Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική 



ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ,ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ;




Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Κανείς τραπεζίτης δεν καταδικάστηκε για την εκδήλωση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά την ύφεση του 1929. Κι εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους δεν έμειναν στα αζήτητα ή επιβραβεύτηκαν με παχυλές αποζημιώσεις. Γιατί άλλο να είσαι αποτυχημένος κι άλλο χρήσιμος αποτυχημένος.
Οι κυνικοί θα απαντήσουν ότι η ανικανότητα και η απληστία δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Οι υπερασπιστές των γιγάντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν εύκολο έργο. Το μέγεθος μετράει και η πολυπλοκότητα ευαίσθητες χορδές βαράει, γι’ αυτό και οι αρχές -αντί διώξεων- κλείνουν τις υποθέσεις με καταβολή προστίμων. Η επιείκεια των ποινών είχε εξοργίσει ακόμη και τον «Economist», που στο τεύχος της 15ης Δεκεμβρίου 2012 αναρωτήθηκε: «Μια χούφτα τράπεζες έγιναν άραγε τόσο ισχυρές, ώστε όχι μόνο να μην μπορούν να χρεοκοπήσουν, αλλά ούτε καν να πάνε φυλακή;» Την απάντηση έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ: «Η λύση στα προβλήματά μας δεν είναι να κρεμάσουμε είκοσι τραπεζίτες».

Οντως δεν είναι λύση και είναι τέτοια η φύση (του προβλήματος), που το κρέμασμα, όταν δεν το αναλαμβάνει η εξαιρετικά κυκλοθυμική αγορά, μπαίνουν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ και αλλάζουν τη φορά.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το «διαμάντι» του γερμανικού τραπεζικού στέμματος, η Deutsche Bank, που πληρώνει ακόμη δισεκατομμύρια για αμαρτίες του παρελθόντος, κρεμάστηκε πάλι χθες στα μανταλάκια του αμερικανικού Τύπου. Είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, που επικαλείται η «Wall Street Journal».

Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed ότι η Deutsche Bank (και η ισπανική Banco Santander) ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που έμειναν μετεξεταστέες στα stress tests, λόγω «σημαντικών αδυναμιών» στις εσωτερικές λειτουργίες και «ανεπαρκούς προόδου».

Ο πιο καλός ο μαθητής πρέπει να κάνει ξανά τα μαθήματά του, για να ισιώσει η δουλειά του. Κάτι τρέχει, για τον Σόρος λεφτά βρέχει, νέα κρίση ποιος αντέχει; 

www.naftemporiki.gr

20 σχόλια:

Λευτερης είπε...

Καλή σας ημέρα.

Α Τσίπρας, Beppe Grillo, Βίκτορ Ορμάν, Νάιτζελ Φάρατζ, Τζέρεμι Κόρμπιν, Μαρίν Λε Πεν, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Οι αυριανοί ηγέτες που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην ευημερία.
Η καταστροφή έρχεται πολύ νωρίτερα του αναμενομένου.

Λευτερης είπε...

Έξη μήνες διαπραγμάτευση του χαβαλέ, της ειρωνείας του ψεύδους, ώσπου ήρθε η……

…25 Ιουνίου ο Αλέξης με αριστερό τσαμπουκά σταματά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλες.
…Προκήρυξη δημοψηφίσματος
…27 Ιουνίου κλείνουν οι τράπεζες Οι σοφοί έλληνες στενάζουν στα ΑΤΜ για 60 € την ημέρα.
…86 δις κατά τον διοικητή της ΤτΕ, 100 δις κατά τον Κλάους Ρέγκλινγκ, το κόστος για την οικονομία
…1 δις καταθέσεις αποσύρονται από τις τράπεζες.
…40 δις χάνουν οι τράπεζες, ,
…25 δις χάνουν οι τράπεζες από την πρώτη ανακεφαλαιοποιηση
…9 δις χάνουν οι επενδυτές από την κατάρρευση των μετοχών.
…6 δις νέο δάνειο από τον ΕΣΜ για νέα ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών.
…150 εκατ. € χάνονται από την διακοπή του waiver.
…4 δις χάνουν οι τράπεζες από την μη συμμετοχή της ποσοτικής χαλάρωσης.
…21 δις μείωση του ΑΕΠ. Από 196 δις έπεσε στα 175 δις.
…1,3% φτάνει η ύφεση.
…3 δις χάνει η Ναυτιλία από εισπράξεις, λόγο των κεφαλαιακών περιορισμών.
…30 δις χάνει το ΧΑΑ.
…25.990 χιλ τα λουκέτα των επιχειρήσεων.
…11,7% πτώση των εξαγωγών.
…1,9% μείωση χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
…4,3% μείωση καταναλώσεις.
…3 μειώσεις συντάξεων.
…99 χρόνια υποθηκευμένη Εθνική κυριαρχία.
.
Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Όλα αυτά σε ένα χρόνο και ακόμη κάνετε διάλογο με Συριζέους. Η βλακεία είναι ανίκητη.
Ότι θέλουμε να τους πούμε, να τους το πούμε στην κάλπη.

austin είπε...

