Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


ΑΠΟΨΗ: ΤΑ ΤΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
 ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ...

του Βασίλη Καραγιάννη *

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της έντασης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Το ερώτημα είναι εάν η ένταση αυτή μπορεί να οδηγήσει στον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων και στην επαναφορά του ρίσκου της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Eκτιμώ πως όχι, αυτή η πιθανότητα έχει ελαχιστοποιηθεί.

Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι η αύξηση της πολιτικής αστάθειας, η παράταση των διαπραγματεύσεων χωρίς την εκταμίευση δόσεων, η παράταση της εσωτερικής υποτίμησης και η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στην ελληνική πλευρά σε σχέση με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εκτιμώ όμως ότι στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και να συμφωνηθεί μία λίστα με τις μίνιμουμ διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν για την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων που αφορούν το 2014.

Αντιθέτως, δεν βλέπω πώς η ελληνική πλευρά μπορεί να κατορθώσει κάποια ελάφρυνση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ή λιγότερες απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Αυτά τα δύο σημεία είναι συνήθως αδιαπραγμάτευτα σε μία υψηλού επιπέδου διαπραγμάτευση.

Οσο πλησιάζουμε την ώρα της κρίσης σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του χρέους, τόσο θα γίνεται αντιληπτό ότι η εν λόγω συμφωνία δεν θα είναι το αποτέλεσμα μιας λογιστικού χαρακτήρα συζήτησης αλλά μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει μία ευνοϊκή συμφωνία. Βασίζω την εκτίμηση αυτή στα ακόλουθα:

• Στη βελτίωση της μεγάλης εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, στο μακροοικονομικό επίπεδο και στο επίπεδο της δημοσιονομικής κατάστασης έχουμε αποτελέσματα καλύτερα των αναμενομένων.

• Στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας. Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή έχουν αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Επίσης, παρά την αύξηση του ευρύτερου γεωπολιτικού ρίσκου στην περιοχή, η ταυτόχρονη συμμετοχή της Ελλάδος σε Ευρωζώνη και ΝΑΤΟ, την έχουν καταστήσει νησίδα πολιτικής σταθερότητας.

Η αύξηση της έντασης στις διαπραγματεύσεις πηγάζει από τη συζήτηση γύρω από τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας, και πιο συγκεκριμένα από τη συζήτηση γύρω από τρία ορόσημα.

• Την αποπληρωμή του δανεισμού από το ΔΝΤ που είναι σχετικά υψηλότερου επιτοκίου συγκριτικά με αυτό που δανειζόμαστε από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Εδώ το ορόσημο αφορά τη συμφωνία για το ύψος, το επιτόκιο και τους όρους χρήσης των κεφαλαίων της πιστωτικής γραμμής, η οποία θα χρησιμοποιείται στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της μέσω του δανεισμού από τις αγορές.

• Το σημαντικότερο τμήμα του ελληνικού χρέους αποτελεί διακρατικό δανεισμό (περί τα 250 δισ. από το σύνολο των 320 δισ. ευρώ περίπου). Ο δανεισμός είναι εξαιρετικά ευνοϊκός, μακροχρόνιος (μέσος όρος λήξης τα 16,5 χρόνια), με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς (μικρότερα του 1,5%) και μάλιστα σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το κόστος δανεισμού πολλών χωρών της Ευρωζώνης που μας δανείζουν. Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που δανείζονται οι πιστώτριες χώρες και του επιτοκίου που μας δανείζουν, αποτελεί ένα επιπλέον κόστος για τις περισσότερες πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πιέζουν για περαιτέρω εξασφάλιση ή έλεγχο ή ακόμα και για αντισταθμιστικά οφέλη (π.χ. από τη Γερμανία).

Είναι άγνωστο εάν ο έλεγχος αυτός καλυφθεί αποκλειστικά από τον υφιστάμενο μηχανισμό ελέγχου που προκύπτει από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να ζητηθεί λίστα μέτρων που θα ενεργοποιείται αυτόματα, στην περίπτωση της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης ή της καθυστέρησης της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

• Οπως έχω αναφερθεί σε προγενέστερα σχόλια, για να εξασφαλιστούν για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά, εκτιμώ ότι θα ζητηθεί η επικύρωση της συμφωνίας και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κατά τη γνώμη μου δευτερεύον και μάλλον η πρόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κατά τη γνώμη μου, η υπογραφή της συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα δεν θα είναι αρκετή. Κι αυτό γιατί μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα, θα μπορούσε κάλλιστα να καθαιρεθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ενός έκτακτου κομματικού συνεδρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει η υπογραφή της συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους από τον κ. Τσίπρα να επικυρωθεί και από ένα κομματικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την εξέλιξη συντείνει και η Βαβυλωνία απόψεων μεταξύ των ηγετικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκό κόμμα αλλά μάλλον παραπέμπει σε αραβικό παζάρι.

Είναι προφανές ότι το ορόσημο 3 που αφορά την επικύρωση της συμφωνίας και από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα αποτελέσει τη βασική πηγή αύξησης της έντασης και της πολιτικής αστάθειας. Ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμα και πρόωρες εκλογές.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αν και υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ελάφρυνση των όρων του διακρατικού δανεισμού, υπάρχουν κάποια όρια τα οποία δεν μπορούν να υπερβούν ούτε οι πιστωτές ούτε η ελληνική πλευρά.

Κι αυτό γιατί η τυχόν υπέρβασή τους δεν θα έχει μόνο αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις πιστώτριες χώρες, αλλά θα επηρεαστεί αρνητικά το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης.
Αναφέρομαι στον στρατηγικό στόχο της εμπέδωσης της win-win εικόνας στην κοινή γνώμη των δύο πλευρών, που θα πρέπει να είναι το κοινό ζητούμενο.


* Οικονομολόγος, έχει διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

http://www.kathimerini.gr/

17 σχόλια:

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους,καλη ξεκουραση και χαλαρωμα

Το αλουμίνιο στα 2.100 δολάρια, η Αλουμίνιον ξαναβλέπει κέρδη

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2156038

μπαρμπαλιας είπε...

ατυχως ο Μυτιλ επεσε σε "ατυχη"περιοδο στο ξεπουλημενο...

michele είπε...

Δεν ηταν ατυχεις ομως οι επενδυτες που τον κατειχαν ,καθως οι απωλειες του δεν ηταν μεγαλες.
Και βεβαια δεν θα ειναι ατυχεις και οι επενδυτες που θα το προτιμησουν μελλοντικα

michele είπε...

Δύο ανώνυμες επιστολές «έκαψαν» τον Καρατζαφέρη

http://www.kathimerini.gr/792178/article/epikairothta/politikh/dyo-anwnymes-epistoles-ekayan-ton-karatzaferh

μπαρμπαλιας είπε...

κανεις δεν τον περιμενε...
να και η εξηγηση της "πτωσης"τα τελευταια χρονια.
φαινεται οτι πολλοι γνωριζουν πολλα

michele είπε...

Περυσι σαν σημερα ,του αγιου Ματθαιου ο αγαπητος Μπαρμπας
εγραψε ενα μινι σχολιο-αφιερωμα στο στεκι του
για τον ευαγγελιστη Ματθαιο

http://www.freeforumstocks.blogspot.gr/p/blog-page.html

michele είπε...

Το ΣτΕ ξεμπλοκάρει την επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας

http://www.capital.gr/News.asp?id=2158205

mixalis mixalios είπε...

http://www.kathimerini.gr/792257/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/erxontai-kalyteres-meres-sthn-pagkosmia-oikonomia

Ας ελπίσουμε να έχει δίκιο...

michele είπε...

Επισης ρωτω αν εχει καποια σχεση η παραιτηση Ψυχαρη με το σκανδαλο της ΕΝΕΡΓΑ POWER
μια απλη ερωτηση υποβαλλω,για να δουμε

mixalis mixalios είπε...

Μα όχι, το είπε ο άνθρωπος..."απογοητεύτηκε από την πολιτική..."

Για αυτό πρέπει να μειώσουμε και τον αριθμό των βουλευτών σε 200, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο να έχουμε τέτοιους τύπους στα βουλευτικά έδρανα και να εξοικονομήσουμε όποιο κόστος...

mixalis mixalios είπε...

Και έχεις τον Ψυχάρη Βουλευτή αλλά δεν χρειάζεσαι επουδενί τον Μάνο με τον οποίον μπορείς να συμφωνείς ή να διαφωνείς σε πολλά αλλά έχει κάτι να πει και προφανώς περισσότερη γνώση...΄

http://bankingnews.gr/πολιτική/item/169123-στέφανος-μάνος-η-απύθμενη-πολιτική-δειλία-οδήγησε-την-ελλάδα-σε-αδιέξοδο-λάθος-η-διαγραφή-του-χρέους-και-η-έξοδος-από-το-μνημόνιο.html

michele είπε...

Κοιταξε συνονοματε ,στην παρουσα βουλη ανανεωθηκε πολυ το προσωπικο,αλλα δυστυχως λογω της κρισης
προς το χειροτερο
ελπιζω στην επομενη ,να εχουμε ηρεμησει,να εχουμε βγει καπως απο το τουνελ το οποιο ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ θα επισυμβει
και να στειλουμε ανθρωπους απο ολα τα κομματα διαφορετικου διαμετρηματος

triantafilos είπε...

Μιχαλη μηπως ξερεις αν εχουμε εισροες κεφαλαιων τωρα τον νοεμβρη λογω δεικτων του mcci οπως ειχαμε πέρσι στις 26/11/2013 νομιζω ηταν

michele είπε...

Οχι δεν νομιζω Τριανταφυλλε ,δεν εχει υποπεσει στην αντιληψη μου κατι τετοιο,κλεινουν βιβλια οι θεσμοι οι ξενοι βεβαια τωρα

Αλλα εχουμε τα δυο reports FITCH και ΜΟΟDYS για την Ελλαδα .Πιστευω η δευτερη θα μας αναβαθμισει η πρωτη λιγο δυσκολο το βλεπω

triantafilos είπε...

μιχαλη ποτε τα κλεινουν τωρα η 4/12 τα βιβλια τους?

michele είπε...

Δεν ξερω ακριβη ημερομηνια Τριανταφυλλε,συνηθως εντος του Νοεμβριου εχουν κλεισιε θεσεις.

Οι ημερομηνιες του Νοεμβριου ειναι 21 ηεκθεση της FITCH
και 28 Νοεμβριου η MOODYS και η ανακοινωση των τελικων στοιχειων για το ΑΕΠ

Ταυτοχρονα ολοκληρωνεται και η δημοσιευση των αποτελεσματων 9μηνου για τις εισηγμενες

triantafilos είπε...

ευχαριστω Μιχάλη γιαυτο και ανεβαζουν τις τιμες να εχουν καλες αποτιμήσεις στα βιβλια τους