Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

X.A.A. LIVE 
2013

                 σχόλια για τη συνεδρίαση online. 
ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ,ΜΑΥΡΑ ΜΥΑΛΑ...


Τα δελτία ειδήσεων λένε ότι η λευκή νύχτα του Σαββάτου πέτυχε. Ο κόσμος πλημμύρισε το Σύνταγμα. Δε βγήκα αμέσως έξω μόλις τέλειωσε το δελτίο, περίμενα να πάει δέκα, να δω με τα μάτια μου όχι μόνο αν έπιασε η ιδέα αλλά και πόσο θα κρατήσει, για πόση ώρα έχει δυναμική. Και μέχρι το πρωί να ήτανε, πάλι κόσμο θα είχε.

Μένω στο κέντρο. Το ξέρω πολύ καλά, από το μεσημέρι του Σαββάτου που κλείνουν σιγά-σιγά τα μαγαζιά, ερημώνει. Το βράδυ που κατεβαίνω για εφημερίδες, η Ακαδημίας είναι έρημη, την διασχίζει ένα άδειο ταξί, η Βουκουρεστίου σκοτεινή, στο Σύνταγμα λίγος κόσμος στα McDonalds. Αυτό το Σάββατο δεν μπορούσες να διασχίσεις την Ερμού, η πλατεία ήταν γεμάτη, στους γύρω δρόμους καφέ κι εστιατόρια ανοιχτά, γεμάτα κόσμο. Η Αθήνα μ' ένα τρόπο δήλωσε ότι είναι ζωντανή για τις γιορτές, ότι το κέντρο της πόλης λειτουργεί, ότι ο κόσμος θέλει ξανά να ζήσει την πόλη του, να βγει έξω, να περπατήσει, να χαζέψει, να κάνει δώρα, να ψωνίσει.

Οι ειδήσεις λένε ότι μισό εκατομμύριο κόσμος κατέβηκε αυτό το Σαββατόβραδο στο κέντρο. Μπήκε στα μαγαζιά, ψώνισε, όλοι κρατούσαν σακούλες, είναι ψέμα ότι ο κόσμος μόνο κοιτάζει, όλοι κάτι πήραν, έστω έναν καφέ. Το θέμα είναι να επανέλθει η φυσιολογική ζωή.

Πέτυχε κι ας έγινε βιαστικά, με το φόβο, μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα μεγάλα μαγαζιά δεν άνοιξαν, φοβήθηκαν μήπως γίνουν επεισόδια. Πρόλαβαν να κάνουν μόνο μερικές εκδηλώσεις και χάπενιγκ γύρω από το Σύνταγμα. Την άλλη φορά θα είναι πιο οργανωμένα, θα δημιουργηθούν 2-3 ακόμα κέντρα, ένα στο Κολωνάκι, ένα στην Πατησίων, το αθηναϊκό κέντρο θα ζωντανέψει.

Όλοι χάρηκαν μ' αυτή την απροσδόκητη βραδιά που συγκέντρωσε τόσο κόσμο μια κρύα νύχτα με βροχή. Την άλλη φορά θάναι πολύ καλύτερα. Ο κόσμος μαθαίνει με το παράδειγμα. Βλέπει και πείθεται. Ήδη με τις δύο προηγούμενες ανοιχτές Κυριακές βγήκαν κάποια συμπεράσματα. Τώρα ήθελαν ν' ανοίξουν κι αυτή την Κυριακή, την τελευταία του χρόνου. Αυτοί που φώναζαν «ποτέ την Κυριακή» τώρα ζητούσαν ν' ανοίξουν μια Κυριακή επιπλέον. Η ανατολική Αθήνα, πολλές πόλεις στην Ελλάδα, άνοιξαν και αυτή την Κυριακή. Οι δύσπιστοι πείστηκαν. Οι ίδιοι που αντιδρούσαν τώρα ζητούσαν ν' ανοίξουν.

Γιατί ανοιχτά μαγαζιά με κόσμο, με μια είσπραξη επιπλέον, σημαίνουν λιγότερα λουκέτα το 2014. Λιγότερες απολύσεις. Σημαίνει ότι αυτοί που κάνουν part time μεροκάματα στη διάρκεια της βδομάδας για να συμπληρώσουν τα ρεπό των μόνιμων θα κερδίσουν μερικές μέρες παραπάνω, θα γίνουν σχεδόν full time. Σημαίνει, αν πάνε καλά τα πράγματα, καινούργιες προσλήψεις.

