Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 

















ΤΟ  ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ..


Έχω δει αρκετές φορές το πιο πανω διάγραμμα με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους τα τελευταία 40 χρόνια.
Κάτι δεν μου πήγαινε καλά όμως με δύο περιόδους.
- Πρώτα, η περίοδος 1990-93. Για πολλά έχει κατηγορηθεί ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά όχι για κρατικές σπατάλες. Το δημόσιο χρέος όμως ανέβηκε.
- Μετά η μονοκρατορία του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι το 2004. Σύμφωνα με το διάγραμμα το έλλειμμα φαίνεται να μειώθηκε. Από την άλλη, εμπερικά γνωρίζουμε ότι αυτά τα 11 χρόνια καμία ουσιαστική μεταρρυθμίση δεν εγίνε, ενώ οι δημόσιες δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά.

Όταν βρήκα λίγο χρόνο, κοίταξα τα στοιχεία από μόνος μου. Κατέβασα τα νούμερα από το Global Insight και έφτιαξα το διάγραμμα παρακάτω:



                          Το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ κάθε έτος...

Τα νούμερα είναι πάνω-κάτω σωστά. Τα δύο trends (κόκκινα βέλη στο διάγραμμα) στην εξέλιξη του χρέους επιβεβαιώνονται με breaking point το 1993.

Για να πάρω μια καλύτερη εικόνα, κατέβασα το series με τα πρωτογενή υπόλοιπα του προυπολογισμού και τα έβαλα στο διάγραμμα παρακάτω.

        πρωτογενές υπόλοιπο του προϋπολογισμού σε σχέση με το χρέος

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα από το 1980 και μετά. Παρολ’αυτά το συνολικό χρέος ανέβηκε δραματικά την περίοδο 90-93. Ακόμα πιο παράξενα, το κρατικιστικό ΠΑΣΟΚ του 93-04 δημιούργησε τα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων δεκαετιών.

Μια ιδέα μου έρχεται και κατεβάζω το κόστος δανεισμού. Το αποτέλεσμα στο διάγραμμα παρακάτω, και voila η λύση στο μυστήριο.


Το κόστος δανεισμού

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ δημιουργούσε πρωτογεννή πλεονάσματα, είχε την ατυχία να έχει σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και κόστος δανεισμού που πίεζαν το συνολικό χρέος προς τα πάνω. Από την άλλη, μετά την συνθήκη του Μάαστριχτ και την καταρχήν συμφωνία για κοινό νόμισμα, το ΠΑΣΟΚ είχε την τύχη να βρίσκεται σε περίοδο πτωτικού κόστος δανεισμού λόγω της τάσης εναρμόνισης με τις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτή ήτανε η χρυσή ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας να μειώσει σημαντικά το συνολικό χρέος. Αντίθετα όμως, τα κερδισμένα από τα χαμηλότερα επιτόκια πηγαίνανε σε άχρηστα ΤΕΙ ανά την επικράτεια και γιγάντωση του δημοσίου.

Το πάρτι των πτωτικών επιτοκίων τελείωσε μετά την επάνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία. Το κράτος όμως συνέχισε απτόητο. Μόνη λύση η μεταφορά των χρεών στα επόμενα χρόνια με διάφορα swaps και creative accounting.

Μέχρι που φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2009…

PS: Όπως σημείωσαν ο Ματθαίος Κόφφας και Αρίστος Δοξιάδης, ένα σημαντικό confounding variable είναι ότι οι αλλαγές στις κυβερνήσεις τυπικά συνοδεύονταν και από αύξηση του συνολικού χρέους (οι νέες κυβερνήσεις είτε έβρισκαν τα κρυμμένα της προηγούμενης, είτε πρόσθεταν χρέη)

Πηγή : E-Rooster      http://e-roosters.blogspot.gr/2010/09/blog-post_27.html

26 σχόλια:

giannhs kon είπε...

Καλημέρα σας Καλή Μεγάλη εβδομάδα

austin είπε...

Καλημέρα! Πολύ καλό το άρθρο.

Πραγματικα χθες προσπάθησα να σκεφτώ πόσες φορες έχουμε ακούσει για grexit και μετα συμφωνία και παλι τα ίδια. 3-4 πολύ παραπανω; Δεν θυμάμαι. Μέρα με την ημερα δήθεν παίζεται το σενάριο εξόδου.

Ψύχραιμα να το δεις λίγο, δεν λειτουργει καμια επιχείρηση, κανένας οργανισμός κατ αυτον τον τροπο. Η του δίνουν η δεν του δίνουν, η φυτοζωει η κλείνει η προχωράει.

Τραγελαφος κανονικός. Έτσι το κράτος δεν φαίνεται οτι ορθοποδήσει ποτε!

TheHawk είπε...

καλημερα κ καλη Μεγάλη εβδομάδα...

michele είπε...

Καλο μεσημερι ,καλη Μεγαλη Εβδομαδα να εχουμε

το αρθρο το ανεσυρα απ το αρχειο μου ( 2010)
καθως ειναι λιγο της μοδας να μιλαμε γι αυτο το θεμα λογω της εξεταστικης που συστηθηκε

Panos είπε...

Καλο μεσημερι, καλη Μ.Εβδομαδα να εχουμε..
Πολυ καλα εκανες Μιχαλη και το δημοσιοποιεις, ετσι...για να κλεισουν τα στοματα ...και να σταματησουν οι ασαφειες.Επισης καλο ειναι αυτοι που ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ να δουν ποιοι ειναι σε πολυ κρισιμα ποστα, να δουν απο που προερχονται!!

michele είπε...

Καλη εβδομαδα Panosman ,το ανεσυρα επειδη ειναι της επαικαιροτητας,με τη συσταξη εξεταστικης επιτροπης για το χρεος.
Και αυτο το θεμα ,το αντιμετωπιζουμε πολιτικα και οχι οικονομικα ,για να την πουν ο ενας στον αλλον.
Η δε κυβερνηση που στελνει τον υπουργο της ΑΝΗΜΕΡΑ ΠΑΣΧΑ των καθολικων να καθησυχασει το ΔΝΤ

Ανοιγει ενα θεμα ,που θα επρεπε να ανοιξει ,ΑΦΟΥ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ,αφου γινεις κανονικα χωρα βγαινοντας στις αγορες .

Αλλα ειπαμε οταν δεν εχει αρτον,εχει θεαμα για χαχολους.

μπαρμπαλιας είπε...

αβιαστα βγαινει το συμπερασμα
οτι η δεξια -αν και επαρατος...-
ειναι πιο νοικοκυρεμενη
και ο χονδρουλις εκανε εμφανως την προσπαθεια συμμαζεματος
αλλα ειχε τον "αριστερο" Πακι που οταν ανελαβε ο Καραμανλης τον τορπιλισε
αφηνοντας ολους τους προϊσταμενους του πατσοκ στην κρατικη μηχανη και διοριζοντας δεκαδες εκατονταδες απο δαυτους.
τωρα βεβαια του ξεπλερωσαν τα γραμματια...οι αριστεροι του κωλο-νακιου

austin είπε...

Νικολούδης: Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι εξαιρετικά δύσκολος!

Τι, πραγματικά τι θα κάνουν? Έχουν ακυρωθεί όλα τα προεκλογικά τους.

Αν αναιρέσουν και τα των αδειών (στην ουσία όμως, όχι απλά να βάλουν ένα προστιματάκι και να συνεχίζουν ακάθεκτα) τότε μιλάμε για την ΑΠΟΛΥΤΗ ξεφτίλα.

Όπως άλλωστε και πολλοί εδώ μέσα τα λέγαμε πριν τις εκλογες.

Γιαααα Γέεεελια!!!! Η κυβέρνηση, γιατί όσο αφορά την χώρα είναι για κλάματα. Πήγε πάλι πίσω και αυτό είναι δεδομένο.

μπαρμπαλιας είπε...

http://www.logiastarata.gr/2015/04/blog-post_86.html

Του Άγη Βερούτη

Η παραβολή των σκυλιώνε:

ο dwk είπε...

…καλησπέρα
…έχουν «σκυλιάσει» οι …άγηδες
…δεν καταλαβαίνουν, όμως, ότι ο κόσμος γνωρίζει και σπάει πλάκα με τις φιλότιμες προσπάθειες νεκρανάστασης των Συγγρουραίων και των εναπομεινάντων της Τρικούπη
…η Κυριακή του Λαζάρου, παρήλθε

μπαρμπαλιας είπε...

φιλε dwk
εγω τα γραφω για την πλακα μου
γιατι εχω κατι παλιοσκυλα εδω που συμπεριφερονται ομοιως αχαχααααα

ο dwk είπε...

…κάτι άσχετο με την συμπεριφορά των εκεί …τριγυριζόντων παλιοσκύλων, φίλε μπάρμπα
…………………..
«…Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του, για να μιλήσουν, όταν είδε τον πρόεδρο της ΝΔ να περπατάει στο διάδρομο, κατευθυνόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το τι είπαν οι δύο άνδρες παραμένει άγνωστο, ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που την ίδια ώρα συζητείται στη Βουλή η πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια…»
…………….
«…Όταν μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το τι συζήτησαν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, απάντησε πως "ήταν μια καλησπέρα". Όταν εκείνοι, σχολίασαν ότι η συνάντηση κράτησε 15 λεπτά, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως... ήταν "μια καλησπέρα με εκτόπισμα"…» (από το newsit)
………………

mixalis mixalios είπε...

Πάντως ο μόνος που δεν ευθύνεται για τα μνημόνια ειναι ο Καραμανλής junior και δικαιολογημένα ο Αλέξης τον πρότεινε για πρόεδρο αφού δεν υπάρχει κανένας άξιος αριστερός...Όπως διάβασα και σε εφημερίδα η εξεταστική που πρέπει να γίνει πρέπει να αφορά γιατί ΔΕΝ βγαίνουμε από το μνημόνιο...

michele είπε...

Το θεμα ειναι ,καλησπερα σας,οτι η nbg και το grek πανε καλα. Εξεταστικη σιγουρα θα χρειασθει παντως για την τεραστια ζημια που εχουμε υποστει σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα απο αυτο το τσιρκο.

ο dwk είπε...

…προβλέπω θα είναι η ΜΟΝΗ και ΠΡΩΤΗ που θα ΞΑΝΑυποσχεθεί !

mixalis mixalios είπε...

Αν δεν υπάρξει δήλωση εκ μέρους του τσίρκου μέχρι αύριο το πρωί θα ξεκινήσουμε-τουλάχιστον- καλά! Με μια άκρως επιστημονική ανάλυση αλλά και ενδελεχή έρευνα που έκανα το ΣΚ κατέληξα στο συμπέρασμα (που μόνο επιστημονικό) δεν είναι ότι σύμφωνα με τις ανακοίνωσεις του ομίλου Fairfax η μέση τιμή κτήσης έχει φτάσει το 0,24! Δεν ξέρω αν έχει λογική πάντως αυτό που έκανα γιατί ίσως δεν μπορείς να βάλεις τις διάφορες εταιρείες του ομίλου ως μια και να βγάλεις Μ.Ο....

mixalis mixalios είπε...

Το θέμα δεν είναι να συστήνει εξεταστικές αλλά αυτές να καταλήγουν σε συμπεράσματα και να καταλογίζονται ποινικές ευθύνες γιατί οι πολιτικές έχουν αποδοθεί! Βάζω στοίχημα την χασούρα μου στις μετοχές ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει!

michele είπε...

Αμετροεπεις τσαρλατανοι που γλυφουν τους αδαεις και τους χαχολους

Αυτο ΕΠΡΕΠΕ σε μια χωρα με τετοιο λαο.

austin είπε...

Η alpha έφαγε ζώσιμο χοντρό... Και παιζει και μια αποκαλυψη για τραπεζιτη που είχε 8 εκ μαυρο χρήμα σε ξένο λογαριασμό...

michele είπε...

Συνονοματε ,οι εξεταστικες ΔΕΝ μπορουν να αναδειξουν ποινικες ευθυνες,δεν εχουν την αρμοδιοτητα ,αλλα και την τεχνογνωσια.

Απαιτουνται αποχρωσες ενδειξεις για προανακριτικη και εαν ..

επομενως η αιχμηρη μου τοποθετηση,οφειλεται ακριβως σ αυτον το λογο
κοροιδευουν τον κοσμο ( ο οποιος παιρνει τα λεφτα του απο τις τραπεζες)

για να δειξει οτι και καλα εμεις καναμε μια εξεταστικη.

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΙΣΤΗ το σημαντικοτερο δηλ για να λειτουργησει μια οικονομια.

Πολιτικοι απατεωνες ειναι.

Και βεβαια ενα-ενα τα πιανουμε αν χρειαστει. Ειτε θεματα δικαιοσυνης,ειτε θεματα επενδυσεων
ειτε ηθικου πλεονεκτηματος.Ο,τι θελει
ο κοσμος .Εδω θα ειμαστε.

Unknown είπε...

Λοιπόν για μην διαβάζω μαλακιες απο μερικούς...έπαιζα το grek και μόλις άρχισε η εξεταστική το grek k ADR ete άρχισαν να βυθίζονται !!!
Μαλακές άσχετοι συριζαιοι σας το είπαν οι αγορές.....θελουμε σταθερότητα!!!
Σταθερότητα με τέτοια βλαμμενα δεν υπάρχει !!! Σας το λεω μάγκες μη ψάχνεται πολλα σε κάθε ανοδικό πουλάτε!!!

michele είπε...

Δεν εχει να κανει αυτο Αχιλλεα με την εξεταστικη ,αυτη δεν την ηξεραν πριν ;;

Unknown είπε...

Μιχάλη όλοι μας το ξέραμε αλλα πάλι άρχισαν την διγλωσσία τα περί ρίψης με τους δανειστές !!! Και μη ξεχνάς οτι το grexit ειναι υπαρκτό !!! Εσυ τι θα κανες αν έπαιζες πολλα χρήματα αν ακούγες τους εν λόγο παπαρες;;;; Θα πουλουσες βεβαια !!

Unknown είπε...

Κακά τα ψέματα .... Δε γινεται να υπάρχει τέτοιου είδους πολιτική και να τρέχει νορμαλ χα!!!!
Γι'αυτο και γέμισε το μαγαζι κερδοσκοπικά φανς!!!!
Οποίος προλάβει εχει γίνει παρά να επενδύσουμε για να βγάλουμε κέρδος !!

michele είπε...

Αυτο σωστο ειναι σε γενικο επιπεδο ,οσον αφορα την σταθεροτητα και τη σοβαροτητα..

αλλα οι αγορες χρειαζονται και αυτες τις περιοδους ασταθειας και τους τσαρλατανους

Unknown είπε...

Μιχαλη πιστεψεμε απο το ιουνιο του 2014 τσαρλατανους γεμισαμε....αμαν ντε η σγορα της ουγκαντας κ της νιγηριας ειναι ποιο σταθερη!!και δες στοιχεια αν δεν πιστευεις....
Αυτο με την εχει σπασει!!