Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με καφεδάκι


Χρεοκοπεί και με "σφραγίδα" ISDA η Αργεντινή
Αναβάθμιση της Ελλάδας κατα 2 βαθμίδες 
απο Moody's


Απόφαση-σοκ για την Αργεντινή έλαβε η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία ενεργοποιεί τις πληρωμές των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) που συνδέονται με το χρέος της χώρας -και θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 1 δισ. δολάρια.

Η απόφαση της ISDA υποχρεώνει τους πωλητές των CDS να πληρώσουν τους αγοραστές, καθώς η 15μελής αρμόδια επιτροπή έκρινε πως η αδυναμία της Αργεντινής να πληρώσει τόκους από αναδιαρθρωμένα ομόλογα έως τη λήξη της διορίας της 30ης Ιουλίου αποτελεί "πιστωτικό γεγονός".

Η διαβούλευση ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της UBS και για την επικύρωση του "credit event" απαιτούνταν πλειοψηφία 80%, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη των 13 από τα 15 μέλη της επιτροπής.

Η χρεοκοπία ενός κράτους είναι γεγονός όταν μια χώρα εκδηλώνει αδυναμία πληρωμής μιας οφειλής προς τους πιστωτές της -σε αυτή την περίπτωση, η Αργεντινή δεν κατάφερε να πληρώσει επενδυτές που διακρατούσαν κρατικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί πριν από το 2001, τη χρονιά που η Αργεντινή χρεοκόπησε για οφειλές άνω των 80 δισ. δολαρίων.

Η χώρσ είχε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να εξοφλήσει τόκους αξίας 539 εκατ. δολαρίων στους ομολογιούχους που είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και το 2010. Η Αργεντινή κατέθεσε το ποσό αυτό στην Bank of New York Mellon, που διαχειρίζεται τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα, τον Ιούνιο, ωστόσο η πληρωμή των ομολογιούχων "πάγωσε" όταν αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Αργεντινή οφείλει να πληρώσει και περίπου 1,33 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (στους λεγόμενους holdout investors ή κατά κόσμον hedge funds-"όρνεα").

Το Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να "υπακούσει" υποστηρίζοντας ότι εάν ενέδιδε στις απαιτήσεις αυτών των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) που απαγορεύει στην Αργεντινή να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

Η ρήτρα ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Εάν λοιπόν η Αργεντινή πλήρωνε τα hedge funds θα έπρεπε να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να έφτανε τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.

Ακολούθησε περίοδος χάριτος 30 ημερών για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έληξε την Τετάρτη. Σε μια ύστατη προσπάθεια, φήμες ήθελαν την JPMorgan να έχει προσεγγίσει ορισμένους από τους "αποστάτες" επενδυτές με πρόθεση να αγοράσει μέρος των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους. Ένας από αυτούς τους επενδυτές, η Aurelius Capital Management είπε την Πέμπτη πως δεν έχει ακούσει ακόμη κάποια "αξιόλογη" προτάση από τον ιδιωτικό τομέα αναφορικά με την αγορά ομολόγων της Αργεντινής.

Άτεγκτος ο Αμερικανός δικαστής

Αυστηρή στάση διατηρεί ο Αμερικανός δικαστής Thomas Griesa -που έλαβε την επίμαχη απόφαση δικαίωσης των hedge funds- επικρίνοντας την κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως τη διέταξε.

Στην ακρόαση που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Griesa είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή "να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση" από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές. Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε "μισή αλήθεια".

Επίσης, απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για αντικατάσταση του διορισμένου από το δικαστήριο μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, τον οποίο το Μπουένος Άιρες δεν εμπιστεύεται. "Δεν υπάρχει λόγος διορισμού νέου μεσολαβητή", είπε.


Πηγή:www.capital.gr
............................................................................................................................
Στην… πολυαναμενόμενη και προεξοφλημένη από πολλούς αναλυτές, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες και με σταθερό το “outlook”, προέβη η Moody’s.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε Caa1 από Caa3 προηγουμένως την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, συγκλίνοντας με τις άλλες δύο εκ των «τριών αδελφών» - όπως αποκαλούνται οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης (Moody΄ s, S&P και Fitch). Παρά την αναβάθμιση, ωστόσο, η Moody΄s εξακολουθεί να κατατάσσει τη χώρα μας μία βαθμίδα χαμηλότερα από την Standard & Poor΄ s και δύο από τη Fitch.

Η Moody΄s απέδωσε την κίνησή της στους κάτωθι παράγοντες: 

- Τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομική θέσης της Ελλάδας κατά το τελευταίο έτος αλλά και την εκτίμηση του οίκου ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για δημοσιονομική εξυγίανση στηρίζοντας την εκτίμηση της Moody’s για σταδιακή υποχώρηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί φέτος (αγγίζοντας το 179% του ΑΕΠ) για να αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση του από το 2015. 

- Τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, με βάση τόσο την κυκλική ανάκαμψη όσο και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας που στηρίζουν την περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού δημοσίου χρέους. 

- Τη μείωση του βάρους από τόκους αλλά και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους, που οφείλεται κυρίως στους επίσημους πιστωτές και προσθέτει δημοσιονομική ευελιξία, ενώ παράλληλα μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης. 

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το έλλειμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,4% φέτος και στο 1,2% το 2015.

Ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει πρόοδο στους δημοσιονομικούς θεσμούς της Ελλάδας και – όπως αναφέρει – οι αλλαγές αυτές θα παρέχουν επιπλέον στήριξη στην επίτευξη των μελλοντικών στόχων του προϋπολογισμού, ενώ θα βοηθήσουν και στη μείωση του υψηλού ποσοστού χρέους, το οποίο θα μπορούσε να κατέλθει έως και το 166% του ΑΕΠ το 2018.

Επίσης, στην ανάλυσή της η Moody’ s σημειώνει πως αν και η φιλόδοξη ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης είχε μέχρι στιγμής μικτά αποτελέσματα, εντούτοις έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την απελευθέρωση σε ορισμένους τομείς της αγοράς. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε προσαρμογή μισθών και τιμών, που ξεπέρασαν κατά πολύ αντίστοιχες προσαρμογές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση της Moody’ s έρχεται λίγο καιρό μετά τα εύσημα που απέδωσε ο οίκος στην ελληνική κυβέρνηση και αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αναβάθμισε την Πορτογαλία σε «Ba1» σε μία κίνηση περαιτέρω αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις χώρες της περιφέρειας. 

Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, ο οίκος ανέβαλε την αξιολόγηση, παρά την προσμονή από ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση, που πήγαζε αφενός από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου από την επικείμενη τότε επιστροφή της χώρας στις αγορές, μετά από πέντε χρόνια “αποκλεισμού”.

«Βλέπει» πρόωρες εκλογές η Moody’s 

Για μεγάλη πιθανότητα πρόωρων εκλογών το α’ τρίμηνο του 2015, κάνει λόγο στην ανάλυσή της η Moody’s στηρίζοντας την εκτίμησή της αυτή τόσο στην διαβρωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο και στην εκλογή προέδρου, η οποία βάσει Συντάγματος θα πρέπει να γίνει έως το Φεβρουάριο του 2015. 

Όπως εξηγεί, το τρέχον επίπεδο διαβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ενσωματώνει τη συνεχιζόμενη, υψηλού κινδύνου πολιτική αβεβαιότητα της Ελλάδας. 

«Η Moody’s εκτιμά πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά αβέβαιο, αυξάνει τον κίνδυνο καθυστέρησης στην υλοποίηση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων σε μια κρίσιμη καμπή του προγράμματος και ενισχύει τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης που σχετίζονται με το βραχυπρόθεσμο κενό», σημειώνει ο οίκος. 

Ένα ακόμα βήμα προς την αναστροφή κλίματος 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναβάθμιση είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος εντός και εκτός Ελλάδος, με επόμενα μεγάλα χρονικά ορόσημα, τα οποία θέτει η κυβέρνηση , την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έως τις 8 Αυγούστου και το ραντεβού στο Παρίσι με την τρόικα στις 3-5 Σεπτεμβρίου. 

Κρίσιμες θεωρούνται πλέον οι επόμενες αξιολογήσεις από τους ξένους οίκους που αναμένονται το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο στις αγορές. Σημειώνεται ότι, Fitch και Moody΄s, έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη αξιολόγηση για το έτος, στις 21 και 28 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. 

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, η κυβέρνηση “ποντάρει” πολλά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, ένα ενδεχόμενο το οποίο, μάλιστα, προεξοφλούσαν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές. 

«Η αναβάθμιση θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads με αποτέλεσμα να διευκολύνεται μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», σχολίασε νωρίτερα αναλυτής από το Λονδίνο.



Πηγή:www.capital.gr

3 σχόλια:

Ilias D είπε...

Στην… πολυαναμενόμενη και προεξοφλημένη από πολλούς αναλυτές, αναβάθμιση .....
... τωρα γιατι εμενα μου μοιαζει προεξοφληση υποβαθμισης (αν εγινε προεξοφληση),ειναι ενα αλλο θεμα.
Καλημερα σας κ καλο Σ/Κ.

Ilias D είπε...

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1242020/h-atzenta-gioynker-sto-rantevoy-me-samara.html

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους απο το πανεμορφο Γαλαξειδι. Ας ξεκουραστουμε η επομενη εβδομαδα ενα ενδιαφερον θα το εχει. Παω για βουτιες.