Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 
ΧΙΛΙΑΔΕΣ "ΠΑΝΑΓΙΕΣ" ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ --ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΡΙΑ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΥ 
του 
Stephan Richter
 Ben Franklin-America's First Globalist?
Όταν ο Βενιαμίν Φρανκλίνος (Franklin) και οι υπόλοιποι Αμερικανοί πατριώτες υπέγραψαν τη «διακήρυξη της ανεξαρτησίας» το 1776, αντιμετώπιζαν ένα πολύ αβέβαιο μέλλον. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ήταν ο Φρανκλίνος που περιέγραψε με τον αρτιότερο τρόπο τη συγκεκριμένη κατάσταση όταν υπογραφόταν η διακήρυξη: «αν δε δεθούμε μεταξύ μας, θα μας δέσουν ξεχωριστά».
 
Η ρήση του Φρανκλίνου δεν ήταν υπερβολική. Αν αποτύχαινε η επανάστασή τους, οι Βρετανοί στα σίγουρα θα τους κρεμούσαν για εσχάτη προδοσία. Αλλά τα σοφά λόγια του Φρανκλίνου είχαν κι ένα άλλο, βαθύτερο νόημα. Ακόμα κι αν πετύχαιναν να επικρατήσουν των Βρετανών, οι συνυπογράφοντες τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας αντιμετώπιζαν ένα ακόμα δίλημμα: είτε να επιχειρήσουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο έθνος, είτε η καθεμιά από τις δεκατρείς εξεγερμένες αποικίες να ακολουθήσει τη δική της πορεία.
 
Σήμερα, εκ των υστέρων, μας φαίνεται πως ο σχηματισμός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν η μόνη λογική εξέλιξη. Αλλά τότε, το 1776, αυτό μόνο φανερό δεν ήταν. Αν και οι δεκατρείς αποικίες ήταν όλες βρετανικές, διέφεραν κατά πολύ στην ιστορία τους, την κοινωνική τους διάρθρωση και την εθνική τους συγκρότηση. Στη Νέα Αγγλία κυριαρχούσαν οι Πουριτανοί, στην Πενσιλβάνια οι Κουακέροι και στο νότο οι αριστοκράτες της Αγγλικανικής Εκκλησίας. H Νέα Υόρκη ήταν κατά συντριπτική πλειοψηφία ολλανδική, ενώ το Μέιν κατοικούνταν από γαλλόφωνο πληθυσμό.
 
Οι μεγαλύτερες πολιτείες είχαν διαφορετικά συμφέροντα από τις μικρότερες. Ο βορράς είχε άλλες οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες από τον αγροτικό και δουλοκτητικό νότο -μια αντίθεση που εκατό χρόνια αργότερα θα μετεξελισσόταν σε μείζονα σύγκρουση.
 
O Βενιαμίν είχε εξαρχής συνειδητοποιήσει τις διαφορές μεταξύ των αποικιών και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν. Σε ηλικία 17 ετών το 'σκασε από το σπίτι του στη Βοστόνη και πήγε στη Φιλαδέλφεια. Εκείνη την εποχή αυτές οι πόλεις αντιπροσώπευαν ξεχωριστούς κόσμους και διαφορετικούς πολιτισμούς.
 
Τελικά οι αμερικανικές αποικίες επέλεξαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, στο όνομα του κοινού τους συμφέροντος. «Δέθηκαν» μεταξύ τους και έγιναν το κράτος με τη μεγαλύτερη ισχύ κι επιρροή στον κόσμο.
 
Αλλά, όπως διέβλεπε ο Φρανκλίνος, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα. Με δεδομένο τον εχθρικό κόσμο που τους περιτριγύριζε και την έκταση της νέας ηπείρου, οι αγγλόφωνες αποικίες μπορεί να μην επιβίωναν αν η καθεμιά είχε τραβήξει το δρόμο της.
 
Παγκόσμια διασύνδεση
 
Αν ο Φρανκλίνος ζούσε σήμερα, θα έλεγε και κάτι ανάλογο. Αλλά αυτή τη φορά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απευθυνόταν στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1776, ο κόσμος σήμερα βρίσκεται εμπρός σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της ιστορίας του. Η παγκοσμιοποίηση προσέγγισε τα κράτη μεταξύ τους, αλλά δημιούργησε και πελώριες προκλήσεις.
 
Αντικρουόμενα πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά συμφέροντα απομακρύνουν τα κράτη.
 
Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλά έθνη βρίσκονται σε αναστάτωση. Πολλοί δεν βλέπουν το συμφέρον της συνένωσής τους.
 
Κι όμως, η ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα μείζονα προβλήματα των συγχρόνων κοινωνιών -σαν την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη φτώχεια, τις οικονομικές κρίσεις, τα όπλα μαζικής καταστροφής και πολλά ακόμα- καλεί τα κράτη του κόσμου να σφυρηλατήσουν μια αλληλένδετη κοινότητα, με στενή συνεργασία. Κάτι σαν μια σύγχρονη εκδοχή των Ηνωμένων Πολιτειών του Κόσμου. Οπότε οι προειδοποιήσεις του Φρανκλίνου στους συμπατριώτες του εδώ και 225 χρόνια, ισχύουν απολύτως και σήμερα, αλλά σε παγκόσμια επίπεδο.
 
Ιδίως οι Αμερικανοί, που τρέφουν τόση εκτίμηση στους ιδρυτές-πατέρες τους, οφείλουν να αναστοχαστούν τα λεγόμενα του Φρανκλίνου. Εξάλλου εκείνοι το 1776 επέλεξαν «να δεθούν μεταξύ τους». Ούσες η υπερδύναμη που είναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη μοναδική ευκαιρία να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στην οδό της ισότιμης, βιώσιμης παγκοσμιοποίησης. Μέσρι τώρα, αποτύχαμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Πολιτικά ο κ. Μπους (Bush) πρέσβευε το ακριβώς αντίθετο. O Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama), ο διάδοχός του, στα λόγια ήταν διαφορετικός, αλλά παραδόξως οι πράξεις του σπάνια διέφεραν εκείνων του κ. Μπους, στο βαθμό που τον συγκρατεί η εθνοκεντρική Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του κογκρέσου.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια κοινότητα εθνών. Είναι βέβαιο πως υπέρ αυτού θα συνηγορούσε και ο ίδιος ο Φρανκλίνος. Αλλά η απόφαση του δικαστηρίου της ιστορίας για το αν θα πάμε μαζί ή χωριστά, εξακολουθεί να εκκρεμεί.




16 σχόλια:

ο dwk είπε...

…καλημερούδια
χρόνια πολλά στον Πάνο τον Παναγιώτη τις Μαρίες
…με πρώτη από όλες την δική μου !

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους τους Παναγιώτηδες/ες, Μαρίες Δέσποινες και γενικά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Παναγιώτη τον ΦΑΣΟ και -να μην το ξεχάσω- και σε...μένα!

Η Μεγαλόχαρη να μας φωτίζει και να βοηθήσει την χώρα μας να βγεί από αυτή την μέγγενη που σφίγγει καθημερινά.

Θοδωρή σ' ευχαριστώ, να χαίρεσαι την Μαρία σου!

ThitaDelta είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους και η Παναγία να μας βοηθά!

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, με ιδιαίτερες ευχές στον καπετάν Πάνο (τον φόβο και τον τρόμο των θαλασσών) και στην Μαρία του Θοδωρή (τον γκουρού των γραφικών και όχι μόνο) ...

profit είπε...

Χρονια πολλα στους εορταζοντες

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη και Γιώργο.
Να είσαστε κι εσείς όλοι καλά!
Έφυγαααα (για την ώρα).

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους.
Μεγάλη γιορτή σημερα για την Πλατυτέρα των Ουρανών κ Μητέρα όλων μας.

Χρόνια πολλά και σε όλους τους φίλους της στήλης, να ειναι γεροί να τους χαιρόμαστε, να χαίρονται και τις οικογενειές τους. Υγεία πανω απο ολα, μυαλό σύνεση και καλοσύνη.

VassilisS είπε...

Χρονια Πολλα στο Πανο και σε ολους του εορταζοντες. Μετα απο πολυ καιρο και δυσκολο για μενα χρονικο διαστημα ξανα παλι εδω.
Η Παναγια μας να μας εχει γερους ολους ολα τα αλλα επονται σε αποσταση

George είπε...

ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΦΑΣΟ Χρονια Πολλα για την γιορτη σας.................... να'ναι χαμογελο ολη η ζωη σας !!!

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες..
και κάτι για τον Πάνο..

The Who - Won't Get Fooled Again
http://www.youtube.com/watch?v=SHhrZgojY1Q

Chris είπε...

Χρόνια πολλά σ ολους τους φιλους του blog.

Xρονια πολλα και ευτυχισμενα σ ολους τους εορταζοντες .Παναγιωτη Φασο , και στον δις-παππου Πανουλη Αθηνα.
Υγεια και πολλά χαμόγελα.
Να στε γεροι και δυνατοι.

===
καλα να περνατε ολοι σας.
Μαικλ ευχαριστουμε για ολα οσα μας προσφερεις.
Να σαι καλα.

dimivax είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους/ες με υγεία και κάθε προκοπή!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ όλους του φίλους...
Να είστε όλοι καλά, ελπίζω να περάσατε καλά κι εσείς αυτή την μέρα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Ακούγοντας την αφιέρωση του Κώστα G (ευχαριστώ!) σκέφτομαι πόσες φορές ακόμη θα πιαστούμε κορόϊδα εμείς και ίσως είναι άδικος κόπος, είναι στο DNA μας μάλλον.

μπαρμπαλιας είπε...

χρονια πολλα σε ολους τους φιλους και φιλες που γιορταζουν
υγεια και υπομονη για στο περασμα του Καβοντορο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπερα κ απο εμενα κ Χρονια Πολλα σε ολους πιστους κ απιστους.Αλλωστε η Παναγιτσα μας ειναι παντα κοντα μας χωρις να κανει διακρισεις.Τα θαυματα της πολλα αρκει να googlarei κανεις στο διαδικτιο.Αξιζει τον κοπο κ μαλιστα μερικα απο αυτα ειναι πραγματικα Σ Υ Γ Κ Λ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Α !!!!!.ΦΣΚ κ ΠΑΝΟ ΑΘΗΝΑ χρονια πολλα κ πραγματικα οτι καλυτερο.Μας λειπετε ρε γμτ γιατι ειστε το αλατι κ το πιπερι της στηλης.Τωρα ποιος ειναι ποιος δεν ξερω χαχαχαχαχαχαχ.Εφυγα κ εγω.ΒΑΥ ΒΑΥ που λεει κ μια ψυχη χαχχαχαχαχα(οι σχετικοι θα καταλαβουν)

Unknown είπε...

Χρονια πολλα Πανο ,,και στο φασο ,δεν προλαβαινω βρε παιδια ,για περισοτερα

michele είπε...

Χρονια πολλα στους εορταζοντες ελευθερογνωμιτες πανω απ ολα,στους δικους σας ανθρωπους σε ολους τους εορταζονες Ελληνες