Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

X.A.A. LIVE 

        
                                                                         σχόλια για τη συνεδρίαση online...

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΧΡΥΣΟ ΕΧΟΥΜΕ???


Η εκμετάλλευση χρυσού-αργύρου της Β. Ελλάδας μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας πρώτη παραγωγό χώρα στην Ε.Ε.

Ο Χρήστος Καβαλόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, μιλά για τον ελληνικό χρυσό, την παραγωγή του, την προοπτική και την ιστορία του και φτιάχνει τον παγκόσμιο χάρτη των μεταλλείων.

Υπάρχουν αποθέματα χρυσού τέτοιου μεγέθους που να έχουν σημαντική οικονομική σημασία για την Ελλάδα και να μας επιτρέπουν να κάνουμε αναπτυξιακούς σχεδιασμούς; Τι παραγωγή μπορούμε να αναμένουμε σε πλήρη ανάπτυξη και με τι οφέλη προς την ελληνική κοινωνία;

- Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα και ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων, µε μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και ποικιλία εφαρμογών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ανάγκες σε Ορυκτές Πρώτες Ύλες της ευρωπαϊκής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την οικονομία της χώρας.

Ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας µας (συμμετοχή 3-5% στο ΑΕΠ αν συμπεριληφθεί και ο συσχετιζόμενος μεταποιητικός τομέας) ο οποίος τροφοδοτεί µε πρώτες ύλες µια σειρά άλλων επίσης σημαντικών κλάδων όπως η παραγωγή ενέργειας, η τσιμεντοβιομηχανία, η οικοδομική/κατασκευαστική βιομηχανία, η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων (αλουµινίου, νικελίου, κ.λπ.), η βιομηχανία ανοξείδωτου χάλυβα κ.ά.

Πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας είναι σημαντική παραγωγός βασικών μετάλλων, αλλά και βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων πολλά από τα οποία σε μέγεθος αποθεμάτων, παραγωγών, ποιότητας, όπως και σε ευρύτητα χρήσης κατέχουν υψηλότατη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στις διεθνείς αγορές.

Επίσης, η χώρα μας διαθέτει μεγάλης οικονομικής σημασίας κοιτάσματα μεικτών θειούχων (μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού κ.ά. που παράγουν άργυρο και χρυσό) αλλά και κοιτάσματα πορφυρητικού τύπου με επιθερμικό χρυσό, σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδος (Χαλκιδική, ΄Εβρο, Ροδόπη, Κιλκίς) που αποτελούν ουσιαστική προοπτική για το μεταλλευτικό κλάδο.

Η αξία των περιεχομένων μετάλλων στα βεβαιωμένα πολυμεταλλικά αποθέματα όπως και του χρυσού και αργύρου στη Β. Ελλάδα υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. Οι εκτιμώμενες ποσότητες χρυσού ανέρχονται σε 8,5 εκ. ουγγιές και οι αντίστοιχες αργύρου σε 65 εκ. ουγγιές.

Η εκμετάλλευση μόνο των βέβαιων αποθεμάτων χρυσού-αργύρου της Β. Ελλάδας μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας πρώτη παραγωγό χώρα στην Ε.Ε. σε πολύτιμα μέταλλα».

Συγκεκριμένα έχουμε:

Α. Μεταλλευτικό Κέντρο Κασσάνδρας

1 Πορφυρητικό κοίτασμα Χαλκού-Χρυσού στις Σκουριές
Το κοίτασμα περιέχει 3.590.000 ουγγιές χρυσού, 378.000 τον. χαλκού. Με ανάκτηση 85% και με τρέχουσες τιμές μετάλλων η συνολική παραγόμενη αξία θα ανέλθει στο σύνολο διάρκειας του έργου, σε 8 δισ. ευρώ.

2. Πολυμεταλλικό κοίτασμα μικτών θειούχων Ολυμπιάδος
Υπάρχουν ανεκμετάλλευτα απολήψιμα ανακτήσιμα αποθέματα που ανέρχονται σε 3,8 εκ. ουγγιές χρυσού, 57,7 εκ, ουγγιές αργύρου, 600.000 τον. μολύβδου, 800.000 τον. ψευδαργύρου. Ακόμη στις παλιές αποθέσεις από παλαιότερες εκμεταλλεύσεις υπάρχουν 270.00 ουγγιές χρυσού και 1,1, εκ. ουγγιές αργύρου.
Η συνολική εκτιμώμενη αξία παραγόμενων μετάλλων (με βάση σημερινές τιμές) ανέρχεται σε 8,2 δισ. ευρώ.

3. Πολυμεταλλικό κοίτασμα μικτών θειούχων Μαύρων Πετρών - Στρατώνι
Υπάρχουν ανεκμετάλλευτα απολήψιμα ανακτήσιμα αποθέματα που ανέρχονται σε 10 εκ. ουγγιές αργύρου, 110.000 τον. μολύβδου και 151.000 τον. ψευδαργύρου συνολικής εκτιμώμενης αξίας 2,1 δισ. ευρώ.
Στο σύνολο των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής θα παραχθούν αξίες 18,3 δισ. ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολούνται άμεσα 1.200 εργαζόμενοι και έμμεσα άλλοι 5.000. Οι συνολικές επενδύσεις θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Β. Εκμετάλλευση πορφυρητικού κοιτάσματος Περάματας Θράκης

Το κοίτασμα έχει μεταλλευτικά αποθέματα 9.318.000 τον. Από αυτά θα αποληφθούν 966.000 ουγγιές χρυσού και 3 εκ. ουγγιές αργύρου συνολικής αξίας 660 εκ. ευρώ. Θα απαιτηθούν επενδύσεις σε βάθος 10ετίας που θα υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ. θα αναπτυχθούν 200 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες. Το έργο είναι σε φάση αδειοδότησης.

Γ. Εκμετάλλευση κοιτάσματος Σαπών Ροδόπης

Στο κοίτασμα αυτό θα παραχθούν συνολικά με τη μορφή συμπυκνωμάτων 510.000 ουγγιές χρυσού, 250.000 ουγγιές αργύρου και 3.000 τον. χαλκού συνολικής αξίας 350 εκ. ευρώ. Θα αναπτυχθούν 50 άμεσες θέσεις εργασίας και 200 έμμεσες. Το έργο είναι σε φάση αδειοδότησης.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν βασίζονται σε βεβαιωμένα αποθέματα χωρίς να συνυπολογιστούν εκτιμήσεις πιθανών αποθεμάτων από νέα γεωτρητική έρευνα και από πιθανές επεκτάσεις των ήδη υπαρχόντων κοιτασμάτων. Επίσης δεν συνυπολογίζονται τα βέβαια και πιθανά αποθέματα του κοιτάσματος στο Κιλκίς το οποίο χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Το σύνολο της εκμετάλλευσης των πολυμεταλλικών κοιτασμάτων που προαναφέρθηκαν μπορεί να παράξει αξία, όπως ειπώθηκε που θα υπερβαίνει τα 20 δισ. σε βάθος 30ετίας.

Από αυτά το 40% (8 δισ. ευρώ) θα επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία με τη μορφή φόρων, τελών, μισθών απασχολούμενων, αμοιβών εργολάβων-προμηθευτών-εξωτερικών συνεργατών, φόρων μισθωτών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρων παροχής υπηρεσιών, φόρων έμμεσου επαγγελματισμού υποστήριξης των έργων και των απασχολούμενων κ.λπ.

Στα προαναφερόμενα οφέλη πρέπει να συνυπολογιστεί ότι θα δημιουργηθεί αύξηση εξαγωγών της χώρας κατά 1 δισ. δολάρια ανά έτος και θα υπάρξει αύξηση ρευστότητας στη Β. Ελλάδα κατά 800.000 ευρώ ανά ημέρα. Επίσης αυξάνει, εκτός των άλλων η γεωπολιτική σημασία της χώρας όταν σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να παράγει 500.000 ουγγιές χρυσού τον χρόνο όταν σήμερα η Φινλανδία παράγει 220.000 ουγγιές.

Ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στο περιβάλλον;

- Η εξορυκτική δραστηριότητα γενικά έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το πλεονέκτημά της είναι ότι το αποτύπωμα αυτό είναι μη καταστρεπτικό και αναστρέψιμο. Όλες οι διαδικασίες και οι μέθοδοι παραγωγής που εγκρίθηκαν ή που προτείνονται στα κοιτάσματα προς αδειοδότησης είναι καλύτερες και από τις προτεινόμενες «βέλτιστες πρακτικές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τέτοιου είδους εργασίες, με αυστηρότερους όρους και προδιαγραφές.
Η όλη δραστηριότητα θα έχει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της περιορισμένης κλίμακας επιφανειακών έργων (τα περισσότερα έργα αναπτύσσονται υπόγεια) το οποίο θα αποκατασταθεί πλήρως ενώ οι εκλύσεις αερίων ρύπων ή η παραγωγή στερεών αποβλήτων θα είναι πολύ μικρότερη από άλλου τύπου βιομηχανίες και φυσικά τα στερεά απόβλητα και τα μεταλλευτικά υπολείμματα είναι σχεδόν ανενεργά ή καθίστανται ανενεργά μέσω των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας που προβλέπονται.
Τα τρία ώριμα project παραγωγής χρυσού στη χώρα μας (Κασσάνδρα, Πέραμα, Σάπες) έχουν περιβαλλοντικό σχεδιασμό απολύτως συντεταγμένο και εν πολλοίς αυστηρότερο της κείμενης ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας. Ο σχεδιασμός αυτός που θα δοκιμαστεί και θα κριθεί στη πράξη και στα πρακτικά του αποτελέσματα βήμα-βήμα, βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: α. ότι είναι περιβαλλοντικά βέλτιστο είναι και οικονομικά βέλτιστο, β. εφαρμογή της παράλληλης αποκατάστασης που σημαίνει κάθε τμήμα της παρέμβασης αποκαθίσταται σταδιακά και με το πέρας των εργασιών η αποκατάσταση είναι πλήρης, γ. εφαρμογή της αρχής της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας για έργα.

Ποια είναι η φυσιογνωμία του χρυσού στην Ελλάδα;

- Στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ αυτοφυή χρυσό. Αυτός βρίσκεται μέσα σε συμπλέγματα πολυμεταλλικών ορυκτών, ως επί το πλείστον μικτών μεταλλικών θειούχων ενώσεων, αποτέλεσμα μαγματικής παραγέννεσης. Μάγμα είναι το ρευστό υλικό του μανδύα της γης το οποίο περιέχει έντονες συγκεντρώσεις μετάλλων. Το μάγμα μέσα από διάφορες διόδους ανήλθε προς τα πετρώματα του φλοιού της γης, αναμειγνυόμενο με αυτά και αποθέτοντας σε διάφορους χώρους συγκεντρώσεις πολυμεταλλικών ενώσεων οι οποίες περιείχαν και μικροποσότητες χρυσού. Η ανακρυστάλλωση των υλικών της μαγματικής αυτής εισροής έδωσε ποικιλία μεταλλικών ορυκτών που συναντάμε στη χώρα μας (στη Β. Ελλάδα, στο Λαύριο, σε νησιά του Αιγαίου), σε υπέροχες κρυσταλλικές δομές, χαρακτηριστικό δείγμα των οποίων αποτελεί ο γαληνίτης, ο σφαλερίτης, ο σιδηροπυρίτης, ο χαλκοπυρίτης, κ.ά.

Τα πολυμεταλλικά αυτά κοιτάσματα ανάλογα με την περιοχή, τα πετρώματα που συνάντησε το μάγμα ανεβαίνοντας προς την επιφάνεια και την αρχική του σύνθεση, περιέχουν συνδυασμούς μεταλλικών θειούχων ενώσεων όπως μολύβδου, χαλκού, ψευδαργύρου, σιδήρου, κασσίτερου, αργύρου όπου εντός αυτών εγκλείονται μικροποσότητες χρυσού σε υπομικροσκοπική μορφή ή περιέχουν πορφυρήτες που στη δομή τους συμπεριλαμβάνουν κατά κύριο λόγο πυριτικά ορυκτά, ενώσεις χαλκού και αργύρου και χρυσό σε ελεύθερη στοιχειακή μορφή. Οι περιεκτικότητες σε χρυσό των πορφυρικών κοιτασμάτων είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερες των κοιτασμάτων με τα μικτά μεταλλικά θειούχα.

Πότε ξεκινά η ιστορία της εκμετάλλευσης χρυσού και αργύρου;

- Τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά κέντρα εκμετάλλευσης χρυσού και αργύρου και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα λειτουργούσαν κατά την αρχαιότητα στη Θάσο, στην περιοχή της βορειοανατολικής Καβάλας, στη Χαλκιδική και πλησίον του Εχεδώρου ποταμού (περιοχή Φιλιππιάδας). Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά κέντρα παραγωγής αργύρου στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτέλεσε το Λαύριο με παράλληλη μεγάλη μεταλλική παραγωγή μολύβδου.
Είναι γνωστό ότι η ισχύς και η ανάπτυξη της Αθήνας του Περικλέους βασίστηκε στην παραγωγή αργύρου του Λαυρίου και η ισχύς της μακεδονικής δυναστείας Φιλίππου-Αλεξάνδρου στην παραγωγή χρυσού από τα μεταλλεία της Β. Ελλάδας.

Σ΄ ό,τι αφορά τη Β. Ελλάδα, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα μεταλλεία Θάσου, Παγγαίου και Χαλκιδικής για την παραγωγή χρυσού λειτουργούσαν από το 1200-1300 π.χ., ωστόσο υπάρχουν αναφορές και ευρήματα ανασκαφών που αποδεικνύουν ότι χρυσός παράγεται στην ανατολική πλευρά της Θάσου ήδη από το 2300 π.χ.

Σύμφωνα με αναφορές του Ησίοδου και του Ομήρου, τα έσοδα από την εκμετάλλευση χρυσού στη Θάσο έφταναν στο αστρονομικό για την εποχή ποσό των 200-300 ταλάντων (1 τάλαντο ισοδυναμεί 26,2 kgr σε αντίστοιχο άργυρο) ανά έτος ενώ η αντίστοιχη ετήσια παραγωγή χρυσού έφτανε σε 400 κιλά περίπου.

Στην εποχή του Ηροδότου παράλληλα με τα μεταλλεία χρυσού της Θάσου αναπτύσσονται και τα μεταλλεία της «Σκαπτής ΄Υλης» στην περιοχή κατά άλλους του Παγγαίου, κατ΄ άλλους της βορειοανατολικής Καβάλας. Συνολικά και από τα δύο μεταλλευτικά κέντρα παράγεται χρυσός αξίας 300-400 ταλάντων ετησίως.

Ως γνωστόν στη συνέχεια αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο οι εκμεταλλεύσεις χρυσού στο Παγγαίο και στη Χαλκιδική με αξία ετήσιας παραγωγής που υπερέβαινε τα 500 τάλαντα.

Τα μεταλλεία εκμετάλλευσης κύρια του χρυσού στη Β. Ελλάδα λειτούργησαν για περισσότερο από 1.000 χρόνια φτάνοντας ως τις ημέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούνταν διάφορες τεχνικές εξόρυξης, επιφανειακές και υπόγειες. Οι εξορυκτικές δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα επίπονες όπου η διάνοιξη επιφανειακών και υπόγειων έργων γινόταν με καλέμι και σφυρί και η διακίνηση όλων των εξορυσσόμενων μαζών χειρωνακτικά και με τη βοήθεια υποζυγίων. Για το μεγάλο μεταλλευτικό κέντρο του Λαυρίου, κέντρο παραγωγής αργύρου, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία που αναδεικνύει τις πολύ μεγάλες τεχνικές ικανότητες των αρχαίων Αθηναίων.

Υπάρχουν μεταλλεία χρυσού και αλλού, σε ποιες περιοχές, με τι παραγωγή; Ποια είναι τα παγκόσμια αποθέματα και η παγκόσμια παραγωγή χρυσού;

- Σήμερα λειτουργούν σ΄ όλο τον κόσμο 980 μεταλλεία χρυσού κυριότερα των οποίων βρίσκονται σε χώρες της Αφρικής (π.χ. Ν. Αφρική, Γκάνα) στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Ρωσία, στην Αυστραλία στο Περού, στην Ινδονησία και ιδιαίτερα στην Κίνα η οποία εμφανίζει σημαντικά αναπτυγμένη παραγωγή τα τελευταία χρόνια, στο Ουζμπεκιστάν και στη Βραζιλία.

Δευτερεύουσας σημασίας με βάση την παγκόσμια κατάταξη είναι η ευρωπαϊκή παραγωγή όπου ξεχωρίζουν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία και έπονται η Ισπανία και η Πορτογαλία στις εκτεταμένες ζώνες μεικτών θειούχων που διαθέτουν, όπως και η Ιρλανδία.

Κατά την εκτίμηση του ΙΓΜΕΜ τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού (σημερινά δεδομένα) υπερβαίνουν τους 100.000 τον. ενώ η ετήσια παγκόσμια παραγωγή χρυσού τα τελευταία κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 2.700 τον.

Η κατανάλωση του εξορυσσόμενου παγκόσμια χρυσού χρησιμοποιείται κατά 45% σε κοσμήματα, κατά 40% σε επενδυτικά αποθέματα και κατά 15% σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Ο ευρωπαϊκός χρυσός είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. και ιδιαίτερα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής παραγωγής χρυσού θα μειώσει τις εξαρτήσεις από εισαγωγές πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας και θα περιορίσει το ρίσκο στην ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σε επίπεδο Ε.Ε. όπως αναφέρθηκε η μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού πραγματοποιείται στη Σουηδία και τη Φινλανδία με 10 μεταλλεία χρυσού σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μεταλλείο χρυσού βρίσκεται στην Κίτιλα της Φιλανδικής Λαπωνίας με εκτιμώμενα αποθέματα που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ουγκιές χρυσού (περιεκτικότητα 5gr/τον. μεταλλεύματος) και ετήσια παραγωγή 150.000 ουγκιές. Η ανάκτηση του χρυσού γίνεται σε συνδυασμό εκχύλισης και κυάνωσης του εκχυλίσματος.

Πολύ σημαντικό μεταλλευτικό κέντρο αποτελεί και το μεταλλείο χρυσοφόρου χαλκοπυρίτη στο Aitik της Boliden, στη Β. Σουηδία. Εκεί διενεργείται η μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού στην Ευρώπη με μεγάλη παράλληλη παραγωγή χρυσού και αργύρου. Παράγονται ετήσια 240.000 τον. χρυσοφόρου συμπυκνώματος χαλκού-αργύρου.

Ιδιαίτερες κοιτασματολογικές συνθήκες γένεσης μικτών θειούχων και πορφυρητικών πολυμεταλλικών κοιτασμάτων έχει δώσει μεγάλης οικονομικής σημασίας κοιτάσματα χρυσού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία) όπως και στην Ισπανία, Πορτογαλία. Η πλέον αναπτυγμένη παραγωγή διενεργείται στην Τουρκία και κατά δεύτερον στην Ισπανία, Πορτογαλία.

Σε παγκόσμια κατάταξη ετήσιας παραγωγή χρυσού πρώτη χώρα έρχεται η Κίνα, 2η η Αυστραλία, 3η η ΗΠΑ, 4η η Ρωσία, 5η η Ν. Αφρική, 6η το Περού και 7η ο Καναδάς. Όλες οι υπόλοιπες χώρες παράγουν περί τους 950 τον. χρυσού (στοιχεία 2011) ετήσια με ιδιαίτερη συμμετοχή του Μεξικού, της Νέας Γουινέας και της Βραζιλίας.


ένα άρθρο των πρωταγωνιστών   Λινα Παπαδάκη    www.protagon.gr

111 σχόλια:

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα Γιάννη ΚΟΝ+ !

giannhs kon είπε...

Καλημέρα ΓΙΑΝΝΗ καλή δουλειά

giannhs kon είπε...

Την Παρασκευή 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας

giannhs kon είπε...

http://www.euro2day.gr/market_announcements/com_results/article-market-announcement/1100410/intralot-apotelesmata-a-trimhnoy-2013.html

Bondexj είπε...

Gm gents

Γεράκι είπε...

καλημέρα σας...

καλο εβδομαδιαίο κλείσιμο...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλημέρα.

Προσδοκίες υποβάθμισης… στηρίζουν το Χ.Α.

http://www.euro2day.gr/news/market/article/1100784/prosdokies-ypovathmishs-sthrizoyn-to-ha.html

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα σας

Μικρέ http://www.ase.gr/content/gr/announcements/companiespress/press.asp?press_id=167613

michele είπε...

Kαλημερα,καλημερα σε ολους."Κουφια" η ΑΛΦΑ συνεχιζει προς τα πανω

Lefters είπε...

Καλημέρα στην παρέα

michele είπε...

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες προ μεταβολών του κεφαλαίου κίνησης ανήλθαν σε 20,5 εκατ. ευρώ έναντι 13,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

για ΤΕΝΕΡΓ ο λογος

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους και ...καλό εβδομαδιαίο κλείσιμο όπως λέει το Γεράκι
Έξω πάρτι για την ώρα

michele είπε...

Παει κι η μαμα ΜΙΚΡΕ..

michele είπε...

Καλημερα Andrew..

Γεράκι είπε...

να θυμομαστε τα ...62...
πανω απο 362...κ 1062...

εαν θελετε στρογγυλεψετε τα κιολας...

Unknown είπε...

Καλημέρεςςςςςςςςςςςςς..


Αντρέ και Μικρε σας χαιρετώ.

michele είπε...

Eμας τιποτα?? χαχα

Andreas D. είπε...

Καλημέρα Μιχάλη & Χρήστο

michele είπε...

Να δουμε το 1052

Γεράκι είπε...

μπλεξαμε με τα 2αρια....

michele είπε...

Παει το 1052 γλυκα-γλυκα ,πλησιαζει και ο μεγαλος το 360
και ΜΙΓ σημερα

Andreas D. είπε...

Κάτω απο 500,000 τμχ η ΠΕΙΡ στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ...

michele είπε...

Αντε να δωσει και τα υπολοιπα ,να τελειωνει

Γεράκι είπε...

Εαν εχουμε copy paste (με χτες)..την επομενη ωρα..εχουμε κατηφορα...

Γεράκι είπε...

εαν οχι ομως...

Γεράκι είπε...

Ενδεχόμενο reverse split πριν την ΑΜΚ εξετάζει η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, έχεις ξαναδεί τέτοια στησίματα πωλητών, όπως στην ΠΕΙΡ?

Lefters είπε...

1.500.000 πωλητές εχει μεχρι το 0,30..

Andreas D. είπε...

άλλα 2.500.000 μέχρι και το 0,31...

Unknown είπε...

Κύριε Θανάση μπράβο για την νέα δουλειά.

Το χαρτάκι θα το ανοίξετε????

michele είπε...

14 χρονια που ασχολουμαι με ΕΛΒΕ 2 ειναι τα χαρακτηριστικα της.Εχει δωσει ΠΑΝΤΑ μερισμα και δεν εχει κανει ΠΟΤΕ αυξηση κεφαλαιου.

Τα στησιματα τα βλεπω φυσικα

Γεράκι είπε...

μην ξεχνιομαστε...

http://thehawktrader.blogspot.gr/2013/02/blog-post_12.html

michele είπε...

Σωστος Γερακι,αλλα κανεις μικρος δεν παιζει αυτο το χαρτι

Γεράκι είπε...

δεν διαφωνω (βλ εμενα) αλλα εγω το εφερα στο πιατο...με ολα τα μπαχαρικα...

michele είπε...

Η αληθεια να λεγεται..χεχε

michele είπε...

Στην..τελικη ευθεια και η ΠΕΙΡ

Unknown είπε...

Κύριε Θανάση είναι να μην αποφασίσετε να το ανοίξετε.....

Γεράκι είπε...

ναι αλλα Μικρε...εκει εχουν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ τους...ενω εμεις..ειμαστε πουλημενοι κ δουλοπρεπεις...

τι να πεις...τι να σχολιασεις...

michele είπε...

Αξιοπρεπεια Γερακι δεν υπαρχει οταν δεν εχεις χαρτι τουαλετας και βασικα ειδη πρωτης αναγκης

Γεράκι είπε...

εχουν το κεφαλι τους ψηλα....
αυτο αρκει...στις ημερες μας...

τα αλλα ειναι δευτερευοντα...

Γεράκι είπε...

ΑΛΦΑ Κάτω απο 0,61..χαλαει το long...

μπαρμπαλιας είπε...

...οι γνωστες ξεφτυλισμαρες του ελληνικου χαα...

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλησπερα,σε ολους.
ΠΑΙΖΟΥΝ με τους τεχνικαριους.
Κατι σαν το εξυπνο πουλι ....

Γιατι τα αλλα ακομη κοιμουνται...

ΥΓ
ΑΒΑΚΑ ΔΕΝ ΒΓΗΚΑ.ΜΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΕ Ο Κ.ΙΩΑΝΝΟΥ...ΧΑ ΧΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΡΦΩΝΩ ΣΤΑ 3 ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!

michele είπε...

Γιαννη βρισκομαστε στη διαδικασια αυξησης των τραπεζων ,ηδη ολοκληρωθηκε της ΑλΦΑ,για την ΕΤΕ αρκετοι εχουν πουλησει αλλες μετοχες .
Δεδομενων αυτων των συνθηκων η αγορα στεκει αριστα .Ιn my opinion

makis είπε...

Την καλημέρα μου σε όλη την παρέα.

michele είπε...

Kαλημερα Μakis ..
αυξημενος ογκος στο ΔΡΟΜΕΑ

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

ΜΙΧΑΛΗ πλεον μετοχες εχουν λιγοι ..
1 μετοχη εχει το 50 % των Ελληνων
και το 70% παιζει αντε ενα 10000 Ε

ΑΡΑ... ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ!

Γεράκι είπε...

"γιατι διπλωνουν απο τον πονο στο στομαχι"

χαχα...καλο...

με ποιους τεχνικους...?
δεν πιστευω οτι υπαρχουν πολλοι που αγγιζουν...εκτος κ εαν ειναι μεγαλοι τζογαδοροι....

michele είπε...

Οι μεγαλοι τα ασκουν τα δικαιωματα Γιαννη
Πραγματι ΘΒ οι πολλοι ειναι εξω ,αυτο δειχνουν τα στατιστικα
αλλωστε τωρα ξεκιναμε..απλα εμεις που ειμαστε απο πανω εκμεταλλευτηκαμε και τις 500 μον του δεικτη
οσοι το καναμε τελος παντων

Unknown είπε...

Michele μην ψαρώνεις από τον όγκο του κυρίου Θανάση....

Αραιά και που τα "βουτάει" από διαφόρους.

Φυσικά είναι ΤΣΑΜΠΑ αλλά κάνει και αυτός ότι θέλει.

Unknown είπε...

ΘΒ απο την αρχή σου είχα πει ότι επέλεξες το πιο μουλάρι (μετά την ΕΛΒΕ όμως)...

Unknown είπε...

Αντρέ την μικρή την φορτώνουν πωλητές.

michele είπε...

Οντως το πιο μουλαρι ειναι η ΕΛΒΕ .Αλλα οταν παιζει παιζει/ και κυριως γλυτωσαμε τα λεφτα μας

Δεν ψαρωνω Ιoannou ,απλα παρατηρησεις κανω ,για τους μη ενασχολουμενους

Andreas D. είπε...

ΧΡΗΣΤΟ,
έβαλα 3000 στο 0,7150...

Unknown είπε...

Σε βλέπω Αντρέ.

Μεγάλη συσσώρευση.

michele είπε...

Εγω Γιαννη ημουνα σιγουρος,γι αυτο και ειχα δηλωσει οτι θα ασχοληθω με τις αυξησεις.
Οπως σωστα υπονοεις ,αυτο κατι δειχνει

michele είπε...

ΕΔΩ: ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

http://www.ase.gr/content/gr/announcements/Files/CappingFactors%20May13%20Ver0-80%20%28GR%29.pdf

Money είπε...

Από αυτή την στιγμή και μετά ο δείκτης έχει την άνεση να πάει όπου θέλει χωρίς καμιά υποχρέωση πίσω του. Μέχρι να δούμε 363 στον FTSE25 και 373 στο παράγωγο υπερτερει το πτωτικό σενάριο. Για να δούμε.

Unknown είπε...

Καλά ρε Michele μην βαράς.

:(((

νικος φαληρο είπε...

καλησπερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους

michele είπε...

Καλησπερα Νικολα, συμφωνω με Θαναση κι επειδη δεν βλεπω να περναει το 363 θα δει πρωτα το 345-346

Ioannou για να ξερουμε τι θα ..παιζουμε απο Δευτερα
10% βαρυτητα
ΕΕΕ
ΕΤΕ
ΟΠΑΠ
ΟΤΕ

Γεράκι είπε...

Η ιδια σταθμιση περναει κ στον ftase..?

νικος φαληρο είπε...

κε michele σας εστειλα μειλ.Οποτε μπορειτε το βλεπετε και μου απαντατε.

michele είπε...

Δεν ξερω για τον 25 αρη Γερακι,πρεπει να το δουμε

Νικολα το ειδα,απαντησα ηδη

νικος φαληρο είπε...

ευχαριστω

Γεράκι είπε...

σπαμε...

μπαρμπαλιας είπε...

εγραψε παλι 6 μπροστα...
για να εχουνε ναλενε...
πουλησαμε στην κορφή κανελα...

Γεράκι είπε...

αλλη μια μερα φουλ στα κερδη...πρωι..
κ φουλ χασουρα...απογευμα..

μπαρμπαλιας είπε...

αφου δεν αντεχουμε ρεεεεε
δεν μπορουμε να βλεπουμε απ
μονο νταουνέ

μπαρμπαλιας είπε...

μεχρι κι εκεινη η πορδη η ΕΛΛ ...
ειναι συνεχεια μηδενια...
καθε μερα πουλαει κερδη....

μπαρμπαλιας είπε...

θα μπει ,λεει,με 10,86 μπιλιονες...
και θα μεινει κει πανω;;;;
εχει να πεσει σκουσμαρι παλι...

Γεράκι είπε...

το copy paste με χτες..σε εξελιξη..

νικος φαληρο είπε...

ξανα μειλ κε michele.

Unknown είπε...

Τον ΑΒΑΚΑ δεν τον εβαλαν στην βαρυτητα?

Χαχαχαχαχα

νικος φαληρο είπε...

ευχαριστω

Andreas D. είπε...

Χρήστο, η βαρύτητα του ΑΒΑΚΑ δεν μπορεί να υπολογισθεί... χαχαχα

michele είπε...

Ωραια κινηση για διαφορες ..πωλησεις

michele είπε...

Καζινο το κανατε..σοβαρο μαγαζι χαχα

Μιγ πολυ καλη οπως λεγαμε ..

Γεράκι είπε...

μας βοηθησε λιγο η Αλφα..στο ψυχολογικο τομεα...

Γεράκι είπε...

επειδη δεν μπορω να πω οτι εβγαλα γερο μεροκαμματο...

εμεινα στο ψυχολογικο...

χαχαχαχα

αφησα τα μισα μεσα ομως...μηπως κ θελει ψηλοτερα...
(αφηνει κ για προοπτικες αυριο...αλλα θελω να δω τα 60λ)

michele είπε...

Tα Mikel ποιανου ειναι Γιαννη??

Unknown είπε...

Αντρέ διαστημικό χαρτί....

Γεράκι είπε...

φοβερη παρατηρηση σχετικα με την 3Ε του Μικρου...

θενκς....

νικος φαληρο είπε...

κε michele email.Sorry to bother you

νικος φαληρο είπε...

ευχαριστω

michele είπε...

Μπραβο στους Λαρισαιους,αν πηγαινει καλα και πανω

Andreas D. είπε...

πολύ μάρμαρο...

μπαρμπαλιας είπε...

εγω βλεπω παλι τα ξενα χρηματιστηρια ,να μην εχουν σταματημο
καλα για τη μαϊμουδιά εδω...
τι να πεις...
το 2014 -λεει-στις αγορες...
το 2014-λεει- θα δωσουν δανεια στην οικονομια...λεει
το λαλειν τζαμπα ειναι -λεει...

makis είπε...

Μιχάλη η σεντρ που έσπασε και τον 200 για που πάει?Θα σταματήσει στο 0.252?Χωνουν και σημερα.Ρωτάω γιατί την ξέρεις πολύ καλά.Your opinion?

michele είπε...

Δεν ανησυχω,εγω προσωπικα Μακις τα κανουν αυτα ετουτοι εδω

michele είπε...

Τρεχει ο Αμερικανος πανω ,τρεχει και ο ΠΕΙΡ κατω

michele είπε...

Μπαρμπα ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ λιγο να εχουμε καλο καλοκαιρι..

michele είπε...

Παει και το ΕΧΑΕ σιγα-σιγα εκει που πρεπει

makis είπε...

ΟΚ.Ούτε εγώ ανησυχώ.

μπαρμπαλιας είπε...

καλα Μικε πλακα κανεις;;;
εδω μονο πεφτει μπομπα ατομικη...

Γεράκι είπε...

xaxaxa

πες μπαρμπα..πες τα...

michele είπε...

Μια χαρα παει Μπαρμπα,να μας διαβαζεις χεχε .Εγραψε 1019 τουλαχιστον ο ΓΔ??

michele είπε...

ΓΟΥΑΡΑΝΤΕ εχεις Λιακο μου??
θα κλεισει και πιο πανω τι αλλο θελεις

Money είπε...

Αξίζει πιστευω να παρατηρήσει κανείς τον ΟΤΕ. Ήταν αυτός που οδήγησε την αγορά πάνω και τώρα κάνει νερά.

john deer είπε...

ελειψα 2 μερες γυρισα και τι να δω....
το σπιτι μου εγινε mikel!!!!
χεχεχε!!!!

μπαρμπαλιας είπε...

καλα αμα δειτε παραδες απο τα γκαλαντέ ...
να μου σφυριξετε

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Θανάση αποκλείεις μια συσσώρευση σ΄αυτά τα επίπεδα;

Ο οτε έχει ένα γκαπ στα 6.68 που αργά ή γρήγορα θα πάει να το κλείσει.

μπαρμπαλιας είπε...

ψευτικα κεδρη στο τριμηνο...
με την φαραχ γιαβρουμ μεσα...
και στο ταμπλο 11 μπιλιόνες.;;;;ωχ ωχ
και εχει και 10% σταθμιση...

michele είπε...

Θαναση ,δεν γινοταν ο ΟΤΕ να μην κλεισει το gap στο 6,65 ( χρωσταει ακομα) .. θα παει ισως και λιγο πιο κατω

Μπαρμπα λες??

Αντε John deer κερασε μας κανα freddo!

μπαρμπαλιας είπε...

καλωστη Βασιλικουλα μας ...
απορια...
οι ξενες μετοχες και δειχτες απο το 2009 που πανε σοροβολιο...
ποτε θα κλεισουν τα γκαπέ ;;;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Στην ώρα τους Μπάρμπα...χαχα
Αυτοί δεν βιάζονται σαν τους δικούς μας.

john deer είπε...

ευχαριστως αλλα να προσεχετε....δεν ειναι καφες ειναι ροφημα και τα κιλα θα ανεβαινουν

Money είπε...

Ο ΟΤΕ δείχνει 5,95 εκτός αν γυρίσει πάνω από 7,20. Τεχνικά μιλώντας και συγκεριμένα διαγραμματικά.
νάλιστα παρόμοια χαρακτιρστικά έχουν ο Μυτιλ και η ΔΕΗ (με καθυστέρηση 2 ημερων νομίζω).
Το τι θα γίνει ...

Andreas D. είπε...

Αλήτες...
έκλεισαν την ΓΕΚ στο συν με 10 τμχ...

michele είπε...

Mπαρμπα θα σου πω μια ιστορια:
Αρχες Γεναρη του 2006
φευγουν τα καλωδια
και χανονται .Αφηνουν εκει γυρω στο 1,5 ενα ΓΚΑΠΕ
Πανε στα 7 ευρω+ και το εκλεισαν τον Οκτωβρη του 2008 !!
χαχα
Ως γνωστον τοτε ειχα πει την περιφημη φραση
θα χαθει το καλωδιο και εκανα ενα μεγαλο μερος του ταξιδιου.

Γι αυτο ΓΚΑΠΕ που κλεινει γρηγορα σε κανει να κοιμασαι ΗΣΥΧΟΣ

michele είπε...

Ναι βρε συ Ανδρεα ,σαν δεν ντρεπονται ,τι να πεις...

Παμε επανω απογευματινη αναρτηση!
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΠΑΕΙ