την κρίση, η Ιρλανδία είναι και πάλι ένα από τα πλέον αποδοτικά μέρη στην Ευρώπη για παραγωγή.

Τέταρτον, οι εξαγωγές των χωρών της περιφέρειας (που υπέφεραν για πολύ καιρό κάτω από το βάρος των μεγάλων εμπορικών ελλειμμάτων έναντι της Γερμανίας και των άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης), ξανακερδίζουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία καταγράφουν σήμερα μικρότερα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που σχετίζεται με το χαμηλότερο κόστος των εξαγωγών τους και το ασθενέστερο ευρώ. Στην Ελλάδα, παρά τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάρρευσης, οι εξαγωγές της -σε απόλυτες τιμές- επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα.

Τέλος, με την απόφασή τους να περιορίσουν τον δημόσιο τομέα τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική αναθέρμανση της ηπείρου, καθώς η περικοπή των δημοσίων δαπανών θα αφήνει όλο και μεγαλύτερο πεδίο ανάπτυξης για τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό έλλειμμα των 17 χωρών της ευρωζώνης μειώθηκε στο 4,1% του ΑΕΠ για το 2011, γεγονός που συνιστά σημαντική μείωση σε σύγκριση με το 6,2% του 2010. Επιπλέον, στον ευρύτερο κύκλο των χωρών-μελών της Ε.Ε, το συνολικό έλλειμμα μειώθηκε κατά ένα τρίτο για το 2011. Οπωσδήποτε, η αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει πάνω από τον επίσημο στόχο του 3% και το χρέος αυξήθηκε πέρυσι με ταχύτερους ρυθμούς από το ΑΕΠ στην ευρωζώνη ως σύνολο. Εντούτοις, η πίεση που ασκείται από τις χρηματαγορές θα συνεχίζει και στο μέλλον να οδηγεί σε συρρίκνωση τον δημόσιο τομέα στην Ευρώπη.

Σε όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας οι σοβαρές οικονομικές κρίσεις προκάλεσαν μεγάλη οδύνη στα ευάλωτα τμήματα των κοινωνιών που επλήγησαν, επίσης, όμως, συχνά συνέβαλαν στην ενίσχυση των οικονομιών των χωρών τους. Και τα δύο αυτά αλληλοσυγκρουόμενα φαινόμενα γίνονται αισθητά σήμερα στις ΗΠΑ. Από τη φύση της η Ευρώπη είναι πιο ευπαθής, αλλά οι αρχικές ενδείξεις δίνουν την εντύπωση ότι και εδώ θα προκύψει η ίδια δυναμική. Εάν επαληθευτεί αυτό το ιστορικό σχήμα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα μπορούσαν να εναντιωθούν στην κοινή πεποίθηση και να ηγηθούν εκ νέου της παγκόσμιας οικονομίας.

Foreign Affairs

Ο ROGER C. ALTMAN είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος της Evercore Partners. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατά την περίοδο 1993–94.


Greek Finance Forum

179 σχόλια:

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα σε όλους

καλημέρα Γιάννη

... Το ΧΑΑ χωρίς Πάνο δεν θα πάει πάνω (γνωμικό)

ThitaDelta είπε...

... που πας χωρίς Καρά

θα σε φάνε φουκαρά (γνωμικό)

ThitaDelta είπε...

... δες τα σχέδια του Μιχάλη

και ας λένε οι παπαγάλοι (γνωμικό)

ThitaDelta είπε...

... άκου τι λέει το γεράκι

για να μη χάσεις παραδάκι (δημώδες)

Unknown είπε...

Καλημέρες.

ΕΙΡΗΝΗ ΗΜΙΝ σύντροφοι.

Γιαυτο ονομάζεται Ελευθερη Γνώμη για να την λεμε ανοικτα όλοι και να υπάρχει ο αντίλογος.

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

Χαχα Καλημέρα ΔΗΜΗΤΡΟ

ΔΕΝ θα σχολιάσω το χθεσινό μήνυμα του ΦΙΛΟΥ μας ΠΑΝΟΥ γιατί αυτό επέλεξα από την αρχή θα του τα ψάλλω όταν τον δω από κοντά χαχαχα
Φυσικά όχι για τις απόψεις του, που είναι σεβαστές .αλλα ……χμχμ από κοντά χαχαχα

Καλημέρα ΠΑΝΟΟΟΟΟΟ

giannhs kon είπε...

Καλημέρα ΧΡΗΣΤΟ ΙΩΑΝΝΟΥ

Unknown είπε...

Καλημέρα Γιαννη!

μπαρμπαλιας είπε...

