Διασπάται η Alpha Bank ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank – Με στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs- Η Morgan Stanley δίνει τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς -Συμφωνία Mytilineos – Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου-Citigroup: Η Ελλάδα στους κερδισμένους από την πρόταση Κομισιόν

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ..
με μουσική


ΝΗΣΤΕΙΑ,ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ..


Του Γιάννη Κουζηνού

Η Βενεζουέλα ανάμεσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό είναι λίγο πολύ γνωστό ότι αντιμετωπίζει και πρόβλημα ενεργειακό. Η επίσημη εκδοχή, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι ότι η αιτία του προβλήματος είναι το φαινόμενο "El Niño" που προκάλεσε παρατεταμένη περίοδο χωρίς βροχοπτώσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου του νερού στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Guri. Τα πρωτοφανή μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκάλεσαν την απορία και την ειρωνεία των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών αναλυτών αλλά φυσικά το κυριότερο, κλόνισαν και επηρέασαν την ζωή των εκατομμυρίων Βενεζολάνων που αναγκάστηκαν να ζουν με καθημερινές διακοπές ρεύματος.

Νοσοκομεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα προσπαθούσαν καθημερινά να εναρμονίσουν το πρόγραμμα τους με τις καθημερινές διακοπές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά με προεδρικό διάταγμα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες για περισσότερο από δύο μήνες εξυπηρετούσαν μόνο μια η δύο μέρες την εβδομάδα. Όλα αυτά όμως ανήκουν πια στο παρελθόν! Τι συνέβη;

Με την εφευρετικότητα και την εξυπνάδα της εξειδικευμένης ομάδας μηχανικών και τεχνικών της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Corpoelec, όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες βρήκαν τη λύση τους. Ένα μακρόπνοο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τέθηκε σε κίνηση για να μπορέσουν να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά και εργασίες συντήρησης που είχαν καθυστερήσει για σχεδόν δύο δεκαετίες εκτελέστηκαν μέσω μιας συντονισμένης εθνικής προσπάθειας. Σημαντικοί οι πόροι που διατέθηκαν για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στο πρόβλημα, ταχύρρυθμες επενδύσεις, αναβάθμιση εξοπλισμού, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που άνοιξε νέους δρόμους και προοπτικές στο ενεργειακό της χώρας.
Νηστεία, Επανάσταση και Προσευχή
Καλό δεν ακούγεται; Μια κυβέρνηση που κινήθηκε με άψογο συντονισμό, εντόπισε το πρόβλημα και ταυτόχρονα βρήκε λύσεις που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Απλά έβρεξε. Οι ουρανοί άνοιξαν πάνω από το Guri και “ξέπλυναν” το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης. Μέχρι την επόμενη εποχή της ξηρασίας, φυσικά. Πριν αρχίσουν οι βροχές, πριν αρχίσει η ξηρασία και για πολλά ακόμα χρόνια πίσω η Corpoelec δεν είχε κάνει ποτέ ούτε την ελάχιστη συντήρηση που χρειάζονται τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, και τώρα που οι βροχές ξεκίνησαν εξακολουθεί στο ίδιο μοτίβο. Πριν από τις βροχές, τα ποσοστά ηλεκτροδότησης ήταν εξευτελιστικά χαμηλά και εξακολουθούν να είναι. Από το 2000 ο Ούγκο Τσάβες κρατικοποίησε την C.A. La Electricidad de Caracas και την μετέτρεψε από μια εταιρεία πρότυπο παγκοσμίως, σε Corpoelec, μια εταιρεία που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στο κατώτερο ζητούμενο της ηλεκτροδότησης της χώρας.

Γνωρίζω πολύ καλά το πως λειτουργούσε η C.A. La Electricidad de Caracas και τι εταιρεία πραγματικό διαμάντι ήταν για την χώρα. 43 χρόνια εργαζόταν ο πατέρας της γυναίκας μου στην εταιρεία και 16 χρόνια η ίδια. Όλο το δίκτυο, όλος ο εξοπλισμός και η οργάνωση ήταν αποκλειστικά ιδιωτική, πολύχρονη και πολυδάπανη επένδυση από το 1895. Σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού, συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, άψογες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών και διαρκής ανάπτυξη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πως λειτούργησε το καθεστώς με όσες εταιρείες κρατικοποίησε είναι το πως έχασε η γυναίκα μου τη θέση της στην εταιρεία μετά από 16 χρόνια.

Η γυναίκα μου εργαζόταν στο τμήμα που ελέγχαν όλους τους λογαριασμούς, όλα τα έξοδα της εταιρείας, από μια καρφίτσα έως και την μεγαλύτερη επένδυση. Το τμήμα αυτό ήταν το ΠΡΩΤΟ που καταργήθηκε αμέσως μετά την κρατικοποίηση της εταιρείας. Δεν άλλαξαν τα πρόσωπα. Καταργήθηκε και ο νοών νοείτω για πιο λόγο.

Σήμερα και ενώ η δεξαμενή νερού στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Guri βρίσκεται ακόμα σε ιστορικά χαμηλά και με την θερμοηλεκτρική ικανότητα παραγωγής σχεδόν offline τα σαΐνια της Corpoelec τουϊτάρουν "Το πρόβλημα λύθηκε”. Αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Απλά έβρεξε…


Και δυστυχώς ακριβώς έτσι λειτουργεί η "μπολιβαριανή επανάσταση" σε όλους τους τομείς. Νηστεία (υποχρεωτική), επανάσταση (υποχρεωτική) και προσευχή καθώς επίσημα πριν από λίγους μήνες ο Μαδούρο έβαλε σε εφαρμογή το "Πρόγραμμα Θείο Νερό" καλώντας τον λαό της Βενεζουέλας να προσεύχεται για το τέλος της ξηρασίας. Οι "επαναστάτες" στην Βενεζουέλα προσεύχονται. Περιμένουν και προσεύχονται να ανέβουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου, περιμένουν και προσεύχονται να σταματήσει η εγκληματικότητα, περιμένουν και προσεύχονται τα ψάρια και το ψωμί να… πολλαπλασιαστούν και να χορτάσουν οι πεινασμένοι, περιμένουν και προσεύχονται να βρέξει. Λοιπόν έβρεξε. Προσωρινά μάλλον γλιτώσαμε το γενικό blackout, για όλα τα υπόλοιπα πάω και εγώ να… συνεχίσω τις προσευχές.

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: