Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 



5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 
ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΕΝΑ BREXIT..


Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις θα προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχόμενη επικράτηση της αποχώρησής του από την Ε.Ε. (Brexit) στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016, όπως τονίζει η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, νυν διευθύνoυσα σύμβουλος της εταιρείας E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI).

Σε άρθρο της στον ιστότοπο opencanada.org, η Ξαφά κατηγορεί την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ότι μοιράζει μεγαλοστομίες, αποφεύγοντας όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προσφέροντας στην πράξη μια επιλογή «άλματος προς το άγνωστο».

Για την Ξαφά, το Brexit δεν πρέπει να κερδίσει, καθώς θα προκαλούσε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα επηρέαζε αρνητικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Η ίδια αναφέρει πέντε (5) λόγους για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε.:

1. Με Brexit, η Βρετανία θα έχανε την πρόσβασή της στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε., γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά - άμεσα και έμμεσα - το ΑΕΠ της (έως -10%), την απασχόληση και την οικονομική αποτελεσματικότητά της, μεταξύ άλλων λόγω μειωμένων επενδύσεων.

2. Μια σειρά έγκυρων οργανισμών (BoE, βρετανικό ΥΠΟΙΚ, LSE, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.) έχουν προειδοποιήσει για τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που θα είχε για το Ηνωμένο Βασίλειο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ένα Brexit. Δεν αποκλείεται σε αυτήν την περίπτωση να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία και να υποχωρήσουν οι αξίες διαφόρων κλάσεων ενεργητικού, συμβάλλοντας σε μείωση του ΑΕΠ και σε μεγέθυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω μείωσης των φορολογικών εσόδων. Επίσης, το περίφημο χρηματο-οικονομικό κέντρο του City του Λονδίνου θα έχανε το ειδικό του βάρος, τη σημασία του και τελικά την ισχύ του, αν οι τράπεζες με έδρα την Βρετανία δεν μπορούσαν πλέον να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην Ε.Ε..

3. Η Βρετανία ήδη χαίρει αυξημένης αυτονομίας από την Ε.Ε., έχοντας διαπραγματευτεί το δικαίωμά της να απέχει από την ολοένα και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, μεταξύ άλλων έχοντας το δικαίωμα να παραμένει μονίμως εκτός της Συνθήκης του Σένγκεν και του ευρώ.

4. Οι μισθοί και τα δικαιώματα των Βρετανών εργαζομένων θα πληγούν στην περίπτωση ενός Brexit, καθώς η Ε.Ε. εμφανίζεται να προστατεύει δικαιώματα ίσων αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων, δικαιώματα μητρότητας, καθώς και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας κ.α.. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά διασφαλίζει τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας ετησίως.

5. Ενδεχόμενη νίκη του Brexit θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αναβίωση των εντάσεων και των διασπαστικών τάσεων μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, παρά το γεγονός ότι με δημοψήφισμα το 2014 η ανεξαρτησία της τελευταίας απορρίφθηκε. Δεν αποκλείεται όμως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να προκαλέσει την αντίδραση της Σκωτίας, καθώς φαίνεται πως στην Αγγλία η υποστήριξη της αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγαλύτερη (Σχεδόν 50% στην Αγγλία, έναντι 25% στην Σκωτία).



Μιράντα Ξαφά 

17 σχόλια:

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Έλπιζω να περνατε όλοι καλά! Άνοδος στα ξένα μεγάλη στα εξω, όλα καλά οπότε με μπρεξιτ. Τσαμπα τα γκαπ του γερμανού. Χαχα

Καλή συνεχεια σε όλους στην ξεκούραση και από πέμπτη βλέπουμε ποια πλευρά είχε δικιο...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Αν ειχαμε και εδω αγορά θα καναμε Χρυσές δουλειές και σήμερα.. .

Panos είπε...

Θα τα παρουμε αυριο αναδρομικα...χαχαχα και Πεμπτη Παρασκευη θα γινει τοοο ΠΑΡΤΥ..καλο απογευμα παιδια σε ολους , καλα να περνατε οπου και να ειστε, κατα προτιμηση παραλια...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Ξεχασες την Τέταρτη Πανο..μην κανείς τσιγκουνιες χαχα.

Panos είπε...

εννοειται και την Τεταρτη....χαχαχα

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Λες να δουμε και το 7 μπροστά; ασε μην το γκαντεμιαζω...

