Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

X.A.A. LIVE 

SPREADS ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
        
                                                                         σχόλια για τη συνεδρίαση online...

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΕΙΟΝΕΚΤΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ..
Β ΜΕΡΟΣ..


Η ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ

Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματολογίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι οι ελληνικές θέσεις στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο ενώ η Τουρκία κατάφωρα το παραβιάζει, όπως παραβιάζει επίσης το διεθνές εθιμικό δίκαιο και τη διεθνή πρακτική. Αυτή η παραδοχή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εισβολή που η Τουρκία πραγματοποίησε στην Κύπρο και στην άρνησή της να αποδεχτεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Ως εκ τούτου, αρνήθηκε να επικυρώσει τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1992. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική ενός κράτους δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στο διεθνές δίκαιο και ούτε μπορεί να το επικαλείται συνεχώς για ζητήματα που για πολλούς εκτιμούνται και ως πολιτικά. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται συνήθως από τα τρίτα κράτη και κυρίως τις μεγάλες δυνάμεις με κύριο κριτήριο τα εθνικά συμφέροντά τους.

Εξάλλου, αυτή η παραδοχή αποτελεί μια «κατασκευή» που καλλιεργήθηκε επισταμένως από την ελληνική πλευρά. Δηλαδή, ότι η Ελλάδα καταφεύγοντας στα διεθνή δικαστήρια θα δικαιωθεί. Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση που το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών με βάση τις αποφάσεις που έχει εκδώσει (νομολογία) επιδικάσει τη διμερή διαφορά με την Τουρκία για την χάραξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας, όπως, επίσης και στην περίπτωση της χάραξης των ορίων της ΑΟΖ, δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που υφίστανται στο Αιγαίο, την επήρεια της νότιας τουρκικής ακτογραμμής και της οικονομικής δραστηριότητάς της. Επίσης, δεν είναι δεδομένο ότι θα παραχωρήσει μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση για εκμετάλλευση στην Τουρκία από εκείνη που πολλοί νομίζουν στην Ελλάδα. Ούτε στα ζητήματα των μειονοτήτων θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που ακολουθούν μια πολιτική ικανοποιητικής ανεκτικότητας, αφού έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ

Στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο έχει γίνει αποδεκτό, ακόμα και πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ότι η Τουρκία εξαιτίας του δυναμισμού που επιδεικνύει η οικονομία της, θα καταστεί στο μέλλον μεγαλύτερη απειλή. Ήδη, από το 1995 είχε διατυπωθεί ο φόβος ότι η έναρξη της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ θα οδηγούσε σε αύξηση των εξαγωγών της Τουρκίας προς στην Ελλάδα. Σήμερα, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας έχει ήδη φτάσει τα 744 δισ. δολάρια από το επίπεδο των 230 δισ. δολαρίων που βρισκόταν το 2002 ενώ σημειώνεται ότι έχει πετύχει εντυπωσιακή ανάπτυξη των εξαγωγών της που άγγιξαν τα 152 δισ. δολάρια. Η Τουρκία ανήκει στoυς G-20, ενώ συνολικότερα η οικονομική ισχύς της αυξάνεται συνεχώς, πράγμα που τονίζεται επανειλημμένα από την τουρκική διπλωματία. Η Τουρκία εξ αιτίας του δυναμισμού που η οικονομία της, έχει αποκτήσει έχει συνεπώς τα μέσα να περιθωριοποιήσει την Ελλάδα. Εκφράζεται, δε ολοένα και συχνότερα η ανησυχία ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να διεισδύσει στον οικονομικό χώρο της Ελλάδας, ιδιαίτερα στη Δυτική Θράκη, εξαγοράζοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και εκμεταλλευόμενη την οικονομική δυσπραγία της χώρας. Επίσης, οι τουρκικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με επιτυχία τις ελληνικές στα Βαλκάνια, ένα χώρο όπου η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια σημείωσε σημαντικά επιτεύγματα.