Καλημέρα σε όλους. Γεια σου Λευτέρη.

Το κείμενακι σου αυτό, το κάνω copy και κάθε φορά που συριζαιος θα μιλάει θα του το κοτσαρω. Ακόμα και θα το εκτύπωσω να το κόλλησω σε κάποιες φωλιές ιδεοληπτων-ανοητων.

Γιατί μία κυρια κάποια στιγμή που ψήφισε Σύριζα μου είπε κλαίγοντας: έφυγ ε πριν 1 μήνα το παιδί της για το εξωτερικό.
Ή απάντηση μου:
Σύριζα δεν ψηφισατε; Και πιο παλιά ΠΑΣΟΚ δεν σας βολεψε στο δημόσιο; Ε υποθηκευσατε το μέλλον του παιδιού σας τότε και το εξαναγκασατε τώρα σε μετανάστευση με τις επιλογές σας. Να χαιρεστε θα έπρεπε και όχι να κλαίτε... γιατί ευτυχώς το παιδί σας βγήκε από ανόητους γονείς αλλά και κατάφερε να κανει την σωστή και έξυπνη επιλογή και έφυγε από το σάπιο κράτος που εσείς συντηρουσατε για πολλά χρόνια. Σκεφτείτε (είπα τελειώνοντας) να διαιωνίζοταν αυτο το γένος σας με την σάπια λογική...σωτηρία δεν θα υπήρχε.

Σταμάτησε να κλαίει βέβαια, και είχε μείνει εκλπηκτη. Έκλεισε το τηλέφωνο και από τότε όποτε μου μιλάει με εκτιμάει περισσότερο από πριν ή τουλάχιστον έτσι δείχνει .

Την βλακεία και την ανυπόστατη γκρινια, την ώρα που αυτοι που γκρινιαζουν είναι και οι συνένοχοι στην κατάντια της χώρας (σε όποιο ποσοστό και αν είναι), πρέπει να αντιμετώπιζεται καυστικά και με απόλυτη ειλικρίνεια. Είναι ευκαιρία τώρα εμ το εξωφρενικό λάθος της εκλογής του Σύριζα να ξεκινήσει ή αλλαγή της νόησης των ελλήνων. Γιατι χωρίς αυτή ή χώρα δεν πρόκειται με τίποτα να πάει μπροστά.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Kαλημέρα σε όλες και όλους!
«Η λύση στα προβλήματά μας δεν είναι να κρεμάσουμε είκοσι τραπεζίτες», λέει πιο πάνω σε ενα σημείο στο κείμενο που παρέθεσες Μιχάλη.
Κι άντε τρέχα να το εξηγήσεις αυτό στην κυρά Κατίνα και τον κυρ Μητσο ή σε αποφοίτους του ΕΜΠ. Δύσκολο, έως ακατόρθωτο. Είναι εκπληκτικό πως μετά απο 6 χρονια κρίσης ορισμένοι επιμένουν ανόητα στις απλουστεύσεις και τους αφορισμους.
Λευτέρη θα συμφωνήσω κατά γράμμα κι όπως και ο Austin, έτσι κι εγώ->κόπια των ποσοστών/αριθμών που δίνεις μπας και ορισμένοι/ες ξυπνήσουν από τον λήθαργο ή επιτέλους κοιταχτούν στον καθρέφτη. Γιατί τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας η δικαιολογία της αυταπάτης. Όλοι απατήθηκαν τάχα, δεν ήξεραν, δεν έβλεπαν, δεν διάβαζαν. Δεν το πιστεύω αυτό.
Austin εξαιρετικά απάντησες στην κυρία που ξαφνικά την έπιασε ο οδυρμός. Ευτυχώς ορισμένοι έχουμε περάσει την εφηβεία έγκαιρα, για να μην φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Κατά τ' άλλα εκλογικό θρίλερ στην Αυστραλία ανάμεσα στον Συντηρητικό Συνασπισμό και τους Εργατικούς, ντόμινο αρνητικών δηλώσεων για Kόρμπυν από ιστορικά στελέχη των Εργατικών και ο Αλέξης στο Πεκίνο να ονειροβατεί ότι θα φέρει επενδύσεις τζάμπα και βερεσέ. Μια γυρα μου χτες σε 6 ορόφους της ΔΟΥ μου με έπεισε απολύτως ότι όχι επιχείρηση δεν γίνεται να ανοίξει εδώ, αλλά ούτε κοτέτσι χωρίς να βρει κάνεις το μπελά του και να παίξει το κεφάλι, αλλά και το κεφάλαιο του κορώνα γράμματα.
Στην Αθήνα έχει λαμπρό, υπέροχο ήλιο έστω και οι φίλοι αδημονούν να τσιμπήσουμε κανα θαλασσινό με λίγο ουζακι, αναλύοντας και γελώντας με την επικαιρότητα. Να περάσετε όμορφα ότι κι να κάνετε. Δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα από το ντόμινο στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99, δεν έχει έρθει ο φουσκωμένος λογαριασμός του Σεπτεμβρίου ακόμα. Οπότε κρατήστε δυνάμεις και χαλαρώστε όπου και όπως μπορείτε. Τα δύσκολα είναι μπροστά δυστυχώς κι όχι πίσω μας.
Καλό ΣΚ σε όλους και όλες!
Μιχάλη εξαιρετική επιλογή μουσικής και πάλι! :)

