Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 
με ελεύθερη γνώμη



Γιατί Οι Δημοκρατίες Επιλέγουν Λάθος Πολιτικές;..


Γράφει ο  Γεώργιος Λαμπρίδης

Η οικονομική πολιτική αποτελεί την σημαντικότερη δραστηριότητα ενός 
κράτους. Τι μοντέλο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθεί η οικονομία; Πρέπει να εφαρμοστεί ένα μοντέλο που είναι πιο κοντά στα οικονομικά της αγοράς ή μήπως ένα μοντέλο αυστηρά περιοριστικό με ελάχιστη ελευθερία;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του Κομμουνισμού, Φασισμού και Ναζισμού απορρίπτουν της ελεύθερη οικονομία και τις ατομικές ελευθερίες.

Οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι άθλιες, αποτυγχάνουν παταγωδώς και το μόνο που φέρνουν είναι θάνατο και καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, οι δημοκρατίες υποστηρίζοντας ένα πιο ελεύθερο πλαίσιο κοινωνικής οργάνωσης αποτελούν αναμφίβολα την καλύτερη εναλλακτική.

Όμως, ενώ στη θεωρεία η δημοκρατία αποτελεί προπύργιο ενάντια σε κοινωνικά επιζήμιες πολιτικές στην πραγματικότητα είναι το ασφαλές καταφύγιο τους. Πολύ συχνά οι δημοκρατίες υιοθετούν και διατηρούν πολιτικές επιβλαβές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο προστατευτισμός είναι ένα κλασσικό παράδειγμα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο Bryan Caplan στο βιβλίο του “Τhe Myth of The Rational Voter: Why Democracies Choose Bad Policies”  αναλύει αυτό το παράδοξο με το εξής επιχείρημα: Οι ψηφοφόροι δεν είναι απλά οικονομικά αναλφάβητοι αλλά και μη ορθολογιστές. Ενώ δεν είναι τελείως αμαθής, έχουν την τάση να αγκαλιάζουν παρανοϊκές απόψεις που διαστρεβλώνουν, προς το κακό, την άποψη τους για το πώς λειτουργεί ένα οικονομικό σύστημα. Ο Bryan συγκεντρώνει αυτές τις απόψεις σε τέσσερις βασικές προκαταλήψεις:

1). Προκατάληψη κατά της αγοράς (Anti-Market Bias)

Είναι η τάση να υποτιμούμε τα οικονομικά οφέλη του μηχανισμού της αγοράς. Το κοινό έχει σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το επιχειρηματικό κέρδος μπορεί να παράγει κοινωνικά επωφελή αποτελέσματα. Επικεντρώνεται στα κίνητρα των επιχειρήσεων, και παραμελεί την πειθαρχία που επιβάλλεται από τον ανταγωνισμό. Θεωρεί ότι το κέρδος είναι ανήθικο άρα ο πλούτος των πλουσίων θα πρέπει να αναδιανεμηθεί για να υπάρξει δικαιοσύνη. Επιπλέον, ενώ στη ελεύθερη αγορά οι τιμές καθορίζονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, το κοινό σχεδόν πάντα επικαλείτο μονοπώλια και συμπαιγνίες.

Περισσότερα για αυτό το θέμα σε αυτό το video με ελληνικούς υπότιτλους: 

https://www.youtube.com/watch?v=oTaIMxG5IjE

2). Προκατάληψη κατά των ξένων (Αnti-Foreign Bias)

Είναι η τάση να υποτιμούμε τα οικονομικά οφέλη από την αλληλεπίδραση με τους ξένους. Όταν η οικονομία βρίσκεται ύφεση και οι θέσεις εργασίας σπανίζουν το ένστικτο αυτοσυντήρησης μεγαλώνει με αποτέλεσμα να κατηγορούμε τους ξένους ανταγωνιστές μας. Ότι και να συμβαίνει έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη για να μας εκμεταλλεύονται μέσω του διεθνούς εμπορίου. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία μας περιορίζοντας το εμπόριο. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανταλλαγή εργατικού δυναμικού. Το κοινό πιστεύει ότι οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές, κουβαλάνε ασθένειες και αποτελούν απειλή για το εσωτερικό της χώρας.

Περισσότερα για αυτό το θέμα σε αυτό το video με ελληνικούς υπότιτλους εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=MBjbKwTH7Uc

3). Προκατάληψη κατά της δημιουργίας εργασίας (Make-Work Bias)

Είναι η τάση να υποτιμούμε τα οικονομικά οφέλη από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω τεχνολογικών επιτευγμάτων. Βασίζεται στη ψευδαίσθηση ότι η απασχόληση και όχι η παραγωγή είναι μέτρο ευημερίας. Νέες τεχνολογίες οδηγούν στη καταστροφή θέσεων εργασίες που αντικαθίστανται από λογισμικά άρα η οικονομία θα βρίσκεται σε χειρότερη θέση στο μέλλον λόγο τη μειωμένης απασχόλησης. Για αυτό το λόγο το κράτος θα πρέπει να εφαρμόσει νόμους που θα προστατεύσουν τα επαγγέλματα άσχετα να δεν προσφέρουν στην οικονομία. Στη πραγματικότητα όμως οι νέες τεχνολογίες είναι ο ηθικός αυτουργός της οικονομικής μεγέθυνσης των τελευταίων 100 ετών.