Ωστόσο, αυτό που έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια δεν ήταν η οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η πλήρης κατάργηση των τελωνειακών δασμών, η μη ύπαρξη εμποδίων στην ανάπτυξη του εμπορίου και το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες μετά το 1999 δημιούργησαν κίνητρα για μεγαλύτερη παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις εμπορικές, η τουρκική αγορά έγινε αρκετά ελκυστική, αφού είναι ευκολότερα προσβάσιμη από ό,τι οι αντίστοιχες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, καθώς τα καταναλωτικά πρότυπα των Τούρκων είναι όμοια με τα ελληνικά και το γεγονός αυτό διευκόλυνε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Η Τουρκία έχει, συνεπώς, καταστεί μια πολύτιμη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, αφού κατατάσσεται στις έξι πρώτες χώρες όπου κατευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές. Το δε 2011, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Τουρκίας εμφανίζεται πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 104,2% σε σχέση με το 2010, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0.9%. Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο το 2007 ήταν της τάξης των 956 εκατ. ευρώ, το 2008 ανήλθε σε 862 εκατ. ευρώ, το 2009 ανήλθε σε 362 εκατ. ευρώ και κατά το 2011 μετετράπη σε πλεόνασμα ύψους 302,8 εκατ. ευρώ. Τα κυριότερα προϊόντα που η Ελλάδα εξάγει στην Τουρκία είναι τα ορυκτά λάδια – καύσιμα και το βαμβάκι. Οι δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων καταλαμβάνουν πάνω από το 50% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Αναφορικά με τις ελληνικές επενδύσεις, αυτές αποτελούν το 10% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στην χώρα κατά την περίοδο 2004-2008. Το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία υπερβαίνει τα έξι δισ. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων. Η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα το 2006 ήταν η σημαντικότερη. Τότε πολλοί στην Ελλάδα θεώρησαν ότι η επένδυση αυτή ήταν επικίνδυνη και ότι θα έβαζε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας σε περιπέτειες. Για το 9μηνο του 2012, τα έσοδα της Finansbank έχουν ανέλθει στα 1,22 δις ενώ τα έσοδα της μητρικής Ελλάδος ανήλθαν μόνο στα 840 εκατ. ευρώ. Έχουν δε καταγραφεί περισσότερες από σαράντα ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η απειλή του οικονομικού κινδύνου και της οικονομικής διείσδυσης απ΄ την Τουρκία ήταν υπερβολική, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι ελληνικές τράπεζες ήταν εκείνες που εκμεταλλεύτηκαν τη μεγέθυνση της τουρκικής οικονομίας. Εξαιτίας δε της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται σήμερα τάση αποχώρησης των λίγων τουρκικών εταιρειών που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΞΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου που αρχίζει το 1993 και ιδιαίτερα μετά το 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης εκλέχτηκε πρωθυπουργός, είναι ότι ο βαθμός εξευρωπαϊσμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αυξάνεται ακόμα περισσότερο και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι τώρα προσαρμοσμένη προς την ΕΕ περισσότερο από ποτέ, αφού οι περισσότερες εκφάνσεις της ασκούνται μέσα από το πρίσμα της πολιτικής της ΕΕ. Η προσαρμογή αυτή διαπιστώνεται και από την πολιτική που υιοθέτησε η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Αποδέχθηκε πρώτα την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και τελικά τη δυνατότητα ένταξής της στην ΕΕ το 1999. Ωστόσο, ένας άλλος βασικός λόγος για την αλλαγή της ελληνικής πολιτικής οφειλόταν στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να χαρακτηρίζεται συνεχώς ως η χώρα που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα γνώριζε πολύ καλά ότι υπήρχαν και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που βολεύονταν με την εναντίωση της Ελλάδας στην ένταξη της Τουρκίας και δεν ήταν πια διατεθειμένη να παίζει τον ρόλο του κακού, ενώ πολλοί από τους εταίρους της υποκριτικά έπαιζαν τον βολικό ρόλο του καλού. Όποια κι αν ήταν τα πραγματικά κίνητρα της μετατόπισης των θέσεων της Ελλάδας για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διευκόλυνε την ανάπτυξη μιας διαφορετικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Μετά το Ελσίνκι το 1999, άρχισε να κυριαρχεί η παραδοχή ότι η στάση αυτή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας θα μπορούσε να συμβάλει όχι μόνο σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και λειτουργική λύση στο πρόβλημα της Κύπρου και σε μια διασύνδεση της ελληνοτουρκικής διένεξης με το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά - πράγμα σημαντικότερο - θα την βοηθούσε να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Ο εξευρωπαϊσμός, δηλαδή, της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα «πίεζε» και την Τουρκία να διασυνδεθεί ακόμα περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα οδηγούσε στην επιτυχή ταύτιση των συμφερόντων της τουρκικής πολιτικής και της οικονομικής ελίτ με εκείνα της ΕΕ, πράγμα που αναπόφευκτα θα μετέβαλλε την τουρκική συμπεριφορά σε πλαίσιο που θα ήταν συμβατό με τους κανόνες συμπεριφοράς της ΕΕ.

