Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

X.A.A. LIVE 

                       σχόλια για τη συνεδρίαση online
ΔΤΡ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ..
ΚΑΙ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ  ( του Μάνου Χατζηδάκη)

Η προσπαθεια του δεικτη να επιστρεψει πανω απο την L1 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ γραμμη τασης και την V1 του λευκου πλαγιοκαθοδικου καναλιου που συγκλινουν στις 154 μον  συνεχιζεται αν και η χθεσινη συνεδριαση απομακρυνε εκ νεου τον δεικτη. Ενδεχομενη ΑΠΟΤΥΧΙΑ του θα σημανει τις 128 μον της G κατι που θα επηρεασει το ελληνικο χρηματιστηριο γενικοτερα.
.........................................................................................................................
Την προπερασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα κριτήρια και ο τρόπος υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το διαγνωστικό τεστ αντοχής της EKT. 

O έλεγχος - ως γνωστόν - θα περιλαμβάνει 128 Ευρωπαϊκές τράπεζες και θα διεξαχθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. 



Το τεστ αντοχής θα εξετάσει την ρευστότητα, το βαθμό μόχλευσης, τις επισφάλειες, την επάρκεια των προβλέψεων, την δυνατότητα απορρόφησης ισχυρών διακυμάνσεων σε έκτακτες συνθήκες και θα έχει δύο σενάρια: 

Το βασικό και το δυσμενές. Εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες σύμφωνα με τα κριτήρια επάρκειας κεφαλαίων της Βασιλείας ΙΙΙ οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν επιχειρηματικά πλάνα εντός δύο εβδομάδων...

Και θα αναφέρουν τις ενέργειες κάλυψης των αναγκαίων κεφαλαίων εντός έξι μηνών για το βασικό και εντός εννέα μηνών για το δυσμενές σενάριο.  

Στο μεν βασικό σενάριο το όριο αντοχής των βασικών κεφαλαίων βρίσκεται στο 8% ενώ στο δυσμενές ο πήχης βρίσκεται στο 5,5%. Ο χρόνος ενημέρωσης των διοικήσεων των τραπεζών για τα αποτελέσματα δεν θα έχει μεγάλη χρονική απόσταση από την δημοσιοποίηση τους στο επενδυτικό κοινό.

Το βασικό σενάριο: Συγκρίνοντας τα βασικά σενάρια των δύο ασκήσεων προκύπτει ότι οι παραδοχές της ΕΚΤ κινούνται σε ίδιο ή μετριοπαθέστερο βαθμό από αυτόν της Blackrock. 

Στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ έχουν υιοθετηθεί οι εκτιμήσεις των εκθέσεων του ΔΝΤ, για το ποσοστό της ανεργίας η παραδοχή είναι μετριοπαθέστερη ενώ για την εξέλιξη των τιμών σε εμπορικά ακίνητα και κατοικίες η τριετία της Blackrock είναι πολύ πιο «συντηρητική» σε ότι αφορά την πτώση των τιμών από τις παραδοχές της ΕΚΤ. 

Για το βασικό σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από τις τράπεζες να δημιουργήσουν επιπλέον απόθεμα κεφαλαίων που θα αντιστοιχεί στο 95% των μελλοντικών τους προβλέψεων ενώ στο τέλος του 2016 το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους θα πρέπει να έχουν τα σχετικές ενσώματες καλύψεις.

Το δυσμενές σενάριο: Στο δυσμενές σενάριο η εικόνα είναι σαφώς πιο ήπια από την Blackrock  αφού με εξαίρεση το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2015 όλες οι άλλες παραδοχές επικαλύπτονται από λίγο έως πολύ.  

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το χαμήλωμα κατά 250 μονάδες βάσης των αναγκαίων εποπτικών κεφαλαίων (5,5%) δίνει αρκετό χώρο αντοχής στους  ισολογισμούς των τραπεζών. 

Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ενισχυθεί με 8,3 δις ευρώ από τις αυξήσεις κεφαλαίου και με άλλα 2,25 δις ευρώ από τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις. 

Αν και σημαντικό μέρος των κεφαλαίων πήγαν στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών (940 εκατ. Ευρώ Alpha bank και 750 εκατ. ευρώ Τράπεζα Πειραιώς) το απόθεμα παραμένει κεφαλαίων φαίνεται να παραμένει ικανό και επαρκές να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από το διαγνωστικό έλεγχο της ΕΚΤ. 