Περισσότερα για αυτό το θέμα σε αυτό το video με ελληνικούς υπότιτλους εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=432ba1z92VM

4). Η πλάνη της απαισιόδοξης προκατάληψης (Pessimistic Bias)

Είναι η τάση να υπερεκτιμούμε τα προβλήματα της οικονομίας και υποεκτιμούμε την πρόοδο της. Ύφεση, ανεργία, χρεοκοπία, οικονομική στασιμότητα είναι τα πιο χαρακτηριστικά παράπονα σε μια οικονομία. Λίγοι όμως αναφέρονται στο γεγονός ότι πριν 100 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 1.5 δις, ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 50 έτη και ο μέσος πολίτης ζούμε με 1000 δολάρια το χρόνο ενώ σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 7 δις, ο μέσος όρος ζωής τα 70 έτη και το μέσος ετήσιο εισόδημα 7000 δολάρια. Μπορεί η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται σε ύφεση αλλά η συνολική πρόοδος παραμένει εντυπωσιακή.

Περισσότερα για αυτό το θέμα σε αυτό το video με ελληνικούς υπότιτλους εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=9B4mHDDDlqo

Συμπερασματικά όσο υπάρχουν πολιτικοί που υποστηρίζουν στην ατζέντα τους τις παραπάνω προκαταλήψεις τόσο οι ψηφοφόροι θα υποστηρίζουν αυτές της πολιτικές γιατί άπλα επιβεβαιώνουν την διαστρεβλωμένη άποψη τους για το πώς λειτουργεί μια οικονομία. Για αυτό οι δημοκρατίες επιλέγουν λάθος πολιτικές!


Κλασσικό παράδειγμα η Ελλάδα των τελευταίων 30 ετών.

http://www.o-klooun.com/

70 σχόλια:

DINOSAUR είπε...

Καλημέρα. Ενδιαφέρον το κείμενο και οι απόψεις του κου Γεωργίου Λαμπρίδη. Νιώθω όμως την ανάγκη ως φιλόλογος και ως Ελληνίδα να επισημάνω τα ορθογραφικά - ευτυχώς μόνο τέτοια - λάθη: "της ελεύθερη οικονομία" [την ελεύθερη οικονομία], "ενώ στη θεωρεία" [θεωρία], "πολιτικές επιβλαβές" [πολιτικές επιβλαβείς], "Ενώ δεν είναι τελείως αμαθής, έχουν την τάση" [αμαθείς], "την άποψη τους" [την άποψή τους], "την πρόοδο της" [την πρόοδό της], "αυτές της πολιτικές" [τις πολιτικές], "γιατί άπλα" [γιατί απλά], "άποψη τους" [άποψή τους]. Ξανακαλημέρα σας.

DINOSAUR είπε...

Μου άρεσε πολύ το video η "Απαισιόδοξη Προκατάληψη".

μπαρμπαλιας είπε...

και που να δειτε κανα εγγραφο του στρατηγου-συμβουλατορα...
θα σας πεσουν τα μαλλια κυρια μου.
κλμ ολους

Ilias D είπε...

Καλημερα Δεινοσαυρινα κ Ηλια.
Καλημερα παιδες.
Τα νεα μεχρι στιγμης ΔΕΝ τα βλεπω αρνητικα,ΔΕΝ ειναι χειροτερα απο προχθες,απεναντιας,οποτε το νου σας μαγκες(κ μαγκιτισες εννοειται).

Ilias D είπε...

...α
ρομποτ δεν ειμαι με τπτ ...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Και στην ρεαλ νιουζ..ο τομσεν θα θεσει θεμα μη επαρκους ανεκαιφαλ...των τραπεζων.... καλημερα σε ολους...η τροικα θα ερθει στην ελλαδα αλλα δεν ειναι σιγουρο αν θα δωσει το οκ για αξιολογηση...θα ζητησουν τρελα πραγματα...ο τσιπρας νομιζει οτι θα του χαριστουν λογο προσφυγικου...θα παει σε εκλογες...καλημερα σε ολους

DINOSAUR είπε...

"When I walk around all of the streets
Where I grew up and found my feet
They can't look me in the eye
It's like they're scared of me
I try to think of things to say
Like a joke or a memory
But they don't recognise me now
In the light of day" - Adele Laurie Blue Adkins

Η γοητεία και η πίκρα της αναγνώρισης και της αναγνωρισιμότητας

Ilias D είπε...

xaxaxa
Τι παθαινεις ρε ΟΠΛΑ;
To ειπαμε,ΔΕΝ περνανε στρες τεστ οι Ελληνικεςε τραπεζες ΦΕΤΟΣ.

ΥΓ.Μεταξυ μας τωρα,αφου θελεις να πεσει το μαγαζι για να ξαναμπεις EYROB.

Unknown είπε...

Και στο 2016 η ετε η ευρομπανκ κ άλφα θα γυρίσουν σε κέρδη... Με φινανς μπανκ και απολύσεις.. Στο 2016 δεν έχει στρες τεστ!

Unknown είπε...

Το πρωι μιλούσα κ μου λέει ο άλλος..

Τουρκία... Με ποιους γείτονες τα έχουν καλά?
Ρωσία?
Ελλάδα?
Κουρδισταν?
Συρία?
Κύπρο?
Ισραήλ?
Ιράν?
Ιράκ?
Βουλγαρία?