καλημερα σε ολους
Θδ τα πρωινα ευσημα...
Γιαννακι ...εμεις εδω με τα γκαζια μας και τα μασινια μας...
τωρα για το φιλο μου τον Πανο...
καταλαβα απο την Κυριακη οτι τα ειχε
παρει...
επειδη με το Πανο συμπλεω σε πολλα που λεει...αλλα δεν φτανω στα ακρα...
για το θεο...που λεν οι βλαχοι εδω...

θα πω μονο οτι η κριση ειναι "λυκος"και μας τρωει σαν προβατα...
γιατι εδω μεσα βρεθηκαμε με αποψεις και θεσεις και σεβασμο σαυτα...
περισσοτερα δεν λεω...
και στην τελικη δεν εγινε και τιποτα το τοοοοοσο σοβαρο

Πανο σε καλω στη θεση σου
αυτα παθαινουμε εμεις που δεν ειμαστε με τον Λυμπιακο...

μπαρμπαλιας είπε...

κυρΧρηστο πακεταδορε κλμ
τωρα ειδα οτι εισαι πρωινος...
αλλα και νυχτερινος

Unknown είπε...

ΓΙΑ ΣΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ.........

ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ????????

Unknown είπε...

Απο όλα είμαι μπαρμπα

μπαρμπαλιας είπε...

Ρακια...οταν ελθεις

Unknown είπε...

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ........

ΣΥΒΟΤΑ -ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΠΑΡΓΑ

ΜΠΑΡΜΠΑ.............

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΤΕ-ΠΕΙΡ.............

ΧΑΧΑΧΑ................

μπαρμπαλιας είπε...

καλα αστα τωρα...
να δουμε πως θα περασουμε τον καβο...πρωτα

μπαρμπαλιας είπε...

οσο για το Μιχαλακι...
ειναι και ΠΡΩΤΟΣ...

giannhs kon είπε...

Καλημερα ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ

profit είπε...

Καλημέρα σε όλους


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!

profit είπε...

Μπαρμπαλια ότι ακουμπάω γίνεται στάχτη σειρά είχε το φριγοοο

χα χα χα

profit είπε...

john γεια και χαρά σου

Αβακα πάντα να είσαι καλά

giannhs kon είπε...

Καλημερα ΓΙΩΡΓΟ
μη μασάς φίλε έτσι θέλουν να νομίζουμε χαχα

THE JUNIOR είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
σημερα βλεπω η ομαδα στο γηπεδο
με επιθετικους

theo ακου που εχω διλημμα
η αλφα θελει λιγοτερα μαρουλια,αλλα ο σαλλας θα εχει στο μελλον μεγαλυτερες σοδειες

Κ.ΙΩΑΝΝΟΥ
ετσι οπως πας θα κανεις μοδα το μουλαρι
δεν αλλαζεις ονομα και φωτο γιατι
σε λιγο θα γραφω αβαξ στο google
και θα βγαινει η ελευθερη γνωμη


θδ εγραψες

καλα το euro2day τι εφαγε με τον οπαπ-ιντραλοτ ουτε ο λεο δεν κανει ετσι για την πτωση των τραπεζων








THE JUNIOR είπε...

εχουμε ενα θεμα με τις τραπεζες
με βαση κερδων τα 6 δις εκεινα στις καλες εποχες
θελουμε πολλα χρονια εργασιων για
αποπληρωμη

Unknown είπε...

Μολις στηθηκε η εντολη για την αγορα ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ μισα στο 0.77€ και μισα στο 0.74€

μπαρμπαλιας είπε...

ΜΙΚΡΕ δικιο τοχεις,αλλα στην δημοσιογραφια ...
εκει κιαν εχουμε κουμπλωτα...

Andreas D. είπε...

Καλημέρα σε όλους!

... οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ιδιαίτερα αυτή της Παρασκευής, δεν αποκλείεται να "εσωκλείουν" εντονότατες συγκινήσεις, αν επαληθευτεί το νεότερο report της Citi (σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.) που προβλέπει αναγκαστικές πωλήσεις 2,9 εκατ. τεμ. ΟΤΕ, 35,88 εκατ. τεμ. Εθνικής, 6,5 εκατ. τεμ. ΟΠΑΠ, 14,5 εκατ. τεμ. Alpha Bank, 3,38 εκατ. τεμ. Eurobank και 3,3 εκατ. τεμ. ΔΕΗ. Από την άλλη, το ίδιο report προβλέπει πιθανές αγορές 1,65 εκατ. τεμ. Coca-Cola.

Επίσης ίσως χρειάζονται υποσημείωσης οι πιθανές αγορές 2,7 εκατ. τεμ. ΟΤΕ, λόγω επανεισόδου του τίτλου στον Euro Stoxx 600 (θα ενταχθεί με στάθμιση 0,026%).

Unknown είπε...

Καλημερα καλημερα,προβλεπω ζεστη ημερα και σημερα ,απο εχτες εχω πυρετο..

Unknown είπε...

Ανδρεα καλημερα.Εγω παντως στηθηκα απο σημερα.

Ειδα ονειρο.

THE JUNIOR είπε...

παρακαλω ενας με φωτο μπομπολα
για να δεσει το γλυκο

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα!

THE JUNIOR είπε...

ιωανου

εγω θα παρω 3ε

Unknown είπε...

Η 30 μπηκε απο το πρωι παλι. Οπως πριν 3 μηνες.

Προβλεπω αναβαση σιγα σιγα μπας και σπασουμε το 1.75€

Unknown είπε...

Μικρε δες την ανακοινωση που εκανα στο ΧΑΑ χθες απογευμα....Για 3Ε ομιλω

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους

νικος φαληρο είπε...

ΓΕΚ ΣΜΕ ληξη 03/13 δεν υπαρχει αγοραστης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα σε όλα τα παιδιά.

GIANNHS006 είπε...

καλημερα σε ολους

michele είπε...

Λογικο Νικολα ,2 μερες πριν..καλημερα Γιαννη ,Νικολα

μπαρμπαλιας είπε...

...πεφτουν και τα ξενα...

THE JUNIOR είπε...

μιχαλη

λες να δεις την ελβε πιο πανω απο την ετε

ετε και αλφα εμειναν

THE JUNIOR είπε...

μπαρμπαλια

νωρις ειναι ,κατσε να δουμε

michele είπε...

Σιγουρα θα τη δω ΜΙΚΡΕ..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα Μιχαλή

michele είπε...

Να δουμε λοιπον το 941..δεν το περναει? κατωωωωω

μπαρμπαλιας είπε...

ηρέμααααα...

TheHawk είπε...

καλημερα κ απο μενα...ηρθε η ΔΕΗ...κ μαζι κ το εγκεφαλικο...

profit είπε...

Σιγά σιγά μην μου ξυπνήσετε τον Μοχλό

karaefthimiou23 είπε...

Καλημέρα σε όλη την παρέα.Τα προβλήματα δεν λύθηκαν,το εφεδρικό τουλάχιστον ξαναδουλεύει χεχε

michele είπε...

Τι Αντωνη?? τελος ανανεωσιμων? ΕΕΤΗΔΕ? η εκαψες πολυ ρευμα?
Κυπριακες τραπεζες στον αφρο,η ΛΑΙΚΗ τραβαει τον mid cap επανω

TheHawk είπε...

ολα μαζι...Αυτο δεν γινεται...τα νουμερα δεν παιζονται..ειναι διαστημικα...ουσιαστικα ζητανε ενα 50% με 70% ενος μισθου...αυτο δεν γινεται...μαλλον θα παω εφορια..

karaefthimiou23 είπε...

Κουράγιο Αντώνη,σε 20-30 χρόνια θα βγούνε τα φυσικά αέρια και θα ξαλαφρώσουμε χεχε

TheHawk είπε...

θα σου ελεγα απο που θα βγουν τα φυσικα αερια..αλλα εχουν χάρη...

καλως ηλθες..

karaefthimiou23 είπε...

Και τα πετρέλαια και τα φωτοβολταικά και η αιολική,όλα για εμάς γίνονται...

michele είπε...

Καλωσοριζω τον "τραυματια" Καρα..αντε και το εφεδρικο το βγαζει το ματς πιστευω.Ζωγραφισαν οι δικοι σου χτες.Το play station λειτουργησε μια χαρα χτες.
Αντωνη βεβαια,αφου εκαναν τη ΔΕΗ εισπρακτορα ..πληρωνεις χαρατσι-ερτ-δημους- ολα.

karaefthimiou23 είπε...

Μου λείψατε Μιχάλη τόσες μέρες...

Κοιλιά ήτανε και πάει για την Μπάρτσα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε:

Πού πας ωρέ Καραμήτροοοοοοοοοο

μπαρμπαλιας είπε...

καλωστον Καρα...
Αντωνη αν προσεξεις ...
για την ΔΕΗ ειναι λιγα...
αυξημενα μεν,αλλα λιγα

TheHawk είπε...

387€ συνολο..
138€ ΔΕΗ..

γαμω την φ@@@ ολονων τους...

τα νευρα μου...

karaefthimiou23 είπε...

Γεια σου Ηλία αγωνιστή.

Έχουμε το φθηνότερο ρεύμα και μας έχουν ρημάξει στο ΦΠΑ,στους Δήμους,ΕΡΤ,χαράτσια και ένα σωρό ηλιθιότητες.

michele είπε...

