Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

X.A.A. LIVE 

ΠΕΙΡΤΠ -ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
        
                                                                         σχόλια για τη συνεδρίαση online...
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 
Πετράκης Παναγιώτης

Καθηγητής ΕΚΠΑ..


Το μέγεθος του Ελληνικού δημόσιου τομέα θεωρείται από πολλούς ο κύριος ένοχος για τη διαχρονική συσσώρευση των ελλειμμάτων, η οποία οδήγησε στην κρίση χρέους που τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάχεται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία. Αποκορύφωμα ήταν το έτος 2009 όπου το έλλειμμα άγγιξε το 15.4% του ΑΕΠ, καθώς οι δημόσιες δαπάνες το εν λόγω έτος ανήλθαν σε 53% του ΑΕΠ ενώ τα έσοδα ήταν μόλις 38% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, ο δημόσιος τομέας βρέθηκε στο στόχαστρο του προγράμματος προσαρμογής.  Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η μέτρηση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, σε γενικές γραμμές, ενέχει πολλές δυσκολίες, οι οποίες πηγάζουν από την πολυπλοκότητα αλλά και τη μοναδικότητα των υπηρεσιών που το κράτος παρέχει στους πολίτες. Το πιο συνηθισμένο μέτρο που χρησιμοποιείται στην οικονομική βιβλιογραφία είναι το ύψος των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το Διάγραμμα 1  συνδυάζει τον πλούτο μιας οικονομίας με την κατανομή του και το ποσοστό αυτού που δαπανάται σε δημόσιες υπηρεσίες. Φαίνεται πως, με βάση το μέτρο των δημοσίων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα ανήκει, μαζί με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Δανία, Φινλανδία), το Βέλγιο και τη Γαλλία, στις χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη. Ο μέσος όρος δημοσίων δαπανών των χωρών της ΕΕ αλλά και της Ευρωζώνης για το 2012 ήταν λίγο κάτω από το 50% του ΑΕΠ (49.4% και 49.9%, αντίστοιχα), ενώ οι δημόσιες δαπάνες του ελληνικού κράτους το 2012 ανήλθαν σε 54.8%.


Δύο σημειώσεις πρέπει να γίνουν σ’ αυτό το σημείο: η πρώτη αφορά στην παραοικονομία. Αν γίνει αναπροσαρμογή στο ΑΕΠ της Ελλάδας (29% παραοικονομία) και των Ευρωπαϊκών χωρών (περίπου 15% παραοικονομία) τότε ο μέσος όρος των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα είναι παρόμοιος με αυτόν στην Ευρώπη. Η δεύτερη σημείωση αφορά στο βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες. Λόγω του βάθους της ύφεσης στην Ελλάδα αναμένεται αυξημένο ποσοστό συμμετοχής του δημόσιου τομέα στο ΑΕΠ που, όμως, δε συμβαίνει.


Μια άλλη προσέγγιση στο μέγεθος του δημοσίου τομέα μπορεί να γίνει με βάση τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται σε αυτόν. Το 2008 στην Ελλάδα απασχολούνταν 1.022 εκ. άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 9.05% στο σύνολο του πληθυσμού. Από το Διάγραμμα 2 φαίνεται πως η Ελλάδα, με βάση αυτή την προσέγγιση, βρίσκεται λίγο πιο κάτω από μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (9.69%) και λίγο υψηλότερα από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (8.35%).  Το 2010, μάλιστα, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είχε συρρικνωθεί κατά 32.8 χιλ., καθώς ανήλθε σε 988.2 χιλ., υποδεικνύοντας μια τάση περιορισμού των ατόμων που εργάζονται στο δημόσιο.


Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού δημόσιου τομέα είναι το χαμηλό, ουσιαστικά, μορφωτικό επίπεδο των ατόμων που απασχολεί. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006 (Διάγραμμα 3), η πλειοψηφία των εργαζομένων (67.3%) είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης (50.1% και 17.2%, αντίστοιχα), ενώ το υπόλοιπο 14.6% και 18.1% είναι απόφοιτοι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αντίστοιχα.


