Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


H ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..


Η πορεία της Ελληνικής οικονομίας πέραν των σημαντικών προβλημάτων που έχει να επιλύσει όσον αφορά στην κρίση χρέους, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από άλυτα μέχρι σήμερα ζητήματα. Ένα εξ αυτών στο οποίο επιχειρούμε να εστιάσουμε στο παρόν σημείωμα είναι η καταπολέμηση της παραοικονομίας.

Το ζήτημα όμως που προκύπτει δεν είναι η «καταστροφή» της παραοικονομίας και του παραγόμενου αποτελέσματός της, αλλά η δημιουργία του κατάλληλου πλέγματος κινήτρων το οποίο θα προσαρτήσει τις παραγωγικές δομές της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία. Οι θετικές συνέπειες από μια τέτοια προοπτική πέραν από την αύξηση του ΑΕΠ θα συμβάλει και στη μείωση της ανεργίας.

Η καταπολέμηση της παραοικονομίας επιλέχθηκε και όχι αδίκως μεταξύ άλλων ως «μέσο» το οποίο θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης. Ωστόσο, το μέγεθος της παραοικονομίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ-28 για το 2013 (Διάγραμμα 1). Πιο συγκεκριμένα, στο 24% του ΑΕΠ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα για το 2013 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εν αντιθέσει με τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης οι οποίες έχουν περιορίσει την ανεπίσημη οικονομία σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.


Διάγραμμα 1. Η παραοικονομία στην ΕΕ-28 ως ποσοστό του ΑΕΠ (2013)



Πηγή: The Shadow Economy in Europe, 2013.

Η δραστηριοποίηση στη σκιώδη οικονομία επηρεάζεται κυρίως από:

α)      Την επιβάρυνση από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης: Θετική είναι η σχέση ανάμεσα στο μέγεθος της παράλληλης οικονομίας και στο ύψος της κοινωνικής επιβάρυνσης που προέρχεται από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

β)      Την ακαμψία του ρυθμιστικού πλαισίου: Μία αύξηση (ποσοτική και όχι ποιοτική) των νομοθετικών ρυθμίσεων της αγοράς καθώς και του μεγέθους της γραφειοκρατίας που τις συνοδεύει, όπως για παράδειγμα ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές, εργασιακοί περιορισμοί σε αλλοδαπούς, ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, κλπ., αυξάνει το μέγεθος της παραοικονομίας.

γ)      Την πιθανότητα εντοπισμού και το μέγεθος της ποινής: Η πιθανότητα εντοπισμού των ατόμων (νομικών ή φυσικών) που φοροδιαφεύγουν, καθώς και το μέγεθος της ποινής που συνοδεύει τη φοροδιαφυγή, αποτελούν κρίσιμους προσδιοριστικούς παράγοντες του μεγέθους της παραοικονομίας. Η σχέση ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο παράγοντες είναι αλληλένδετη, αφού η αποτελεσματικότητά του ενός στηρίζεται στην ύπαρξη του άλλου.

δ)      Το επίπεδο της ανεργίας: Η ανεργία, ιδιαίτερα η μακροχρόνια, παίζει σημαντικό ρόλο στο μέγεθος της παράλληλης οικονομίας. Η αδυναμία ενός ατόμου να βρει εργασία στον επίσημο τομέα της οικονομίας το οδηγεί στην παραοικονομία, όπου συνήθως απασχολείται με χειρότερους όρους εργασίας (π.χ. μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).

Άλλοι πιθανοί λόγοι οι οποίοι συντελούν στη διεύρυνση της παραοικονομίας είναι: α) η ύπαρξη υψηλού κόστους συναλλαγών, β) η ύπαρξη υψηλής αβεβαιότητας και, γ) οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και εργοδοτικές εισφορές οι οποίες γίνονται αναπόφευκτα υψηλότερες καθώς η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή μεγεθύνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αύξηση του ΦΠΑ κατά 4% στο 23% (Διάγραμμα 2) και η αύξηση του φόρου στην εστίαση στο 23% από 13% το 2011. Η πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί την πρώτη ουσιαστική μείωση φόρου από το 2010.