Καρα και συ μας ελειψες,ουτε ενα ΟΛΕ δεν ακουστηκε χαχα
Αντωνη,ξεχνα το, παμε ενα καλο trading να βγαλουμε τα σπασμενα

TheHawk είπε...

σε λίγο δεν θα έχω χρήματα για trading αγαπητε μου...

michele είπε...

Τοσα εξοδα που μας φορτωσαν ,παιζει κι αυτο Αντωνη..

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Καρά καλωσόρισες.

karaefthimiou23 είπε...

Καλημέρα Βασιλική μας.

TheHawk είπε...

το να μην εχω δουλεια..το δεχομαι εστω αφηρημενα..αλλα να με ξεζουμιζεις με ολους τους τροπους..ειναι αδιαντροπο..ανανδρο....

τεσπα...ηταν μια απο τις στιγμες μου...εκτος trading..

GIANNHS006 είπε...

Kαλημερα καρα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Πες Αντώνη να ξεθυμάνεις.
Όλοι κάπως έτσι νιώθουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλώς όρισες Καρά

Καλημέρα Βασιλική και Αντώνη

TheHawk είπε...

καλημερα miss V κ Γιάννη...

karaefthimiou23 είπε...

Καλημέρα Γιαννάδες.

Αντώνη τι δικαιλογείσαι?Αφού έτσι είναι,ξεζούμισμα και όποιος αντέξει...

michele είπε...

Η Ιρλανδία εκδίδει 10ετές ομόλογο, 250 μ.β. περίπου πάνω από τα mid-swaps

Αμα τρεχαμε σαν αυτους,ισως να γλυτωναμε μερικες συνεπειες της κρισης

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα κι απο μένα,

Αντώνη κανόνισε να πεις τον πόνο σου και μετά να σωπάσεις κι εσύ !!!! (Τι ίωση ειναι αυτη που μας βρήκε σε αυτο το φόρουμ?)

Γεια σου Καρα!!!! Μας έλειψες, ελπίζω να έχεις τον ταύρο ξεκούραστο για την άλλη εβδομάδα....

ΘΔ ωραίες οι εμπνευσεις σου,

Μπάρμπα κρατά και για μας κανένα απόσταγμα.... Το πούλμαν θα ετοιμαστεί τώρα που ανοίγει ο καιρός...

Κοριτσάκι μου... (Ξέρει αυτη) τα φιλιά μου....

Και φυσικά τις καλημέρες μου στους υπόλοιπους κυρίους, ειδικά αυτούς του κατασκευαστικού κλάδου....

Φεύγω, και πάω να σωπάσω κι εγω σε ενα meeting...
Ασωπή....

michele είπε...

Καλως τον Γιαννη,ολα τα ειπες! ο Mid cap τραβαει το συστημα .952 ο επομενος στοχος.ΓΕΚ -σιδεροσωληνες και Φουρληδες ξεπεταχτηκαν

karaefthimiou23 είπε...

Καλημέρα Αλεξανδράτε.

Andreas D. είπε...

Καλημέρα στους νεοεισελθόντες (!)

καμμία στήριξη σήμερα, το χαρτί πλέον δεν με χρειάζεται...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Μας έχουν ματιάσει Γιάννο...

karaefthimiou23 είπε...

Καλημέρα Ανδρέα.

ThitaDelta είπε...

μπα τι βλέπω όλη η ομάδα εδώ;

... γιούρια και τους φάγαμε

karaefthimiou23 είπε...

Καλημέρα Δημήτρη.

Andreas D. είπε...

πακέτο στη ΣΕΛΟ: 5.275,745 Χ 0,1750

michele είπε...

Καλημερα πρωινε ΘΔ και καθυστερημενα τα χαιρετισματα μου στην Βαλια το κοριτσι μας

michele είπε...

Τα ξεπουλησαμε τα..ψαρια τελικα

Andreas D. είπε...

έλα να πάρεις...

karaefthimiou23 είπε...

Να δούμε πότε επιτέλους θα'χουμε επίσημες ανακοινώσεις απ'τις αερόφουσκες.Φθάσαμε μέσα Μαρτίου και συνεχίζουν να ταλαπαιωρούν ΧΑΑ και πραγματική οικονομία.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Μικ βλέπω ετοιμάζεσαι από τώρα για το 3ήμερο!!

michele είπε...

Τι εννοεις επειδη σου ειπα χαιρετισματα?? χαχα

TheHawk είπε...

μαλλον επειδη κλεινεις θεσουλες...χοχοχο..

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλησπερα,οταν λειπω ολα τα καλα
Χθες ωραια,σημερα ομορφα;

ΕΛΑ ΔΕΙΞΕ!

karaefthimiou23 είπε...

