Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 


20 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ..

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 
1. Τι έγινε χθες; Δεν κατάλαβα!

Η χθεσινή συμφωνία είναι μια, ας πούμε, ενδιάμεση μεταβατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Δηλαδή μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη (κυρίως τη Γερμανία), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η συμφωνία αυτή είχε χθες έναν κυρίως στόχο: να προλάβει την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Νομίζω ότι ο στόχος αυτός επετεύχθη. Ένας δεύτερος στόχος ήταν να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Κι αυτός επετεύχθη - προς το παρόν. Ο τρίτος στόχος ήταν να ρυθμιστεί ο τρόπος που θα «κλείσει» το μνημόνιο. Θυμίζω ότι η προηγούμενη «μνημονιακή» συμφωνία έληγε στις 31/12/2014. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν την έκλεισε, ζήτησε μόνο δίμηνη παράτασή της (μέχρι 28/2/2015) για να πιέσει τους Έλληνες ψηφοφόρους πριν τις εκλογές και να παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Όπως γνωρίζετε το πρώτο μέρος του σχεδίου απέτυχε παταγωδώς αλλά το δεύτερο λειτούργησε. Η κυβέρνηση χθες έστειλε ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες το προεκλογικό πρόγραμμά της.

2. Δηλαδή τι έγινε με το μνημόνιο; Έκλεισε; Γλυτώσαμε;

Δυστυχώς όχι. Η κυβέρνηση το αποδέχτηκε. Όχι μόνο δεν το έσκισε αλλά ουσιαστικά το συνυπέγραψε. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σε καθεστώς μνημονίου τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Μέσα σ’ αυτήν την περίοδο η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κάνει «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού προγράμματός της. Αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει την υποχρέωση να μην ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα που θα μειώσουν τα έσοδα (π.χ. δόσεις στην Εφορία) αλλά ούτε και μέτρα που θα πλήξουν την ανάπτυξη (π.χ. αύξηση του κατώτατου μισθού) ή το τραπεζικό σύστημα (π.χ. κόκκινα δάνεια). Για κάθε ενέργειά της θα χρειάζεται η «έγκριση» των θεσμών.

Όπως γράφει και ο αριστερός (και πολύ φιλικός προς την Ελλάδα) Guardian σήμερα: «Η ελληνική συμφωνία είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο επιστροφής στη λιτότητα».

3. Ποιοι είναι οι «θεσμοί»;

Η ΕΕ, το ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σας θυμίζει κάτι; Ναι, είναι η τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν έθεσε ούτε για αστείο το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ…

4. Και τι θα γίνει τον Ιούνιο; Θα ξεμπερδέψουμε τότε;

Μέχρι τον Ιούνιο οι «θεσμοί» θα μας ελέγχουν και θα μας αξιολογούν (μια από τα ίδια δηλαδή). Αν η αξιολόγηση μας βγάλει προβιβάσιμους θα κλείσει το προηγούμενο μνημόνιο - που θυμίζω ότι έπρεπε να κλείσει στις 31/12/2014 αλλά δεν έκλεισε λόγω της αποτυχημένης απελπισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να βγει η χώρα μας στις αγορές και της καιροσκοπικής εμμονής του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές (μια εμμονή που τώρα μετανιώνει πικρά).

5. Αν δηλαδή πάμε καλά μέχρι τότε τι θα γίνει μετά; Θα γλυτώσουμε από την τρόικα και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της από το φθινόπωρο;

Δυστυχώς και πάλι όχι. Αυτή η παράταση μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει σκοπό μόνο να κλείσει το προηγούμενο μνημόνιο και να υποχρεώσει την σημερινή κυβέρνηση να αποδεχτεί τις συμφωνίες των προηγούμενων. Ο σημαντικότερος σκοπός της παράτασης είναι να διαμορφωθεί το νέο μνημόνιο (που από εδώ και πέρα θα το λέμε «συμβόλαιο»).

Το μνημόνιο θα είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις τεράστιες υποχρεώσεις προς τους δανειστές μας (ιδίως την ΕΚΤ) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Γι’ αυτό απερρίφθη και το αίτημά μας για εξάμηνη παράταση (για να μπορούν να μας πιέσουν και τότε). Στα τέλη Ιουνίου λοιπόν θα έχουμε μια από τα ίδια. Αλλά και πάλι στο τέλος θα συμφωνήσουμε. Σε ένα νέο μνημόνιο.

6. Είναι δυνατόν!!! Γιατί θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση;

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς δανεικά. Αυτά που μας προσφέρει η αγορά είναι πανάκριβα διότι ακόμα είμαστε αφερέγγυοι. Οι εταίροι μας προσφέρουν φθηνά δανεικά (ένα πραγματικά πολύ μικρό επιτόκιο) αλλά απαιτούν από εμάς να κάνουμε όσες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να αναπτυχθεί η οικονομία, να γίνουμε φερέγγυοι και να δανειζόμαστε φθηνά όπως ήδη το πέτυχαν οι άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα φερεγγυότητας τα προηγούμενα πέντε χρόνια (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Επιπλέον οι εταίροι μας θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα πληρώσουμε όσα τους χρωστάμε.

7. Δηλαδή δεν θα διαγραφεί το χρέος;

Όχι. Αυτή ήταν άλλωστε η πρώτη μεγάλη «στροφή» της νέας κυβέρνησης. Αποδέχτηκε πολύ γρήγορα την υποχρέωση να πληρώσει το χρέος. Όλες οι ρητορείες για απεχθές χρέος, διαγραφή, κούρεμα κλπ. εγκαταλείφτηκαν σχεδόν αμέσως. Χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε με έμφαση ότι θα πληρώσουμε κανονικά όλα τα δάνεια.

Όμως υπάρχει η προοπτική ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους (debt relief). Δηλαδή ίσως μας δώσουν μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, μας ρίξουν λίγο ακόμα τα ήδη χαμηλά επιτόκια, «απλώσουν» το χρέος στο μέλλον (δηλαδή θα ελαφρύνουν εμάς και θα μεταφέρουν χρέος στα παιδιά και στα εγγόνια μας). Είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν και άλλες αλχημείες για να μας διευκολύνουν, όπως η ρήτρα ανάπτυξης (θα πληρώνουμε όταν έχουμε λίγο περισσότερα χρήματα να ξοδέψουμε).

8. Γιατί θα περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο; Άκουσα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να στείλει ένα κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει. Αυτό δεν θα είναι το νέο μνημόνιο;

Όχι, αυτό είναι ένα μνημόνιο light. Θα είναι ένα μικρό «συμβολαιάκι» («μνημονιάκι») με τους εταίρους μας για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο. Θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε μέχρι τον Ιούνιο για να μας επιτρέψουν να κλείσουμε το προηγούμενο μνημόνιο και να πάρουμε όσα ακόμα ποσά περιλαμβάνει η συνδεδεμένη με το μνημόνιο δανειακή σύμβαση και τα διάφορα παραρτήματά τους (κυρίως επιστροφές τόκων).

9. Πάλι καλά που θα το ετοιμάσουμε εμείς και όχι αυτοί (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα).

Λάθος. Θα γίνει περίπου ό,τι γινόταν μέχρι τώρα. Αν και η ελληνική κυβέρνηση θα γράψει το πρώτο σχέδιο (draft) αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τους εταίρους. Η κυβέρνηση βέβαια τη Δευτέρα θα καταθέσει γενικολογίες και αφηρημένες υποσχέσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. Δηλαδή θα μας το στείλουν οπωσδήποτε πίσω με διορθώσεις και κυρίως προσθήκες. Θα ακολουθήσει μια σύντομη διαπραγμάτευση που θα μοιάζει ανατριχιαστικά πολύ με εκείνες του Παπακωνσταντίνου, του Βενιζέλου, του Στουρνάρα και του Χαρδούβελη. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Όχι γιατί θα μας «επιβάλλουν» πράγματα που είναι αντίθετα με τα συμφέροντά μας αλλά γιατί και αυτή η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια παρελκυστική πολιτική. Θα κάνει ό,τι μπορεί (όπως οι προηγούμενες) για να μην εφαρμόσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη και θα ψάχνει πάλι για «ισοδύναμα» μέτρα. Η μεγαλύτερη ντροπή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ότι αντιστέκεται σχεδόν στο σύνολό του (από τη ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ) σε κάθε πραγματική μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει ήδη από τη δεκαετία του 1990.

