Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι
FTSE:ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ 
Ανοδική διάσπαση με gap up..

XΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ..

ΤΡΙΤΟ ΛΑΘΟΣ
Υπάρχουν δύο καυτά ζητήματα στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αυτό τον καιρό. Το ένα είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Το δεύτερο (που μας απασχολεί στο σημείωμα αυτό) είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται το 2014 και 2015 λόγω του ότι οι εισροές της Γενικής Κυβέρνησης είναι μικρότερες από τις απαιτούμενες εκροές συμπεριλαμβανομένων των τόκων των δημόσιων δανείων. Προφανώς κάποιοι τροϊκανοί σχεδιαστές αγνοώντας, για πολλοστή φορά, τη διεθνή εμπειρία και γνώση από το πόσο μένουν οι χώρες που κάνουν hair-cut έξω από τις αγορές (μεταξύ 5-10 χρόνια για το μέγεθος του Ελληνικού hair-cut) έλεγαν (στους ανώτερούς τους) ότι η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές το 2014 για να καλυφθεί το κενό. Πάλι έκαναν λάθος. Και φοβάμαι ότι για να καλύψουν το λάθος τους θα σκέπτονται νέα μέτρα για να καλύψουν το κενό. Την εύκολη δηλαδή λύση.

Είναι το τρίτο μεγάλο λάθος της Τρόικα στην Ελλάδα (πολλαπλασιαστές, υπερεκτίμηση απόδοσης διαρθρωτικών μέτρων, χρόνος εξόδου στις αγορές). Και τα τρία λάθη οδήγησαν στη διόγκωση των βαρών. Και για τα τρία ήταν γνωστό που θα οδηγούσαν από την αρχή. Και για τα τρία επικράτησε απόλυτη συμφωνία σιωπής μέχρι που δεν υπήρχε άλλη λύση από την αύξηση των κοινωνικών βαρών.

Από τον Πίνακα 1 που προέρχεται από το 3rd review, July 2013 του IMF προκύπτει ότι το χρηματοδοτικό κενό εκτιμούταν ότι θα είναι της τάξης των €4,5 δις για το 2014, €6,5 δις για το 2015 και μηδενικό για το 2016. Άρα γνώριζαν την ύπαρξη του και προφανώς είχαν ευθύς εξαρχής στο μυαλό τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κλείσει.

 

Πηγή: EC, The second economic adjustment programme for Greece, 3rd review (July 2013 ) .


Για το έτος 2014, υπολογίζεται ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί από ομόλογα της τάξεως των €4,4 δις τα οποία είχαν δοθεί από το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, και τα οποία λήγουν το έτος 2014. Η πρόταση είναι πλέον να αναχρηματοδοτήσει τα συγκεκριμένα ομόλογα με νέους τίτλους, αντί να τα εξοφλήσει. Θεωρείται λοιπόν ότι η μετακύλιση των λήξεων θα έλυνε το μέρος του άμεσου χρηματοδοτικού προβλήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις από τους αξιωματούχους της Τρόικα λόγω του ότι αυτή η μετάθεση της υποχρέωσης αποπληρωμής των ομολόγων δεν αποτελεί ουσιαστική λύση, γιατί ενώ καλύπτει το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας για το χρηματοδοτικό κενό των επομένων ετών, ενώ ενδεχομένως να προκαλέσει και προβλήματα στην προσπάθεια του ΤΧΣ για πώληση συμμετοχών των συστημικών τραπεζών από την οποία προσδοκάται τελικά να συγκεντρωθούν τελικά 17 δις ευρώ που θα μειώσουν ισόποσα το χρέος της Ελλάδος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως σύμφωνα με σχετική επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας ( 13 Σεπτεμβρίου) η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου έχει προσεγγίσει τα €4,6 δις, ενώ στον πίνακα απεικονίζεται προγραμματισμός για την αποπληρωμή συνολικά €7,5 δις για το τρέχον έτος. Με άλλα λόγια, ακόμα και εάν το χρηματοδοτικό κενό των €4,4 δις που καταγράφεται στο πρόγραμμα καλυφθεί από άλλες πηγές διαμορφώνεται ένα καινούριο έλλειμμα, έναντι των στόχων που έχουν τεθεί, της τάξης των €3 δις από τη μη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Συνεπώς το πραγματικό χρηματοδοτικό κενό είναι 7,5 με 8 δις ευρώ για το 2014 και 6,5 δις για το 2015. Για την κάλυψή του δε φαίνεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ANFA (οι υπεραξίες των Ευρωπαίων επίσημων φορέων από τη διακράτηση Ελληνικών ομολόγων) που ανέρχονται σε 5,6 δις ευρώ για την περίοδο 2012 – 2016 διότι έχει συμφωνηθεί να μειώσουν το χρέος. (Ποτέ δε δέχτηκα τη λογική της συμφωνίας αυτής).

