Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη


ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ..

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ .

Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: Η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα Μνημόνια και θα έδιωχνε την τρόικα αποτελεί τον πιο συνεπή εφαρμοστή του τρίτου Μνημονίου, σε αγαστή συνεργασία με το -διάδοχο της τρόικας- κουαρτέτο.

Μέσα σε δυόμισι μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου συμφώνησε σε όλα με τους δανειστές και δύο φάσεις των Προαπαιτούμενων ολοκληρώθηκαν ομαλά. Οποιος πιστεύει ότι στην τρίτη φάση, στις αρχές του νέου χρόνου, δεν θα συμβεί το ίδιο, επειδή τότε θα έχουμε τα πιο δύσκολα (Ασφαλιστικό κ.α), καλύτερα ας αλλάξει πλευρό.

Γιατί δεν θα συμβεί αυτό, δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα τα σπάσει με τους «σκληρούς» τους κουαρτέτου; Ας το εξηγήσουμε βήμα-βήμα:

Κανονικά, αυτές τις μέρες η  νέα κυβέρνηση «κοινωνικής ευαισθησίας» (κατά Τσίπρα) θα έπρεπε να ετοιμάζεται να καταβάλει την 13η σύνταξη. Ηδη θα έπρεπε να έχει επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Αντ’ αυτών, συμβαίνουν τα εξής: Πρώτον, ανακοίνωσε ότι θα δώσει επίδομα θέρμανσης, που θα είναι το μισό από αυτό που είχε δώσει η «ανάλγητη και νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε ότι άφηνε τους φτωχούς ανθρώπους να παγώνουν και να πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών. Ασχολείται κανείς σήμερα με  αυτά; Δεύτερον, είναι ήδη ειλημμένη απόφαση η περικοπή των επικουρικών συντάξεων από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε την προηγούμενη για τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». 

Τρίτον, το ΕΚΑΣ αποτελεί παρελθόν. Τέταρτον, οι κύριες συντάξεις έχουν ήδη περικοπεί με την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ και μένει να δούμε πού θα καταλήξει η «σκληρή» διαπραγμάτευση για τις νέες περικοπές.

Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έγινε «τα (κατά ΣΥΡΙΖΑ) κοράκια ήρθαν». Πρώτα για τα εκτός πρώτης κατοικίας και τα επιχειρηματικά δάνεια και τη συνέχεια θα τη δούμε μετά τις 15 Φεβρουαρίου(τότε λήγει η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια, που επιτεύχθηκε χτες).

Η ιδιωτικοποίηση των 13 περιφερειακών αεροδρομίων, η οποία κατά τον κ. Τσίπρα  ήταν «ξεπούλημα»  και επιστροφή στη φεουδαρχία» και, κατά τον κ. Καμμένο, «εθνικά επικίνδυνη» πράξη, προχωράει ανεμπόδιστη.

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση: ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις είναι σωστές (τι νόημα έχει, για παράδειγμα, να κρατάς υπό κρατικό έλεγχο περιφερειακά αεροδρόμια-αχούρια;), έστω κι αν κονταροχτυπιούνται με τις προ ολίγων μηνών εξαγγελίες. Η επισήμανση αυτών των ανακολουθιών έχει το εξής νόημα: για να καταδειχθεί η αμετάκλητη απόφαση Τσίπρα-Καμμένου να μείνουν πάση θυσία στην εξουσία και αυτό συνδέεται άρρηκτα με την πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών. Αυτό έχει και τη θετική πλευρά του, διότι τους προσγειώνει στην πραγματικότητα και υπάρχει η ελπίδα ότι, αποβάλλοντας ιδεοληψίες και, δήθεν, αντιστάσεις, μπορεί να επανέλθει κάποια σταθερότητα στην οικονομία.

Oμως, υπάρχει και η κακή πλευρά. Επειδή όλα γίνονται για την παραμονή στην εξουσία (αυτό φαίνεται και από τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των τελευταίων 40 χρόνων στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με τον εκάστοτε κομματικό στρατό), υπάρχει o βάσιμος φόβος ότι οι θετικές πλευρές της κωλοτούμπας θα χαθούν μέσα στο γενικότερο αλαλούμ και την ανικανότητα των μηχανισμών να παρακολουθήσουν τις όποιες θετικές κινήσεις κορυφής.