Όσον αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, οι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης ορισμένων επαγγελματικών κλάδων και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης στο βαθμό που αυτές έχουν υλοποιηθεί ίσως αποτελούν τις λιγοστές προσπάθειες για την πάταξη της παραοικονομίας. Ωστόσο, εμπόδια στην ανάληψη επιχειρηματικής δράσης συνεχίζουν να υφίστανται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης απαιτούνται 11 μέρες ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 146η θέση στο σύνολο 185 οικονομιών στο σχετικό δείκτη της Doing Business Database (World Bank).

Αυτό δηλαδή που συμβαίνει στην Ελληνική πραγματικότητα βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με αυτό που θα ήταν επιθυμητό ως προς την εξάλειψη της παραοικονομίας. Από τη μια μεριά επιχειρείται ο περιορισμός της παραοικονομίας και η ένταξη των παραγωγικών της δομών στο επίσημο κομμάτι της οικονομίας ώστε να αυξηθεί το παραγόμενο προϊόν, από την άλλη όμως η ασκούμενη πολιτική με τις αυξήσεις της φορολογίας και των εργατικών εισφορών την τελευταία τριετία λειτουργούν αυξητικά στο μέγεθός της.

Με δεδομένο όμως ότι μία στις τέσσερις παραγωγικές μονάδες ΑΕΠ παράγονται στην παραοικονομία, αφαιρούνται φόροι από τα δημόσια έσοδα. Ταυτοχρόνως όμως οι δραστηριότητες αυτές κάνουν χρήση δημόσιων πόρων και προϊόν δημοσίων δαπανών. Εφόσον το 24% του ΑΕΠ είναι η παραοικονομία το συνολικό ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στις 124 μονάδες. Η σχέση συνολικών φόρων ως προς το ΑΕΠ είναι 24%. Εάν λοιπόν μειώσουμε την παραοικονομία κατά 10% από το 24% που είναι σήμερα, το μέγιστο των φόρων που προσδοκούμε να λάβουμε είναι σχεδόν €5 δις[1].

Στο βάθος του δρόμου φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μια βαθύτατη επιλογή μέσα στην Ελληνική κοινωνία η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες συνίσταται σε μια εμμονή για μια διευρυμένη παραοικονομία. Σε όρους ψυχολογικής συμπεριφοράς έχει αρκετές ερμηνείες:

α) Δεν εμπιστεύεται ο πολίτης το κράτος να διαχειριστεί τους φόρους του αλλά επιλέγει να δαπανά αυτά τα χρήματα έστω και για τις ίδιες χρήσεις (ιδιωτική-δημόσια παιδεία).

β) Υπερπροβάλει τη σημασία του ως άτομο σε βάρος του κοινωνικού συνόλου μεταβιβάζοντας την ευθύνη για τη διατήρηση του κοινωνικού συνόλου σε κάποια υπερβατική δύναμη.

γ) Ικανοποιεί προσωπικές ανάγκες για δημιουργικότητα αρνούμενος να ενταχθεί στο ευρύτερο σύνολο.

Σε οικονομικούς όρους επιλέγει:

α) Να ακολουθεί δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας.

β) Να καλύψει τις ανάγκες σε απασχόληση (επιχειρηματικότητα ανάγκης).

Αυτή όμως η επιμονή στην υψηλή παραοικονομία παρόλο τα θετικά στοιχεία που φέρει (απασχόληση, εισοδήματα σε λιγότερο δυναμικές δραστηριότητες) συμβάλει στη διαμόρφωση ενός γενικότερου αδιεξόδου στην Ελληνική οικονομία που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του επίσημου ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.


Πετράκης Παναγιώτης
Καθηγητής ΕΚΠΑ

www.indeepanalysis.gr

28 σχόλια:

ΑΡΤ είπε...

