Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ 
του 
Πάνου Πολυζωίδη ..


Το σχέδιο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλλον άρχισε εσπευσμένα και υπό το βάρος της χρεοκοπίας μιας συγκεκριμένης στρατηγικής του Τσίπρα, αλλά μοιάζει να προχωρεί ικανοποιητικά.

Ακόμη όμως και αν επικρατήσει πλήρως ο Τσίπρας, ακόμη και αν ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές, τις κερδίσει και αποκτήσει μία συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα που θα στηρίζει την επιλογή της μετεξέλιξης και τις ανάγκες του κυβερνητικού πραγματισμού, κάθε άλλο παρά επίζηλη θα είναι η θέση του, καθώς θα έχει καταστεί μεν ισχυρός πρωθυπουργός, αλλά θα καλείται να διαχειρισθεί μία εκρηκτική κατάσταση (στη δημιουργία της οποίας ο ίδιος θα έχει συμβάλει τα μέγιστα).

Να τι θα έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός:

Ένα τρίτο Μνημόνιο που προβλέπει νέα δημοσιονομική προσαρμογή μέσω ακόμη βαρύτερης λιτότητας, σε μία κοινωνία ήδη εξουθενωμένη -οικονομικά και ψυχολογικά- από μία πενταετία τέτοιων πολιτικών, η οποία θα διαπιστώνει ότι ο αντιμνημονιακός Μεσσίας που νόμιζε πως βρήκε δεν είναι παρά απλώς μία γοητευτικότερη έκδοση των προκατόχων του.
Μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει, ενώ ο ίδιος και το κόμμα του τις καταγγέλλουν και στέκονται ιδεολογικά απέναντι. Η ελλιπής λεγόμενη ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων υπέσκαψε το κυβερνητικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων - στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η εσωτερική αντίσταση είναι τέτοια που μάλλον θα το υπονομεύσει καίρια.
Μία αντιπολίτευση που σύρθηκε στην κοινοβουλευτική υποστήριξη του Μνημονίου, αλλά θα δυσκολεύεται όλο και πιο πολύ να αναλαμβάνει το επώδυνο κόστος του διαπραγματευτικού φιάσκου κάποιου άλλου. Ήδη, στις ΚΟ της αντιπολίτευσης επικρατεί αναβρασμός, καθώς σε πλείστες όσες περιπτώσεις, οι βουλευτές των κομμάτων αυτών υποφέρουν από την οργή των ψηφοφόρων τους, την ώρα που αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ στις ίδιες περιφέρειες καταψηφίζουν, κηρύσσουν αντίσταση κατά των μέτρων και παράλληλα ρουσφετολογούν κατά τα ειωθότα.
Ένα νέο αντιμνημονιακό μπλοκ που θα απαρτίζεται από πρώην συντρόφους του και θα ψαρεύει στα νερά των απογοητευμένων κοψοχέρηδων του λαϊκισμού, το κύμα του οποίου έφερε τον ίδιον τον Τσίπρα στην εξουσία.
Δύσπιστους δανειστές και τους δραχμικούς της ΕΕ να συρρέουν γύρω από τον Σόιμπλε και να καραδοκούν, ώστε στην πρώτη ευκαιρία να μας σπρώξουν στην έξοδο και το χάος που -δικαιολογημένα- τόσο πολύ φόβισαν τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η στροφή του Τσίπρα [να μία καλή εναλλακτική αντί της απαγορευμένης λέξης...] μπορεί να πείσει κάποιο τμήμα της κινούμενης από ανορθολογισμό αντιμνημονιακής μερίδας του εκλογικού σώματος ότι τελικά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αφού ούτε ο Τσίπρας τις βρήκε...

Και τότε, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ της δημοκρατικής Κεντροαριστεράς [το είπε ξεκάθαρα ο Φίλης, «ένα πολιτικό κόμμα συνθέτει, εξισορροπεί, δεν είναι αντανάκλαση κινηματικών διεκδικήσεων»] θα μπορέσει να προσχωρήσει σε κάποιες αλήθειες:

Η χώρα έχει ανάγκη από τολμηρές και δημιουργικές δημοσιονομικές εναλλακτικές λύσεις αντί της ολέθριας υπερφορολόγησης που γεννά ύφεση και κοινωνική αποσύνθεση. Μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με έμφαση στο σκέλος των δημοσίων δαπανών, αντί σε εκείνο των δημοσίων εσόδων, θα ανακουφίσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις από τον φορολογικό στραγγαλισμό της τελευταίας πενταετίας και τη σχεδιαζόμενη έντασή του και θα επιτρέψουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις με αναπτυξιακή στόχευση.
Χρειάζονται επίσης γενναίες και ρωμαλέες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές, προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης, με στόχο να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να προσελκυσθούν επενδύσεις, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Εδώ που φτάσαμε, το βάρος της υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του ένα από τα υπάρχοντα κόμματα. Μόνο ένα ευρύτερο σχήμα, που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, παλαιές και νέες, που προσυπογράφουν αυτό το σχέδιο, μπορεί να συνεγείρει κοινωνικές ομάδες, να διασφαλίσει υποστήριξη και να καθησυχάσει θιγόμενα στρώματα, ώστε να διαθέτει την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση για να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο τιτάνιο έργο.
Το σχέδιο είναι όμως φιλελεύθερο (ή νεοφιλελεύθερο, όπως θα έλεγε στην πολιτική του αγραμματοσύνη ο πρωθυπουργός), δεν θα μπορεί να το υπηρετήσει ούτε καν ο μετεξελιγμένος ΣΥΡΙΖΑ.

Ας δοκιμάσουν, λοιπόν, τα κόμματα την κατάρτιση ενός μίνιμουμ κυβερνητικού προγράμματος, ας εστιάσουν στα θεμελιώδη και σε εκείνα στα οποία δεν δυσκολεύονται να συμφωνήσουν, ας μην είναι το σχέδιο έτσι ακριβώς όπως θα το ήθελε το κάθε ένα από αυτά.

Η συγκυρία παρέχει την ευκαιρία για τον Τσίπρα, αφού:

Eδώ και τέσσερα χρόνια μάς κυβερνούν συνασπισμοί, έχουμε πλέον αναπτύξει σε κάποιο βαθμό κουλτούρα κυβερνητικής συνεργασίας.
Έχουμε μπροστά μας μία καθαρή κοινοβουλευτική τετραετία, χωρίς ευρωεκλογές και δημοτικές, άρα συντρέχει μία συνθήκη πολιτικής σταθερότητας.
Η αντιπολίτευση είναι εξουθενωμένη και μοιάζει έτοιμη να συνεργασθεί (ψηφίζει ήδη, με κόστος), καθώς το αδιέξοδο για τη χώρα αλλά και τα κόμματα ρίχνει βαριά τη σκιά του.
Εξάλλου, η επιλογή της μονοκομματικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς καταδικασμένη σε τραγική αποτυχία.


Εκτός αν δεν τρομάζει τον Τσίπρα η προοπτική να μείνει στην Ιστορία ως ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα αλλά και για την ευρωπαϊκή Αριστερά, αυτός που θα την καταδικάσει για δεκαετίες στην αφάνεια.

www.protagon.gr

19 σχόλια:

Unknown είπε...

Και ρωταω.....σε τι τιμες θα μπορει να κανει το τχς τις αμκ????
Χαμηλες???
Υψηλες?????
Σε διαβουλευση με τους μετοχους???
Με μεγαλο resolution?????
Με δπ των warrants?????
Ας μη γραΨω αλλο!! 6,6.....9,9 δις ετσι??? Ηηηηηη 25 δις που ελεγε ο παπαγαλος???
Οποτε παρω τα χρηματα που εβαλα στο μπουρδελο πουλαω και αντε γεια....οποιος ασχολειται με την μπανανια κ με τους μαλακες τα λεφτα του θα χανει!!

ArTaXiA είπε...

Σου πήρε λίγο παραπάνω, αλλά το κατάλαβες!

Unknown είπε...

Δασκαλε πορδη ζεις??? Να σου πω να παρεις κανενα cds??? Κοιτα δουλεια σου αρχοντα του ταμπλο!!!!

Unknown είπε...

Πθ γραψε το ονομα σου βρε....καποιοι σε ψαχνουν!!!αλλα ετσι οι ψευτες γραφουν με ψευδωνυμα αρε αρχιδακο πθ.....κλοτσιες που θες!!

austin είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!

Ωραία ρε παιδιά, πρωί πρωί του Σαββάτου...
Λίγο ηρεμία δεν βλάπτει, ούτε αυτή η συνεχόμενη ειρωνεία.

Τεσπα, κάντε ότι θέλετε.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, «ως νέα κεφάλαια νοούνται αυτά που πιστώνονται στους οικείους τραπεζικούς λογαριασμούς και προέρχονται: α) από έμβασμα εξωτερικού, β) από προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων, γ) από επιστροφή ασφαλειών (margin), δ) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων), ε) από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, στ) από υφιστάμενα ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες από ΑΕΠΕΥ και ζ) από καταβολή σε μετρητά σε πιστωτικά ιδρύματα και ΑΕΠΕΥ τα οποία εκτελούν τις οικείες συναλλαγές του τιμήματος αγοράς των μετοχών που παραγγέλλονται να αποκτηθούν».

Άρα? Τι δεν μπορούμε να κάνουμε?

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Καλημέρα σε όλους...
Κι ας με αναγκάζετε να χρεώνομαι 3G (ΧαΧα) για να σβήνω κακά λογάκια....

Austin προσωπικά δεν εχω καταλάβει αν τελικά το ΣΤ θα ισχύει ή οχι...
Περιμένω απο τους χρηματιστές να μου πουν τη Δευτέρα, όσοι απο αυτούς παραμένουν στις θεσεις τους γιατι πέρα απο διακοπες έγινε μεγαλη σφαγή στις ΑΧΕ....

ΑΡΤΑΧΙΑ δεν έφυγες ακομα για κανενα νησάκι Ιονίου ?

ArTaXiA είπε...

Αλεξ, ο μήνας ήταν πολύ ενδιαφέρων και με τα καθ ημάς κλειστά μπορούσα τη μέρα να λιάζομαι και το βράδυ να γλεντοκοπώ με τον Αμερικανό. Θα φύγω όταν έρθει η ώρα μου.

μπαρμπαλιας είπε...

κυρ Θεό ...αστο Λεα
και πεσμας τη Δευτερα τι θα γινει;
εκεινη η φιλη σου η παλια τι σου λεει;
παντως εγω θα ειμαι πολυ πέρφανος
αν την γλυτωσω με -20%
εχει πεσει πολυ μπλα μπλα και τρομοκρατια μεσω των γνωστων αειποτε κοντυλοφορων
αληθεια ποιον εξυπηρετουν;
τους μικροδιάολους παντως ΟΧΙ

Ilias D είπε...

«Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο –με ορίζοντα 30ετίας– από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», τονίζει ο κ. Σταθάκης.

«Πρόκειται άρα για μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ», λέει ο υπουργός.

«Παρ’ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%», σημειώνει.

Αφου λοιπον εχουμε κ μινι αναδιαρθρωση του χρεους ...
βουρ στον πατσα.

Ilias D είπε...

Σιγα που θα αναφεροταν στους λογους για τους οποιους θα φορτωθουμε αλλα 86 δις κ ενα καρο μετρα.

Unknown είπε...

Λοιπον αρχισα να σκεφτομαι να μηννννν πουλησω.....το γιατι κ το πως θα το αναλυσω αυριο!!!!
Αλλα θελει να σκεφτουμε τα συν που εχει μια αμκ του τχς.....

Ilias D είπε...

Ο Μαλακας προειδοποιει τους Ισπανους οτι μπορει να γινουν σαν την Ελλαδα.
Αποκλειεται ΓιαΝΝη,αυτοι δεν εχουν Μπαρουφακη,ουτε Προεδρο 15μελους.

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

Mick Jagger - Old Habits Die Hard (official video):


https://www.youtube.com/watch?v=VkCDxu6Z2XE&feature=youtu.be

ArTaXiA είπε...

Και μετά από αυτόν τον υπέροχο διάλογο των ανθρώπων του πνεύματος, επιστρέφουμε στο προγραμμά μας.

Unknown είπε...

Ωχ δασκαλε...συγνωμη!!!

Unknown είπε...

Αρταξια πουλησες βρε κινα??? Πουερτο ρικο??? Να σου πασαρω cds... Ξεχασα εισαι μπροστα!!!

Unknown είπε...

Αλλα ξεχασα οταν εσυ αγοραζες ηρακλης...οι αλλοι πληρωνουν για δπ 1,20€!!!
Δασκαλε προσεχε ομως θα μου πουν το ονοματακι σου κατι φιλοι απο αθενς και για κακη σου τυχη θα εχω την κατασταση των μετοχων που θα αποζημειωθουν κοιτα να εισαι μεσα διοτι αν δεν μεσα ο βλαξ πθ θα εχει καλυτερης μεταχειρισης!!!!

ΚΩΣΤΑΣ G είπε...

-Γιορτάζει η μάνα μου σήμερα
-Α και τι της πήρες?
-100 ευρώ για να πάω Σκιάθο

Unknown είπε...

Ο μεγάλος καραγκιόζης AXILLEAS MOUTOUSUDIS

το 2010 αγόραζε τα πάντα στην ΕΛΛΑΔΑ το 2015 πουλάει τα πάντα..

Στο 1.20 αγόραζε EΥΡΩ στο 1.08 σορταρει ΕΥΡΩ...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ MOUTOUSIDIS AXILLEA