Ενας δημόσιος τομέας, όμως, θα πρέπει να κρίνεται στη βάση του πόσο αποτελεσματικός είναι. Η αποτελεσματικότητα, όπως και το μέγεθός του, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, ωστόσο ένας δείκτης που συχνά χρησιμοποιείται είναι ο Government Effectiveness Indicator της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο δείκτης αυτός αποτελεί μέτρηση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών (όπως είναι για παράδειγμα οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση), της ανεξαρτησίας τους από πολιτικές πιέσεις, του βαθμού γραφειοκρατίας, καθώς και της ποιότητας στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τείνουν να επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών (πιο αποδοτικό υγειονομικό και εκπαιδευτικό σύστημα), ευνοώντας παράλληλα τη συσσώρευση ανθρωπίνου κεφαλαίου και την τεχνολογική αλλαγή.  Με μέγιστη τιμή το 2.5, που υποδεικνύει υψηλότερη αποτελεσματικότητα, και χαμηλότερη το -2.5, που συνεπάγεται το αντίστροφο, είναι εμφανές από το επόμενο διάγραμμα πως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης εμφανίζουν πολύ υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας παρότι το μέγεθος του δημοσίου τομέα τους είναι από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ. Σημειωτέον ότι οι χώρες αυτές διαθέτουν πολύ υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντίθετα, ο δείκτης για την Ελλάδα λαμβάνει αρκετά χαμηλή τιμή (0.48), η οποία με εξαίρεση την Ιταλία, είναι η χαμηλότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες εξεταζόμενες χώρες, αποτυπώνοντας τις αδυναμίες και ευπάθειες του ελληνικού δημοσίου τομέα. Είναι κρίσιμο, επομένως, να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των παραγόντων εκείνων που δυσχεραίνουν την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα (π.χ. παραοικονομία, διαφθορά) και όχι στον απλό περιορισμό του μεγέθους του.



Το γενικότερο συμπέρασμα, όμως, είναι ότι δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα που ενοχλεί. Είναι το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο του προσωπικού του που ενοχλεί (ας όψονται τα ρουσφέτια!). Είναι η χαμηλή αποτελεσματικότητά του που ενοχλεί! Το πόσο εμποδίζει τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα είναι αυτό που ενοχλεί!

Πηγή : http://www.indeepanalysis.gr/

132 σχόλια:

Bαγγελης gelato είπε...

Καλημέρα απο Μαρούσι

profit είπε...

Ρε κακομοιρη εισαι για κλαματα.

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

Καλημέρα ΒΑΓΓΕΛΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΕ γλυκέ μου Καλημέρα

αν μου επιτρέπεις να πω την γνώμη μου στον χθεσινοβραδινό προβληματισμό σου
το πρόβλημα για μένα δεν είναι οι 930 μον που μπορεί να πει κανείς ότι τις έχει στο τσεπάκι από τα αποδυτήρια .......αν δεν είναι σχεδιασμένο κατι άλλο χαχα

ούτε και η τρομοκρατία των οριακών διορθώσεων της ΕΤΕ είναι το πρόβλημα

ΤΟ πρόβλημα το εντοπίζω στο 965 που οπωσδήποτε για να ξεπεραστεί θέλει συντονισμό όλων και σπρώξιμο μαζί
είναι ντουβάρι γρανίτης βουνό χαχα

Αν περάσουμε το 965 η ΕΤΕ πχ πάει για τις τιμές που σου έγραψα τον Ιούλιο λίγες μέρες πριν φύγεις για διακοπές
Και αναφέρω την ΕΤΕ όχι από συμπάθεια για τον παλιό μας ερωτά αλλά γιατί καλός η κακός αυτή θα τραβήξει και τις άλλες

giannhs kon είπε...

Καλημέρα ΓΙΩΡΓΟ

profit είπε...

Καλημερα Γιαννη

giannhs kon είπε...


http://www.euro2day.gr/news/market/article/1131716/alpha-ano-ton-ektimhseon-to-q2-leei-h-bofa.html

Alpha: Ανω των εκτιμήσεων το Q2 λέει η BofA

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Αγαπητέ ΚΟΝ,
Βλέπω ότι με καλοπιάνεις γιατί είπα ότι με τον ΚΟΝ+ περνάω καλύτερα. Αυτό θα παραμένει ακόμα κι αν η ΕΤΕ πάει στα 5-7 ευρώ!!!

Απο τα 10+ πάνω όμως, είμαι διαθέσιμος να το συζητήσω στην πλατεία της Ριτσώνας και να έρθω με το μέρος σου.

Καλημέρα Γιαννάκη!

Καλημέρα κ σε όλους τους φίλους.


Υγ. Παράκληση για αποφυγή χαρακτηρισμών κ υβρεων προς όλους. Δεν θα είμαι online να σας δω καθότι σήμερα θα είμαι εκτός γραφείου για αγγαρείες.

Υγ2. Αν μπορείτε κρατήστε το ΧΑΑ, ΑΒΑΞ κ ΑΛΦΑ σε θετικό πρόσημο.

kostasΠειραιας είπε...