10th Olympus Marathon 2013
Running with the Gods


http://youtu.be/L71EdOya_4U

kostasΠειραιας είπε...

Καλημερα ART, προφανως ολοι εχουν παει για τον Μαραθωνιο και δεν εχει εμφανιστει κανενας, ή τρωνε τα κερδη των 2 τελευταιων ημερων που σημαινει θα εμφανιστουν απο Δευτερα για να μαζεψουν κι αλλα. Αντε φευγω κι εγω να φαω της ΒΙΟΧ.

kostasΠειραιας είπε...

Πριν φυγω...αναρωτιεμαι αν ο ΓΙΑΝΝΗΣ εδωσε στο δεικτη red bull για καλυτερες επιδοσεις σαν τον Vettel.

μπαρμπαλιας είπε...

..κλμ
η κωλοφαρδεια του συνεχειζεται
αλλα εχει και το καλυτερο μασινι.
για φετος εχει τελειωσει το θεαμα.
ο μικρος αλαζων Σουμι παλι πρωταθλητης

michele είπε...

Ομορφη ..συννεφια,χαιρετισμους απ το Ιονιο

ThitaDelta είπε...

τικ τακ, τικ τακ

the clock is ticking...

σας προσκαλώ φίλοι, να διαβάσετε και το δικό μου αυριανό άρθρο, για το οποίο φέρω την απόλυτη ευθύνη και θα το αναρτήσω εδώ που άρχισαν όλα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχω ως μέλος σ' αυτό εδώ το "ιστολόγιο, ελληνοχρηματιστηριακού ενδιαφέροντος"

ArTaXiA είπε...

"Μου αρέσουν οι γενναίοι΄ αλλά δεν αρκεί να είναι κανείς καλός ξιφομάχος΄ χρειάζεται να γνωρίζει και ποιον τραυματίζει. Και πολλές φορές, φανερώνει μεγαλύτερη γενναιότητα η αποχή και η παραίτηση, με σκοπό να διαφυλάξει κανείς τον εαυτό του για κάποιον περισσότερο άξιο".

Αν, η μέριμνα σου φίλε μου , είναι το να παριστάνεις την Κατινάρα του ιστολογίου, δικαίωμα σου.

Προσωπικά, απαξιώ να συνεχίσω αυτή την ανούσια αντιπαράθεση. Και δεν πρόκειται να σχολιάσω το παραμικρό εφεξής.

Unknown είπε...

Thita Delta εγώ το μόνο που θα πω είναι όσο σε παρακολουθώ έχεις πέσει μέσα σε ποσοστό 90% σε ότι έχεις γραψει και αφορά τεχνικά τον δείκτη η μετοχές μεμονωμένες. Και το σταματώ εδώ.

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Πιστευω πως ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΤΗΣ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ.

..παντα εντος πολιτισμενου,δημοκρατικου διαλογου,εστω μονολογου.


Aναμενω με καφεδακι και Holly Johnson

http://www.youtube.com/watch?v=PFT83pVAQ2Y

ο dwk είπε...

…καλησπέρα
...διαλυθήκαν και οι τελευταίες αμφιβολίες μου, για το αν έπρεπε να απαντήσεις, Δημήτρη
…μια χάρη μόνο: μην ασχοληθείς άλλο, χαμένος κόπος!

Unknown είπε...

Blogger Ο/Η Christos Ioannou είπε...

Αφού λοιπόν ρίχνουμε γκουρουδιες ας ρίξω και εγώ την δική μου:

Ωραιότατο bear trap που θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα ώστε να οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης κόντα στις 1.100 μονάδες όπου είναι στημένο το bull trap.


22 Σεπτεμβρίου 2013 - 1:30 μ.μ.

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΓΡΑΦΕ 984 ΜΟΝΑΔΟΥΛΕΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)

ΠΑΝΟΣ είπε...

Dwk ξέχασες το "αιρετικός" οπότε ευκαιρία να το καπαρώσω εγώ για σήμερα τουλάχιστον χαχα. Όχι ότι δεν ήμουνα πάντοτε βέβαια.
Καλησπέρα.

