Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


O ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ  beta MΙΑΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ...


Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μιας μετοχής είναι ο κίνδυνος (γνωστός και ως ρίσκο) που περικλείεται σε αυτήν. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να διακριθεί σε συστηματικό και σε μη συστηματικό κίνδυνο.

Ο συντελεστής “beta” (beta coefficient) είναι ένα σύγχρονο χρηματοοικονομικό εργαλείο που βοηθά στη μέτρηση του συστηματικού (μη διαφοροποιήσιμου) κινδύνου μιας μετοχής, δηλαδή του κινδύνου του αξιόγραφου που προέρχεται από τις διακυμάνσεις της συνολικής χρηματιστηριακής αγοράς και ο οποίος δεν εξουδετερώνεται από τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου.

Με τη λέξη διαφοροποίηση ορίζουμε το συνδυασμό μετοχών διαφορετικού κινδύνου και προσδοκώμενης απόδοσης (δηλαδή συνήθως διαφορετικών εταιριών και κλάδων), ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός του συνολικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου μετοχών. Ο μη συστηματικός (διαφοροποιήσιμος) κίνδυνος προκύπτει από γεγονότα και δεδομένα που αφορούν στην ίδια την εταιρία και τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της βραχυχρόνια ή μακροχρόνια.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η ερμηνεία του κινδύνου και η διάκρισή του σε συστηματικό και μη συστηματικό;

Πρώτος λόγος είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον κίνδυνο και την απόδοση του χαρτοφυλακίου. Οσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των μετοχών των οποίων ο συντελεστής κινδύνου είναι υψηλός, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο συνολικός κίνδυνος του χαρτοφυλακίου, αλλά και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνητική του απόδοση, δηλαδή η αποζημίωση του επενδυτή με υψηλότερα κέρδη στο μέλλον.

Ένας δεύτερος λόγος για τη διάκριση των κινδύνων συνίσταται στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν διαφορετικές χρηματοοικονομικές γνώσεις και ξεχωριστές πληροφορίες με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται η ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων και η αξιολόγηση της ποιότητας των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιριών.

Το γεγονός αυτό τους οδηγεί σε επίσης διαφοροποιημένες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς, με αποτέλεσμα να διαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους με μετοχές διαφορετικών εταιριών και κλάδων, δηλαδή με διαφορετικό συντελεστή κινδύνου.

Τέλος, η διάκριση μεταξύ δύο τύπων κινδύνου είναι κρίσιμη, για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαφοροποίηση των μετοχών που απαρτίζουν ένα χαρτοφυλάκιο, ώστε να μειωθεί ο ειδικός (μη συστηματικός) κίνδυνος μέσω της διαφοροποίησης.

Τι ακριβώς όμως μετρά ο συντελεστής “beta”;


Μετράει τον βαθμό στον οποίο οι αποδόσεις μιας μετοχής συν-διακυμαίνονται με τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου αγοράς Μ, την απόδοση δηλαδή μιας μετοχής σε σύγκριση με την απόδοση της αγοράς, που ορίζεται από την πορεία του γενικού δείκτη του κάθε χρηματιστηρίου.
Ο γενικός δείκτης - ο οποίος μετρά την επίδοση της συγκεκριμένης αγοράς - έχει εξ’ ορισμού συντελεστή “beta” ίσο με τη μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι μια μετοχή με συντελεστή “beta” 1,3, θα μεταβάλλεται κατά 1,3% για κάθε μεταβολή του δείκτη ίση με 1,0% (ή θα μεταβάλλεται κατά 13% για κάθε μεταβολή του δείκτη ίση με 10%). Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την ορθή εξαγωγή του “beta”, είναι ένας αντιπροσωπευτικός γενικός δείκτης.

Τι είναι όμως η διαφοροποίηση του κινδύνου, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, και πώς επιτυγχάνεται;

Η διαφοροποίηση του κινδύνου (diversification effect) σε ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών επιτυγχάνεται όταν συνδυάζοντας μετοχές διαφορετικού κινδύνου και προσδοκώμενης απόδοσης - όπως π.χ. μετοχές από διαφορετικούς κλάδους - καταφέρουμε να περιορίσουμε το μη συστηματικό (διαφοροποιήσιμο) κίνδυνο του χαρτοφυλακίου.

