Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 



ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ "ΔΑΓΚΩΣΕ" ΤΗΝ APPLE ..

Πριν από τρία χρόνια ο εκκεντρικός Καρλ Αϊκαν αγόρασε σημαντικό κομμάτι της εταιρείας λέγοντας ότι μια τέτοια επένδυση είναι «εντελώς αυτονόητη». Πέρυσι, σε ανοιχτή επιστολή, έλεγε ότι η τιμή της μετοχής ήταν ακόμη πολύ χαμηλή. Τώρα, όμως πούλησε όλο το μερίδιό του - και για αυτό φταίει η Κίνα.
Ηταν μια πώληση που συντάραξε τις αμερικανικές αγορές. Δεν είναι λίγο να «μαζεύει» κάποιος 4,7 δισ. δολάρια ζεστό χρήμα πουλώντας μετοχές και καθόλου λίγο όταν αυτός ο «κάποιος» είναι ο Καρλ Αϊκαν, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ακτιβιστής που επί χρόνια υπήρξε ένας υμνητής της Apple. O Αϊκαν λοιπόν ανακοίνωσε με συνέντευξή του στο CNBC ότι πούλησε όλο το μερίδιο μετοχών της Apple που κατείχε (συνολικά 45,8 εκατ. μετοχές) – η αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανερχόταν σε πάνω από 4,7 δισ. δολάρια.

Αιτία για αυτήν την απόφαση του Αϊκαν ήταν η πολιτική της Λαϊκής Κίνας, η στάση της οποίας έχει μεγάλη επιρροή στην απόδοση της μετοχής. «Πρέπει να ανησυχεί κανένας λίγο -ή κάτι παραπάνω από λίγο- για την συμπεριφορά της Κίνας», εξήγησε στη συνέντευξη.


Χώρα πάντοτε προστατευτική για τα προϊόντα της, η Κίνα το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να βάζει περιορισμούς στην παρουσία ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της. Μέσα στον Απρίλιο το Πεκίνο αποφάσισε να θέσει τέλος στην πώληση ταινιών από το iTunes και βιβλίων από το iBooks, σε συνέχεια επιβολής περιορισμών που στοχεύουν ειδικά σε ξένες εταιρείες.

Σε ερώτημα για το αν θα αγοράσει στο μέλλον μετοχές της Apple, είπε μεν ότι η μετοχή για πολλούς λόγους εξακολουθεί να είναι πολύ φτηνή, αλλά δεν είναι το θέμα η τιμή της. «Η Κίνα μπορεί να είναι μια σκιά για την μετοχή και πρέπει να το δούμε αυτό», επισήμανε. Ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος, «έκανε μια φανταστική δουλειά. Τού τηλεφώνησα (ενν. για την πώληση) και του το είπα. Προφανώς στενοχωρήθηκε λίγο», πρόσθεσε.

Ο Αϊκαν, 80 ετών, είναι ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Icahn Enterprises, εταιρείας holding με ποικίλες συμμετοχές.

Είχε επενδύσει στην Apple το 2013, ενώ σε δημόσιες τοποθετήσεις του εκφραζόταν με πολύ θετικά λόγια για την εταιρεία. Ελεγε μάλιστα ότι η επένδυση που είχε κάνει ο ίδιος ήταν μια «εντελώς αυτονόητη επιλογή». Τον περασμένο Μάιο σε ανοιχτή επιστολή προς τον Κουκ έγραφε ότι η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να είναι γύρω στα 240 δολάρια, την ώρα που είχε γύρω στα $130. Οπως σημειώνει η Guardian, με μια τιμή μετοχής στα $240 η κεφαλαιοποίηση θα έφτανε τα $1,4 τρισ. δολάρια, η μεγαλύτερη όλων εποχών (σήμερα είναι στα $492 δισ)!

Oσο για την απόδοση της επένδυσης του Αϊκαν, αυτή, εκτιμούν αναλυτές, πρέπει να έφτασε το 50%. Οχι κι άσχημα…

Πέρα όμως από την απεμπλοκή του από την Apple, ο Αϊκαν είχε να κάνει και κάποιες μάλλον δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς των μετοχών στις ΗΠΑ. Ο ίδιος, όπως είπε,  παραμένει «πολύ προσεκτικός» για το μέλλον της, ενώ προβλέπει ότι θα υπάρξει «ημέρα της κρίσεως» αν δεν δοθεί κάποιο πακέτο για την τόνωση της αγοράς.

Οι ανακοινώσεις από τον επενδυτή έφεραν άμεσα ραγδαία πτώση στην τιμή της μετοχής που έφτασε το 3% για να κλείσει στα $94,83. Η πτώση συμπαρέσυρε όλο τον Dow Jones που έκλεισε 210 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης.


Ηταν συνολικά μια εβδομάδα απωλειών για την Apple που είδε την μετοχή της να χάνει 10%. Την Τετάρτη είχε ανακοινώσει εξάλλου την πρώτη πτώση τζίρου από το 2003. Στην Kίνα ειδικότερα οι πωλήσεις μειώθηκαν πάνω από 10%.

www.protagon.gr

13 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλή σας ημέρα. Καλή Ανάσταση, καλά να περνάτε.
Μιχάλη σ ευχαριστούμε για την μουσική σου επένδυση.

giaxy είπε...

Καλημερα χρονια πολλα καλη ανασταση και κερδη απο τεταρτη

Unknown είπε...

Καλημέρα τζι εξ καλημέρα κυρίες κ κύριοι!!

Ελπίζω σε ανάσταση... Κερδών!!

Μάλλον κατά εκεί πάμε..

michele είπε...

Xαρείτε τις γιορτες,τον καλο καιρο,τους αγαπημενους σας !Να εχετε ενα σουπερ Πασχα.
Καλη Ανασταση σε ολα,δεν ειναι μονο τα κερδη.Αυτα μπορουν να περιμενουν

DINOSAUR είπε...

"Όλα είναι ένα ψέμα
μια ανάσα μια πνοή
σαν λουλούδι κάποιο χέρι
θα μας κόψει μιαν αυγή"

Ευτυχία και ΑΝ, Ανάσταση

DINOSAUR είπε...

Το "Adagio" δεν είναι σύνθεση του Albinoni αν και βασίζεται
σε δική του ανολοκλήρωτη αρχική ιδέα. Είναι του βιογράφου του
Remo Giazotto και ολοκληρώθηκε συνθετικά στις αρχές του 20ου αιώνα.

michele είπε...

Αληθες.Θεωρειται οτι ολοκληρωθηκε το 1958 .30 χρόνια αργότερα πεθανε
Giazotto στην Pisa

TheHawk είπε...

Καλή Ανασταση..κ ανάταση παίδες...να περάσετε όμορφα!!!

Panos είπε...

Καλη Ανασταση και καλο Πασχα να εχουμε ολοι μας!

Παντελης είπε...

Χρονια πολλα,Καλη Ανασταση σε ολους ...Αναστασιμες ευχες και υγεια σε εσας και τις οικογενειες σας ...τις θερμοτερες ευχες στον οικοδεσποτη Μιχαλη

Froufrouni είπε...

Χρόνια πολλά και Καλή Ανα(σ)ταση σε κάθε επίπεδο εύχομαι σε όλους και ολες! Μιχαλη τις θερμότερες ευχές μου! :-)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Χρόνια πολλά καλή ανάσταση σε όλους και σε ολες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΠ είπε...

Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά