Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ
με ελεύθερη γνώμη


Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ..


Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μπορεί να ελεγχθεί με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, ο κύριος τρόπος είναι μέσω του ελέγχου τού κατά πόσο γίνεται σεβαστός ο λεγόμενος διαχρονικός προϋπολογισμός (ή εισοδηματικός περιορισμός) της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτόν, το τρέχον δημόσιο χρέος θεωρείται μη βιώσιμο ή μη διαχειρίσιμο όταν υπερβαίνει τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, η βιωσιμότητα ή μη του τρέχοντος δημόσιου χρέους εξαρτάται από τις προσδοκίες που υπάρχουν για τις μελλοντικές δημόσιες δαπάνες και τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα.

Για παράδειγμα, σήμερα οι αγορές πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο (αυτή η πεποίθηση αντανακλάται στα λεγόμενα spreads). Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι οι αγορές πιστεύουν πως τα επόμενα χρόνια δεν μπορούν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα όσο θα έπρεπε ή ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι δαπάνες όσο θα έπρεπε ώστε τα αποκατασταθεί η ισότητα μεταξύ του τρέχοντος δημόσιου χρέους και των μελλοντικών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Αλλά τι είναι αυτό που διαμορφώνει αυτές τις «φτωχές» προσδοκίες για την εξέλιξη των μελλοντικών δημοσιονομικών μεγεθών; Η απάντηση κρύβεται στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αναποφασιστικότητα υλοποίησης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Αν θεωρήσουμε τους χαμηλούς μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεδομένους (και άρα και τα χαμηλά μελλοντικά φορολογικά έσοδα ως δεδομένα) και αν θεωρήσουμε ότι οι πόροι του δημόσιου τομέα (ο δημόσιος τομέας απορροφά περίπου το μισό του εθνικού προϊόντος) δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν πιο αποδοτικά, τότε πράγματι το τρέχον δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα θα πρέπει να αναμένεται νέα απο-μείωσή του (νέο κούρεμα), με ό,τι καταστρεπτικό αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που θα γίνει μονομερώς. Φυσικά, ακόμη και αν γίνει ένα σημαντικό νέο κούρεμα, αν δεν υπάρξουν ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις, πολύ σύντομα το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Η εδραίωση σταθερότητας στην οικονομία, ένα σωστό μείγμα φορολογικής πολιτικής και η υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων κυρίως στον δημόσιο τομέα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και συνεπακόλουθη - λόγω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης - αύξηση των φορολογικών εσόδων, να αποκαταστήσουν τη σχέση ισορροπίας μεταξύ του τρέχοντος δημόσιου χρέους και των αναμενόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και εντέλει να επαναφέρουν την έννοια της βιωσιμότητας αργά-αργά μεν αλλά ομαλά. Εκπλήξεις (όπως η επιβολή νέων αντιαναπτυξιακών φόρων), ανακοίνωση πολιτικών που είναι εμφανές ότι συγκρούονται μεταξύ τους (και άρα δεν είναι αξιόπιστες και οδηγούν σε πανικό και φυγή των λιγοστών παραγωγικών πόρων) αλλά και αναβολή της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων (που όλοι συνομολογούν ότι χρειάζονται) θα δώσουν τη χαριστική βολή σε μια οικονομία που επιμένει να πορεύεται ενάντια σε ολόκληρη τη διεθνή πρακτική εδώ και πολλά χρόνια.

Η σημασία των ρυθμών ανάπτυξης στη διόγκωση ή αποκλιμάκωση του χρέους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής γενικότερα αλλά και ειδικότερα όσον αφορά τη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτες της ΕΕ (Report on Public Finances in EMU 2013), μεταξύ των τριών παραγόντων που γενικά συμβάλλουν στην αύξηση του δημόσιου χρέους (πρωτογενή ελλείμματα, δαπάνες για την αποπληρωμή του υπάρχοντος χρέους και φτωχοί ρυθμοί ανάπτυξης) είναι το τελευταίο (δηλαδή οι φτωχοί ρυθμοί ανάπτυξης) που έχει παίξει τον καθοριστικό ρόλο στη διόγκωση της σχέσης του δημόσιου χρέους ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη είναι το κλειδί της αποκλιμάκωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης είναι θέμα πολιτικής και κοινωνικής επιλογής.


* Οι κ.κ. Γιώργος Οικονομίδης και Αποστόλης Φιλιππόπουλος είναι, αντίστοιχα, αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

http://www.tovima.gr/

51 σχόλια:

ΑΡΤ είπε...

8-2-81

https://www.youtube.com/watch?v=jkT9d26c2gU

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα σε όλους,

ωραίος καιρός για καφεδάκι.

Michele τι κομματάρα έβαλες πάλι?
Ρε μπας και πρέπει να σου φέρω κανένα USB να μου γράψεις κανένα κομματάκι?

ArTaXiA είπε...

Αλεχανδράτε χθες κέντησες με το σχόλιο σου.

Respect!

karasantes είπε...

Michele μας εφτιαξες μουσικα ..φτιαξε μας και χρηματιστηριακα...

Εβδομαδιαο και μηνιαιο διαγραμμα με μακροχρονιους μεσους κινητους ορους

μια ματια στη εχαε-ΕΛΛ -ιντραλοτ ως μετοχες προπομπους του ΧΑ ....

και περιμενω το σχολιο σου
Tο συστημα μου επιμενει για πανω τις επόμενες δυο εβδομάδες αλλα οπως εχω πει με προβληματιζουν οι μεγαλοι ογκοι(κορυφωση η πατος;;;)...ειχαμε ομως εξοδο μεγαλων παιχτων... αν προκειται για κορυφωση, δεν θελω ουτε να σκεφτομε τα νουμερα που θα δουμε προς τα κατω.....
Αν ομως η πτωση ειναι διορθωτική τοτε πρεπει να ειναι πατος..αν ειναι ομως πατος γιατι την κοπανησαν οι μεγαλοι;;; βαβαια αν ειναι θεμα λαθους εκτιμησης,λογω εξελιξεων θα φανει μεχρι την τριτη,στον ογκο συναλλαγών θα εχουμε επιστροφη...








spooky είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους.
Αρχοντα της Σοφοκλέους με εξέπληξες σήμερα με την μουσική επιλογή σου.
Τυχαίνει να είναι και το αγαπημένο της κόρης μου απο αυτόν τον πολλά υποσχόμενο καλλιτέχνη.
Εξαιρετικοί και οι στίχοι.
http://www.rocking.gr/reviews/album/Asaf-Avidan---Gold-Shadow/5935/
Καλό υπόλοιπο Κυριακής.

μπαρμπαλιας είπε...

ο Μεμας στην ΕΤΕ via λουΛού κατσελή

γκουτού λακέ
βεβαια θα ειμαι πεζος
αν ανακραξω "το πατσοκ ειναι εδω"...
Μικε και οι παλιοι,
θυμιεστε που ελεγα οτι δεν πεθαινει για τα επομενα τριαντα χρονια;
τωρα θα βαλω στο "διηνεκες" "η φορεβα
εντ εβα

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους ! Χαιρομαι που σας αρεσουν καποιες μουσικες προτασεις μου
Αλεξανδρατε ευχαριστως να σου γραψω ενα usb

Karasantes μεχρι τις 16 Φεβρουαριου πιστευω θα εχουμε αναταραξεις,ολη η Ελλαδα αναρωτιεται ,θα εχουμε ρηξη η κωλοτουμπα

Μπαρμπα ενα κομμα του 40% παντω κατω σταθερα εδω και 35 χρονια δεν μπορουσε να εξαυλωθει απο αποψη ψηφοφορων

michele είπε...

Δυστυχως η πολιτικη κατασταση και η ..ελπιδα

εφεραν καινουργιο χαμηλο ρεκορ

http://www.kathimerini.gr/802764/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sto-nadir-twn-147-dis-eyrw-ypoxwrhse-to-synolo-twn-kata8esewn-ton-ianoyario

austin είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

Μιχάλη (αλλά και οι υπόλοιποι) μία ερώτηση που με ταλανίζει. Η υποβάθμιση (προφανώς) έγινε εκτός συνεδρίασης. Σήμερα είναι οι προγραμματικές.

Αν κάνει προγραμματικές καλές για τους ξένους τι θα υπερισχύσει στον ταμπλό?

Σε αυτά τα επίπεδα που βολοδέρνει το ΧΑΑ το τελευταίο δίμηνο, αναρωτιέσαι τι έχει προεξοφλήσει και τι όχι...Παίζει μέσα σε αυτές τις τιμές να έχει προεξοφληθεί η υποβάθμιση της S&P και η πιθανή της Moodys?