austin είπε...

Καλό σκ και καλή ξεκούραση ευφροσύνη. Για ακόμα μία φορά εξαιρετική. Συμπλήρωνω για μία επίσκεψη που έκανα στην δεδηε (δεν θυμάμαι αν το ξαναειπα εδώ) και πραγματικά ένα ανδρο αιλουρων της λαμογιας και της αργομισθίας. Να πωληθεί μπα και γλυτώσει ο οργανισμός από όλη αυτή την σαπιλα. Ή ανικανότητα και ή βλακεία και ή σαπιλα και οι κάθε είδους φωτοπουλοι να πάρουν πόδι, να γλυτώσουμε γενικά ως πολιτεία

Τάσος1968 είπε...

Καλημέρα και από μένα.
Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να απαντήσει στο ερώτημά μου που είναι το εξής:
Εμφανίσατε τις ζημίες σας (του 2015 αν υπήρχαν) στην φορολογική σας δήλωση ή όχι.
Αν ναι γιατί. Προσπαθώ να δω τι θα κάνω.
Ευχαριστώ

michele είπε...

7,5 ευρω ειχε η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2014 .Καλησπερα καλησπερα σε ολους

Εξαιρεικο το κειμενο-επισημανση του Λευτερη.

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Εναλλακτικό σχέδιο από ΥΠΟΙΚ σε ενδεχόμενη «τρύπα» στα έσοδα, διαβάζω στην Καθημερινη. Το ενδεχόμενη πολύ μου αρεσε....αχαχαχαχαχαχ λες και υπάρχει πιθανότητα να έχουν πλεόνασμα στα εσοδα...ΕΛΕΟΣ. http://www.kathimerini.gr/865940/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/enallaktiko-sxedio-apo-ypoik-se-endexomenh-trypa-sta-esoda

Το παραθέτω γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν νομίζω ότι κανείς θα αντέξει μετα απο αυτο, ενω βλεπω τους Ευρωπαίους εταίρους να τρίζουν δόντια ή να τους στριμωχνουν πιο πολυ.

Αustin συμφωνω κι επαυξανω για ΔΕΔΗΕ. Αναλογη εμπειρια ειχε πρωην συναδελφος μου. Απαραδεκτοι το ελαχιστο. Κι ευχαριστω πολυ για το θετικο σου σχολιο! :)

Μιχαλη, μην ξυνεις πληγές με την ΔΕΗ τον Δεκεμβριο του 2014. Μην, μην. Γιατι το χειροτερο σε ολη αυτη την κατάσταση δεν ειναι απλά η συγκριση οικονομικών δεικτων τοτε και τωρα, αλλα οτι ημασταν στο τσαφ να αρχίσουμε να "ανεβαινουμε"¨, είχε δλδ σταματήσει η κατηφόρα, και απλά κλοτσήσαμε την καρδάρα... Είναι να τρελαίνεσαι.

Παρεπιπτόντως για μένα οποιος ψηφίσει/συναινέσει στον εκλογικό νόμο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι νετα σκετα συνένοχος στο έγκλημα που συντελείται στην οικονομία και την κοινωνία. Τόσο απλά, τόσο ωμά.

