Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη..


ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
"ΟΠΛΟ" ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...



H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε σωστά στην πρόσφατη ανακοίνωση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, χαλαρώνοντας περαιτέρω την πιστωτική πολιτική. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον αυτή η απόφαση -να μειώσει το βασικό επιτόκιο από το 0,5% στο 0,25%- θα έχει αρκετά μεγάλη επίδραση ώστε να ανεβάσει τον πληθωρισμό από το λιγότερο του 1% σήμερα κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εναπόκειται στις αγορές συναλλάγματος.
Το χαμηλωμένο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο σίγουρα δεν θα ανεβάσει από μόνο του τον πληθωρισμό, προκαλώντας αύξηση δαπανών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η πρωταρχική διαδρομή από το χαμηλωμένο επιτόκιο της ΕΚΤ προς τον υψηλότερο πληθωρισμό θα γίνει μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Η ισχύς του ευρώ τον τελευταίο χρόνο έχει πιέσει χαμηλότερα τις τιμές εισαγωγών κι έχει υποχρεώσει τις εταιρίες της ευρωζώνης να κρατούν χαμηλά τις τιμές για να είναι ανταγωνιστικές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Τα επιτόκια της ευρωζώνης παραμένουν υψηλότερα από τα επιτόκια των ΗΠΑ, κατάσταση που διατηρεί τις ανοδικές πιέσεις στη διεθνή αξία του ενιαίου νομίσματος. Η αμερικανική Federal Reserve έχει μειώσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο federal funds μόλις στο 0,08% κι έχει υποσχεθεί να μην το αυξήσει, όσο το ποσοστό της ανεργίας μένει πάνω από το 6,5% και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας είναι δυνατή. Οι παράγοντες των χρηματιστηρίων στοιχηματίζουν στο ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το επιτόκιο μέχρι τα τέλη του 2014 ή το 2015.
Η απόφαση της ΕΚΤ προκάλεσε μικρή πτώση στην αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων. Το ευρώ διολίσθησε αμέσως μετά την απόφαση κατά 1,5% έναντι του δολαρίου στο 1,33 δολ.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να δείξει ότι δεν την ανησυχεί η αποκλιμάκωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, αλλά αντίθετα τη θεωρεί μέθοδο για να ανεβάσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%. Και αν δείξει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί περαιτέρω τον Δεκέμβριο, εκτός κι αν ενισχυθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2%, θα πείσει τις αγορές ότι έχει χαλαρή άποψη για το φθηνότερο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αν γίνει φθηνότερο το ευρώ, θα δώσει σημαντική ώθηση σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία που έχουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τα ελλείμματα αυτά, συνδυασμένα με μειωμένη ανάπτυξη και πολύ χαμηλό πληθωρισμό προκαλούν άνοδο στους συντελεστές του εθνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ. Και οι αυξημένοι συντελεστές χρέους αυξάνουν τον κίνδυνο νέας ανόδου στο κόστος δανεισμού, όπως ακόμη και την πιθανότητα πιέσεων για έξοδο από την ευρωζώνη.
Το πιο ανταγωνιστικό ευρώ θα τονώσει τη ζήτηση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αυξάνοντας τις εξαγωγές και υποχρεώνοντας τους εγχώριους αγοραστές να υποκαταστήσουν τα εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες με εισαγωγές. Αν και το χαμηλότερο ευρώ δεν θα αλλάξει τις σχετικές τιμές μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης, θα έχει ισχυρή επίδραση γιατί σχεδόν το μισό εμπόριο των χωρών της περιοχής γίνεται με κράτη εκτός αυτής. Οπότε ένα φθηνό ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη ζήτηση και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Ιταλία, την Ισπανία και σε άλλες ελλειμματικές χώρες έχει αποδειχθεί δύσκολη, γιατί οι μειώσεις στις κρατικές δαπάνες και οι αυξήσεις στους φόρους περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα προκαλεί αυξημένες μεταβιβάσεις κεφαλαίων και μειωμένα φορολογικά έσοδα, αντισταθμίζοντας την αρχική δημοσιονομική συρρίκνωση. Και οι πολιτικές της λιτότητας προκαλούν σημαντική πολιτική αντίσταση, που καθιστά δύσκολη την επίτευξη και τη διατήρηση τέτοιων πολιτικών.
Το φθηνότερο ευρώ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την αυξημένη ζήτηση που καθιστά πολιτικά -και οικονομικά- εφικτή την προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα θέσει τους συντελεστές των εθνικών χρεών σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης. Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να στοχεύει σε πιο αδύναμο ευρώ για να πετύχει αυτές τις σημαντικές ευνοϊκές επιδράσεις. Αλλά μια θετική στάση της ΕΚΤ απέναντι στην πτώση του ευρώ με στόχο την άνοδο του πληθωρισμού θα επιτρέψει στις αγορές να πετύχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο.
Οι παράγοντες των αγορών θα πρέπει να θυμούνται ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεκίνησε τη συναλλαγματική του ισοτιμία μόλις στο 1,13 δολ. και κάποια στιγμή έπεσε κάτω από το 1 δολάριο. Η ευρωζώνη πληγώθηκε όταν το ευρώ ανήλθε πρόσφατα κοντά στο 1,38 δολ., ενώ η στερλίνα και το γεν διολίσθησαν κατά 25%.
Σημαντική πτώση του ευρώ θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη ως διαφυγή από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και ως βασικός συντελεστής για τη βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής.