Βλέπω ότι όσο είμαστε κάτω του 965-970 θα θεωρείται pull back το όποιο ανοδικό.

Unknown είπε...

Χτες ο παπαχελας ,ειχε μια ωραια ,εκπομπη,και ενας απο τους οικονομολογους,ειπε ,,,,Αν γινη μαζικη εισροη κεφαλαιων στο χρηματιστηριο ,μπορη να μπουμε σε εναν vicious κυκλο ανα καμψης...Παιζει και αυτο το ξαφνικο...Οχι δεν ειχα τοσο πυρετο κατι καταλαβα,,,,Χα Χα....

michele είπε...

Δεν ακομα κλεισει το τελευταιο ανοιγμα στη Σιδε..πιασαμε και το 952,αλλα οπως λεει ο Καρα ειναι πιο ψηλα τα πιο σιγουρα βηματα..

ΘΟΥΒΟΥ ,εποικοδομητικες οι βολτες σου βλεπω.

GIANNHS006 είπε...

λετε καμμια αναβαθμιση?

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Τι καλός που είσαστε Κ. Περιστέρη που φραντίσατε για τα κουλουμιάτικα.

THE JUNIOR είπε...

Σώπα όπου να `ναι θα σημάνουν οι καμπάνες

τούτο το ΧΑΑ είναι δικό τους και δικό μας
δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει

Σώπα όπου να `ναι θα σημάνουν οι καμπάνες

ThitaDelta είπε...

χαχα για v shape αντιστροφή είπε βρε Βαγγέλη...

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Αμα ειναι να φυγουμε ανοδικα,παω παλι για ουζακι.Δεν υπαρχει θεμα!!

win-win(ουζο-ανοδο)

THE JUNIOR είπε...

Εσυ φευγεις στην ανοδο

η αλλοι φευγουν στην πτωση


παιζω μονος μου για αυτο κερδιζω

Andreas D. είπε...

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι στην Πτολεμαϊδα... να πετάξουμε χαρταετό...

cornelsen είπε...

Καλό μεσημέρι. Ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο ("Η πτώση και η άνοδος της Δύσης..."). Ήδη προστέθηκε στην κατηγορία Σχετικά τού blog μου.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Μικρε,δεν φευγω απο τα χ.α
φευγω βολτες.Τα χαρτια κλειδωσαν.

ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ,ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ.

THE JUNIOR είπε...

καλα ρε τρελλε
μεσα στα ηλεκτρικα καλωδια

michele είπε...

Εσπασε και το 955-956..Νομιζεις οτι παιζεις μονος σου ΜΙΚΡΕ χεχε
ΤΕΝΕΡ-ΜΥΤΙΛ καλη αντιδραση

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Εδω,να ευχαριστησω το eθro2day,που καθαρισε την ινλοτ γρηγορα.ΟΥΦ εφυγαν οι γρηγοροι.λιγο ακομη..

THE JUNIOR είπε...

ειχες πει οτι κοιτας
ρε μιχαλη




ThitaDelta είπε...

... τσοντάρετε όλοι να πάρουμε ένα εφεδρικό λαπτοπ στο Καρά...

THE JUNIOR είπε...

ενταξη μιχαλη
2 φορα που δεν μιλας

χχαχαχαχαα

αλλα παλι εισαι τυχερος
που βγαζω

ThitaDelta είπε...

... άντε θύμωσε και συ ρε ΟΠΑΠ, πάρε μαζί και το φίλο σου το φαγκρί

... μη φύγεις μόνος, χεχε

THE JUNIOR είπε...

εγω οταν βλεπω το euro2day να γραφει για ιντραλοτ οπαπ και τον θεμο για μπομπολα

παιρνω θεση μαχης

ThitaDelta είπε...

... έλα όλα τα παιδάκια πάμε το τραγουδάκι αλαλλαλα λονγκ

http://www.youtube.com/watch?v=p0M4J849dmA
Inner Circle - Sweat (A La La La Long)

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καρά είσαι εδώ ή ν΄αρχίσω ν΄ανησυχώ;

Unknown είπε...

Δηλαδη θΔ ,για ΒΙΑΙΟ,δεν ακουσες τιποτα ???Μπας και ακουγα Lou Reed χα χα

THE JUNIOR είπε...

το μαγαζι ειναι ζωντανο και χωρις τραπεζες


αλλα αντε να τελειωνουν ,να καθαρισει το τοπιο

δεν μπορω καθε μερα να παρω στα χαμηλα να μην παρω

karaefthimiou23 είπε...

Εδώ είμαι Βασιλική χεχε

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Εντάξει Γιάννη. χαχαχα

ThitaDelta είπε...