Μία μύτη να ανοίξει όλοι ντου θα τους κάνουν

Unknown είπε...

Και μην ακούσω την παπαρια ότι οι μεγάλοι μπήκαν στις αμκ των τραπεζών για να πάρουν τα κόκκινα δάνεια διότι αυτό είναι μύθος!

Μία εταιρεία πανεύκολα παίρνει τα κόκκινα δάνεια με μηδέν επένδυση στο μπαγκινγκ της Ελλάδας...

Αυτοί βλέπουν ποιο μακριά από εμάς!

Λεφτά δεν έχασαν μια τα πήραν όλα τσάμπα ειδικά σε αυτήν την αμκ που αυξησαν τα ποσοστά τους στις τράπεζες

Ilias D είπε...

Αχιλλεα,απο το 1821 κ μετα η Τουρκια συρικνωνεται.
Οσο για την εξωτερικη πολιτικη της ειναι χαλια,για να μην πω αυτοκαταστροφικη.
Περιτο να μπουμε σε λεπτομερειες.
Εκμεταλευεται προσκερα(μιλαμε για βραχυ-βραχυχρονια)καποιες καταστασεις με εκβιασμους κ χοντρα παζαρια αλλα μετα τη παταει.
Ειπαμε εδω κ καιρο,μεμετια τελος.

Unknown είπε...

Καλημέρα σας κυρία μου!είμαστε και συνάδελφοι...

Ilias D είπε...

Για τις τραπεζες ετσι πιστευω κ εγω,απλα αυτοι που εχουν τα πακετα(τραπεζικα) ειναι σε πλεονεκτικη θεση για τα κοκκινα δανεια.

Unknown είπε...

Τελικά ναι σκουπιδοτοπο μου λέει την κάνανε..επίσης μου λέει ότι πολλές εταιρείες σκέφτονται να φύγουν από Τουρκία και να έρθουν Ελλάδα..

Άρχισαν να φοβούνται την Τουρκία επενδυτικά
Και Βουλγαρία πολύ μαφία..

Εξάλλου μου λέει η Ελλάδα πλέον έχει τους ίδιους μισθούς με τα Βαλκάνια

Nemoz είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Αποφάσισα να πειραματιστώ λίγο με συναλλαγές μέσω πλατφόρμας.

Έχετε να μου προτείνετε κάποια που να έχει τη δυνατότητα για demo καταρχήν και να περιλαμβάνει και αν είναι δυνατόν και όλες τις μετοχές του ΧΑΑ?

Άνοιξα ένα demo στην plus500 αλλά είδα ότι δεν περιλαμβάνει παρά ελάχιστες από τις μετοχές του ΧΑΑ και καμία τραπεζική μέσα σε αυτές.

Επίσης είδα ότι ορίζει εκείνη τον δείκτη μόχλευσης.

Δεν υπάρχει δυνατότητα να επιλέγεις εσύ την μόχλευση που θα παίξεις στις πλατφόρμες? Αν εγώ θέλω να παίξω με 1:1 δηλαδή δεν έχω αυτή τη δυνατότητα?

Ευχαριστώ πολύ.

austin είπε...

Καλημερα σε ολους! Είσαι φιλόλογος Αχιλλέα;

Unknown είπε...

Πε 19!!!!

Παντελης είπε...

καλημερα σας ομορφη και χαρουμενη Κυριακη σε ολους

Unknown είπε...

Εργάζεστε σε σχολείο?

Unknown είπε...

Παίζει ακραία κ με μεγάλο ντισκαουντ... Βερι ρισκι μαι φρεντ

Unknown είπε...

Εγω θα σου έλεγα μακριά!!!

Unknown είπε...

Metatrader 5....πολύ καλό το δουλεύω κ είναι πλήρως ελεγχόμενο

Unknown είπε...

Χαχαααα χαχαααα

Διαβάζω καπιταλ...

Πρώτον θέμα... Το δντ λέει αμκ διότι η οικονομία είναι χάλια!

Δεύτερο θέμα... Ανοίγει η στροφυγγα για να δίνονται δάνεια από τις τράπεζες!

Ρε για τόσο δούλεμα μιλάμε?

μπαρμπαλιας είπε...

κλμ στο φιλτατο spand

Nemoz είπε...

Ευχαριστώ Αχιλλέα.

Panos είπε...

Καλημερα σε ολους, καλη Κυριακη να εχουμε λιακαδα παλι ...ωρες ηρεμιας.

καλημερα Παντελη, Γιωργο..ολοι περιμενουν αυριο διορθωση, μηπως για αλλη μια φορα δεν γινει αυτο που οι πολλοι περιμενουν?

γεια σου μεγαλε ΛΛΕΑ..

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Εγω τωρα ηρθα... εχω πιει τα ουισκια μου και ακουω τσιπρα..αναμενω την συνοδο κορυφης.Μακαρονια με κιμα θα φαω....θελω γιουρομπανκ 0.30 και γενικο δεικτη 450.θα τα ξαναπουμε αυριο εχω δρομο σημερα..εγω ειμαι με το δντ...πιστευω τομσεν γερουν και ενστικτο....πετρελαιο 20 ντολαρς ...γεια σας.

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ηλια καλησπερα....Αχιλλεα εισαι αρχηγος...σας αγαπω ...μαγαζι 450 και μετα με κυριακο 1400...για αρχη...οτι γραφει ξαναγραφει...7.000.μοναδες.χεχεχεχεχε.

hippy είπε...