Μετά άνοιξα το Facebook. Κάτω από τη χαρούμενη είδηση, υπήρχαν όπως πάντα τα δυστυχισμένα σχόλια. Αυτοί που δεν θέλουν να δουν τη πραγματικότητα, δεν τους ενδιαφέρει. Εγκλωβισμένοι στη θυματοποίηση, στον μιζεραμπιλισμό, εύχονται, νομίζεις, να πάνε όλα χάλια, να καταστραφούμε, για να επιβεβαιωθούν. Ο κόσμος ήταν στους δρόμους, χαρούμενος, κι αυτοί στο πληκτρολόγιο έγραφαν «κτήνη, ζώα, ψωνίστε γίδια, μέχρι να γίνετε δούλοι». Οι εικόνες έδειχναν γεμάτους δρόμους, γεμάτα μαγαζιά, κι αυτοί έγραφαν ότι το πρόβλημά μας δεν είναι τα ωράρια αλλά τα λεφτά.

Αρχίζει πια η πραγματικότητα να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει όλα τα λόγια που καθένας λέει εύκολα στον αέρα. Ήταν η πρώτη φορά φέτος που αυξήθηκε ο τουρισμός, που έμειναν 2-3 δις παραπάνω στη χώρα από πέρυσι. Γιατί πρώτη φορά δεν καίγαμε την Αθήνα όπως το 2010 και το 2011, δεν κάναμε κάθε μήνα εκλογές που απειλούσαν να μας στείλουν έξω από την Ευρώπη και το ευρώ όπως το 2012. Και γι' αυτό μέχρι τον Νοέμβριο έφταναν τουρίστες στην Ελλάδα.

Δούλεψαν τα ξενοδοχεία, δούλεψαν τα εστιατόρια, μπήκαν λεφτά στη χώρα. Λεφτά που δεν τα είχαμε. Χτες υπογράφτηκε η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας που προέβλεπε αυξήσεις στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Μικρή αύξηση αλλά για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια κατρακύλας των μισθών. Η ζωή την επέτρεψε αυτή την αύξηση, η πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι εδώ μπροστά στα μάτια μας, η ζωή αποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε. Δυστυχώς ένα τμήμα της κοινωνίας μας δεν θέλει να την ακούσει. Αυτά τα σχόλια στο FB δίπλα στις εικόνες της κοσμοπλημμύρας έδειχναν πόσο δύσκολη θα είναι η προσπάθεια της ανόρθωσης.

Είναι ελκυστικός ο ρόλος του μόνιμου θύματος. Σε απαλλάσσει από ευθύνες, από προσπάθεια. Το βλέπουμε κάθε μέρα στην προσωπική μας ζωή. Άνθρωποι μόνιμα οργισμένοι, με πρόσωπο συσπασμένο, με σφιγμένα χείλη, ψάχνουν έναν φταίχτη. Δεν θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους, ψάχνουν κάποιον ένοχο να κατηγορήσουν.


Χάσαμε 4 χρόνια με αδιέξοδες προσπάθειες να διατηρήσουμε το πεθαμένο μοντέλο, τις χρεοκοπημένες συνήθειες, να αρνηθούμε την πραγματικότητα. Τώρα η ζωή ξαναρχίζει από την αρχή. Οι φοβισμένοι, οι γκρινιάρηδες, τα media της καταστροφολογίας, οι πολιτικοί του λαϊκισμού θα συνεχίσουν έτσι όπως έκαναν πάντα. Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. Να αναγγέλλουν δεινά και να πουλάνε φόβο για να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Τα δικά τους κεκτημένα. Μόνο η ζωή μπορεί πια να τους διαψεύσει, όχι τα λόγια. Όλα έχουν ειπωθεί. Τώρα μιλάει η δύναμη της πραγματικότητας. Και το περασμένο Σάββατο αποδείχτηκε ότι υπάρχει μια κοινωνία παρούσα, που θέλει να ζήσει, όχι να μιζεριάζει.

του Φώτη Γεωργελέ    http://www.athensvoice.gr/

52 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σε όλους τους φίλους

http://youtu.be/VYBvOTNAH5M

profit είπε...

Καλημερα
Καλη χρονια να εχουμε με υγεια

Ilias D είπε...

Καλη μερα σε ολους.
Και του χρονου Γιαννη.

ThitaDelta είπε...

Καλημέρα σε όλους

χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Andreas D. είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Χρόνια πολλά και καλή (χρηματιστηριακή) χρονιά θα έχουμε.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλες και όλους
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και όχι μόνο χρηματιστηριακή Ανδρέα.
Να είσαι καλά Γιάνναρε που μας τα είπες πρωί-πρωί.