Kαλημερα σε Βαγγελη, Γιωργο,Γιαννη κι οσους ακολουθησουν.
Η Alpha μια κι ειχε τοσο καλο Q2 αποφασισε να χαρισει και 10εκ. στο φιλο της το Μπομπολα
για τον Πηγασο. Την ιδια ωρα που πριν λιγους μηνες εφαγε τα χρηματα οσων την εμπιστευτηκαν με το perpetual ομολογό της, που επαναγορασε σε εξευτελιστικη τιμη και τα ανυπαρκτα δανεια που δινει σε εντιμους ανθρωπους που προσπαθουν να επιβιωσουν. http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1864747.
Ωρες ωρες αναρωτιεμαι αν αλλαζει πραγματικα κατι σε αυτη τη χωρα ή απλα μονο η πραγματικοτητα οσων ειναι εξω απο το συστημα? Δεν αξιζει ουτε να απαντησω.
Χτες ο ΓΑΠ δεν τολμησε να κανει αυτοκριτικη ουτε για το δημοψηφισμα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Τα σχόλια είναι πάντα εκεί, υπάρχουν άραγε τόσο βλάκες που δεν θα κάνουν τον κόπο να πάνε 4 μέρες πίσω για να φρεσκάρουν την μνήμη τους; Δεν νομίζω, άρα ο βλάκας (και όχι μόνο) είναι μόνο ΕΝΑΣ.
---------------------------------------------------
Blogger Ο/Η δημοσθενης είπε...

άσχημο το κλεισιματακι, οπως θαλεγε ο φιλος μου ο Μικελε
χαχαχ

2 Σεπτεμβρίου 2013 - 5:10 μ.μ.
---------------------------------------------------

Από τις 6 η ώρα στο πόδι... πρέπει να τραβάς μεγάλο ζόρι παπαγάλε χαχαχα


ΠΑΝΟΣ είπε...

Εγώ δεν τα έσβησα όπως βλέπετε και παρακαλώ να μείνουν εκεί ως μνημείο αλητείας (Αλεξ/τε τελείωσα).

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βασικά καλημέρα σας...

giannhs kon είπε...


Καλημερα ΚΩΣΤΑ

καλημερα ΑΘΛΙΕ
κάτι πρέπει να κανεις με το όνομα

JOHN την έπλεξες την μέρα για να είσαι εκτός η έτυχε ??

ΑΡΤ είπε...

Σαλος με Κατσε και UCK.

Φωτογραφία του στο προφίλ του στο facebook με φανέλα της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης έβαλε φωτιές
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και έντονες (κάποιες από αυτές ξεπέρασαν τα όρια) αλλά όπως και να το κάνουμε, όταν μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι πριν λίγο καιρό συζητούσε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί για λογαριασμό της Εθνικής Ελλάδας, είναι λογικό να μην περάσει κάτι τέτοιο στο ντούκου.

Στην συνέχεια και μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ προσπάθησε να μαζέψει κάπως την κατάσταση και έγραψε:

«Ενημερώνω τους φίλους μου ότι δεν είχα ιδέα τι σημαίνει η φωτό που ανέβασαν άλλοι στο προφίλ μου και φυσικά μόλις έμαθα την έσβησα. Η φωτογραφία βγήκε σε σπίτι φίλου που με φιλοξένησε, δεν είναι καν δική μου. Συγνώμη για όσους εκνευρίστηκαν, όσοι με ξέρουν γνωρίζουν τι άνθρωπος είμαι».

Το κακό βέβαια είχε γίνει και όπως μας έχουν διδάξει και άλλες εθνικιστικού τύπου εξάρσεις από άλλες πλευρές, δύσκολα θα ξεχαστεί.

Πηγή: sport-fm.gr

e

ΑΡΤ είπε...

Ελπιζω οι ανθρωποι του ΠΑΟΚ αλλα και της ΕΠΟ , να δειξουν την ιδια ευαισθησια που δειξαν και στον Κατιδη.

profit είπε...

Ρε Θοδωρη πθ δημ.περαμα
Σου ξανακανω και απο εδω την προταση να σταματησουμε εδω αυτο το ασχημο σκηνικο ομορφα και ωραια.εισαι??????

ThitaDelta είπε...

... εγώ πάντως δεν σπρώχνω με πονάει η μέση μου

αν θέλετε να το πάτε εσείς τότε εντάξει

Γιάνναρε με τις ερωτήσεις σου καταλαβαίνω ότι έτοιμος είσαι να ξαναφορέσεις το αρκουδοτόμαρο, ρε συ 26 Αυγούστου σήμερα, θα σκάσεις. Σίγουρα σε μάτιασαν (υποψιάζομαι τον αρταξία χεχε)

κλμ σε όλους

giannhs kon είπε...

Καλημερα ΣΤΡΑΤΗΓΕ

Καλημερα ΔΗΜΗΤΡΗ 36 Αυγούστου θες να πεις χαχα

το ξεμάτιασμα που μου κάνατε ΕΣΥ και ο ΘΟΔΩΡΗΣ ήταν επιτυχές χαχα
οσο για την μέση δεν παίζει λούφα χαχα

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους!

ThitaDelta είπε...

τενεργααααααααααα

ΠΑΝΟΣ είπε...

κλμ ΑΡΤ...ναι περίμενε εσύ

36 Αυγούστου σήμερα

Andreas D. είπε...

Καλημέρα σε όλους.

ΔΗΜΗΤΡΗ, το χθεσινό τούβλο πώλησης στο τέλος, ήταν του αγοραστή...

το ΄πιασες έτσι? χαχαχα

ThitaDelta είπε...

... η μιγα δυνατή λόγω πώλησης οα

κλμ γάτε Αντρέα

Andreas D. είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ, γάτος θα είμαι εαν μου βγει η αγορά που έκανα στο ΠΛΑΚΡ στο 4,42...νιαου

ThitaDelta είπε...

... καβάλησε τον 200ρη ΑΚΜΟ, τώρα μένει μόνο να γράψει και 929.27+

michele είπε...

Θα σου βγει Ανδρεα,καποιος αλλαξε εκει,θα βαρεθηκε
το 3.20 της ΤΕΝΕΡΓ ειναι σοβαρο εμποδιο
παρα το μικρο τζιρο ,πρεπει να βοηθησει ο ΔΤΡ ο οποιος χτες πιεστηκε μεσω της ΕΤΕ

ThitaDelta είπε...

Μιχάλη την διάσπαση των 200 την θέλουμε με τζίρο, ή μας κάνει και αν περάσει σφυρίζοντας αδιάφορα;

giannhs kon είπε...

…. Ααα Πονηρέ 26/8 ……. υψηλό εκείνης της ημέρας ήταν 929,27

profit είπε...

Καλημέρα και πάλι
Ξανακάνει το 7,5 η δεη

michele είπε...

Εαν διασπασει θελει αυξημενο τζιρο ,ειναι δευτερη φορα που προσπαθει το τελευταιο διαστημα
κι επειδη συμπιπτει και με την κατερχομενη θα αυξηθει ο τζιρος,αδιαφορα δεν γινονται οι διασπασεις σε σοβαρα επιπεδα
οταν λεμε αυξημενο στα επιπεδα των 60 εκ

profit είπε...

Δημοσθένη
Χαίρομαι που κερδίζεις

ThitaDelta είπε...

... ναι Γιάνναρε για να μην υπάρχει αμφιβολία αν πρόκειται για υποκύμα αντίδρασης σε πτωτικό κύμα ή για ανοδικό υποκύμα

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, εαν έχουμε θέμα με τον τζίρο, να κάνω μερικές ΓΕΚ & ΤΕΝΕΡΓ παραπάνω...

giannhs kon είπε...

Το βλέπω να το σπάνε στις δημοπρασίες χαχα
πάμε για καφέ

giorgos είπε...

Καλημερα Μιχαλη και σε ολους τους φιλους.

profit είπε...

Την συμφωνία θα την κανείς έχεις τα κοτσια

michele είπε...

Ανδρεα,δεν εχω ιδιαιτερο θεμα ακομα με 50-60 γινεται η δουλεια,ειμαστε χαμηλα ακομα..με οσα πεφτουμε,με τοσα ανεβαινουμε

ThitaDelta είπε...

Στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

Αντιμετώπιση του τρολ

■ Ένα ιδιαίτερα επίμονο και ενοχλητικό τρολ μπορεί να αποτρέψει άλλους χρήστες από το να συμμετάσχουν σ' έναν κοινό διάλογο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη διάλυση μιας διαδικτυακής κοινότητας. Αν ένα τρολ αγνοηθεί από την υπόλοιπη κοινότητα (πρόκειται συνήθως για το πιο αποτελεσματικό μέτρο), συνήθως αρχίζει να παράγει όλο και πιο ενοχλητικά και προσβλητικά μηνύματα με μόνο στόχο να προκαλέσει αντίδραση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε το τρολ συνήθως εγκαταλείπει την κοινότητα. Η συμμετοχή ή απάντηση σε συζήτηση που συμμετεχει το τρολ, σατιρικά περιγράφεται ως "τάισμα" του τρολ, γι' αυτό και υπάρχει η συνήθης παραίνεση «μην ταΐζετε τα τρολ» (Αγγλ. "Don't feed the trolls") ωστε να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα ικανοποιήσουν το τρολ, ή περαιτέρω δυσάρεστες τροπές.

