Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

M.TETAΡΤΗ


Τι σημαίνει ΑΟΖ; Γεωπολιτική με απλά λόγια..

του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Αν και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπάρχει στο προσκήνιο των διπλωματικών συζητήσεων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες, τις μεγάλες στιγμές της στην επικαιρότητα της χάρησε η επική ατάκα Καμμένου περί… υδατανθράκων. Σε τι αναφέρεται λοιπόν ο όρος ΑΟΖ και ποια η σημασία του στις γεωπολιτικές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου; Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την οριοθέτησή της από ελληνικής πλευράς; 



Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Σε τι αναφέρεται ακριβώς ο όρος; «Ο όρος ‘Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη’ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας που υπεγράφη το 1982. Είναι, ταυτόχρονα, και ένας από τους πιο πολύπλοκους. Μέσα στην ΑΟΖ το κράτος δεν ασκεί κυριαρχία αλλά έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό συνοπτικά σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται, να διατηρεί και να διαχειρίζεται πόρους όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και γενικότερα ο θαλάσσιος πλούτος», εξηγεί ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και απαριθμεί τις διαφορές ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 

«Η διαφορά ανάμεσα στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα είναι ότι η πρώτη δεν περιλαμβάνει μόνο το έδαφος και υπέδαφος του πυθμένα αλλά και το τμήμα από τον πυθμένα ως την επιφάνεια του νερού», αναφέρει. «Σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ δεν επηρεάζεται από γεωλογικές και γεωμορφολογικές συνθήκες. Επίσης, δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα βάθη θαλασσών όπως η υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, ουσιαστική διαφορά είναι ότι η υφαλοκρηπίδα υπάρχει από μόνη της χωρίς να χρειάζεται κάποια κίνηση του ενδιαφερόμενου κράτους. Αντίθετα, στην περίπτωση της ΑΟΖ πρέπει τα ενδιαφερόμενο κράτος να προχωρήσει στην ανακήρυξη της», προσθέτει. 

Η ελληνική ΑΟΖ 

Η ενεργειακή διπλωματία της Ελλάδας συνδέεται με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης που έχει έκταση περίπου 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον κ. Τζογόπουλο, το Ιόνιο, το Κρητικό/Λιβυκό Πέλαγος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και φυσικά το Αιγαίο αποτελούν τις θάλασσες οι οποίες ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά. «Η Σύμβαση του 1982 ορίζει σαφώς ότι για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ χρειάζεται συμφωνία ανάμεσα στα κράτη είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος, καθώς στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονται η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Λιβύη και φυσικά η Τουρκία», λέει σχετικά. 



Ποια είναι όμως τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της με τους γείτονες; «Με την Αλβανία, η υπόθεση έχει κολλήσει, καθώς τα Τίρανα αρνούνται να επικυρώσουν τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών τον Απρίλιο του 2009, που υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα. Μάλιστα η αλβανική αντιπολίτευση προσέφυγε το φθινόπωρο του έτους αυτού στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο έκρινε τη συμφωνία άκυρη», επισημαίνει ο κ. Τζογόπουλος. Για την κωλυσιεργία αυτή είναι σχεδόν βέβαιο πως είναι υπεύθυνη η Τουρκία, η οποία άσκησε και συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις στην Αλβανία. 

«Από το 2009 μέχρι το 2012 η ιστορία ‘πάγωσε’ λόγω κρίσης και φτάσαμε στην Κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία προεκλογικά είχε κάνει λόγο για ανακήρυξη ΑΟΖ, οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ανακήρυξη, όσο η οριοθέτηση, το μέχρι πού δηλαδή μπορείς να εκμεταλλευτείς την θαλάσσια ζώνη», προσθέτει. 

Συνεχίζοντας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να έλθει σε συνεννόηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο πλευρών. «Και στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, η Άγκυρα διαδραματίζει αρνητικό ρόλο», τονίζει ο κ. Τζογόπουλος και συνεχίζει: «Όχι μόνο εμποδίζει την ελληνική προσπάθεια, όπως έχει κάνει με την Αλβανία, αλλά προσπαθεί να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με το Κάιρο. Αν και η χώρα είναι παραδοσιακά ‘αραβική’, οι τελευταίες εξελίξεις και η λεγόμενη ‘Αραβική Άνοιξη’ έφεραν ανακατατάξεις που οδήγησαν σε αλλαγές κυβερνήσεων. Η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου είναι μουσουλμανική και ο Μόρσι έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν». 

Λίγο πολύ παρόμοια είναι η κατάσταση και στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, όπου για τους ίδιους λόγους δε σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της ΑΟΖ. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει άμεσα η χώρα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ, αφού σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας, η Τουρκία την εξισορροπεί με δικές της ενέργειες. 

Η τουρκική «φιλοσοφία» και ο στόχος της Ελλάδας 

Όπως λέει ο κ. Τζογόπουλος, το τουρκικό σκεπτικό στηρίζεται στην εξαίρεση των νότιων και ανατολικότερων ελληνικών νησιών και νησίδων της περιοχής Κρήτης και Δωδεκανήσου. «Αυτές οι νησίδες και τα νησιά συνθέτουν την ελληνική γραμμή βάσης για την χάραξη της ΑΟΖ απέναντι στην Αίγυπτο. Ενώ, όμως, για την Ελλάδα το Αιγαίο εκτείνεται γεωγραφικά μέχρι το ανατολικότερο τμήμα της ελληνικής επικράτειας στο Καστελλόριζο, η Τουρκία θεωρεί ως διαχωριστικό όριο Αιγαίου-Μεσογείου την Ρόδο», αναφέρει. 

Θεωρητικά πάντως, στόχος της Ελλάδας είναι να μπορεί να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ΑΟΖ έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι τουρκικές προκλήσεις. «Η μεγάλη πρόκληση, θα ήταν όλη αυτή η θαλάσσια επιφάνεια να βρίσκεται κάτω από ευρωπαϊκό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο οτιδήποτε και αν κάνει η Τουρκία, η αντίδραση να έρθει από πλευράς Βρυξελλών και όχι μόνο της Ελλάδας», λέει ο κ. Τζογόπουλος. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου.

Πηγή: www.euro2day.gr


76 σχόλια:

Γεράκι είπε...

Την καλημερα μου σε ολη την παρεα...

Γεράκι είπε...

Καλο μηνα..καλα κερδη..κ αφθονη υγεια....

νικος φαληρο είπε...

καλημερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους.Ιδιαιτερως στον αγαπητο κο Αντωνη.Πρωινο τρεξιμο αρχιζει.

ευαγγελος είπε...

καλημερα στη καλη παρεα! Καλο μηνα να εχουμε! Πρωι πρωι πηγα και εδωσα αιματακι για εξετασεις! Τωρα! γιατι μετα οι ενδειξεις θα ειναι.. στα υψη!

giannhs kon είπε...

Γιατί οι ινδιάνοι θα το έχαφταν ??? χαχαχα

Καλημέρα σε όλους τους φίλους ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

μπαρμπαλιας είπε...

καλο μηνα και υγεια...
ηρεμησαμε λιγο απο την απατη...
να κανουμε καμμια στραβομαρα

michele είπε...

Καλημερα ,καλημερα! Καλο μηνα,καλη ανασταση να εχουμε

Οπως και να ειναι το ξερετε:συμφωνω με τον Αγιαννη

Ευαγγελε καλες εξετασεις σου ευχομαι.Καλα σκεφτηκες,ΠΡΙΝ τα κοψιδια πηγες να δωσεις αιμα!

michele είπε...

ΕΛΤΟΝ-ΚΛΜ-ΕΥΠΙΚ- REDS μπαινουν στον ΓΔ
S&B -EΛΤΡΑΚ-ΔΑΙΟΣ-ΕΥΠΡΟ βγαινουν

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα καλό μήνα καλή Μ. Τετάρτη καλή Πρωτομαγιά και καλή Ανάσταση να έχουμε (γενικώς).
Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε πίσω σήμερα και για τις επόμενες 6 μέρες.

profit είπε...

Ελα καλημερα και καλο μηνα σε ολα τα `φιλαρακια τα καλα `οπως λεει και ενα τραγουδι

michele είπε...

Καλημερα Πανο,καλημερα profit
Πανε να επισπευσουν την ΑΜΚ της ΕΤΕ ισως γι αυτο και το πολυ χωσιμο χτες

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα..!

michele είπε...

Kαλο μηνα,καλη Ανασταση Κωστα

Reuters: Ανεβάζει στα €650 εκατ. η Emma Delta το τίμημα για τον ΟΠΑΠ

profit είπε...

καλό αυτό για την αγορά μας

ThitaDelta είπε...

Καλό μήνα αγωνιστές,

καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ, να 'χουμε...

ThitaDelta είπε...

... 50 τα έβγαζες

profit είπε...

Γιάννη προβλέπεις τσουνάμι από αύριο αν........ΕΚΤ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλό μήνα με υγεία και καλά κέρδη.

profit είπε...

μακάρι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ είπε...

Τις θερμότερες ευχές μου στον αγαπητό οικοδεσπότη και την παρέα του. Καλή Ανάσταση ( γενικώς ).

George είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΗΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε αγαπητοί μου.
Εύχομαι όλες οι ευχές σας
να πραγματοποιηθούν.
ΚΑΛΗ ΑΝΑ-ΣΤΑΣΗ!!!

profit είπε...

Πες τα ρε Johnμε αυτούς που έχουμε μπλέξει.

πάλι κάτω η ΕΤΕ sto america

michele είπε...

Ο/Η michele είπε...
Με επιφυλαξη: 1,541 η αμκ της ΕΥΡΩΒ με rs 10:1

30 Απριλίου 2013 - 12:00 μ.μ

Αμα διαβαζεις "ελευθερη γνωμη" ολο και κατι μαθαινεις νωριτερα χεχε

Χαιρετω τον φιλο μου Βασιλη Μαρκάκη και αντευχομαι Καλη ανασταση .Θα περασω κι απο το "σπιτι" να ευχηθω!

μπαρμπαλιας είπε...

990...αλλα το ΧΑΑ εχει ωτοασπιδες...
οταν ανεβαινε το σπρεδέ...
αυτο εκανε τις βουτιες του...
δεν ζηταω τρελα νουμερα...
αποκατασταση ζηταω...
αλλα εχουμε και τις αποκρατικοποιησεις ...φρενο...

μπαρμπαλιας είπε...

Το rebalancing στoν ΟΤΕ και η έκπληξη στον ΟΠΑΠ

ΟΤΕ: Σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών εμφάνισε χθες ο τίτλος του ΟΤΕ λόγω της έκτακτης αναθεώρησης των δεικτών MSCI εξαιτίας της διαγραφής της Coca Cola Hellenic.

Ο ΟΤΕ από σήμερα εισέρχεται στον MSCI Global Standard και ως εκ τούτου υπήρξαν αγορές από παθητικής διαχείρισης κεφάλαια που ακολουθούν τους δείκτες MSCI.

Η τιμή της μετοχής δεν κατέγραψε τα κέρδη που προσδοκούσε μέρος της αγοράς καθώς εκδηλώθηκε μετά το μεσημέρι και αξιόλογη προσφορά, δείγμα σύμφωνα με χρηματιστές ότι δεν υπάρχει momentum για υψηλότερα επίπεδα.


ΟΠΑΠ: Η έκπληξη ήρθε από τον δεύτερο συμμετέχοντα στον MSCI Standard, δηλαδή τον τίτλο του ΟΠΑΠ.
Η τιμή της μετοχής σημείωσε σημαντική άνοδο καθώς εκδηλώθηκαν αγορές από index trackers, που θεώρησαν ότι ήταν καλό να προχωρήσουν από τώρα στις αλλαγές που θα ισχύσουν από την 30ή Μαΐου.

Με δεδομένο ότι τα Αμοιβαία διεθνώς έχουν εισροές, η έκτακτη αναθεώρηση λειτούργησε ως ευκαιρία να αυξήσουν τις θέσεις τους στον ΟΠΑΠ διορθώνοντας τα χαρτοφυλάκια σε σχέση με τις σταθμίσεις.

Οι αγορές τους είναι πρόγευση του τι θα συμβεί πριν από την έναρξη ισχύος των αναθεωρημένων δεικτών, εφόσον βέβαια διατηρηθεί η τάση εισροών.

ΥΓ.: Η άνοδος της τιμής της μετοχής του Οργανισμού δυσκολεύει την επιτυχή ιδιωτικοποίηση καθώς ακόμη και το βελτιωμένο τίμημα θα υπολείπεται της τρέχουσας αποτίμησης. Βέβαια, από την Πέμπτη τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

michele είπε...

Εκλεισε το deal για τον ΟΠΑΠ


Εκεινο που αξιζει προσοχης ειναι τα spreads της περιφερειας εχουν γυρισει κατω και αυτο ειναι πολυ ενδιαφερον.

Το spread το ελληνικο ειναι στις ιδιες μοναδες με τον ΓΔ.

Οταν πριν 10 μηνες ειχε πανω απο 3000 και ο ΓΔ κατω απο 500..

μπαρμπαλιας είπε...

βαστα πισινη...
μπαραγκα εδω...

michele είπε...

Ναι αλλα προηγουμαι 2 (δυο σχολια) Γιαννη χαχαχα αν και στο ΙΔΙΟ ΛΕΠΤΟ.

profit είπε...

ο επόμενος Κόκκαλης του ποδοσφαίρου ο Μελισσανίδης

Bondexj είπε...

Καλο μηνα...Σε άδεια..αλλα θέλω να ευχηθώ σε όλους σας,Καλή Ανάσταση, Καλο Πάσχα, και να χαιρομαστε τις οικογένειες μας

Νίκη είπε...

Καλησπέρα σας. Εύχομαι κάλο μήνα να έχουμε καλή Ανάσταση και καλά κέρδη.
Καλή μας νύχτα.

Νίκη είπε...

Όχι απλώς καλό, εξαιρετικό μήνα να έχουμε.

profit είπε...

Τα λουλούδια σου ότι πρέπει για αρχή του μήνα

michele είπε...

Καλο μηνα Νικη μας,καλη Ανασταση ο,τι επιθυμεις με υγεια για σενα και την οικογενεια σου

John Ευχες για γενικοτερη Ανασταση

ο dwk είπε...

…καλησπερούδια !
…καλό μήνα και καλή Ανάσταση για όλους τους φίλους !

michele είπε...

Καλησπερουδια Δωρο!Καλη Ανασταση,καλο μηνα ( θα εχει ενδιαφερον παντως απο χρηματιστηριακης αποψεως) και κυριως υγεια και ..καλο καιρο να εχουμε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Kαλό μήνα και καλή Ανάσταση Θοδωρή και σε όλες τις φίλες και τους φίλους μας εδώ.
Αύριο φεύγω κι εγώ ... θα τα ξαναπούμε βέβαια και τις επόμενες μέρες αλλά τα λέμε από τώρα για όσους τυχόν δεν θα έχουν πρόσβαση.
Καλά να περάσετε όπου και να βρίσκεστε!

http://www.newsnow.gr/article/416554/megali-tetarti-i-akolouthia-tou-niptiros-kai-tou-mystikou-deipnou-.html

Για την ώρα πάω να ανάψω ένα κερί και να αφήσω πίσω για λίγο τα εγκόσμια...

ΠΑΝΟΣ είπε...

You too Michele...always present!

ο dwk είπε...

…καλά να περάσετε Michele, Πάνο και όλοι οι εκλεκτοί φίλοι!
…ιδιαίτερες ευχές στον Αλέξανδρο! …να είσαι καλά ότι κι αν κάνεις!
…ξέρω πως είσαι κοντά μας και περιμένω …επιβεβαίωση!

michele είπε...

Και τα νερα δωσανε στη ΔΕΗ..τα εχει ςπει αυτα

michele είπε...

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324266904578456882206639770.html?mod=fox_australian

Ετσι,κλιμα θελουμε

μπαρμπαλιας είπε...

τι εχουμε με τους αμερκάνους;;
επιβεβαιωση -αρχη ...
του πουλα το μαη και φυγε αγουει

ταχουν αυτα οι κοκκινοκωλοι...

Νικη ,Δωρο...John Bondex..αντευχομαι

karaefthimiou23 είπε...

Καλό μήνα στη παλιοπαρέα και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ,παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Είθε το Άγιο Φως να πλημμυρίσει με ευτυχία τις καρδιές όλων μας.

michele είπε...

Ευχες και σε σενα Καρα,Καλη Ανασταση υγεια και οικογενειακη ευτυχια.

michele είπε...

ΑLPHA BANK: 1,94 νέες κοινές μετοχές προς 0,44 ευρώ ανά μετοχή για κάθε μία 1 παλαιά κοινή μετοχή.

Unknown είπε...

Καλλες γιορτες σε ολους,με αγαπη ευτυχια και δημιουργια..Καλλη ανοδικη ανασταση.

michele είπε...

Καλλιτεχνη μου,ο καιρος συμμαχος σου.Καλη Ανασταση και σε σενα και την οικογενεια σου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπερα και απο εμενα σε ολη την παρεα.Ευχομαι καλη Ανασταση(κ στις καρδιες μας),καλο Πασχα και καλα σουβλισματααααααααααααααααααα χαχαχα.

Καραααααα μας ελειψες φιλε,καλα να εισαι και καλο Πασχα

ThitaDelta είπε...

... όλα τα καλά παιδιά βλέπω

profit είπε...

Έλα Γιάννη σου άρπαξε το κοκορέτσι άσε το κάγκελο χα χα

μπαρμπαλιας είπε...

καλωστον καλλιτεχνη μας.αντευχομαι

ΠΑΝΟΣ είπε...


Καλησπέρα

Καλή Ανάσταση σε όλους που μπήκαν μετά...

40΄ παιχνιδιού και δεν βλέπω φως για τους Ισπανούς.
Πολύ καλά στέκεται η Bayern που δείχνει διαβασμένη και ότι αξίζει τη θέση που βρίσκεται.
Έχω την εντύπωση (αν δεν φταίει η "κοιλιά") ότι η Μπάρτσα προσπαθεί να διαφοροποιηθεί λίγο από το συνηθισμένο της παιχνίδι με την κατάχρηση της πάσας και επιχειρεί να παίξει και με πιο μακρινές μπαλιές αλλά αυτό την κάνει να χάνει τον αυτοματισμό. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια...

Δημήτρη αν μπήκες για κουβέντα ατύχησες χαχα

michele είπε...

Kαλως τον Δημητρη.Δεν εχει και ιδιατερο ενδιαφερον σε επιπεδο αποτελεσματος ο αγωνας Πανο.
Οποτε ο Δημητρης μπορει να..ξεδιπλωσει ανετα τις σκεψεις του

ThitaDelta είπε...

... τι πάλι μπαλίτσα έχει;

α γι' αυτό ο "άλλος" κάνει copy - paste όλο το ίδιο μήνυμα για τον καιρό

ΠΑΝΟΣ είπε...

Το ψήσιμο του Πασχαλινού αρνιού από τον Ηλία Σκουλά.
Φίλες και φίλοι, λόγω Πάσχα θα μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας που αφορούν το ψήσιμο του πασχαλινού αρνιού. Για όσους από εσάς σκέφτεστε να ψήσετε αρνάκι για πρώτη φορά, μπορεί το όλο εγχείρημα να σας φαίνεται βουνό. Εγώ θα έλεγα ότι το ψήσιμο του δικού σας αρνιού, θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή στην καριέρα σας σαν ψήστης. Κάτι σαν πτυχίο στο πανεπιστήμιο. Το παραδοσιακό ρουμελιώτικο ψήσιμο είναι μια εμπειρία την οποία άμα τα καταφέρεις την πρώτη φορά, κάθε χρόνο περιμένεις να έρθει το Πάσχα για να το ξανακάνεις. Αρχίζοντας από κάπου θα λέγαμε ότι χρειάζεται μια βασική υποδομή, όπως μια ψησταριά (χτιστή, τσίγγινη, ή ακόμα και λάκκο, σε κάποιο σημείο της αυλής που έχει χώμα), μια σούβλα, ένα ηλεκτρικό μηχανάκι για το γύρισμα, 2 δεκάκιλα σακιά με φρέσκα ξυλοκάρβουνα, κλαδιά και ξυλαράκια, ακόμα και κουκουνάρια για προσάναμα, ένα μουσαμά σε περίπτωση που δεν έχουμε καλυμένο χώρο διότι πολλές φορές το πάσχα βρέχει, μια κουλούρα σύρμα και φυσικά το αρνί ή το κατσίκι. Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα παραπάνω εργαλεία αρκετές μέρες πριν τη γιορτή, φροντίζουμε να ενημερώσουμε τον χασάπη μας για το αρνάκι που χρειαζόμαστε. Από την δικιά μου εμπειρία πιστεύω ότι το βάρος του πρέπει να είναι πάνω από 10 κιλά και κάτω από 13. Τα μικρά αρνάκια γάλακτος είναι καλύτερα να τα κάνουμε στη γάστρα ή στο φούρνο τυλιγμένα σε λαδόκολα για να μην μας στεγνώσουν. Η επιχείρηση ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα δηλαδή το Μ. Σάββατο. Αφού πλύνουμε πολύ καλά το αρνάκι μας, το αφήνουμε να στεγνώσει. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Είναι πολύ σημαντικό για τη νοστιμιά του αρνιού το καλό αλάτισμα, γι' αυτό μη φοβηθείτε το αλάτι. Σημαντικά σημεία είναι ο λαιμός, η κοιλιά εσωτερικά και μπορούμε με ένα μαχαιράκι να δημιουργήσουμε οπές στα μπούτια και στα χέρια και να τους βάλουμε αλατοπίπερο. Αφού το αφήσουμε κάμποση ώρα να τραβήξει το αλάτι εμείς αρχίζουμε να προετοιμάζουμε τη σούβλα. Αφού την πλύνουμε καλά, την στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Στη συνέχεια την απολυμαίνουμε με κούπες από λεμόνια (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές που θα στύψουμε για το αυγολέμονο). Τέλος θα βουτήξουμε λίγο χαρτί κουζίνας σε ελαιόλαδο και θα την λαδώσουμε. Είναι σημαντικό το σούβλισμα να το κάνουμε το προηγούμενο βράδυ γιατί όλα αυτά το πρωί, μετά το ξενύχτι της Ανάστασης είναι πολύ δύσκολα.
Με την βοήθεια άλλων δύο φίλων ή συγγενών περνάμε τη σούβλα ανάμεσα από τα μπούτια του αρνιού την οδηγούμε παράλληλα στη σπονδυλική στήλη και τη βγάζουμε από το κεφαλάκι έτσι ώστε να περισσεύει ίση σούβλα και από τις δύο πλευρές. Το πιο σημαντικό είναι η σταθεροποίηση του αρνιού στη σούβλα. Σε περίπτωση που το αρνί "παίζει" πάνω στη σούβλα τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα, γι' αυτό πρέπει να επιμείνουμε και να το δέσουμε πολύ σχολαστικά. Έχουμε τρεις μεταλλικούς βιδωτούς σφιχτήρες για τον κορμό και έναν για το λαιμό. Αφού περάσουμε έναν έναν τους σφιχτήρες στον κορμό βάζουμε το χέρι μας μέσα στην κοιλιά και τους βιδώνουμε. Το ίδιο κάνουμε και με το σφιχτήρα του λαιμού.

ThitaDelta είπε...

όχι βρε με πρόλαβες, χεχε

ΠΑΝΟΣ είπε...

(συνέχεια)

Εν συνεχεία κόβουμε 70 εκ. Μαλακό σύρμα και ουσιαστικά ράβουμε την κοιλιά. Μ' άλλο ένα κομμάτι σύρμα θα δέσουμε πολύ σφιχτά τα πόδια του αρνιού από το κότσι αλλά και τον λαιμό πάνω στη σούβλα. Μόλις βεβαιωθούμε ότι δεν κουνιέται θα στρώσουμε μια εφημερίδα στο πάτωμα και θα το στερεώσουμε όρθιο μέχρι το πρωί που θα αρχίσουμε το ψήσιμο. Καλό είναι να το σκεπάσουμε μ' ένα πανί, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τώρα ξεκινάει η μεγάλη μέρα, η μέρα του Πάσχα. Το ψητό αρνί είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω του, αλλά και πάνω σας. Το ψήσιμο θέλει αυτοπεποίθηση και ο ψήστης είναι ένας. Ένας αποφασίζει και έχει την ευθύνη του αποτελέσματος. Αν αρχίσει ο καθένας από την παρέα να λέει την άποψή του, πως το είχε ψήσει ο θείος του στο χωριό το 1982, τότε θα χαθεί η μπάλα. Συμμετέχουν όλοι άλλα από την αρχή δείξτε σθένος και ηγετικές ικανότητες, γιατί την επιτυχία θα την μοιραστείτε με όλους, ενώ την αποτυχία θα την φάτε μονάχοι. Αφού το αρνάκι είναι έτοιμο κάνουμε μια προσεκτική επιθεώρηση του χώρου και βεβαιωνόμαστε ότι δεν μας λείπει τίποτα. Σ' ένα μπολ έχουμε φτιάξει λαδολέμονο και έχουμε προμηθευτεί ξερή ρίγανη σε κλαδιά, τα οποία θα βουτάμε στο λαδολέμονο και θα "δροσίζουμε" το κρέας την ώρα που θα ψήνεται.
Αν χρησιμοποιήσουμε τσίγγινη ψησταριά, αφού την καθαρίσουμε από προηγούμενα ψησίματα θα στρώσουμε στον πάτο της άμμο και μετά θα βάλουμε τα προσανάμματα και εν συνεχεία τα κάρβουνα. Μ' αυτό τον τρόπο δεν θα τρυπήσουμε την ψησταριά αλλά και η θερμοκρασία θα διαχέεται καλύτερα προς το αρνί. Αφού ανάψουν τα κάρβουνα θα τα αφήσουμε να χωνέψουν όπως λέμε, ν' ασπρίσουν και θα τα μοιράσουμε να είναι απλωμένα σ' όλη την ψησταριά. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 09:00 το πρωί για να μην αναγκαστούμε να βιαστούμε και να το φάμε άψητο. Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε το αρνί μας στη φωτιά. Η απόσταση του από τη φωτιά πρέπει να είναι 40-50 εκ. Επειδή φωτιά είναι πολύ δυνατή, θα πρέπει να αρχίσουμε να γυρνάμε τη σούβλα γρήγορα για να μην μας αρπάξει. Μετά από μια ώρα ψησίματος το αρνί θα αρχίσει να ιδρώνει και σιγά σιγά θα αλλάζει το χρώμα του. Έτσι πρέπει να βουτάμε τα κλαδιά της ρίγανης στο λαδολέμονο και να το βρέχουμε σε τακτά διαστήματα. Εν τω μεταξύ έχουν αρχίσει να έρχονται οι καλεσμένοι μας και εμείς τους υποδεχόμαστε με τα μεζεδάκια του Πάσχα που είναι μια πιατέλα, με βραστά αυγά, τυρί φέτα, ελιές, ντομάτα, αγγούρι και ρακί ή κρασί. Όση ώρα ψήνουμε πρέπει να φροντίζουμε να προσθέτουμε αραιά κάρβουνα στη φωτιά για να μένει σταθερή σε ένταση. Στις 12:00 το μεσημέρι το αρνί μας έχει πάρει χρώμα και χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο γύρισμα της σούβλας. Η φωτιά είναι δυνατή και ζωηρή, το αρνάκι μοσχοβολάει και σιγά σιγά μπαίνουμε στην τελική ευθεία. "Ας κρατήσουν οι χοροί" που λέει και ο Σαββόπουλος, το κέφι απογειώνεται και η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα έχει φτάσει στο κατακόρυφο, αλλά μη φοβάστε όλα θα πάνε καλά Γύρω στις 14:00 θα αρχίσουν να σπάνε οι κλειδώσεις και να φαίνονται τα κόκαλα. Μην βιαστείτε να το βγάλετε, πρέπει να ροδοκοκινήσει καλά και να είσαστε σίγουροι ότι θα σας μιλήσει, όταν θα είναι έτοιμο. Αφού έχουμε δοκιμάσει πετσούλες που κρέμονται και τσίμπάμε διάφορα μεζεδάκια, πιάνουμε με τη βοήθεια ενός φίλου τη σούβλα και βάζουμε το αρνί πάνω σε μια λαμαρίνα. Μ' έναν κόφτη κόβουμε το σύρμα στην κοιλιά για να αρχίσει να κρυώνει και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Μόλις ξεκουραστεί το κρέας, λύνουμε τα μπούτια και το λαιμό από το σύρμα, ξεβιδώνουμε τους μεταλλικούς σφιχτήρες και τραβάμε τη σούβλα. Μ' ένα καλό μαχαίρι ή και ένα μπαλταδάκι αν έχουμε θα σπάσουμε τα άκρα και θα κόβουμε σε μικρές μερίδες το μοσχομυριστό και λαχταριστό αρνάκι. Θα γεμίσουμε 3- 4 πιατέλες και θα πάμε τροπαιούχοι πλέον στο τραπέζι. Ο θαυμασμός και τα σχόλια είναι εξίσου απολαυστικά με το κρέας, γι' αυτό θα το ξαναψήσουμε και του χρόνου. Μέχρι τότε Καλό Πάσχα!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Προσφορά για όσους ψήσουν για πρώτη φορά ή έχουν ...ξεχάσει πως γίνεται!

ThitaDelta είπε...

... Πάνο μήπως να ποστάρεις καμιά συνταγή πως ψήνουν κοτόπουλα

πιο μέσα στο κλίμα θα ήσουν

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και τώρα τελείωσαν όλα...δυστυχώς

michele είπε...

Χαχα ευχαριστουμε Πανο.Το περιεργο ειναι οτι ο blogger αφησε να περασουν τοσο μεγαλα σχολια χαχα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Δεν έχεις άδικο Δημήτρη αλλά η συνταγή ήταν προ μνημονίου!
Για κοτόπουλο τα ίδια αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

michele είπε...

Εγω ειμαι ο αλλος να υποθεσω Δημητρη εε??
Για πες.Ας υποθεσουμε οτι εισαι κατοχος μετοχων του ΟΠΑΠ.
Τι κανεις αυριο???

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μετρημένα στον πόντο ήταν Μικέ χαχα

ThitaDelta είπε...

... χμ καλή ερώτηση

αν είσαι μεσοπρόθεσμος --> πολυθρόνα και κάαααααθεσαι

αν είσαι βραχυπρόθεσμος κάνεις ίσως μικρή κατοχύρωση και βλέποντας (με άλλα λόγια μακάρι να ξερα)

... αν είναι να ανέβει το μαγαζί πες μου μερικές μετοχές (πλην ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ) που να μπορούν να σηκώσουν μεγάλα νούμερα (κεφαλαιοποίηση)

michele είπε...

Ετσι παιζεις εσυ Δημητρό?? με κεφαλαιοποιηση?? Δηλ τα 60 εκ η τα 100 εκ δεν σου κανουν?? Αυτα μπορει να διπλωσουν ο ΟΠΑΠ μπορει? ο ΟΤΕ δυσκολο.Μονο η ΔΕΗ θα φτασει πρωτη αυτον τον στοχο.
Αλλα οι μεσαιες κεφαλαοποιησεις ειναι το hot.

ThitaDelta είπε...

... η μόνη μου επιφύλαξη είναι μήπως δεν βγάλουν το καπάκι μέχρι να πέσουν οι υπογραφές (για να μην έχουμε τίποτε κορώνες από τσιπροκαμμένους)

για μετά άγριο ροκ

michele είπε...

Kαλα δεν λεω για τις μικροτερες διοτι απο οτι εχω καταλαβει δεν συμπεριλαμβανονται στις σκεψεις σου..

Οι Φουρληδες ομως? τα σιδεροσωληνια? οι κατασκευες?? οι μυτιληναιοι? τα εχαεδια?? χαχα

ThitaDelta είπε...

... συμφωνώ απόλυτα

αλλά θες και τα γκεσέμια να τραβάνε

παλιά ήταν η ΕΤΕ (αιωνία της η μνήμη)

μετά η κόκα,

τώρα;

michele είπε...

Ολα παιζουν, αλλα οι κορωνες που λες δεν ψηνουν και κανεναν πια.Με "εγγυημενα" τα 350 εκ το χρονο για το κρατος αντε να μιλησεις για ξεπουλημα.Υπαρχουν και οι μη γνωστες βεβαια ,οκ.

Προσωπικα εγω θα μπουμπουνιζα.Βλεποντας και την κορδελα και τις γραμμες..Sell the fact δηλ.Ιn my opinion που λεει κι ο ΜΙΚΡΟΣ

michele είπε...

ο ΟΠΑΠ για γκεσεμια καλος ειναι οπως και ο ΤΙΤΚ.
Αλλα ερχεται σιγα-σιγα η εποχη που δεν θα κρατιεται το ..αλογο.

michele είπε...

Εκεινη η ΑΛΦΑ λεει οτι ματαιωσε το reverse split.Και θα εχει 11 δισεκατομμυρια μετοχες.Μαλιστα..

ThitaDelta είπε...

χμ είμαι υπό σκέψη γι αυτό που λες

... βέβαια άλλοι θα μαζεύουν - άλλοι θα δίνουν

είναι και στον MSI (βλέπε ΟΤΕ)

ΟΤΕ Ιουν 12 1.09 - σήμερα 6.6
ΟΠΑΠ Ιουν 12 3.5 - σήμερα 7.5 (για τους γνωστούς λόγους, που άμα εκλείψουν;)

ΠΑΝΟΣ είπε...

0-3 το τέλος μιας εποχής...

Μέχρι να φτάσει το το χρέος η ΑΛΦΑ έχουμε καιρό

michele είπε...

Οπαπ αν δωσεις ,ξαναμπουκαρεις εκει προς το τελος Μαιου.Λεμε τωρα ..
Να δουμε και συμπεριφορες..

Απο το twitter: Ουτε Πρωτομαγια δεν σεβαστηκε η Bayern.Δουλεψε 8ωρο.