Μέσα από την πιο μεγάλη πολιτική εξαπάτηση των τελευταίων χρόνων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ως ο πιο καλός μαθητής στην αποδοχή και εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε. Ποια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά χωρίς να κουνιέται φύλλο; Η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε λοιδορούμενη, επειδή έκανε τα ίδια που κάνει η σημερινή. Την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έριξαν οι δανειστές (αντικειμενικά αυτό έγινε, δεν υπαινισσόμαστε καμιά συνωμοσία). Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν αντιμετωπίζει κανέναν τέτοιον κίνδυνο. Τα περί «υπονόμευσης», που επινοεί κάθε τρεις και λίγο, είναι προπαγανδιστικό τρικ, με στόχο να μη λακίσει κανένας βουλευτής της πλειοψηφίας από κάποια κρίσιμη ψηφοφορία. Η κωμωδία με το «διώξιμο» του ΔΝΤ και η άτακτη υποχώρηση την επομένη το αποδεικνύει περίτρανα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος αποδείχτηκαν μετρ της εξαπάτησης. Τώρα αποδεικνύονται οι πιο καλοί εφαρμοστές των μέτρων που είχαν καταγγείλει. Εχουν τις προϋποθέσεις να παραμείνουν περισσότερο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αρκεί να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη  γνωστή ρήση του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να ξεγελάς τους πάντες για λίγο καιρό, τους λίγους για πάντα, αλλά όχι τους πάντες για πάντα».


ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ   www.protagon.gr

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημερα...κατι ακουγεται οτι θα βαλουν την ξαφα ως προεδρο στο υπερταμειο !!!!!

Ζω για αυτο το κολπο....αν γινει κ αυτο τσιπρακος θα ειναι ο ηγετης!!!!

Ακουγεται κ η κατσελη βεβαια...αλλα λογο δντ η ξαφα εχει λενε την καλυτερη αποδοχη!!!

Τελικα ποιο βλακας πεθαινεις!!! Ας βαλω καμια τελιτσα που βαζουν οι βολεμενοι φαλυριζαιοι.......

.....ολα καλα!!!
.........με τσιπρα θα περασουμε καλα!!
........1000,χρονια αυριζα!!
τι αλλες βλακειες λενε????

Εγω εχθες ειπα να κατασχουν σπιτια μονο απο πασοκους κ νδκρατες για να ψαχνουν μετα φαλυριζαιους.....ερε γελια!!

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους. Αχιλλέα παίρνω το θαρρος και "μπλεκομαι"... Δεν χρειάζεται μομφή και προσβολή για κάποιον που υποστηρίζει η θεωρεί ότι ο Σύριζα είναι καλύτερος μπλα μπλα μπλα. Μόνο αν αυτός ξεκινήσει και σου λέει πράγματα ανυπόφορα-προσβλητικα (που και πάλι προσπαθώ να μην προσβαλω ποτέ ακόμα και αν ακούω ηλιθιοτητες και βρισιές. Προσπαθώ να του δείξω ότι ξέρω ή την δική μου οπτική με επιχειρήματα).
Δεν χρειαζεται για 300 μαγεμένους ηλιθιους μέσα σε μια αίθουσα να τσακώνομαστε και να βριζομαστε εμείς.

Με το γάντι σκισε οποίον θες, όχι με προσβολές.

Τώρα κάτι που έμαθα προχθες, όχι κατι άγνωστο... Απλα όταν το μαθαίνεις από πρώτο χέρι, είναι διαφορετικό από εικασοες ή δημοσιογραφους.
Γνωστός μου είχε ένα ομόλογο της credit agricole με έδρα το Λουξεμβούργο, ή μητέρα του ήταν στην εμπορική. Ειδικά το 12 ήταν πολύ της μοδας να προωθούν αυτό το ομόλογο για τον φόβο του grexit κτλ... Οπότε παρά πολλοί ιδιώτες και ειδικά της εμπορικής με τα εφάπαξ κτλ, έκαναν αυτό το ομολογο. Με την ΑΜΚ της άλφα αυτό το ομόλογο τους το έκαναν μετοχές.

Ο γνωστός μου λοιπόν, με πήρε να με ρωτήσει τι να κάνει...και ότι με νύχια και με δόντια κράτησε την μανα του να μην ρευστοποιήσει τις μετοχές όταν το ή τιμή της άλφα ήταν 1,86. Σημειωτέον, δίνεις εντολή για πώληση σήμερα και ή εντολή εκτελείται στην αυριανή τιμή... Τραμπουκισμος πλήρης το όλο σκηνικό.