      Πηγή:Financial Times | Euro2day

32 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα σε όλους και καλές βόλτες να έχετε

Michalis είπε...

kalo mesimeri
kali kiriaki se olous

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλό μεσημέρι κι από μένα σε όλους

Μιχάλη από την Κύπρο όταν και άμα μπορέσεις γράψε μας δυο λόγια για την κατάσταση στο νησί...

Εμείς γνωριζόμαστε από παλιά άσχετα αν έχω άλλο όνομα τώρα.

Αχ αυτά τα greeklish σου...

michele είπε...

Καλο μεσημερι,μια ακομα ομορφη μερα!

Michalis είπε...

to mnimonio stin kipro efarmozete kata grama.. den exi provlima i troika me afto.. oute sta dimosionomika..

to thema ine sta mi exipiretoumena dania..

i anakefaleopiisi ton trapezon egine

kakos stin elliniki den afisane ton loeb na exi elexo..

alla tha xriasti ke alla kefalea i elliniki..

stin ousia oloi oi palioi trapezites prepi na figoune..

tha gini iditikopiisi na vrethoune 1.4 dis..

ke i cyta malon tha polithi 100% olo to pososto tis kivernisis

ke iditikopiisi sta limania ke sto nero


Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Πολύ καλη η προτροπή του Πάνου... (μαρτυριάρης...)

Καλό είναι να μαθαίνουμε την κατάσταση του νησιου μας από ανθρώπους κ όχι δημοσιογράφους με την όποια σκοπιμότητα μπορεί να έχουν.

Εγώ πάντως που μιλάω με χρηματιστηριακές στο νησί, σιγά σιγά η παγωμάρα φεύγει κ επανέρχονται σε μια ομαλότητα.

Καλό μεσημέρι σε όλους, υπέροχη μέρα για καφεδάκι και μερικούς προνομιούχος για βουτιά...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη
Πρόλαβα να διαβάσω το σβησμένο...κοίτα ποιος μιλάει για παπαγάλους χαχα

Όσο για τον κυρ-Μίχαλο...λέει ότι λέει, αλλά γιατί σταμάτησε να φωνάζει όταν ο Μπένι ο χοντρός του κούρεψε τις καταθέσεις του στην ΤτΕ και από 9 εκ. τις άφησε 3,9 ???
Μυστήρια πράγματα.
Αλήθεια πήγε στα δικαστήρια?

Τέλος εκείνα τα 11 δισ. "μαξιλάρι", που έλεγαν οι "δικοί" μας, υπάρχουν ακόμη στο ΤΧΣ ?
Ήταν αυτά που ενώ οι δικοί μας έλεγαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τυχόν μαύρες τρύπες κλπ κλπ οι όξω αποδώ τους έλεγαν ούτε να το διανοηθείτε!
Κάτι ήξεραν αυτοί χαχα

Η θάλασσα ακόμα καλύτερη από χθες (εγώ είμαι ο τυχερός;) λόγω άπνοιας, μόνο που συννέφιασε νωρίς σχετικά (μετά τις 3) και μου χάλασε την ηλιοθεραπεία (η Β. Αφρική να περιμένει λίγο παρακαλώ).

ΠΑΝΟΣ είπε...

ο προνομιούχος έπρεπε να γράψω...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Από την άποψη ότι έχουμε Νοέμβριο ακόμα κάνεις μπάνια, και μας λες ότι σήμερα έχουμε 101 Αυγούστους, μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι είσαι προνομιούχος...

ΠΑΝΟΣ είπε...

Αλήθεια ξέχασα να μετρήσω πόσες Αυγύστου έχουμε σήμερα...καλά έκανες και μου το θύμισες χαχα
Να αξιωθούμε να μην χαλάσει ο καιρός (μόνιμα) και ένα 20ήμερο το έχουμε ακόμη, αν και όσο περνάει ο καιρός η παραμονή μέσα θα λιγοστεύει φυσιολογικά.

Τον χειμώνα όμως δεν θα καταλαβαίνει τίποτα όποιος (προνομιούχος) το τραβήξει μέχρι αρχές Δεκεμβρίου. Έχει πλάκα πάντως να βλέπεις δίπλα δίπλα στις ξαπλώστρες 10 με μαγιό και 10 με μπουφανάκι την ίδια ώρα χαχα

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Κάτσε να φύγουν οι υποχρεώσεις που τρέχουν αυτό το μήνα και κάποια στιγμή προς τα τέλη ή Δεκέμβριο να κανονίσουμε να τους μαζέψουμε ένα Σάββατο στη γνωστή ψαροταβέρνα...

