ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ντοκουμέντο: Πως έμεινε η Ελλάδα στο ευρώ–Οι δραματικοί διάλογοι Παπανδρέου με ηγέτες της ΕΕ και οι απειλές της Μέρκελ....
Φως στην δραματική περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομική κρίση και στα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες επιχειρεί να ρίξει ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο.
Με τίτλο «Ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη», το βιβλίο, πόνημα δύο από τους καλύτερους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες περιγράφει τα δραματικά λόγια που διημείφθησαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Η Κέρστον Γκάμελιν της «Suddeutsche Zeitung» και ο Ράιμουντ Λεβ της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF, έχουν ως μεγάλα ατού τις πολλές συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, αλλά και τη μοναδική πρόσβαση στα πρωτόκολλα των Antici, όπως ονομάζονται οι διπλωμάτες που κάθονται πίσω από τους αρχηγούς κρατών κατά τη διάρκεια των διασκέψεων.
Η ελληνική περιπέτεια, τα σενάρια για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, οι θυελλώδεις διάλογοι στην G20 στις Κάνες, η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και το γενικότερο παρασκήνιο της κρίσης καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στις 338 σελίδες του βιβλίου.
Στις 338 σελίδες του βιβλίου, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», καταγράφονται η ελληνική περιπέτεια, τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, οι θυελλώδεις διάλογοι στην G20 στις Κάνες και η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Γιώργος προς εταίρους: ''Θέλω τη βοήθειά σας''
Ιδιαίτερη έμφαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δίνουν οι συγγραφείς στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σήμαινε η αποκάλυψη από τον Ελληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 2009 ότι το χρέος και το έλλειμμα βρίσκονταν εκτός ελέγχου.
Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Η μεγάλη διστακτικότητα - από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010», οι ξένοι ανταποκριτές σημειώνουν:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου σημαίνει συναγερμό στη σύνοδο του Δεκεμβρίου: ''Η κατάσταση είναι δυσοίωνη. Εχω κληρονομήσει ένα τεράστιο έλλειμμα και ένα μεγάλο χρέος. Χρειάζομαι την υποστήριξή σας''. Το μόνο που παίρνει ως απάντηση είναι μερικές ευγενικές κουβέντες. Οπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά πρωτόκολλα εκείνης της Συνόδου, οι ηγέτες δεν αντιλαμβάνονται τις επικίνδυνες επιπτώσεις αυτής της αποκάλυψης. Η Μέρκελ ευχαριστεί τον Παπανδρέου επειδή μίλησε ανοιχτά και του λέει ''η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη''. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Χωρίς να γνωρίζει, λέει ''η Ελλάδα δεν είναι χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας''».
Ο Γιούνκερ, προφανώς αμφισβητεί τα ίδια του τα λόγια, καθώς προχωρά στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για την Ελλάδα «Αυτοί θα συλλέξουν όλα τα στοιχεία» λέει.
Μέρκελ προς Γιώργο: ''Τότε βγες από το ευρώ''
Αργότερα ο Παπανδρέου και η Μέρκελ διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
«Σε μια από τις πρώτες συνόδους για την κρίση, στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας που είχε στριμωχτεί στον τοίχο ξεκαθάρισε στους Γερμανούς ότι το ελληνικό πρόβλημα χρέους είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκό, και ότι και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και ολόκληρη η Ευρωζώνη, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, εάν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Η Μέρκελ το αντελήφθη αυτό ως απόπειρα εκβιασμού, όπως περιγράφει κάποιος από τους παρισταμένους. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και τελικά η Μέρκελ είπε θυμωμένη: ''Τότε βγες από το ευρώ''».
Η επιμονή της Μέρκελ στο δόγμα «ο καθένας οφείλει να διορθώνει τις ζημιές που ο ίδιος έχει κάνει» -κάτι που εξοργίζει τον Νικολά Σαρκοζί- τυφλώνει τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η συνειδητοποίηση έρχεται πλέον τον Φεβρουάριο του 2010. «Εκείνη την ημέρα αρχίζει η μετατόπιση της εξουσίας στην Ευρώπη. Η Γερμανία γίνεται ο εταίρος, τον οποίο πρέπει να ακολουθούν όλοι. Η Μέρκελ συνειδητοποιεί αργά ότι θα βγει από το δίλημμα μόνο αν πείσει τους Γερμανούς ότι είναι προς το συμφέρον τους να σώσουν την Ελλάδα. [...] την παραμονή της συνόδου η Μέρκελ καβγαδίζει με τον Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει να βοηθηθεί η Ελλάδα με μια κοινή οικονομική δράση. ''Αυτό θα είχε σταματήσει την κρίση'' λέει αργότερα μέλος του περιβάλλοντος του Βαν Ρομπάι. Αλλά η Μέρκελ αρνείται εκ νέου. Δεν θέλει αμοιβαιοποίηση της ευθύνης. Ο Γιούνκερ προσπαθεί να μεσολαβήσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα». Ο Βαν Ρομπάι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας την έναρξη της συνόδου. Τελικά βγαίνει ένα ανακοινωθέν που λέει ότι οι χώρες θα βοηθήσουν όταν κάποια χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τη συνδρομή του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα όμως δεν έχει ζητήσει βοήθεια» συμπληρώνουν. Και η κρίση παίρνει τον δρόμο της...
Ο «σπόρος», όμως, στις αγορές και στους πολίτες φυτεύεται από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στην περίφημη σύνοδο της G20 στις Κάνες, τον Νοέμβριο του 2011, μετά τον τεταμένο διάλογο με τον Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. «Τότε φαίνεται πως η κρίση κάνει απρόβλεπτους όλους τους παράγοντες. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί βιάζονται να δώσουν μόνοι τους μια συνέντευξη Τύπου. Υπό το βάρος της διένεξης για το δημοψήφισμα και την ανησυχία τους για το ευρώ, διαπράττουν ένα λάθος με βαρύτατες επιπτώσεις. Κάνουν λόγο για τη συνάντηση, τις αμφιβολίες και ανοίγουν έτσι τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας, που σέρνεται έκτοτε βασανιστικά και δεν θα τελειώσει οριστικά».
«Κανείς δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη»
Οι πραγματικές προετοιμασίες, όμως, για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ξεκινούν την άνοιξη του 2012 με τη σύσταση της ομάδας «Ελλάδα ΙΙ» από τον Γιούνκερ. Λίγο αργότερα σταματούν δια χειρός Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που άλλαξαν γνώμη εξαιτίας πολύ συγκεκριμένων λόγων.Στις αρχές του καλοκαιριού συγκεντρώνεται ένα σύνολο εγγράφων, με όλες τις μακροοικονομικές προσομοιώσεις και το υλικό είναι εύφλεκτο σαν χειροβομβίδα. Οι «σέρπα» φοβούνται ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Διστάζουν να παρουσιάσουν γενικά τα αποτελέσματα. «Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Αν γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα, η Ελλάδα θα ήταν νεκρή» θυμάται ένας «σέρπα». Η ομάδα παρουσιάζει τους υπολογισμούς στον Γιούνκερ, μετά στον Βαν Ρομπάι.
«Μετά από μια επίσκεψη στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου η Μέρκελ αποφασίζει οριστικά ότι όλα τα μέλη θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη. ''Δεν θα κάνουμε τίποτα. Η Ελλάδα θα μείνει'' λέει. Ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, είχε εκφράσει προσωπικά τη μεγάλη του ανησυχία για την κρίση στην Ευρωζώνη και είχε επισημάνει οικονομικές επιπτώσεις.
Το Πεκίνο φοβάται το ντόμινο και η Μέρκελ τον διαβεβαιώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Ο Σόιμπλε δεν έχει πειστεί ακόμη. Στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες το προσωπικό πιστεύει ότι γίνεται μάχη εξουσίας στο Βερολίνο για την έξοδο της Ελλάδας, όπου η Μέρκελ λέει όχι και ο Σόιμπλε ναι. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θεωρούν εαυτούς ευρωπαϊστές. Αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η άποψη του Σόιμπλε είναι του νομικού: υπάρχουν σαφείς κανόνες. Οποιος τους τηρεί, μένει. Οποιος δεν τους τηρεί φεύγει. Η Μέρκελ είναι πραγματίστρια. Ως καγκελάριος βρήκε 17 χώρες στο ευρώ. ''Με αυτούς πρέπει να πορευτώ''».
Στην G20 στο Τόκιο ενημερώνουν τον Σόιμπλε για τη μελέτη των «σέρπα». «Η ενημέρωση διαρκεί μία ώρα.
Ο Σόιμπλε μεταβαίνει στη Σιγκαπούρη, όπου λέει: ''Δεν έχει νόημα να κάνουμε υποθέσεις περί μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ''. Είχε αλλάξει γνώμη. Με αυτό έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Η αιφνιδιαστική μεταστροφή του Σόιμπλε είχε δύο αιτίες. Κινέζοι επενδυτές είχαν ξεκαθαρίσει στον υπουργό Οικονομικών, όπως νωρίτερα και στην καγκελάριο ότι δεν θα επενδύουν πλέον σε ομόλογα σε ευρώ, εφόσον οι ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν τη συνοχή των μελών και να λύσουν τα προβλήματα μιας τόσο μικρής χώρας όπως η Ελλάδα. Εάν η Ευρωζώνη αρχίσει να χάνει μέλη, θα τελειώσει η εμπιστοσύνη των Ασιατών επενδυτών.
Χαλαρή αντίδραση
Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να βελτιωθεί, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ανέφερε η Μέρκελ μετά τις αποκαλύψεις Παπανδρέου
Αλλαγή πλεύσης
Δεν έχει νόημα να κάνουμε υποθέσεις περί μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε ο Σόιμπλε μετά την επιστροφή από την G20 στο Τόκιο
Πρώτη νύξη για έξοδο
Η πρώτη νύξη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γίνεται το καλοκαίρι του 2011. «Τότε γίνεται στην Ουάσιγκτον μια πολύ κλειστή συνάντηση. Οι ''σέρπα'' ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ολλανδία, συναντώνται αργά το βράδυ στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου. Συζητούν για πρώτη φορά τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και συμφωνούν να ξεκινήσουν τους ανάλογους υπολογισμούς».
Το κόστος της επιστροφής
Επιπλέον, λίγο νωρίτερα ο Σόιμπλε είχε ζητήσει να του υπολογίσουν ποιο θα είναι το κόστος της επιστροφής της Ελλάδας σε δικό της νόμισμα.
Οι υπολογισμοί της τρόικας είναι σαφείς. Δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα βελτιωθεί εάν έχει δικό της νόμισμα.
Ηδη την ώρα της αποχώρησης η κατάρρευση του συναλλάγματος και ο υπολογισμός όλων των χρεών σε ευρώ θα ανέβει στο 400% του ΑΕΠ. Η Αθήνα θα ήταν άμεσα ανίκανη να πληρώσει. Οι πιστωτές θα έπρεπε να αποφασίσουν το κούρεμα μέρους του χρέους. Αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικό πρόβλημα πληρωμών και σε άλλες χώρες. Οι απαραίτητοι έλεγχοι στη διακίνηση του κεφαλαίου και τα διοικητικά μέτρα θα είχαν επιπτώσεις επί μια δεκαετία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ολοι θα ήταν χειρότερα μετά το Grexit, όχι μόνο η Ελλάδα».
Η ερμηνεία για την αποπομπή του Γιώργου
Οι συγγραφείς αναφέρονται και στο παρασκήνιο της αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία δίνοντας διαφορετικές εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία, η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει καμιά σχέση, παρά το επεισόδιο στις Κάνες. «Το σωστό είναι ότι ο Παπανδρέου έπεσε όχι εξαιτίας της Μέρκελ, αλλά από εσωκομματικές ίντριγκες. Ενας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. ''Ο Παπανδρέου μαχαιρώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών του'' λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Το τελεσίγραφο της Ανγκελα: Αφού θα κάνεις δημοψήφισμα, εμείς θα θέσουμε τις ερωτήσεις.
Ο Σαρκοζί φωνάζει μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και καλεί τον Παπανδρέου στις Κάνες. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει νεύρα επειδή πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια που είχε ως οικοδεσπότης της συνάντησης εξαιτίας του ελληνικού δράματος.
Ο Παπανδρέου εξηγεί την ιδέα του. Η Μέρκελ έχει ένα σχέδιο. ''Ωραία, αφού θέλεις να ρωτήσεις τον λαό σου, ορίστε. Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Αφού θα κάνεις δημοψήφισμα, εμείς θα θέσουμε τις ερωτήσεις.
Η ερώτηση θα είναι: Θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ υπό τους όρους του προγράμματος προσαρμογής;
Είναι ρίσκο αλλά στο τέλος όλοι συμφωνούν''.
Στο αεροπλάνο της επιστροφής ο υπουργός Οικονομικών είχε μάλλον ήδη αποφασίσει να ρίξει τον Παπανδρέου και να ανέβει ο ίδιος στην ηγεσία της κυβέρνησης. Μόλις έφτασαν ο Βενιζέλος ανακοίνωσε χωρίς συνεννόηση με τον Παπανδρέου ότι το δημοψήφισμα ακυρώθηκε. Ο Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί».
Πηγή: Εθνος της Κυριακής http://www.iefimerida.gr/
TWEET ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ GIBRILL.. |
Φως στην δραματική περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομική κρίση και στα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες επιχειρεί να ρίξει ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο.
Με τίτλο «Ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη», το βιβλίο, πόνημα δύο από τους καλύτερους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες περιγράφει τα δραματικά λόγια που διημείφθησαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Η Κέρστον Γκάμελιν της «Suddeutsche Zeitung» και ο Ράιμουντ Λεβ της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF, έχουν ως μεγάλα ατού τις πολλές συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, αλλά και τη μοναδική πρόσβαση στα πρωτόκολλα των Antici, όπως ονομάζονται οι διπλωμάτες που κάθονται πίσω από τους αρχηγούς κρατών κατά τη διάρκεια των διασκέψεων.
Η ελληνική περιπέτεια, τα σενάρια για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, οι θυελλώδεις διάλογοι στην G20 στις Κάνες, η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και το γενικότερο παρασκήνιο της κρίσης καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στις 338 σελίδες του βιβλίου.
Στις 338 σελίδες του βιβλίου, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», καταγράφονται η ελληνική περιπέτεια, τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, οι θυελλώδεις διάλογοι στην G20 στις Κάνες και η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Γιώργος προς εταίρους: ''Θέλω τη βοήθειά σας''
Ιδιαίτερη έμφαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δίνουν οι συγγραφείς στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σήμαινε η αποκάλυψη από τον Ελληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 2009 ότι το χρέος και το έλλειμμα βρίσκονταν εκτός ελέγχου.
Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Η μεγάλη διστακτικότητα - από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010», οι ξένοι ανταποκριτές σημειώνουν:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου σημαίνει συναγερμό στη σύνοδο του Δεκεμβρίου: ''Η κατάσταση είναι δυσοίωνη. Εχω κληρονομήσει ένα τεράστιο έλλειμμα και ένα μεγάλο χρέος. Χρειάζομαι την υποστήριξή σας''. Το μόνο που παίρνει ως απάντηση είναι μερικές ευγενικές κουβέντες. Οπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά πρωτόκολλα εκείνης της Συνόδου, οι ηγέτες δεν αντιλαμβάνονται τις επικίνδυνες επιπτώσεις αυτής της αποκάλυψης. Η Μέρκελ ευχαριστεί τον Παπανδρέου επειδή μίλησε ανοιχτά και του λέει ''η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη''. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Χωρίς να γνωρίζει, λέει ''η Ελλάδα δεν είναι χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας''».
Ο Γιούνκερ, προφανώς αμφισβητεί τα ίδια του τα λόγια, καθώς προχωρά στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για την Ελλάδα «Αυτοί θα συλλέξουν όλα τα στοιχεία» λέει.
Μέρκελ προς Γιώργο: ''Τότε βγες από το ευρώ''
Αργότερα ο Παπανδρέου και η Μέρκελ διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
«Σε μια από τις πρώτες συνόδους για την κρίση, στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας που είχε στριμωχτεί στον τοίχο ξεκαθάρισε στους Γερμανούς ότι το ελληνικό πρόβλημα χρέους είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκό, και ότι και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και ολόκληρη η Ευρωζώνη, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, εάν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Η Μέρκελ το αντελήφθη αυτό ως απόπειρα εκβιασμού, όπως περιγράφει κάποιος από τους παρισταμένους. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και τελικά η Μέρκελ είπε θυμωμένη: ''Τότε βγες από το ευρώ''».
Η επιμονή της Μέρκελ στο δόγμα «ο καθένας οφείλει να διορθώνει τις ζημιές που ο ίδιος έχει κάνει» -κάτι που εξοργίζει τον Νικολά Σαρκοζί- τυφλώνει τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η συνειδητοποίηση έρχεται πλέον τον Φεβρουάριο του 2010. «Εκείνη την ημέρα αρχίζει η μετατόπιση της εξουσίας στην Ευρώπη. Η Γερμανία γίνεται ο εταίρος, τον οποίο πρέπει να ακολουθούν όλοι. Η Μέρκελ συνειδητοποιεί αργά ότι θα βγει από το δίλημμα μόνο αν πείσει τους Γερμανούς ότι είναι προς το συμφέρον τους να σώσουν την Ελλάδα. [...] την παραμονή της συνόδου η Μέρκελ καβγαδίζει με τον Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει να βοηθηθεί η Ελλάδα με μια κοινή οικονομική δράση. ''Αυτό θα είχε σταματήσει την κρίση'' λέει αργότερα μέλος του περιβάλλοντος του Βαν Ρομπάι. Αλλά η Μέρκελ αρνείται εκ νέου. Δεν θέλει αμοιβαιοποίηση της ευθύνης. Ο Γιούνκερ προσπαθεί να μεσολαβήσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα». Ο Βαν Ρομπάι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας την έναρξη της συνόδου. Τελικά βγαίνει ένα ανακοινωθέν που λέει ότι οι χώρες θα βοηθήσουν όταν κάποια χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τη συνδρομή του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα όμως δεν έχει ζητήσει βοήθεια» συμπληρώνουν. Και η κρίση παίρνει τον δρόμο της...
Ο «σπόρος», όμως, στις αγορές και στους πολίτες φυτεύεται από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στην περίφημη σύνοδο της G20 στις Κάνες, τον Νοέμβριο του 2011, μετά τον τεταμένο διάλογο με τον Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. «Τότε φαίνεται πως η κρίση κάνει απρόβλεπτους όλους τους παράγοντες. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί βιάζονται να δώσουν μόνοι τους μια συνέντευξη Τύπου. Υπό το βάρος της διένεξης για το δημοψήφισμα και την ανησυχία τους για το ευρώ, διαπράττουν ένα λάθος με βαρύτατες επιπτώσεις. Κάνουν λόγο για τη συνάντηση, τις αμφιβολίες και ανοίγουν έτσι τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας, που σέρνεται έκτοτε βασανιστικά και δεν θα τελειώσει οριστικά».
«Κανείς δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη»
Οι πραγματικές προετοιμασίες, όμως, για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ξεκινούν την άνοιξη του 2012 με τη σύσταση της ομάδας «Ελλάδα ΙΙ» από τον Γιούνκερ. Λίγο αργότερα σταματούν δια χειρός Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που άλλαξαν γνώμη εξαιτίας πολύ συγκεκριμένων λόγων.Στις αρχές του καλοκαιριού συγκεντρώνεται ένα σύνολο εγγράφων, με όλες τις μακροοικονομικές προσομοιώσεις και το υλικό είναι εύφλεκτο σαν χειροβομβίδα. Οι «σέρπα» φοβούνται ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Διστάζουν να παρουσιάσουν γενικά τα αποτελέσματα. «Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Αν γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα, η Ελλάδα θα ήταν νεκρή» θυμάται ένας «σέρπα». Η ομάδα παρουσιάζει τους υπολογισμούς στον Γιούνκερ, μετά στον Βαν Ρομπάι.
«Μετά από μια επίσκεψη στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου η Μέρκελ αποφασίζει οριστικά ότι όλα τα μέλη θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη. ''Δεν θα κάνουμε τίποτα. Η Ελλάδα θα μείνει'' λέει. Ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, είχε εκφράσει προσωπικά τη μεγάλη του ανησυχία για την κρίση στην Ευρωζώνη και είχε επισημάνει οικονομικές επιπτώσεις.
Το Πεκίνο φοβάται το ντόμινο και η Μέρκελ τον διαβεβαιώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Ο Σόιμπλε δεν έχει πειστεί ακόμη. Στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες το προσωπικό πιστεύει ότι γίνεται μάχη εξουσίας στο Βερολίνο για την έξοδο της Ελλάδας, όπου η Μέρκελ λέει όχι και ο Σόιμπλε ναι. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θεωρούν εαυτούς ευρωπαϊστές. Αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η άποψη του Σόιμπλε είναι του νομικού: υπάρχουν σαφείς κανόνες. Οποιος τους τηρεί, μένει. Οποιος δεν τους τηρεί φεύγει. Η Μέρκελ είναι πραγματίστρια. Ως καγκελάριος βρήκε 17 χώρες στο ευρώ. ''Με αυτούς πρέπει να πορευτώ''».
Στην G20 στο Τόκιο ενημερώνουν τον Σόιμπλε για τη μελέτη των «σέρπα». «Η ενημέρωση διαρκεί μία ώρα.
Ο Σόιμπλε μεταβαίνει στη Σιγκαπούρη, όπου λέει: ''Δεν έχει νόημα να κάνουμε υποθέσεις περί μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ''. Είχε αλλάξει γνώμη. Με αυτό έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Η αιφνιδιαστική μεταστροφή του Σόιμπλε είχε δύο αιτίες. Κινέζοι επενδυτές είχαν ξεκαθαρίσει στον υπουργό Οικονομικών, όπως νωρίτερα και στην καγκελάριο ότι δεν θα επενδύουν πλέον σε ομόλογα σε ευρώ, εφόσον οι ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν τη συνοχή των μελών και να λύσουν τα προβλήματα μιας τόσο μικρής χώρας όπως η Ελλάδα. Εάν η Ευρωζώνη αρχίσει να χάνει μέλη, θα τελειώσει η εμπιστοσύνη των Ασιατών επενδυτών.
Χαλαρή αντίδραση
Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να βελτιωθεί, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ανέφερε η Μέρκελ μετά τις αποκαλύψεις Παπανδρέου
Αλλαγή πλεύσης
Δεν έχει νόημα να κάνουμε υποθέσεις περί μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε ο Σόιμπλε μετά την επιστροφή από την G20 στο Τόκιο
Πρώτη νύξη για έξοδο
Η πρώτη νύξη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γίνεται το καλοκαίρι του 2011. «Τότε γίνεται στην Ουάσιγκτον μια πολύ κλειστή συνάντηση. Οι ''σέρπα'' ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ολλανδία, συναντώνται αργά το βράδυ στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου. Συζητούν για πρώτη φορά τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και συμφωνούν να ξεκινήσουν τους ανάλογους υπολογισμούς».
Το κόστος της επιστροφής
Επιπλέον, λίγο νωρίτερα ο Σόιμπλε είχε ζητήσει να του υπολογίσουν ποιο θα είναι το κόστος της επιστροφής της Ελλάδας σε δικό της νόμισμα.
Οι υπολογισμοί της τρόικας είναι σαφείς. Δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα βελτιωθεί εάν έχει δικό της νόμισμα.
Ηδη την ώρα της αποχώρησης η κατάρρευση του συναλλάγματος και ο υπολογισμός όλων των χρεών σε ευρώ θα ανέβει στο 400% του ΑΕΠ. Η Αθήνα θα ήταν άμεσα ανίκανη να πληρώσει. Οι πιστωτές θα έπρεπε να αποφασίσουν το κούρεμα μέρους του χρέους. Αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικό πρόβλημα πληρωμών και σε άλλες χώρες. Οι απαραίτητοι έλεγχοι στη διακίνηση του κεφαλαίου και τα διοικητικά μέτρα θα είχαν επιπτώσεις επί μια δεκαετία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ολοι θα ήταν χειρότερα μετά το Grexit, όχι μόνο η Ελλάδα».
Η ερμηνεία για την αποπομπή του Γιώργου
Οι συγγραφείς αναφέρονται και στο παρασκήνιο της αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία δίνοντας διαφορετικές εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία, η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει καμιά σχέση, παρά το επεισόδιο στις Κάνες. «Το σωστό είναι ότι ο Παπανδρέου έπεσε όχι εξαιτίας της Μέρκελ, αλλά από εσωκομματικές ίντριγκες. Ενας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. ''Ο Παπανδρέου μαχαιρώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών του'' λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Το τελεσίγραφο της Ανγκελα: Αφού θα κάνεις δημοψήφισμα, εμείς θα θέσουμε τις ερωτήσεις.
Ο Σαρκοζί φωνάζει μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και καλεί τον Παπανδρέου στις Κάνες. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει νεύρα επειδή πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια που είχε ως οικοδεσπότης της συνάντησης εξαιτίας του ελληνικού δράματος.
Ο Παπανδρέου εξηγεί την ιδέα του. Η Μέρκελ έχει ένα σχέδιο. ''Ωραία, αφού θέλεις να ρωτήσεις τον λαό σου, ορίστε. Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Αφού θα κάνεις δημοψήφισμα, εμείς θα θέσουμε τις ερωτήσεις.
Η ερώτηση θα είναι: Θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ υπό τους όρους του προγράμματος προσαρμογής;
Είναι ρίσκο αλλά στο τέλος όλοι συμφωνούν''.
Στο αεροπλάνο της επιστροφής ο υπουργός Οικονομικών είχε μάλλον ήδη αποφασίσει να ρίξει τον Παπανδρέου και να ανέβει ο ίδιος στην ηγεσία της κυβέρνησης. Μόλις έφτασαν ο Βενιζέλος ανακοίνωσε χωρίς συνεννόηση με τον Παπανδρέου ότι το δημοψήφισμα ακυρώθηκε. Ο Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί».
Πηγή: Εθνος της Κυριακής http://www.iefimerida.gr/
55 σχόλια:
Gazprom / GAZP
Trading Info
Security Description
Short Version
Full Version
Trading information 03.03.2014, 11:18:45
Security Short Name
Gazprom
Last Transaction Price, roubles
124.25
Change of Last Transaction Price to Last Transaction Price of Previous Trading Day, percent
-10.74%
κλμ κλμ ψιλοπεφτουν οι ξανθοι...
πως θα γινει το παίγνιον;;
για το γαυρο δεν υπαρχουν σχολια...
χρηματιστηριακο ειδος ...αφου στηριζεται σε χρημα και ξενους ...
απλα δεν παιξανε "η μαλλον σταματησε η κωλοφαρδεια...
αμα περασουν τη Ματζέστερ ,θα ανακαλεσω
αλλα νομιζω οτι η ευκαιρια χαθηκε αμεσως μετα το 2-0
Καλημέρα Μπάρμπα μας,
Καλή Σαρακοστή να έχουμε.
Βρέχει σήμερα στην Αθήνα,
ευτυχώς τον χαρταετό προλάβανε και τον σηκώσανε χθες στο Καραϊσκάκης.
Ας ελπίσουμε η κρίση στην Ουκρανία να μην γίνει εμφύλιος, και ότι οι Δυτικοί θα μπορέσουν να πιέσουν τους Ρώσους με οικονομικά μέτρα. Ήδη οι παράπλευρες απώλειες ξεκίνησαν...
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1189429/voytia-9-sto-hrhmatisthrio-ths-moshas.html
Καλημέρα σε όλους
κλμ καλη (τε)σαρακοστη σε ολους.
ολη η κατασταση ...δημιουργημα της Δυσης...ο ατυχης λαος θα την πληρωσει
παλι με ΔΝΤ χρεη,μετρα και χαμπερια.
η αρκουδα εχει ζωτικοτατα συμφεροντα...
ολα θα μεινουν στα λογια ...
δλδ τι θα πει η Γερμανια και η ευρωπη;
δεν θελουμε αεριο;;;
αστους θα ταβρουνε στο παζαρι...
Καλημέρα σε όλους τους φίλους Καλή σαρακοστή
http://i493.photobucket.com/albums/rr293/kostaskarys/Politics/4207dfe9.jpg
οι ...DAXακηδες ,ψιλομαζευουσιν
και βροχα πεφτει θρου στρατέ...
ωραιοτατα
Καθαρη Δευτερα τζακατη
Απολαυστικός Νίκος Αλέφαντος στον sportdog: Ο μαραθωνοδρόμος, η βδέλλα και το μεγάλο έγκλημα του Μίτσελ! "Νέο συμβόλαιο στον Αναστασίου" -"Δεν έχει τέτοιο παίκτη ο Ολυμπιακός"!
http://www.sportdog.gr/sports/podosfairo/article/219092/alefantos-ta-panta-ola-gia-ntermpi
οταν τα χωνει ο Αλέ...ειναι απολαυση.
μην τον χασετε
Καλημερα,για τζακατη την βλεπω κ εγω την καθαρη Δευτερα,βρεχει ολη μερα.
Τουλαχιστον δεν μας εβρεξε χτες η εβρεξε ελαχιστα νωρις το απογευμα κ χαρηκαμε καρναβαλι κ ειδικα τους φανους το βραδυ.
Οσο για τον ΘΡΥΛΟ,δεν επαιξε μπαλα κ εχασε,ξεχασατε βεβαια οτι ειναι η πρωτη φορα που εχασε ΦΕΤΟΣ(αρχες Μαρτη),σιγα τα ωα.
Ξεχνατε βεβαια οτι πριν 3 μερες ειχε εναν πολυ σημαντικο αγωνα τον οποιο κ κερδισε.
Εδω μερικοι βαζελοι πανηγυριζαν κ την μερα που απεκλεισε στο κυπελο τον Ατρομητο(προφανως για την ισοπαλια του,ενω οι ιδιοι ακομα παραμιλανε για τον Ατρομητο κ ειχαν ξεφτυλιστει απο μια υποδιεστερη επαρχιακη ομαδα).
χαχαχα αν σκοπος της υπαρξης σας ειναι μονο να νικησετε τον ΘΡΥΛΟ κ φερνατε τοσο βαρεως τον προηγουμενο αγωνα με τον Πρωταθλητη,ε τοτε τα καταφερατε,ειχατε κ σεις μια νικη,μπορειτε να ξεχασετε τοσους διασυρμους,οπως απο τον Πλατανια.
ωρε γειτονα..κλμ
δεν πρεπει για το καλο του αθληματος
να χανουν και οι παραδες καμμια φορα;;
ετσι να ανακατευεται η σουπα
και να γινεται αυτοκριτικη...
ο Αλε τα ειπεν ολα
Δεν ειπα κατι τετοιο Ηλια,ασε που θα περναν κ τα μυαλα μας αερα κ θα κατανουσαμε για μπατσες.
Βασικα δεν διαφωνησα μαζι σου αλλα με καποιον αλλον......ξερει αυτος...χεχεχε....αστον λιγο να στανιαρει απο την πολυ πικρα,να αντιδρασει σαν παιδι(να μας κοουτσαρει κ σωστα στο ταμπλω).
.............
.....
κατανουσαμε=καταντουσαμε
THE WALL STREET JOURNAL Archives | Email alerts
March 2, 2014, 11:44 p.m. EST
U.S., Europe threaten to punish Putin...
ωχ ωχ...οι ...πεοι σχεδιαζουν να τιμωρησουν τον Πουτίν
http://www.marketwatch.com/story/us-europe-threaten-to-punish-putin-2014-03-02
και τωρα;;τι θα κανουμε τωρα;;;
(κατα καραγκιοζην...)
Καλημέρα σε όλους τους φίλους Καλή σαρακοστή
Καλη Σαρακοστη σε ολους! Εχουμε και τα Ρωσο-ουκρανικα ενδιαφερουσα θα ειναι η εβδομαδα
11 μοναδες ανεβηκαν τα σπρεντακια
Να μαι κι εγώ....
Έχουμε λοιπόν και λέμε.
Vix Check = Έχουμε
Gold Check = Έχουμε
Silver Check = Έχουμε
Grains Check = Έχουμε
Oil Check = Έχουμε
Short Bonds Check = Έχουμε
Shorts Shares Check = Δεν είχαμε, ανοίξαμε.
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!
Αυτό δεν είναι χαρτοφυλάκιο, είναι η Δευτέρα παρουσία σε στοίχημα!
Καλή Σαρακοστή φίλοι μου!
Καλή Σαρακοστή σε όλους ευχαριστω για τις ευχές.
Με περιμένουν κάτι γαρίδες κάτι frutti di Mare
Επιστρέφω
Τι να κανεις art αμα δεν βγαινει το..πανω ,χτιζεις σορτοχαρτοφυλακιο
με προσευχες για πολεμους χαχα
Buffett: Δεν πουλάω μετοχές λόγω Ουκρανίας
Δεν αποφασίζω με βάση τα νέα της ημέρας, δηλώνει ο πολυεκατομμυριούχος.
Τεχνικα σωστες κινησεις για τα περισσοτερα προιοντα παντως ..κανουμε και λιγο πλακιτσα
Ευλόγησον.
Ο Buffet, όλο τι δεν κάνει μας λέει.
Δεν μαθαίνουμε όμως το τι κάνει.
Ας πούμε αυτές τις μετοχές που λέει πως δεν τις πουλάει λόγω Ουκρανίας, βγήκε να μας πει πότε τις αγόρασε;
Γκαζοντενεκέδες...
εν τω μεταξυ...
απο την μερια του Βλαδιμιρ Δλαδιμιροβιτσ...δεν εχει πεσει ουτε
κροτις...
στρατηγικη "αρκουδας"...ετσι για νάχει ο Γιαννακις ο Κον...
το κατω δεδομενο,μεχρι αποφορτησης και χωνεματος "η αλλεως πεος ...καιρο ειχαμε να βρεθουμε σε δουλειες
Αρταξι μου
ευχομαι να σου βγει το "κουντό" και εμεις το ποπολο να μαζεψουμε τα χαρτακια που θα δωσουν(;) στο πιρ παρα
Αρταξι
κοιτα και λιγο το φιλο μου τον BDIY..
Δεν έχω όχημα για να παίξω τον Baltic μπάρμπα μου, εκτός κι αν γνωρίζεις κάτι που δεν ξέρω.
