Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


ΟΙ ΑΠΕ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ...


Αναμενόμενο θεωρείτο από όλους τους παράγοντες των Κυκλάδων η έκρηξη που βύθισε την Σαντορίνη στο σκοτάδι την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στο νησί είναι γνωστό τοις πάσι ότι φτάνει στα όριά του τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που εμπεριέχει τον κίνδυνο του μπλακ άουτ, το οποίο συνέβη προχθές.

Αυτό που συνέβη στη Σαντορίνη, μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί σε οποιοδήποτε νησί των Κυκλάδων τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Παράλληλα με τον κίνδυνο του μπλακ άουτ υπάρχει το πρόβλημα της συνεχούς πτώσης της τάσης που προκαλεί πολλές βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές των κατοίκων.

Στα ορισμένα νησιά του Αρχιπελάγους έχει αρχίσει εδώ και χρόνια η ΔΕΗ να εγκαθιστά ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Κυκλάδες είναι γνωστές για τους αέρηδές τους. Είναι ένας από τους πιο ιδεώδεις τόπους για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο με τη βοήθεια των ανέμων αλλά και με τη δύναμη των κυμάτων.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η ανάπτυξή τους θα έλυνε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά αν υπήρξε διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους. Μάλιστα θα συντελούσαν στην απομάκρυνση των ρυπογόνων εργοστασίων της ΔΕΗ που δουλεύουν με πετρέλαιο. Διπλό κέρδος και για το περιβάλλον και για τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ.

Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα αυτό δεν προχωράει. Σε πολλές περιπτώσεις αντιδρούν έντονα οι τοπικές κοινωνίες. Σε άλλες οι τεχνικές λύσεις που πρέπει να βρεθούν είναι πολύπλοκες και έχουν σημαντικό κόστος.

Όταν όμως η ελληνική οικονομία προσβλέπει σε μεγάλο βαθμό για την έξοδό της από την κρίση στον διεθνή τουρισμό, φαινόμενα όπως αυτά της Σαντορίνης δεν μπορούν να εμφανίζονται. Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ είχαν σαν θέμα το μπλακ άουτ της Σαντορίνης. 

Τις επιπτώσεις του συμβάντος δεν θα τις δούμε φέτος αλλά το καλοκαίρι του 2004. Αλλά είναι ένα ακόμα δυσμενές στοιχεία που προστίθεται στις πολλές και χρόνιες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού. 

Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και να στρέψει τις επενδύσεις προς αυτές. Οι συντεχνιακές και άλλες αντιδράσεις πρέπει να σταματήσουν. Το κοινωνικό συμφέρον υπερτερεί οποιονδήποτε τοπικών ή άλλων συμφερόντων. Όταν γίνει κατανοητό αυτό από όλους θα εκλείψουν και φαινόμενα όπως αυτά της Τρίτης. Διαφορετικά θα βράζουμε αέναα στο ζουμί μας.


www.tovima.gr

14 σχόλια:

ArTaXiA είπε...

Michele, προσυπογράφω πολλά από τα κείμενα που παραθέτεις εδώ, αλλά η εικόνα της Σαντορίνης με θηριώδεις ανεμογεννήτριες είναι κάτι που δεν συνάδει ούτε με την αρχιτεκτονική του τοπίου, ούτε με την κουλτούρα του, κι αν θες και τη γνώμη μου, καλά κάνουν οι τοπικές κοινωνίες και αντιδρούν . Φαντάζεσαι να μαζεύεται ο κόσμος στην Οια για το ηλιοβασίλεμα και στο βάθος, μαζί με τη Φολέγανδρο να βλέπει και μια ντουζίνα τσιμεντένιες κολώνες; Α-πα-πα... Με τα κεριά θα είμαι, πάγο θα βάζω στο ψυγείο, τέτοια πράματα στο νησί μου δεν τα βάνω.

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρα σας!artaxia δεν νομίζω ότι χρειάζεται σε κάθε νησί να μπαίνουν ανεμογεννήτριες και πόσο μάλλον σε σημείο που να διαταράσσουν τη φυσική ομορφιά!για αυτό υπάρχουν και τα υποβρύχια καλώδια.πως θα ανέβει και το ΕΛΚΑ άλλωστε?όλα με συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και προγραμματισμό γίνονται...