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Σε ευχαριστώ ΑRTAXIA. Στιβουμε το μυαλό μπας κ βγάλουμε άκρη. Προσωπικά δεν την βρίσκω με τα λίγα που ξέρω, ποντάρω στον από μηχανής Θεό να μην μας ξεβρασουν η μας βρει τίποτα χειρότερο. Πάμε κι εμείς όμως για αυτοεκπληρούμενη προφητεία...

Κ φυσικά αγωνία μέχρι τις 7 Για τις προγραμματικές. Μακάρι να καταφέρουν να βρουν την άκρη κ λίγη ελπίδα αυτή την δύσκολη εβδομαδα.

Ξεκούραση τώρα κ ραντεβού Μετά τις 7.

karasantes είπε...

MICHELE
AN ΔΙΑΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ 850 ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΩΚΩ ;; ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ;;;

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΕΝΔΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 790 ;ΕΙΝΑΙ ΤΟ 886 Η ΠΙΟ ΚΑΤΩ

Ilias D είπε...

Καλησπερα σας.

http://mikrometoxos.gr/?p=8803

karasantes είπε...

Ilias D.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΩΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ...ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΒΓΕΙ...ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ,ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ.

ΑΠΕΧΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2004
ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑ ΟΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΟΙΩΣΑ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ.....


Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

- Κε Πρωθυπουργέ τέλειωσε η ΠΑΝΑΘΑ, μπορούμε να αρχίσουμε.

- Κάτσε 2 λεπτά να αλλάξω κι αυτή την παράγραφο κ είμαστε έτοιμοι.


Με τόσους καθηγητές στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός μας έστησε το ακαδημαϊκό τέταρτο...

karasantes είπε...

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ....

Ilias D είπε...

Kοντευουμε το μισαωρο Γιαννη.
karasantes διαφωνω με την αποχη ...
Ειναι μια εξηγηση οι εκλογες της μεχρι τωρα στασης τους,η πιθανοτητα βεβαια (για μενα) ειναι μικρη.

karasantes είπε...

οσο θα εχουν ασυλία... ψηφο δεν βλέπει κανενας απο μενα.




VassilisS είπε...

Καλησπερα σας,
Ακουγωντας τις δηλωσεις του Αλεξης πλεον δεν εχω καμια αμφιβολια,.. Μας θεωρουν ΠΟΛΥ ΗΛΙΘΙΟΥς φτανει πια, ...με αυτα τα χιλιοειπωμενα μετρα θα παμε μπροστα, αυτα τα αυτοκινητα και τις μειωσεις συμβουλων τις εχουμε μαθει απεξω

VassilisS είπε...

Α ναι και εξεταστικες επιτροπες χαχαχα ελεος

Unknown είπε...

Καλησπέρα σύντροφοι.Άκρως λαικιστική και διχαστική η ομιλία του στη Βουλή...

Εύχομαι για το καλό της πατρίδος να τον σταματήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας!

michele είπε...

Για συνεχιστε τις αποψεις περι των προγραμματικων και θα πω κι εγω μετα,ο,τι εχω σημειωσει

VassilisS είπε...

Τιποτα επι της ουσιας, θα κυνηγησουμε την φοροδιαφυγη, θα προωθησουμε τη αναπτυξη θα θα, διαρθρωτικες αλλαγες ποιες ? η ΕΡΤ? οτι δεν θα λεγεται ενφια και θα λεγεται Φμαπ? ερασιτεχνες και απροετιμαστοι

karasantes είπε...



Παιδιά μην απελπίζεστε
Πριν απο λιγο έμαθα πηρε τηλεφωνο ο Γιουγκερ τον τσιπρα και τον εβαλε χερι για αυτα που ειπε και ο τσιπρας του ειπε μην ανησυχείς προεδρε,μην ακους τι λεω, αλλα να βλέπεις αυτα που θα κανω......


ο Τσιπρας μιμηται τον ανδρεου παπανδρεου με το εξω οι βασεις ...

Ilias D είπε...