Ένα τέτοιου μεγέθους κενό είναι αδύνατον να καλυφθεί εύκολα. Χρειάζεται και η μετάθεση των πληρωμών των ομολόγων και ενδεχομένως ανατροπή της απόφασης για τη χρήση των ANFA και η μετάθεση των χρεών του δημοσίου προς την εσωτερική οικονομία στο μέλλον και κάποιας μορφής «εξόδου» στις αγορές και ενδεχομένως κάποια νέα μέτρα ή ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Προφανώς η χρήση των 11 δις ευρώ που παραμένουν αδιάθετα στο ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σχεδόν αδύνατον να διατεθούν. Εξάλλου μέχρι τέλους του Νοεμβρίου 2013 που θα είναι έτοιμη η BlackRock 2 (έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος) δεν είναι δυνατόν να γίνουν τέτοιες σκέψεις.

Σημείωση 1η: Σε προηγούμενο σημείωμά μας σχολιάζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε εμφανίσει από το καλοκαίρι το ΥΠΟΙΚ και τη διαφωνία της ΤτΕ, είχαμε προτείνει ένα πολύ απλό (και υγιή) τρόπο υπολογισμό του: Να αφαιρούνται τα ληξιπρόθεσμα και να προστίθενται τα ANFA. Η σκέψη αυτή εφαρμόστηκε και το ΥΠΟΙΚ με την ΤτΕ συμφωνούν πλέον ότι αυτός είναι ο σωστός υπολογισμός. Οι υπολογισμοί μας ήταν ορθοί. Για το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,001 δις ευρώ εκ του οποίου τα 1,5 δις είναι διαθέσιμα στο Ελληνικό δημόσιο. Αναμένουμε το τέλος του χρόνου.

Σημείωση 2η: Τι θα είχε συμβεί εάν από τον Μάιο του 2010 οι «σοφοί» Ευρωπαίοι είχαν προστρέξει και είχαν κάνει full bail – out του Ελληνικού δημόσιου χρέους, και όχι μόνο με ομόλογα αξίας 50 δις ευρώ που έκαναν; (Σημειωτέον ότι αυτό ακριβώς κάνουν σήμερα με την Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία). Με δεδομένη την απόφασή τους να διασώσουν την Ελλάδα η ΕΚΤ θα ήταν πάμπλουτη σήμερα από τις υπεραξίες και η Ελλάδα και η Πορτογαλία ουδέποτε θα είχαν βιώσει τόση τεράστια ύφεση. Η Ευρώπη δε θα υπέφερε από τις ακροδεξιές απόψεις. Εάν μάλιστα το bail – out είχε συνδεθεί (η conditionality της έλλειψης ρευστότητας θα υπήρχε) με διαρθρωτικές μεταβολές αποφεύγοντας το βαθύ hair – cut, θα είχαμε πετύχει και διαρθρωτικές προσαρμογές. Δυστυχώς δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Αυτή η σημείωση αφιερώνεται σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε τρίτος δρόμος από τη συγκεκριμένη διάσωση ή την πτώχευση που μας πρότειναν οι άλλοι «σοφοί».



Πετράκης Παναγιώτης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
www.indeepanalysis.gr


26 σχόλια:

ΑΡΤ είπε...


исте боје исте вере

http://youtu.be/6wY3VcuEIYs

ΑΡΤ είπε...


ΙΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΙΔΙΑ ΠΙΣΤΗ

http://youtu.be/rOIUkzbtdFQ

ΑΡΤ είπε...

http://youtu.be/v8qQ-pHS45E

THE JUNIOR είπε...

σπαει η λαμπα και στο ακινητο
αλλα προς τα ΚΑΤΩ

ΑΝΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση
Από 1/1/2014 εφαρμόζεται ο φόρος υπεραξίας. Οι ιδιώτες που θα πουλήσουν το ακίνητο τους θα έχουν φόρο 15%. Οι κατασκευαστές που έχουν αγοράσει τα ακίνητα τους, ένεκα της κρίσης, εμπίπτουν στον ίδιο φόρο υπεραξίας. Θα πρέπει να εξαιρεθούν της υποχρέωσης αυτής.

- Οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν τεκμαρτό συντελεστή 20% ο οποίος καταργήθηκε στις 27 Ιουλίου του 2013 και είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν στον προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, διότι με λογιστικό προσδιορισμό και άγνωστη πορεία στις τιμές των ακινήτων τα προσεχή χρόνια δεν θα τολμά κανείς να ανεγείρει νέο κτίριο.

