Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


Eurobank: Συνεχίζεται η ανάκαμψη των κερδών
Σύντομα αναμένεται και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση του ΤΤ..


Συνεχίστηκε η ανάκαμψη των κερδών προ προβλέψεων για τον όμιλο της Eurobank στο δ΄ τρίμηνο του 2013, ο οποίος πέτυχε κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης βελτίωση σημαντικών χρηματοοικονομικών της δεικτών, ως απόρροια και της συγχώνευσης με το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Η ελληνική οικονομία παρουσίασε περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Η επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η εκτιμώμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον ισολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης αποτελούν σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014» τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Eurobank συνέχισε τη σταθερή πορεία της, στη βάση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου.

«Ολοκληρώσαμε τη συγχώνευση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση αναμένεται σύντομα και εντός χρονοδιαγράμματος. Ήδη έχουμε επιτύχει μεγάλο μέρος των συνεργειών που υπολογίζαμε από την ένταξη στον Όμιλό μας του Νέου ΤΤ και της Νέας Ρroton Βank» υποστήριξε ο κ. Μεγάλου.

Για τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης υπογράμμισε ότι «προχωρούμε σε περαιτέρω εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού μας, με συντηρητική πολιτική προβλέψεων. Ενισχύουμε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, αυξάνοντας σημαντικά το δείκτη κάλυψης των επισφαλειών».

Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας «συνεχίζει τις ενέργειες για ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσης. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης να βρει τη Eurobank σε ισχυρή θέση, ικανή να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία και να στηρίξει την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά».

Τα αποτελέσματα

Το συνολικό ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €77,6δισ. στο τέλος του 2013. Οι χορηγήσεις προς πελάτες (προ προβλέψεων) ανήλθαν σε €53,5δισ., εκ των οποίων €45,0δισ. ήταν δάνεια στην Ελλάδα και €8,5δισ. δάνεια στο εξωτερικό.

Οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν σε €27,2δισ. και αντιστοιχούσαν στο 51% του συνόλου των χορηγήσεων της Eurobank, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά ανήλθαν σε €26,3δισ., με τα στεγαστικά δάνεια να αποτελούν το 35% και τα καταναλωτικά το 14% του συνολικού χαρτοφυλακίου.   

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε €41,5δισ. στο τέλος του 2013 (€32,9δισ. στην Ελλάδα και €8,6δισ. στο εξωτερικό). Οι καταθέσεις προθεσμίας μαζί με τα repos αντιστοιχούν στο 67% των συνολικών καταθέσεων, ήτοι σε €27,9δισ., ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως αποτελούν το 33%, ήτοι €13,7δισ.  

Ως αποτέλεσμα της απομόχλευσης του ενεργητικού και της ενίσχυσης των καταθέσεων μετά και την ενσωμάτωση του ΤΤ και της Proton, ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 109,8% στο τέλος του Δ΄τριμήνου 2013, από 140,4% που ήταν ένα χρόνο πριν. Στο εξωτερικό, οι καταθέσεις υπερέβησαν τις χορηγήσεις μετά από προβλέψεις, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 88,4%.

Η σταθεροποίηση του εγχώριου μακροοικονομικού κλίματος και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ρευστότητας της Τράπεζας από την εξαγορά του ΤΤ συνετέλεσαν στη μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα κατά 50% έναντι του Ιουνίου 2012.
Πιο αναλυτικά, η συνολική χρηματοδότηση μειώθηκε σε €17δισ. στο τέλος του 2013, από €34δισ., εκ των οποίων €11,4δισ. ήταν χρηματοδότηση μέσω της Ε.Κ.Τ. και €5,6δισ. μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΤτΕ.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε €4,5δισ. την 31η Δεκεμβρίου 2013. Λαμβανομένης υπόψη της υιοθέτησης της Προσέγγισης Εσωτερικών Διαβαθμίσεων I.R.B. για τα χαρτοφυλάκια του ΤΤ, o δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier I) και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνονται pro-forma σε 11,3% και 12,2% αντίστοιχα στο τέλος του 2013.

Η μείωση του κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα σε συνδυασμό με τη βελτίωση των περιθωρίων χορηγήσεων συνετέλεσαν στην αύξηση των εσόδων από τόκους για τρίτο  συνεχές τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €393εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013, από €323εκ. το Γ΄ τρίμηνο (αύξηση κατά 21,4% ή 15,5% εξαιρουμένου του ΤΤ), ως αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης του κόστους των καταθέσεων προθεσμίας κατά 37 μονάδες βάσης,  της αύξησης του συνολικού περιθωρίου χορηγήσεων κατά 16 μονάδες βάσης και της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Το συνολικό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε επίσης σε τριμηνιαία βάση από 1,7% σε 2,0% το Δ΄ τρίμηνο του 2013.

Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €71εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013. Το 47% των εσόδων αυτών προέρχεται από προμήθειες χορηγήσεων, το 15% από αμοιβαία κεφάλαια και διαχείριση περιουσίας, το 11% από τις κεφαλαιαγορές, το 7% από δραστηριότητες του δικτύου καταστημάτων, το 8% από ασφαλιστικές εργασίες και το 12% από λοιπές μη τραπεζικές εργασίες.

Τα μη οργανικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €27εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013, έναντι €16εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω υψηλότερων κερδών από μετοχές και συναλλαγματικές πράξεις.

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €491εκ. την ίδια περίοδο, έναντι €409εκ. το Γ΄ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 19,9% ή 15,8% εξαιρουμένου του ΤΤ. Στην Ελλάδα τα έσοδα ανήλθαν σε €339εκ., από €275εκ. το Γ΄ τρίμηνο, συνεισφέροντας κατά 69% στα συνολικά έσοδα, ενώ τα έσοδα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε €152εκ., από €134εκ. αποτελώντας το 31% του συνόλου.

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς σε συγκρίσιμη βάση (εξαιρουμένου του ΤΤ, της Proton και του επιπρόσθετου κόστους για το σκέλος εξυγίανσης του ΤΕΚΕ), οι συνολικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 7,2% το 2013 έναντι του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης 1.066 υπαλλήλων της Eurobank, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα του Δ΄ τριμήνου κατά €86εκ., οδηγεί σε περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών καθώς παρέχει  ετήσιο όφελος €61εκ.

Η βελτίωση των κερδών προ προβλέψεων συνεχίστηκε για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς αυτά ανήλθαν σε €177εκ., από €148εκ. το Γ΄ τρίμηνο του 2013 και €84εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2012, με την Ελλάδα να συνεισφέρει 62% και τις δραστηριότητες στο εξωτερικό 38%. Η αύξηση των προ προβλέψεων κερδών οφείλεται στη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, την επίτευξη συνεργιών και τις πρωτοβουλίες περιορισμού του κόστους.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που παραμένει απαιτητικό, η Eurobank προχωρά στην εξυγίανση και ενίσχυση του ισολογισμού της, την ομογενοποίηση των πιστωτικών πολιτικών του ΤΤ και της Proton και στην αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση. Ειδικότερα, οι προβλέψεις πιστωτικών κινδύνων αυξήθηκαν σε €660εκ. το Δ΄ τρίμηνο του 2013, από €420εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 130 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε 50,1%.

Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 29,4% του χαρτοφυλακίου, από 27,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών εξαιρουμένου του ΤΤ και της Proton διαμορφώθηκαν σε €542εκ., από €553εκ. το Γ΄ τρίμηνο. Η μείωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση οφείλεται στα δάνεια προς ιδιώτες και στις χορηγήσεις του εξωτερικού, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια εξακολούθησαν να παρουσιάζουν μεταβλητότητα. 

Παρά τη βελτίωση των κερδών προ προβλέψεων, το καθαρό αποτέλεσμα επηρεάστηκε δυσμενώς από έκτακτες ζημιές €563εκ. και διαμορφώθηκε σε -€913εκ. το Δ΄ τρίμηνο του έτους και -€1.154εκ. το 2013.  

Η συγχώνευση με ΤΤ και Proton

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί αναφορικά με τις δύο τράπεζες που αποκτήθηκαν εντός του 2013, την Proton και το ΤΤ. Ειδικότερα, η νομική και λειτουργική συγχώνευση της Proton έχει ήδη ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, ενώ και η νομική συγχώνευση του ΤΤ ολοκληρώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2013.

Η λειτουργική ενοποίηση του ΤΤ προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συνέργειες από την ενσωμάτωση των δύο αυτών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν σε €203εκ. ετησίως από το 2015.

Ήδη έχουν επιτευχθεί συνέργειες κόστους χρηματοδότησης (funding synergies) ύψους €56εκ., ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίτευξη συνεργειών κόστους ύψους €33εκ. Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται το σχέδιο ενοποίησης με βάση την αρχή «Μία Τράπεζα – Δύο Εμπορικές Επωνυμίες», με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ΤΤ.

Το Πρόγραμμα Στρατηγικού Μετασχηματισμού της Τράπεζας εφαρμόζεται επίσης με επιτυχία και βασίζεται σε τρεις άξονες:

1.            Στη διαχείριση κινδύνων και επισφαλειών.

2.            Στην ενίσχυση της σχέσης με τους πελάτες για τη μεγιστοποίηση των εσόδων και τη βελτίωση της ρευστότητας.

3.            Στο μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.



Για κάθε άξονα ξεχωριστά, η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η κεντροποίηση υπηρεσιών, η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών μονάδων και ο επαναπροσδιορισμός των δομών διαχείρισης προβληματικών δανείων.​

http://www.tovima.gr/

12 σχόλια:

profit είπε...

