Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ..


Κατά τη γνώμη μου, οι τράπεζες θα πρέπει να μένουν εκτός της προεκλογικής ατζέντας των κομμάτων.

Παρόλα αυτά, με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής, η ελληνική κοινή γνώμη έχει κατακλυστεί με δηλώσεις πολιτικών, οι οποίοι είδαν ως λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης του κυβερνητικού προγράμματος παροχών των κομμάτων τους, τις τραπεζικές καταθέσεις.

Από την υπεραπλούστευση και την άγνοια που κυριαρχεί στις δηλώσεις τους αλλά και από το πλήθος των κειμένων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μπορούμε να πούμε ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης, αφελώς νομίζει ότι στις τράπεζες υπάρχουν θησαυροφυλάκια που μοιάζουν με εκείνα του Σκρούτζ Μακ Ντακ, από όπου μπορούν όταν ανέβουν στην εξουσία, να αντλήσουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση παροχών.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ίδιοι πιστεύουν ότι με την άνοδο στην εξουσία θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στις τραπεζικές καταθέσεις ή ακόμα και να προχωρήσουν σε αλλαγές του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών. Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν όλα τα παραπάνω, χωρίς να προηγηθεί συμφωνία με τους πιστωτές.

Κατά αρχήν, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται μπροστά στις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτό μπορώ να αναφέρω πολλά και λόγω του πανευρωπαϊκής τραπεζικής εμπειρίας μου.

Επίσης βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την περίοδο 2010-2 κι αυτό συμβαίνει γιατί έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης του, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει με επιτυχία την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, κι έχουν περάσει με επιτυχία τα stress tests, που διεξήχθηκαν πρόσφατα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι λογικό ότι η παρούσα πολιτική αστάθεια, δημιουργεί νευρικότητα στο τραπεζικό σύστημα όπως και στο σύνολο της οικονομίας. Θα έλεγα μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν εμπεδωθεί η συνεννόηση για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας και συμφωνία με τους πιστωτές στις λίγες εκκρεμότητες που παραμένουν.

Στα παρακάτω σημεία γίνεται μία προσπάθεια να κωδικοποιηθούν τεχνικές λεπτομέρειες, να επισημανθούν αλήθειες και φωτιστούν «ανακρίβειες» που κυκλοφορούν στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου:

1. Ο κύριος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κι όχι το ελληνικό δημόσιο. Μπορεί το ποσό που άντλησε το ΤΧΣ για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, να προσμετρείται στο συνολικό ποσό του ελληνικού χρέους. Αλλά ο μέτοχος είναι το ΤΧΣ, κι όχι το ελληνικό δημόσιο γιατί η ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών έγινε με ομόλογα του ΤΧΣ κι όχι του ελληνικού δημοσίου. Άρα, οι αποφάσεις για την επιλογή των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, δεν λαμβάνονται πλέον αποκλειστικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως από το ΤΧΣ.

2. Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν ανήκουν στις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά στους καταθέτες (νομικά ή φυσικά πρόσωπα). Άρα κάθε σχεδιαζόμενη ενέργεια που αφορά τις καταθέσεις, αφορά ενέργεια απευθείας προς τους καταθέτες (ιδιώτες ή επιχειρήσεις), με ότι αυτό σημαίνει για τις νομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το θέμα.

3. Οι τράπεζες είναι αυτές που μετατρέπουν τις καταθέσεις σε δάνεια. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90, οι τραπεζικές καταθέσεις ήταν περισσότερες από τα δάνεια. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει αντιστραφεί και σήμερα το συνολικό ποσό των δανείων είναι υψηλότερο των καταθέσεων. Άρα δεν υπάρχει διαθέσιμα κεφάλαια που να προέρχονται από τις τραπεζικές καταθέσεις για να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν.

4. Με βάση το ότι τα δάνεια είναι περισσότερα από τις καταθέσεις, για να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να δανείζεται καθημερινά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περίπου 50 δις (με σημερινά στοιχεία). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ του συνόλου των δανείων (212 δις ευρώ) και των καταθέσεων (162 δις ευρώ). Οι ελληνικές τράπεζες, είναι αναγκασμένες να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα γιατί λόγω της χαμηλής αξιολόγησης τους. Με βάση αυτό, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε δευτερόλεπτο χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

5. Το υφιστάμενο καθεστώς εγγυήσεων καλύπτει μόνο τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Άρα, είναι επικίνδυνο να εξαγγέλλεται από πολιτικούς γενικά και αόριστα, η εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων. Επίσης αφορά μόνο τα ποσά που είναι καταθετημένα σε ελληνικές τράπεζες και η εγγύηση αφορά τις καταθέσεις ανά τράπεζα και καταθέτη. Για να είναι εφικτή η καταβολή αποζημιώσεων στις περιπτώσεις μίας ενδεχόμενης τραπεζικής χρεοκοπίας, οι τράπεζες καταθέτουν ασφάλιστρα στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το ΤΕΚΕ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, και είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών.

6. Όπως είναι λογικό, τα κεφάλαια που υπάρχουν διαθέσιμα στο ΤΕΚΕ, για την καταβολή των αποζημιώσεων στους καταθέτες σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας, δεν είναι απεριόριστα. Προσφάτως, το Υπουργείο Οικονομικών ψήφισε τροπολογία για την αύξηση των διαθεσίμων του ΤΕΚΕ. Στην περίπτωση που τα κεφάλαια του ΤΕΚΕ δεν επαρκούν για τις αποζημιώσεις των καταθετών μέχρι τις 100.000 ευρώ, τα επιπλέον κεφάλαια θα πρέπει να αναζητηθούν και σε κρατικό δανεισμό μέσω των ευρωπαίων πιστωτών.

7. Ο επιπλέον δανεισμός του Δημοσίου μέσω Εντόκων Γραμματίων (ΕΓΕΔ), από ελληνικές τράπεζες, δεν έχει νόημα για την ελληνική οικονομία. Στην παρούσα φάση, το ποσό των ΕΓΕΔ που έχει δανειστεί το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη φτάσει τα 15 δις ευρώ. Επίσης, οι ξένοι επενδυτές απέχουν από τα ελληνικά ομόλογα, άρα θα στις νέες εκδόσεις τα ΕΓΕΔ θα τα αγοράσουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αύξηση του ενεργητικού των τραπεζών (όπου εντάσσονται και τα δάνεια). Άρα οι τράπεζες θα πρέπει να δανείζονται περισσότερα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καλύψουν τη διαφορά με τις καταθέσεις. Τέλος, η ρευστότητα που πηγαίνει σε αγορά ΕΓΕΔ, αφαιρείται από την δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

8. Με βάση το ισχύον συνταγματικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρξει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ μετατροπή των καταθέσεων σε ΕΓΕΔ, τελεία και παύλα. Μπορεί σε ένα σοβιετικού τύπου, κλειστής οικονομίας σύνταγμα, αλλά με το υφιστάμενο αυτό δεν είναι εφικτό. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον κάτω από τον έλεγχο της ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής. Άρα ο έλεγχος της λειτουργίας τους, δεν αφήνει το περιθώριο ούτε για μαγειρέματα των τραπεζικών ισοζυγίων, ούτε για την εφαρμογή ατυχών προτάσεων του τύπου «λαϊκές επιτροπές εγκρίσεως δανείων».

9. Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, και ο Διοικητής της αναφέρεται απευθείας στον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άρα, ο Διοικητής της δεν είναι δημόσιος υπάλληλος που θα πρέπει να εκτελεί οδηγίες της κάθε ελληνικής κυβέρνησης.

10. Τέλος, το οποίο είναι και το σπουδαιότερο. Από τη δεκαετία του ‘90, στο ευρωπαϊκό/ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καθιερωθεί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ότι οι έλληνες πολιτικοί που εγγυώνται τις καταθέσεις, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα. Διαφορετικά, εύκολα μπορεί να προκληθεί φυγή κεφαλαίων από την ελληνική οικονομία.


Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας ισχύει για όλα τα παραπάνω σημεία. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να έχει στην κορυφή της ατζέντας του, τη διατήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας.

Βασίλης Καραγιάννης   http://www.athensvoice.gr/

43 σχόλια:

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρες...

Όποιος έχει τσακωθεί με τη λογική δεν πρέπει να χάσει με τίποτα τον Πάνο τον Καμμένο στον ΣΚΑΙ....

ο dwk είπε...

…καλημέρα
…χρόνια πολλά με υγεία στην φίλη μας την Βάλια !

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

καλήμερα σε όλα τα παιδιά .Ώραια μέρα σήμερα καφεδάκι χαλαρό.να περνάτε καλά..Όσο για τον Καμμένο το επώνυμο του τα λέει όλα, ο σοφός λαός που το έδωσε τότε κάτι θα ήξερε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

χρόνια πολλά και στη Βάλια με υγεία και χαρά

Ilias D είπε...

Γεια σας...
Πολυχρονη Βαλια κ γερη.

Panos είπε...

Καλημέρα σε ολους, χρονια πολλα στην Βαλια, αν και δεν την γνωρίζω, εχει μια φανταστική ημέρα έξω, καφές στην πανέμορφη παραλία Χαλκίδας!

Ας δούμε ολοι το πρώτο προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της ΝΔ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Σαμάρα και μερικά παιδιά που παίζουν μπάλα σε μια πλατεία....
http://www.protothema.gr/politics/article/441284/deite-to-proto-proeklogiko-spot-tis-neas-dimokratias/

Panos είπε...

Πολυ διαφωτιστικά τα 10 σημεία που αναφέρει αναλυτικοτατα ο κος Καραγιαννης, θα πρέπει να τα κατανοήσουν καλα ολοι για να μην γίνουν θύματα της πολιτικής παραπληροφόρησης!

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ
μεταφερω απο το στεκι του γατου...

http://www.diaforetiko.gr/ligo-prin-pethanis/

Panos είπε...

Ηλία ψαγμένος ο παππούς, πολυ ωραίο απόσπασμα...

Unknown είπε...

Δεν ξέρω τι λέει το άρθρο η ο καθένας μας....αλλα αυτο που σίγουρα ξέρω ειναι οτι πλέον κανένας δεν κρατά λεφτά στην Ελλάδα η πλειοψηφία που μιλάω τα έχουν βγάλει!!!
Και καλό θα ηταν να τα πάρετε και εσεις...η να τα ρίξετε στο Χρηματηστηριο !!!

Unknown είπε...

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΠΛΕΟΝ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ 2%-3% ...................... ΕΔΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΚΟΠΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (βλεπε συντεχνειες φαρμακοποιων, ταξιτζιδων, κτλ), ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ, ΚΤΛ ==============> ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

ο dwk είπε...

…………………..
Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι "η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο".

"Η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο.

Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ημερομηνία των εκλογών ως ορόσημο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα"
http://www.capital.gr/News.asp?id=2198219
…………………..

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους!!
ΠΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ,χαμογελο ,αισιοδοξια,δημιουργια στην φιλη μας την Βαλια
παρακαλειται οπως ενημερωσει το κοινο ,τι ακριβως γινεται στο χρηματιστηριο
μετα τα γενεθλια της !

michele είπε...

Αχιλλεα συμφωνω απολυτα με το σχολιο σου 3.44 .Ετσι ειναι ακριβως !


DWK ,πραγματι ολα ειναι υπο ελεγχο,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν εκροες μεγαλυτερες απο περσι την συγκεκριμενη περιοδο και φυσικα δεν πανε ολες στους φορους και στις υποχρεωσεις.

Unknown είπε...

-Μέχρι 3.000 ευρώ έχουν 710.940 κωδικοί (από 760.966)

-μέχρι 9.000 ευρώ έχουν άλλες 73.480 κωδικοί (από 88.194)

-μέχρι 15.000 ευρώ έχουν 22.071 κωδικοί (από 26.502)

-μέχρι 30.000 ευρώ έχουν 19.149 κωδικοί (από 22.165)

-μέχρι 50.000 ευρώ έχουν 8.707 κωδικοί (από 9.133)

-μέχρι 70.000 ευρώ έχουν 3.831 κωδικοί (από από 3.934)

-μέχρι 100.000 ευρώ έχουν 2.816 κωδικοί (από 2.757)

-μέχρι 200.000 ευρώ έχουν 3.315 κωδικοί (από 3.054)

-μέχρι 300.000 ευρώ έχουν 1.137 κωδικοί (από 1031)

-μέχρι 500.000 ευρώ έχουν 1.009 κωδικοί (από 856)

-μέχρι 1.000.000 ευρώ έχουν 910 κωδικοί (από 745)

-μέχρι 3.000.000 ευρώ έχουν 996 κωδικοί (από 731)

-πάνω από 3.000.000 ευρώ έχουν 1.069 κωδικοί (από 700).

Unknown είπε...

Και να μην σας ζαλίζω ....οι ξένοι αγοράζουν σας το εχω πει πολλάκις !!!
Αλλα αυτοί έχουν ρευστότητα ....άρα κρατήστε χρήμα !!!

michele είπε...

χρονια πολλα και απο κοντα! Καλη χρονια και παντα με υγεια
τι κανεις ΜΙΚΡΕ;;;

michele είπε...

Ενδιαφερον το στοιχειο Αχιλλεα απο ενασημειο και πανω αυξανονται οι κωδικοι με περισσοτερα χρηματα

michele είπε...

χαχαχα ειχα και γω κατο φουρληδες και μυτιλ ε καλα εκρατησαν σχετικα

βεβαια μου δοθηκε η δυνατοτητα να δωσω αρκετα ΕΛΒΕδακια ψηλααααα

michele είπε...

Ε δεν γινοταν ρε φιλε ,να περιμενω μεχρι νααποφασισει να μας πει ο καβουρας ΠΟΥ θα επενδυσει και ΑΝ
τοσα λεφτα

ευκαιρια οσο υπαρχειφοβος Συριζα και ιδιαιτερως αν βγει ,να του ριξουμε ενα σπεσιαλ σορταρισμα ακομα

αν και τεινει να προεξοφλησει ακομα και τους κατσαπλιαδες

michele είπε...

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10494813_1582048338675313_5621548775882767980_n.jpg?oh=1c922a32ca6e7e6271393666c555e158&oe=5527ECF4&__gda__=1428562852_c63f18ddb94b2d8bf54548f616bd2a0e

Σαμαρας-Ραχοι-Καμερον

ο Αλεξης δεν πηγε να συμπαρασταθει στην ελευθερια της εκφρασης του δυτικου πολιτισμου ;;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=3q3qeKkJ76A


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Στάδιο 7
φορτηγά: ales loprais παίρνει τον έλεγχο!

1 ales loprais Man
2 Gerard de Roy + 5m39s iveco
3 Andrey karginov + 5m49s Kamaz

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

http://www.dakar.com/dakar/2015/us/stage-7/rankings/scratch-trucks.html

η καταταξη στα φορτηγά για τη 7η ειδική..
η 8η είναι σε εξέλιξη

Unknown είπε...

Ποτέ εχουμε wrc Monte Carlo ??

michele είπε...

22-25 Iανουαριου Αχιλλεα

Δεν ηξερα Μικρε οτι παρακολουθεις φορτηγα .Ενημερωσε με,η σεζον πως πηγε;;;

Unknown είπε...

Εγω λεω να οργανώσουμε καμια εκδρομουλα σε κανενα event μηχανοκίνητο !!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Νομίζω kamaz είχε κερδίσει πέρσι
1-3 αν δε κάνω λάθος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Ανάβαση Ριτσώνας 2015
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Aναβάσεων
21-03-2015

να είναι και κοντά

αλλιως
http://www.omae-epa.gr/
διαλέξτε αγώνα και πάμε

austin είπε...

Βλέπω ότι υπάρχουν "αυτοκινητάκηδες" αρκετοί εδώ μέσα...Είμαι πρώην πικραμένος συντάκτης αυτοκινήτου, που πλέον το αυτοκίνητο το βλέπει σαν γκόμενα που τον χώρισε! Πέρα ότι κλείσανε τα περισσότερα, ακόμα μου χρωστάνε λεφτά βλέπετε..

Μιχάλη είναι η ιδέα μου ή τις τελευταίες μέρες βλέπω μία μικρή μεταστροφή απέναντι στον Τσίπρα? Δλδ και με ένα QE, μπορεί να ξεκινήσουμε για πάνω...ή βιάζομαι μήπως?

michele είπε...

Austin τι εννοεις "μεταστροφη";;
δυο δρομους εχει

η απιθανη κωλοτουμπα
η εμπλεξες

ναι καλο ειναι να μην βιαζομαστε .Δεν γινεται η συντελεια του κοσμου ,η ΕΛΛΑΔΑ δεν ειναι αυτη του 2012.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Stage 8 - Trucks: Nikolaev wins!
1 Nikolaev
2 De Rooy +11m16s
3 Loprais +20m01s

Unknown είπε...

Θα παω κατα τον ιουνιο στο ring να κανω κανα δυο βολτες γυρω απο την πιστα!!! Ολοι δεκτοι!!!!

austin είπε...

Εννοώ ότι οι έξω σα να ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν τον Τσίπρα λίγο διαφορετικά.

Συνεχίζω βέβαια να απορώ ποιος σοβαρός θα ψήφιζε Τσίπρα μετά από όλα αυτά που έχει πει και έχει κάνει. Το μόνο καλό που έχεις κάνει είναι ότι δεν έβαλες ΠΑΣΟΚους στα ψηφοδέλτια. Η μόνη κίνηση που θα μπορούσε να δείξει διάθεση "αλλαγής". Παρόλα αυτά ο μόνος λόγος για να τον ψήφιζα θα ήταν να πόνταρα πολλά λεφτά στο στοίχημα που δίνει 1,15 απόδοση. Μικρή..αλλά κάτι θα έβγαζε. Ξεκίνησα να το σκέφοτμαι σοβαρά..μπορεί να έβγαζα και κάποια χασούρα του ΧΑΑ. λολ

Panos είπε...

Μιχαλη υπαρχει περιπτωση να γινει διαγραφη στο μισο του ελληνικου χρεους?και να ναι που μπορει να φτασει το ΧΑΑ με μια τετοια ανακοινωση?
Διαβασα αυτο
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2197880

Ilias D είπε...

http://www.newmoney.gr/article/81092/haos-sti-venezoyela-stratiotes-froyroyn-soyper-market-kai-pantopoleia

michele είπε...

Ο καθε ενας ( οικονομολογος-προεδρος Ινστιτουτου κλπ) λεει την παπαρια του.Την οποια υιοθετουν και οι κατσαπλιαδες στην Ελλαδα.

Ωραια ,να συμφωνησουμε και μεις.Κουρεμα στο μισο. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;;;
Το χρεος μας ειναι στην παλτη των λαων της Ευρωπης. Φτωχοτερων και πλουσιοτερων. Δανειζεσαι δηλ τωρα με μειωμενο επιτοκιο κατω του 2% απο τους Ευρωπαιους
οι αλλοι δανειζονται με ΟΡΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ
και θα πας να πεις στους λαους ,στα κοινοβλουλια αυτων των χωρων ,χαριστε το χρεος στην Ελλαδα .ΕΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ.

2) Οι ευρωπαιοι γνωριζουν πολυ καλα οτι ΑΝ κουρευαν το ΜΙΣΟ χρεος ,ο ΕΛΛΗΝΑΣ ,ελαφρωμενος θα το ΕΡΙΧΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ .Ουτε μεταρρυθμισεις ουτε τιποτα.
Εδω ισχυει λοιπον ο ΗΘΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Αρθρο μου που εξηγει τι ειναι ο ΗΘΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
εδω:

http://www.eyedoll.gr/ngine/article/2092/h-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1

michele είπε...

Oποτε μην περιμενετε απο κατι τετοια.ΜΑΚΑΡΙ να μας κουρευαν.

Αλλα δεν θα στρωναμε ποτε ως χωρα


Austin ειπαμε ,παιζουμε κατω με Συριζα ,εκτος να δουμε προεξοφληση
και μετα προσδοκια για μια καλη διαπραγματευση-κωλοτουμπα .Εχουμε δρομο
βημα-βημα παμε

ΠΑΝΟΣ είπε...

Πολλά σχόλια είδα πριν μπω και είπα μπα; Μετά βέβαια διάβασα και κατάλαβα…

JE SUIS CHARLIE και όλη η Ευρώπη διαδηλώνει στο Παρίσι … κολοκύθια τούμπανα.
Παγκοσμιοποίηση ήθελαν και αυτή είναι μια ακόμη έκφανσή της, γιατί απορούν τώρα;
Αποικιοκρατίες ήθελαν και φτηνά εργατικά χέρια…ας τα τραβάνε τώρα.
Διέλυσαν τα αστικά καθεστώτα των μουσουλμανικών χωρών, εκπαίδευσαν ταλιμπάν και μουτζαχεντίν για να χτυπήσουν το αντίπαλο δέος…τώρα γιατί χτυπιούνται οι ίδιοι;
Δουβλίνα (εκ του πονηρού;) μας έβαλαν και μεις οι βλάκες τα δεχτήκαμε…καλά να πάθουμε. Ποιος σκέφτηκε ότι είμαστε η πρώτη πόρτα εισόδου;
Ήμουνα ο μόνος μαζί με τον Δήμο που φωνάζαμε επί του θέματος από παλιά…οι υπόλοιποι αγρόν ηγόραζαν. Αυτοί οι (δυστυχείς κατά τα άλλα) άνθρωποι, έχουν διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό και δεν μπορούν να «χωνευτούν» και να προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα, άσε που είναι επιρρεπείς στις όποιες βλακείες τους σερβίρουν κάποιοι φανατικοί, άσε που είναι μιλιούνια ατέλειωτα και τι θα γίνει αν μας «επισκεφτούν» μερικά εκατομμύρια ακόμη; Ειδικά εμάς που είμαστε μικρή χώρα. Αλλά σιγά τώρα…περνάμε καλά εμείς σήμερα; Για το μέλλον ποιος και πότε σχεδίασε κάτι σ’ αυτή τη χώρα;
Όλοι αυτοί που δεν τους βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά μας αλλά δεν παύουν να είναι εδώ ή λίγο έξω από τη πόρτα μας… είναι κάπου εκεί έξω και ίσως περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι εκφοβιστικό ή ρατσιστικό μήνυμα, είναι η πραγματικότητα.

Στα καθ’ ημάς τώρα…το χτεσινό σχόλιο στις 6.29 ( από euro2day) παραπέμπει σε plan A, B, C .
ΚΑΙ τα δύο (Α και Β) που είναι και τα πιθανότερα παραπέμπουν σαφώς και ξεκάθαρα σε ΜΕΤΡΑ. *
Απορία: Πως μπορούμε να είμαστε τόσο ΗΛΙΘΙΟΙ για να καθόμαστε μετά από ΤΟΣΑ χρόνια και μετά από ΤΟΣΕΣ φορές που ειπώθηκαν αλλά έγιναν γαργάρα την επομένη κιόλας των εκλογών …
….να ακούμε και από τους 2 μονομάχους και να πιστεύουμε σε «δεσμεύσεις» και «εγγυήσεις» ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα, τέρμα στις μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά αντίθετα έρχονται αυξήσεις και μειώσεις στη φορολογία**, τέρμα το μνημόνιο κλπ ΜΠΟΥΡΔΕΣ; Είμαστε ή δεν είμαστε άξιοι της μοίρας μας;
* φαίνεται βέβαια ότι εσάς εδώ δεν σας αγγίζουν τα μέτρα…εμένα πολύ πάντως.
**αυτό ειδικά ούτε μωρά παιδιά δεν θα μπορούσαν πια να το πιστέψουν μετά από τόσες φορές που ειπώθηκε και έμεινε απλά υπόσχεση.

Panos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Panos είπε...

Μιχαλη πολυ καλο το αρθρο σου.Συμφωνω πως
χρειαζόμαστε ένα success story στην ...ηθική.

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ξέρετε τι πιστεύω; Μηδέν εις το πηλίκον όλοι τους.
Οι ΜΕΝ χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο, προοπτική και δυνατότητες μπροστά στη λαίλαπα, ήθελαν απλά να παραταθεί η ισχύουσα κατάσταση (και η θητεία τους) με την ελπίδα ότι… που θα πάει; μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και «ατυχίας» θα σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του ( και φυσικά ειδικά και αποκλειστικά μέσα στο 2015…μπράβο αισιοδοξία! γιατί άλλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν), θα γυρίσει ο τροχός και ο κύκλος της οικονομίας και θα έρθει κάποια ανάπτυξη οπότε θα «δικαιωθούν». Ίσως πάλι ποντάριζαν σε κάποια πιθανή κίνηση των «έξω» σε σχέση με το χρέος, για δικούς τους όμως αποκλειστικά λόγους (συνοχή ευρωζώνης και φόβοι αναταραχής στις αγορές) και όχι λόγω δικών μας κατορθωμάτων. (αναφέρεται και στο δημοσίευμα στο plan B)
(Κι εγώ βέβαια παίζω τυχερά παιχνίδια από την 10ετία του 80 αλλά δεν γύρισε ακόμα ο τροχός για να πηδήξει κι ο φτωχός).
Φυσικά αν δεν γυρνούσε ο τροχός ήθελαν να αφήσουν τη χειρότερη δυνατή κατάσταση για να την διαχειριστεί ο επόμενος και έτσι να εκδικηθούν και τον «αντίπαλο» κατηγορώντας τον ότι δεν τους άφησε να δοκιμάσουν άλλη μια ζαριά.
Οι ΔΕ ακριβώς το ίδιο, από την αντίθετη όμως πλευρά. Προοπτική με μνημόνια και κόντρα μνημόνια δεν υπάρχει (σωστά). Αλλά αν τύχει και σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του (λέμε τώρα) και ξεφύγουμε έστω και λίγο από αυτήν την άθλια κατάσταση και κάνουμε μερικά βήματα μπροστά, τι θα έχουμε να λέμε εμείς μετά; Οπότε δεν ψηφίζουμε Πρόεδρο και δεν περιμένουμε ένα ακόμη χρόνο για να πέσουν οι αντίπαλοι σαν ώριμο φρούτο στην αγκαλιά μας (μάλλον το πιθανότερο σενάριο).
ΜΙΚΡΟψυχοι και οι 2. (Το πρώτο συνθετικό από τον φίλο μου)
Για την χώρα και τους πολίτες της ΚΑΝΕΙΣ. Λογικό, αφού αυτοί δεν ανήκουν εδώ και δεν ζουν ανάμεσά μας, αλλά στα γυάλινα κλουβιά τους.
Η συνέχεια σε 2 Κυριακές.
ΥΓ1. Βρε φίλε Ηλία έλεος…γιατί θέλεις συνέχεια να βάζεις τέτοια λινκς και να μας συγκρίνεις με τριτοκοσμικές χώρες; Είμαστε ή όχι στην ΕΕ; Τι δουλειά έχουμε μ’ αυτούς;
Και αυτό αντανακλά ΜΟΝΟ στον επερχόμενο; Δεν αγγίζει δηλαδή καθόλου τους ΝΥΝ μετά από 4,5 χρόνια μνημονίων;
ΥΓ2. μετάνιωσα ήδη που έγραψα...δεν υπάρχει λόγος πλέον.

austin είπε...

@ΠΑΝΟΣ ΑΘΗΝΑ
Για ένα και μόνο λόγο δεν έχει νόημα να γράψεις...Επειδή ποτέ στην Ελλάδα δεν κυβέρνησε κόμμα που να μην ήθελαν οι ξένοι. Ποτέ! Και όταν υπήρξε κάποιος που δεν ήθελαν, στην καλύτερη τον "έριχναν" στην χειρότερη των σκότωναν (βλ. Καποδίστριας).

Αυτό που γράφεις θα μπορούσε να είναι 100% σωστό, αν οι ξένοι δεν είχαν το πρόγραμμα που έχουν για εμάς. Όχι τώρα μόνο, κοντά 2 αιώνες.

Θλίβομαι για την χώρα αυτή, θλίβομαι για τον λαό της. Θλίβομαι που κόσμος μορφωμένος (υποτίθεται) τσακώνεται για την ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν σταματήσει ο "εμφύλιος" η χώρα δεν έχει μέλλον