Καλημέρα

Μιχάλη εξαιρετικό το άρθρο του κυρίου Λαμπρίδη που ανέβασες, μας άνοιξε παράθυρο για πολλά ενδιαφέροντα βίντεο στο utube. Ευχαριστώ.

Κύριε οπλαρχηγέ σκεφτείτε (χωρίς να βιαστείτε να απαντήσετε) πόσες μετοχές ΕΥΡΩΒ αγοράσατε στα 0,241-0,325 που ήταν η διακύμανση στις 11/2 ? Ακριβώς τόσες θα ξαναπάρετε κι εάν ξαναπάει εκεί διότι απλούστατα θα υπάρχει η ίδια καταστροφική φημολογία και ψυχολογία. Δεν συμβαίνει μόνο σε σας, συμβαίνει στο σύνολο σχεδόν των μικρών (σαν κι εμένα). Άρα είτε δεν θα ξαναφτάσει τόσο χαμηλά (πιθανότερο ενδεχόμενο) είτε εάν φτάσει δεν θα σταματήσει εκεί αλλά θα τερματίσει όπως πέρσι.

Το μαγαζί ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με χαρτιά. Τις 6300 μονάδες που έστειλαν τον ΓΔ οι (τζάμπα χρήμα) επιδοτήσεις των αγροτών στα μπαμπάκια, αλλαγές καλλιεργειών κλπ προσωπικά πιστεύω πως σ΄αυτή τη ζωή ΔΕΝ θα τις ξαναδώ. Αμφιβάλλω και για τις 5350 του Νοέμβρη 2007.Δεν υπάρχει-ούτε προλαβαίνει να δημιουργηθεί-το απαραίτητο τζάμπα χρήμα. Αλλά και τα προπερσινά ψηλά να προσεγγίσουμε στις 1400 μονάδες μια χαρά είναι. 250% άνοδος ΓΔ, φίλους έχουμε, με ενεργητική διαχείριση αρκετά μεγαλύτερη στο χαρτοφυλάκιο μας.

Άνοιξη.

hippy είπε...

Όσο για τις εκλογές απ΄όσο ξέρω κανείς δεν τις κάνει όταν ξέρει πως θα τις χάσει. Εκτός εάν συρθεί αναγκαστικά, όπως πχ πέρσι με τον πρόεδρο της δημοκρατίας ή για να παραδώσει την καυτή πατάτα αλλά και σ΄αυτήν την περίπτωση πρέπει να βρεθεί ο ανόητος που θα την πάρει όπως το 2009 ο ΓΑΠ.

Προτιμώ να βάζω στα δεδομένα του συστήματος ότι για την επόμενη διετία η χώρα μου δεν ξεφορτωθεί τους άχρηστους κι ας είμαι υποχρεωμένος να χαμηλώσω (δυστυχώς) τις προσδοκίες μου.

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους και ιδιαιτερα στο φιλο Spand με το στεκι του παντα στις επαλξεις !

Σωστη-σωστοτατη η παρατηρηση της Δεινοσαυρινας ( για να πω την αληθεια τα παρατηρησα κι εγω τα ορθογραφικα -μερικα απο απροσεξια,αλλα λογω του προκεχωρημενου της ωρας που ανεβασα το αρθρο δεν τα διορθωσα )

michele είπε...

Χρησιμοποιωντας και τα δυο σχολια του Hippy να προσθεσω οτι οι σημερινοι κυβερνωντες σκοπο εχουν ακριβως αυτο.Να περασει η αξιολογηση και καποια στιγμη να ξεκινησουν να τρεχουν τo πακετο Γιουνκερ, η ποσοτικη χαλαρωση,να ανοιξουν τα μεγαλα ΕΣΠΑ ,να αντιμετωπιστουν τα κοκκινα δανεια κλπ ,ετσι ωστε να εκμεταλλευτουν τη δυναμη που θα τους δωσει αυτη η προοπτικη και πολιτικα .

Η χωρα αν κινηθει το χρημα ( κυριως το απ εξω που αναμενει) θα βαλει τις βασεις για να γινει χωρος προσελκυσης επενδυσεων.Ομως οι συγκεκριμενοι ιδεοληπτες ,παρα τις πολλες στροφες τους σε πολλα θεματα δεν πιστευουν σ συτα που τους "πρεπει" να κανουν

Επομενως ειναι πολυ πιθανο η ανοδος του χρηματιστηριου να συμπεσει και με μεγαλη δυσαρεσκεια εκ μερους των πολιτων.

Το μονο σιγουρο ειναι οτι οσο γρηγοροτερα φυγουν τοσο λιγοτερο θα κανουν σ αυτη τη χωρα .

ΝίκοςΤ είπε...

Κύριε axilleas moutousidis
Αφού πρώτα σας ευχηθώ καλό Κυριακάτικο απόγευμα θα σας εκμυστηρευτώ ότι οι νεαροί σημερινοί καθηγητές βρίσκεστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με εμένα και τον κύριο hippy που τρέχαμε στο διάλειμμα να δούμε στην τηλεόραση του εργαστηρίου τον κ.Σαμοίλη ή να πάρουμε τηλέφωνο τον κ.Βοϊλή στην χρηματιστηριακή.Το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα,ως ΠΕ19 το γνωρίζετε καλύτερα.

Unknown είπε...

Την καλησπέρα μου κύριε Νίκο! Έχετε απόλυτο δίκιο....

Όπλα είσαι αλανι κανένας δεν σε φτάνει! 1000 χρόνια να ζήσεις ρεεεεεε

μπαρμπαλιας είπε...

χαιρετω τους αξιοτιμους δασκαλους...
καθηγητες και στρατηγους εχει
μονο το γκουβερνο

michele είπε...

Πολυ ενδαφέρον παντως ( για την πολιτική ζωη της χώρας) το λυρικό αφήγημα του ιστορικου εκδοτη σήμερα στο ΒΗΜΑ

Unknown είπε...

Επίπεδο που έχει το μπλογκ εεεεε μπάρμπα??

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Κυριε hippy..οταν εγινε η ανακεφαλαιοπ...της γιουρομπα και το rs...την.αλλη ημερα ειχα μεσο ορο στην.γιουρομπανκ 13 ευρω ναι 13 ευρω καλα διαβαζεις...Απο τον δεκεμβριο μεχρι και σημερα εχω φτασει μετα απο πολυ κοπο και πιο πολυ χρημα στο 1 ευρω περιπου ναι ενα ευρω..απο οτι βλεπεις ενας λογος που επεσε τοσο πολυ ο μεσος ορος μου ειναι οτι αγορασα πολυ κατω του ενος ευρω...οπως βλεπεις οταν ολοι πουλαγαν με πανικο εγω μονο αγοραζα..αυτο σκοπευω να κανω και τωρα για να φτασω τον.μεσο ορο μου στα 0.60λεπτα.το φωναζα τοτε οτι αγοραζω αγοραζω..προφανος αν δεις μυνηματα παλια θα το διαπιστωσεις..οπως εχω πει εδω και 20 ημερες οτι εχω σταδιακα πουλησει σχεδον 300.000 τεμαχια ...και περιμενω να ξαναψωνισω πιο φθηνα...εγω το εχω ξεκαθαρισει...οταν ανεβαινει πουλαω και οταν πευτει αγοραζω...αυτο που δεν εχω καταφερει ακομα καλα ειναι το ακριβες timing....κανεμε προφητη να σε κανω πλουσιο που λεει και ο απαισιοδοξος..

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Άντε να εμφανιστώ κ εγώ να προσθέσω άλλα 100 κιλά επίπεδο !


Καλησπέρα!!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Χαχαααα καλησπέρα...χάθηκες!

Unknown είπε...

οπλα που βλεπεις εμπλοκη?.η αξιολογηση θα περασει ειπανε.βλεπεις κατι αλλο?

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Τραπεζιτη πες καμια γκουρουδια...πανω η κατω;...

Unknown είπε...

δεν ξερω.αλλα η αξιολογηση ευκολα θα περασει λενε.εσυ εμπλοκη που ειδες?λογικα πολυ ευκολα ψηφιζεται και εκλογες δεν εχουμε.ολα καλα.

Unknown είπε...

τι σαιτ διαβαζεις οικονομικα? εγω μονο capital.τιποτα αλλο.

Unknown είπε...

Εγω μόνο playboy... Πειράζει?

austin είπε...

Είμαι όλη μέρα εκτός...οπότε μονοσ σχόλια σας έχω διαβάσει. Τέλεια η μέρα...αλλά στο μπλογκ με έντονη δραστηριότητα. Νομίζω ότι από πίσω κρύβεται ή αμφιβολία όλων μαε, τι θα κάνει από αύριο και την επόμενη εβδομάδα γενικά...

Μιχάλη τι λες να εβαζες μια γρήγορη ψηφοφορία τι θα κάνει αύριο το ΧΑΑ για να απαντήσουμε ολοι; Χαχα!

Hippy να προσθέσω σε αυτό που λες για τις αγορες της eurobank χαμηλά, ότι παίζει ρόλο και που ήσουν αγορασμενος. Αν για παράδειγμα στα 0,40 πίστευε ότι τελείωνε ή πτώση, και φορτωνες χαρτιά, άντε να κάνει μουαγιεν σε ένα 15% πιο κάτω, βάζοντας φρέσκο χρήμα για παράδειγμα..

Συμφωνώ ότι είναι πιθανότερο το ΧΑΑ να μην ξαναδεί τις 420 μονάδες. Οποίος πρόλαβε πρόλαβε και φάνηκε μάλιστα και από τον τρόπο που τις έκανε. Δεν συσσώρευσε καν λίγο εκεί.

Κίνηση φωτοβολίδα που λέω τώρα τελευταία για διάφορα προϊόντα.

Τώρα στο σχόλιο του Μιχάλη περι εκλογών... Αν περάσουν δαυτοι την αξιολόγηση, αν πάρουν το πακέτο Γιούνκερ, πάρουν κάτι για το χρεος, πάρουν τα ΕΣΠΑ και ποσοτική χαλάρωση... Γιατί να πέσουν; Γιατί να γίνουν εκλογές νωρίτερα... Θα εξαντλήσουν την τετραετία αν φτάσουν αυτοί να τα "παρουν" όλα αυτά που περιμένει η ελληνική οικονομία.

Νομίζω ότι είναι να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, θα γίνει σχετικά άμεσα. Ίσως στο Μάρτη μέσα να έχει ξεκαθαρίσει. Ασε που 10 Μαρτίου ίσως καταλάβουμε από το αν δηλώσει κάτι ο ντραγκι. Να μας πει καλά πράγματα ενώ υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα δεν το νομιζω...

Όπως και να έχει, με αυτούς πάνω, μόνο ζημιωμενοι θα είμαστε...ακόμα και αν τρέξει το ΧΑΑ.

austin είπε...

Χαχαχα

michele είπε...

Αustin το εχω πει γιατι. Τα προβληματα της οικονομιας φθανουν στο μεσο πολιτη,στην τσεπη του πολυ αργοτερα.
Υπαρχει και η ανεργη αναπτυξη ( jobless growth) και ετσι μεχρι να φτασουν τα πακετα στην τσεπη η οργη αυξανεται και η πιεση ειναι μεγαλη

Ενα παραδειγμα : Την εποχη που η χωρα βγηκε ( εστω και με καλυψη απο την ΕΚΤ) για πρωτη φορα στις αγορες τον Απριλιο του 2014
μετα απο 4 χρονια

ο κοσμος εδωσε σφαλιαρα στην τοτε κυβερνηση 4 ποντους στις Ευρωεκλογες.
Απο εκει ξεκινησαν και τα σοβαροτερα λαθη της κυβερνησης Σαμαρα και η αναμενομενη ελευση του απατεωνα .
Με τις εγκληματικες ενεργειες του οποιου,γυρισαν και τα μακρο και αντε τωρα να τα συμμαζεψουμε

hippy είπε...

Ισχύει ότι "στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις" όπως είπε ο μεγάλης Τσαρούχης?

Όχι πια καθώς "το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα" όπως είπε ο καλός φίλος ΝίκοςΤ.


Scripta manent.

austin είπε...

Ναι δεν έχεις άδικο Μιχάλη..Απλά η διαφορά τότε ήταν ότι οι "φιλελεύθερες ιδέες" που εφάρμοζε ο Σαμαράς και δεν άρεσαν στον κόσμο και λοιδορούσαν την έξοδο στις αγορές και την ανάπτυξη που πέτυχε η οικονομία (Ω θεέ! Ούτε να το γράφω δεν μπορώ, πόσο γελοίος ήταν ο κόσμος που όταν τους εξηγούσες, σε έλεγαν σαμαροβενιζελικό και τώρα την έχουμε φάει όλοι...καρφωτά!), γινόντουσαν από την Δεξία.

Και ένα μεγάλο δίκιο που έχει ο Άδωνις, είναι ότι στην Ελλάδα επικρατούσε και επικρατεί η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.
Έτσι, όταν θα έρθει η δυσαρέσκεια και μπορεί η οικονομία να πηγαίνει λίγο καλύτερα...Ο λαός τι θα πει? Να διώξουμε τον Τσίπρα και να φέρουμε τον Μητσοτάκη που είναι φιλελεύθερος και θα μας φέρει περισσότερο... "καπιταλισμό"?

Ελπίζω να καταλαβαίνεις πως το εννοώ. Οι λόγοι που θα πίστευα ότι μπορεί να πέσει ο Συριζα είναι:
1) Αν δεν ψηφίσουν οι Συριζαίοι (μόνο τότε ίσως δούμε ξανά 4 μπροστά στο δείκτη. Απλή εκτίμηση, δεν το παίζω γκουρού)
2) Αν τα κάνουν εκ νέου σκατά και μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να φανταστώ με ποιο τρόπο θα πέσουν.
Δυστυχώς ακόμα έχω ένα ερέθισμα από την κοινωνία (όσο μπορώ να έχω ως δείγμα της) ότι προτιμούν τον Τσίπρα από τον Μητσοτάκη.

Και ενώ υπάρχει η κλασσική δικαιολογία, όταν δουν ότι χάνουν το σπίτι τους, ή την επιχείρηση τους, θα τον κυνηγήσουν... Πολλοί ακόμα θα πουν: "γιατί αν ήταν η Δεξιά και ο Μητσοτάκης, δεν θα το έχαναν".

Κλείνοντας, νομίζω ότι πρέπει να μην την βγάλουν καθαρή στο άμεσο μέλλον, να μην μπαστακωθούν στην κυβέρνηση για ακόμα 3 χρόνια, γιατί είναι αρκετά πιθανό να μας σέρνουν λόγω ιδεοληψίας τους και ότι όλα αυτά τα κάνουν επειδή εκβιάζονται.

Hippy με διάφορα που μαθαίνω από το πολιτιστικό κομμάτι στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή (αναφέρω αυτό τον τομέα γιατί πρόσφατα είχα μία συζήτηση και το να δηλώνεις καλλιτέχνης είναι κλασσικό παράδειγμα αυτού που ρώτησες), στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, ότι δηλώσεις είσαι. Βαίνει μειούμενο όμως και αυτό το φαινόμενο...Άντε να δούμε, σιγά, σιγά, με τραγικά αργά βήματα και πολύ πόνο, ίσως γίνουμε μία καλύτερη κοινωνία

giannhs kon είπε...

Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά μεγάλα και μικρά


Απίθανες οι συζητήσεις σας !!!!!!!!!!!!