Ωστόσο, αυτή η παραδοχή λειτούργησε ικανοποιητικά για κάποιο διάστημα μέχρι τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα και οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν, ιδιαίτερα με την υπογραφή συμφωνιών στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, δηλαδή της «χαμηλής πολιτικής». Υπήρξαν, επίσης, συζητήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άρχισαν οι διερευνητικές επαφές, που ασχολήθηκαν όχι μόνο με την υφαλοκρηπίδα αλλά και με τα «συναφή θέματα» της οριοθέτησής της. Ωστόσο, η άνοδος στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας το 2004 δεν επέτρεψε να παραπεμφθούν οι «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» στη Χάγη, όπως προβλεπόταν από το Ελσίνκι. Οι κυβερνήσεις Καραμανλή δεν αμφισβήτησαν τη βασική θέση της παραδοχής αυτής, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αρκεί βέβαια η Άγκυρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με τους όρους που της έχουν τεθεί, συμπεριλαμβανομένης της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε ορθή στο βαθμό που βοήθησε να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ και στο βαθμό που δημιούργησε μια νέα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όμως, σήμερα φαίνεται να έχει εξαντλήσει το δυναμισμό της για τους ακόλουθους λόγους: Πρώτον, η Κύπρος είναι πια μέλος της Ε.Ε. Δεύτερον, η Τουρκία φαίνεται να έχει απωλέσει το ενδιαφέρον της για ένταξη στην ΕΕ, ενώ παράλληλα πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν τη συμμετοχή της Τουρκίας σ΄ αυτήν. Τρίτον, η Άγκυρα παρουσιάζεται ως μια αναδυόμενη ηγεμονική περιφερειακή δύναμη με οικονομική και στρατιωτική ισχύ που δεν έχει την ανάγκη της ΕΕ αλλά αντίθετα ισχυρίζεται ότι η ΕΕ την έχει ανάγκη. Τέταρτον, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δίνει μια κρίσιμη πολιτική μάχη εναντίον του στρατιωτικού και του πολιτικού κατεστημένου και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβεί, ακόμη κι αν το επιθυμούσε, σε κινήσεις καλής θέλησης προς την Ελλάδα, άνευ ανταλλάγματος. Πέμπτον, οι περιώνυμες διμερείς διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που διαρκούν εδώ και χρόνια (πενήντα τρεις γύροι!) δεν έχουν καταλήξει πουθενά, καθώς η Ελλάδα επιθυμεί να τεθεί επιτέλους ένα χρονοδιάγραμμα ώστε, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να γίνει από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Άγκυρα, από την άλλη, θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως οι περιώνυμες γκρίζες ζώνες, η έκταση του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και το νέο «αγκάθι» που είναι η απαίτηση της Τουρκίας να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από οποιαδήποτε διευθέτηση για την υφαλοκρηπίδα κι ενδεχόμενη κήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα. Το αποτέλεσμα ήταν να ατονήσουν οι διερευνητικές επαφές και μάλιστα, εξαιτίας των εκλογών στην Ελλάδα και την Τουρκία, να μην πραγματοποιηθούν καθόλου από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 και να έχει αναβληθεί κατ΄ επανάληψη η δεύτερη συνεδρίαση του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί στην Τουρκία την Άνοιξη του 2013. Υφίσταται, συνεπώς, η ανάγκη επανακαθορισμού της παραδοχής ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας θα μεταβάλει τη τουρκική στάση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Το ερώτημα βέβαια που παραμένει είναι ποια θα πρέπει να είναι η ελληνική στρατηγική και ποιο θα είναι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Η προσπάθεια να εξηγηθεί η κρατική συμπεριφορά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο μόνο των υπαγορεύσεων και των δεδομένων του διεθνούς και του εσωτερικού περιβάλλοντος, δεν είναι πάντοτε ορθή. Το «κλειδί» γιατί ένα κράτος συμπεριφέρεται κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο στην εξωτερική πολιτική του μπορεί να ανάγεται στον τρόπο που οι διαμορφωτές αποφάσεων αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, η οποία μεταβάλλεται πολλές φορές χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτή ή και κατανοητή. Δηλαδή, δεν υφίσταται ανάγκη να δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στα «αντικειμενικά» δεδομένα της κατάστασης του διεθνούς και του εσωτερικού περιβάλλοντος, όταν οι υποκειμενικές αντιλήψεις των διαμορφωτών των αποφάσεων αλλά και οι δι-υποκειμενικές διαχρονικές πεποιθήσεις μιας κοινωνίας είναι αυτές που τελικά παίζουν ρόλο και προσδιορίζουν σε τελευταία ανάλυση το περιεχόμενο της εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Οι ανωτέρω κυριότερες παραδοχές, τόσο οι διαχρονικές όσο και οι πιο πρόσφατες, που αναφέρονται στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έχουν υιοθετηθεί από τους διαμορφωτές αποφάσεων, καθιστούν έτσι έκδηλη την αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός μεγαλύτερου προβληματισμού για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία. Άλλες από αυτές τις παραδοχές υπερτιμούν τις δυνατότητες της Τουρκίας, όπως ότι η Τουρκία έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία σε σχέση με την Ελλάδα ή ότι η Τουρκία, εξαιτίας του δυναμισμού που η οικονομία της έχει αποκτήσει τα μέσα να περιθωριοποιήσει την Ελλάδα.