- Οι οικοδομές που έχουν αποπερατωθεί μέχρι 31/12/2010 και που έχουν αδιάθετα ακίνητα, ένεκα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, στις 31/12/2013 θα πρέπει να καταβάλουν φόρο αυτοπαράδοσης 23%. Οι κατασκευαστές την παρούσα χρονική περίοδο χωρίς πωλήσεις και ρευστότητα αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που αναλογούν, σημειωτέον πως με το τραπεζικό σύστημα αδύναμο δεν μπορούν να πάρουν ούτε δάνειο για να εξυπηρετήσουν τον άνω φόρο.
VORIA.GR

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου ρε ΑΡΤ ΠΑΟΚΑΡΑ

Εμείς είμαστε στον ίδιο παράλληλο

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και αντιδιαμετρικά με τους κουζουλούς...και γι αυτό ταιριάζουμε

ΑΡΤ είπε...

Η ζωη αριθμε μου ειναι πολυ μικρη...
ευχομαι σε οσους βλεπουν τα καλα της κυβερνησης μας μονο με την ματια του χαα να μην βρεθουν ποτε σε αναλογη θεση ουτε αυτοι ουτε κανενας μελος της οικογενειας τους...

http://halkidikinews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6703:agria-dolofonia-se-venzinadiko-sta-nea-plagia&catid=1&Itemid=5

ΑΡΤ είπε...

γιατι αυτη ειναι η σκληρη πραγματικοτητα εκει εξω...

ThitaDelta είπε...

Bonjour a tous

1180.5 rien ne va plus, les jeux sont faits... peut-être

ΠΑΝΟΣ είπε...

Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους!
"Επαναστατικό" το κλίμα τελευταία ακόμα και από το Μαξίμου και από κορυφαίους υπουργούς!
Δεν πάει άλλο! Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα! Τέλος!
Εγώ για καλό και για κακό άρχισα να ξεσκονίζω ήδη τον γκρα του προ προ παππού μου

Ωρε κακομοίρηδες, αφού τα έχετε υπογράψει ήδη ΟΛΑ από πριν τι παριστάνετε τώρα;
Πόσος καιρός θα περάσει που θα βάλετε ξανά την ουρά στα σκέλια και θα ψηφίσετε νέα μέτρα; Εδώ θα είμαστε.

Όταν ΟΛΟΣ ο κόσμος έλεγε ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ τους ΕΔΩ, όταν αυτοί που διαπραγματεύονταν με την τρόικα (με τα υπαλληλάκια ντε) ομολογούσαν ότι, ενώ το βράδυ είχαμε συμφωνήσει στο 95% των θεμάτων, το πρωί οι μάγκες μας έβαζαν στο τραπέζι και νέους όρους και νέες απαιτήσεις και νέα μέτρα, (δόγμα του ΣΟΚ) εσείς ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ; Σκύβατε και την τρώγατε... απλά.

Πως να σας πιστέψουμε τώρα;

Πολύς ντόρος και για το ξανθό κοριτσάκι. Την υποκρισία και την αδιαφορία της κοινωνίας μας τόσα χρόνια ΤΩΡΑ την καταλάβατε εκεί στα κανάλια ή σας νοιάζουν μόνο τα νούμερα τηλεθέασης;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους
Ο καλός Θεούλης μας έδωσε άλλη μια ωραία μέρα

ΑΡΤ έτσι είναι δυστυχώς

Δημήτρη μόνο Αγγλικά ξέρω και αυτό πολύ ήταν στην εποχή μου και εκεί μακριά που μεγάλωσα...

ThitaDelta είπε...

... και επειδή μεγάλωσες εκεί, γι αυτό έγινες αυτό που είσαι

ένας αγνός και καλός Έλληνας

ΠΑΝΟΣ είπε...

Συ είπας

giannhs kon είπε...

το 1180,5 δεν ξέρω…………… αλλά το 1180 ΘΑ το σπάσει σίγουρα χαχαχα

Καλημέρα σας
καλό Σ/Κ

ThitaDelta είπε...

... εγώ έχω γραμμένο 1180.48 αλλά το στρογγύλεψα, γιατί δεν θέλω να με νομίσετε σπασικλάκι, χεχε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Γεια σου Γιάνναρε

Δηλαδή μέχρι 1180,49 το πολύ χαχα
Κανένας δεν ξέρει βέβαια

Τα λέμε αργότερα

giannhs kon είπε...

μόλις τελειώσει η χρόνια πρέπει τελικά να ψαχτώ για PC

Το τετραδιακι άρχισε και μου τρώει νούμερα χαχα

Καλημέρα ΑΡΙΘΜΕ ΜΑΣ

giannhs kon είπε...

Παιδιά σας αφήνω και εγώ
Να περνάτε καλά ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλορίζικος και στον Μαρκάκη ΘΔ!