ΟΣΟ για τις αμφιβολίες του ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ για το τι θα κάνει από αύριο το ΧΑΑμενo τα πράγματα είναι διαγραμματικά απλά ……….θα διορθώσει ……… αυριο η αύριο ….. χαχα

Διόρθωση έτσι !!!! μη σας μπαίνουν ιδέες !!!!!!!!! χαχα

austin είπε...

Να διορθώσει γιάννη μου, να διορθώσει! Να πάει και μέχρι 520, γιατί θα δείξει υγεία έτσι! Να σπάσει μετά το 558 και να μας πάει όπου μας πάει.

Μόνο ο ΟΠΑΠ να μην διορθώσει...αρκετά διόρθωσε ακόμα και ενδοσυνεδριακά προχθές, άσε που είναι αυτός που είναι να έχει εισροές και ακόμα δεν έπαιξε όπως το φαγκρί, ο ΟΤΕ, ο τιτάνας.. χαχα! Α και να γράψεις πρώτος αύριο! χαχα

giannhs kon είπε...

Υγιέστατο θα δείχνει για μένα μέχρι τις 484 μον και έτοιμο ανα πάσα στιγμή για τις 600 ++ ……….


………γράψω δε γράψω ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ότι θέλουν θα κάνουν χαχαχα

austin είπε...

Ναι ναι! Γιάννη εννοώ να μην φύγει καρφί τώρα πάνω και πρώτα να διορθώσει...Επιβάλλεται μία διόρθωση για να δείξει υγεία. Τώρα, 520 θα είναι αυτό, 484 θα είναι αυτό, το ίδιο κάνει.

giannhs kon είπε...

Δύσκολο ΓΙΩΡΓΟ να αφήσει πίσω του την F με τη μια

http://freeforumstocks.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html

μπαρμπαλιας είπε...

παρατηρω ξεκαθαρα εδω μεσα.
Α.ομας
να διορθωσει,να μηδενισει,
να μην μεινει τιποτα ορθριο,
εχω λεφτα ωξω και περιμενω να σας παρω τα χαρτια μηδενια...
Β.ομας
να μη διορθωσει
να φυγει
να παει ταξιδι,να καουνε ολοι οι κοντοι και να τρεχουν να αγορασουν,αυτοτροφοδοτουμενη ανοδο κλπ
Γ.ομας
θα πεσει
Δ.ομας
δε θα πεσει...
για το τσε ομιλω.

μπορω να γραφω μεχρι το πρωι
ομαδες μαυρο ασπρο.
ευχομαι σε οσους εχουν παραδες ,να πεσει
και σε οσους δεν εχουν ...να βλεπουν μονο και να γουσταρουν πανω - κατω...
παντως ο τσε δε πεφτει γιατι τον πισωστηριζουν ολοι οι πολιτικοι "αρχηγοι"...
φαινεται απλα

giannhs kon είπε...

χαχαχα 32 κοκκινο ΜΠΑΡΜΠΑ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

μπαρμπαλιας είπε...

κλσ Γιαννακι

austin είπε...

Γεια σου μπάρμπα με τα ωραία σχόλια σου! Να ξέρεις ότι όταν αναφερεσαι στον τσε, πάντα σκέφτομαι εκείνο το σχόλιο σου με την "λεβεντουρια που μας κατέστρεψε". Αυτό ήταν το ζουμί του μηνύματος και γουσταρα πολύ την λέξη λεβεντουρια που τον αποκαλεσες.

Όπλα μάλλον αύριο έχει πρωί Τράγκα! Για να ακούσουμε και αυτουνου το σόου να δούμε τι θα πει για την συμφωνία κτλ. Αν κραζει...θα σημαίνει ότι τα έχουν βρει, αν πει κάτι τύπου " αν έρθει συμφωνία" και διάφορα αλλά αν, τότε μπορεί να έχουμε εκπλήξεις.

Σόου ξεσοου, γραφικός ή και "τα έχει χαμένα", πληροφόρηση και μάλιστα βάρβαρη, την έχει.

Unknown είπε...

μα ολοι συμφωνια λενε γιατι τοσο φοβος.εγω θα αγορασω καλά χαρτιά

austin είπε...

Γιατί έχουμε κατσαπλιάδες στην κυβέρνηση Τραπεζίτη. Για αυτό. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να αποδομούν. Από την αριστεία, μέχρι τους πρωην συντρόφους τους, μέχρι τους θεσμούς, μέχρι την όποια συμφωνία. Ο τόπος με αυτούς ηρεμία δεν θα βρει...Γιατί πολύ απλά είναι επικίνδυνα άσχετοι.

austin είπε...

http://www.protothema.gr/politics/article/559028/i-theano-fotiou-epistrefei-meta-ta-gemista-kai-tis-pites-tora-katharizei-frouta-stin-omilia-tsipra/

Δεν μπορώ να το πιστέψω! χαχαχαχα

austin είπε...

Και εδώ μία αναλυτική περιγραφή για την προπαγάνδα που έφερε πάνω τον Τσίπρας.

Γεια σας αριστεροί, που φάγατε τον σανό και την φάγαμε όλοι μαζί τώρα! Εύγε.

https://tolimeri.wordpress.com/2016/03/06/%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%8D%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82/#more-86936

austin είπε...

Α και επειδή σήμερα έχω ορέξεις...Ο τράγκας ο γραφικός, ουρλιάζει μετά το δημοψήφισμα για χοντρά πρακτοριλίκια στον τόπο αυτό το 2015...όπως επίσης ότι οι παρακολουθήσεις αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2014! Στο προηγούμενο άρθρο...υπονοεί κάτι παρεμφερές.