... καλά εμείς αν θέτε φεύγουμε να σας αφήσουμε μόνους, χεχε

THE JUNIOR είπε...

εγω τα ειπα για σιδενορ

τα λεει τωρα και η euro

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

1,55
και για σωληνες σε λιγο ,του σωληνα το καγκελο
Σε ολο τα μαγαζι ειμαι!!

Ελα ευπικ,ελα!

Andreas D. είπε...

Για τον ΧΡΗΣΤΟ:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
marinis
10/9/2012 14:38
στους φίλους Προσ. μήνυμα Σύστ. διαγραφής

1000 ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΕΠΤ. στο 1,00 ΚΑΙ 1000 δεκ ΣΤΟ 1,01 εγιναν...ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ...ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ...

Unknown είπε...

Μόλις επέστρεψα απο εξωτερικό ραντεβου και ειδα ότι τα πρωτα μισά στημένα στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ τα έχω παρει.

Για να δούμε και τα υπολοιπα που περιμένουν στο 0.74€..

Unknown είπε...

Ανδρέα:

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑ

ΡΕ ΤΙ ΕΙΝ' ΤΟΥΤΟΣ??????

Andreas D. είπε...

Πρόταση “βόμβα” για την συγχώνευση Εθνική - Eurobank

Να παραμείνει ανοιχτή και “αναστρέψιμη” η διαδικασία συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, προτείνει η Τρόικα, και μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στο κείμενο συμφωνίας (MOU).
Η πρόταση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι δύο τράπεζες να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έτσι ώστε οι νέοι μέτοχοι εφ΄ όσον το επιθυμούν να αναστρέψουν την διαδικασία συγχώνευσης.
Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Με “περιορισμό των διαδικασιών συγχώνευσης σε αναστρέψιμα βήματα”, ήτοι επιβράδυνση του αρχικού σχεδιασμού, όπως αναφέρει το σχέδιο πρότασης.
Το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης “θορύβησε” τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον τραπεζικό κλάδο όσο αφορά την υλοποιηση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr το ΔΝΤ αγνοεί την συγκεκριμένη πρόταση στο δικό του παράλληλο κείμενο και επιμένει στις ημερομηνίες που αποκάλυψε σήμερα το capital.gr. Δηλαδή επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση και ολοκλήρωσή τους στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στα τέλη Μαίου. Έτσι το θέμα της “αναστρεψημότητας” φαίνεται να μη περπατά μετά από την επίμονη στάση του ΔΝΤ η οποία υποστηρίζεται – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – από τις νομικές υπηρεσίες στις οποίες ανατέθηκε ο έλεγχος αυτής της εκδοχής.προώθησης της ανακεφαλαιοποιησης με “αναστρέψημα βήματα”, όσο αφορά την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank.


Πηγή:www.capital.gr

Andreas D. είπε...

ΧΡΗΣΤΟ,
άστα να πάνε...

http://www.capital.gr/messages/showTopic.asp?id=2302010&pg=227

michele είπε...

Cornelsen δεν ειναι ευκολο να βρισκεις ενδιαφεροντα αρθρα ειναι και αρκετα χρονοβορο. Χαιρομαι ππυ το βρηκεs και συ ενδιαφερον. Μικρε,γεκ-μυτιλ ανεβασαμε ΦΦΓΚΡΠ ανεβασαμε για ΣΙΔΕ ειπαμε...

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Τραπεζες δεν εχω.
Με σεβασμο λεω οτι ουτε τωρα θα επαιρνα.Ισως πανω απο 0,8Χ.Ειναι για γρηγορα παιδια.

ThitaDelta είπε...

... για να μην μπερδεύεστε

το χθεσινό κερί με το σημερινό

... να το υπολογίζετε σαν ένα

THE JUNIOR είπε...

ΘΔ

πασχα χωρις κερια δεν γινεται

Unknown είπε...

Ευτυχώς που πήρα την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ να εχω ενδιαφέρον να παρακολουθώ το ταμπλό....Γιατι ο άλλος άρχισε τα παλιά κόλπα....Βράχος στο 1.33€. ούτε πάνω ούτε κάτω....

THE JUNIOR είπε...

καλα ξερω θα προλαβουν να μπουν ολοι


αλλα μεχρι να δωσει καθαρο σημα το 980

Unknown είπε...

Fairfax για αυξηση ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ λέει θα βάλει 1.5 ΔΙΣ.

Μέχρι τοτε θα έχω πουλήσει...

THE JUNIOR είπε...

που το λεει ιωαννου

Unknown είπε...

ΜΙΚΡΕ:

http://www.fimes.gr/2013/03/fairfax-holding/

THE JUNIOR είπε...

αυτα

οταν λεω οτι εξω απο την αγορα μονο
αν εισαι ο λουκι λουκ
αντε μπες τωρα,λουκι λουκ


μεχρι να δεις το σημα να βγεις ηρθε το σημα να μπεις


michele είπε...

Ελα ,καναμε κατι δουλειες σαν τον ΘΟΥ-ΒΟΥ κι εγω ελειψα και πανε..
Αρα περασαμε 952-957-965 ο τζιρος ειναι καλος
ο FTSE-25 ξαναμπηκε στη ζωνη του 313-318

michele είπε...

Καλα μεχρι να βρειτε την ακρη στην ΕΘΝΙΚΑΡΑ ,τρεχουν οι Φουρληδες και οι ΜΥΤΙΛηναιοι...

THE JUNIOR είπε...

Στήνουν χορό οι σορτάκηδες
Πρώτη Δημοσίευση:Τετάρτη, 13. 03. 2013 - 08:10

dealnews

Unknown είπε...

Michele δεν έχασα καμία ακρη. Ο καθένας με τις επιλογές του. Τα ωραία μου λεφτάκια τώρα είναι εκεί και δεν με απασχολει τι κάνουν τα άλλα χαρτιά.Ο καθένας κοιτάει εκεί που έχει βάλει χρήμα.

Unknown είπε...

Και επειδή μου αρέσει να είμαι ξεκάθαρος στο 0.77€ είχα στήσει και πήρα 30.000 κομμάτια και στο 0.74€ περιμένουν άλλα τόσα.

michele είπε...

Παρα το μεγαλο κερι ,στο μακροπροθεσμο καναλι δεν εχουμε μπει..

michele είπε...

Εννοειται ρε συ Ioannou ,εγω ετσι μιλαω απο τα 35 της ΕΤΕ μην με παρεξηγεις.Και το χαρτι σου το αγαπημενο των κατασκευων μουλαρι το λεμε,δεν εχει σημασια.

Unknown είπε...

Καλά αυτό άστο. Είπαμε....Εκπεμπει σε άλλα κύματα...Στο υπερπέραν...


αχαχαχχαχαχαχα

THE JUNIOR είπε...

k.ιωαννου

εσεις ειστε Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

εδω ειναι ερασιτεχνικο

THE JUNIOR είπε...

τωρα καταλαβα στον αβαξ
παιζουν μονο μεγαλα πορτοφολια

Unknown είπε...

Βασικά παίζουν πορτοφόλια με νεύρα απο ατσαλι..

Unknown είπε...

Λίγα βαζεις, λίγα κερδίζεις.

Πολλά βάζεις, ακόμα πιο πολλά κερδίζεις.

ThitaDelta είπε...

... μπήκαμε και παραμπήκαμε,

σήμερα περνάει από το 947

τώρα πάμε να καβαλήσουμε και τον 50ρη

Unknown είπε...

φαΛΑ;ΚΡΑ ΜΙΧΑΛΑΚΙ

ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΛΟΙ........

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙς...........ΜΥΤΙΛ ΣΙΔΕΝΟΡ...........

ΘΑ ΣΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΠΩς ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙς..........

ΘΑ ΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΤΑ ΜΑΘΕΝΕΙ ΠΡΩΤΟς.........ΧΑΧΑ

michele είπε...

Επιτηδες σ αφηνω λιγο ΤΕΟ να γελασει ο κοσμος

michele είπε...

Αφου ξερεις οτι δεν ειναι ετσι,αλλα αναποδα χαχαχα

ThitaDelta είπε...

... αυτός ο ΟΠΑΠ τι κάνει

επιβεβαίωσε την κάτω πλευρά του ανοδικού του καναλιού,

καβάλησε τον 50ρη

καβάλησε τον 20ρη

και αν δεν τον σταματήσει κάποιος θα καβαλήσει και ότι βρει μπροστά του

Unknown είπε...

Εχω και μια αλλη γραμουλα θδ,που λεει οτι δεν βγηκαμε ποτε,και οτι αντιδρασαμε πανω σε αυτη.....Εμ παση περιπτωση σημερα θα δουμε και ψηλοτερα ?? ετσι οπως παει ΒΙΑΙΑ

michele είπε...

Εγω παντως οτι εχει σχεση με δεικτες και rebalancing δεν το ακουμπαω ..
δοξα τω θεω γεματος ο κοσμος χαρτια..να τελέιωσει η βδομαδουλα και βλεπουμε

Unknown είπε...

12/03/13 - 10:06 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.219.230.129)

ΧΤΕς ΕΙΠΑΜΕ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΟΡΤ ΣΙΔΕΝΟΡ ΜΥΤΙΛ.........