Άλλες, πάλι, παραδοχές δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελληνική εξωτερική πολιτική έχει στη φαρέτρα της όπλα, τα οποία στην πραγματικότητα, αν και έχουν χρησιμότητα, είναι υπερτιμημένα, όπως ότι το διεθνές δίκαιο είναι - σε όλα τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία - ευνοϊκό προς τα συμφέροντά της Αθήνας και ότι πρέπει η πολιτική της να βασίζεται σε αυτό. Η αμφισβήτηση δε άλλων παραδοχών, όπως ότι η πολιτική του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας δεν είναι σε θέση πλέον να αποδώσει αποτελέσματα ή ότι η ασφάλεια της Ελλάδας βρίσκεται υπό αίρεση εξαιτίας των απειλών που εκτοξεύει η Τουρκία, θέτει ζητήματα διαμόρφωσης νέας στρατηγικής και υιοθέτησης νέων τακτικών.
Η αμφισβήτηση, ωστόσο, αυτών των παραδοχών δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η Ελλάδα κάτω από τη δεδομένη οικονομική συγκυρία και τον υπάρχοντα διεθνή συσχετισμό δυνάμεων της περιοχής θα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις που ίσως δεν θα είναι σε θέση να τις ελέγξει, όπως είναι η ανακήρυξη μονομερώς των ορίων της δικής της ΑΟΖ. Ούτε πάλι σημαίνει ότι θα πρέπει a priori να υιοθετηθούν οι ισχυρισμοί ότι η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας σε σχέση με τη Τουρκία είναι μειωμένη ή ότι η Τουρκία, επειδή είναι μια μεγάλη χώρα με ισχυρή στρατιωτική βάση είναι και σε θέση να υπαγορεύει την πολιτική της στις γειτονικές χώρες, αζημίωτα. Η τουρκική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με όλες σχεδόν τις όμορες χώρες της και πολλές πρωτοβουλίες της, όπως είδαμε, δεν ευοδώθηκαν.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.



74 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημερα σε ολους τους φιλους

kostasΠειραιας είπε...

Kαλημερα σε ολους σας. 2 βδομαδες τεζα στο σπιτι και να διαβαζω αλλοι για διακοπες αλλοι για μπανιο, ηταν χειροτερο και απο την πορεια του Γ.Δ.
Ελπιζω μαζι με τη δικη μου βελτιωση να ανακαμψει και το ΧΑΑ.
Λυπαμαι που γραφουμε συνεχεια απωλειες με τελευταια του Γερακιου που του ευχομαι καλη επιτυχια στις επιλογες του.
Μichele... να προσεχεις οταν μπαινεις σε τουνελ. Αλλα ειδες οι γερμανοι πως σε κρατανε ασφαλη? Καλα που εχουμε κι αυτους να κρατανε ζωντανη ολη τη χωρα. (πολλα χα)
Καλη μερα σε ολους και ελπιζω να φτιαξει λιγο η αγορα για το καλο ολων. (τουλαχιστον εδω μεσα)

Unknown είπε...