Συνέχισε λοιπόν αυτός ο φίλος και μου έλεγε, ότι γινόταν χαμος από τους ανθρώπους αυτούς, τους απλούς, που μπορεί να είχαν 5000 ευρώ η και 100000 ευρώ στο ομόλογο αυτό (εφάπαξ δλδ), για να πουλήσουν και να ξεφορτωθούν τις μετοχές.

Μου λύθηκε λοιπόν μια και καλη ή απορία που τοσες έρες ειχα: μα καλά, ποιος και γιατί πουλάρι τιμή κάτω από την ξεφτιλα. Δεν λεμε να περιμένει δίπλωμα της μετοχής κτλ, αλλά έστω να μην χάνει από τα λεφτα του.

Βλέπεις όμως, οποίος είδε αυτή την καταστροφή επί Συριζα στο ταμπλό, είχε δει και την καταστροφή του ΓΑΠ στο ταμπλό, είχε ζήσει και το 99 το σκάνδαλο (κοιτά να δεις...που όλα αυτά έγιναν επί περιόδου δήθεν αριστεράς), ήθελε με πανικό να διώξει αυτά τα "μιασματα" που λέγονται μετοχές.

Τέλος, για να ολοκληρωσω το σεντόνι, έλεγα τις προαλλες και στον Μιχάλη: αυτο ανηλεες ξεπούλημα που έχει συντελεστεί στο ΧΑΑ, σίγουρα θα γίνει και στην καθημερινότητα απλών ανθρώπων. Μα καταναλωτικό, μα επιχειρηματικό, μα στεγαστικό θα έρθει μια κατραπακια σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα το πιστευουν. Το θεωρώ νομοτελειακο...μακάρι να πέσω έξω.

Απο αυτούς του 2εκ ψηφοφόρους του Σύριζα, στους επόμενους 12 μημες από τώρα, οι 1,5 θα αρχιζουν να δεινοπαθουν χειρότερα από ότι δεινοπαθουσαν μέχρι σήμερα. Εκεί κάπου (το αργοτερο και αν δεν έχει κανει οικουμενικη) θα εχει φυγει με τις κλωτσιες...

typicalmih είπε...

Για το θέμα που αναφέρει ο austin υπάρχει σχετική κουβέντα εδώ
http://www.tsig.gr/lang-el/forum/47-%CE%9F%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1/19865-Emporiki-%CE%95%CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1-10

michele είπε...

Καλησπερα,καλησπερα ! Εχω και εγω δυο γνωστους που υπεστησαν αναγκαστικη μετατροπη σε μετοχες
Τους συμβουλεψα να μεινουν παρ οτι δεν ξερουν απο μετοχες κλπ
καθοτι ειναι αλλου τυπου επενδυτες.
Παντως η credit τους ελεγε ,ε ενταξει πουληστε ( κατω απο 2 η μετοχη)
γεγονος που σιγουρεψε την αυξηση θεσεων μου σε σμε

Θα μαθω τι εκαναν και θα σας πω .Πραγματι επροκειται για unit linked προιον.

Θυμιζω οτι η CREDIT κατεχει πλεον 9,5 % της ΑΛΦΑ και ενα 7,5% ο Paulson

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Γνωστός μου είχε ένα ομόλογο της credit agricole με έδρα το Λουξεμβούργο, ή μητέρα του ήταν στην εμπορική. Ειδικά το 12 ήταν πολύ της μοδας να προωθούν αυτό το ομόλογο για τον φόβο του grexit κτλ...


Αν κ απάντησε ήδη ο Μιχάλης ότι πρόκειται για unit linked προϊόν κ όχι ομόλογο της γαλλικής Τράπεζας, μου κάνει απίστευτη εντύπωση ότι παει Κόσμος κ αγοράζει προϊόντα χωρίς να ξέρει τι είναι, ποιος είναι ο κίνδυνος τους (αγοράς κ εκδότη), τι πίνακα επενδύσεων έχουν κλπ.

Μην χαρίζετε τα λεφτά σας κ τσάμπα προμήθειες σε χρηματιστές κ ασφαλιστές ζητήστε λεπτομέρειες σε ότι δεν ξέρετε γι αυτό τους πληρώνεται όχι για να βάλουν μια εντολή στο σύστημα τους.

michele είπε...

Γιαννη, του τα προτεινουν του κοσμου,του λενε αυτα που θελουν να του πουν,δεν του λενε καποια πραγματα
οι αποδοσεις ειναι εγγυημενες σε τεραστιο ποσοστο σε τετοια προιοντα

και βεβαια και οι ανθρωποι δεν ξερουν να αξιολογησουν ενα προιον ευκολα .Οποτε συμβαινουν αυτα που συμβαινουν