X.A.A. LIVE
σχόλια για τη συνεδρίαση online...
ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ...
θα αναφερθούμε στα όσα πολύ ενδιαφέροντα είχε γράψει στο προσωπικό του blog στους New York Tmes, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο, o Joseph E. Stiglitz. Αφορμή για το σχόλιο αυτό είναι τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε όλο και περισσότερες χώρες ότι το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων διευρύνεται, επικίνδυνα θα λέγαμε εμείς.
Όπως, λοιπόν, έγραψε ο Joseph E. Stiglitz, είναι γνωστό σήμερα ότι η ανισότητα στα εισοδήματα και τον πλούτο, στις περισσότερες πλούσιες χώρες και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες και, κατά τραγικό τρόπο, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με τον υπόλοιπο κόσμο; Μειώνεται το χάσμα μεταξύ των χωρών, καθώς ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την φτώχεια; Και στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, η ανισότητα επιδεινώνεται ή βελτιώνεται; Οδεύουμε προς ένα πιο δίκαιο κόσμο, ή έναν πιο άδικο; Πρόκειται για σύνθετα ερωτήματα και μία νέα έρευνα από ένα οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας που ονομάζεται Μπράνκο Μιλάνοβιτς, μαζί με άλλους ερευνητές, δείχνει το δρόμο για κάποιες απαντήσεις.
Ξεκινώντας από τον 18ο αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση παρήγαγε τεράστια κέρδη για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Φυσικά, η ανισότητα στις χώρες αυτές ήταν φρικτή – σκεφτείτε τις κλωστοϋφαντουργικές μονάδες της Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στην Αγγλία του 1820 και τη διαμονή στο Lower East Side του Μανχάταν και το South Side του Σικάγο στη δεκαετία του 1890 – αλλά το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των υπόλοιπων, ως παγκόσμιο φαινόμενο, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως σήμερα, η ανισότητα μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανισότητα στο εσωτερικό των χωρών.
Ξεκινώντας όμως περίπου από την πτώση του κομμουνισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η οικονομική παγκοσμιοποίηση επιταχύνθηκε και το χάσμα μεταξύ των εθνών άρχισε να συρρικνώνεται. Η περίοδος 1988 – 2008 «θα μπορούσε να γνωρίσει την πρώτη μείωση της παγκόσμιας ανισότητας μεταξύ των πολιτών του πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση» έγραψε ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και είναι ο συγγραφέας της μελέτης «Οι έχοντες και οι μη έχοντες: μια συνοπτική και ιδιοσυγκρασιακή ιστορία της παγκόσμιας ανισότητας», που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Ενώ το χάσμα μεταξύ ορισμένων περιοχών έχει μειωθεί σημαντικά – δηλαδή, μεταξύ της Ασίας και των προηγμένων οικονομιών της Δύσης – παραμένουν τεράστια κενά. Ο μέσος όρος στα παγκόσμια εισοδήματα, ανά χώρα, έχει έρθει πιο κοντά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, κυρίως χάρη στη δύναμη της ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας. Αλλά η συνολική ισότητα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ανάμεσα στα άτομα, έχει βελτιωθεί πολύ λίγο. (Ο συντελεστής Gini, μια μέτρηση της ανισότητας, βελτιώθηκε κατά μόλις 1,4 πόντους την περίοδο 2002-2008). Έτσι, ενώ τα έθνη στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, στο σύνολό της , μπορεί να πλησιάζουν με τη Δύση, οι φτωχοί παντού μένουν πίσω, ακόμη και σε μέρη όπως η Κίνα όπου έχουν επωφεληθεί κάπως από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Από το 1988 έως το 2008, βρήκε ο Μιλάνοβιτς, το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται κατά 60 τοις εκατό, ενώ το 5% των πιο φτωχών δεν είχε καμία αλλαγή στο εισόδημά του. Και ενώ το μέσο εισόδημα έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανισορροπίες: το 8 τοις εκατό της ανθρωπότητας παίρνει στο σπίτι του το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου εισοδήματος. Το ανώτατο 1 τοις εκατό παίρνει μόνο στο σπίτι του το 15 τοις εκατό. Τα κέρδη εισοδήματος είναι μεγαλύτερα στις παγκόσμιες ελίτ – οικονομικά και εταιρικά στελέχη στις πλούσιες χώρες – και στις μεγάλες «αναδυόμενες μεσαίες τάξεις» της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας. Ποιος έχασε; Οι Αφρικανοί, ορισμένοι Λατινοαμερικανοί και οι άνθρωποι στην μετα – κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση, απεφάνθη ο Μιλάνοβιτς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ένα ιδιαίτερα ζοφερό παράδειγμα για τον κόσμο. Και επειδή, με τόσους πολλούς τρόπους, η Αμερική συχνά «οδηγεί τον κόσμο», αν οι άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής το μέλλον δεν προμηνύεται καλό. Από τη μία πλευρά, η διεύρυνση του εισοδήματος και η ανισότητα του πλούτου στην Αμερική είναι μέρος μιας τάσης που παρατηρείται σε όλο τον δυτικό κόσμο. Μια μελέτη του 2011, από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διαπίστωσε ότι η εισοδηματική ανισότητα άρχισε να αυξάνεται στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Αμερική και τη Βρετανία (και στο Ισραήλ). Η τάση αυτή άρχισε να διαδίδεται περισσότερο στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε ακόμη και σε παραδοσιακά ισότιμες χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία. Με λίγες εξαιρέσεις – Γαλλία, Ιαπωνία, Ισπανία – το 10% όσων κερδίζουν τα περισσότερα στις πιο πολλές προηγμένες οικονομίες αυξήθηκε, ενώ το 10% όσων κερδίζουν τα λιγότερα έμεινε ακόμα πιο πίσω.
Αλλά η τάση δεν ήταν καθολική ή αναπόφευκτη. Μέσα σε αυτά τα ίδια χρόνια, χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ουγγαρία κατάφεραν να μειώσουν (σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ) την εισοδηματική ανισότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανισότητα είναι ένα προϊόν πολιτικής και όχι απλώς μακροοικονομικών δυνάμεων. Δεν είναι αλήθεια ότι η ανισότητα είναι ένα αναπόφευκτο παραπροϊόν της παγκοσμιοποίησης, της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, των κεφαλαίων, των αγαθών και των υπηρεσιών και της τεχνολογικής αλλαγής που ευνοεί την καλύτερη ειδίκευση και τους καλύτερα μορφωμένους εργαζόμενους. Από τις προηγμένες οικονομίες, η Αμερική έχει μερικές από τις χειρότερες ανισότητες εισοδημάτων και ευκαιριών, με καταστροφικές μακροοικονομικές επιπτώσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 25 , αλλά όπως είναι πλέον γνωστό τα οφέλη έχουν φτάσει στην κορυφή – και συνεχίζουν να πηγαίνουν ολοένα και περισσότερο.
Πέρυσι, το 1 τοις εκατό των αμερικανικών νοικοκυριών είχε εισόδημα το 22 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος. Το κορυφαίο 0,1 τοις εκατό, πήρε το 11 τοις εκατό. Το 95% του συνόλου των κερδών εισοδήματος από το 2009 έχουν περάσει στο κορυφαίο 1 τοις εκατό. Πρόσφατα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι το μέσο εισόδημα στην Αμερική δεν έχει αλλάξει σχεδόν επί μια 25ετία. Ο τυπικός Αμερικάνος κερδίζει λιγότερα από ό,τι πριν από 45 χρόνια (μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό). Άνδρες που αποφοίτησαν από το λύκειο, αλλά δεν έχουν τετραετή πτυχία κολλεγίων κερδίζουν σχεδόν 40 τοις εκατό λιγότερα από ό,τι πριν από τέσσερις δεκαετίες.
Η αμερικανική ανισότητα άρχισε να ανακάμπτει πριν από 30 χρόνια, μαζί με τις σημαντικές μειώσεις των φόρων για τους πλούσιους και τη χαλάρωση των κανονισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει επιδεινωθεί, καθώς έχουμε υπο- επενδύσει στα συστήματα των υποδομών, της εκπαίδευσης και της υγείας μας και στα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας. Η αυξανόμενη ανισότητα ενισχύεται με τη διάβρωση του πολιτικού μας συστήματος και της δημοκρατικής διακυβέρνησής μας.
Και η Ευρώπη φαίνεται να ανυπομονεί να ακολουθήσει το κακό παράδειγμα της Αμερικής. Η αγκαλιά της λιτότητας, από τη Βρετανία ως τη Γερμανία, οδηγεί σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, μείωση των μισθών και αύξηση της ανισότητας. Αξιωματούχοι όπως η Άνγκελα Μέρκελ, που πρόσφατα επανεξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας και ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα των διογκωμένων δαπανών για την κοινωνική πρόνοια. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση (ακόμα και κατάθλιψη). Το ότι τα πράγματα μπορεί να έχουν φθάσει στο απόγειό τους – ότι η ύφεση μπορεί να έχει τελειώσει «επίσημα»- είναι μικρή παρηγοριά για τα 27 εκατ. ευρώ άνεργους στην ΕΕ. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι φανατικοί της λιτότητας λένε «προχωρήστε», αυτό είναι το πικρό χάπι που πρέπει να καταπιούμε για την επίτευξη της ευημερίας. Αλλά ευημερία για ποιον;
Η υπερβολική χρηματιστικοποίηση – που εξηγεί την αμφίβολη κατάσταση της Βρετανίας ως τη δεύτερη πιο άνιση χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα στις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου- βοηθά επίσης στο να εξηγήσει τη ραγδαία αύξηση της ανισότητας. Σε πολλές χώρες, η ασθενής εταιρική διακυβέρνηση και η διαβρωμένη κοινωνική συνοχή έχουν οδηγήσει σε αύξηση των διαφορών μεταξύ του μισθού των επικεφαλής στελεχών και των απλών εργαζομένων – δεν πλησιάζει ακόμα το 500 – προς- 1 επίπεδο για τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής (όπως εκτιμάται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας), αλλά εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από τα προ- ύφεσης επίπεδα. (Η Ιαπωνία, η οποία έχει περιορίσει τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση). Οι αμερικανικές καινοτομίες κερδοσκοπίας – που κάνουν πλούσιο κάποιον όχι κάνοντας το μέγεθος της οικονομικής πίτας μεγαλύτερο, αλλά από την εκμετάλλευση του συστήματος ώστε να καταλάβει ένα μεγαλύτερο κομμάτι – έχουν γίνει παγκόσμιες.
Η ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση έχει επίσης ασκήσει πιέσεις σε όλο τον κόσμο. Το κινητό κεφάλαιο απαίτησε οι εργαζόμενοι να κάνουν παραχωρήσεις στους μισθούς και οι κυβερνήσεις να κάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια κούρσα προς τα κάτω. Οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας απειλούνται. Οι πρωτοπόρες εταιρείες όπως η Apple, το έργο των οποίων βασίζεται σε τεράστιες προόδους στην επιστήμη και την τεχνολογία, και πολλές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, έχουν επίσης δείξει μεγάλη επιδεξιότητα στην αποφυγή καταβολής φόρων. Είναι πρόθυμες να λάβουν, αλλά όχι να δώσουν.
Η ανισότητα και η φτώχεια των παιδιών είναι μια ειδική ηθική ντροπή. Αψηφούν τις δεξιές προτάσεις ότι η φτώχεια είναι αποτέλεσμα τεμπελιάς και κακών επιλογών. Τα παιδιά δεν μπορούν να επιλέξουν τους γονείς τους. Στην Αμερική, σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας. Στην Ισπανία και την Ελλάδα, περίπου ένα στα έξι. Στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τον Καναδά, περισσότερα από ένα στα 10. Τίποτα από αυτά δεν είναι αναπόφευκτο. Ορισμένες χώρες έχουν κάνει την επιλογή να δημιουργήσουν πιο δίκαιες οικονομίες: στη Νότια Κορέα, όπου μισό αιώνα πριν μόνο ένας στους 10 είχε πτυχίο κολεγίου, σήμερα υπάρχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων πανεπιστημίου του κόσμου.