ΑΓΟΡΕς ΜΥΤΙΛ ΣΙΔΕΝΟΡ.............

Unknown είπε...

mixalaki TO ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ.........

ΧΑΧΑ

ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ.........\


ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙς,.........

ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΕΝΕΙς ΜΕΤΑ................

GYTE NACHT

THE JUNIOR είπε...

αντε να βγαλουμε και την καθαρα δευτερα

αντε και την 25 μαρτιου

τι εμεινε

ThitaDelta είπε...

... η ΕΧΑΕ πήρε τον 50ρη και βγήκε από την πτωτική σημαία της

THE JUNIOR είπε...

καλα ρε ιωαννου


μεχρι και απο ετε βγαζεις


μουλαρια μουλαρια αλλα την δουλεια την κανουν

Unknown είπε...

ΜΙΚΡΕ (που είσαι τιτανοτεραστιος) θα εχω την αίσθηση ότι θα βγεί ΠΟΛΥΥΥΥ κέρδος και απο τα δυο..

THE JUNIOR είπε...

ΜΙΧΑΛΗ


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΛΙΓΑ ΘΑ ΔΙΠΛΩΣΟΥΝ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΤΡΕΞΕ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ThitaDelta είπε...

... Μιχάλη για απογευματινή ανάρτηση βάλε ένα πύραυλο

Andreas D. είπε...

Μιχάλη είναι αλήθεια?

πάντα ακολουθείς?

ThitaDelta είπε...

... το φαγκρί έσπασε τον σφηνοειδή σχηματισμό συσσώρευσης και

νέα υψηλά

ακολουθούν άλλα κόλπα

michele είπε...

Ειμαι καλος μαζι σου ΤΕΟ σημερα,ερχονται τα γενεθλια μου και ειμαι σε φορμα.
Μπραβο Ιoannou ,να βγαζεις κι απο ΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ!!

ThitaDelta είπε...

... έτσι φαγκράκι τρέχα να φτάσεις τον φίλο σου τον ΟΠΑΠ, σου ξέφυγε βρε

THE JUNIOR είπε...

Σ’ ακολουθώ στην τσέπη σου γλιστράω
σαν ΧΑΡΤΑΚΙ τόσο δα μικρό
Σ’ ακολουθώ και ξέρω πως ΛΟΓΚΑΡΩ
μες στο ΧΑΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ λαιμό

michele είπε...

O πυραυλος θα μπει,κατ απαιτηση του φιλοθεαμονος κοινου ΜΟΝΟ με κλεισιμο πανω απο 970 και χωρις να προκαταλαμβανουμε την αυριανη συνεδριαση..

Για το ΦΦΓΚΡΠ ( που ειναι χαρτι που δεν μπαινει πολλη μαριδα ) αποδειχτηκαμε εγκυροι.
Και η παπαρια ΜICHELE της σημερινης ημερας.Δοθηκε νωρις-νωρις η ΔΕΗ στην λογικη που ειπα προηγουμενως με τα δεικτοβαρη χαρτια...

Δεν πειραζει πανε τ αλλα.Θα αυτοτιμωρηθω καταλληλως

michele είπε...

*και εγκαιροι( περι φαγκριου)

ThitaDelta είπε...

... ο γίδης πήρε τον 50ρη και κατευθύνεται προς τον 20ρη βγαίνοντας από τη σημαία του

άλλα κόλπα

michele είπε...

Πηραν παραταση 2 εβδομαδες ΟΠΑΠ-ΔΕΠΑ..

THE JUNIOR είπε...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ


ΟΣΟ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ


ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑΙΠΕΔ
ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΣΔΙΤ
ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΜΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

michele είπε...

Να σου πω ,δεν το ειδα και για πολυ ..ασχημο.Για τον λογο που λες

karaefthimiou23 είπε...

Έρχονται οι Ρώσοι και είναι ξαναμμένοι...

Unknown είπε...

Νεο υψηλο ετους αβε ??

Andreas D. είπε...

Ναι... η νεα Dionic...

michele είπε...

Ετσι πως ειναι Βαγγελη,σε κλεισιμο απο Ιουνιο του 2011 ο ΑΒΕ

michele είπε...

Τωρα θα φανει αν βαλουμε τον Πυραυλο η οχι...

Andreas D. είπε...

Πύ-Πύ-Πύραυλος !!!!

michele είπε...

Ε θα τον βαλουμε ...οι υποσχεσεις κρατιουνται

karaefthimiou23 είπε...

Άψογο κλείσιμο...

michele είπε...

Και ο τζιρος καλος πανω απο 70 εκ καθαρα

michele είπε...

Παμε επανω ,απογευματινη αναρτηση .Το πυραυλακι..