Τι αποψεις να πουμε Μιχαλη;
Δεν θα ζητησει παραταση αλλα κατηγορησε την προηγουμενη κυβερνηση που δεν πηρε 6μηνη αλλα 2μηνη.
Κατα τα αλλα στα μαλακα ...κ λαικιζοντας ...
Ουτε για διαγραφη χρεους μιλησε,ουτε για μονομερεις ενεργειες κ το ΑΣΧΗΜΟ,δεν εσκισε το μνημονιο (γαμωτο χασαμε την επιστροφη των κρατησεων) ...
τωρα για την γεωγραφικη ονομασια των Σκοπιων,ρωτησε τον Τουρκοφαγο; φανταζομαι πως ναι,αλλοιως θα εχουμε παρατραγουδα ...

VassilisS είπε...

Οσο για την διαπραγματευση, θα παρουν οτι θα επερνε και οι προηγουμενοι , μειωση επιτοκιων και επιμηκινση. Καλο θα ηταν η μειωση της απαιτησης υψηλου ρυθμου αναπτυξης και επιτυχια κατι περα απ,αυτα.
Οσο για το κατοχικο δανειο το βαλαν μονο για να μπορουν να καψουν κατι.

VassilisS είπε...

Το μεγαλυτερο λαθο του τσιπρα ειναι οτι πηγε σε εκλογες τωρα, επρεπε να φησει τον σαμ μεχρι καλοκαιρι να φαει και αλλο σκ..ο καμετα εκλογες για να συντονιστει με ισπανια , τωρα θα τους καψει και αυτους οταν θα δουν οτι δε γινονται και πολλα...
Κα δεν συζηταμε για κουρεματα ,αυτα τα φαγαν στο πρωτη βδομαδα

Ilias D είπε...

Μαθαμε κ την εννοια της παραιτησης ...
ναναι καλα ο Αναστασιαδης (παραλιγο να πω κυρFotis).

Ilias D είπε...

Mhpvw (lev)mhpvw ton odhghsan se eklogeς οι Ευρωπαιοι;

VassilisS είπε...

Α και το μεγαλυτερο ανεκδοτο ...οτι θα ενταθουν οι ελεγχοι του ΣΔΟΕ... Ναι θα οργανω σουν το δημοσιο εν ρηπη οφθαλμου και θα εχουν αποτελεσματα χθες γιαν χρηματοδοτησουν τον ηδη ελλειματικο προυπολογισμο. Τι ναλεμε τωρα ζουν στη φαντασια τους .
Ελπιζω μην παει και στον Μαδουρο η στον πουτιν αγκαλια με τον γιονκ ουν

michele είπε...

Το θεμα ειναι οτι μιλησε για Ευρωπη,για πακετο Γιουνκερ κλπ
το οποιο για να το παρει ,πρεπει να μην γινουν αυτα που λεει

το προγραμμα Θεσσαλονικης,παει περιπατο
τις 100 δοσεις θα τις θεσπισει ,αλλα ΔΕΝ τις ψηφισε πριν λιγους μηνες

επιμενει για γεφυρα ( για να αλλαξει ονομα /συμβολαιο) αλλα πρεπει να συνεχισει πολλα απ αυτα που λεει το προγραμμα

για ιδιωτικες επενδυσεις ενα λεπτο αφιερωσε ,με το γνωστο οχι στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Αλλα να μας πουνε ποιο ειναι το ξεπουλημα και μενα μεχρι τωρα

αρα ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε χαχολους ,λυπαμαι που το λεω για τους συμπολιτες μας

ναι δουμε τι θα κανουμε αν μας βαλουν
capital control

VassilisS είπε...

Ηλια ναι το σκεφτηκα και εγω για να καψουν τους ποντεμος , πιθανον

karasantes είπε...

θεμα κουρεματος δεν υπήρχε πότε ,δεν είναι τόσο βλάκες,.....παραμύθι ήθελε ο λαός και αυτό του πούλησαν.....
οι Ευρωπαίοι του εχουν ζητήσει, να πολεμήσει την φοροδιαφυγή-διαφθορα και αυτο υποσχέθηκε οτι θα κανει (η λιστα λαγκαρτ μπαίνει σε εφαρμογή )...

michele είπε...

Και βεβαια ντροπη για το συστημα το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Καμμενο που εκανε πως δεν ακουσε για την συνθετη ονομασια των ΣΚΟΠΙΩΝ

και για την νομοθεσια για τους μεταναστες.Αλλο που εγω συμφωνω γι αυτα.

mixalis mixalios είπε...

Ο Αλέξης (παρά)κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ γιατί τα έσοδα έχουν υστέρηση και η χώρα δέχεται πιέσεις...αλλά το χειρότερο κατά τη γνώμη μου ήταν οτι ειδα έναν πρωθυπουργό σχεδόν να κλαίει στο τέλος λέγοντας πως ότι κάνει το κάνει για τον λαό...φοβάμαι πως έτσι ξεκινάνε οι τραγωδίες...κατανοητά τα συναισθήματα αλλά νομίζω έβγαλε όλη την πίεση που δέχεται όλη αυτήν την περίοδο και την οποία προφανώς δεν μπορεί να αντέξει! Φοβάμαι ότι θα χρεοκοπήσουμε στο όνομα του λαού...η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ τώρα ξεκινά. ΜΑΚΑΡΙ να κάνω ένα τεράστιο λάθος...

Unknown είπε...

Προεδρος 15μελους ...λαικιστης αδειος και με εντονα χαρακτηριστκα ψευδους προπαγανδας !!!ουτε η μανα του δεν τον πιστεψε....!!!
Αυριο μου το διναν βαθυυυυ κοκκινο!!!!
Εγωωω μετα απο το φιασκο τουμπα λεωωω καραπρασινο!!!

michele είπε...

Και μιλησε και για το κατοχικο δανειο κλπ
τι να ακουσουν και κει στην Ευρωπη και τι να καταλαβουν.Φαιδρη χωρα και οχι μονο.

Ilias D είπε...

Ξαναλεω κατι που ειπα ποιο πανω.
Κατηγορησε την προηγουμενη κυβερνηση γιατι πηρε ΜΟΝΟ 2μηνη παραταση ...
ας το εχουμε κατα νου κ αυτο.

Unknown είπε...

Ενα θα πω και τερμα.
280 δις χωσαν οι ξενοι .....μονον χαζομαρα δεν καναν αυτοι ξερουν!!!!!

michele είπε...

Κι κατι ακομα ...
"Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων". Η ρήση του Σάμιουελ Τζόνσον πιο επίκαιρη από ποτέ...

mixalis mixalios είπε...

Και μιας η ΕΓ είναι κυρίως χρηματιστηριακό blog αναρωτιέμαι αν κάποιος έχει οικονομίες τις βάζει στο σεντούκι ή εκμεταλλεύεται τις ιστορικές ευκαιρίες στο ΧΑΑ? ή μήπως και τα δύο?

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Για μένα 2 ήταν τα σημεία αναφοράς:

- Το πολύ σοβαρό για την δίμηνη παράταση στο μνημόνιο αντί για εξάμηνο. Πέρα από την γνώμη και τις φοβίες που έχουμε με τους τωρινούς, αν έγινε τέτοιο πράγμα, τότε προσωπικά το θεωρώ ΠΡΟΔΟΣΙΑ από τους προηγούμενους.

- Η ξεφτίλα να πει ευχαριστώ στον Καμμένο.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Για μένα 2 ήταν τα σημεία αναφοράς:

- Το πολύ σοβαρό για την δίμηνη παράταση στο μνημόνιο αντί για εξάμηνο. Πέρα από την γνώμη και τις φοβίες που έχουμε με τους τωρινούς, αν έγινε τέτοιο πράγμα, τότε προσωπικά το θεωρώ ΠΡΟΔΟΣΙΑ από τους προηγούμενους.

- Η ξεφτίλα να πει ευχαριστώ στον Καμμένο.

mixalis mixalios είπε...

Ανεξάρτητα με το αν έγινε έτσι όσον αφορά την παράταση ειναι νομίζω γεγονός ότι οι προηγούμενοι έβαλαν στη συγκεκριμένη περίπτωση το πολιτικό όφελος πάνω από το εθνικό! Αλλά και ο Αλέξης ήθελε να γίνει πρωθυπουργός εδώ και τώρα και όχι σε δέκα μήνες που είχαν προτείνει οι προηγούμενοι...

Ilias D είπε...

Ας δουμε τι λεει κ το reuters
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/219915-reuters-o-tsipras-%C2%ABanoikse%C2%BB-nea-kontra-me-tin-eiropi

Ilias D είπε...

Eνω το να απειλει επενδυτες κ με κρατικοποιησεις τραπεζων ειναι καλο κ αγαθο Γιαννη.

michele είπε...

Δυστυχως δεν μπορουμε ναελεγξουμε πολλες φορες τα ..λεγομενα

οπως τι ειπε ο Nταισσεμπλουμ στο αυτι του Βαρουφακη,η αν μας δινοταν εξαμηνη και ζητησαμε διμηνη.Αυτα τα ξερουν
συγκεκριμενοι ανθρωποι.

Και βεβαια, τραπεζες και ΔΕΗ με αυτα πουακουσα δεν θαειναι και πολυ ευχαριστημενοι,να δουμε

Unknown είπε...

Εάν ο Σαμαράς ζητούσε 6μηνη παράταση θα τον κατηγορούσε ότι τους δέσμευσε,τώρα που πήρε 2μηνη μιλάει για ασφυκτικά πλαίσια,ενώ αυτός είπε ότι δεν θέλει παράταση.

Μονά-ζυγά δικά του ο αναρχοκουμμούνας.Ε όχι,αρκετά αέρα πήρανε,χρειάζεται από αύριο δρυμίτατη αντιπολίτευση,στα όρια του εμφυλίου για να βάλουν μυαλό οι αριστερούληδες...

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Με την διαφορά ότι ο Σαμαράς ΟΦΕΙΛΕ να πάρει την καλύτερη απόφαση για τη χώρα του.

Ιστορική ευθύνη για όλα όσα έκαναν (ή έστω τα στραβά μάτια) τα 2 κόμματα στην μεταπολίτευση.

Και καλά ο νέος ήταν παλιόπαιδο, τυχοδιώκτη, αλητάκος κ ότι άλλο θέλετε. Ο Σαμαράς όμως κρατούσε ομήρους 11 εκατ Έλληνες. Αυτούς όφειλε να τους σκεφτεί όπως έκανε πχ ο Μεταξάς το 1940.

Ντροπή του. Η χώρα δεν παίζεται κορώνα γράμματα για να ξεσκαρτίσουμε κ από τους αριστερούς.

michele είπε...

Συμφωνω με Μπαμπη.Ενα κατηγορει τους αλλους οτι δεν πηραν
6μηνη παραταση

γιατι δεν την παιρνει αυτος τωρα.Αυτοι ειναι κακοι και προδοτες.Αυτος;;

Ασε που πρεπει να γνωριζετε/ουμε
οτι οι Ευρωπαιοι ηθελημενα δεν εκλεισαν την αξιολογηση λογω των επερχομενων εκλογων.
Αυτο ειναι ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και δεν αμφισβητειται

mixalis mixalios είπε...

Λογικό ήταν να μην κλείσει η προηγούμενη αξιολόγηση γιατί πολύ απλά θα παίρναμε 7,2 δις τα οποία μετά από 3 μήνες η νέα κυβέρνηση θα ζητούσε να κουρευτουν...μας έχουν μάθει πια και είναι πολύ καχυποπτοι απεναντι μας...Και όχι άδικα...

Λευτερης είπε...

Οι δανειστές μας τώρα καταλαβαίνουν το λάθος τους να το παρατραβήξου, επί Σαμαρά. Αν γίνει το ατύχημα έχουν και αυτοί την ευθύνη που τους αναλογεί και δεν θα είναι και γι αυτούς το ατύχημα παρωνυχίδα.
Το πρόγραμμα του Αλέξη με καλές προθέσεις αλλά με λιφτιν από τα παλιά.
Κρατισμός, μεγάλο και ανεξέλεγκτο δημόσιο, όχι επενδύσεις, δωρεάν παροχές χωρίς κοστολόγηση. Το μενού των λαμόγιων-συνδικάτων-συντεχνιών για νέα πάρτι.
Ο Αλέξης σας νέος που είναι βιάστηκε για εξουσία. Αν ψήφιζε ΠΤΔ και περίμενε τον Νοέμβριο θα έπαιρνε πλειοψηφία και θα είχε και τα εύκολα.
Η ελπίδα δεν θα έρθει και είναι με την καυτή πατάτα.
Σήμερα με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας δεν χρειάζεται διχασμός- ρεβανσισμός. Ομοψυχία και να τον φωτίσει ο θεός να κάνει το καλύτερο, ναι αυτόν που δεν πιστεύει, άλλωστε ο θεός δεν τον παρεξηγεί, είναι νέος και θα μάθει.