Για τους λόγους αυτούς, βλέπω (λέει πάντα ο Stiglitz) να εισερχόμαστε σε έναν κόσμο διαιρεμένο, όχι μόνο μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, αλλά και μεταξύ των χωρών που δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό και αυτών που κάνουν. Ορισμένες χώρες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ευημερία για όλους – το μόνο είδος της ευημερίας που πιστεύω ότι είναι πραγματικά βιώσιμο. Άλλες θα αφήσουν την ανισότητα να τρέχει. Σε αυτές τις διαιρεμένες κοινωνίες, οι πλούσιοι θα κουρνιάσουν σε κλειστές κοινότητες, σχεδόν εντελώς ξεχωριστά από τους φτωχούς, των οποίων η ζωή θα είναι σχεδόν ανεξιχνίαστη για αυτούς και το αντίστροφο. Έχω επισκεφθεί κοινωνίες που φαίνεται να έχουν επιλέξει αυτό το μονοπάτι. Δεν είναι τα μέρη στα οποία οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν να ζήσουν, είτε εγκλωβισμένοι σε απομονωμένες περιοχές, είτε στις απελπιστικές παραγκουπόλεις τους.
www.greekfinanceforum.com
![]() |
AΓΟΡΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗΝ ΕΕ -28 |
σχόλια για τη συνεδρίαση online...
ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ...
θα αναφερθούμε στα όσα πολύ ενδιαφέροντα είχε γράψει στο προσωπικό του blog στους New York Tmes, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο, o Joseph E. Stiglitz. Αφορμή για το σχόλιο αυτό είναι τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε όλο και περισσότερες χώρες ότι το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων διευρύνεται, επικίνδυνα θα λέγαμε εμείς.
Όπως, λοιπόν, έγραψε ο Joseph E. Stiglitz, είναι γνωστό σήμερα ότι η ανισότητα στα εισοδήματα και τον πλούτο, στις περισσότερες πλούσιες χώρες και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δεκαετίες και, κατά τραγικό τρόπο, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με τον υπόλοιπο κόσμο; Μειώνεται το χάσμα μεταξύ των χωρών, καθώς ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την φτώχεια; Και στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, η ανισότητα επιδεινώνεται ή βελτιώνεται; Οδεύουμε προς ένα πιο δίκαιο κόσμο, ή έναν πιο άδικο; Πρόκειται για σύνθετα ερωτήματα και μία νέα έρευνα από ένα οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας που ονομάζεται Μπράνκο Μιλάνοβιτς, μαζί με άλλους ερευνητές, δείχνει το δρόμο για κάποιες απαντήσεις.
Ξεκινώντας από τον 18ο αιώνα, η βιομηχανική επανάσταση παρήγαγε τεράστια κέρδη για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Φυσικά, η ανισότητα στις χώρες αυτές ήταν φρικτή – σκεφτείτε τις κλωστοϋφαντουργικές μονάδες της Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στην Αγγλία του 1820 και τη διαμονή στο Lower East Side του Μανχάταν και το South Side του Σικάγο στη δεκαετία του 1890 – αλλά το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των υπόλοιπων, ως παγκόσμιο φαινόμενο, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως σήμερα, η ανισότητα μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανισότητα στο εσωτερικό των χωρών.
Ξεκινώντας όμως περίπου από την πτώση του κομμουνισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η οικονομική παγκοσμιοποίηση επιταχύνθηκε και το χάσμα μεταξύ των εθνών άρχισε να συρρικνώνεται. Η περίοδος 1988 – 2008 «θα μπορούσε να γνωρίσει την πρώτη μείωση της παγκόσμιας ανισότητας μεταξύ των πολιτών του πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση» έγραψε ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και είναι ο συγγραφέας της μελέτης «Οι έχοντες και οι μη έχοντες: μια συνοπτική και ιδιοσυγκρασιακή ιστορία της παγκόσμιας ανισότητας», που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Ενώ το χάσμα μεταξύ ορισμένων περιοχών έχει μειωθεί σημαντικά – δηλαδή, μεταξύ της Ασίας και των προηγμένων οικονομιών της Δύσης – παραμένουν τεράστια κενά. Ο μέσος όρος στα παγκόσμια εισοδήματα, ανά χώρα, έχει έρθει πιο κοντά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, κυρίως χάρη στη δύναμη της ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας. Αλλά η συνολική ισότητα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ανάμεσα στα άτομα, έχει βελτιωθεί πολύ λίγο. (Ο συντελεστής Gini, μια μέτρηση της ανισότητας, βελτιώθηκε κατά μόλις 1,4 πόντους την περίοδο 2002-2008). Έτσι, ενώ τα έθνη στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, στο σύνολό της , μπορεί να πλησιάζουν με τη Δύση, οι φτωχοί παντού μένουν πίσω, ακόμη και σε μέρη όπως η Κίνα όπου έχουν επωφεληθεί κάπως από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Από το 1988 έως το 2008, βρήκε ο Μιλάνοβιτς, το 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται κατά 60 τοις εκατό, ενώ το 5% των πιο φτωχών δεν είχε καμία αλλαγή στο εισόδημά του. Και ενώ το μέσο εισόδημα έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ανισορροπίες: το 8 τοις εκατό της ανθρωπότητας παίρνει στο σπίτι του το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου εισοδήματος. Το ανώτατο 1 τοις εκατό παίρνει μόνο στο σπίτι του το 15 τοις εκατό. Τα κέρδη εισοδήματος είναι μεγαλύτερα στις παγκόσμιες ελίτ – οικονομικά και εταιρικά στελέχη στις πλούσιες χώρες – και στις μεγάλες «αναδυόμενες μεσαίες τάξεις» της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας. Ποιος έχασε; Οι Αφρικανοί, ορισμένοι Λατινοαμερικανοί και οι άνθρωποι στην μετα – κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση, απεφάνθη ο Μιλάνοβιτς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ένα ιδιαίτερα ζοφερό παράδειγμα για τον κόσμο. Και επειδή, με τόσους πολλούς τρόπους, η Αμερική συχνά «οδηγεί τον κόσμο», αν οι άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής το μέλλον δεν προμηνύεται καλό. Από τη μία πλευρά, η διεύρυνση του εισοδήματος και η ανισότητα του πλούτου στην Αμερική είναι μέρος μιας τάσης που παρατηρείται σε όλο τον δυτικό κόσμο. Μια μελέτη του 2011, από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διαπίστωσε ότι η εισοδηματική ανισότητα άρχισε να αυξάνεται στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Αμερική και τη Βρετανία (και στο Ισραήλ). Η τάση αυτή άρχισε να διαδίδεται περισσότερο στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε ακόμη και σε παραδοσιακά ισότιμες χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία. Με λίγες εξαιρέσεις – Γαλλία, Ιαπωνία, Ισπανία – το 10% όσων κερδίζουν τα περισσότερα στις πιο πολλές προηγμένες οικονομίες αυξήθηκε, ενώ το 10% όσων κερδίζουν τα λιγότερα έμεινε ακόμα πιο πίσω.