ThitaDelta είπε...

... αν ήταν όμως τέτοιες, θα τις έβανες;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα από την εξωτική Αθήνα....
Δηλαδή όλα βαίνουν καλώς (από χθες το βράδυ!)
Οι αριθμοί ευημερούν! Οι άνθρωποι;

Τώρα θυμήθηκα τι μου έλεγε προ καιρού ο άλλος... εμείς, η νότια Ευρώπη, είμαστε η Κίνα, οι άλλοι στον Βορρά είναι σε άλλη "κλάση" αμοιβών και συντάξεων, πάρε τώρα εσύ 360 € και να εύχεσαι να ανέβει η Κίνα για να ανεβείς κι εσύ! Τα έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του και κοιμάται ήσυχος. Τώρα ποιος και γιατί τα αποφάσισε όλα αυτά, μικρή σημασία έχει. Αλλά μου γεννήθηκε μια απορία, αφού πάνε όλα καλά, γιατί να αγοράζουμε, ας πούμε, ΔΕΗ την Παρασκευή στην πτώση και να πουλάμε την Δευτέρα στην άνοδο; Long ρε σεις για μεγάλο διάστημα, ή έχουμε success story ή δεν έχουμε.

Τέλος πάντων, ας είναι, αν αναφερόμαστε σε κλίμα εφορίας μόνο χρηματιστηριακά, που κι εκεί δεν ξέρεις πότε θα σου την φέρουν. Ο κερός γαρ εγκύς (κατά παπαγάλο) και ανοίγει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα (χαράς ευαγγέλια για τους βουλευτές μας που έχουν αρκετές μέρες να ψηφίσουν και τους τρώει το χέρι τους χεχε).

Ο "δικός" μου καταξιώθηκε με την ΜΙΓα (τόσα 20άρια έκανε άλλωστε...) και "προωθεί" τώρα την ΑΛΦΑ. Κρύος ιδρώτας είναι αυτός ή κάνει τόση ζέστη;

michele είπε...

Καλο Σαββατιατικο μεσημερι σε ολους.Artaxia ,συμφωνω με την αισθητικη του περιβαλλοντος,νομιζω ,εκτος της προτασης του thita delta
παντως πως μπορει στην ενδοχωρα να βρεθουν τοποθεσιες που να εγκατασταθουν χωρις να ενοχλουν ιδιαιτερα το τοπιο..
Δεν πιστευω στο ασπρο-μαυρο ,πιστευω που βρισκονται λυσεις αν γινουμε ενα σοβαρο κρατος χωρις να χαλασουμε την αισθητικη μας

michele είπε...

Τωρα για συνταξεις ( γιατι οι αμοιβες οντως ειναι υψηλοτερες ,γιατι οι χωρες ειναι ανταγωνιστικες).
Ο ΜΟ ηλικιας ηταν και ισως ειναι ακομα ,απο τους χανληλοτερους στην Ευρωπη ( δεν υπαρχει εκει συνταξιουχος 45 και 50)
η δε Γερμανια ειχε 10 χρονια να αυξησει τις συνταξεις.
Στο ιδιο διαστημα στην Ελλαδα σε μια δεκαετια ,αυξηθηκαν 90% περιπου απο το παραλογο κρατος μας.
Αυτο βεβαια δεν αναιρει την βιαιοτητα με την οποια οι φωστηρες εφτασαν σε 3 χρονια το μισο της συνταξης σε ανθρωπους που ηδη ειχαν κανονισει την ζωη τους.
Οπως και να χει συνταξεις 2500 και 3000 σε μια χωρα σαν την Ελλαδα,ηταν αυτοκτονια.

profit είπε...

Καλησπεριζω τους freeforumites
εννοειτε απο Συβοτα

mixalis mixalios είπε...