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Πολυ είπα ε;..ενταξει μεχρι την αλλη εβδομάδα .

ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ είπε...

Απο οτι βλέπω μονο εγω δουλευω σήμερα.. .ολοι διακοπές ετσι;και μετα θελουμε να εχουμε ανάπτυξη. Μιχαλη τον εκανες 4ημερο τον γάμο.. ουτε στην Κρήτη να ησουν σε ορεινο χωριό που κρατανε τα εθιμα...χαχα...Εχω παρεα τον πανο τον Αγγλο και τον Γερμανό.. μια χαρα είμαστε.

Panos είπε...

χαχα δεν γκαντεμιαζεις τιποτα, εγω πιστευω σε εξισου αποτομη αντιδερση (οπως εγινε και στην πτωση)θα δειξει και ο τζιρος που θελουν να το πανε, λογικα τα κορακια θα ριξουν φρεσκο χρημα...

michele είπε...

Kαλησπερα,καλησπερα ! ο γαμος ηταν προγραμματισμενος να "εκμεταλλευτουμε" και την σημερινη αργια του Αγ.Πνεύματος :)

Lorac είπε...

Καλησπέρα ελπίζω να είχατε όμορφο τριήμερο απόδρασης. Οι έξω δείχνουν ότι εμείς με προπορεία κάναμε την Παρασκευή. ΑΝ όλα κυλίσουν ομαλά η ένταση της πτώσης που προηγήθηκε θα μας επιτρέψει αγορές χαμηλότερα απο τις τιμές που ξεκίνησε το σφυροκόπημα.

Ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Γιατί το brexit είναι τόσο κακό???

michele είπε...

Ναι χαμηλοτερα απο εκει θα μας επιτρεψει,αν και τεχνικα ΗΔΗ θα επρεπε να ειχαμε πιασει επαφη.

Η Μ.Βρεττανια ειναι παγκοσμιο χρηματοοικονομικο κεντρο,"ποδι" των Αμερικάνων στην Ευρώπη και η χωρα της παροχης υπηρεσιας υψηλου επιπέδου.

Το γιατι ενα brexit για την ιδια κυριως και για την Ευρωπη ειναι κακο,ειναι προφανες.Προσωπικα δεν θα ηθελα μια εκροή ενος τουλαχιστον 10% των κεφαλαιων που δραστηριοποιουνται εκει προς την..Γερμανια και παλι.

Η Φραγκφουρτη θα ετριβε τα χέρια της για να πάρει τη θέση του City

michele είπε...

Σχηματισμος abandoned baby στο grek, οπως επιθυμουσε ο κυριος Austin

Lorac είπε...

Τεχνικά 3-4 british ξεπέτες στην πτώση θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει. Για "σχέση" θα ήθελα και κάτι παραπάνω που μάλλον θα έρθει από μεθαύριο.

Το λέω γιατί να είναι κακό , μιας και εμείς είμαστε πλέον stay here madam merkel οπότε η έξοδος ενός ισχυρού θα δυναμώσει τον "δικό" μας ισχυρό χαχα. Εκτός αν δεν είμαστε μ' αυτούς αλλά με τους άλλους!! Πωπω μπερσδεύτικά@%^&$

michele είπε...

Πραγματι σε περιπτωση brexit η Ευρωπη θα γινοταν πιο "ισχυρη" με την ισχυροποιηση του ηγεμονα Γερμανου.
Αλλα την προτιμω πιο large και φιλελευθερη ( ετσι κι αλλιως πολλα που συμβαινουν,σε αντιθεση με το προφανες-οτι και καλα θα διαλυθει-στην ουσια ισχυροποιει την Ευρωπη)

Lorac είπε...

Έχω την εντύπωση ότι αν κάποτε ενοποιηθεί όντως η Ευρώπη σε μια οντότητα θα είναι προιόν μιας διαδικασίας "δια πυρός και σιδήρου".
Εχω και την βεβαιότητα ότι αυτά που βλέπουμε τώρα είναι απλά το άναμμα της υψικάμινου.
Large και φιλελεύθερη είναι πχ η Αμερικα. Άρα υποχρεωτικά εκ φύσεως η Ευρώπη πρέπει να είναι διαφορετική. Γνώμη μου και πολύ καλά θα κάνει!

michele είπε...

Διαφορετικη να ειναι.Αλλα αν ειναι πολυ διαφορετικη, θα ακολουθει παντα..