Με βάση τους pro forma δείκτες βασικών κεφαλαίων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες κατά την διάρκεια των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου το απόθεμα κεφαλαίων βρίσκεται στα 3,7 – 4,3 δις ευρώ για το βασικό και 4,6 – 5,7 δις ευρώ για το δυσμενές σενάριο. 

Συμπερασματικά με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά το Φθινόπωρο μάλλον δεν μας επιφυλάσσει εκπλήξεις από το μέτωπο των τραπεζών.  

Πιθανόν η Eurobank με βάση το δυσμενές σενάριο να χρειαστεί κάποια κεφαλαιακή ενίσχυση αφού η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της κάλυψε μόνο το βασικό σενάριο της Blackrock...

Το οποίο όμως είναι ήδη γνωστό στην αγορά καθώς η Eurobank  επιδιώκει εντός του 2015 να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές. Από εκεί και πέρα η βασική γκρίζα ζώνη αφορά την δημιουργία του εσωτερικού κεφαλαίου πριν τις προβλέψεις. 

Αν το τεστ λάβει υπόψη του τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών τότε οι τρεις θα περάσουν άνετα και από τα δύο σενάρια. 

Αν η άσκηση λάβει υπόψη της μόνο το εσωτερικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε το 2013 και το πολλαπλασιάσει για τις επόμενες τρεις χρονιές τότε ίσως να υπάρξει θέμα κεφαλαίων. 

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα αδικεί τις ελληνικές τράπεζες αφού τόσο οι συνέργιες, όσο η μείωση του κόστους και της βελτίωσης του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) βρίσκεται μπροστά υποεκτιμώντας έτσι την δυναμική των συγχωνεύσεων και την βελτίωση των μακροοικονομικών της χώρας. 

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια ακόμα χρυσή εφεδρεία που λέγεται αναβαλλόμενος φόρος και ο οποίος θα υπολογιστεί στο 100% σε αντίθεση με το 20% που είχε λάβει υπόψη της η Τράπεζα της Ελλάδος. 


Όπως και να έχει, η αποσαφήνιση του αν θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ποιες τράπεζες και πόσα χρήματα θα χρειαστούν από την στιγμή που το τεστ στις βασικές του παραδοχές είναι υποσύνολο της Blackrock. 

http://naked-monk.blogspot.gr/2014/08/tests.html

29 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

μπραβο ρε Θαναση....

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2088405

.......
σε πεισμα των Γελανταληδων,Σταυροπλαιων και λοιπων αναλυταραδων...

ευαγγελος είπε...

Καλημερα στη καλη αλλα αφαντη παρεα!
Τι εγινε? πουλησατε ολοι και φυγατε?

ο dwk είπε...

…καλημερούδια

ο dwk είπε...

…ενφια στο «χαμόγελο του παιδιού»
…ενφια στο …«εθνικό αστεροσκοπείο»
…-την Ακρόπολη ξεχάσατε, παιδιά! …τον Παρθενώνα!
…Περικλήήήήήήή ξύπνα! …σου ετοιμάζουν …χλαμύδα οι φωστήρες !

michele είπε...

Καλημερα,καλημερα σε ολους

ArTaXiA είπε...

Bonjour. Ημέρα αγορών σήμερα....

michele είπε...

Καλως τον Artaxia .Πεντε βλακειες μαζεμενες λεει ο κυριος Μαυριδης Μπαρμπα

και βεβαια δεν συγκρινεται με Γελανταλη και Σταυροπουλο ,οι ανθρωποι ξερουν απο αγορες

μπαρμπαλιας είπε...

Μικε μην αρχιζεις...
μπουρλοτο θελει το ΧΑΑ ...καλα τα εγραψε.

να παμε λπν με το Γελαντα/Σαυροπλο...
που βλεπουν συνεχως πολιτικη ασταθεια
και την κυβερνηση να περναει σουροβολιο τα νομοσχεδια και να μην μιλαει κανεις

μπαρμπαλιας είπε...

μπονζεαουρ μεσιε
καλα ξυπνητουρια σε ολους

michele είπε...

Μπαρμπα μου ,θα στο βγαλω αυτο το αρθρακι καποιους μηνες αργοτερα

βαριεμαι τωρα να ανακαλεσω απο το αρχειο μου καποια παρομοια ,λιγους μηνες πριν

michele είπε...

Σημαντική άνοδο κατά 10,5% εμφάνισε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία στο σύνολο της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

michele είπε...

Προσοχη ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 3,30 παλι
πανω απο 1092,5 ειναι καλος και ο δεικτης

παρακολουθω με ..δοσεις

ArTaXiA είπε...

https://plus.google.com/u/0/?tab=wX#115000932836422396759/posts/AURP1Hu8QPh?pid=6049223999027932066&oid=115000932836422396759

michele είπε...

Κοιταξε,ειναι και καλοκαιρακι μην μας βασανιζεις
βαριεμαι πραγματικα να ψαξω

ArTaXiA είπε...

Ένα θσ σου πω.. Η καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορα 3-6-9-12 μηνών. 10% μέρισμα.

ArTaXiA είπε...

Νταξ.. Είπα 2!

michele είπε...

Βοηθησες πολυ

Παω εδω τωρα για λιγη χαλαρωση

http://mesogeiosap.gr/wp/wp-content/uploads/2013/03/Lagkouvardos.jpg

michele είπε...

Τραστορ η πρωτη που μου ερχεται στο μυαλο

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλησπέρα. ΧΑλαρουίτα και σήμερα.

Ο μπάρμπας έχει επαναστατήσει, αγρίεψε.Κι είναι και σε ένα τόσο όμορφο μέρος. Βρε ασχολήσου με τον παράδεισο και άσε το ΧΑΑ να το πάνε όπου θέλουν, όταν θέλουν.

Καλησπέρα και στον ΑΡΤΑΧΙΑ με τους γρίφους του. ΘΑ έλεγα ΟΤΟΕΛ αλλά εσύ μου έβαλες πεννυ στοκ.... χαχα

Michele όλα σούπερ...

Καλό μεσημέρι σε όλους....

ArTaXiA είπε...

Βρε δεν πάει το μυαλό σας λέμεεεε. Χαίρε Αλεξανδράτε.

ευαγγελος είπε...

Ακομα ψαχνετε?

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Elpe 10%.

THE JUNIOR είπε...

Η Marfin Investment Group ("MIG") ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας για συμμετοχή της στη μεγαλύτερη αλυσίδα εμπορικών κέντρων της Σερβίας, JSC Robne Kuce Beograd ("RKB"), μετά τη δημοπρασία που πραγματοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας. Η κρατική επιχείρηση πωλήθηκε στην τιμή των 360 εκατ. ευρώ στην Verano Motors d.o.ο. Belgrade ("Verano"), με την οποία η MIG ήρθε σε συμφωνία ώστε να αποτελέσει τον κύριο επενδυτή στην εταιρεία με ποσοστό 66,67%.

THE JUNIOR είπε...

Όπως ανακοινώθηκε η πώληση έγινε προς της Τράπεζα Πειραιώς και αφορούσε δάνειο προς την σερβική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Robne Kuce Beograd

THE JUNIOR είπε...

2007 Η ΜΙΓ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ

2014 Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ

ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑ ΘΑ ΧΩΣΕΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

THE JUNIOR είπε...

Αύξηση 10,5% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ
ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣ

ολα πανε συμφωνα με το χρονοδιαγραμμα
χαχαχαχαχα

THE JUNIOR είπε...

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013-Ιουνίου 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2012-Ιουνίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 4,2%, έναντι μείωσης 2,0% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 10,5% το μήνα Ιούνιο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2013, προκύπτει από τη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων κατά 37,4% και την αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 11,6%.

Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή
για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

THE JUNIOR είπε...

http://www.newmoney.gr/article/62380/galliko-kanoni-apo-tin-gis-tis-aiolikis-eeh


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ,ΧΑΧΑΧΑΧΧΑ

michele είπε...

Kαλως τον ΜΙΚΡΟ ,ειχε αναφερθει η αυξηση του γενικου δεικτη του κυκλου εργασιων κατα 10%

Επεστρεψα απο τις βουτιες
πινω τον freddo μου

Παμε στην απογευματο-βραδυνη αναρτηση πανω