10. Τι θα περιλαμβάνουν τελικά οι μεταρρυθμίσεις αυτές;

Τα πάντα. Περίπου όλα όσα υποσχεθήκαμε αλλά δεν κάναμε στα προηγούμενα μνημόνια. Θα συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε περικοπές, αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις που θα σπάσουν αυγά. Ας ελπίσουμε ότι θα περιλαμβάνουν και σύγκρουση με την ολιγαρχία και τα καρτέλ.

11. Εντάξει. Αλλά ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω. Γιατί η νέα κυβέρνηση, με τέτοια στήριξη από τον ελληνικό λαό, με τόσο ριζοσπαστικό πρόγραμμα και με έναν τόσο ικανό στις διαπραγματεύσεις υπουργό Οικονομικών κατέληξε σ’ αυτήν τη συμφωνία;

Εδώ θα μπορούσα να γράψω πολλά αλλά θα περιοριστώ στο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκελα Μέρκελ. Το τηλεφώνημα αυτό θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για τον έλληνα πρωθυπουργό αφού κυριολεκτικά ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να δεχτεί τη χθεσινή συμφωνία. Βλέπετε το σχέδιο των γερμανών ήταν να τηρήσουν σκληρή στάση, να αποφύγουν τη συμφωνία και να αφήσουν ευάλωτο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να μας πιέσουν ακόμα περισσότερο. Η κατάσταση μέχρι χθες ήταν τραγική. Οι εκροές καταθέσεων (αναλήψεις) από τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη και Πέμπτη, ξεπέρασαν το €1 δις. Δεν ξέρω τι έγινε την Παρασκευή αλλά όλοι έτρεμαν το τριήμερο (καθώς θύμιζε Κύπρο).

Δεν υπήρχε περίπτωση να άνοιγαν κανονικά οι Ελληνικές τράπεζες την Τρίτη. Μέσα στο Σ/Κ θα είχαν αδειάσει τα ATMs και την Καθαρά Δευτέρα δεν θα ξεκινούσε η Σαρακοστή αλλά η Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυβέρνηση θα επέβαλε οπωσδήποτε περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ίσως και πριν το Eurogroup αν δεν προηγούνταν η προφορική συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ. Η οποία βέβαια είχε τη γνωστή κατάληξη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενο της χθεσινής συμφωνίας διαμορφώθηκε μετά από συνεννοήσεις και συναντήσεις κυρίως του Schäuble (Γερμανία) με την Lagarde (ΔΝΤ), τον Moscovici (EE) και τον Draghi (ΕΚΤ) – με τον Γιάνη Βαρουφάκη σχεδόν απόντα…

Δηλαδή, με δύο λόγια: αυτοί βαρούσαν τα νταούλια κι εμείς χορεύαμε.

12. Ναι αλλά η κυβέρνηση μιλά για νέα σελίδα, για το τέλος της τρόικας και του μνημονίου!

Είστε τόσο αφελείς;

13. Και πώς θα το παρουσιάσει στους ψηφοφόρους την ερχόμενη εβδομάδα, τους επόμενους 4 μήνες, τον Ιούνιο (μετά τη συμφωνία) και τελικά το φθινόπωρο;

Θα υπάρχουν βέβαια αντιδράσεις και μέσα στην κυβέρνηση. Στην αρχή αυτές οι αντιδράσεις θα είναι παρασκηνιακές και θα κουκουλωθούν. Αργότερα θα οξυνθούν. Το πρώτο επεισόδιο θα παιχτεί στη Βουλή όταν θα επικυρωθεί η συμφωνία. Θα δούμε αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως από τους ΑΝΕΛ. Αναρωτιέμαι τι θα γίνεται έξω από τη Βουλή…

Η κυβέρνηση όμως έχει αυτή τη στιγμή ένα πρωτοφανές ποσοστό αποδοχής. Έχει δηλαδή πολιτικό κεφάλαιο που μπορεί να τη βοηθήσει να πουλήσει οτιδήποτε (χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια καλή αρχή). Αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει με φειδώ, να μην το σπαταλήσει και κυρίως να βιαστεί. Το πολιτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα από το 2009 και μετά εξανεμίζεται ταχύτατα.

Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα η αντιπολίτευση ταυτόχρονα να έχει μουδιάσει και να είναι αναγκασμένη να στηρίξει την κυβέρνηση. Αυτή άλλωστε είναι η μόνη υπεύθυνη στάση για ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ.

14. Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο για την κυβέρνηση;

Ότι παραμένουμε στο μνημόνιο, ετοιμάζουμε ένα μίνι μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο νέο μνημόνιο του Ιουνίου. Και όλα αυτά χωρίς να πάρουμε ευρώ! Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει κάτι (χρήματα!) ως αντάλλαγμα πριν ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», δηλαδή πριν εφαρμόσει ό,τι υποσχέθηκε χθες στους εταίρους και θα καταγραφεί στη λίστα που ετοιμάζουμε.

Μόνο η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος εξασφαλίστηκε. Όχι όμως του ελληνικού κράτους. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική αποτυχία της διαπραγμάτευσης που έκλεισε χθες.

15. Και τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό;

Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ. Χθες δεν ήταν καθόλου σαφές πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτό είναι η δυσκολότερη αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης τώρα πια. Θα πρέπει να εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες φοροεπιδρομής της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα είναι πολιτικά πολύ επικίνδυνο.

16. Δηλαδή δεν κερδίσαμε τίποτα;

Δεν είπα κάτι τέτοιο. Κερδίσαμε μερικά μικρά αλλά όχι ασήμαντα πράγματα.

Καταρχήν δεν είμαστε υποχρεωμένοι πλέον σε πλεόνασμα 3% φέτος. Αυτό είναι καλό μεν αλλά μάλλον δεν αποτελεί κάποια μεγάλη επιτυχία. Έχουν καταρρεύσει τόσο τα δημόσια έσοδα τους τελευταίους δύο μήνες που κανένας σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη δεν περιμένει ότι θα πετύχουμε τον στόχο. Μας έδωσαν δηλαδή το δικαίωμα να μην κάνουμε κάτι που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε.

Επιπλέον η κυβέρνηση μάλλον δεν θα αγγίξει τις συντάξεις. Αυτό είναι καλό νέο μεν αλλά δεν απαντά στο ερώτημα πώς θα τις πληρώνει αυτές τις συντάξεις. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Για την ακρίβεια έχει πέσει στον γκρεμό και κρατιέται από ένα κλαδάκι που κάνει ήδη «κρακ, κρακ, κρακ». Αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει αμέσως! – προχθές αν γίνεται.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί ο «τουριστικός» ΦΠΑ. Αυτό θα μας φανεί πολύ χρήσιμο μακροπρόθεσμα αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου το πρόβλημα με το δημοσιονομικό κενό.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση έπεισε τους πάντες να χρησιμοποιούν τις δικές της λέξεις: θεσμοί (τρόικα), συμβόλαιο (μνημόνιο) και αξιολόγηση (επιτήρηση). Πέτυχε δηλαδή ό,τι και στο Μακεδονικό. Όλοι ονομάζουν τη FYROM Δημοκρατία της Μακεδονίας κι εμείς μόνοι μας ΠΓΔΤΜ ή «Σκόπια». Ήδη από χθες αυτή η επικοινωνιακή «επιτυχία» έβαλε πολλούς σε πειρασμό να μας τρολλάρουν (με αρχι-troll τον Scheuble).

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταρτίσει αυτή το πρώτο σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις παρουσιάζεται ως θετικό αλλά δεν είναι, για τους λόγους που εξηγώ πιο πάνω.

Ως πιο θετικό σημείο παραμένει η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εφόσον κάθεστε σήμερα χαλαρές/οί μπροστά στον υπολογιστή σας και διαβάζετε αυτό το κείμενο αντί να τρέχετε από ATM σε ATM ή να ακούτε διαγγέλματα για την ανάγκη περιορισμών στα κεφάλαια των τραπεζών (δηλαδή στις καταθέσεις σας), η συγκεκριμένη επιτυχία δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Επιπλέον δεν θα σας κάτσει η λαγάνα στο στομάχι.

17. Και θα παραμείνουμε στο Ευρώ! Σωστά;

Χθες έγινε ένα μεγάλο θετικό βήμα. Ακόμα έχουμε δρόμο. Πρέπει να συμφωνήσουν για τις μεταρρυθμίσεις σύντομα και κυρίως πρέπει να συμφωνήσουν για το νέο μνημόν… σόρυ! ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ μέχρι τον Ιούνιο.

18. Πώς προβλέπεις να εξελιχθούν τα πράγματα;

Δεν θα κάνω πρόβλεψη. Υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Δεν θα σας πω λοιπόν τι προβλέπω αλλά τι ελπίζω.

Ελπίζω να συμβεί στην Ελλάδα κάτι που έχει συμβεί σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση: η Αριστερά αναγκάζεται να κάνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την αγορά και θα αναμορφώσουν το κράτος. Η Αριστερά άλλωστε μπορεί να περάσει τα απαραίτητα μέτρα με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση. Επιπλέον αυτό θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώσει την κυριαρχία του στην κεντροαριστερά. Θα έχει βέβαια μερικές μικρές και ασήμαντες πολιτικά απώλειες στα αριστερά του αλλά θα μπορέσει να εμβολίσει τον κατακερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο τέλος της θητείας του θα έχει μετατραπεί σε ένα σχεδόν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με μεταρρυθμιστικές περγαμηνές που θα έχουν οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο δε Αλέξης Τσίπρας θα κυριαρχεί πολιτικά για πολλά χρόνια έχοντας μετατραπεί από έναν άπειρο λαϊκιστή, αλλά χαρισματικό, πολιτικό σε έναν πραγματικό ηγέτη.

[Είπαμε δεν είναι πρόβλεψη, είναι ελπίδα. Δίνω μικρές πιθανότητες σ’ αυτήν την εξέλιξη αλλά δεν την αποκλείω]

19. Υπάρχουν κίνδυνοι σ’ αυτό το σενάριο;

Ναι, δύο. Αλλά θα συμβεί ή ο ένας ή ο άλλος. Να επικρατήσει πλήρως ο εθνικολαϊκισμός στα Δεξιά με την ανάδειξη ενός μεγάλου ακροδεξιού λαϊκιστικού και εθνικιστικού κόμματος (κάτι σαν μεγάλο ΑΝΕΛ) στην αντιπολίτευση ή να θεριέψει η Χρυσή Αυγή ως το μόνο γνήσιο αντισυστημικό, αντι-μνημονιακό κόμμα. Δεν ξέρω ποιο σενάριο από τα δύο είναι το χειρότερο.

20. Συμπέρασμα;

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε την κωλοτούμπα που όλοι περίμεναν (για την ακρίβεια ακροβατικό ολυμπιακών διαστάσεων). Την έκανε όμως για καλό σκοπό. Για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Δεν θα πραγματοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αλλά θα τηρήσει την σημαντικότερη υπόσχεσή της: να μας κρατήσει στο Ευρώ.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σώθηκε αλλά το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Θα παραμείνουμε σε κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Δείξαμε ότι τελικά σεβόμαστε το «νομικό πλαίσιο» αλλά ο τσαπατσούλικος τρόπος διαπραγμάτευσης κατέστρεψε την ελάχιστη εμπιστοσύνη που μας είχαν και έκανε πολλούς να μας κοιτούν με καχυποψία ή και να μας υπονομεύουν. Μπορούμε να το διορθώσουμε κάπως μέχρι τον Ιούνιο.


Τότε θα υιοθετήσουμε το πρώτο καθαρόαιμο «πρώτη φορά Αριστερά» μνημόνιο και θα αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος της θητείας της (που ελπίζω να κρατήσει 4 χρόνια) η φθορά θα οφείλεται στον μεταρρυθμιστικό της οίστρο και όχι στη μετεξέλιξή της σε μια κυβέρνηση Σαμαρά με πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ   1. Τι έγινε χθες; Δεν κατάλαβα!

Η χθεσινή συμφωνία είναι μια, ας πούμε, ενδιάμεση μεταβατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Δηλαδή μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη (κυρίως τη Γερμανία), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η συμφωνία αυτή είχε χθες έναν κυρίως στόχο: να προλάβει την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Νομίζω ότι ο στόχος αυτός επετεύχθη. Ένας δεύτερος στόχος ήταν να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Κι αυτός επετεύχθη - προς το παρόν. Ο τρίτος στόχος ήταν να ρυθμιστεί ο τρόπος που θα «κλείσει» το μνημόνιο. Θυμίζω ότι η προηγούμενη «μνημονιακή» συμφωνία έληγε στις 31/12/2014. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν την έκλεισε, ζήτησε μόνο δίμηνη παράτασή της (μέχρι 28/2/2015) για να πιέσει τους Έλληνες ψηφοφόρους πριν τις εκλογές και να παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Όπως γνωρίζετε το πρώτο μέρος του σχεδίου απέτυχε παταγωδώς αλλά το δεύτερο λειτούργησε. Η κυβέρνηση χθες έστειλε ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες το προεκλογικό πρόγραμμά της.

2. Δηλαδή τι έγινε με το μνημόνιο; Έκλεισε; Γλυτώσαμε;

Δυστυχώς όχι. Η κυβέρνηση το αποδέχτηκε. Όχι μόνο δεν το έσκισε αλλά ουσιαστικά το συνυπέγραψε. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σε καθεστώς μνημονίου τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Μέσα σ’ αυτήν την περίοδο η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κάνει «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού προγράμματός της. Αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει την υποχρέωση να μην ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα που θα μειώσουν τα έσοδα (π.χ. δόσεις στην Εφορία) αλλά ούτε και μέτρα που θα πλήξουν την ανάπτυξη (π.χ. αύξηση του κατώτατου μισθού) ή το τραπεζικό σύστημα (π.χ. κόκκινα δάνεια). Για κάθε ενέργειά της θα χρειάζεται η «έγκριση» των θεσμών.

Όπως γράφει και ο αριστερός (και πολύ φιλικός προς την Ελλάδα) Guardian σήμερα: «Η ελληνική συμφωνία είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο επιστροφής στη λιτότητα».

3. Ποιοι είναι οι «θεσμοί»;

Η ΕΕ, το ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σας θυμίζει κάτι; Ναι, είναι η τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν έθεσε ούτε για αστείο το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ…

4. Και τι θα γίνει τον Ιούνιο; Θα ξεμπερδέψουμε τότε;

Μέχρι τον Ιούνιο οι «θεσμοί» θα μας ελέγχουν και θα μας αξιολογούν (μια από τα ίδια δηλαδή). Αν η αξιολόγηση μας βγάλει προβιβάσιμους θα κλείσει το προηγούμενο μνημόνιο - που θυμίζω ότι έπρεπε να κλείσει στις 31/12/2014 αλλά δεν έκλεισε λόγω της αποτυχημένης απελπισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να βγει η χώρα μας στις αγορές και της καιροσκοπικής εμμονής του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές (μια εμμονή που τώρα μετανιώνει πικρά).

5. Αν δηλαδή πάμε καλά μέχρι τότε τι θα γίνει μετά; Θα γλυτώσουμε από την τρόικα και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της από το φθινόπωρο;

Δυστυχώς και πάλι όχι. Αυτή η παράταση μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει σκοπό μόνο να κλείσει το προηγούμενο μνημόνιο και να υποχρεώσει την σημερινή κυβέρνηση να αποδεχτεί τις συμφωνίες των προηγούμενων. Ο σημαντικότερος σκοπός της παράτασης είναι να διαμορφωθεί το νέο μνημόνιο (που από εδώ και πέρα θα το λέμε «συμβόλαιο»).

Το μνημόνιο θα είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις τεράστιες υποχρεώσεις προς τους δανειστές μας (ιδίως την ΕΚΤ) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Γι’ αυτό απερρίφθη και το αίτημά μας για εξάμηνη παράταση (για να μπορούν να μας πιέσουν και τότε). Στα τέλη Ιουνίου λοιπόν θα έχουμε μια από τα ίδια. Αλλά και πάλι στο τέλος θα συμφωνήσουμε. Σε ένα νέο μνημόνιο.

6. Είναι δυνατόν!!! Γιατί θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση;

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς δανεικά. Αυτά που μας προσφέρει η αγορά είναι πανάκριβα διότι ακόμα είμαστε αφερέγγυοι. Οι εταίροι μας προσφέρουν φθηνά δανεικά (ένα πραγματικά πολύ μικρό επιτόκιο) αλλά απαιτούν από εμάς να κάνουμε όσες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να αναπτυχθεί η οικονομία, να γίνουμε φερέγγυοι και να δανειζόμαστε φθηνά όπως ήδη το πέτυχαν οι άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα φερεγγυότητας τα προηγούμενα πέντε χρόνια (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Επιπλέον οι εταίροι μας θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα πληρώσουμε όσα τους χρωστάμε.

7. Δηλαδή δεν θα διαγραφεί το χρέος;

Όχι. Αυτή ήταν άλλωστε η πρώτη μεγάλη «στροφή» της νέας κυβέρνησης. Αποδέχτηκε πολύ γρήγορα την υποχρέωση να πληρώσει το χρέος. Όλες οι ρητορείες για απεχθές χρέος, διαγραφή, κούρεμα κλπ. εγκαταλείφτηκαν σχεδόν αμέσως. Χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε με έμφαση ότι θα πληρώσουμε κανονικά όλα τα δάνεια.

Όμως υπάρχει η προοπτική ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους (debt relief). Δηλαδή ίσως μας δώσουν μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, μας ρίξουν λίγο ακόμα τα ήδη χαμηλά επιτόκια, «απλώσουν» το χρέος στο μέλλον (δηλαδή θα ελαφρύνουν εμάς και θα μεταφέρουν χρέος στα παιδιά και στα εγγόνια μας). Είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν και άλλες αλχημείες για να μας διευκολύνουν, όπως η ρήτρα ανάπτυξης (θα πληρώνουμε όταν έχουμε λίγο περισσότερα χρήματα να ξοδέψουμε).

8. Γιατί θα περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο; Άκουσα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να στείλει ένα κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει. Αυτό δεν θα είναι το νέο μνημόνιο;

Όχι, αυτό είναι ένα μνημόνιο light. Θα είναι ένα μικρό «συμβολαιάκι» («μνημονιάκι») με τους εταίρους μας για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο. Θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε μέχρι τον Ιούνιο για να μας επιτρέψουν να κλείσουμε το προηγούμενο μνημόνιο και να πάρουμε όσα ακόμα ποσά περιλαμβάνει η συνδεδεμένη με το μνημόνιο δανειακή σύμβαση και τα διάφορα παραρτήματά τους (κυρίως επιστροφές τόκων).

9. Πάλι καλά που θα το ετοιμάσουμε εμείς και όχι αυτοί (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα).

Λάθος. Θα γίνει περίπου ό,τι γινόταν μέχρι τώρα. Αν και η ελληνική κυβέρνηση θα γράψει το πρώτο σχέδιο (draft) αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τους εταίρους. Η κυβέρνηση βέβαια τη Δευτέρα θα καταθέσει γενικολογίες και αφηρημένες υποσχέσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής. Δηλαδή θα μας το στείλουν οπωσδήποτε πίσω με διορθώσεις και κυρίως προσθήκες. Θα ακολουθήσει μια σύντομη διαπραγμάτευση που θα μοιάζει ανατριχιαστικά πολύ με εκείνες του Παπακωνσταντίνου, του Βενιζέλου, του Στουρνάρα και του Χαρδούβελη. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Όχι γιατί θα μας «επιβάλλουν» πράγματα που είναι αντίθετα με τα συμφέροντά μας αλλά γιατί και αυτή η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια παρελκυστική πολιτική. Θα κάνει ό,τι μπορεί (όπως οι προηγούμενες) για να μην εφαρμόσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη και θα ψάχνει πάλι για «ισοδύναμα» μέτρα. Η μεγαλύτερη ντροπή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ότι αντιστέκεται σχεδόν στο σύνολό του (από τη ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ) σε κάθε πραγματική μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει ήδη από τη δεκαετία του 1990.

10. Τι θα περιλαμβάνουν τελικά οι μεταρρυθμίσεις αυτές;

Τα πάντα. Περίπου όλα όσα υποσχεθήκαμε αλλά δεν κάναμε στα προηγούμενα μνημόνια. Θα συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε περικοπές, αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις που θα σπάσουν αυγά. Ας ελπίσουμε ότι θα περιλαμβάνουν και σύγκρουση με την ολιγαρχία και τα καρτέλ.

11. Εντάξει. Αλλά ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω. Γιατί η νέα κυβέρνηση, με τέτοια στήριξη από τον ελληνικό λαό, με τόσο ριζοσπαστικό πρόγραμμα και με έναν τόσο ικανό στις διαπραγματεύσεις υπουργό Οικονομικών κατέληξε σ’ αυτήν τη συμφωνία;

Εδώ θα μπορούσα να γράψω πολλά αλλά θα περιοριστώ στο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκελα Μέρκελ. Το τηλεφώνημα αυτό θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για τον έλληνα πρωθυπουργό αφού κυριολεκτικά ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να δεχτεί τη χθεσινή συμφωνία. Βλέπετε το σχέδιο των γερμανών ήταν να τηρήσουν σκληρή στάση, να αποφύγουν τη συμφωνία και να αφήσουν ευάλωτο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να μας πιέσουν ακόμα περισσότερο. Η κατάσταση μέχρι χθες ήταν τραγική. Οι εκροές καταθέσεων (αναλήψεις) από τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη και Πέμπτη, ξεπέρασαν το €1 δις. Δεν ξέρω τι έγινε την Παρασκευή αλλά όλοι έτρεμαν το τριήμερο (καθώς θύμιζε Κύπρο).

Δεν υπήρχε περίπτωση να άνοιγαν κανονικά οι Ελληνικές τράπεζες την Τρίτη. Μέσα στο Σ/Κ θα είχαν αδειάσει τα ATMs και την Καθαρά Δευτέρα δεν θα ξεκινούσε η Σαρακοστή αλλά η Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυβέρνηση θα επέβαλε οπωσδήποτε περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ίσως και πριν το Eurogroup αν δεν προηγούνταν η προφορική συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ. Η οποία βέβαια είχε τη γνωστή κατάληξη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενο της χθεσινής συμφωνίας διαμορφώθηκε μετά από συνεννοήσεις και συναντήσεις κυρίως του Schäuble (Γερμανία) με την Lagarde (ΔΝΤ), τον Moscovici (EE) και τον Draghi (ΕΚΤ) – με τον Γιάνη Βαρουφάκη σχεδόν απόντα…

Δηλαδή, με δύο λόγια: αυτοί βαρούσαν τα νταούλια κι εμείς χορεύαμε.

12. Ναι αλλά η κυβέρνηση μιλά για νέα σελίδα, για το τέλος της τρόικας και του μνημονίου!

Είστε τόσο αφελείς;

13. Και πώς θα το παρουσιάσει στους ψηφοφόρους την ερχόμενη εβδομάδα, τους επόμενους 4 μήνες, τον Ιούνιο (μετά τη συμφωνία) και τελικά το φθινόπωρο;

Θα υπάρχουν βέβαια αντιδράσεις και μέσα στην κυβέρνηση. Στην αρχή αυτές οι αντιδράσεις θα είναι παρασκηνιακές και θα κουκουλωθούν. Αργότερα θα οξυνθούν. Το πρώτο επεισόδιο θα παιχτεί στη Βουλή όταν θα επικυρωθεί η συμφωνία. Θα δούμε αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως από τους ΑΝΕΛ. Αναρωτιέμαι τι θα γίνεται έξω από τη Βουλή…

Η κυβέρνηση όμως έχει αυτή τη στιγμή ένα πρωτοφανές ποσοστό αποδοχής. Έχει δηλαδή πολιτικό κεφάλαιο που μπορεί να τη βοηθήσει να πουλήσει οτιδήποτε (χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε μια καλή αρχή). Αλλά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει με φειδώ, να μην το σπαταλήσει και κυρίως να βιαστεί. Το πολιτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα από το 2009 και μετά εξανεμίζεται ταχύτατα.

Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα η αντιπολίτευση ταυτόχρονα να έχει μουδιάσει και να είναι αναγκασμένη να στηρίξει την κυβέρνηση. Αυτή άλλωστε είναι η μόνη υπεύθυνη στάση για ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ.

14. Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο για την κυβέρνηση;

Ότι παραμένουμε στο μνημόνιο, ετοιμάζουμε ένα μίνι μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο νέο μνημόνιο του Ιουνίου. Και όλα αυτά χωρίς να πάρουμε ευρώ! Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει κάτι (χρήματα!) ως αντάλλαγμα πριν ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση», δηλαδή πριν εφαρμόσει ό,τι υποσχέθηκε χθες στους εταίρους και θα καταγραφεί στη λίστα που ετοιμάζουμε.

Μόνο η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος εξασφαλίστηκε. Όχι όμως του ελληνικού κράτους. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική αποτυχία της διαπραγμάτευσης που έκλεισε χθες.

15. Και τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό;

Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ. Χθες δεν ήταν καθόλου σαφές πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αυτό είναι η δυσκολότερη αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης τώρα πια. Θα πρέπει να εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες φοροεπιδρομής της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα είναι πολιτικά πολύ επικίνδυνο.

16. Δηλαδή δεν κερδίσαμε τίποτα;

Δεν είπα κάτι τέτοιο. Κερδίσαμε μερικά μικρά αλλά όχι ασήμαντα πράγματα.

Καταρχήν δεν είμαστε υποχρεωμένοι πλέον σε πλεόνασμα 3% φέτος. Αυτό είναι καλό μεν αλλά μάλλον δεν αποτελεί κάποια μεγάλη επιτυχία. Έχουν καταρρεύσει τόσο τα δημόσια έσοδα τους τελευταίους δύο μήνες που κανένας σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη δεν περιμένει ότι θα πετύχουμε τον στόχο. Μας έδωσαν δηλαδή το δικαίωμα να μην κάνουμε κάτι που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε.

Επιπλέον η κυβέρνηση μάλλον δεν θα αγγίξει τις συντάξεις. Αυτό είναι καλό νέο μεν αλλά δεν απαντά στο ερώτημα πώς θα τις πληρώνει αυτές τις συντάξεις. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Για την ακρίβεια έχει πέσει στον γκρεμό και κρατιέται από ένα κλαδάκι που κάνει ήδη «κρακ, κρακ, κρακ». Αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει αμέσως! – προχθές αν γίνεται.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί ο «τουριστικός» ΦΠΑ. Αυτό θα μας φανεί πολύ χρήσιμο μακροπρόθεσμα αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου το πρόβλημα με το δημοσιονομικό κενό.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση έπεισε τους πάντες να χρησιμοποιούν τις δικές της λέξεις: θεσμοί (τρόικα), συμβόλαιο (μνημόνιο) και αξιολόγηση (επιτήρηση). Πέτυχε δηλαδή ό,τι και στο Μακεδονικό. Όλοι ονομάζουν τη FYROM Δημοκρατία της Μακεδονίας κι εμείς μόνοι μας ΠΓΔΤΜ ή «Σκόπια». Ήδη από χθες αυτή η επικοινωνιακή «επιτυχία» έβαλε πολλούς σε πειρασμό να μας τρολλάρουν (με αρχι-troll τον Scheuble).

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταρτίσει αυτή το πρώτο σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις παρουσιάζεται ως θετικό αλλά δεν είναι, για τους λόγους που εξηγώ πιο πάνω.

Ως πιο θετικό σημείο παραμένει η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εφόσον κάθεστε σήμερα χαλαρές/οί μπροστά στον υπολογιστή σας και διαβάζετε αυτό το κείμενο αντί να τρέχετε από ATM σε ATM ή να ακούτε διαγγέλματα για την ανάγκη περιορισμών στα κεφάλαια των τραπεζών (δηλαδή στις καταθέσεις σας), η συγκεκριμένη επιτυχία δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Επιπλέον δεν θα σας κάτσει η λαγάνα στο στομάχι.

17. Και θα παραμείνουμε στο Ευρώ! Σωστά;

Χθες έγινε ένα μεγάλο θετικό βήμα. Ακόμα έχουμε δρόμο. Πρέπει να συμφωνήσουν για τις μεταρρυθμίσεις σύντομα και κυρίως πρέπει να συμφωνήσουν για το νέο μνημόν… σόρυ! ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ μέχρι τον Ιούνιο.

18. Πώς προβλέπεις να εξελιχθούν τα πράγματα;

Δεν θα κάνω πρόβλεψη. Υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Δεν θα σας πω λοιπόν τι προβλέπω αλλά τι ελπίζω.

Ελπίζω να συμβεί στην Ελλάδα κάτι που έχει συμβεί σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση: η Αριστερά αναγκάζεται να κάνει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την αγορά και θα αναμορφώσουν το κράτος. Η Αριστερά άλλωστε μπορεί να περάσει τα απαραίτητα μέτρα με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση. Επιπλέον αυτό θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώσει την κυριαρχία του στην κεντροαριστερά. Θα έχει βέβαια μερικές μικρές και ασήμαντες πολιτικά απώλειες στα αριστερά του αλλά θα μπορέσει να εμβολίσει τον κατακερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς. Στο τέλος της θητείας του θα έχει μετατραπεί σε ένα σχεδόν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με μεταρρυθμιστικές περγαμηνές που θα έχουν οδηγήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο δε Αλέξης Τσίπρας θα κυριαρχεί πολιτικά για πολλά χρόνια έχοντας μετατραπεί από έναν άπειρο λαϊκιστή, αλλά χαρισματικό, πολιτικό σε έναν πραγματικό ηγέτη.

[Είπαμε δεν είναι πρόβλεψη, είναι ελπίδα. Δίνω μικρές πιθανότητες σ’ αυτήν την εξέλιξη αλλά δεν την αποκλείω]

19. Υπάρχουν κίνδυνοι σ’ αυτό το σενάριο;

Ναι, δύο. Αλλά θα συμβεί ή ο ένας ή ο άλλος. Να επικρατήσει πλήρως ο εθνικολαϊκισμός στα Δεξιά με την ανάδειξη ενός μεγάλου ακροδεξιού λαϊκιστικού και εθνικιστικού κόμματος (κάτι σαν μεγάλο ΑΝΕΛ) στην αντιπολίτευση ή να θεριέψει η Χρυσή Αυγή ως το μόνο γνήσιο αντισυστημικό, αντι-μνημονιακό κόμμα. Δεν ξέρω ποιο σενάριο από τα δύο είναι το χειρότερο.

20. Συμπέρασμα;

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε την κωλοτούμπα που όλοι περίμεναν (για την ακρίβεια ακροβατικό ολυμπιακών διαστάσεων). Την έκανε όμως για καλό σκοπό. Για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Δεν θα πραγματοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αλλά θα τηρήσει την σημαντικότερη υπόσχεσή της: να μας κρατήσει στο Ευρώ.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σώθηκε αλλά το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Θα παραμείνουμε σε κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Δείξαμε ότι τελικά σεβόμαστε το «νομικό πλαίσιο» αλλά ο τσαπατσούλικος τρόπος διαπραγμάτευσης κατέστρεψε την ελάχιστη εμπιστοσύνη που μας είχαν και έκανε πολλούς να μας κοιτούν με καχυποψία ή και να μας υπονομεύουν. Μπορούμε να το διορθώσουμε κάπως μέχρι τον Ιούνιο.

Τότε θα υιοθετήσουμε το πρώτο καθαρόαιμο «πρώτη φορά Αριστερά» μνημόνιο και θα αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος της θητείας της (που ελπίζω να κρατήσει 4 χρόνια) η φθορά θα οφείλεται στον μεταρρυθμιστικό της οίστρο και όχι στη μετεξέλιξή της σε μια κυβέρνηση Σαμαρά με πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ     http://www.athensvoice.gr/

22 σχόλια:

ΘΟΥ ΒΟΥ είπε...

Καλη Καθαρή Δευτέρα.
Καλημέρα σε όλους.
Ευτυχώς δεν υπάρχει, μηπως υπάρχει νηστεία σκέψης;
Σκέφτομαι τα 20 σημεία.
Ασε παω για αετό ,ελπίζω να φτάσει τον αετο των φιλων μου Συριζαιων.
Αυτοι "τον πετανε" ένα μήνα τώρα..

Ελα παμε,φυγαμε!
Καλή Σαρακοστη.

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σας

καλή σαρακοστή καλή διασκέδαση σε όλους


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Festival_of_the_Winds_%287960185100%29.jpg

ο dwk είπε...

…καλημέρα και χρόνια πολλά

ο dwk είπε...

………….
…δώδεκα Φεβρουαρίου 2015 ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της δημοκρατίας …άκαρπη υπήρξε η πρώτη ψηφοφορία καθώς και η δεύτερη στις 18 του μηνός και αναμένεται αύριο, 24 Φεβρουαρίου 2015, η τρίτη και τελευταία, κατά την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι …αν δεν επιτευχθεί η συνταγματική πλειοψηφία, σε 10 μέρες θα προκηρυχθούν εκλογές, οι οποίες τοποθετούνται κατά πάσα πιθανότητα στις 22 ή 29 Μαρτίου 2015
…εν τω μεταξύ η συγκυβέρνηση μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει καταλήξει σε συμφωνία στα μέσα Δεκεμβρίου και από 1/1/15 το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν, η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς προληπτικής στήριξης και ήδη απευθυνόμενη στις αγορές, κάλυψε μεγάλο μέρος των τρεχουσών δανειακών της αναγκών
…κάποιοι περίεργοι τύποι (συριζαίους τους αποκαλούν μερικοί), επιμένουν στην μη εκλογή προέδρου αύριο, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, αλλά δεν λαμβάνονται υπ όψη στα σοβαρά οι φωνές τους, μια και – μετά τις επιτυχίες της συγκυβέρνησης - θεωρείται βεβαία η εκλογή με πάνω από 180 ψήφους
…στην απίθανη περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 180, οι εκλογές της 22ας ή 29ης Μαρτίου 2015 θα αποτελέσουν θρίαμβο των συνεπών (…πρώην πλέον) μνημονιακών δυνάμεων, οι οποίες απάλλαξαν την χώρα από το άγος των μέτρων λιτότητας, των υφεσιακών μέτρων και της υπερφορολόγησης όσων απέμειναν από την λεγόμενη κάποτε μεσαία τάξη …για την κατώτερη ούτε λόγος: όσο και να χαρατσωθεί, τσάμπα το μελάνι των εφοριών …αδυνατεί να πληρώσει οτιδήποτε, και μόνιμη αγωνία έχει, την μη φυσική εξόντωσή της
…………………

ο dwk είπε...

…………………
…στην πραγματικότητα η συγκυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω …αντίθετα:
…επέσπευσε την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, αφήνοντας στη μέση του πουθενά τις συζητήσεις με τους εταίρους και μετά την (βέβαιη εκ των προτέρων) αποτυχία συγκέντρωσης των 180 ψήφων, προκήρυξε εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2014
…δεν απεδέχθη την προταθείσα εξάμηνη παράταση, επιβάλλοντας δίμηνη, η οποία έληγε στις 28 Φεβρουαρίου, αδιαφορώντας (…ή ελπίζοντας) για την έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών μέσω του αναμενόμενου εκβιασμού της ΕΚΤ και των «σκληρότερων» εκ των δανειστών
…κληροδότησε στους επόμενους ψηφισμένα μνημόνια και μεσοπρόθεσμα, με μειώσεις στις συντάξεις, απουσία προστασίας της πρώτης κατοικίας, μισθούς πείνας, χειροπέδες και προσωποκράτηση για χρέη μικρομεσαίων επιχειρηματιών …ένα μπάχαλο
…η όποια κυβέρνηση προέκυπτε είχε περιθώριο ολίγων μόνο ημερών για να καταλήξει στη συμφωνία που η ίδια άφωνη και ανίκανη επί μήνες, απέτυχε οικτρά να ολοκληρώσει
(παρένθεση: …το αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών μιλούσε για 135 έδρες στο πρώτο κόμμα και αμφέβαλε για την είσοδο ενός ακόμα αντιμνημονιακού, με το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση …φανταστείτε τι θα επακολουθούσε αν επιβεβαιώνονταν τα τότε κυκλοφορούντα προγνωστικά …διερευνητικές εντολές, τριήμερα και …τέλος χρόνου!)
………………….
…σατανικό το σχέδιο!
…καταδικάστηκε, όμως, από τον Ελληνικό λαό το βρώμικο σχέδιο, ο ανεύθυνος εμπνευστής του και τα θλιβερά «εξαπτέρυγα» με τα θυμιατά τους
……………………

ο dwk είπε...

………………………
…και μια απάντηση που οφείλω στην αγαπητή Ευφροσύνη
…λέτε (με λίγα λόγια)
…………………….
1) Πήραμε συνέχιση του προγράμματος, την ώρα που οι γύρω μας/διπλα μας βγαίνουν στις αγορές, αν όχι αρχίζουν και εξοφλούν το ΔΝΤ. ✓

2) Η αξιολόγηση διατηρείται και ας τσιρίζουν περί του αντιθέτου οι Λαφαζανης, Στρατουλης και λοιποί.✓

3) Τα κεφάλαια του ΤΧΣ παραμένουν προς αποκλειστική χρήση των τραπεζών κι όχι για μαξιλάρι.✓

4) Οι μονομερείς ενέργειες (Αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις κατώτατων μισθών, ακυρώσεις και πάγωμα αποκρατικοποιήσεων για παράδειγμα) πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν.✓Αυτό ακυρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα. Το Αριστερό Ρεύμα σε εκνευρισμό, λένε. Ξύδι. Εξαιτίας αυτού, η συνοχή της κυβέρνησης δεν είναι δεδομένη. Θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά το προσεχές διάστημα. Πολιτικά δεν θα βαρεθούμε. Είναι το σίγουρο.

5) Η Τρόικα θα λέγεται ονομάζεται «Θεσμοί» και το Μνημόνιο «πρόγραμμα».✓ Μεγάλη επιτυχία, σείεται ο πλανήτης, έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό η υφήλιος με το απίθανο κατόρθωμα των κκ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Σας έχω νέα, γελανε, αν όχι μας περνάνε για ηλίθιους. Τόσο απλά, τόσο ωμά.

6) Καμία χρηματοδότηση δεν εκταμιεύεται μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.✓ Κάθεστε; Με λίγα λόγια πήραμε παράταση χωρίς χρήματα. Μηδέν, cero, nuzéro, τίποτις δηλαδή με μπόλικο καθόλου που λένε και τα πιτσιρίκια.

7) Πρωτογενές πλεόνασμα συνδεδεμένο με βιώσιμο χρέος. ✓ Χμ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, και σε κάθε περίπτωση προβλεπόταν σχετικά κάτι παρόμοιο στην αναδιάρθρωση χρέους που είχαν υποσχεθεί στον Σαμαρά στο μνημόνιο του 2012.

8) Συνασπίσαμε τους πάντες αν όχι εναντίον μας, σίγουρα απέναντι μας. ✓
…………………………………………..

ο dwk είπε...

…………………………….
…απαντώ με λίγα λόγια επίσης:
……………………………
1. …σας συγχαίρω για την παραδοχή της ανικανότητας της απελθούσας συγκυβέρνησης, η οποία δεν κατάφερε σε πέντε χρόνια, αυτό που πέτυχαν οι «γυρο/διπλα μας» σε λιγότερα από τρία …αυτό σας τιμά!
2. …η αξιολόγηση είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας μας ως εκ της συμμετοχής της στην ΕΕ …και όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, «τις συμβατικές υποχρεώσεις θα τις σεβαστούμε, παρ’ όλο που για μερικές διαφωνούμε και θα προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε»
3. …και καλώς παραμένουν! …για τις τράπεζες προορίζονται …για ενδεχόμενη ανακεφαλαίωση και για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων …ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την νέα κυβέρνηση
4. …κοντά είναι ο Μάρτιος και τότε θα δούμε π.χ. αν (…με μονομερή ενέργεια) οι συνταξιούχοι θα αποφύγουν την (…ψηφισμένη στο μεσοπρόθεσμο) μείωση των επικουρικών συντάξεών τους! …και ναι, δεν θα βαρεθούμε, γιατί έρχεται η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα φέρει την αύξηση του κατώτερου μισθού και έπεται συνέχεια
5. …προσωπικά δεν γελάω και δεν γνωρίζω ποιος είναι τόσο ηλίθιος να προτιμά την τρόικα που διαφέντευε το κάθε υπουργείο, επιβάλλοντας και την τελευταία τελεία σε όποιο νομοσχέδιο ερχόταν προς ψήφιση, αντί της ισότιμης συνεννόησης και συναπόφασης με την ΕΚΤ την ΕΕ και το ΔΝΤ …απλά και ωμά: τους θεσμούς
6. …λάθος! …η εκταμίευση των δόσεων θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση προτείνει και συμφωνεί με τους εταίρους …στο χέρι της είναι να πετύχει και θα κριθεί γι αυτό
7. …πρωτογενές πλεόνασμα ναι, δεχτήκαν όμως την άποψη Βαρουφάκη, για πολύ χαμηλότερο των αδιανόητων και αντιαναπτυξιακών 3% για φέτος και 4,50% για τα επόμενα χρόνια! …όσο για την υπόσχεση που έλαβε ο Σαμαράς το 2012, έχετε δίκιο αν εννοείτε ότι οφείλει ο απελθών να απολογηθεί, γιατί από τότε δεν έκανε τίποτα!
8. …αυτοί, λοιπόν, οι …συνασπισμένοι εναντίον μας (στους οποίους παρουσιάστηκαν ήδη οι πρώτες ρωγμές, που το θεωρώ τεράστια επιτυχία) πρόκειται να συνυπογράψουν όλοι, τελικά! …άλλοι πρόθυμα και άλλοι (δεν θα βάλουμε την γάτα μας να κλαίει…) βαρύθυμα! …ε, γι αυτούς ίσως χρειαστεί το ξύδι που λέγατε παραπάνω!
………………………
…με την ελπίδα ότι θα υπογραφεί η καλή αυτή συμφωνία, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, με σκληρή διαπραγμάτευση και πολύ κόπο, στον ελάχιστο χρόνο που είχε στην διάθεσή της πέτυχε η νέα κυβέρνηση
…και την απαίτηση επικύρωσης από τον Ελληνικό λαό, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίησή της
…εύχομαι καλό υπόλοιπο Δευτέρας

austin είπε...

Φιλέ dwk καλημέρα.

Προσωπικά δεν με καλύπτει (και καλυπτε παλιοτερα) ουτε το ΠΑΣΟΚ, ουτε η ΝΔ ουτε ι ΣΥΡΙΖΑ. Ο λογος είναι ένας και κοινός μεταξύ των τριων κομματων: λένε ψεματα, παραπλανούν με τα ψέματα αυτά λες και η Ελλάδα ηταν ποτε 100% ανεξαρτητη, δλδ με λιγα λογια υποτιμανε την νοημοσύνη.

Ο ένας με λεφτά υπάρχουν, ο άλλος μς ζαπεια και ο τρίτος με σκισιματα και τέλος τρόικα. Προσωπικά με εκνευρίζει οποιοσδήποτε θέλει να μου πει το μαυρό-ασπρο και ας έχει τις καλύτερες των προθέσεων. Ακόμα και οι θεσμοί ηταν καλύτερη απο την τρόικα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: θα μας διοικούν οι ξένοι! Και γιατί έχουμε αποδείξει -2 αιώνες κοντα- ως κράτος οτι είμαστε ανικανοι να διοικησουμε σωστα το κράτος και γιατί θέλουν να μας πάρουν όλη την Ελλάδα κοψοχρονιας.

Γιατί να πάρει ψήφους με τα ντα ηλικία και όχι με την ειλικρίνεια. Στο εσωτερικό το έχω ξαναπεί, εύχομαι, ελπίζω να μπορεσει να γίνει επιτέλους η κάθαρση, αλλά δεν μπορω να ακούω τα νταηλικια στο εξωτερικο.

Και μια ερώτηση; Γιατί νομίζεις οτι έκαναν τα υπερυπουργεια; Δεν σου θυμίζει κάτι σαν τις "4 συστημικές τράπεζες" που μετα απο λίγο καιρό πέρασε η εποπτεία τους στην ΕΚΤ? Μήπως, υποθέτω, το υπέρ υπουργείο είναι ο καλύτερος τροπος σε μια ομοσπονδία να ελεγξεις την κάθε χώρα; Όταν ξέρουμε οτι στην Ελλάδα δεν έχει εκλεχθεί ποτε κυβέρνηση χωρίς την έγκριση των ξενων, δεν νομιζω οτι το 2015 έγινε η κοσμογονία και πολλές φορες η ανάγνωση έχει δυο όψεις. Προαωσωπικη παντα εκτιμηση

mixalis mixalios είπε...

Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά

Με χαρά βλέπω σήμερα την τοποθέτηση του φίλτατου dwk επί της επιτευχθείσας συμφωνίας αλλά και των εύστοχων γραφομενων της Ευφροσύνης (που έμαθα ότι είναι και συνομήλικη...) Λόγω καιρού και αργίας έχω χρόνο οπότε θα με ανεχτείτε...

Ο φίλος dwk παρουσίασε το ιδανικό σενάριο-μονοπάτι που θα έπρεπε να διαβεί η Χώρα το οποίο ξεκινάει με την εκλογή του ΠΤΔ. Αυτό που προσπαθώ να θυμηθώ είναι ποιος μπλοκάρισε αυτήν την εξέλιξη. Ο ελληνικός λαός που δεν ήθελε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εκλογες για αυτόν το λόγο? Η ΝΔ που δεν πρότεινε κάποια εναλλακτική λύση, ας πούμε, να γίνουν οι εκλογές μετά από 10 μήνες και μέσα στο 2015 αφού πρώτα είχαν λυθεί τα θέματα-μνημονίου - προληπτικής πιστωτικής γραμμής? Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν έκαναν ούτε αυτοί προτάσεις? Η απάντηση είναι προφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι περήφανοι ΑΝΕΛ έριξαν την κυβέρνηση γιατί η εξουσία είναι γλυκειά. Έκαναν όμως το εξής λάθος: Αντί να περιμένουν να γίνουν εκλογές προς το τέλος του χρόνου και να συγχρονιστούν αυτές με τις εκλογές στην Ισπανία οπότε να έχουν ένα ισχυρό σύμμαχο θέλησαν να βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα στην οποία φαίνεται ότι θα μπούμε πιο βαθιά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι για αυτό που κατηγορούν σήμερα τη ΝΔ, ότι έφερε τη χώρα προ τετελεσμένου, δηλαδή την προθεσμία της 28/02/2015, τότε δεν την αναγνώριζαν. Για μια ακόμη φορά βάφτιζαν το κρέας - ψάρι (Βλ. Γλέζος) όταν ερμηνεύανε αυτήν την ημερομηνία όχι ως καταληκτική αλλά ότι έχουμε τουλάχιστον την 28/02/2015 και μέχρι να τα βρούμε προθεσμία. Ευτυχώς και τα Ελληνικά μας αλλά και τα άτιμα τα Αγγλικά μας είναι σε υποφερτό επίπεδο και μπορούμε να κατανοήσουμε κάποιες έννοιες. Μέχρι εδώ είναι η αλήθεια που δεν νομίζω να είναι αμφισβητήσιμη.
Τώρα για την διαπραγμάτευση που δεν έκλεισε για 8 μήνες στη ΝΔ λένε πως οι διαπραγματευτές ήταν πολύ σκληροί και δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε τους όρους τους γιατί δεν λέμε κι εμείς σε όλα ναι. Αυτό είναι μια ερμηνεία, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Εγώ μπορώ να πω ότι απλά δεν ήταν έτοιμοι να ανοίξουν σε προεκλογική περίοδο το μεγαλειώδες και καυτό θέμα του ασφαλιστικού και να αναλάβουν το αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Για να δω ο Σύριζα πως θα το λύσει...
Τώρα αυτό που κληροδότησε στους επόμενους κατά τον Συριζα δεν έχει καμία σημασία αφού με ένα νόμο θα τα καταργούσε όλα και σαν κυρίαρχο κράτος και βέβαια με το 80% του ελληνικού λαού μαζί του θα επανερχόταν το βιοτικό επίπεδο της χώρας γρήγορα εκεί που ήταν. Και μάλιστα κάποιοι τώρα ζητούν Συγγνώμη που συνήργησαν στην ψευδαίσθηση αυτή. Βέβαια τώρα εκλογές δεν ξαναγίνονται...

mixalis mixalios είπε...

Επειδή όπως είπα έχω χρόνο να και τα δικά μου 8 σημεία

1) Φίλε dwk, η προηγούμενη κυβέρνηση (καλή ή κακή δεν έχει σημασία σε αυτό) δεν ήταν για 5 χρόνια στην εξουσία αλλά για 2,5 κάτι που στην Ελλάδα δεν έχει σημασία γιατί εκλογές κάνουμε όποτε θέλουμε.
2)Αξιολόγηση θα έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε για όσο καιρό είμαστε στην ΟΝΕ. Φρούδες ελπίδες για κατάργηση όλων αυτών δεν έδινε η κυβέρνηση αλλά η ριζοσπαστική αριστερά...
3) Συμφωνώ και επαυξάνω, αλλά το γεγονός ότι επαναπατρίστηκαν στο Λουξεμβούργο δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης από τους θεσμούς προς εμάς το οποίο ειπώθηκε κατ' επανάληψη στη συνέντευξη τύπου μετά τη συμφωνία. Θέλει κόπο και χρόνο για να την αποκαταστήσουμε που δεν ξέρω αν έχουμε...
4) Ανεξάρτητα αν θα προχωρήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι αυτό θα ήταν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της επονομαζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Απλά η έννοια άμεσα στην αριστερά ίσως να είναι υποκειμενική. Μακάρι να εφαρμόσει για τις πραγματικά και όχι τις εικονικά πάσχουσες κοινωνικές ομάδες μέτρα ανακούφισης αλλά διατηρώ επιφυλάξεις
5)Παλιά οι βουλευτές εξελέγοντο γιατί έκαναν πολλά βαφτίσια...Τώρα γίνεσαι και Πρωθυπουργός
6) Ο Βαρουφάκης μετεκλογικά δεν είχε πει πως δεν αποζητά τα 7,2 δις της δόσης αλλά θα αυξήσει την έκδοση εντόκων (νέα πιστωτική ασφυξία δηλαδή)και θα πάρει τα 1,9 δις των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών? Τώρα τα θέλει αλλά θα τα πάρει μόνο κατόπιν αξιολόγησης δηλ. υπό προϋποθέσεις από την μισητή Τρόικα. Η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα έρχεται στην Αθήνα (βέβαια τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν εδώ)αλλά θα πηγαίνουν στις Βρυξέλλες (στην έδρα τους δηλαδή οπότε θα πρέπει κάθε φορά να πηγαίνουμε για το διπλό)αντί για το Παρίσι η οποιαδήποτε άλλο ουδέτερο χώρο....Και θα μιλάνε με τον Τσακαλώτο και όχι με το Βαρουφάκη. Μεγάλη περηφάνεια στα στήθη των Ελλήνων...
7) Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ξανααναθεωρηθεί στο παρελθόν αλλά δεν είδα τυμπανοκρουσίες τότε. Και οι άνθρωποι είναι λογικοί, αφού βλέπουν ότι δεν το έχουμε για φέτος σου λένε ας τους δώσουμε και κάτι...
8)Το θέμα δεν είναι ποιος υπογράφει τι αλλά αν αυτή η συμφωνία περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο όπου ήδη οι πρώτες ρωγμές διαφαίνονται

Η γνώμη μου πως λόγω του χαμηλού επιπέδου τόσο του υψηλόβαθμου πολιτικού προσωπικού όσο και των δομών της δημόσιας διοίκησης, ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη στενωπό είναι η δημιουργία κυβέρνησης όχι εθνικού σκοπού αλλά εθνικής ενότητας γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μπορούν μόνοι τους να φέρουν εις πέρας αυτό το βαρύ φορτίο....

Δεν το βλέπω όμως και για αυτό βλέπω ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη του κατά μόνας και είτε θα μείνει στην ιστορία ως Σωτήρας είτε ως Εφιάλτης...

Λευτερης είπε...

Καλή σας ημέρα. Καλή Σαρακοστή.

Unknown είπε...

National Bank of Greece (ADR) (NYSE:NBG) is a hold, according to the latest average broker rating of 3. The number of analysts in this rating is 1. Research Analysts at Zacks has the counter a rating of 3, which implies that the firms recommendation is Neutral on the company. It is advised that fresh investments be made in the counter only when it is undervalued.

National Bank of Greece (ADR) (NYSE:NBG) turned north and gained 21.74% or 0.35 points for the day. Even as the stock dipped to $1.65 intraday, the bulls came into action and elevated the price to close at $1.96. The highest point of the day was $2.02. At the end of this positive session, the number of shares traded came in at 74,459,205. The shares had ended the previous session at $1.61. The 52-week high of the stock is $5.83 and the company has a market cap of $6,925 million. As per the recent update, the company has 3,533,150,000 shares in outstanding.

National Bank of Greece (ADR) (NYSE:NBG): The mean short term price target for National Bank of Greece (ADR) (NYSE:NBG) has been established at $1.92 per share. The higher price target estimate is at $2 and the lower price target estimate is expected at $2 according to 1 Analyst. The stock price is expected to vary based on the estimate which is suggested by the standard deviation value of $0

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους ! Καλη Σαρακοστη
να ειμαστε καλα ολοι

Το ευρω γυριζει προς τα πανω ,ενω εκινειτο ολη την ημερα σχεδον στα ..χαμηλα ( 1,1295) τωρα σρο 1.1353

εν αναμονη και των mails που ανταλλασονται με τις Βρυξελλες

michele είπε...

Dijsselbloem says he is 'optimistic' on Greek reforms letter

profit είπε...

Ε τότε να είμαστε και εμείς optimistic για αύριο ;)

michele είπε...

Μεχρι αυριο θα ειμαστε ..

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Ελλάδας 5 Ετών - Απόδοση Ομολόγου


12,833 -1,464 (-10,24%)

michele είπε...

Οντως πολυ καλη η ..πτωση της αποδοσης του 5 ετους
και καινουργιο ιστορικο υψηλο του DAX
11.126,12 +0,68%

Ilias D είπε...

http://www.protothema.gr/politics/article/453934/video-me-stil-suggnomi-kurie-poios-eiste-i-rahil-gia-ton-pano-kammeno/

mixalis mixalios είπε...

Αν κατάλαβα καλά στις προτάσεις που στείλαμε σύμφωνα με πληροφορίες ειναι και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή θέλουμε να πάμε σε σύγκρουση ή αν περάσουν όλα αυτά τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος τότε τα χρήματα αυτά θα πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές! Αν δεχθούν οι Ευρωπαίοι αυτές τις αλλαγές τότε κάτι αλλάζει...

austin είπε...

Γιατί κλείσανε κάτω στην Αμερική όμως; Λέτε οτι όπως και να έχει αύριο θα δώσει μια ανοδο για να αφομοιώσει την προοδο ο δείκτης;

mixalis mixalios είπε...

Η Αμερική πρόλαβε ένα 20% την Παρασκευή για αυτό και σήμερα το χωνεύει...εκ πρώτης όψεως δεν είναι ανησυχητικό...