Και βεβαίως οι μισθοί και οι συντάξεις σχεδόν ποτέ δεν ειχαν συνδεθεί με την παραγωγικότητα!γιατί μια σύνταξη σε απόλυτα νούμερα ήταν υψηλή όχι γιατί ο συνταξιούχος είχε αντίστοιχη απόδοση όσο εργαζόταν αλλά γιατί είχε απλά "καλό" ταμείο...βλ. ΟΣΕ, ΔΕΗ κ.τ.λ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για το ταπεινό "μου" ΙΚΑ τότε να κάνω λόγο και για ηλικίες άνω των 60... και φυσικά η απάντηση δια της υπερβολής και της προσφυγής στο άλλο άκρο - συνταξιούχοι των 45-50, συντάξεις 2500-3000 € που δεν δικαιολογούνται από τις εισφορές, "ευγενή" ταμεία ΟΣΕ, ΔΕΗ κλπ, αύξηση των συντάξεων κατά 90% (!!!)- δεν διευκολύνει την συζήτηση.
Δεν ξέρω βέβαια από που βγαίνει το +90% σε μια 10ετία και αν προκύπτει από στοιχεία του προϋπολογισμού, αλλά αν αφορά ΚΑΙ δικαστικούς, βουλευτές και λοιπές "ευγενείς" κατηγορίες, εμένα με αφήνει παντελώς ΑΔΙΑΦΟΡΟ, διότι στην ταπεινή μου κατηγορία δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Αν θέλει κάποιος και έχει επιχειρήματα και στοιχεία να αντιπαραθέσει και γι' αυτά ας το κάνει.
Όσο για μένα δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το κάνω, κατά το μέρος που με αφορά, αλλά ο καιρός του ατέλειωτου μπλα μπλα και των αντιπαραθέσεων έχει περάσει πλέον οριστικά.
Κάτι μόνο θα γράψω, που έμαθα προ 2 ημερών, από πηγή που έχει πάρε δώσε καθημερινά με τη Διοίκηση του ΙΚΑ. Ο Σπυρόπουλος πιέζει τους Διευθυντές των καταστημάτων να εκδώσουν άμεσα αποφάσεις για να βγουν οι οριστικές συντάξεις όσων είναι σε προσωρινή σύνταξη (όπως εγώ). Φυσικά δεν τον έπιασε ο πόνος, κάτι ξέρει αυτός.
Κι εδώ έρχεται να "δέσει" αυτό που έγραφα από πέρισυ, ότι όταν θα βγουν οι οριστικές συντάξεις θα είναι κατώτερες των προσωρινών και θα μας ζητάνε και επιστροφή χρημάτων από πάνω!
Σε συνδυασμό με την καθημερινή "πρεμούρα" της Βραδυνής να βγάλει τον κόσμο σε σύνταξη, ακόμα και νωρίτερα από το κανονικό, με πλασματικά χρόνια, εξαγορές κλπ λέει ΠΟΛΛΑ.

Και πάλι πολλά είπα σε χώρο που δεν ενδύκνειται και σε ένα μη πρόθυμο όπως φαίνεται ακροατήριο, ραντεβού στις επόμενες οριζόντιες περικοπές που ήδη φαίνονται στον ορίζοντα...
Εκτός και αν το κάνουμε ακόμα καλύτερο, περικοπές στους πληβείους και αυξήσεις στους "ευγενείς".
Πριν λίγες μέρες πήγαν να το περάσουν το τελευταίο.
Μέχρι τότε να είσαστε καλά...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Σε σένα μιλάω ρε χλιμίντζουρα παπαγάλε, πρόσεξε καλά γιατί θα αμολήσω τους ΕΛ και τα Νεφελίμ και τότε την έβαψες χαχα

ΠΑΝΟΣ είπε...

Μάθε να γράφεις πριν απ' όλα... αλήθεια πως πάει η σεζόν, οι δουλειές στην παραλία;
Τι έχει πέραση φέτος, χαλάκια, γυαλιά ηλίου, χαϊμαλιά ή οι λουκουμάδες;

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΧΙΚ...ΠΑΠΑΓΑΛΕ ΕΡΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΛΛΑΒΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΑΠΙΣΩ ΣΤΟ ΞΥΛΟ...ΠΡΟΣΕΧΕ...ΧΙΚ

ΠΑΝΟΣ είπε...


ΠΡΟΒΑΤΑΣ, ΠΡΟΒΑΤΑΣ ... ΝΑΤΟΣ

ΚΑΛΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΛΕΙΠΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ...

ΠΑΝΟΣ είπε...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 2011, ΤΙ ΛΕΣ;