Παράδεισος η Κορινθία, τι καρύδες και κοκτέιλ να συγκριθούν μπροστά της....

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους

Μια χαρά τα λέτε ο Αύγουστος καλά κρατεί μας έχει κάνει και την χάρη το ΧΑΑ εδώ και καμία 20αρια συνεδριάσεις και έχει βάλει το νερό στο αυλάκι για να μας μένει χρόνος για τις βόλτες μας μιας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ χαχα

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλησπέρα ΚΟν,

Νομίζω ότι πολύ κόσμος που έχει επιστρέψει θα κάθεται να χαζεύει μπροστά στην τηλεόραση το ποδόσφαιρο.

Το βράδυ θα χαζέψουμε και λίγη κομωδία στη Βουλή...

Πάντως δεν μάθαμε, εκείνη η πισίνα και τα τζακούζι που είχαμε βάλει τον επιθετικό που ψάχναμε, έφεραν αποτελέσματα? Δεν μας είπε κανένα χαρτί, δεν είδα καμία κούπα χερούλι, κανάτα, θερμός, κλπ... τσάμπα αποθεραπεία τον είχαμε στείλει....

giannhs kon είπε...

Χαχα καλησπερα ΓΙΑΝΝΗ μας

Μια χαρά έχει πάει h αποθεραπεία απλά τα αποτελέσματα κρατούνται μυστικά για τους αντιπάλους χαχα

Από δευτέρα θα φανεί στο γήπεδο ………κοντεύει να τα βρει και με τις σημαίες και όλα καλά

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Ποιές σημαίες? Πες του να παίζει μπροστά... Έχω συννενοηθεί με τους επόπτες να μην του δώσουν ούτε ένα off-side...

giannhs kon είπε...

Χαχα είναι γρήγορος ούτε που θα έβλεπαν ………………αλλα καλά έκανες

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα φίλοι μου

Εμείς εδώ μιλάμε για καλοκαίρι και δείκτες αλλά πολύ πιο μακριά έγινε το σώσε
10.000 νεκροί από τον χειρότερο τυφώνα της ιστορίας

Θα το πω, δεν κρατιέμαι και ας φανεί σαν συνομοσιολογία πάλι

Το είχε πει ένας αμερικανός στρατηγός νομίζω (δεν θυμάμαι ποιος) πριν χρόνια

2 δισ. μόνο αντέχει ο πλανήτης, οι άλλοι απλά είναι αναλώσιμοι

Σιγά σιγά γίνονται αυτά τα πράγματα...

ΠΑΝΟΣ είπε...

...στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης βέβαια

ΠΑΝΟΣ είπε...

συνομωσιολογία βέβαια

ThitaDelta είπε...

χεχε,

κλσ σε όλους

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα ΑΡΙΘΜΕ
καλησπέρα ΔΗΜΗΤΡΟ

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη...

Σε κουτσομπολεύουν όταν λείπεις χαχα

ετοιμάζομαι για επιστροφή πλέον

giannhs kon είπε...

Χαχα φυσικά ……..οταν ο λύκος δεν είναι εδώ ΑΡΙΘΜΕ !!
καλό δρόμο

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ευχαριστώ Γιάνναρε και χαιρετισμούς

ΠΑΝΟΣ είπε...

Να μη το ξεχάσω...
Ο Στούρνος ήθελε να γίνει Κυριακή η συνάντηση με την τρόικα, γιατί λέτε;
Γιατί την Κυριακή λόγω αργίας παίρνεις 1,75 μεροκάματα... πολύ απλά (άσε που δεν είχε αποτέλεσμα).
Και πόσο είναι το μεροκάματό του;
Υπολογίζω όσο το μηνιάτικο ενός νεοπροσλαμβανόμενου...γεια χαρά!

Unknown είπε...

Βόμβα Μίχαλου: «Τρύπα 9,5 δις Ευρώ στις τράπεζες διαπιστώνει η Blackrock»

michele είπε...

0 φιλος σου ο ΛΕΩ λεει τα μισα

Unknown είπε...

Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω κι αν κάνοντας αυτά πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος.

Unknown είπε...

Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.

Unknown είπε...

25/10/13 - 10:42 γράφτηκε από Π.Θ (IP: XXX.72.155.101)

ΣΟΡΤ ΠΕΙΡ..1.6...ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΔΗΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ.......

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ο Κομφούκιος τα είπε αυτά;;;

Μεγάλη είδηση... για πόσο την κόβεις δηλαδή... είναι καλά στο ΓΚΑΠ στο 1,90;;;

ΠΑΝΟΣ είπε...

Βρε άνθρωπε έχεις καεί 100 φορές με το σορτ... αλλά συνέχισε εσύ...να είσαι ο εαυτός σου χαχαχα