Χθες έκλεισα τον υπολογιστή, δεν υπήρχε νόημα.
Αν κάποιοι φίλοι μου (αν λέω) θέλουν να εξακολουθήσουμε να λέμε μια καλημέρα ας σταματήσουν να υποστηρίζουν ΚΑΘΕ απόφαση, ΚΑΘΕ μέτρο που λαμβάνεται από μια διακυβέρνηση που έχει αφήσει με το ΜΙΣΟ εισόδημα τον πολίτη (ενώ προσέχει ως κόρη οφθαλμού το δικό της) και παράλληλα έχει ΕΠΤΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ τους φόρους κάθε κατηγορίας, άμεσους έμμεσους κλπ
Αυτά τα ολίγα.

Andreas D. είπε...

ΠΑΝΟ, σε είχα στο μυαλό μου όταν έγραψα το "χρηματιστηριακή"...

ήμουν σίγουρος οτι θα το σχολιάσεις...

George είπε...

Όλα τα θέλω σας να πραγματοποιηθούν με την καινούργια χρονιά (2014) και η κάθε μέρα της να κυλά με υγεία και ευτυχία.


michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους!
Υγεια πανω απ ολα,οικογενειακη ευτυχια και δυναμη για την επομενη χρονια.

STYLSTYL είπε...

Καλημέρα σε όλες και όλους. Πάνο, δεν νομίζω ότι εύκολα θα αλλάξει αυτό που γράφει το άρθρο και αυτά που αναφέρεις στο 10:29, καθ'όσον όπως ξέρεις, άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, άλλοι μισοάδειο. Αν προσθέσεις και τα προσωπικά βιώματα και τις πολιτικές ή καθ'έξιν πεποιθήσεις του καθενός, τότε, θεωρώ, ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να βλέπουμε τέτοια διάσταση απόψεων ακόμα και για τα πιό απλά θέματα. Εξ'άλλου μην ξεχνάμε και το επίπεδο της γενικότερης παιδείας του Έλληνα, που προσωπικά θεωρώ ότι δυστυχώς είναι χαμηλό.

Ilias D είπε...

Νομιζω οτι ειταν αναμενωμενη η μειωση του τζιρου'

Andreas D. είπε...

Ηλία,
εαν δεν κάνω λάθος, 907 μονάδες την ίδια ημέρα πέρυσι με 19 εκ τζίρο...

Ilias D είπε...

Mεχρι τωρα η ημερησιο;

Andreas D. είπε...

σύνολο

Ilias D είπε...

Παρα πολυ ωραια.

michele είπε...

Ε δεν καναμε και μια τρομερη ανοδο το 2013
το 2014 θα ειναι η χρονια

Ilias D είπε...

*Πανο,δεν θα σε ρωτησω ποιους εννοεις,δικο σου θεμα.
Θελω ομως να μαθω αν εννοεις εμενα,παρακαλω.

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, γι αυτό το έγραψα...

Ilias D είπε...

Τ0 * για το 10.29

fasokinigos είπε...

Καλημερα στη παρεα!.
Να δωσω και εγω με τη σειρα μου την ευχη για το νεο ετος!.
Περα απο Υγεια - Τυχη και οτι αλλο επιθυμει ο καθενας....ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ το 2014 να ειναι ετος αλλαγης στη νοοτροπια του ΚΑΘΕ Ελληνα - Ελληνιδας.
Να παψουμε επιτελους να ειμαστε παρτακιδες για τον ευατο μας και τα παιδια μας.
Μονο μεσα απο τη σκληρη δουλεια επιγχανονται οι στοχοι για μια υγιει ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΠΡΟΟΔΟ καθε χωρας....τοτε και ΜΟΝΟ τοτε θα μπορουμε να εχουμε απαιτησεις - διεκδικησεις κλπ.....ΜΟΝΟ με την αλλαγη της νοοτροπιας μας θα αλλαξουν και αυτα τα ΧΑΙΒΑΝΙΑ που μας κυβερνουν....Ειδαλως μαζευτε βαλιτσες και παμε να βρουμε τη τυχη μας σε αλλη Χωρα .Τιποτε αλλο περισσοτερο και τιποτε λιγοτερο.
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Τα λεμε ξανα με το νεο ετος!!.

Ilias D είπε...

Νομιζω οτι η μερα προσφερεται για καφεδακι στην πλατεια.
Καλη Πρωτοχρονια να εχουμε.