Αλλά η τάση δεν ήταν καθολική ή αναπόφευκτη. Μέσα σε αυτά τα ίδια χρόνια, χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ουγγαρία κατάφεραν να μειώσουν (σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ) την εισοδηματική ανισότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανισότητα είναι ένα προϊόν πολιτικής και όχι απλώς μακροοικονομικών δυνάμεων. Δεν είναι αλήθεια ότι η ανισότητα είναι ένα αναπόφευκτο παραπροϊόν της παγκοσμιοποίησης, της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, των κεφαλαίων, των αγαθών και των υπηρεσιών και της τεχνολογικής αλλαγής που ευνοεί την καλύτερη ειδίκευση και τους καλύτερα μορφωμένους εργαζόμενους. Από τις προηγμένες οικονομίες, η Αμερική έχει μερικές από τις χειρότερες ανισότητες εισοδημάτων και ευκαιριών, με καταστροφικές μακροοικονομικές επιπτώσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 25 , αλλά όπως είναι πλέον γνωστό τα οφέλη έχουν φτάσει στην κορυφή – και συνεχίζουν να πηγαίνουν ολοένα και περισσότερο.
Πέρυσι, το 1 τοις εκατό των αμερικανικών νοικοκυριών είχε εισόδημα το 22 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος. Το κορυφαίο 0,1 τοις εκατό, πήρε το 11 τοις εκατό. Το 95% του συνόλου των κερδών εισοδήματος από το 2009 έχουν περάσει στο κορυφαίο 1 τοις εκατό. Πρόσφατα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι το μέσο εισόδημα στην Αμερική δεν έχει αλλάξει σχεδόν επί μια 25ετία. Ο τυπικός Αμερικάνος κερδίζει λιγότερα από ό,τι πριν από 45 χρόνια (μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό). Άνδρες που αποφοίτησαν από το λύκειο, αλλά δεν έχουν τετραετή πτυχία κολλεγίων κερδίζουν σχεδόν 40 τοις εκατό λιγότερα από ό,τι πριν από τέσσερις δεκαετίες.
Η αμερικανική ανισότητα άρχισε να ανακάμπτει πριν από 30 χρόνια, μαζί με τις σημαντικές μειώσεις των φόρων για τους πλούσιους και τη χαλάρωση των κανονισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει επιδεινωθεί, καθώς έχουμε υπο- επενδύσει στα συστήματα των υποδομών, της εκπαίδευσης και της υγείας μας και στα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας. Η αυξανόμενη ανισότητα ενισχύεται με τη διάβρωση του πολιτικού μας συστήματος και της δημοκρατικής διακυβέρνησής μας.
Και η Ευρώπη φαίνεται να ανυπομονεί να ακολουθήσει το κακό παράδειγμα της Αμερικής. Η αγκαλιά της λιτότητας, από τη Βρετανία ως τη Γερμανία, οδηγεί σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, μείωση των μισθών και αύξηση της ανισότητας. Αξιωματούχοι όπως η Άνγκελα Μέρκελ, που πρόσφατα επανεξελέγη καγκελάριος της Γερμανίας και ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα των διογκωμένων δαπανών για την κοινωνική πρόνοια. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση (ακόμα και κατάθλιψη). Το ότι τα πράγματα μπορεί να έχουν φθάσει στο απόγειό τους – ότι η ύφεση μπορεί να έχει τελειώσει «επίσημα»- είναι μικρή παρηγοριά για τα 27 εκατ. ευρώ άνεργους στην ΕΕ. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι φανατικοί της λιτότητας λένε «προχωρήστε», αυτό είναι το πικρό χάπι που πρέπει να καταπιούμε για την επίτευξη της ευημερίας. Αλλά ευημερία για ποιον;
Η υπερβολική χρηματιστικοποίηση – που εξηγεί την αμφίβολη κατάσταση της Βρετανίας ως τη δεύτερη πιο άνιση χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα στις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου- βοηθά επίσης στο να εξηγήσει τη ραγδαία αύξηση της ανισότητας. Σε πολλές χώρες, η ασθενής εταιρική διακυβέρνηση και η διαβρωμένη κοινωνική συνοχή έχουν οδηγήσει σε αύξηση των διαφορών μεταξύ του μισθού των επικεφαλής στελεχών και των απλών εργαζομένων – δεν πλησιάζει ακόμα το 500 – προς- 1 επίπεδο για τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής (όπως εκτιμάται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας), αλλά εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από τα προ- ύφεσης επίπεδα. (Η Ιαπωνία, η οποία έχει περιορίσει τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση). Οι αμερικανικές καινοτομίες κερδοσκοπίας – που κάνουν πλούσιο κάποιον όχι κάνοντας το μέγεθος της οικονομικής πίτας μεγαλύτερο, αλλά από την εκμετάλλευση του συστήματος ώστε να καταλάβει ένα μεγαλύτερο κομμάτι – έχουν γίνει παγκόσμιες.
Η ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση έχει επίσης ασκήσει πιέσεις σε όλο τον κόσμο. Το κινητό κεφάλαιο απαίτησε οι εργαζόμενοι να κάνουν παραχωρήσεις στους μισθούς και οι κυβερνήσεις να κάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια κούρσα προς τα κάτω. Οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας απειλούνται. Οι πρωτοπόρες εταιρείες όπως η Apple, το έργο των οποίων βασίζεται σε τεράστιες προόδους στην επιστήμη και την τεχνολογία, και πολλές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, έχουν επίσης δείξει μεγάλη επιδεξιότητα στην αποφυγή καταβολής φόρων. Είναι πρόθυμες να λάβουν, αλλά όχι να δώσουν.
Η ανισότητα και η φτώχεια των παιδιών είναι μια ειδική ηθική ντροπή. Αψηφούν τις δεξιές προτάσεις ότι η φτώχεια είναι αποτέλεσμα τεμπελιάς και κακών επιλογών. Τα παιδιά δεν μπορούν να επιλέξουν τους γονείς τους. Στην Αμερική, σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας. Στην Ισπανία και την Ελλάδα, περίπου ένα στα έξι. Στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τον Καναδά, περισσότερα από ένα στα 10. Τίποτα από αυτά δεν είναι αναπόφευκτο. Ορισμένες χώρες έχουν κάνει την επιλογή να δημιουργήσουν πιο δίκαιες οικονομίες: στη Νότια Κορέα, όπου μισό αιώνα πριν μόνο ένας στους 10 είχε πτυχίο κολεγίου, σήμερα υπάρχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων πανεπιστημίου του κόσμου.
