Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ..ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟ ΓΕΝΟΣ  ΛΑΤΡΕΥΕΙ 
ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ..
Θα βρίσκεις να παρκάρεις, αλλά δεν θα μπορείς να σταματήσεις. Δεν το είπε ο γέροντας. Το λέει η Τροχαία σε όσους έχουν σταθμεύσει το αυτοκίνητο τους κοντά στην Ηρώδου Αττικού. Θα ήταν πιο πρακτικό αν έβαζαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε ένα κινούμενο κλουβί. Όμως επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, τα κάγκελα τοποθετούνται περιμετρικά. Θα βρίσκεται εδώ, αλλά θα είναι σαν να λείπεις εσύ.

Ετσι γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν ερχόταν ο Ομπάμα μπορεί να επέβαλλαν απαγόρευση κυκλοφορίας. Η διαφορά, βέβαια, θα ήταν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τι και αν ο Ομπάμα αποσύρθηκε από Ιράκ και Αφγανιστάν; Θα μαζευόμασταν στα Προπύλαια να διαμαρτυρηθούμε επειδή μας στερεί την αιτία για διαμαρτυρία ή μολύνει με καπιταλισμό την Κούβα.


Κανένας δεν έχει διάθεση να διαμαρτυρηθεί κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν. Δεν είναι μόνο η γοητεία που ασκεί ο άνδρας. Είναι η παραδοσιακή σχέση συμπάθειας που διατηρούμε με το ξανθό γένος. Όταν, ως Σοβιετική Ενωση, είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν, η ιδέα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ούτε που μας περνούσε από το μυαλό, όπως, παρεμπιπτόντως,  περνούσαν οι όλμοι του Κόκκινου Στρατού από τα κεφάλια των Μουτζαχεντίν. Ομοίως, διάφοροι δήμαρχοι οδηγούσαν τη γραφικότητα σε άλλα επίπεδα, κηρύσσοντας τις πόλεις τους αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, εννοώντας τους αμερικανικούς «Πέρσινγκ και Κρουζ». Οι ρωσικοί SS 20 δεν απειλούσαν τον πλανήτη. 
Στην κρίση της Κριμαίας στηρίξαμε με θέρμη την «Αρκούδα», αποδίδοντας τη μομφή του ναζί στους Ουκρανούς. Δεν μας ενόχλησε καν η κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους από τα αγόρια της Κριμαίας –μεταξύ μας και ο Ομπάμα έκανε πώς βλέπει αλλού, δεν άκουσε καλά κ.λ.π. 
Στη Eurovision ψηφίσαμε Ρωσία (είχαμε και συμμετοχή στο τραγούδι) και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να καταγγείλουν το αποτέλεσμα. «Το τραγούδι της Ουκρανίας λέει για τους Τάταρους. Οι Τάταροι συνεργάστηκαν με τους ναζί, άρα το αποτέλεσμα είναι ακροδεξιό» –πάλι καλά που δεν θεωρήθηκε και μνημονιακό.
Ασφαλώς όλα αυτά παίρνουν φως από την ανατολή του ελληνικού κράτους. Ο Υψηλάντης, ο Καποδίστριας, η πολιτική συνδρομή του Τσάρου και η εναπόθεση ελπίδων στο ομόδοξο «ξανθό γένος», έδωσαν μεσσιανικές διαστάσεις στη σχέση μας με τη Ρωσία. Λίγοι, βέβαια, αναφέρονται σήμερα στην εκστρατεία της Κριμαίας, όταν η Ελλάδα συμμετείχε στην επιχείρηση των δυτικών συμμάχων κατά των Μπολσεβίκων. Ακολούθησε η «ανταπόδοση» από τον Λένιν κατά την περιπέτεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Όμως αυτά ήταν μικρά ιστορικά ίχνη που τα σκόρπισε ο αέρας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ψίθυροι που σκεπάστηκαν από τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού, έτσι όπως διασκευάστηκαν στα ελληνικά βουνά. Η επιρροή και η γοητεία της Σοβιετικής Ενωσης στη σκέψη και στην έκφραση της ελληνικής Αριστεράς ήταν καταλυτική. Οι Ελληνες σταθήκαμε ελαφρώς αμήχανοι μπροστά στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Αντιπαθήσαμε τον Γκορμπατσόφ. Είδαμε με απαξία τον Γιέλτσιν. Και ερωτευτήκαμε τον Πούτιν.
Τι είναι αυτό που μας συμβαίνει με προσωπικότητες αυτού του είδους; Ο Πούτιν προκαλεί αποστροφή στο μέσο Ευρωπαίο. Ο μέσος Ελληνας πετάει καρδούλες από το κεφάλι. Η διακυβέρνηση της Ρωσίας με καθεστωτικό, ολοκληρωτικό τρόπο προκαλεί εύλογες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Εδώ όχι μόνο γίνεται αποδεκτή, συχνά χρησιμοποιείται και ως πρότυπο πολιτικής διαχείρισης. Κατήγγειλε ο άλλος τον Σαμαρά για ακροδεξιό και κάρφωνε στον τοίχο κάδρο του Πούτιν. Και όμως, στις δύσκολες στιγμές, εκεί που έπρεπε να πέσουν μετρητά και όχι προσευχές, το ξανθό γένος μας άφησε να μουδιάζουμε απογοητευμένοι. Εδώ δεν βοήθησαν οικονομικά την Κύπρο, τον κουμπαρά της ολιγαρχίας τους, θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη για μας; Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το πήρε απόφαση μετά το δημοψήφισμα, όταν εκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο για τις προθέσεις της μαμάς Ρωσίας. Και είναι να απορείς πώς το Κρεμλίνο δεν αξιοποίησε την ευκαιρία αποσταθεροποίησης της Ευρώπης. Φαντάζεστε τον εκπρόσωπο του Πούτιν να δήλωνε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει ενεργά την Ελλάδα; Θα το φαντάστηκαν και στη Μόσχα, απλώς τα λεφτά ήταν πολλά. Πάρα πολλά.