TheHawk είπε...

καλημέρα σε ολους..

michele είπε...

Καλημερα Hawk λιγα πραγματα σημερα ..
ΦΑΣΟ σκληρη δουλεια οπως το ειπες ,νασαι παντα καλα να χαιρεσαι την οικογενεια σου

Andreas D. είπε...

κάτι πάει να γίνει...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

Κάθε χρονιά έρχεται μόνο μια φορά. Ζήστε την στο έπακρο και απόλαυσε την κάθε στιγμή.

Εύχομαι φέτος η φλόγα της αγάπης να καίει για να ζεσταίνει και να μαλακώνει τις καρδιές όλων. Υγεία, ευτυχία, ελπίδα και Καλή Χρονιά.

Ευτυχισμένο το 2014.

μπαρμπαλιας είπε...

να σας ευχηθω με τη σειρα μου...
καλη χρηματιστηριακη χρονια...
κι ασ παρει κι ο στουρνες
και υγεια.

υγ.
δεν ειναι να λες και πολλα στο διαδυχτιο...
εμενα μου διεφυγε,σα ξεχασιαρης που ειμαι

Andreas D. είπε...

Μιχάλη, τελείωσες με τα ΤΕΝΕΡΓ ?

Andreas D. είπε...

Καλή χρονιά Βασιλική & Ηλία

michele είπε...

Kαλησπερα Βαλια μου,ο,τι επιθυμεις ,υγεια και χαμογελα

Ανδρεα εχω ολοκληρωσει εκει..βλεπω υψηλα ημερας γενικοτερα

Unknown είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία και συνεση για όλους ολα τα άλλα θα έρθουν

Andreas D. είπε...

έτσι πιστεύω κι εγώ Μιχάλη...
άσε, μέχρι και ΠΡΔ πήρα στο χθεσινό κλείσιμο... χαχαχα

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

michele είπε...

Ελεος ρε Ανδρεα χαχαχα
Χρονια πολλα Θανο,ο,τι επιθυμεις ,υγεια και καλα κερδη!

michele είπε...

Χρονια πολλα πρακτορα

Unknown είπε...

Καλη Χρονια στον οικοδεσποτη και σε ολους.

ο dwk είπε...

…καλημερούδια
…χρόνια πολλά με υγεία
…καλή χρονιά να έχουμε
…και …ειρήνη ημίν !

michele είπε...

Να εχουμε χαμογελο και αισιοδοξια Ιoannis

Να ενα χαμογελο παραδειγμα ειναι αυτο του Δωρου !

ο dwk είπε...

…είσαι εσύ ένας ……

ο dwk είπε...

…αλλά και μοναδικός !!!

Bondexj είπε...

αγαπημένοι φίλοι , εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ότι καλύτερο για τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και για ΟΛΟΥΣ μας συνολικά. Σας ευχαριστώ για την παρέα και ελπίζω να μπορώ να συνεχίσω να σας παρακολουθώ και να συμμετέχω περισσότερο.. Και για κάποιες ευαίσθητες ψυχές , ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια, που ακόμα με κάνουν και ονειρεύομαι...
http://www.youtube.com/watch?v=-sWnEWpS_fA
Secret Garden- Song from a Secret Garden

Θερμές ευχές
Κώστας ή JB

michele είπε...

Να εισαι παντα καλα JB να εχεις υγεια και αισιοδοξια και να μπορεις να μας παρακολουθεις και να μας λες και τιποτα για την αγορα των ομολογων!

michele είπε...

Σωθηκε ο ΝΗΡΕΑΣ; χαχα

ο dwk είπε...

…σταμάτησέ τον Michele !
…δεν θα έχω να καταγράψω ζημιές για το ’14 !!!

michele είπε...

Υψηλο ημερας Δωρε !!

michele είπε...

Καλα σημερα εχει πλακα ..ο,τι πηρα πιο νωρις παει σφαιρα χαχα

michele είπε...

Επεσαν οι τελευταιες πινελιες..

michele είπε...

Να δουμε το τελικο..

michele είπε...

1162,68 το τελικο

ο dwk είπε...

…τι; …έκλεισε κιόλας;
…άντε και του χρόνου ακόμα καλύτερα !

michele είπε...

Τελευταια απογευματινη αναρτηση
του 2013
με ωραιες ευχες για ολους!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλησπέρα σε όλη τη παρέα

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας και όσοι αγαπάμε.

Σωτήρης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.