19/06/13 - 12:59 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.132.114.145)

ΠΛ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΣΥΒΟΤΑ...

ΤΟ ΤΤ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΟΒ,,,,,

Η GOLDMAN ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΛΟΥΝ ΧΑΑ 1300.....

ΜΙΓ ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΜΥΤΙΛ ΓΕΚ ΣΙΔΕΝΟΡ .......

ΣΤΟ ΤΕΛΟς ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΤΕ-ΠΕΙΡ..............

ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ........ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ,,,,,,,

Unknown είπε...

09/07/13 - 08:59 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.132.114.145)

ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΜΙΓ ΑΠΟ ΜΕΙΩΣΕΙ Φ.Π.Α ...........


Unknown είπε...

1,2 η πρωτη σταση μιγ.....................

Λευτερης είπε...

Κυρίες και Κύριοι καλή σας ημέρα. Την δόση μας την πήραμε. Για να δούμε τη θα δούμε??? Αλεξανδράτε το φάρμακο που ψάχνεις,(αν λέμε το ίδιο), το ψάχνω και εγώ σε όλη την Ελλάδα. Αν … γράψε εδώ. Όσο για την ΣΥΜΗ σε ζηλεύω. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ. Μην χάσεις την εικόνα που μπαίνει το καραβάκι στην μπούκα του λιμανιού,(το μπάσιμο) και στο ξαφνικά βλέπεις ένα τεράστιο καρποσταλ. Οι διακοπές στην ΣΥΜΗ θέλουν Γυναίκα και καλό φαί. Νημποριό και Ταξιάρχες όπως δίποτε. Καλή σου ημερα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Καλημέρα σε όλες και όλους.
Καλή συνεδρίαση να έχουμε και καλές βουτιές στους διακοπεύοντες.

ThitaDelta είπε...

Κλμ σε όλους και trade safely

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα leftos,
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές για τη Σύμη.

Ψάχνω 1-2 ONCOTICE MSD για μια φίλη μου, υποθέτω πως όλη η ιστορία με τις φάρμακο αποθήκες ειναι λόγω του ΕΟΠΠΥ που έχει απλήρωτα τα φαρμακεία.....

Τι να κανείς...σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο, να παρακαλούμε ολοι πανω απο ολα να έχουμε την υγεία μας.

Καλημέρα σε όλους τους φίλους.

ThitaDelta είπε...

... εντάξει έχουμε Βασιλική

φουλ επίθεση

Unknown είπε...

Καλημέρες!

Εστησα τα υπόλοιπα μισά προς αγορά τεμάχια EUROBANK στο 0.47€

Unknown είπε...

09/07/13 - 10:34 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.132.114.145)

ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΡΟΒ.........................


ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΤ

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ σε ολους
ειδησεις και χαμπερια δεν σχολιαζω..
θεωρω οτι ειμαστε στο πουθενα..
και σε λιγους μηνες κλεινουμε 4 χρονια στην "πατατα"...χωρις φως

michele είπε...

Kαλημερα,καλημερα σε ολους!!Με υγεια.Αυτο που ψαχνεις Αλεξανδρατε κυκλοφορει κανονικα στα φαρμακεια η βρισκεται μονο στα φαρμακεια ΕΟΠΠΥ?

Unknown είπε...

ΗΠΕΙΡΩΤΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕς ΣΤΙΓΜΕς ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΕς ΧΑΑ...............

Unknown είπε...

SP DAX DOW................ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑΑΑ

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Υποτιθεται Κυκλοφορεί κανονικα σε ολα τα φαρμακεία αλλα τώρα ειναι σε έλλειψη (???)...

michele είπε...

Ενταξει,ηρεμα τωρα μας τα ειπες

ThitaDelta είπε...

Μιχάλη ο τζίρος που ήθελες, μάλλον σήμερα

michele είπε...

Θα βοηθησει και η ΕΥΡΩΒ

ThitaDelta είπε...

... σήμερα ο γίδης θα παλέψει με τον 20ρη ΑΚΜΟ του

michele είπε...

H Eθνικη προ του gap ( 2,65) και προ του 12 αρη εκιετικου (2,69)

Θανασης Κ είπε...

μπηκα στα 0.60 στην ευρωβ...αντε καντε κανενα σταυρο και σεις και ιδιαιτερα ο μικρος..χεχε

Unknown είπε...

ΞΑΝΑΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙς ΜΕΤΟΧΕς ΣΑς ΟΤΑΝ Ο ΓΔ ΓΡΑΨΕΙ 1300...................

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ............

ΑΠΟ ΣΥΒΟΤΑ.............

μπαρμπαλιας είπε...

τι να σε κανω ...
αφου δεν κερνας μπυρα...

michele είπε...

Θαναση με σταυρο δεν παιζουμε χρηματιστηριο..εκει στην Αγια Τριαδα στην γειτονια μας μαλιστα χαχα

του τα εφαγε ο Γιαννακης ,τι μπυρα να κερασει

Unknown είπε...

ΗΠΕΙΡΩΤΑΚΙ ΟΤΑΝ Η ΜΙΓ ΠΑΕΙ 1.2.........

Unknown είπε...

ΜΙΧΑΛΑΚΙ ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΔΩΡΑΚΙ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΣΟΥ ΔΩΣΑΜΕ...........ΝΑ ΠΙΕΙς ΚΑΜΙΑ ΜΠΥΡΑ

09/07/13 - 10:34 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.132.114.145)

ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΡΟΒ.........................


ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΤ

michele είπε...

Δηλ εγω ΜΑΓΕ περιμενα εσενα ,να παρω ΕΥΡΩΒ χαχα

Unknown είπε...

ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΧΑΛΑΚΙ............

ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙς.............ΧΑΧΑΧΑ

michele είπε...

Ψηλο ημερας ανετα.. εσπασε και τον 12 αρη η ΕΤΕ,η αγορα "παιζει" το ΤΤ εκει

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

ΤΗΕΟ μείνε μαζι μας χωρίς ειρωνείες... γραφε τα δικιά σου αλλά μην ξεφευγεις απο κάποια όρια.

Και την μπύρα θα την πιούμε κάποια στιγμη ολοι μαζι απο κοντά.


ΕΤΕ.... Γιατι την ανεβάζετε ακόμα δεν μπορω να καταλάβω... Αφού ειναι πανάκριβη... Leotsakos speaking... (Πόσες ανόδους έχει χάσει ο Υπέρμαχος της Eurobank κ μέγας θαυμαστής της Πειραιώς?)

ThitaDelta είπε...

... οι άλλες όμως δεν κάνανε σεφτέ

michele είπε...

874 ο εκμο 20 αρης.880-882 η επομενη σοβαρη

michele είπε...

Καλημερα Ανδρεα..ολα νορμαλ σημερα.Και διασπαση του 860 και με ανεβασμενο ογκο.Ο,τι ζητουσαμε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα κι από μένα παίδες

michele είπε...

Καλημερα Γιαννη, πως βλεπουμε τη συνεδριαση?

john deer είπε...

καλημερα απο χαλκιδικη

kostasΠειραιας είπε...

Εχει κανεις αποψη γιατι χτες και σημερα βγαινουν για πωληση, τετοια τουβλα στην Τραπ. Ελλ. τοσο χαμηλα?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Αυτή η ψαροκασέλα τα κάνει όλα

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, το μόνο που λείπει είναι ένα κατασκευαστικό ξέσπασμα ... χαχαχα

michele είπε...

Mε τη σειρα Ανδρεα ,με τη σειρα..στην ΕΛΛ το ειδα κι εγω Κωστα.Ειναι μαλλον στοπαρισμα για μαζεμα απο κατω
αν χωνανε κανονικα θα ελεγα οτι πανε να φυγουν απο κει να παιξουν κανα αλογακι

kostasΠειραιας είπε...

Για να δουμε αν θα το συνεχισουν

giannhs kon είπε...

http://www.euro2day.gr/news/market/article/1115253/epk-noritera-h-arsh-short-selling-stis-trapezes.html

Andreas D. είπε...

Ναι Μιχάλη, όπως το είπες, με τη σειρά:
Νο 1 = ΓΕΚ
Νο 2 = ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Νο 3 = ΑΒΑΞ

χαχαχα

michele είπε...

Ζωγραφιζει ο αλλος στην ΕΥΡΩΒ.. Η Εθνομουλαρα στην διαδικασια κλεισιματος του γιγαντιαιου πτωτικου gap

Andrea τη σωστη σειρα εβαλες ,μονο που δεν μιλαμε γιατι ειμαστε σε φαση ντροπης (ακου ο ελλακτωρ πιο πανω)

Ctsam είπε...

Thn EXAE pws tin blepete ?

michele είπε...

Στο 6,32-6,35 παει ανετα το ΕΧΑΕ Ctsam

Ctsam είπε...

Euxaristwwww !!!

michele είπε...

Πανω απο 866,4 θα..ξυπνησουμε

michele είπε...

Ενταξει,ο,τι πειτε καντε τη διαδρομη σας

μπαρμπαλιας είπε...

ολο το μαγαζι παιζει με μιαμιση τραπεζα...
το χαλι μας το μαυρο...που λεμε..

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

η ταν η επι τας... χαχα!!

michele είπε...

Γιατι Μπαρμπα μου ,καλα δεν παει??

μπαρμπαλιας είπε...

αφου το βλεπεις Μικε μου οτι παει καλα...
γιατι να στη χαλασω;;;
εξαλλου το 1400 ...κοντα ειναι

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

για 851 καλα πάει!!!?

michele είπε...

Τωρα ομως εσπασε μια γαμμη μου και..χωθηκε.Η ΕΥΡΩΒ να ειναι καλα ,κατι σαν το Αιγαλεω δηλ

michele είπε...

*γραμμη .Αντε ..να βαλουν σε σεκψεις τους..γρηγορους.
Μπαρμπα ολο γκρινια εισαι

μπαρμπαλιας είπε...

ρε Μικε ...
δεν προκειται πει γκρινιας...
εσυ θελεις να το βλεπεις ετσι...
εγω βλεπω αυτο που ειναι...
τωρα κοιτα το ταμπλο και πιες μπυρουλα...

μπαρμπαλιας είπε...

περι

ThitaDelta είπε...

... το τρομακτικό γίνεται με αστείο τζίρο

michele είπε...

Τρωω,ευχαριστα οπως ξερεις ,αλλα μπυρα δεν πινω ,κοκα-light παγωμενη

μπαρμπαλιας είπε...

οι συμμάχοι ξαναδινουν ρεστα...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Wall of worries and pampers !!!!
Λίγο ταλκ ρε παιδιά....

michele είπε...

Τελειωσα και το φαγητο μου και τωρα απολαμβανω την παγωμενη light..

michele είπε...

Για τα απορριματα της Ηπειρου

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ
2. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
3. ΜΕΤΚΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
4. ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC
5. ΤΟΞΟΤΗΣ
6. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ΑΒΑΞ

michele είπε...

Trastor: Με 33,98% το ΤΧΣ
Στη λιστα μαζι με Ioannou xaxa

michele είπε...

Aντε να δουμε και το κλεισιμο ..δεν κραταει βεβαια το 858 ..

καποιοι θα πουνε οτι ανεβηκε και ο ογκος με πτωση του μαγαζιου..και θα γελαμε καμμια δεκαρια μερες

μπαρμπαλιας είπε...

επεσε η κοκα-κολα και βουλιαξαμε

αταραξιας δεδικαιωτε...

michele είπε...

Κακο -εκφοβιστικο κλεισμο κατω απο 844...πολλα χαρτια στο - 3,4,5% με χαμηλο τζιρο..
5 % και η ΜΠΕΛΑ με 21χιλ 3,77 % ο ΤΙΤΚ με 15 χιλ..

michele είπε...

Ωραια παει και το ΠΕΙΡΤΠ..να δουμε πως θα κλεισει κι αυτο

michele είπε...

ελπιζω να εχει κλεισει τα short ο Artaxia

μπαρμπαλιας είπε...

ο αταραξιας ...παει με τα βουντου
και πολυ καλα κανει...
εκ του αποτελεσματος

michele είπε...

Παμε επανω απογευματινη αναρτηση

..ο artaxia ειναι γερολυκος και πραττει αναλογως

με τα προβατα που ειναι γεματο το ΧΑΑ τι θα κανουμε ειναι το θεμα