εχω τη σκουνα μου(φωτό)...
να τη δωσω για σκραπέ ...να κονομισω
τωρα που ειναι σταπάνω του
Πάλι οι σορτ θα κλαίνε ...ΕΙΠΑΜΕ σορτ όταν Θελει η GOLDMAN και τα φιλαράκια οχι τα brokerakia..
Δυστυχώς εδώ η Goldman δεν μπορεί να κάνει τίποτα!
Για την ώρα κλάψε εσύ!
o DAXes -3%.. 9400 βασταει;;
τα Γκαζπρομια στο -15%
και ο MICEX στο -12%...
με καμμια ψευτοκροτιδα ...θα επανελθουν
οσον ουπω ανοιγουν και οι κοκκινοκωλοι
http://stockcharts.com/c-sc/sc?s=GREK&p=D&b=5&g=0&i=0&r=1393860473854
στο -3% περιπου το grek ,σχετικα ηρεμος ο Αμερικανος δεν υφισταται ιδιαιτερες επιπτωσεις αυτος
Το Grek εντωμεταξυ που το κοιτουσα σαν υπερβολικα ΕΕΕ δεν εχει;
Δεν την πολυκαταλαβα τηN ερωτηση ART..
Κοιτουσα τα holdings του Grek κι εχει κοντα στο 10%. Τρια εψιλο. Το θεωρω υπερβολικο ποσοστο, ανεξαρτητως σταθμισης.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ
ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Η ΟΧΙ
ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΑ ΨΗΛΑ
H ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ,ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ
ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΡΩΣΙΑ
Η ΡΩΣΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ
ΑΡΑ 2 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ
Η ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
Η ΣΠΑΕΙ ΣΤΑ 2
ΠΑΛΙ ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑ
Η χωρα θα διχοτομηθει Μικρε.
Ναι ειναι μεγαλο το 10% εεε οντως. Η χωρα και γω βλεπω να διχοτομειται αν και ειναι λιγο νωρις για εκτιμησεις
Πάμε δυνατά για 1350..το σχέδιο σε πλήρη εξέλιξη..
Παπαγαλε.. Ο σωζων εαυτον σωθητω. Μπες αυριο αγοραστης στο ανοιγμα μαρκετ να τους τα μαζεψεις ολα. Τον καφε της παρηγοριας θα στον κερασω εγω.
Κάποιοι απο της 9000 του dax της 1120 του ΓΔ και της 1790 ονειρεύονταν καταστροφές και κέρδη απο το σορτ....πόσους καφέδες της παρήγοριας θα εχουν πιει
1790 του SP
Καλα αν χασουν και στις αγορες
οι δυτικοι
χαχαχαχαχαχα θα γελαω για χρονια
Δεν ξερω Theo. Ο δικος σου παντως κερασμενος. Μην ξεχασεις ομως να βγεις αγοραστης αυριο. Πανω δεν το βλεπεις ειπες;
και καθε κριση τελειωνει με εναν πολεμο
βρε λες
Από το 2011 διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ξεκίνησε ως σειρά διαδηλώσεων, μέρος της Αραβικής Άνοιξης
2014 ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΚΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ
Απο τον Ιούνιο 2013 850 ναι πάνω ...εκει που πρέπει θα παει...ότι και να ονειρεύονται κάποιοι...σορτ όταν πρέπει και ΘΕΛΟΥΝ οι φίλοι...
Russia Bear 3X Direxion (AMEX)
ETF Home Page: RUSS +20.05% !!!!
Αν ο αμερικανος εχει καλο κλεισιμο
μην δουμε κανενα +2 στον γερμανο
καλα πιο χαζοι και απο εμας
ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΚΑΙ ΔΝΤ
Η EE θα επιβάλλει κυρώσεις αν η Μόσχα δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, διαμηνύει ο Πολωνός ΥΠΕΞ Σικόρσ
ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ
ΛΟΙΠΩΝ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΕΣ
Επίσης, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε συζητούν αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για ζητήματα σχετικά με την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες.
ΚΛΑΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΧΑΧΑΧΑΧΑΑ
Theo, σου ευχομαι οι "φιλοι" νσ σου παρουν τα χαρτακια αυριο γιατι οχι μονο καφε αλλα κονιακακι και μοιρολογιστρα θα σου' χω... Κι οταν απαντας σε μενα, μη μου λες σε παρακαλω για το τι εκαμαν οι αλλοι.
Μεγαλη κινηση στη εισοδο απο Αθηνων-Λαμιας ..
Δεν μας χαλαει εδω μια..αναμπουμπουλα στο ΧΑΑ ,λογω της κρισιμης καταστασης στην Ουκρανιας
ο τροπος θα ..δειξει και τις πραγματικες διαθεσεις
η Ελλαδα εδω και καιρο ειναι μια ΑΛΛΗ αγορα
Το φθινοπωρο θυμαμαι καπου στα 2,9 δισ οτι υπολογιζοταν το δημοσιονομικο κενο ..
ε σιγα-σιγα μηδενιστηκε
για το 2014 λεμε
Δημοσίευση σχολίου