Φίλοι μου καλο μήνα να έχουμε
Υγεία πάνω απ όλα για να μπορούμε ν απολαύσουμε τα κέρδη χε χε

profit είπε...

http://www.sansimera.gr/articles/131

TheHawk είπε...

Καλοημερα!!!καλομηνα να έχουμε...κ να τσεπωνουμε τα κέρδη μας...

αλλα πανω απο ολα..την υγεια μας..κ θα τα καταφερουμε..

Ilias D είπε...

Καλημερα κ καλο μηνα.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1967438

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα με υγεία...όχι ενθουσιασμοί και προσοχή σε όσα συμβαίνουν στα ΒΑ μας. Εμείς θα έχουμε τριήμερη αργία αλλά οι εξελίξεις θα τρέχουν...

Παντελης είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ..ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ

μπαρμπαλιας είπε...

καλο μηνα με υγεια και διεθνη ηρεμια...
Παντελο τις καλυτερες ευχες

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους απο τη βροχερη Ευβοια. Καλο μηνα ευχομαι , ο Μαρτης ειναι μηνας που συμπαθω μια και εχω τα γενεθλια μου. Ιδιαιτερες ευχες στον "συνοδοιπορο" μας Παντελη και το στεκι του

Ilias D είπε...

Πανο η υποθεση με Κριμαια εληξε λιγες ωρες μετα την τελετη ληξης των χειμερινων Ολυμπιακων αγωνων.
Περιμεναν τους Ολυμπιακους αγωνες για να πιεσουν τους Ρωσους οι ΑμερικανοΓερμανοι,εκτιμωντας οτι οι Ρωσοι δεν θα αντιδρασουν(οσο διαρκουν οι αγωνες).
Οι Αμερικανοι νομιζαν οτι θα περιοριζαν το ναυτικο των Ρωσων ελεγχοντας την Ουκρανια μεσω ΝΑΤΟ κ οι Γερμανοι οτι θα προμηθευονταν παμφθηνο σιταρι απο τις Ουκρανικες πεδιαδες,γιαυτο βγαλαν κ απο την φυλακη την Τιμοσενκο(κατι για περιουσια 11 δις ακουσα οτι εκανε οσ0 ειταν αρχηγος).Το σιταρι μπορει να το παρουν,ισως κ τις πεδιαδες μεσω ΔΝΤ(κ μετα να το πουλαν στους Ουκρανους),αλλα μεχρι εκει.
Για τον ναυσταθμο του Ρωσικου στολου κ για την Κριμαια δεν το συζηταω,ηδη απο χθες,οχι μονο αεροδρομια κ δημοσια κτιρια ελεγχονται απο Ρωσους στρατιωτες,αλλα περιπολουν κ στους δρομους των πολεων που θεωρουν σημαντικες.
Οι Ουκρανοι δεν θα τολμησουν να εισβαλουν στην Κριμαια,εκτος κ αν θα εισβαλουν οι Ρωσσοι,δεν βλεπω γιατι να το κανουν οταν εχουν παρα πολλους τροπους να τους πιεσουν.
Σε περιπτωση που οποιαδηποτε κλιμακωση τραβηξει σε μακρος οι επιπτωσεις σε μας δεν θα κρατησουν περισσοτερο απο 1-2 μερες(εκτιμω).
Αυτο που θα πρεπει να προσεξουμε, νομιζω οτι ειναι οι Τουρκοι,οι Ταταροι ειναι Τουρκικης καταγωγης κ παρολου που δεν θα τολμησουν τα μεμετια να σηκωσουν μποι στους ξανθους,παιζει τα χρυσα παιδια απο το αλλο ημισφαιριο να βαλουν αυτους να πιεσουν τους ξανθους,η πιθανοτητα ομως νομιζω οτι ειναι πολυ μικρη.

ΥΓ.Βεβαιως κ εχουμε τον νου μας.

Ilias D είπε...

Οι Ουκρανοι δεν θα τολμησουν να εισβαλουν στην Κριμαια,εκτος κ αν θα εισβαλουν οι Ρωσσοι.......

στην Ουκρανια εννοω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλό μήνα σε όλους

Unknown είπε...

Ευχομαι καλη σαρακοστη,και καλες αποκριες,σε ολους τους φιλους.

Αντιθετως δεν ευχομαι καλες αποκριες σε ολους τους ταραμαδες της Ευρωπης.
Οσο απο τον βασιλια καρναβαλο θελω να του ζητησω ,να μαζεψει ολους τους καρναβαλους πολιτικους μας,και τους κλοουν ελεγκτες,για να τους καψουμε ,προς τιμη του.Αν θελει μπορει και καθε χρονο,να τους μαζευει για να τους καιμε,και να τιμουμε ετσι και την παραδοση.