Για τους λόγους αυτούς, βλέπω (λέει πάντα ο Stiglitz) να εισερχόμαστε σε έναν κόσμο διαιρεμένο, όχι μόνο μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, αλλά και μεταξύ των χωρών που δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό και αυτών που κάνουν. Ορισμένες χώρες θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ευημερία για όλους – το μόνο είδος της ευημερίας που πιστεύω ότι είναι πραγματικά βιώσιμο. Άλλες θα αφήσουν την ανισότητα να τρέχει. Σε αυτές τις διαιρεμένες κοινωνίες, οι πλούσιοι θα κουρνιάσουν σε κλειστές κοινότητες, σχεδόν εντελώς ξεχωριστά από τους φτωχούς, των οποίων η ζωή θα είναι σχεδόν ανεξιχνίαστη για αυτούς και το αντίστροφο. Έχω επισκεφθεί κοινωνίες που φαίνεται να έχουν επιλέξει αυτό το μονοπάτι. Δεν είναι τα μέρη στα οποία οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν να ζήσουν, είτε εγκλωβισμένοι σε απομονωμένες περιοχές, είτε στις απελπιστικές παραγκουπόλεις τους.
www.greekfinanceforum.com
163 σχόλια:
Goodmorning everybody.
Who has summoned me?
Goodmorning to all and to you ThitaDelta. Everybody did.
Για δωσε μας λοιπον τα φωτα σου, in your opinion ποια βλεπεις να ειναι η κινηση?
Καλημέρα Κώστα
1. (Πιθανότερο) Να συσσωρεύσει πριν κάνει νέα υψηλά, ψάχνοντας στήριγμα κατά σειρά:
• σε κατερχόμενη περίπου στο 1074
• στον ΑΚΜΟ 20
• στην ανερχόμενη 18 Ιουν - 13 Αυγούστου, κλείνοντας και το ψηλότερο γκαπ
2. Να τα μαμήσει όλα και να πάει ΑΜΕΣΑ στο 1350+, αλλά μετά ταλαιπωρία
Έχει κατοχυρώσει την R1 9μήνου και αναπόφευκτα η κίνηση είναι προς R2
Καλημέρα στους πρωινούς μας και σε όλους βέβαια
Κάποιον όμως τον πήρε ο ύπνος
Το summon δεν σημαίνει και κλητεύω δικαστικά; Μέχρι εκεί φτάσατε ρε σεις για τον κομαντάντε; χαχα
Τελικά στο ζιτραδέ μπαίνουμε με το later μέχρι να μας πούνε οριστικά τι θα κάνουμε
κλμ 3άθλιε,
για πέμε τα συμπτώματα
Τι ώρα να είναι ? Ξημέρωσε ? χαχα
http://cloudconnected.pblogs.gr/files/f/199104-baby%20yawning.jpg
Καλημέρα σε όλους τους φίλους
Καλημέρα ΑΡΙΘΜΕ ΚΩΣΤΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ
Καλημέρα Γιάνναρε
Πίνακας Ελέγχου ⇒ Java ⇒ (java control panel) java view ⇒ (java runtime environment settings) στις καρτέλες user και system ⇒ αποεπέλεξε τις παλαιότερες εκδόσεις και κράτα μόνο την τελευταία (αν θυμάμαι 1.7.0_25)
Τι γράφουν πάλι οι παλιοφυλλάδες...
Ήρθε ο Βίζερ για νέα μέτρα; Πάλι μαύρες τρύπες;
Οι δικοί μας είτε είναι εδώ είτε στο εξωτερικό, χτυπιούνται σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξουν!
Αρχίζουν και "απειλούν" και με εκλογές αλλά τώρα είναι πολύ αργά μετά από τόσο σκύψιμο...
Θυμάστε τι είπε εκείνος ο "περίεργος" γερμανός ότι για όλα φταίει η Γερμανία από το 1999; Και ποιον είχαμε τότε πρωθυπουργό; Ποιους έχουμε σήμερα και ειδικά ποιον ΥΠΟΙΚ;
Άστο καλύτερα πρωι πρωί...
Μερικοί φίλοι/ες μου μου λένε κάθε τόσο ότι εκλογές δεν γίνονται, δεν υπάρχει περίπτωση.
Εγώ πάλι τους είπα ότι το σήμερα μου θυμίζει 1977. Και τότε ξόρκιζαν όλοι το "κακό" αλλά αυτό ήρθε νομοτελειακά στις επόμενες εκλογές και χωρίς μάλιστα να βιώνουμε την σημερινή κατάσταση.
See you later...
Και για τους νευρικούς σαν και εμένα
Τετραδιακιιιιιιιι χαχα
Καλημέρα Γιάννη!
Εγώ πάλι τα δικά μου...
Δημήτρη ευχαριστώ, χτες κάναμε ολόκληρο διάλογο για το θέμα
Θα το κάνω μόλις γυρίσω από μια δουλειά... για να δούμε πως θα πάει σήμερα
καλημέρα σας...
ωχ τώρα το είδα
16 Οκτωβρίου 2013 - 9:20 μ.μ.
... θα πρέπει χρησιμοποιώντας το εικονίδιο της Java από τον Πίνακα ελέγχου να ρυθμίσετε την ασφάλεια σε επίπεδο Medium
Αυτό μην το κάνει κανένα παιδάκι
χεχε τώρα διάβασα τα χθεσινά
καλημέρα Αντώνη
... καλά οι άνθρωποι δεν έχουν τον θεό τους, πείραξαν την τεχνολογία Rich Internet Applications και αυτό λύνεται με αλλαγή μανιφέστου του jar
οπότε έχουμε και λέμε
από τότε που αγόρασε η oracle την java ΔΕΝ την εμπιστευόμαστε για αυτόματη ανανέωση
Πίνακας Ελέγχου ⇒ Java ⇒ (java control panel) java view ⇒ (java runtime environment settings) στις καρτέλες user και system ⇒ αποεπιλέγουμε την έκδοση 1.7.0_45 και κρατάμε την τελευταία stable 1.7.0_25
αν δεν φαίνεται απεγκαθιστούμε και κατεβάζουμε την Java SE Runtime Environment 7u25 από εδώ http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/java-archive-downloads-javase7-521261.html
κλμ
ο φιλος μας ζωντανα...
http://thehawktrader.blogspot.gr/p/thehawk-goes-live.htm
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Καλημέρα σε όλες και όλους.