Όσο μικρότερος είναι δηλαδή ο συντελεστής συσχέτισης “p” μεταξύ των μετοχών, τόσο μικρότερος είναι και ο συνολικός κίνδυνος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τυχαίες μεταβολές στην απόδοση του ενός αξιόγραφου αντισταθμίζονται από τις τυχαίες μεταβολές στην απόδοση του άλλου αξιόγραφου, έτσι ώστε να διασπείρεται ο κίνδυνος για το συνολικό χαρτοφυλάκιο.


Ο συντελεστής αυτός είναι ο συντελεστής συσχετισμού των αποδόσεων των αξιόγραφων που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο και μπορεί να λάβει τιμές από -1 έως 1. Όταν δε ο συντελεστής αυτός έχει θετική συσχέτιση μονάδας (είναι δηλαδή ίσος με 1), τότε ο κίνδυνος δεν εξουδετερώνεται, καθώς οι τυχαίες μεταβολές στις αποδόσεις των αξιόγραφων του χαρτοφυλακίου συγκλίνουν στην πορεία τους μέσα στο χρόνο.

http://iraj.gr/

18 σχόλια:

Ilias D είπε...

Καλημερα σας.
Κατι που το θεωρησα ενδιαφερον
http://bankingnews.gr/bank-insider/item/149643-%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B7-2,5-3-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%82-2016-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-50-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%AE-1,7-p-bv.html

Θα μπορουσε καποιος να μας πει 2 λογια κ ποια τραπεζα ειναι καλυτερη;
Μιχαλη;


profit είπε...

Καλημερα Ελλάδα καλημερα Κοζάνη

michele είπε...

Καλο μεσημερι,καλο μεσημερι σε ολους!

michele είπε...

Σε επιπεδο core Tier 1 αλφα +ευρωβ οι καλυτερες
σε επιπεδο δανειων η ΕΤΕ
Σε επιπεδο μακροπροθεσμης αποδοσης η ΠΕΙΡ


Αυτα πιστευω χονδρικα για τις τραπεζες

Ilias D είπε...

οκ. Μιχαλη,νασαι καλα.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Δεν υπάρχουν core Tier 1 και Βασιλείες II-ΙΙΙ για τον παπατσάκο.

Υπάρχει μόνο το κριτήριο αν οι τράπεζες έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους-διαφημίσεις στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο.

Όταν σε αυτό το τομέα "όλα πάνε καλά" τότε οι τράπεζες γίνονται όμορφες πριγκιποπούλες και οι ΣαλλοΚωστοπουλοΜιχάλου είναι ιππότες που θα την σώσουν από το δράκο (τρόικα).

Όταν ο συγγραφέας του παραμυθιού δεν είναι ικανοποιημένος από τους ήρωες και την κυβέρνηση, γιατί του απομάκρυναν τον αγαπητό του Προβόπολο (ίσης σημασίας με τον διωγμό κατά του Κολοκοτρώνη), τότε αρχίζει και βλέπει καταστροφές, χάρτινους δράκους στους ισολογισμούς τους κλπ κλπ.

Αν ο Παπατσάκος μπορεί να αποτιμήσει σωστά τις ελληνικές τράπεζες, τότε και εγώ μπορώ να πετάξω διαστημόπλοιο στον Άρη. Την ίδια επιτυχία θα έχουμε.

Απλά ο συγκεκριμένος συντηρείται στο χώρο από κάποιες πηγές που του δίνουν ΟΤΙ θέλουν και ΟΤΑΝ θέλουν, για να το σερβίρει στον κόσμο. Κι επειδή ο κόσμος που ασχολείται με το ΧΑΑ ανακυκλώνεται και μπαίνουν όλο και πιο νέοι, κανείς δεν θυμάται το πόσες φορές καταστραφήκανε ακολουθώντας τον παπατσάκο (πχ δεν θα πούλαγα ΕΤΕ στα 5 ευρώ...).

κ.α. πολλά που δεν έχει νόημα να αναφερθούν. Οι παλαιότεροι τα ξέρουν.

michele είπε...

Γιαννη ετσι ειναι χοντρικα ,αλλα και λεπτομερειακα

Βεβαια τα ..νουμερα υπαρχουν ,οσο μπορει κανεις να..αποτιμησει μια ελληνικη -η και ξενη- ελληνικη τραπεζα

αλλα ειπαμε ακολουθουμε την αγορα και παιρνουμε τα κερδη που μας δινει ακομα ΚΑΙ απο τις τραπεζες
Ετσι κι αλλιως καποιοι αλλοι
θα φυγουν
πολυ μακριαααααααα

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Τα νούμερα υπάρχουν, μαγειρεύονται, ωραιοποιούνται/δραματοποιούνται αναλόγως των καταστάσεων. Σε όλες τις εταιρίες πάνω-κάτω έτσι γίνεται και κανείς αναλυτής δεν μπορεί να δει παραπέρα από τα στοιχεία που του δίνουν.

Απλα ΕΓΩ προτιμάω να βλέπω τα νούμερα από μια έκθεση της Nomura, της Barclays, ή μιας χρηματιστηρικής, παρά να τα βλέπω από το συγκεκριμένο site .

Ακόμα κι αν είναι τα ίδια, ο τρόπος που τα παρουσιάζει δεν μου δίνει καλή αίσθηση.

Τώρα για το αν θα πάνε και που... ε αυτό περιμένουμε. Να τρέξουν. Τώρα το γιατί, το πώς, το αν δικαιολογείται η αποτίμηση ή όχι είναι αστερίσκοι στις λεπτομέρειες.

Καλό απόγευμα σε όλους, έχουμε κι ένα αεροπλάνο να πιάσουμε για βραδυνό γάμο στα Χανιά....

μπαρμπαλιας είπε...

σωστος ο Ατος ,οπως παντα.
οσον αφορα τον Παπατζάκο μας και την
παρουσια του στην πιατσα...
οι μασκες πεσανε
αποκαληφθηκε
και το αποτελεσμα το βλεπουμε ολοι.
παει κανεις απο εκει ;
"η περνας και δεν ξαναπερνας...
θερισε τις θυελλες του κιαυτος...

με την ευκαιρια θελω να υπογραμμισω οτι ολοι πηραμε τα "μαθηματα"μας στο διαδυκτιο...
και ο καθενας εχει ταμπουρωθει

Ilias D είπε...

Ευχαριστω Γιαννη.
Δεν εχω διαφορετικη αποψη για τον Λεω,γιαυτο αλλωστε δεν τον διαβαζω παρα μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις κ μαλιστα συγκεκριμενα κομματια οπως αυτο,κ αυτο γιατι δεν εχω προσβαση στα στοιχεια της Nomura,τα οποια κ σε τελικη θα μου ειταν σχεδον αχρηστα λογω οικονομικων γνωσεων.
Καλο ταξιδι ναχεις,καλα να περασεις κ καλη επανοδο...
ασε που χρειαζομαστε κ κοσμο για σπρωξιμο απο Δευτερα,τι να κανουμε μονοι μας,εγω ο Γιανναρος κ η Καιτη;
χαχαχα

Ilias D είπε...

...α κ για να μην ξεχνιομαστε,NBG +0.25%.

μπαρμπαλιας είπε...

γιατι ωρε Μικρο σε εχουμε στεναχώρ;;;
καντο λιανα

michele είπε...

Καλο βραδυ παλληκαρια,παω με την αγαπημενη να τσουγκρισω τα ποτακια για τα 20 χρονια :)

profit είπε...

Απο καρδιάς τα καλυτερα

μπαρμπαλιας είπε...

ευχες Μικ και στους δυο σας

Ilias D είπε...

Καλα να περασετε.σε 30 χρονια να τσουγκρισετε τα 50 κ εμεις να σας ευχηθουμε κ τοτε.

profit είπε...

Ρε την Γκανα !!!

ο dwk είπε...

…πάντα αγαπημένοι και ευτυχισμένοι !