Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS..


Λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls, υπήκοος Βουλγαρίας πέρασε τα σύνορα του Προμαχώνα έχοντας στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του έναν «έξυπνο», ασφαλή και, κυρίως, «νόμιμο» τρόπο για να βγάζεις τα λεφτά σου στο εξωτερικό.

Ο τύπος μετέφερε μηχανήματα POS, ξέρετε, αυτά που δίνουν στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να χρεώνουν πιστωτική κάρτα. Και στις διαδρομές του προς την Ελλάδα μετέφερε πολλά. Περισσότερα από 7.000 μηχανήματα έφτασαν στην ελληνική αγορά και αγοράστηκαν χωρίς ΦΠΑ από επαγγελματίες, κυρίως του τουρισμού. Εννοείται ότι δεν έχουν καμία σχέση με ελληνικές τράπεζες. Είναι καταχωρημένα σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποια συναλλαγή γίνεται μέσω αυτών των μηχανημάτων, οδηγεί στη μεταφορά χρημάτων στο Λουξεμβούργο. Τώρα εσείς θα ρωτήσετε πώς είναι δυνατόν να χρεώσετε την κάρτα σας σε τέτοιο μηχάνημα και τα χρήματα να βρεθούν στο Λουξεμβούργο. Είναι. Διότι η συναλλαγή που θα κάνετε σε αυτό το μηχάνημα, λογίζεται ως γενόμενη στο εξωτερικό, με φυσική παρουσία. Και όταν υπάρχει φυσική παρουσία, δεν υφίσταται περιορισμός στη μεταφορά κεφαλαίων. Κοινώς μπορεί να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας στο εξωτερικό ακόμα και για ποσά μεγαλύτερα του ορίου αναλήψεων που ισχύει στην Ελλάδα. Τι έκαναν οι ελληνικές αρχές; Δεν μπορούν να κάνουν πολλά για νομικούς και τεχνικούς λόγους. 

Υπάρχει και άλλος τρόπος. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πληρωμών, δηλαδή προπληρωμένους κωδικούς στα περίπτερα, κάρτες κ.λ.π. Η εταιρεία σας δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, κατά συνέπεια δεν ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Συνεπώς δεν σας καίγεται καρφάκι για τους νόμους περί ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής. Εσείς διαθέτετε κωδικούς στα περίπτερα. Οι άνθρωποι τους αγοράζουν για να παίζουν στοίχημα ή να κάνουν άλλες αγορές από το δίκτυο. Οι συναλλαγές αυτές δεν ελέγχονται από πουθενά. Και επειδή η εταιρεία σας έκανε μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό και προ capital controls, τώρα βρίσκει παράθυρο στο νομοθετικό πλαίσιο και συνεχίζει τα εμβάσματα, χωρίς κανέναν έλεγχο. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, μόνο μια στοιχηματική εταιρία βγάζει στο εξωτερικό 300.000 ευρώ τη μέρα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.5 εκατ. ευρώ φεύγουν καθημερινά με αυτούς τους τρόπους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τι θα γίνει; Θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές και τεχνικές πρωτοβουλίες. Δηλαδή κυβέρνηση, ελεγκτικές αρχές και Τράπεζα της Ελλάδας οφείλουν να συνεργαστούν άμεσα. Και πιθανότατα αυτό θα κάνουν. 


ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

30 σχόλια:

μπαρμπαλιας είπε...

κοψοχερηδες απανταχου στην πατρις
ενωμενοι...ποτε πεινασμενοι
αχαχαχαααααα
ο πουσ ο σαμαρας κι ο πουσ ο βενιζελος
φταινε για ουλα

τωρα εδω που τα λεμε...
αν το καλοσκεφτεις,για τη φοροδιαφυγη των δις
φταινε αυτοι που περνουν κατω απο χιλιαρικο.
μωρε τα νταουλια και οι αγόρες θα στεναξουν

Unknown είπε...

Μπαρμπα η θα τους κρεμασουν η θα τους κανουν θεους....ασε χρονο θελει!!!
Αλι κ τρεις αλι στους μισθοτους κ στους συνταξιουχους αρε πεινα που θα πεσει.....

giannhs kon είπε...

Αλί κ τρεις αλί σε όλους μας ………
μείωση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού θα αγγίξει τους πάντες ……..

καλημέρα σε όλους

Unknown είπε...

Ααααα γιαννη ο σανος ειναι ακριβο πραμα....

Unknown είπε...

Και επειδη μου αρεσει να σκεφτομαι πουστικα....λεω για τα μηχανακια των πιστωτικων καρτων!!!
10% προμηθεια....παιρνω κουμπιουτερακι κ τι βγαζω????,
Κερδοφορια για τις παλιοτραπεζες!!!!!
Αρε τσιπρα στο αμερικα τι δαχτυλο εφαγες....
Ολα τα πουλαει το αλανι!!!
Βαλτε μηχανακια εσεις....να γεμιζει η διΚιΑ μου τσεπη!!!
Κουφαλες εδω ειμαστε.....

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους! Σήμερα θα βγβ με έναν συριζαιο, ψιλο μέσα στο κόμμα, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο σε "δύναμη".

Έχω οπλιστεί με υπομονή καθώς επίσης και με ασκήσεις αναπνοής για να μην εμπλακω μαζί του σε πολιτική συζητηση γιατί ή αντίδραση του θα είναι αυτή " που όταν κατηγορούσες το ΠΑΣΟΚ του 80 ήσουν καταπτυστος ή δεξιός".

Να δούμε τι θα γίνει και με το ΧΑΑ από εβδομάδα. Όσο πλησιάζουμε προς τέλη Οκτωβρίου αρχίζουν και με ζώνουν τα φίδια... Ασε που αυτή ή φήμη για ανακεφαλαίοποιηση σε δύο φασεις δεν μου αρέσει καθόλου.

ArTaXiA είπε...

Δεν υπάρχει 10% προμήθεια στα POS. Δεν υπήρξε ποτέ κι ούτε θα υπάρξει.Get real.

Unknown είπε...

Ναι αρταξια εχεις δικιο....οπως ολεςςς τις μαλακιες που εχουν γινει!!! Κοιτα μην αρχισουν να χουν 15% στις συναλλΑγες και οχι 3,4..4,2 που εχουν τωρα!!!
Αλλα οπως κ να χει βγαλε κουμπιουτερ δες αεπ βγαλε μαυρο χρημα...κ δες τι απομενει στις τραπεζες!!!
Αλλα οτι κ ναμενει ειναι κερδος.....στην τραπεζα!!!
Εγω ομως λεω οτι στα πος θα αυξησουν την προμηθεια!!!!!

ArTaXiA είπε...

Θύμησέ μου, αν ποτέ οι τράπεζες μπορούν να χρεώνουν τέτοιες προμήθειες, τι θα εμποδίσει κάποιον να φτιάξει μία, ή μια τράπεζα του εξωτερικού να ανοίξει κατάστημα στη χώρα;

Κι έτσι η πίτα θα μικρύνει ξανά και θα έρθουμε στα ίσα μας!

michele είπε...

Καλο απογευμα σε ολους .Αναγκαστικα με την συρρικνωση των τραπεζικων ιδρυματων,θα ελθει ο καιρος που θα σκασουνε μυτη ..καινουργιες τραπεζουλες
θα ξανα-εχουμε πιστωτικη επεκταση κλπ

michele είπε...

Λεει σημερα ο Draghi στην Καθημερινη :

"- Είναι σημαντική η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και, αν ναι, πότε νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;
– Πιστεύω ότι δύο στοιχεία θα είναι σημαντικά τους επόμενους μήνες. Το πρώτο είναι αυτό που μόλις ανέφερα: ισχυρή κυριότητα του προγράμματος και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του. Το δεύτερο αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητα του χρέους. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους. Ωστόσο, η ελάφρυνση αυτή δεν θα είναι αξιόπιστη αν δεν συνοδεύεται από το πρώτο στοιχείο. Είναι καίριας σημασίας η κυβέρνηση, καθώς και ο λαός, να ταυτιστεί με τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή την επαναφορά της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ελληνική οικονομία. Με το να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι εξαναγκάζεται από εξωτερικές δυνάμεις να προβεί σε πράξεις είναι σαν να αυτοαναιρείται, καθώς οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να κάνουν κάποιες θυσίες βραχυπρόθεσμα θα ρωτήσουν την κυβέρνησή τους «Γιατί;» - «Γιατί να το κάνουμε αυτό, αν εσείς οι ίδιοι δεν το πιστεύετε;». Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι μια χρόνια πρόκληση που ανακύπτει στο πλαίσιο προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί και αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με διεθνή όργανα.
Γι' αυτό θέλω να επαναλάβω ότι η ανάληψη της κυριότητας είναι σημαντική. Η κυριότητα και η συμμόρφωση θα προσδώσουν αξιοπιστία στην ελάφρυνση του χρέους, με δεδομένες κυρίως τις οικονομικές εξελίξεις τους τελευταίους 10-12 μήνες."

michele είπε...

Και οι τιτλοι θα ειναι:

"Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητεί και ο Ντράγκι"

Γι αυτο δεν παμε πουθενα και παραμενει η αμορφωσια στο Θεο. Γιατι ο μεσος πολιτης ενημερωνεται με τιτλους.
Δεν καθεται να ανοιξει τα στραβα του

michele είπε...

Και εδω ενα εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο-αναλυση του τι εξυφαινετο οταν ο λαος κοιμοταν τον υπνο του δικαιου και συνεχιζει φυσικα ,οπως φανηκε με την ψηφο του :

http://www.kathimerini.gr/834417/article/epikairothta/politikh/h-mystikh-syskeyh-ton-maio-gia-to-plan-v

Να διαβαζετε,να μελετατε να μην βαριεστε.Ειδικα οταν επενδυετε και βαζετε τα λεφτα σας ,στο μαγαζι αυτης εδω της χωρας.

michele είπε...

Και δυστυχως αυτα εδω τα γεγονοτα ( δεν εχουν διαψευσθει) που περιγραφει το αρθρο αγγιζουν τα ορια της εσχατης προδοσιας .Κατσαπλιαδες του κερατα .

Unknown είπε...

Για να μην ξεχναμε αρταξια φιλε μου...ολεςςς μα ολεςςςς οι τραπεζες ελεγχονται σε ευρωπαικο επιπεδο απο τον ντραγκι!!
Η προμηθεια αλλα κ το επιπεδο του επιτοκισμου ειναι αποφαση του ντραγκι!!
Αρα οποιος κ να ερθει οποια τραπεζα κ να ερθει η προμηθεια αλλα κ ολες οι σχετικες διαταξεις θα εχουν να κανουν με αποφαση του ντραγκι!!
Στην ιταλια για παραδειγμα οι τραπεζες παιρνουν 5,5....3,9 % των συναλαγων!!!

Ξερω τι θα λες....αλλα να θυμασαι καποτε διναν 8---9% επιτοκιο στο 1 μυριο τωρα??
0,75% στο μυριο......ουτε το φανταζοταν κανενας τοσο χαμηλα αλλα να μας εγινε!!!

Τωρα σε μια αγορα νεα σαν την δικη μας θα γινει χαμος θα το δεις.....

austin είπε...

Δύο πράγματα για το άρθρο.
1) αν ισχύει (γιατί πλέον δεν μπορείς να είσαι για τίποτα σίγουρος) μιλάμε για ότι χειρότερο έχει περάσει από την χώρα με βούλα πλέον
2) βγαίνει πολύ γρήγορα αυτη ή εσωτερική κατάσταση... Πράγμα που με ανησυχεί επενδυτικά, αλλά ίσως αν γινεινη τελευταία βουτιά μετά να ξεκίναγε σιγά σιγα μια μακροχρόνια άνοδος επειδή θα έχουμε καθαρίσει από ΓΕΛΟΙΟΥΣ

Unknown είπε...

Διαβαζω για το plan b.....ενα θα πω !!!
Ποιο μαλακες πεθαινεις......συριζαιοι !!!

Unknown είπε...

axillea οπως τα λες φιλε.εισαι απαιχτος.οι τραπεζες θα ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΟΥΝ .

αλφα 0.20
ευρωβ.0.07

θα τις δουμε τις τιμες θα τις δουμε και θα γινει παρτυ με τα κερδη.


αχιλλεα ολα καλα πανε.

Ilias D είπε...

*7.24.
Λαθος Λεα.
Ποιο μαλακας γινεσαι μονιμος ψηφοφορος του Τσιπρα.
Ποιο μαλακας προσπαθεις να πεισεις οτι το κλεισιμο των ΤΡΑΠΕΖΩΝ κ τα cc δεν πειραξαν την οικονομια.
Ποιο μαλακας προσπαθεις να πεισεις οτι δεν φεσοσαν τον λαο με 86 δις(53 δις πηγαν για αποπληρωμη του χρεους,25 δις θα πανε για ΑΜΚ των τραπεζων κ 7 δις πανε για το μικροτερο πλεονασμα),απεναντιας οτι εγινε εγινε για το καλο του λαου κ μετα απο σκληρη διαπραγματευση 17 ωρων(του ωρομισθιου μαλλον).

ο dwk είπε...

…και συνεχίζει ο Μάριο:
«… Θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα διένυσε μια πολύ σκληρή περίοδο, κατά την οποία η ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων επιδεινώθηκαν σημαντικά. Το κόστος για τη χώρα, τόσο το οικονομικό όσο και το κοινωνικό, ήταν υψηλό.
Πρόσφατα, ωστόσο, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση επέδειξαν τεράστια αποφασιστικότητα και επανέφεραν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Το μήνυμά μου είναι το εξής: βασιστείτε σε αυτό για να προχωρήσετε και μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση. Αγωνιστείτε να διατηρήσετε τη σταθερότητα που αποκαταστήσατε με μεγάλο κόστος και πολύ σύντομα θα δείτε τα οφέλη…»

ο dwk είπε...