ThitaDelta Ευχαριστούμε πολύ. Να είσαι καλά.
Καλημερα,καλημερα σε ολους!Καλη επιτυχια στο γερακισιο live
Καλή επιτυχία Γεράκι.
Προσοχη λιγο στην ΕΛΛαδος
Καλημέρα ξανά, ειδικά στην ΝΙΚΗ!
Καλή επιτυχία Ιέραξ
Καλημέρα σε όλους!Καλή επιτυχία στο Γεράκι.
οκ εκλεισε το πρωινο gap στο δεικτη,ευτυχως
Μιχάλη, δεν το έκλεισα εγώ... χαχαχα
Καλή μέρα και σ' εσένα 3αθλιε αριθμέ.
Καλο ..Ανδρεα!χαχα μερικες κινησεις ειναι high cost
Παρακολουθουμε και Hawk
ΣΕΝΤΡ επιδειξη δυναμης; 0,2590 η μεγαλη αντισταση,γραμμη λαιμου τοπικου πυθμενα
... και ανάποδου ωκω
Σωστο και αναποδου ωκω,με στοχο τα 0,34 ειναι και ο απλος 200 αρης στη μεση 0,2790 σημερα
.... Οσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που εξετάζει η Templeton, αυτές προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως ανάπτυξης ακινήτων, τυχερών παιγνιδιών (gaming), τεχνολογίας, εμπορίου (retail) και τον τραπεζικό κλάδο.
Μιχάλη, βλέπω να μπαίνει ο mobius στη ΣΕΝΤΡ... χαχαχα
Καλημέρα σε όλη την παρέα.
Στο ΣΕΝΤΡ κινουμαι Ανδρεα με μακροπροθεσμη λογικη ,μπαινοντας και βγαινοντας βεβαια..ειναι και παικτες εκει οποιος δεν τους ξερει..καιγεται
καλημερα στο μεγαλο νησι και στο Γιωργο
Μολις επεστρεψα michele....μπορεις να εξηγησεις γιατι προσοχη στην ΤΡ.ΕΛΛ.? Ευχαριστω.
καλημερα μια και μιλαμε για τεχνολογια η προφ που εχει κανει την κινηση πιο νωρις και τωρα εχει κατσει στο 1 αρκετο καιρο πως την βλεπεται?
ThitaDelta...ευχαριστω για την πρωινη απαντηση.
giannhs kon...ανησυχησαμε μηπως επαθες κατι τοσο που αργησες.
Κωστα βλεπω οτι με κλεισιμο πανω απο 16.15-16,20 η ΕΛΛ παει 1 ευρω πιο πανω
πόσα 1000ρικα θα κάνει η ΓΕΚ στο 2,66 ?
Θανο πρεπει να σπασει με ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΟΓΚΟ η ΠΡΟΦ το 1-1,01 οπου διερχεται και ο 200αρης για να κανει κινηση
Αντε να δουμε αυτο το 17,35 περιμενουμε να δουμε τοσες μερες. Βεβαια αναρωτιεμαι μην το περασει ξανα σα σιφουνας οπως τον Ιανουαριο.
Εφυγε η ΕΥΡΩΒ ...
Μιχάλη, πάει στο Βέλγιο κι αυτή?
Οχι,αυτη παει 0,67-0,69
εντάξει τότε... θα βγω στο 0,6660...
Ανετος εκει θα εισαι..Πολλοι βγηκαν στο ΣΕΝΤΡ στο 0,2540
εμενα με πηρε τλφ ο Μομπίους και αγορασα...
κιαυτη ψυχουλα εχει...
ΗΛΙΑ, 1 ΕΤΕ = 15 ΣΕΝΤΡ...
Προσπαθεια του ΔΤΡ να μεινει πανω απο 182 δεν αρκει βεβαια..
αμα αρχισει αυτο Ανδρεα ...
τις παλιες δοξες του...
Οποις ξερει, αν σπασει η MIG το 0,505 που εχει αντισταση?
την μεγάλη ανερχόμενη 0,612 (τώρα)
... φυσικά μετά το 0,564
Ευχαριστω.
τελικα δεν πρεπει να μου ειπε ψεματα...
φαινεται να αγοραζει
σας ευχαριστω παιδια...
μπραβο Ιεραξ ...και απο εδω
…καλημερούδια!
…εμείς φίλε Αντώνη
σεντρικ va
μπράβο Αντώνη
Γερακι σουπερ,καποια στιγμη θα κανουμε διδυμακι που θα ξαλαφρωσω λιγο..
Λοιπον,εγινε η διασπαση του τοπικου πυθμενα σε σχημα ωκω
στο ΣΕΝΤΡ
ελπιζω να μπηκατε το πρωι οσοι ειχαν ευηκοα ωτα
Ενδιαφερουσα και η ΜΙΓ ,απο χθες ηταν
Δεν ξερω αν τελειωσε και ο πωλητης στο ΥΓΕΙΑ στα υπ οψιν
Kαλος ο ΔΤΡ ,παρ οτι μουλαρα..μουλαρωσε
ΗΛΙΑ, βλέπω οτι συνεχίζει της αγορές ο Mobius...
Κουφαλες σηκωστε το χερι ποιος με ακουσε και πηρε ΣΕΝΤΡ ,αν ειστε κατω απο 5 ατομα
την κλεινω την ΕΓ και παω στο ησυχαστηριο μου στη θαλασσα
χαχαχα
Μιχάλη, ουσιαστικά δεν αγόρασα...απλά βοήθησα να φύγει το 0,2540...
χαχαχα
Καλα εσυ σιγα μην επαιρνες ολοοο το κερδος,εισαι γρηγορο πιστολι
Ανδρεα...
ψιλομεροκαμάτ..
αστο Μικε να λαλαει.
ουτως 'η αλλεως τζαμπα θα φαει αυριο
Μικρέ, δεν κάνουμε δουλειά...
134 ΠΛΑΘ στο 1,35
250 ΓΕΚ στο 2,63
280 ΤΕΝΕΡΓ στο 3,41
αλητεία...
Καλησπερα σε ολους.Σημερα πεταμε με το Γερακι airlines.Πολλα μπραβο Αντωνη κ ευχαριστουμε.Πολλα μπραβο κ στον michele για τα πολυ ωραια αρθρα του κ οχι μονο!!!!!
