Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη
ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΟΥΝ !
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ 
ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ...



Επενδυτικό σοκ χρειάζεται η Ελλάδα ως αντίβαρο στην ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των αποταμιεύσεων. Απαιτούνται τουλάχιστον επενδύσεις ύψους 105 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία (2016-2022). Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ που εξεδόθη χθες, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «το 2014 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Με τις ετήσιες αποσβέσεις (αναπλήρωση του αποθέματος κεφαλαίου –εργοστασίων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κατοικιών κ.λπ.– που γηράσκει) να διαμορφώνονται στα 33 δισ. ευρώ ετησίως, προφανώς επενδύονται λιγότερα απ’ ό,τι απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερό το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο και διαρκώς συρρικνούται».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «προκύπτει η ανάγκη για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα. Με οικονομική ανάκαμψη και αποφυγή νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εθνική αποταμίευση, που είναι αρνητική, θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, καθώς θα αυξάνονται τα εγχώρια εισοδήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν οι επενδύσεις. Οι άνεργοι, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ιδού, λοιπόν, το ζητούμενο». Τα επόμενα επτά χρόνια, τονίζεται στην ανάλυση του ΣΕΒ, η Ελλάδα χρειάζεται 15 δισ. ευρώ τον χρόνο περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, επιπλέον επενδύσεις 105 δισ. ευρώ, όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα εάν τα μισά αφορούν επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ την επταετία. Και αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, τονίζεται από τον ΣΕΒ, θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, «η καλή πορεία των εσόδων τον Αύγουστο οφείλεται στη μερική αναπλήρωση της υστέρησης εσόδων των προηγούμενων μηνών. Η αγορά συνεχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την εφορία, παρά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Τα έσοδα από τουρισμό ακολουθούν ανοδική πορεία, η οποία όμως είναι σημαντικά αποδυναμωμένη σε σχέση με τον Μάιο. Τα έσοδα από τη ναυτιλία και λοιπές υπηρεσίες, που υπολογίζονται ακόμα από τα εισερχόμενα εμβάσματα σε ελληνικές τράπεζες, μειώνονται σημαντικά αντανακλώντας, πλέον, πιθανή κατάθεση εσόδων σε αλλοδαπές τράπεζες.

Καταλήγοντας, η ανάλυση του ΣΕΒ σημειώνει ότι «η αγορά εργασίας πλέον δεν καθορίζεται μόνο από όσους ψάχνουν ή έχουν δουλειά, αλλά και από όσους μεταναστεύουν, με αποτέλεσμα οι δείκτες ανεργίας να έχουν σταθεροποιηθεί ή και να βελτιώνονται χωρίς να υπάρχει απαραίτητα αντίστοιχη αύξηση απασχόλησης. Παράλληλα, συνεχίζει να υποχωρεί ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία ανεξαρτήτως της υποχώρησης των τιμών καυσίμων.

Η κατανομή των εργαζομένων και των αποδοχών τους αναδεικνύει τη σημασία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων για την εξασφάλιση καλών μισθών και εργασιακών συνθηκών πλήρους απασχόλησης, τη στιγμή που η βιομηχανία συνεχίζει να συνεισφέρει άμεσα κάθε μήνα περίπου το 25% της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων και των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις επενδύσεις βιομηχανιών που έγιναν την τελευταία τριετία στη χώρα μας ήταν οι εξής:

1) Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος ολοκληρώνει επένδυση 25 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο.

2) Μπισκότα Ε. Ι. Παπαδοπούλου, επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα.

3) Αθηναϊκή Ζυθοποιία, επένδυση 2 εκατ. ευρώ στην Πάτρα.

4) Χάλυψ, επένδυση 13 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο Αττικής.

5) Apivita, επένδυση 14,5 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο.

6) Γιώτης, επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ για νέες γραμμές παραγωγής.

7) Βενέτης, επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο στη Βοιωτία.

8) Unilever, επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2014 που περιελάμβανε την επέκταση εργοστασίου Ρέντη, νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι.

9) FrieslandCampinia, επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Πάτρας.

10) Ηπειρος, επένδυση 4,2 εκατ. ευρώ το 2014 για γραμμή παραγωγής σκληρού τυριού.

http://www.kathimerini.gr/

6 σχόλια:

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους .Το κυριο αρθρο του euro2day

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1364237/trapezes-kefalaiako-elleimma-5-me-7-dis-apo-aqr.html

καταδεικνυει ποσο δυσκολο ειναι να αντληθουν πληροφοριες σωστες για την κεφαλαιακη αναγκη των τραπεζων.Επομενως ο μονος πραγματικος μπουσουλας
παραμενουν οι γραμμες και οι ροες

michele είπε...

Πολυ ενδιαφερον η "Καθημερινη" εδω :

http://www.kathimerini.gr/832589/article/epikairothta/politikh/stenh-synergasia-me-thn-oyasigkton-ton-kayto-ioylio

Unknown είπε...

Καλα αυτοι μιχαλη αδελφε μου επενδυουν στα μαγαζια τους...στο δικο μας μαγαζι τι θα γινει????
Μαλλον ξυλο αυριο διοτι με τα κοκκινα δανεια δε βγαινει ακρη οσο στην μεση ειναι ο νομος κατσελη.......αρα?
Αλλααααα βγαινει βρωμα οτι ο λεβεντης θα ψηφιζει συριζα!!!!! Αρα τι γινεται????
Ισοπαλια....βλεπω ξυλο μεταξη λιγοοο κοκκινο κ λιγοοοο πρασινο...

michele είπε...

Πολυ ενδιαφερον αρθρο* στο προηγουμενο σχολιο.

Λεα,ειπε διαφορα αντικρουομενα ο Λεβεντης μην δινεις ιδιαιτερη σημασια,θα στηριξει ειπε ,προς το παρον εξυπνα το παει ( για την παρτη του βεβαια)

michele είπε...

Οσο για τον ΓΔ , το 666 θα δειξει το δρομο ,οσο κραταει δεν εχουμε ανησυχια,α το χασει ( καθως ειναι δυο εβδομαδες που το φλερταρει)

αντιο ζωη

michele είπε...

Eπειδη σαν σημερα δολοφονηθηκε

https://parisis.wordpress.com/2015/09/27/%CE%B9%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81/