Πού αποδίδεται, λοιπόν, η γοητεία του Πούτιν στο… μελαχρινό γένος; Υποθέτω στα μπράτσα που δεν έχουμε, στις φαρδιές πλάτες του νταή. Κυρίως στην επιθετική αμφισβήτηση των αξιών της Δύσης, ακόμα και των αρχών του Διαφωτισμού. Ο Πούτιν υπερασπίζεται την «ιδιαιτερότητα» που, λόγω συγκυριών, πιεζόμαστε να εγκαταλείψουμε. Στο απλοϊκό ημίφως του συλλογικού θυμικού παίζει τον ρόλο βυζαντινού αυτοκράτορα που θα ανακτήσει τη Βασιλεύουσα και θα την παραδώσει στους Ελληνες –στον Αλέξη και στον Πάνο, ας πούμε; Κάπως έτσι, ως και οι αναχρονιστικές γεωπολιτικές φαντασιώσεις ενός αγιορείτη μοναχού εξελίχθηκαν σε εκδοχή στρατηγικού δόγματος. Ανθρωποι πλούτισαν πουλώντας βιβλία με Πούτιν, Πόλη και υπερόπλα. Ο περιθωριακός Τύπος κρεμάει προφητείες στα μανταλάκια και ο Πούτιν συντηρεί μυστικό στρατό στο Αγιο Ορος. Δεν είναι και λίγο ο ήρωας του αγαπημένου σου παραμυθιού να πατάει με τα δύο γερά του πόδια στην πραγματικότητα. Με του γέροντα την ευχή και της Δύσης την κατάρα. Λες και παραγγείλαμε delivery από την Ιστορία.

του Κώστα Γιαννακίδη  www.protagon.gr

18 σχόλια:

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Καλημέρα.. .Αν εκανε 5ημερη επίσκεψη ο Βλαδίμηρος θα πιαναμε και τις 550...

mixalis mixalios είπε...

Είναι δυνατόν οι τράπεζες να μην χρεοκοπήσουν με τέτοιους Τραπεζίτες?

mixalis mixalios είπε...

Τραπεζίτη δεν είμαστε εδώ να συζητήσουμε τα προσωπικά μας, αν σε κάνει φίλο στο facebook πείτε τα εκεί...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Μη μιλάς προσωπικά για ατομα που δεν γνωρίζεις. Σβηστα μονος σου...

Froufrouni είπε...

Καλημερα σε όλους και ολες!
Σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε τη Συμφωνία Ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ευτυχώς.
Επίσης ενδιαφέρον είναι τι πρέπει ακριβώς να κάνει η κυβέρνηση μέχρι και την 1η Ιουνιου αν θέλει να πάρει την πρώτη υποδοση που υπάρχει σε ρεπορταζ της Καθημερινής.
Ασχετο με τα παραπάνω, δεν τρελλαθηκα με την επίσκεψη Πουτιν. Ούτε χαρηκα, ουτε στεναχωρεθηκα. Ούτε κρυο, ουτε ζεστη. Όσο δεν ξέρουμε τι συζητήθηκε κι αναλωνομαστε στα του Αγίου Όρους -που δεν είναι και τόσο αθώα αυτή η επίσκεψη όπως πλασσαρεται, αλλά τελοσπαντων- και του Βυζαντινού Μουσείου που επισκέφτηκε, τρεχα γυρευε.
Απολαυστε λοιπον το τελευταίο του Μαϊου με φιλους/οικογενεια/συντροφο και χαλαρωστε λίγο γιατί έρχονται δύσκολες μέρες.
Εγω πάντως αυτο σκοπευω να κανω!

μπαρμπαλιας είπε...

καλωστην
σε μια κοινωνια που ο καθενας κοιταει την τσεπη του...και ο
συντροφος Βλαδιμηρεβιτσ τουταυτο κανει....
απλα θυμιεμαι την σκηνη της επισκεψης του ηλιθίου Λαφα
στο Κρεμλινο οπου ετρεμε απο δεος και συγκινηση στη σκεψη οτι θα συνομιλουσε με συντροφους...
ωρε σκόπ που μας χρειαζεται

michele είπε...