καλησπερα σε ολες τις φιλες και τους φιλους
Καλησπέρα κι από μένα
Δηλ. Δημήτρη αν κατάλαβα καλά θέλουμε την έκδοση Java 25 πράγμα που το κάναμε ήδη από χτές αφού ξηλώσαμε την 45 που μας υποχρέωσαν αρχικά να εγκαταστήσουμε με παράλληλο χαμήλωμα του security στο medium.
Το πρωί που μπήκα μου αναβόσβηνε το Java για update και το αγνόησα, το δε ztrade με έβαλε μέσα αφού του είπα later.
Tην ασφάλεια δεν την ανέβασα ακόμη.
Το αφήνω για μετά το τέλος
εγω εχω την προηγουμενη βερσιονα 40
Ηλία, γιατί έγραψες οτι θα φάει τζάμπα?
μήπως κέρδισε κανένα στοίχημα??
μπα ...
αυτος δεν περιμενει απο τα στοιχηματα να φαει και να πιει...
το ΣΕΝΔΡΑΚιον ξανακανει ντου
ο ΕΛΠΕς
παει να κορυφωσει χωρις κοματια...
ο ΜΟΗς κανει νανι του...
τι γινεται ρε Μικρε
Δεν είδαμε κάτω ακόμη αυτή την εβδομάδα και ίσως δείχνει κάτι
Βέβαια θέλει ακόμα 2 ώρες για σήμερα και έχουμε και το αύριο που συνήθως μας την φέρνει στο τέλος!
Στην προηγουμενη ληξη παραγωγων αν θυμαμαι σωστα, μας ειχε ερθει ο ουρανος στο κεφαλι. Εχουμε ιδεα τι πιθανοτητες υπαρχουν για αυριο? Τουλαχιστον να ειμαστε και να περιμενουμε σε καποιες.
γιατι τοσος φοβος για αυριο;;;;
ποτε δεν το καταλαβα...
Γιατι αν παρουσιαστουν οι αναλογες ευκαιριες ειναι κριμα να πανε χαμενες.
Μερικες παρατηρησεις για τα ΤΠ. 1) το ΑΛΦΑΤΠ ειναι in the money ακολουθει χοντρικα τον υποκειμενο τιλτλο.Με 0,64 τιμη υποκειμενου το ΑΛΦΑΤΠ πρεπει να εχει τιμη 1,417.
2) τα ΕΤΕΤΠ και ΠΕΙΡΤΠ ειναι out of the money, με μηδενικη πραγματικη αξια, παρα μονο αξια προσδοκιας εξασκησης, βολατιλιτυ ,και παει αναποδα η μετρηση μεχρι να φθασει α) η ΕΤΕ στο 4,3758, και β) η ΠΕΙΡ στο 1,7340 , μαζι με τους τοκους 1ης εξασκησης. Με τιμη ΕΤΕΤΠ 1,13 η τιμη της ΕΤΕ θα επρεπε να ηταν 4,51,
ενω με τιμη 0,868 στο ΠΕΙΡΤΠ η τιμη του υποκειμενου θα επρεπε να ειναι στο 1,93.
Αν κανω λαθος διορθωστε φιλοι.
Ευχαριστω πολυ.
Tα επαιξε παλι η μαλακια το ztrade
Καλησπέρα σας. Κύριε Νικο στην ΑΛΦΑ συμφωνούμε στις άλλες όχι να τσεκάρουμε λίγο αν κανω κάπου λάθος.... Το ΕΤΕΤΠ έχει τιμή εξάσκησης χωρίς τους τόκους 4.29 και δίνει 8,2292388 μετοχές
Το ΠΕΙΤΠ έχει τιμή εξασκησης 1.734 και δινει 4.475773 μετοχές. Σωστά?
Παρ. 21/6 -6,11%
Παρ. 19/7 -1,18%
Παρ. 16/8 -0,26%
Παρ. 20/9 -3,78%
Εγω βγαζω αντιστοιχία Π.Χ. ΕΤΕΤΠ 1.5 ΕΤΕ 4.47 ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡ Π.Χ. ΠΕΙΡΤΠ 1 ΠΕΙΡ 1.92. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΤΟΥς ΤΟΚΟΥΣ
Το ζιτραδέ τα έπαιξε σε όλους. Η αναβάθμιση τους μάρανε!
να αλλα δεν μας εβαλες απο Δευτερα και μετα τι εγινε...
οσοι αγορασαν κονομησαμεν...αχαχαχα
Αυτό θέλει άλλο ψάξιμο μπάρμπα χαχαχα
Καλη η ΜΟΗ..
Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά
Βαλτε και τους τοκους κε ΝΕΚ.
Όντως τα παιξε το εργαλείο
Οσο δε , φθανουμε στις ημερομηνιες εξασκησης τους για 1) το ΑΛΦΑΤΠ για να εξασκηθει θα πρεπει να γινει φθηνοτερο απο την αναλογια που ακολουθει τωρα ( προσοχη δεν λεω οτι θα πεσει, απλα θα πρεπει να σταματησει να ακολουθει την εξισωτικη αναλογια με τον υποκειμενο τιτλο , που καθιστα ασυμφορη την εξασκηση του με σκοπο το κερδος απο την εξασκηση.
2) ΕΤΕΤΠ και ΠΕΙΡΤΠ α) ή θα πρεπει οι υποκειμενοι τιτλοι να φθασουν κατ ελαχιστον τις τιμες εξασκησης , ή β) πιστευω οτι προς τις ημερομηνιες των 1ων εξασκησεων και με δεδομενο οτι θα ληγει για το 1ο εξαμηνο η προσδοκια , θα εχουν σημαντικες πιεσεις που θα σταματησουν οταν αυτες οι ημερομηνιες περασουν και θα ξαναερθει η προσδοκια για το επομενο εξαμηνο εξασκησης.
Τι εννοειτε ρε παιδια οταν λετε οτι τα παιξε ?
σαμποταζ...μου εκαναν...φτου σου ρε!!!
εμένα δε μ αφήνει ούτε να μπω μέσα
Δευτ. 25/6 +1,29
Δευτ. 22/7 +0,62
Δευτ. 19/8 -2,95
Δευτ. 23/9 +0,64
Καλησπέρα Γιάννη και ΑΡΤ
Σημαίνει (για μένα) ότι κόλλησε, βγήκα και τώρα δεν με ξαναβάζει
Για όλους το ίδιο τελικά !