…και εδώ;
…εδώ οι …«αόμματοι» της καταστροφικής πενταετίας:
…-επιδίδονται σε (υποκριτική…)κριτική για όσα οι ίδιοι προεκλογικά υπόσχονταν χωρίς να πραγματοποιούν, αποδεικνύοντας την αναξιοπιστία τους
…-μας διασκεδάζουν με μικροπολιτική του στυλ …«Salon de Bricolage», …«υπερπολυτελής θαλαμηγός» και άλλα παρόμοια καταγέλαστα
…-και βρίζουν! …βρίζουν ασύστολα! …καλύπτουν την ένδεια επιχειρημάτων με ένα οχετό βωμολοχίας
…κακό του κεφαλιού τους! …τους έστειλε ο λαός στα αζήτητα …κι αν συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι, εκεί θα μείνουν για …τετραετίες

Unknown είπε...

Κακια πενταετια λεει ο βολεμενος.....
Και εγω λεω....απο 1-1-2016 θα κλαψετε
Απο αυτον τον μηνα κλαψτε τον μισθο σας κ την συνταξη σας
150 € την εβδομαδα...κ ολα τα αλλα με πλαστικο!!! Να δουμε πως σκατα θα τα βγαζουν τα παιδια σας κ τα εγγονια σας οταν τα χαρτζιλικονατε...
Το σκατο σας παξιμαδι ρε κουφαλες!!!
Εγω εδω ειμαι να τα αγοραζω τσαμπα!!!
Τους χαιρετισμους μου απο το ωραιο λονδινο!!!
Μοσχαρια ελληναρες.....

Unknown είπε...

Τραπεζιτη αλανι πουλησα ετε 0,55€ κ μπηκα αλφα κ πειρ!!
Ευρομπανκ θα την κρατησω....
Αλλααααααα προσοχηηηηηη
Ερχεται μεγαληηηηη φαπα !!!
Εγω δε την θελω....αλλα μεγαλοι παικτες με λενε να ειμαι ετοιμος!!

Unknown είπε...

Το τελευταιο καθοδικο....λενε!!!

Unknown είπε...

ok.na ερθει η φαπα και μετα με ολα μεσα δυνατα να εχουμε το παρτυ.γραφε καθημερινα και δινε εντολες να μπουμε.


θελω ενα 100% να γουσταρω.

μονο αυτο.

100 χρονια τοκοι.

Unknown είπε...

Αν γινει καθοδικο...ετσι???
Αννννννν.....

Unknown είπε...

Εγω δε το θελω....ελα να ξερουμε μετρητο κ βουρ για αγορες!!! Αλανι μου

michele είπε...

Ελα ρε dwk που θα μου πεις πως να ερμηνευσω τα λεγομενα ενος ΙΤΑΛΟΥ.ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ.ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ. Ελα τωρα..

Ο ανθρωπος εχει δει τι ΖΩΑ ειναι αυτα. Σου λεει να περασουν τα μετρα ετσι η αλλιως γιατι θα κλεισει το μαγαζι .

Ποια σταθεροτητα με τα ζωα με τους κομμουνιστες .

michele είπε...

Δεν φτανει που ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ του κοσμακη ,γραφοντας εδω και 1,5 χρονο για κατσαπλιαδες .Για ιδεοληπτες σταλινικους ,συνονθυλευμα λαμογιων των πασοκ με θολοαριστερους του κωλου.
Φτιαξε με τωρα να κραξω κι αλλο ειμαι ξεκουραστος

και βγες dwk αγαπημενε να πεις εδω ,ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ Η ΟΧΙ με αυτα τα ζωα που εμπλεξε η Ελλαδα;; τα ειχα πει η οχι;

γυρνα πισω τωρα 2 χρονια ,αυξησε την ανεργια σου ,κλεισε κι αλλο τις επιχειρησεις σου ,γαμησε την παιδεια σου επειδη δεν σου αρεσε η Βουλτεψη ξερω εγω . Ενω σου αρεσει ο Φιλης ,ο Μπαλτας και η κυρα Τασια .

michele είπε...

Α και επειδη το ξεχασα :

<< Δεύτερος σε ψήφους στις εκλογές για τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αντωνης Κοτσακας; Ο στενός συνεργάτης του Ακη;>>

Τι ειπατε;;; lol