Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

X.A.A. LIVE 


       

                                               σχόλια για τη συνεδρίαση online.
ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΡΙΣΗΣ...


Η ​​ αντιμετώπιση της ευρωκρίσης στηρίχθηκε σε μισά μέτρα – γι’ αυτό η κρίση συνεχίζεται. Ο διάλογος στην Ευρωζώνη διεξάγεται με μισές αλήθειες – γι’ αυτό δυσχεραίνονται οι συναινέσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

Η μισή αλήθεια της κυβέρνησης Μέρκελ είναι ότι η ανάπτυξη, ιδίως στις χώρες του Νότου, θα έρθει με εθνικές μεταρρυθμίσεις. Πράγματι, χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, η οικονομική μεγέθυνση δεν θα ήταν διατηρήσιμη. Στην Ελλάδα, μια τόνωση απλώς της καταναλωτικής ζήτησης, χωρίς να έχει αποκτήσει η οικονομία μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, θα επέφερε αύξηση των εισαγωγών και διεύρυνση του εξωτερικού ελλείμματος.

Αυτό που η συντηρητική ορθοδοξία παραλείπει να πει είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν μακροπρόθεσμα. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, που η στάσιμη Ευρωζώνη δείχνει να κυλάει στον τρίτο γύρο ύφεσης. Χρειάζεται άμεσα μια μεγάλη αναπτυξιακή τόνωση, όπως σωστά ζητούν οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, ο Ρέντσι, οι Γάλλοι σοσιαλιστές, όπως έχουν δεχτεί ο πρόεδρος Γιουνκέρ και η μεγάλη πλειονότητα των αγγλόφωνων αναλυτών. Μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, αναπτυξιακή τόνωση σε ευρωπαϊκό: αυξήσεις μισθών και επενδύσεων στον Βορρά, μαζική διοχέτευση επενδυτικών πόρων στον Νότο, γενναία ποσοτική χαλάρωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Χρηματοδότηση μέρους της επενδυτικής αυτής τόνωσης από την ίδια την ΕΚΤ με αγορά επενδυτικών ομολόγων.

Μέχρι πρόσφατα, ο πρόεδρος Ολάντ προσδιόριζε το οικονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης αποκλειστικά ως πρόβλημα ζήτησης. Στην τελευταία συνέντευξη στη Monde έκανε ένα βήμα πιο πέρα. Δέχτηκε ότι η Ευρώπη πρέπει να τονώσει τη συνολική ζήτηση, αλλά παράλληλα οι εθνικές πολιτικές να εστιασθούν στην πλευρά της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών, με μεταρρυθμίσεις, βελτίωση των αγορών, φορολογικά κίνητρα, μείωση γραφειοκρατίας. Αυτή τη στροφή σηματοδότησε η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομίας. Ο Ολάντ είπε και τα δύο μισά της αλήθειας, και θα έχει αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, την οποία ζήτησε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, δύο χρόνια πριν, έσωσε τις αγορές κρατικού χρέους Ιταλίας και Ισπανίας υποσχόμενος να κάνει «ό,τι χρειαστεί». Η ισχύς της δέσμευσης ήταν τόσο επιβλητική, που η ΕΚΤ δεν χρειάστηκε καν να την υλοποιήσει. Ομως, η αποτελεσματικότητα παρήγαγε επανάπαυση. Σήμερα ο μέσος πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι 0,3% με πρόβλεψη να κλείσει στο 0,7%. Αυτό είναι πολύ μακριά από τον καταστατικό στόχο του 2%. Η ΕΚΤ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα σταθερά επαναλάμβανε τη μισή αλήθεια, ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες πληθωρισμού (πληθωρισμός 5+5 χρόνια μπροστά) στην Ευρωζώνη είναι αγκυρωμένες στον στόχο του 2%. Μετάφραση: δεν απαιτούνται ακραίες πρωτοβουλίες. Ομως το φάσμα του αρνητικού πληθωρισμού είναι πλέον εμφανές. Μέσος πληθωρισμός τόσο κοντά ή κάτω από το μηδέν σημαίνει ότι οι οικονομίες της περιφέρειας θα υφίστανται μειώσεις τιμών και μισθών για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα κόστους. Το χρέος ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ θα μεγαλώνει, αφού ο παρονομαστής θα συρρικνώνεται. Η Ιαπωνία χρειάστηκε δύο δεκαετίες για να βγει από την παγίδα αποπληθωρισμού – κι ακόμα παλεύει. Πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Η συντηρητική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι η ευρωκρίση ξεπεράστηκε. Πράγματι, τα Μνημόνια τελειώνουν, οι κυβερνήσεις βγήκαν στις αγορές, τα επιτόκια ομολόγων είναι σε προ κρίσης επίπεδα, οι οικονομίες συνέρχονται από τη βαθιά ύφεση. Ομως, ένα βουνό χρέους σκιάζει την Ευρωζώνη, η μέση ανεργία στο 11,5% και οι πληγές στον Νότο θα πάρουν χρόνια να επουλωθούν. Εξίμισι χρόνια από την αρχή της ευρωπαϊκής ύφεσης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι 2% χαμηλότερο από το σημείο εκκίνησης. (Στη Μεγάλη Υφεση του ’30, η Αμερική χρειάστηκε επτά χρόνια για να επιστρέψει στο προ ύφεσης ΑΕΠ.)