Διαβάσαμε την μια πλευρά, οπότε...

...αudietur et altera pars

Δεν θα σχολιάσω τίποτα βέβαια, ούτε θα ασχοληθώ, ούτε μου πέφτει λόγος να ανακατευτώ με τους "γίγαντες" των αναλύσεων, εγώ ο ελάχιστος.

Κάποιος φίλος μου λέει συχνά (η τελευταία φορά ήταν χθες!) απορώ με σέναααααα, απορωωωώ... πως και γιατί κάθεσαι και ασχολείσαι και γράφεις το ένα ή το άλλο... και του απαντώ...έτσι είμαι εγώ, τί να κάνουμε; Σημασία στην λεπτομέρεια. Ίσως ήρθε η στιγμή να τον ακούσω βέβαια ή τέλος πάντων είναι κοντά αυτή η στιγμή.

Κατά τα άλλα (το δικό μου μικρό "πόνημα" τώρα), ο κόσμος πάντα...
... ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
Για παράδειγμα:

Νο 1. Βιάστηκαν κάποιοι από την αρχή της εβδομάδας να κρίνουν ότι ήρθε ο χειμώνας οριστικά. Δεν ήμουνα μέσα εκείνη την ώρα και δεν είχα όρεξη αργότερα ή και τα δύο, δεν έχει καμιά σημασία, αλλά θα απαντήσω τώρα.
Τα βιαστικά συμπεράσματα που δεν βασίζονται σε μια (πιο) ώριμη σκέψη συνήθως απατούν. Οι άνθρωποι όμως (ίσως το χειρότερο ον πάνω στον πλανήτη) είναι βιαστικοί, "κολλημένοι", ή ακούν τον ένα ή τον άλλο "ειδικό" γιατί δεν έχουν δική τους κρίση, ή τα στερεότυπα που έχουν υιοθετήσει στην ζωή τους (αδιάφορο για μένα από που προέρχονται αυτά) δεν τους αφήνουν να δουν πιο μακριά από την μύτη τους.
Δεν είναι (λογικά) δυνατόν να έχουμε θερμοκρασίες Δεκεμβρίου από τις αρχές Οκτωβρίου, εκτός κι αν έρθουν τα πάνω κάτω βέβαια, πράγμα που δεν συμβαίνει όμως συχνά.
Οπότε, πάντα μέσα στα πλαίσια του τι συμβαίνει συνήθως, μην μαζεύετε ακόμη τα κοντομάνικα και τα καταχωνιάσετε σε κανένα πατάρι γιατί θα κάνετε διπλό κόπο στο τέλος. Τέλος του άλλου μήνα και βλέπουμε, εκτός αν ο καλός Θεούλης μας εγκαταλείψει (εντελώς) και γίνουμε ...Γερμανία και στον καιρό, όπως θέλουν αρκετοί βέβαια που "ζηλεύουν" την γερμανική "λογική", νοοτροπία και "τάξη". Εγώ τους έχω χεσμένους εννοείται.
Δεν υπήρχε ωραιότερη μέρα και ωραιότερη θάλασσα από την σημερινή και όποιος δεν τόλμησε (εννοείται σε μέρη που δεν έβρεχε) αυτός έχασε.
Φυσικά, αν μιλάμε μόνο για τον καιρό, μικρό το κακό, ούτε θα τα χαλάσω με κανέναν για τέτοια ασήμαντα θέματα, αλλά υπάρχουν και πολύ πιο σοβαρά πράγματα.


Το Νο 2, όταν θα αποφασίσω να το γράψω, δεν θα αρέσει σε αρκετούς για να μην πω σε πολλούς...

...but i just don't care!

Το ξέρω...το ίδιο και εσείς και δεν σας αδικώ καθόλου!

ΥΓ στην αρχή νόμισα ότι διάβασα "ελληνοχριστιανικού" αλλά αμέσως ξαναγύρισα για να το διαβάσω δεύτερη φορά και επανήλθα στην τάξη...άλλη μια απόδειξη των στερεότυπων που έχουμε κολλημένα στο μυαλό μας.

Εσύ που τώρα διαβάζεις, μη ντρέπεσαι, πες ότι το ίδιο σκέφτηκες κι εσύ...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ο δάσκαλός μου κι εγώ σας έχουμε κλασμένο κύριε τσομπάνη χεχε

Άμα το σβήσεις και τώρα Μικέ ...σβήσε και το δικό μου τουλάχιστον

Unknown είπε...

ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ τιποτα τυχαιο

τιποτα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλά...από ορθογραφία άψογος σήμερα ...βρε τι κάνουν τα ταχύρρυθμα!

Unknown είπε...

ασε τα ταχυρρυθμα

η ουσια ειναι αυτη που βιωνεις ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

αληθεια γιατι δεν γραφεις πια σαν ΠΑΝΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ?

αλλα και αυτο πλεον δεν εχει αξια,η ουσια ειναι σε αυτο που βιωνεις εδω μεσα για ακομα μια φορα και δεν ειναι τυχεο

ΠΑΝΟΣ είπε...

τρέμει το χέρι σου και τα γράφεις διπλά...μη μου πάθεις και τίποτα...

Unknown είπε...

μονο και μονο που τα σβηνεις ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ= ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟ δεχνει αυτο που βιωνεις εδω μεσα

αλλα πλεον ολοι σε ξερουν

ΠΑΝΟΣ είπε...

Και μόλις μια αόρατος χειρ έσβησε το διπλό μήνυμα χαχα

Στην τελευταία λέξη μου τα χάλασες μόνο...διάλεξε, τυχέο ή τυχαίο;;;

Unknown είπε...

μονο και μονο που τα σβηνεις ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ= ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟ δεχνει αυτο που βιωνεις εδω μεσα

αλλα πλεον ολοι σε ξερουν

ΠΑΝΟΣ είπε...

Εγώ δεν σβήνω τίποτα, υπάρχουν άλλοι 10 που μπορούν να το κάνουν αυτό

Unknown είπε...

ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ αντε μιας και δεν σου μιλαει κανεις ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ..

ΠΑΝΟΣ είπε...

Κοίτα φίλε μου, εγώ δεν προσπαθώ να καταξιωθώ ή να γίνω κάποιος μέσα από το ίντερνετ... ότι ήταν να κάνω το έκανα καλώς ή κακώς και δεν θα προσπαθήσω να κάνω κάτι περισσότερο τώρα στα 60+

ΠΑΝΟΣ είπε...

Για αποκατάσταση των πραγμάτων πριν την απάντησή μου στις 10.00 ακριβώς υπήρχε αυτό το μήνυμα:

Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ είπε...
@Ο ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ= ΠΑΝΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

σε εχουν καταλαβει πλεον ολοι και το μονο που κανουν ειναι να σε απαξιωνουν

εχουν παψει πλεον εχουν βαρεθει να γελαν μαζι σου.

τιποτα τυχαιο ΠΑΝΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ.τραβα στον δασκαλο σου και καντε διαλογο μεταξυ σας.θα εχει ενδιαφερον για εσας
5 Οκτωβρίου 2013 - 9:54 μ.μ.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλησπέρα παππού!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

...και κάποιος άγνωστος(;) το έσβησε.

Ελπίζω να σας διασκεδάσαμε λίγο και απόψε.

Έχω όμως κι άλλα πράγματα να κάνω οπότε... καλό ξημέρωμα.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πουλάκι μου εσύ ήσουνα;;;

Καλησπέρα και καληνύχτα, ίσα που σε πρόλαβα!

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Όχι δεν ήμουν εγώ, μπήκα λίγο το μεσημέρι, μαύρισα με αυτά που διάβασα αριστερά δεξια και δεν έκανα κέφι να ασχοληθώ σήμερα.

Μόλις μπήκα και σε πέτυχα.

Καλό βράδυ να έχεις.