■ Εκτός από την αδιαφορία, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν χρήσιμα τεχνικά μέσα για την καταπολέμηση ενός χρήστη - τρολ, όπως η άμεση αφαίρεση των μηνυμάτων του, η τεχνική με κατάλληλα φίλτρα προστασίας ώστε αυτά να καθίστανται αυτομάτως αόρατα, ή η φραγή του αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να γράψει απολύτως τίποτα. Σε chat rooms οι διαχειριστές ("operators" ή "moderators") έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν το τρολ από ένα "δωμάτιο" συζήτησης (kick) ή και να του απαγορεύσουν την επανείσοδο (ban). Δραστικότερη είναι η μέθοδος κατά την οποία το τρολ τίθεται αμέσως εκτός chat room με την απλή είσοδό του σε αυτό με συγκεκριμένο ψευδώνυμο ή από συγκεκριμένη IP (akick). Τέλος, αν η περίπτωση του τρολ είναι πολύ «βαριά», δεν του επιτρέπεται καν η σύνδεση με το διακομιστή (K-lined).

Andreas D. είπε...

Στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

Αντιμετώπιση του τρολ

■ Ένα ιδιαίτερα επίμονο και ενοχλητικό τρολ μπορεί να αποτρέψει άλλους χρήστες από το να συμμετάσχουν σ' έναν κοινό διάλογο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη διάλυση μιας διαδικτυακής κοινότητας. Αν ένα τρολ αγνοηθεί από την υπόλοιπη κοινότητα (πρόκειται συνήθως για το πιο αποτελεσματικό μέτρο), συνήθως αρχίζει να παράγει όλο και πιο ενοχλητικά και προσβλητικά μηνύματα με μόνο στόχο να προκαλέσει αντίδραση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε το τρολ συνήθως εγκαταλείπει την κοινότητα. Η συμμετοχή ή απάντηση σε συζήτηση που συμμετεχει το τρολ, σατιρικά περιγράφεται ως "τάισμα" του τρολ, γι' αυτό και υπάρχει η συνήθης παραίνεση «μην ταΐζετε τα τρολ» (Αγγλ. "Don't feed the trolls") ωστε να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα ικανοποιήσουν το τρολ, ή περαιτέρω δυσάρεστες τροπές.

■ Εκτός από την αδιαφορία, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν χρήσιμα τεχνικά μέσα για την καταπολέμηση ενός χρήστη - τρολ, όπως η άμεση αφαίρεση των μηνυμάτων του, η τεχνική με κατάλληλα φίλτρα προστασίας ώστε αυτά να καθίστανται αυτομάτως αόρατα, ή η φραγή του αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να γράψει απολύτως τίποτα. Σε chat rooms οι διαχειριστές ("operators" ή "moderators") έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν το τρολ από ένα "δωμάτιο" συζήτησης (kick) ή και να του απαγορεύσουν την επανείσοδο (ban). Δραστικότερη είναι η μέθοδος κατά την οποία το τρολ τίθεται αμέσως εκτός chat room με την απλή είσοδό του σε αυτό με συγκεκριμένο ψευδώνυμο ή από συγκεκριμένη IP (akick). Τέλος, αν η περίπτωση του τρολ είναι πολύ «βαριά», δεν του επιτρέπεται καν η σύνδεση με το διακομιστή (K-lined).

kostasΠειραιας είπε...

So everybody don't feed the troll ever again.

Andreas D. είπε...

ΜΙΚΡΕ, έδωσα κάποια κομμάτια στο 3,74 επειδή το έκανε πολύ γρήγορα απο εκεί που τα πήρα...

michele είπε...

H χθεσινη κινηση περιξ του 916 σημερα διαδραματιζεται περι το 924-925 .Τα νουμερα αλλαζουν,ο τροπος οχι.
Στα παραγωγα διατηρειται ενα premium 3 μον στον FTSE-25

michele είπε...

Με τον τραπεζικο εδω,μην περιμενετε ανοδικη διασπαση.

michele είπε...

Εχει και DRAGHI σημερα στις 15.30 Το νου σας εκεινη την ωρα

Andreas D. είπε...

Δεν το περιμένουμε Μιχάλη ... είναι σαν να λες οτι ο ΠΑΡΝ θα κάνει limit up....

michele είπε...

Κοντα στο limit up ειναι ο ΠΑΡΝ παντως..

michele είπε...

Γραμμη λαιμου το 925,2 ενδοσυνεδριακα .Ο ΔΤΡ ειναι πανω απο ολους τους βραχυπροθεσμους κινητους του ,αλλα οσο δεν περναει τις 145 μον ,δεν παει πουθενα

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, λες να είναι σημάδι? χαχα

άσχετο: στο ΔΙΟΝ στριμώχνονται στην έξοδο ?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά

giannhs kon είπε...

Μπορεί το κλείσιμο το σημερινό ΜΙΧΑΛΗ να το αφιερώσουμε στον αριθμό 5

Πχ 755 ---435— τυχαία τα νούμερα

michele είπε...

Προφανως Ανδρεα δεν βρισκει λεφτα ο ΔΙΟΝης
Καλησπερα Γιαννη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Ποτέ κάνει αύξηση η Διον;

Andreas D. είπε...

Πετάει πετάει η ....?

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

KON ΠΕ/ΠΑ/ΣΑ/ΚΥ 10-12:30 θα καθαρίζω μια αποθήκη με παλαιά πράγματα γιατί μας ήρθε ειδοποίηση να την αδειάσουμε καθότι βρέθηκε νέος ενοικιαστής!

Ότι σαβούρα από παλιά ράφια, ντεξιον, υφάσματα, ρούχα, κλπ, μπορείς να φανταστείς. Ευτυχώς με τις δύσκολες μέρες που παιρνάμε έχω βρει 3-4 που τους χαρίζεις αυτά τα πράγματα, σου λένε ευχαριστώ και σε βοηθάνε με κάτι κοψίματα, σίδερα, κλπ κλπ.

Και μιας κ δεν έχει έρθει ακόμα η εποχή που θα ζω απο τις μετοχές, (μα καλά ακόμα στις 925 είμαστε?), βοηθάμε όλοι κατά το "σεμνά κ ταπεινά".

Το μόνο που βλέπω κ στεναχωριέμαι είναι ότι δεν είχα στείλει πώληση στη ΤΕΝΕΡΓ...

Στον ΑΒΑΞ δεν έγινε τίποτα :(
πάντως 1,76-1,80 τους δίνω μερικά από τα τελευταία του 1,40...

Θείε Ντράγκι πες κάτι καλό σήμερα, θέλω ευρώ κοντά στο 1,30 και την ΑΛΦΑ 0,54.

Δώσε μωρή ΕΥΔΑΠ και χθες ήπια 2 ποτήρια νερό από τη στεναχώρια μου... θέλω να πας στα 8, γίνεται?

Καλησπέρα σε όλον το καλό κόσμο.
Γειά σου ΑΘΛΙΕ.

Andreas D. είπε...

ΑΡΑΙΓ

michele είπε...

Με την ΑΡΑΙΓ σοφα ποιωντας και ..υπομονετικα ειχε ασχοληθει ο artaxia αν θυμαμαι καλα..δεν ξερω αν ειναι ακομα μεσα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

http://www.capital.gr/news.asp?id=1864806

michele είπε...

Αλεξανδρατε,λιγα πραγματα θες ...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Εντάξει ας πάει τότε μόνο η ΑΛΦΑ στο 0,54...

Άμα δεν μου κάνετε τις χάρες θα πάω αλλού....

michele είπε...

Το θεμα δεν ειναι να παει εκει.Εχει ξαναπαει.Το θεμα ειναι να ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ το 0,55

Unknown είπε...

καλο μεσημέρι,σε οοοοολα τα παιδια.

Καλα απο τότε που ο ThitaDelta εχει ανακαλυψει τις γραμματοσειρες ,με εχει στείλει.

ThitaDelta είπε...

... η μάχη του Δράμαλη στο 1.16 στη πειρ

αν το σπάσει πάνω, θα την ψάχνουμε

ThitaDelta είπε...

... τι περιμένουμε από το θείο ντράγκι;

ThitaDelta είπε...

μ' έβαλε ο άλλος να σπρώχνω και εξαφανίστηκε

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλό μεσημέρι Κατερίνα,

Και μην ξεχνάμε και την ΕΥΔΑΠ 26/08...

"Διακρινεται η προσπαθεια ολοκληρωσης του μακροχρονιου 4 ετους πυθμενα .Η γραμμη G αποδεικνυεται ισχυρη ( διακρινονται με ελλειπτικες γραμμες οι φορες που η μετοχη εφτασε τα επιπεδα της στα 6.47-6,55 ευρω). Ανοδικη λυση του πυθμενα ,θα φερει την μετοχη στα επιπεδα του gap της πρωτης εβδομαδας του Οκτωβριου του 2008 στη ζωνη F ( 7.90-8.22)."


Από τις 26/8 είμαστε πάλι κοντά στο 6,47. Άντε καλό μου 6,55, περιμένει σειρά και το 7,90....

Andreas D. είπε...

τζάμπα τα έδωσα τα ΠΛΑΚΡ...

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Διαμαρτυρία πραγματοποιούν οι άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αντιδρούν στις περικοπές των συντάξεων.
Η καλύτερη εργασία σε όλο τον πλανήτη!!!!!.....

giannhs kon είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ δυο λεπτά θα κάνω Αλλάζω λάστιχο και έφτασα

http://4.bp.blogspot.com/-eVbSx-YcYz0/TaGC9W9LdhI/AAAAAAAABFM/Tub9Mdn9GVw/s1600/funny-car-photos-you-might-need-that.jpg

μπαρμπαλιας είπε...

Γιαννακι ηρεμησε ...αξονα θελεις...
τα λαστιχα ειναι καινουργια.

giannhs kon είπε...

χαχα Γεια σου ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ ΜΑΣ

μπαρμπαλιας είπε...

γεια σου Γιαννακι
χαιρετω ολους...

michele είπε...

Γιαννη Αγιαννη ηρεμα ,κορη στρατιωτικου πηρα εγω μια χαρα μας ηρθε τοτε το πακετο χαχα ( και εγω τα εφαγα δηλ)

michele είπε...

Γεια σου Μπαρμπα ,βρεθηκε η μανα μου απο κει θα σου πω..

michele είπε...

Αφου σου ειπα ρε Ανδρεα,ανετα θα τα εδινες

μπαρμπαλιας είπε...

Μικε παρε τλφ

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, εντάξει, υπερέβαλα λίγο... χαχαχα

4,4269 με 4,7830

michele είπε...

35 ποντακια Andrew μια χαρα..πλεονεκτες χαχα

Θανασης Κ είπε...

Καλημερα στην παρεα...εχει χαλασει τ ο pc μου και δεν μπορω να σας δω....να σας μιλησω.....αμαν τι θα γινει με την ΕΥΡΩΒ....ελπιζω να ειστε ολα καλα...

Andreas D. είπε...

ίδιο σχεδόν όγκο ΓΕΚ & ΤΕΝΕΡΓ... σπάνιο...

michele είπε...

Ολα καλα Θαναση ,περαστικα στο PC h EYΡΩΒ 0,60-0,68 προς το παρον αυτη ειναι η διαδρομη

Θανασης Κ είπε...

MΙχαλη οταν γινει η απορ. του ΤΤ περιμενεις να πιεσθει η Ευρωβ...?

μπαρμπαλιας είπε...

http://thehawktrader.blogspot.gr/2013/09/blog-post_5.html

μεσημβρινες "επιτυχιες"του Γερακιου μας...

Andreas D. είπε...

Μιχάλη βλέπεις τα warrants ?

michele είπε...

Ωραιος ο "αγναντευων απο ψηλα" Ιεραξ

Αφησε αμεταβλητα τα επιτοκια ο Μαριο ,σημασια εχει να δουμε τι θα πει σε 10 λεπτα που ξεκιναει

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

.....η οποία είναι θυγατέρα στρατιωτικού που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα το 1945.

2013 - 1945 = 68 τουλαχιστον!

"απόσπασμα" και τις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες των στρατιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων

ή διαζευγμένες θυγατέρες των στρατιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων

http://www.youtube.com/watch?v=6DryhAEqDFQ
ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ...ΑΛΛΟΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝΕ ΠΟΤΕ.

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Ανέκδοτο: Tι κοινό έχει το συζυγικό σεξ με μία καντίνα στην εθνική;

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα

1. Ποιότητα μέτρια…

2. Ποικιλία περιορισμένη…

3. ...αλλά στις τέσσερις η ώρα τα χαράματα, τι άλλο να βρεις ανοιχτό;

michele είπε...

Πρακτορα δεν ειναι ολοι οι χωρισμενοι το ιδιο...
Ανδρεα φυσικα και τα βλεπω .Πολυ στρωτο το ΑΛΦΑΤΠ ,μεγαλυτερες προσδοκιες για το ΕΤΕΤΠ και αλλαζοντας επιπεδα η κινηση του ΠΕΙΡΤΠ ..διαφορετικα κινειται το καθενα

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Το Ιράν θα υποστηρίξει "μέχρι τέλους" τη Συρία


Πηγή:www.capital.gr

Μιχαλη ,χθες τα λεγαμε.
Ξερουν τι ερχεται και σου λεει δυο δυο στην μπανιερα δυο δυο.

http://www.youtube.com/watch?v=Xq_kVtML-Ig

michele είπε...

Ωραιο του ΚΩΣΤΑ. Εσυ βρισκεις και το G ευκολα χαχαχαχα

ThitaDelta είπε...

... το πειρτπ αν πάει στο 0.74 κλείνει τον δεξιό ανάποδο ώμο και δίνει στόχο το0,86

12 pips pas mal, αλλά το καθυστερεί

ThitaDelta είπε...

στο 60' (θα μου την πει πάλι)

ThitaDelta είπε...

... καλώς τον κύριο Νικόλα μας

michele είπε...

Καλως το Νικολα καλα τα λεει ο Draghi αλλα λιγο καλυτερα,αλλα λιγο χειροτερα μικρες διακυμανσεις ως αντιδραση στον DAX

michele είπε...

EUR/USD: 1.3175 Χωθηκε λιγο,βρισκει στηριξη οπου ναναι

michele είπε...

τσιτωθηκαμε

michele είπε...

Εκανε διπλη κορυφη 928,19 -928,18 και γυρισε

michele είπε...

1,3150 το ευρω

michele είπε...

Ψηλο ημερας

ThitaDelta είπε...

929.27+ done

νικος φαληρο είπε...

γεια σας κε μικελε και κε θιταδελτα.Κανω δουλιτσα, ριχνω και ματιες στο ΧΑΑ και στον αγαπημενο μου ιστοτοπο.Βρε φιλοι αυτη η ΕΤΕ πολυ μουλαρι.Αν ομως φθασει 4,29, το ΕΤΕΤΠ ποσο πρεπει να εχει;

michele είπε...

Δεν βοηθανε οι τραπεζες ομως

michele είπε...

Πολυ θα εχει Νικολα το ΕΤΕΤΠ δεν μπορει να προσδιορισθει επακριβως

Andreas D. είπε...

Blogger Ο/Η ThitaDelta είπε...
Μιχάλη την διάσπαση των 200 την θέλουμε με τζίρο, ή μας κάνει και αν περάσει σφυρίζοντας αδιάφορα;

5 Σεπτεμβρίου 2013 - 10:58 π.μ.


http://www.youtube.com/watch?v=FK1DCWrW02s

νικος φαληρο είπε...

το 6,8 θα το δει;

ThitaDelta είπε...

τελική επίθεση για το 1.16 στην πειρ

michele είπε...

Ειναι πολυ Νικολα ,ας παει double score που ειναι ευκολο και βλεπουμε

michele είπε...

Καπως ετσι Ανδρεα χαχα .Θελουμε κατ αρχην στο δεικτη κλεισιμο πανω απο τον 200 αρη
για τον FTSE-25 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 3ο κλεισιμο πανω απο τον 200 αρη

michele είπε...

Η ΑΛΦΑ τραβαει το καρο στον τραπεζικο

michele είπε...

Draghi (ΕΚΤ): Το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει το 2014 - Το Eurogroup έχει πολύ χρόνο να αποφασίσει τα επόμενα βήματα

ThitaDelta είπε...

Proof beyond a reasonable doubt

michele είπε...

Για ποιο πραγμα Δημητρη ?

Θανασης Κ είπε...

Μιχαλη ειναι πιο ´ελαφρύ το Ετετπ απο την Ευρωβ για να φυγει πανω.?

michele είπε...

Τελειως διαφορετικες περιπτωσεις Θαναση

michele είπε...

Τα warrants ειναι ξεχωριστη περιπτωση

ThitaDelta είπε...

Ξέχασα το "θέλουμε"

ThitaDelta είπε...

... τώρα πάει να πατήσει στο 927,

για να μην ξαναασχοληθεί

νικος φαληρο είπε...

την ΕΥΡΩΒ την σταματαει η υποθεση της ΑΜΚ που εχει και η επικειμενη πωληση της.

νικος φαληρο είπε...

Στο ΠΕΙΡΤΠακι παιζουν ασχημο παιχνιδι.

michele είπε...

Εκει κανουν ο,τι εκαναν και στο 0,40-0,42 Νικολα

ThitaDelta είπε...

... βάλαν τούβλο στο 0.7 του πειρτπ, για να φύγει πρώτα η μετοχή

michele είπε...

Διαθεση να κρατηθει πανω απο 927 τουλαχιστον δειχνουν ,βεβαια στις δημοπρασιες κανουν ζωγραφιες θα δουμε

ThitaDelta είπε...

... Μιχάλη όλα τα 'χαμε, εκτός από τζίρο (μου φαίνεται ότι περάσαμε σφυρίζοντας, φτάνει μόνο να μη μας πιάσουν στα πράσα)

νικος φαληρο είπε...

σωστος κε μικελε 4:29.

michele είπε...

Οχι ο τζιρος ειναι της πλακας,δεν πας πουθενα ετσι,θελει πιο μεγαλο

michele είπε...

Βεβαια δεν ξεχναμε: Wall of worrie

νικος φαληρο είπε...

αει να χαθεις μουλαρα.Συγγνωμη φιλοι

michele είπε...

Την κρατανε κατω τη μουλαρα Νικολα

michele είπε...

ΤΙΤΚ και ΔΕΗ καλο κλεισιμο

michele είπε...

319,90 ο FTSE-25

michele είπε...

Τα νουμερα παιζουν στην τριχα .Καλυτερο κλεισιμο πανω απο τον 200 αρη απ οτι την προηγουμενη φορα 23/8 924,47 τοτε και καινουργιο υψηλο απο τοτε

kostasΠειραιας είπε...

Καλο απογευμα σε ολους κι απο εμενα.

michele είπε...

Καλο απογευμα παιδες..ανεβηκε η απογευματινη αναρτηση