Η μισή αλήθεια είναι ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με εθνικές προσπάθειες. Η άλλη μισή είναι ότι ανεργία 27% απαιτεί δραστικές δεσμεύσεις ευρωπαϊκών πόρων για την απασχόληση, που θα επικουρήσουν τις εθνικές προσπάθειες, όπως ήδη γίνεται. Μια πραγματική Ενωση χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σύστημα καταπολέμησης της (λόγω ύφεσης) κυκλικής ανεργίας, μαζί με εθνικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανεργίας. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να σηκώσουν τέτοιο βάρος δαπανών όταν πρέπει να πετύχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Χωρίς γενναιότερη ενεργοποίηση της Ε.Ε., το χάσμα Βορρά - Νότου θα βαθαίνει, εντείνοντας τη δυναμική κατακερματισμού.

Η πρακτική της Ευρωζώνης έως τώρα είναι να ομνύει στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΟΝΕ, αφήνοντας όμως σε αρμόδια θεσμικά όργανα την ευελιξία να δίνουν σιωπηρά τις απολύτως αναγκαίες ανάσες και προσαρμογές. Ο κανόνας της μη διάσωσης κρατών μπήκε στο ντουλάπι, έμμεσες μεταβιβάσεις πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια έχουν αθόρυβα συντελεστεί, η ΕΚΤ αφέθηκε να καθαρίσει με ριζοσπαστικές για τα μέτρα της πρωτοβουλίες, η Κομισιόν χαλαρώνει διακριτικά τους δημοσιονομικούς στόχους, η Ελλάδα πήρε δύο χρόνια παράταση στον στόχο του πλεονάσματος, το ίδιο και άλλες χώρες. Και αυξάνεται η πιθανότητα, μετά την ομιλία Ντράγκι στις 22/8, η ΕΚΤ να προχωρήσει και αυτή, εντός του 2014, στην αναγκαία ποσοτική χαλάρωση.

Ναι, η Ευρωζώνη συνηθίζει να μεταβάλλει πορεία σταδιακά, σαν ένα γιγάντιο δυσκίνητο υπερωκεάνιο, που χρειάζεται πολλές μικρές στροφές για να αλλάξει κατεύθυνση. Αρκεί να μην ξεκινήσει να στρίβει πολύ αργά μπροστά από το παγόβουνο...

* Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.


www.kathimerini.gr

63 σχόλια:

Ilias D είπε...

Καλημερα κ καλη βδομαδα στα παιδια.

profit είπε...

Καλημέρα καλό μήνα με υγεία!!!

TheHawk είπε...

την καλημερα μου...καλη εβδομάδα κ καλο μήνα σε όλη την παρεα...
χθες ετυχε κ εξυπνησαμεν νωριτερα απο το προγραμμα....συμβαινουν κ αυτα...

dimivax είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Καλημέρα σε όλη τη παρέα καλό μήνα να έχουμε

STYLSTYL είπε...

Καλημέρα, καλό μήνα.

michele είπε...

Kαλημερα,καλημερα σε ολους!! Καλη εβδομαδα ,καλο μηνα !

Επιστρεψαμε :(

ο dwk είπε...

…καλημερούδια, καλή βδομάδα, καλό μήνα
…έχουμε πολύ καλοκαίρι ακόμα μπροστά μας...

michele είπε...

Bloomberg Athens ‏
Greek Economy Contracted 0.3% in Second Quarter Y/y

Μαζευτηκαν οι τραπεζες αρκετα

Θα χρειαστουμε λιγη μελετη με τα αποτελεσματα

michele είπε...

13 ποντους κατω τα spreads ,οποτε η σημερινη πτωση δεν ειναι πειστικη με την εννοια οτι συνδεεται συχνα
η κινηση τους
με την κινηση της αγορας

μεγαλος ογκος στην ΕΛΛ σημερα

michele είπε...

dwk ελπιζουμε να κρατησει το καλοκαιρακι δεν ειμαστε μαθημενοι στον ασχημο καιρο

TheHawk είπε...

ενημερωσε κ μας που δν διαβαζουμε τα αποτελεσματα....χαχαχα...

θα συμφωνησουν τα κοιταπια μας?

αναμενομενο το τρεχον γυρισμα...το επειτα θα δειξει αρκετα περισσοτερα...

michele είπε...

Hawk δεν ηξερα χτες με τοσο πρωινο ξυπνημα αν εισαι καλα η αν θα επρεπε να ανησυχησω ..

ελπιζω ολα καλα .Ναι θα ριξω μια ματια ,γιατι τωρα δεν παιζει βασει αποτελεσματων η αγορα εχει αλλα ..θεματα

Παντελης είπε...

Καλο μηνα ..υγεια και κερδη !

michele είπε...

Παντελη ,καλο μηνα ,παντα με υγεια και καλα κερδη !!

michele είπε...

Για ριψοκινδυνους ,in my opinion
ΚΕΚΡ..

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις η προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το δικτυακό τόπο
αποτελούν προσωπικές, υποκειμενικές κρίσεις και όχι προτροπή για αγορά η πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων.

michele είπε...

Ειναι και κλειστοι οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ( labor day)

michele είπε...

Mια εικονα μερικης αντιστροφης μου δειχνουν μερικα αποτελεσματα οπου εριξα μια ματια ...

michele είπε...

Να δωσουμε και τα ευσημα στο νεο προεδρο της Ευρωπαικης Ενωσης τον Πολωνο Τουσκ

φιλελευθερος ,φιλευρωπαιστης ,οδηγει την εκπληξη της Ευρωπης ,Πολωνια στην αναπτυξη

michele είπε...

Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη μεταποιητική παραγωγή στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στις 50,1 μονάδες ο PMI

Απο τον Απριλιο ειχε ν ανεβει ,καλη ειδηση

michele είπε...

Πανω απο 1157,5 κατι μπορει να δουμε

profit είπε...

Brazil μαγιό???

michele είπε...

http://www.fpress.gr/oikonomia/item/20339-stin-trapeza-tis-ellados-o-hristos-hatziemmanoyil-ti-posto-analamvanei

michele είπε...

BankingNews.gr

Τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν απαράδεκτα - Την χειρότερη εικόνα έδειξαν Eurobank, Εθνική, ουδέτερα στην Πειραιώς, λίγο καλύτερα σε Alpha

michele είπε...

Γεια σου profit ,βλεπω ακομα στα brasilian ειναι το μυαλο σου :)

michele είπε...

Θετικη η ΕΥΡΩΒ ,εντυπωσιακο το γυρισμα της ΕΤΕ

Θελει βεβαια πανω απο 2,65

profit είπε...

ναι ρε φίλε πήξαμε
δεν μας λυπούνται
αμαρτία

ΠΑΝΟΣ είπε...

Καλησπέρα καλό μήνα και καλή εβδομάδα σε όλους
Συνάντησα και έναν φίλο που μένει στην ευρύτερη περιοχή...πάντα χρήσιμες αυτές οι επαφές

michele είπε...

Καλο μηνα Πανο,καλη εβδομαδα .Ελπιζω να απολαυσατε τον καφε σας η το τσιπουρακι σας

michele είπε...

Bloomberg Athens ‏
Greek Banks in Position of Strength for AQR, Thomopoulos Says

michele είπε...

profit γιατι παραπονιεσαι,δεν ειναι κακο,δεν ειναι κακο χαχαχ

profit είπε...

όχι βέβαια
κακό είναι η παντόφλα...

michele είπε...

Εχουμε γρηγορα αντανακλαστικα. Ακομα αχαχ

πλησιαζουμε στο υψηλο ημερας,που ειναι και το ανοιγμα μας

ευαγγελος είπε...

Συμφωνα και με ενα παλιο τραγουδακι, οτι αγαπαω εγω παθαινει και οτι εχω σορτ, αυτο ανεβαινει!!!

Θανασης Κ είπε...

καλο μηνα να εχουμε ολοι και καλα κρασια σε οσους ασχολουνται με τον τριγο που ξεκινα σε λιγες μερες....Μιχαλη διαβασα καλα σου αρεσει ο ΚΕΚΡΟΠΑΣ? τι εχει να προεξοφλησει, μηπως τα οικοπεδα ή η εταιρια θα ανασανει? σε ευχαριστω..

michele είπε...

Θαναση καλησπερα .
Πουθενα δεν εργαψα οτι μ αρεσει ο ΚΕΚΡΟΠΑΣ .

Το σχολιο μου ηταν αυτο :

Blogger Ο/Η michele είπε...
Για ριψοκινδυνους ,in my opinion
ΚΕΚΡ..

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις η προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το δικτυακό τόπο
αποτελούν προσωπικές, υποκειμενικές κρίσεις και όχι προτροπή για αγορά η πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων.

1 Σεπτεμβρίου 2014 - 1:45 μ.μ. Διαγραφή

michele είπε...

Και οταν το εγραψα ηταν στο +5%

και τωρα ειναι στο +16,53%

που να ζεσταθω κιολας χαχα

Θανασης Κ είπε...

οπως το λες εχεεις δικιο, δεν εννουσα αυτο που καταλαβες... μια κουβεντα ηθελα να ανοιξω για να καταλαβω πως το σκεφτεσαι...αλλωστε απεχ απο το σπορ αρκετο καιρο...με συγχωρεις εαν παρεξηγηθηκα.

michele είπε...

Και μιας και εισαι γειτονας Θαναση ,να πιουμε και εκεινο τον καφε χαχαχα .Εγω φταιω ,δεν φταις εσυ

Θανασης Κ είπε...

και βεβαια να τον πιουμε τον καφε αλλα γιατι λες οτι φταις εσυ??

michele είπε...

Επειδη το ειχαμε πει καιρο και με τις δουλειες και τις περιπετειες δεν τα καταφερα :)

Unknown είπε...

καλημερα και καλο μηνα σε ολη την παρεα
ΜΙΣΕΛ
διαβαζα παντοτε τα σχολια σου και τις τεχν αναλυσεις σου και υποκλινομαι
εχω δει σαν εσενα μονον αλλον ΕΝΑΝ
(ενισχυω τον ενισχυμενο μου ΕΓΩΙΣΜΟ)

Unknown είπε...

επειδη θα απουσιασω και για τις επομενες 10 ημερες εκτος Ελλαδος τωρα σας ευχομαι οτι καλυτερο για τις οικογενειες σας και για σας
Το χαα οπως λεει και ο Μισελ θα βρει τον δρομο του και οσοι το ακολουθουν
θα γεμισουν χαρες
ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Βρε Πάρτε καμία ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ να κλειδώσει το χαρτί εκεί που πρέπει.

Το παραπάνω αποτελεί σύσταση αγοράς όσο και το "πάρτε κανένα depon" αποτελεί ιατρική συμβουλή... :)

Δώστε και εκείνους τους πόντους που λείπουν στον ΑΡΤΑΧΙΑ γιατί αν ξαναδιαβάσω ότι ακόμα είναι σε μπάνιο, θα ζηλέψω !!!!

Καλή συνέχεια σε όλους....

Υγ. άκου κέκροπα και που να ζεσταθώ κιόλας... χαχα Michele μου αρέσει που γύρισες με κέφια...

michele είπε...

Παντελη καλες δουλειες η ο,τι κανεις καλο τελος παντων εκει στα ξενα

μην τα παραλεμε ,ολοι μαθαινουμε και ολοι τρωμε και σφαλιαριτσες δεν την γλυτωνουμε.
Απλα οτι γιενι και το ελληνικο ΚΑΝΟΝΙΚΟ χρηματιστηριο
θα εχουμε περισσοτερες επιτυχιες πιστευω

michele είπε...

Καλησπερα Γιαννη ,ασε και δεν κουναει ο Πολυχρονος ,τον βαρεθηκα..χαχα

ε με 20 μερες διακοπες κεφια εχω ακομα

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Είσαι βασιλιάς και μπράβο που τα κατάφερες έτσι όμορφα.

Ωραία μας γύρισαν και σήμερα. Δυστυχώς δεν πήρα τα ΕΤΕ που είχα στησει στο 2,53 και τώρα "κλαίω" με μαύρο δάκρυ...

michele είπε...

Οπως "εκλαιγε" και ο Artaxia για τον μισο ποντο .Συμβαινουν αυτα

michele είπε...

Και σε σενα μπραβο,αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα χαχα

michele είπε...

ο τζιρακος ειναι της πλακας σημερα
αλλα κι αυτο αλλο θεμα ειναι

Ilias D είπε...

K εδω πανω αρχισαν οι βροχες...αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα...
χαχαχα

michele είπε...

Απο κει πανω ξεκινανε παντα Ηλια χαχα

michele είπε...

Υψηλο ημερας ξανα ..

profit είπε...

πες και για ετετπ Μιχάλη
μήπως και πρασινίσει...

Ilias D είπε...

η οποια βροχη εξελιχτθηκε σε καταιγιδα με πολυ αερα.

VIL είπε...

Καλησπερα σε ολους-καλο μηνα!Ελπιζω καλο υπολοιπο διακοπων για οσους συνεχιζουν. Μια μονο σημειωση... παιζει κατι στη ΕΛΛ;;

michele είπε...

Εμαθα προχτες στα Γιαννινα ειχε χαλαζοπτωση

profit αν ηταν να το παιζαμε μιλητο,καλα θα ηταν χεχε

michele είπε...

Καλησπερα Μακη ,καλα να εισαι ,ελπιζω να ξεκουραστηκες και συ

η ΕΛΛ απο το πρωι εχει μεγαλο ογκο νομιζω το ανεφερα
δεν ξερω κατι
επιασε τιμη Ιουλιου και προσπαθει να αντιδρασει

Andreas D. είπε...

κάποιος έδωσε σχεδόν 8.000 τμχ μάρκετ (απο το 13,30 και κάτω)...
τα 6.951 έγιναν (σε δημοπρασία) στο 12,92...

michele είπε...

Α εδω εισαι εσυ ;;;
ε γυρισανε κομματια

michele είπε...

Καλως τον

michele είπε...

Μικρες μεταβολες αναμενονται, αρνητικο κλεισιματακι παντως

michele είπε...

-0,04% ο ΔΤΡ
Μπραβο στην ΑΡΑΙΓ που συνεχιζει