Καλο μεσημερι σε ολους ! Η Ευφροσυνη μας θυμισε την επέτειο υπογραφης της εισόδου μας στην Ενωμενη Ευρωπη. 38 χρόνια μετα,οποιος διαχρονικα παρακολουθει τα πολιτικα πραγματα ,αντιλαμβανεται οτι δεν υπαρχουν
πολιτικα οραματα και εχουν αντικατασταθει με εμφυλιοπολεμικες -ταξικες
τοποθετησεις.
Ζουμε το τελος της μεταπολιτευσης ειναι σαφες,το τελος ενος οικονομικου κυκλου ,το τελος του μύθου της ηγεμονικης αριστερης ιδεολογιας.
Ο τρόπος που θα "σκασει" και θα ανατιναχτει θα ειναι παταγωδης και ευχομαι οι επομενες γενιες να ειναι πιο δημιουργικες ,να παραξουν πλουτο,να αποκτησουν γνωση. Τα μονα οπλα απεναντι στους λατρεις του φασισμου και του ολοκληρωτισμου.

mixalis mixalios είπε...

Να λοιπόν γιατί θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Γιατί πολύ απλά οι επιπλέον φόροι χωρίς έλεγχο, φέρνουν μείωση εσόδων...και με τις απεργίες που αναμένονται εκεί οι ζημιές θα μεγαλώσουν

mixalis mixalios είπε...

Ξέχασα το link

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1423993/ptosh-40-sta-esoda-ton-astikon-sygkoinonion-sto.html

michele είπε...

Καμπύλη του Laffer αγαπητέ. Οι πιστωτες το γνωριζουν,δεν πιεσαν παραπανω για περικοπες, περασαν τον κοφτη,περασαν τα 99 χρονια υποθηκευση και ΚΥΡΙΩΣ περασαν την ΕΚΧΩΡΗΣΗ των εσοδων σε ανεξαρτητη αρχη
ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ πληρως τον ΥΠΟΙΚ.

Οσο υπαρχουν αυτοι οι κατσαπλιάδες ειναι για καλό.Οταν ομως φυγουν πρεπει να φτιαξουμε να αλλαξουν καποια πραγματα

mixalis mixalios είπε...

Ήδη από το 2007 είχαμε υψηλούς συντελεστές....πόσο μάλλον τωρα

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/599667/h-kampylh-toy-laffer-kai-h-ellada.html

mixalis mixalios είπε...

Και ο επιπλέον λόγος που θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης είναι ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην προχωρήσουν τα μέτρα που αυτοί έφεραν...

Κατρούγκαλος: Το μέτρο του ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι αντισυνταγματικό - Προσπαθούμε να το αδρανοποιήσουμε

michele είπε...

Nαι,αλλα το 2007 ειχαμε 3,5% αναπτυξη ,ανεργια 7% και χρηματιστηριο στις 5500 μον και ονομαστικο ΑΕΠ στα 233 δισ

mixalis mixalios είπε...

Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση....σκέψου πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν ήταν τόσο υψηλοί οι φόροι...

michele είπε...

Συνονοματε,ειναι σαφες οτι για να μειωσεις του φορους,θελεις 3 πραγματα:
1) μειωση του κρατους
2) Ιδιωτικες επενδυσεις
3) αυξηση των εξαγωγων

mixalis mixalios είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω αλλά καμιά φορά είναι το η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα γιατι για να έχεις ιδ επενδύσεις χρειάζεσαι χαμηλούς φόρους...αλλά έτσι κι αλλιώς η επιστημη σηκώνει τα χέρια ψηλά με αυτά τα παλικάρια που έχουμε...

michele είπε...

Ναι ετσι ειναι ,υποτιθεται τους χαμηλωνεις σταδιακά μεχρι να φτασεις σε ενα flat rate 15% ξερω εγω. Ετσι καλλιεργεις και μια φορολογικη συνειδηση. Λεω εγω τωρα..

Lorac είπε...

Δίπλα (στου Μορφονιού) κάναμε μια μινι συζήτηση περι αραιγ. Αφορμή απο μένα αυτά τα +3 εκατ. ρωσσοτουρίστες που μας υποσχέθηκε ο Βλαντ.
Υποθέτω -αν έρθουν τελικά για διακοπές- θα τους φέρουν αεροπορικώς μιας και μετά τις δηλώσεις Βλαντ που αφορούν Ρουμανία και Πολωνία θα είναι κομματάκι δύσκολο να κατέβει με auto-moto απο Ρωσία εδώ.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αυτές οι δηλώσεις του Βλαντ στην καρδιά ενός Νατοικού μέλους απο πολλλλλααααα χρόνια. Περιμένω και τις σκέψεις Γαλλίας και Βερολίνου πάνω στο θέμα.

Επίσκεψη και με θρησκευτικό ενδιαφέρον. Μάλλον στις 17-27/6 φωτιστεί και ένας άλλος λόγος της επίσκεψης.