Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


EURΟΒΑΝΚ: KENΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ..


Η επιστροφή στην κερδοφορία το συντομότερο δυνατό, αποτελεί τον κεντρικό στόχο της Eurobank, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.
«Για τον σκοπό αυτό, εργαζόμαστε πάνω σε ένα δομημένο πρόγραμμα στρατηγικού μετασχηματισμού, με ιεραρχημένες προτεραιότητες και συγκεκριμένους στόχους, που βασίζεται σε τρεις άξονες», είπε ο κ. Μεγάλου.
Στη διαχείριση κινδύνων και επισφαλειών, στην ενίσχυση της σχέσης με τους πελάτες για τη μεγιστοποίηση των εσόδων και τη βελτίωση της ρευστότητας, καθώς και στο μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ο Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι στην πρώτη φάση, την οποία διανύουμε, προτεραιότητα αποδίδεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον σκοπό αυτό, η Eurobank προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών εσωτερικής αναδιοργάνωσης. Έτσι, υπήρξε η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία δημιούργησε μια ανεξάρτητη μονάδα, με αποκλειστική αρμοδιότητα και αντικείμενο την διαχείριση προβληματικών δανείων. Επίσης, σε συνεργασία με τις άλλες τράπεζες, αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση περιπτώσεων προβληματικών δανείων και την ανασυγκρότηση κλάδων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, δημιούργησε και μια άλλη εξειδικευμένη μονάδα, με στόχο την υποστήριξη πελατών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους, αλλά παρουσιάζουν δυνατότητες ανάκαμψης.
«Στόχος είναι να επικεντρώσουμε εφεξής όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των εργασιών μας. Μέσα από τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποσκοπούμε, ήδη από φέτος, σε σταθερή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων. Στη βελτίωση των εσόδων αναμένουμε να συμβάλει και η αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας για το 2014 είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους μας κατά 100 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Μεγάλου.
«Ύστερα από την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με μια ισχυρή και κατά τα δύο τρίτα ιδιωτική κεφαλαιακή βάση, με επενδυτές παγκοσμίου κύρους στο μετοχολόγιο της, η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο CEO της Eurobank, κλείνοντας την ομιλία του.

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Ο υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και οι ισχυροί μέτοχοι είναι τα «όπλα» της Eurobank εν όψει των πανευρωπαϊκών stress tests. H τράπεζα προσέρχεται με αυτοπεποίθηση και εκτιμά ως απολύτως διαχειρίσιμη την έκβαση των ασκήσεων αντοχής που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Xρήστος Μεγάλου.
Οπως με έμφαση τονίζει απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους του Ομίλου, οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι διεθνείς επενδυτές υψηλής οικονομικής επιφάνειας, με τεράστια εμπειρία σε ανάλογες τραπεζικές συνθήκες, οι οποίοι πριν επενδύσουν στη Eurobank γνώριζαν και τη μεθοδολογία των stress tests και τα δεδομένα της τράπεζας.
Μάλιστα, ο κ. Μεγάλου σημειώνει ότι ενδεχομένως θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει η Eurobank, συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αγοράς.
Σε επιστολή προς τους εργαζομένους, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας επιχειρεί απολογισμό για τον ένα χρόνο διοίκησής του, σημειώνοντας ότι η Eurobank είναι πλέον η πρώτη ελληνική τράπεζα με πλειοψηφία ιδιωτών μετόχων, σε ποσοστό περίπου 65% μετά την ανακεφαλαιοποίηση, είναι η πιο διεθνοποιημένη ελληνική τράπεζα, με κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς ως βασικούς επενδυτές, είναι κεφαλαιακά ισχυρή, με τον υψηλότερο δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων CT1 17,7% στην Ελλάδα και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Οσον αφορά τη ρευστότητα, έχει ενισχυθεί σημαντικά και η τράπεζα διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα.
Ο πρόσφατος δανεισμός, μέσω της έκδοσης ομολόγου, δείχνει στην κατεύθυνση της σταδιακής αποκατάστασης της πρόσβασης στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε σημαντικά και μηδενίστηκε η χρηματοδότηση μέσω του ELA, με θετική επίδραση στο κόστος.
H Εurobank ολοκλήρωσε μια σειρά κινήσεων, αρχής γενομένης από την αύξηση μ.κ. ύψους 2,864 δισ. ευρώ, πραγματοποίησε εθελούσια έξοδο με ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ έχει εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,18% όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Η τράπεζα σταθεροποιήθηκε με την απόκτηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank, διασφαλίζοντας το συστημικό ρόλο της και μάλιστα η λειτουργική συγχώνευση συντελέστηκε μέσα στα χρονοδιαγράμματα ή και ακόμη νωρίτερα, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται οι σημαντικές συνέργειες από την απορρόφηση των δύο οργανισμών, τονίζει ο κ. Μεγάλου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογραμμίζει ότι η τράπεζα έχει τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν της. Κατ' αρχάς την ενεργό διαχείριση των προβληματικών δανείων, η οποία θα γίνει με συνέπεια, ευαισθησία αλλά και αποτελεσματικότητα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Η επιτυχία σ’ αυτόν τον τομέα, στον οποίο η τράπεζα έχει ήδη αναπτύξει πρωτοποριακές δομές και τεχνογνωσία, θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της Eurobank.
Δεύτερη πρόκληση είναι η ενίσχυση της καταθετικής βάσης, στοχεύοντας σε πελάτες που εμπιστεύονται την τράπεζα και εκτιμούν το επίπεδο υπηρεσιών, προσβλέποντας σε μόνιμες σχέσεις βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος.
Η δημιουργία υγιούς ρευστότητας, με κόστος που ανταποκρίνεται στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς, θα είναι η βάση της μελλοντικής ανάπτυξης, επισημαίνει ο κ. Μεγάλου, ο οποίος προσθέτει ότι η ρευστότητα της τράπεζας θα διοχετεύεται επιλεκτικά σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, που ανταποκρίνονται στα κριτήρια της καλής συναλλακτικής συμπεριφοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ικανότητας δημιουργίας και διατήρησης εσόδων.
Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας θα συμβάλει στη θωράκισή της αλλά και στη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία, καταλήγει ο κ. Μεγάλου.
Νέα στελέχη
Τη διοικητική της ομάδα ενισχύει η Eurobank με την επιστροφή του Θεόδωρου Καλαντώνη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής της τράπεζας, ενώ ο Φωκίων Καραβίας θα έχει την εποπτεία του wholesale banking.

Ο κ. Καλαντώνης ήταν επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος της Εurobank, μετεγγράφηκε στη συνέχεια στην Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,73% και επιστρέφει στη Eurobank έχοντας τη συνολική εποπτεία του retail banking της τράπεζας.

www.naftemporiki.gr

7 σχόλια:

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

http://m.youtube.com/?#/watch?v=m0AKJMGxwpE


Depeche Mode - Enjoy The Silence (Official Music Video)

michele είπε...

Καλο μεσημερι,με αερακι για ολους!

Διαβαστε αυτο το ωραιο αρθρο απο Γαλλο δημοσιογραφο ,για την Εθνικη Ελλαδας

http://popaganda.gr/ethniki-elladas-ennia-tou-tragikou/

michele είπε...

Nα πουμε -ως ευγενεις που ειμαστε- χρονια πολλα στον Πετραν Λεωτσακο
και σε
ολους τους Πετρους-Παυλους-Παυλινες

michele είπε...

Ειρωνία είναι να είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Χοσέ Μουρίνιο στην Μύκονο και ο Τζαβέλας με τον Μανιάτη να είναι στην Βραζιλία για μπάλα.

Απο φιλο στο twitter

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Φοβερό άρθρο από τον Γάλλο δημοσιογράφο, ευτυχώς υπάρχουν μερικοί φιλέλληνες ακόμα...

Πάμε μωρή Ελλαδάρα!!!!

michele είπε...

Παρτε και λιγο ΠΟΤΑΜΙ
να ειμαστε εντος των εξελιξεων

http://topotami.gr/nea/ta-apotelesmata-tou-dotmocracy/

profit είπε...

Καλη επιτυχία στην Εθνική μας!!!