σε εμενα δουλευει κανονικα...
Ο παροχος δεν απανταει στο τηλ. τουλαχιστον σε μενα. Απο το τεχνικο τμημα της χρηματιστηριακης μου απαντησαν και μου ειπαν οτι περιμενουν να διορθωθει σε 5-10 λεπτα.
Πολλά κομάτια στο ΒΙΟΣΚ στο 0,315
Θέμα χρηματιστηριακής μήπως είναι;
Οχι του παροχου ειναι
δωσαμε και λιγα ΒΙΟΣΚ ,ετσι να ξαλαφρωνουμε
Και εμένα δουλεύει κανονικά
ετσι μου ειπαν τουλαχιστον
γνωρίζω τον πωλητή του 0,3150...
Προβλημα απεκατασταθει
Πέστον βρε Ανδρέα χαχα
Μαζί με το ποτάμι αν θέλεις
στα διαγραμματα βγαζει ασχετα.
Εμενα μου λεει οτι η εκδοση java 25 δε ειναι ασφαλης χαχα και δε μ αφηνει
Οντως Νικολα
το ιστορικο των διαγραμματων θα γεμισει σιγα σιγα...
ΠΑΝΟ, ποιος μπορεί να πουλάει ΣΥΝΕΧΕΙΑ?
προβλημα εξακολουθει...
εννοω οτι δεν μπορεις να κανεις πραξη....
....μου ειπαν στο τηλεφωνο....
Κε μικελε για να μην απαντατε σε παρατηρησεις μου σχετικα με τα γουαραντς δυο τινα υπαρχουν . 1) ειναι λαθος η σκεψη , 2) διαφωνειτε.
μπηκα εντάξει επιπεδο ασφαλειας μεσαιο
Οχι Νικολα,απλα δεν προλαβαινω και σ αυτο ειναι μια πιο δυσκολη υποθεση
εγω νομιζω καλα τα λες
Το αφεντικό υποθέτω Ανδρέα!
Βλέπω έναν με 23,5% ενώ πριν είχε πάνω από 25%
Απλα πρεπει να συνυπολογισθει εδω πιθανη αναπροσαρμογη στα warrants στην τιμη εξασκησης λογω του θεματος EYΡΩΒ
Γεια σου ΠΑΝΟ,
όλα καλά?
χαχαχα
Μια χαρά χαχαχα
Το θέμα είναι ποιος τα παίρνει!
Πάνο, άλλο αυτό... χαχαχα
4:11 τιποτα δεν αποκλειεται, αλλα τι θα γινει σε μια τετοια περιπτωση;
Άμα κάνουνε αναπροσαρμογή στη τιμη δικαιώματος στις άλλες τράπεζες θα βγω στην πλατεία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τζάμπα θα έχουμε σώσει τον σάλλα και τον κωστόπουλο. Ας τις πάρουν ξένες τράπεζες.
Σορτ στην java.... Κλαψ κλαψ...
Θα ευνοηθουν τα warrants Νικολα
Ψηλο ημερας τα πουλακια μου
ετσι βγαινει.Εκτος κι αν ριξουν αναλογικα μεσω ΧΑΑ και τους υποκειμενους για να αποθερμανουν κεφαλαιοποιησεις.
Μιχάλη, θέλω 1,44 στο ΑΛΦΑΤΠ...
Δεν το ξερουμε αυτο Νικολα,σεναρια κανουμε ..
πιεζουν την ΕΤΕ
Θα γινει,αλλα εσυ το θες σημερα χαχα
έστω μέχρι τις 17:19:50
χαχαχα
Ελα ΕΛΛαδαρα χαχα
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Άγγλος και τρείς Αμερικάνοι και αγόραζαν ΓΕΚ.
Ο Άγγλος σταμάτησε (μέχρι στιγμής) στο 1.000.000 τμχ
Οι άλλοι τρεις ...μπλα...μπλα...μπλα...
Κινουνται κεφαλαια προς μικροτερες παντως,θα το διαπιστωσατε σημερα
Σε οριακη τιμη και η ΕΕΕ στα 20,82 τιμη σημα
αμα δεν μπορεις να δουλεψεις...
βραστα αστα
Παμε για να δουμε κλεισιμο
ΒΙΟΧΚ και ΕΛΠΕ δειχνουν ψηλα
ΟΤΕ Μιχάλη
ναι και οτε
αρα παμε για κλεισιμο ψηλο ημερας
Ναι Μιχάλη... το ποτάμι κτλ....
το ποταμι δεν γυριζει,το χρηματιστηριο γυριζει
ΤΟ ΜΟΥΛΑΡΙ ΤΗΝ ΓΕΚ '
ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ 70
ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΙΧΑΛΗ
ΜΕ 60% ΡΕΥΣΤΟ ΕΙΜΑΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 40% ΣΤΟ 4-4-2
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Μικρέ, έχεις δίκιο... τρελό χτικιό...
χαχαχα
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΑ
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΣ ΜΑΜΑΣ
Μικρε,πουλας οπως λεει το κεφαλι σου,δεν μ ακους γι αυτο χαχα
0,18 ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΔΡΕΑ
ΔΕΝ ΠΗΔΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΙΕΣ
υψηλοτερο κλεισιμο απο 17 Μαιου ,δευτερο υψηλοτερο ετους
ΤΙ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΩ
ΔΕΗ 9,60 Μ.Ο ΠΟΥΛΗΣΑ
ΜΠΕΛΛΑ ΣΤΑ 10 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ
ΕΣΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΧΘΕΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕΗ
Ναι,αλλα ειναι +0,92 απο τον ΑΒΑΚΑ μικρε
ΣΕ ΑΚΟΥΣΑ ΣΕΤΡΙΚ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΡΑΦΙ
Ο ΕΝΑΣ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΑ 8 ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 4
ΡΕ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΠΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ 2,3 ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ
ΚΑΛΑ ΜΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΣΤΑ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΠΙΣΩ
ΜΙΧΑΛΗ ΑΣΕ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ
ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟΣ
καλο απογευμα..σας ευχαριστω για την παρεα...
ΜΙΚΡΕ και φιλοι ,παμε επανω απογευματινη αναρτηση !
ΚΑΤΟΥΡΗΣΕΣ
ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΧΑΧΑΧΑ
Καλό απόγευμα Γεράκι...εμείς σεευχαριστούμε!
Δημοσίευση σχολίου