νομίζω ότι μόνο και μόνο που έχουμε κλειστές τράπεζες σε λάθος χρονική στιγμή, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ, και παραμένουν τα cc, δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε ακραίες θεωρείες συνωμοσίας για να καταλάβεις ότι ισχύουν.

Alexandratos - Koulis plz save TPEIR bank είπε...

Γιώργο με εντυπωσιάζει η αντοχή σου να διαβάσεις αυτό το σάιτ.
Εγώ με το που έκανα ένα σκρολ το κατέταξα στην κατηγορία μακελειό, χίου κλπ, οπότε προσπέρασα.

Καλό βράδυ σε όλους, πάμε για λίγο "γυναικοκαναπετιβι" και μετά ξεκούραση.

austin είπε...

Δεν το διαβάζω Αλεξ, απλά πέτυχα το λινκ ποσταρισμένο από κάποιον στο fb και το διάβασα...

Λευτερης είπε...

- Με την πρόσφατη παρέμβασή του το ΔΝΤ (ο εκπρόσωπός του) μας έλυσε μερικές απορίες.

Κατ΄αρχήν δεν υπάρχουν ΄΄προσωπικές απόψεις Τόμσεν΄΄. Οι πολύ σκληρές απόψεις που είχε εκφράσει, μέσω του blog του, είναι του Ταμείου.
Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι παίζουν ένα ανήθικο παιχνίδι αφού το ίδιο το Ταμείο είναι δεκτικό στο να περιορίσει σημαντικά τις απαιτήσεις του με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα διευκολύνουν ΄΄ισόποσα΄΄ την Ελλάδα στην μελλοντική αναδιάταξη του Ελ. χρέους και θα της εξασφαλίσουν επιπλέον δανεισμό..
Ως προς αυτό, η βασική οπτική του Ταμείου φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα, στην τρέχουσα κατάσταση, αδυνατεί να εξυπηρετήσει με βιώσιμο τρόπο ταυτόχρονα το εξωτερικό χρέος και τις ασφαλιστικές εισφορές της στα ταμεία.. Επομένως, πρέπει η μία απο τις δύο παραμέτρους να αλλάξει (το χρέος μέσω των Ευρωπαίων δανειστών η, οι ασφαλιστικές εισφορές μέσω επιπλέον μέτρων..).
Παρ΄όλα αυτά είδαμε το τελευταίο διάστημα να εμφανίζονταν πολλοί Ευρωπαίοι που να μέμφονται και να δυσφορούν με το Ταμείο ενώ στην ουσία έχουν άμεσα την δυνατότητα να διευκολύνουν την Ελλάδα.

Τρίτον, (και) το ΔΝΤ επικαλείται την συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 για τις απαιτήσεις του (το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση !!). Επομένως, υπάρχει διαφορετική ΄΄ανάγνωση΄΄ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Χώρα. Αυτό είναι ένα πολύ άσχημο σημάδι για την συνέχεια..
- Η Ελλάδα ( η κυβέρνηση δηλαδή) συνεχίζει να μην έχει αξιόπιστη εικόνα για την πραγματικότητα. Πρόσφατα σε συνέντευξη σε γνωστό κανάλι, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: ΄΄ ..η παρουσία του Ταμείου είναι συμβολική και σχετίζεται με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο Γερμανικό κοινοβούλιο..΄΄ (!!!).

Με άλλα λόγια αγνοεί πλήρως (η μας υποτιμά τόσο πολύ) τον ρόλο που ιστορικά παίζει το ΔΝΤ σε χώρες που ΄΄παραστρατούν΄΄ ,οικονομικά, διεθνώς και την καταλυτική πίεση που τους ασκεί για να ΄΄προσαρμοστούν΄΄ στις (νεο) φιλελεύθερες διεθνείς πρακτικές που επικρατούν..
Αυτός είναι και ο λόγος για τις παλινωδίες της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αν όμως δεν γνωρίζεις τι ακριβώς θέλει και γιατί, ο βασικός σου ΄΄αντίπαλος΄΄ τότε δεν μπορεί να υποστηριχτεί μια αξιόπιστη στρατηγική διαπραγμάτευσης...
http://www.vitalfinance.gr/sxolio-agoras.html

Λευτερης είπε...

Το ορθό χαρτοφυλάκιο οφείλει να έχει καλές τιμές κτήσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η τοποθέτηση μετά από την όγδοη πτωτική συνεδρίαση, ή όταν η τιμή βρίσκεται στο κάτω άκρο του Bollinger, ή τέσσερις τυπικές αποκλίσεις κάτω από τον κινητό μέσο, είναι ένα ωραίο στοίχημα. Δεν βγαίνει πάντοτε, αλλά κερδίζει 8,5 φορές στις 10 κι αυτό το κάνει συνετό, κι εμένα συνετότερο από κάποιον που είναι μονίμως μέσα στην αγορά βρέξει-χιονίσει σαν το junkie που αποζητά τη δόση του.
ArTaXiA

Λευτερης είπε...

Κάποιες χρηματιστηριακές δεν έχουν κεφαλαιακή επάρκεια. Η αγορά βοά. Η Ε.Κ δίνει παρατάσεις. Πότε θα σκάσους???