Χτες οι Ουαλλοι διέπρεψαν, άντε να δούμε σήμερα στο Euro Προημιτελικό
στις 10:00 μ.μ. στο νέο στάδιο του Μπορντό οι Γερμανοί τι θα κάνουν εναντι των Ιταλών. Αλήθεια ο οικοδεσπότης μας με ποιους είναι; Ρωτώ γιατί Μιχάλη είσαι ιταλοτραφης...

mixalis mixalios είπε...

Τάσο κέρδη και ζημιές δηλώνεις από μια και μόνο αιτία, από συμμετοχή σου δηλαδή σε εταιρεία στην οποία κατέχεις πάνω από 0,5%! Για εμάς δηλαδή που αγοράζουμε κάποια κομμάτια δεν μας αφορά...

michele είπε...

Με τους Γερμανους φυσικα Eυφρο !

Αγαπητε Τασο ,αν εχεις ζημιες μπορεις και τα δηλωσεις.Εγω γενικα δεν δηλωνω μετοχες κλπ

mixalis mixalios είπε...

Καλησπέρα Ευφροσύνη! Εκτιμώ ότι το αφεντικό είναι με την Πειθαρχία!

mixalis mixalios είπε...

Δεν το είχα δει όταν το έγραφες Mic! Οπότε σε έχω καταλάβει καλά! Νομίζω πάντως πως οι ζημιές μπαίνουν μόνο αν έχεις συμμετοχή πάνω από 0,5%! Anyway εγώ βάζω συμβολικά κάνα 2 μικροποσα έτσι για το θεαθήναι...

Effrosyni Pavlakoudi είπε...

Μixalios καλησπέρα!
Μπραβο Μιχαλη! Με την Μερκελ μπρε; Αχαχαχαχαχαχαχα σε πειραζω. Αλλα το εχω ακουσει σημερα απο δυο φιλους οταν τους ειπα οτι κλίνω προς Γερμανια πλευρα. Η αληθεια ειναι οτι ειμαι ολιγον τι διχασμένη. Η μιση οικογενεια με Ιταλια λόγω σπουδων εκει, φιλων κλπ, η υπόλοιπη με Γερμανια γαρ λογω διαμονης εκει.

michele είπε...

Ναι το θυμαμαι αυτο Μιχαλιό ,περσι -προπερσι που ψαχνομασταν.Αλλα σιγα σε ενα κρατος που δεν εχει συγκεκριμενη διαταξη
ειδικα για μετοχες, ζημιες-κερδη κλπ μην κατσω και δωσω αναφορα.Τη στιγμη μαλιστα που ΟΛΟΙ πληρωνουμε φορο στην πωληση της μετοχης

Τάσος1968 είπε...

Ευχαριστώ για την βοήθεια και τους δυο Μιχάληδες.
Ωστόσο, αν Μιχάλη (οικοδεσπότης) στην υποτιθέμενη περίπτωση που έχεις καλά κέρδη, πώς αυτά θα τα εμφανίσεις αργότερα?

michele είπε...

Μα αν δεν συμφηψιζονται με ζημιες δεν συμφερει Τασο. Δηλ πληρωνεις φορο στην πωληση,να πληρωνεις και αν εχεις κερδη;; πρεπει να συμφηψιζονται.
Γι αυτο οταν μπεις σ αυτη τη λογικη πρεπει να εισαι σιγουρος περι του φορολογικου καθεστωτος.Εισαι;;

γι αυτο λεω δεν δηλωνω μετοχες.Ας κοπιασουν

Τάσος1968 είπε...

Ευχαριστώ και πάλι.
Καλό Σαββατόβραδο

Λευτερης είπε...

Γιώργο, αν θες την γνώμη μου, καμία συζήτηση με Συριζέους, εκτός και διαβλέπεις γόνιμο συναινετικό διάλογο ανταλλαγής απόψεων όπως με την Κυρία που ανέφερες.
Μου άρεσε ο τρόπος που ξεδίπλωσες τα επιχειρήματα σου.
Σας ευχαριστώ πολύ Ευφροσύνη, Μιχάλη.

Λευτερης είπε...

(Παρεπιπτόντως για μένα οποιος ψηφίσει/συναινέσει στον εκλογικό νόμο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι νετα σκετα συνένοχος στο έγκλημα που συντελείται στην οικονομία και την κοινωνία.
Τόσο απλά, τόσο ωμά. )
Ευφροσύνη είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί σου.

SCALPER είπε...

Καλες βουτιες......οντως δεν εχουμε δει τιποτε ακομα....Απορω με δημοσιους υπαλληλους οι οποιοι ειναι σιγουροτατοι με μη μειωση...εως δραματικη...μισθων!!!!