ΠΑΝΟΣ είπε...

To κερί της Πέμπτης βέβαια απουσιάζει;;;
Ας πούμε ότι το ανάψαμε σε κάποιον άγιο Ζιτραδέ

μπαρμπαλιας είπε...

ωρε γλεντια
αν και εφοσον και γιατι οχι...
αλλα και αν δεν ...
δεν τρεχει καστανο.
Εχουμε παθει ολοι το συνδρομο της
διορθωσης...
και περιμενουμε καθε μερα
και χαρακωνουμε
και υπολογιζουμε
και πιθανολογουμε το iii του v και του vii ,το οποιο ομως στη συνεχεια
απεδειχθη οτι ηταν το zxx
ρε καθηστε στα καλα σας και απολαυστε το...
παρτε και τα μετρα σας μηπως γυρισει...
αλλα και γιατι να γυρισει αφου
τρια χρονια επεφτε απνευστι
και οι συμμαχοι απολαμβαναν ταξιδια στα αστρα.
σεβομαι ολες τις αποψεις απο τους φιλους...αλλα η αγορα κανει τα δικα της.
Δεν βλεπετε οτι ολα τα μπακετα εχουν γινει περιξ του 1100 σε τιμες
καπου εδω ...δλδ μπηκαν για να χασουν οι κουτοφραγκοι παλι;;

Ηρέμα και οποτε θελει ασ ελθει.
Δεν θα βαλω και στοιχημα,η πρωτη "η η τελευταια θα ειναι;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Επιστροφή από την παραλία. Απλά τέλεια.
Γεια σου μεγάλε μπάρμπα στωικέ!

Διάβασα και το άρθρο του (επίσης καραφλού) κ. Πετράκη, γνωστού από παλιά.
Αν δεν κάνω λάθος ήταν κι αυτός μέχρι τώρα πολύ συγκρατημένος και "μετριοπαθής", με κατεύθυνση μάλλον προς την στήριξη των μνημονιακών "δράσεων", ή κάνω λάθος;;;
Ένας ένας αρχίζουν και μιλάνε για λάθη. Κάτι είναι κι αυτό. Το θέμα είναι να το παραδεχτούν αυτοί που το ξεκίνησαν πρώτα (και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί) και μετά οι δικοί μας (και να πάνε βέβαια φυλακή αυτοί που πρόδωσαν την ίδια τους την χώρα).
Είναι όμως πολύ δύσκολο να παραδεχτείς τα λάθη σου, ειδικά σ' αυτό το κορυφαίο επίπεδο, γιατί μετά...τι γίνεται μετά κυρία του ΔΝΤ και κύριοι της Ευρώπης.

Εκεί με τα 4,4 δισ, που δόθηκαν στις τράπεζες έναντι προνομιούχων μετοχών, ομολογώ ότι δεν το πιάνω.

"Θεωρείται λοιπόν ότι η μετακύλιση των λήξεων θα έλυνε το μέρος του άμεσου χρηματοδοτικού προβλήματος."
Ποιου προβλήματος;
Του κράτους (που θα έχει κενό όπως λέει 4,5 δισ. για το 2014) ή των τραπεζών;;; Και τα 11 δισ. που λένε ότι λιμνάζουν στο ΤΧΣ γιατί τα έχουν;
Εκτός αν τράπεζες και κράτος είναι ένα πράγμα, ή καλύτερα κυβερνούν οι τράπεζες.

Goldman Sachs rules the world δεν έχει πει κάποιος;

ΥΓ. Τι περιμένετε από ένα νούμερο...

ThitaDelta είπε...

... για τον μπάρμπα

Man gave names to all the animals
In the beginning, in the beginning
Man gave names to all the animals
In the beginning, long time ago.

He saw an animal that liked to growl
Big furry paws and he liked to howl
Great big furry back and furry hair
"Ah, think I'll call it a bear".

...

Man gave names to all the animals
In the beginning, in the beginning
Man gave names to all the animals
In the beginning, long time ago.

He saw an animal that liked to snort
Horns on his head and they weren't too short
It looked like there wasn't nothing that he couldn't pull
"Ah, I'll think I'll call it a bull".

Jason MRAZ - Man Gave Names To All The Animals

μπαρμπαλιας είπε...

οφειλω να σε ευχαριστησω
μουσικη και φωτό υπεροχα...
και ολως τυχαιως αγαπαω πολυ τα ζωα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εκτός από το τελευταίο που δεν το ονομάζει κιόλας
Beware of snakes
Κοίτα φίλε μου τι βρίσκεις ψάχνοντας στο γιουτουμπε χαχα

http://www.youtube.com/watch?v=Xico7ZNsBWU

Γεράκι είπε...

καλησπερα σας...